niknik 11 Ιουνίου 2016 #1 Share 11 Ιουνίου 2016 Τα clam ειναι απο τα ποιο περιεργα στη συμπεριφορα τους ζωντανα,ο λογος ειναι οτι διαθετουν νεφρα,σχεδον σαν τα ανθρωπινα.Μεσα σε αυτα περναει συνεχως το νερο,το οποιο φλιτραρουν την στηλη του.Απο την στηλη του νερου αντλουν τα απαραιτητα στοιχεια-συστατικα τα οποια χρειαζονται σε συνδυασμο παντα με τον φωτισμο για να τραφουν και να μεγαλωσουν. Εχθροι πολλοι και σε διαφορες εκδοσεις.Ενας μεγαλος εχθρος των clam ειναι καποια ειδη ψαριων οπως καποια ειδη πεταλουδας,μεγαλη μεριδα αγγελοψαρων (holacanthus,pomacanthus). Επισεις αλλος εχθρος ειναι τα σκουλικια ειδικα οταν το clam βρισκετε σε νεαρη ηλικια,συνεχιζοντας τους εχθρους του εχουμε τα σαλιγκαρια.Η μεγαλη του μαστιγα ειναι τα puramid snails τα οποια πραγματικα εαν δεν παρουμε γρηγορα μετρα θα χαθει το clam,επισεις τα nasarius εαν πεινανε δεν θα διστασουν να την πεσουν κατα προτιμηση σε μικρο. Οι σαλιαρες επισεις μπορουν να προκαλεσουν ζημια η πληγη κυριως το bicolor blenny. Τα ασπονδυλα σχεδον ολα προκαλουν η μπορει να προκαλεσουν ζημια στα clam.π.χ.pepermint,claner,camel shrimp κυριως οι ποιο ενεργες. Τα καβουρια ενδεχετε και αυτα νε την σειρα τους να χτυπησουν σκοτωσουν ενα clam οπως και οι ερημιτες.Συμπεριλαμβανω και την συνεχη η περιστασιακη ενοχληση την οιποια μπορουν να προκαλεσουν Οι γιατροι-wrasse ενδεχετε να χτυπησουν ενα clam οι να το στρεσσαρουν τοσο πολλοι μεχρι να ψωφησει.Ο λογος ειναι απλος διοτι τα σημαδια πιτσιλιες που εχουν επανω στο μανδυα τους τους μπερδευουν και τα οερνουν για παρασιτα και προσπαθουν να το καθαρισουν. Επισεις αχεδον ολα τα triger μπορει να χτυπησουν ενα clam. Αρα εαν επιλεξουμε να εχουμε ενα clam στο ενυδρειο μας,θα πρεπει να ειμαστε πολυ προσεχτικη στο τι εχουμε μεσα και στο τι θα βαλουμε μετα. Το clam κατω 5 με 6 εκατοστα εχει μεγαλο ποσοστο θνησιμοτητας και εινα παρα πολυ ευαισθητο.Οσο ειναι μικρο απο κατω του βγαινει ενα ποδι το οποιο προσπαθει να κολλησει για να ειναι σταθερο.Οτα ειναι μικρο απο το κατω μερος που βγαινει το ποδαρακι του υπαρχει ενα κενο.Λογο του κενου αυτου ειναι ευαλωτο στο να δεχτει επιθεση απο σκουλικια η σαλιγκαρια.Μεγαλωνοντας το clam μεγαλωνη και το ποδι του με σκοπο πλεον η τρυπα να φτασει σε σημειο να ειναι κλειστη.Σκληρενει το ποδι του και φραζει πλεον την τρυπα. Ενα clam μπορει να αφησει το ποδι του εαν κρινει αναγκαιο και να παει σε καποια αλλη θεση η σημειο(σε μενα καποια στιγμη που ηταν επανω σε βραχο οταν αποφασισε να μετακινηθει για να μην πεσει κατω εκανε το ποδι του σαν λαστιχο μεχρι λογο του βαρος του προσγειωθηκε στον αραγωνιτη αφηνωνταα κομματι του ποδιου του στο βραχο.) Τα clam ειναι ενας απο τους καταλληλοτερους δεικτες της ποιοτητας του νερου μας.Οταν ειναι ολα ιδανικα για αυτο και εχει ερθει η ηλικια του ,ξεκιναει την αναπαραγωγη ξεκιναει το spawning. Ειναι ενα απο τα ωραιωτερα φαινομενα στο πλανητη και φυσικα το να σου συμβει στο ενυδρειο προκαλει δεος. Ομως περα απο το δεος προκαλει αμεσως τεραστιο προβλημα.Το σπερμα που διαχεετε στη στηλη του νερου ειναι τοσο τοξικο που προκαλει σοβαρα θεματα στα υπολοιπα κοραλια του ενυδρειου κυριως τα sps. Θα πρεπει την στιγμη που θα μας συμβει κατι τετοιο θα πρεπει να κανουμε τα εξης.Ετοιμαζουμε μεγαλη αλλαγη νερου,συχρονος τοποθετουμε μεγαλη ποσοτητα ανθρακα ιδανικα σε εναν ριακτορα,δυναμωνουμε το σκιμερ τερμα σε wet skiming και σταματαμε να ριχνουμε μεσα στη στηλη.του νερου.οτι ριχναμε π.χ.(αμινοξεα) και φυσικα το ταισμα. Εαν δε γινουν ολα αυτα ενδεχετε ξαφνικα το ενυδρειο μας να γινει απο reef ,fish only δυστηχως. Οτι αναφερω ποιο πανω ειναι προσωπικες εμπειριες και μονο. Ευχωμαι να εχετε την χαρα να το ζησετε αλλα να θυμαστε οτι το κουμπακι του συναγερμου εχει αρχισει να χτυπα. Στάλθηκε από το SM-G925F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris67 11 Ιουνίου 2016 #2 Share 11 Ιουνίου 2016 Φίλε Νίκο το το ζήσαμε παρέα το φαινόμενο και είναι πραγματικά φοβερή εμπειρία. Όταν στρώσει το ενυδρείο μου και έρθει εκεί που πρέπει θα δοκιμάσω με ένα κλαμάκι. Πανέμορφα ζωντανά μεν ωρολογιακές βόμβες δε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Puff 11 Ιουνίου 2016 #3 Share 11 Ιουνίου 2016 Νίκο χρήσιμες και περιεκτικές οι πληροφορίες σου για τα αγαπημένα μας clam. Ευχαριστούμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 11 Ιουνίου 2016 #4 Share 11 Ιουνίου 2016 (edited) Καλησπερα και τρομερο θεμα νικολα!!! (Χτυπας την τρελα μου ΤΑ TRIDACNA) Οι εχθροι τους ακομα ειναι τα pyramind snail οπως Και μερικα μωρα σαλιγκαρια που τα στρεσσαρουν πηγενοντας στο πισω μερος τους (ποδι) και αναμεσα απο το κελυφως και το μανδια... Μια αρρωστια ειναι το (παρασητο) ειναι το mandias necrosis θα δουμε σε μερικα σημια του μανδια να μην ανοιγει!!φυσικα το παρασητο δεν το βλεπουμε.. Επιτηθετε μονο στα clam!! Η πρόληψη που μπορουμε να κανουμε μιας και τα clams ΔΕΝ ντιπαροντε ειναι σε νερο οσμοσης ιδιας θερμοκρασιας να το κανουμε για περιπου 15 20 λεπτα ντιπ (ασφαλως παρακολουθουμε το clam) Τα πιο πολλα wrasse οταν βρουνε ευκαιρία που το clam θα ντελεπαρι για καπιο λογο θα ορμηξουν στο ποδι του... Spawnning υπαρχουν και μη φυσικη τροποι να κανουν spawnning τα clam οπως κανουν σε μερικες φαρμες στα νησια πορο.. Και φυσικα οι φυσικη τροποι.. Οπιος τροπος και να ειναι το clam ερχετε στην αποκορυφοση του μερικα δυστυχος πεθαινουν (οπως. Διαβαζω και χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος) διωχνουν πολυ γλυκοζη με αποτελεσμα να χανουν και zooxanthellae και χανοντε. Φυσικα τα ενηλικα clam ειναι πολυ πιο δυσκολο να το παθουν!! Προσωπικη εμπειρία μου. Μετα το spawnning που κανανε παλι καλα δεν επαθα ζημιες αλλα ειδα τα κοραλλια μου να το χεροντε (μαλλον τρωγανε καλα ) Δεν παρατηρησα νιτρικα να ανεβαινουν παρα μονο την επομενη μερα λιγο τα po4 .... Σίγουρα το spawnning δηλωνη υγεια του ενυδρειου μας!! Ευχομε να απολαμβανετε αυτα τα πανεμορφα ζωντανα!!! Που πραγματικα καθε ενα απο αυτα ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!! Έγινε επεξεργασία 11 Ιουνίου 2016 - petran halen Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 11 Ιουνίου 2016 #5 Share 11 Ιουνίου 2016 https://youtu.be/YlNKm-8qkcE https://youtu.be/en3FVi9npeU 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 12 Ιουνίου 2016 #6 Share 12 Ιουνίου 2016 πολύ χρήσιμα παιδιά αυτά που λέτε, ιδιαίτερα για τους εχθρους - απειλές τους. Εγω όσες φορές δοκίμαζα με κλάμ μου το τρώγανε τα σκουλήκια . Μόνο μια φορά κατάφερα και το κράτησα 3-4 μήνες και είχα την "φοβερη" ιδέα να του αλλάξω θέση και μέσα σε 2 μέρες έγινε τροφή για σκουλήκια. Θα ήθελα να ξαναδοκίμαζα αλλά έχει και ένα κόστος το άτιμο Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 12 Ιουνίου 2016 #7 Share 12 Ιουνίου 2016 Νικολα ωραιος Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 12 Ιουνίου 2016 #8 Share 12 Ιουνίου 2016 (edited) πολύ χρήσιμα παιδιά αυτά που λέτε, ιδιαίτερα για τους εχθρους - απειλές τους. Εγω όσες φορές δοκίμαζα με κλάμ μου το τρώγανε τα σκουλήκια . Μόνο μια φορά κατάφερα και το κράτησα 3-4 μήνες και είχα την "φοβερη" ιδέα να του αλλάξω θέση και μέσα σε 2 μέρες έγινε τροφή για σκουλήκια. Θα ήθελα να ξαναδοκίμαζα αλλά έχει και ένα κόστος το άτιμο Καλα απο κοστος το ξερω πολυ καλααα ΠΟΝΑΝΕ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΝΕ!!Δοκιμασες να το βαλεις σε βραχους ευγενιε?? Κανα wrasse styy chrysus εχεις? Έγινε επεξεργασία 12 Ιουνίου 2016 - petran halen Link to comment Share on other sites More sharing options...
fishbone! 12 Ιουνίου 2016 #9 Share 12 Ιουνίου 2016 Ωραίο θέμα ! Αλλά ρε παιδιά ότι κινητέ και αναπνέει μπορεί να επιτεθεί στο clam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 12 Ιουνίου 2016 #10 Share 12 Ιουνίου 2016 Ωραίο θέμα ! Αλλά ρε παιδιά ότι κινητέ και αναπνέει μπορεί να επιτεθεί στο clam ! Οχι βεβαια ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 12 Ιουνίου 2016 #11 Share 12 Ιουνίου 2016 Ωραιο θεμα νικ Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 13 Ιουνίου 2016 #12 Share 13 Ιουνίου 2016 (edited) Πέτραν μόλις είπες τις αιτίες που μου ψόφισε... 1ον ) δεν έχω κανένα wrasse ! 2oν) απο βράχο που το είχα και ήταν μια χαρά, το κατέβασα κάτω στον αραγονίτη για να το βλέπω καλύτερα, και τότε άρχισαν τα παρατράγουδα. Έγινε επεξεργασία 13 Ιουνίου 2016 - submarine1981 Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 13 Ιουνίου 2016 #13 Share 13 Ιουνίου 2016 Πέτραν μόλις είπες τις αιτίες που μου ψόφισε... 1ον ) δεν έχω κανένα wrasse ! 2oν) απο βράχο που το είχα και ήταν μια χαρά, το κατέβασα κάτω στον αραγονίτη για να το βλέπω καλύτερα, και τότε άρχισαν τα παρατράγουδα. Καλε μου φιλε ευγενιε λυπαμε παρα πολυ!!Πες μας σε παρακαλω πριν χρρετηση τη ειδες??μαζεψε μανδιας?? Ποσο μεγαλο ηταν το clam??ρατσα?? Παρστηρησες σαλιγκαρακια πισω του??κατι να το ΣΤΡΕΣΣΑΡΗ? ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 13 Ιουνίου 2016 #14 Share 13 Ιουνίου 2016 (edited) Πετράν αν και πάει καιρός τώρα (αν υπήρχε αυτό το θέμα θα έβγαζα και φώτο), αυτό που παρατήρησα ήταν οτι είχε μαζέψει ο μανδύας όπως είπες και είχε γίνει ληθαργικό. Δηλαδή το έπιανες στο χέρι και κουνιόταν σε slow motion. Επίσης απο πίσω που βγαίνει το όργανο πρόσδεσης (θύσανος νομίζω λέγεται στα ελληνικά) είχε τρύπα. Κάτι που στην αρχή είχε μόνο κρέας. Το έβαλα σε μια γεννήστρα μήπως και το σώσω αλλά με τις μέρες όλο και "αδυνάτιζε" μέχρι που τελείωσε. Σαλιγκάρια δεν είδα , απλά είδα σκουλήκια Bristle νομίζω ήταν να το τριγυρίζουν. Σε μέγεθος ήταν μικρό όσο ενας αναπτήρας. Είδος δεν γνωρίζω. ήταν μπλέ electric κάτω απο το φώς των led και όσο καιρό το είχα ψηλά σε βράχο τα πήγαινε περίφημα. Εγώ θέλωντας να το βλέπω καλύτερα το μετακίνησα και το έβαλα σε χαμηλότερη θέση, και πάνω στον αραγονίτη. Σε 3-4 μέρες το πολύ είδα την εικόνα που περιέγραψα ποιό πάνω. Κρίμα για το ζωντανό ......κρίμα και για τα 40 ευρά που είχε. Έγινε επεξεργασία 13 Ιουνίου 2016 - submarine1981 Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 13 Ιουνίου 2016 #15 Share 13 Ιουνίου 2016 Πρωτον 40 ευρο και ηλεκτρικ με παει στα ultra οποτε μου λες πουυυυ το βρικεςςς θελωω!! Τα σκουλικια λογικα του την πεσανε, η. Την ακουσε απο κατι αλλο πχ το φως δεν του εφτανε??του ορμιξε κατι αλλο??και τα σκουλικια τρωγανε το πτωμα.. Η αποψη μου ειναι πως τα clam κατω απο 12 cm καλο ειναι να ειναι σε βραχο ψηλα ειδικα τα maxima k crocea απο 12 και πανω κατω.. Η σε καπιο φλατ βραχο κατω. Ευγενιε μου ευχομε αμεσα να βρεις ενα ακομα. Ομορφότερο να κοσμησει την ενυδρειαρα σου!!! (Να πεις και σε μενα ρε!!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 13 Ιουνίου 2016 Author #16 Share 13 Ιουνίου 2016 Πρωτον 40 ευρο και ηλεκτρικ με παει στα ultra οποτε μου λες πουυυυ το βρικεςςς θελωω!! Τα σκουλικια λογικα του την πεσανε, η. Την ακουσε απο κατι αλλο πχ το φως δεν του εφτανε??του ορμιξε κατι αλλο??και τα σκουλικια τρωγανε το πτωμα.. Η αποψη μου ειναι πως τα clam κατω απο 12 cm καλο ειναι να ειναι σε βραχο ψηλα ειδικα τα maxima k crocea απο 12 και πανω κατω.. Η σε καπιο φλατ βραχο κατω. Ευγενιε μου ευχομε αμεσα να βρεις ενα ακομα. Ομορφότερο να κοσμησει την ενυδρειαρα σου!!! (Να πεις και σε μενα ρε!!) ζηλιαρηηηηηηηηηηηηηχαχαχαχα Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 13 Ιουνίου 2016 #17 Share 13 Ιουνίου 2016 Απο aquario.gr το είχα πάρει αλλά πάει πολύς καιρός(μήνες) ίσως να ηταν το ultra που λες. Δεν ξέρω. Απλα ήταν μπλε electric. Απίστευτο χρώμα. λες και ήταν απο άλλο πλανήτη. Μπορεί να το τραυμάτισα Πετράν όταν το ξεκόλησα απο το βράχο και μετα απο 3-4 μέρες παρέδωσε πνεύμα και του την έπεσαν τα σκουλήκια όπως λες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 13 Ιουνίου 2016 Author #18 Share 13 Ιουνίου 2016 Απο aquario.gr το είχα πάρει αλλά πάει πολύς καιρός(μήνες) ίσως να ηταν το ultra που λες. Δεν ξέρω. Απλα ήταν μπλε electric. Απίστευτο χρώμα. λες και ήταν απο άλλο πλανήτη. Μπορεί να το τραυμάτισα Πετράν όταν το ξεκόλησα απο το βράχο και μετα απο 3-4 μέρες παρέδωσε πνεύμα και του την έπεσαν τα σκουλήκια όπως λες. Φιλαρακι παιζει αυτο διοτι ο χρονος του συμβαντος οδηγει σε αυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 13 Ιουνίου 2016 #19 Share 13 Ιουνίου 2016 ζηλιαρηηηηηηηηηηηηηχαχαχαχα Αφου ρε παιδια εχω αρρωστια με δαυτα το ξερετεεεεε Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 13 Ιουνίου 2016 #20 Share 13 Ιουνίου 2016 Απο aquario.gr το είχα πάρει αλλά πάει πολύς καιρός(μήνες) ίσως να ηταν το ultra που λες. Δεν ξέρω. Απλα ήταν μπλε electric. Απίστευτο χρώμα. λες και ήταν απο άλλο πλανήτη. Μπορεί να το τραυμάτισα Πετράν όταν το ξεκόλησα απο το βράχο και μετα απο 3-4 μέρες παρέδωσε πνεύμα και του την έπεσαν τα σκουλήκια όπως λες. Ουλτρα και το σκωτοσες??εσχως!!και ο φιλος σου πετραν ψαχνεθ σαν τρελος!!! Θα το εχεις βαρος στη συνηδηση σου!!!οχι για αυτο αλλα για μενα!!Παντως παιδια τωρα,τοσο επεζαν !!μακαρι να ερθουν σε προσιτη τιμη να τα χτυπησουμε ολα!! (Εγω πρωτος) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 13 Ιουνίου 2016 #21 Share 13 Ιουνίου 2016 Α ρε Πετράν..... Ναι το κακόμοιρο.....δεν το άφηνα στην ησυχία του. Είχα Λυσάξει να το βάλω κάπου που να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Και λογικό....με τέτοιο psychedelic χρώμα.... Λογικά θα ξαναφέρουν Πετράν. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
petran halen 13 Ιουνίου 2016 #22 Share 13 Ιουνίου 2016 Α ρε Πετράν..... Ναι το κακόμοιρο.....δεν το άφηνα στην ησυχία του. Είχα Λυσάξει να το βάλω κάπου που να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Και λογικό....με τέτοιο psychedelic χρώμα.... Λογικά θα ξαναφέρουν Πετράν. Εαν δεν σαρεσει το clam εκει που ηταν επρεπε να το δωσεις σε.μενααααα. και ας ερχεσε. Οποτε θες να το βλεπεις χα χα χα !!!γεια σουυυυ ευγενιεεεε. ΦΙΛΑΡΑ ΜΟΥΥΥΥ!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος