kospet 11 Ιουνίου 2016 #1 Share 11 Ιουνίου 2016 Καλημέρα παιδιά... Άνοιξα αυτό το θέμα μόνο και μόνο επειδή μου έκανε τρομερή εντύπωση κάτι που υπέπεσε στην αντίληψή μου τις τελευταίες μέρες και θα θελα να το κουβεντιάσουμε λίγο επειδή μου δημιούργησε πολλές απορίες-έκπληξη. Λοιπόν, πριν μερικές μέρες πήγα σε ένα μαγαζί της περιοχής μου (δεν είχα ξαναπάει) και μόλις μπήκα μέσα το μάτι μου έπεσε κατευθείαν σε ένα ενυδρείο που υπήρχε κάπου σε μια γωνία. Ήταν ιδιοκατασκευή του ιδιοκτήτη κι όχι μεγάλο (ρώτησα τον ιδιοκτήτη και μου είπε ότι είναι 52 λίτρα "καθαρό"). Ο λόγος όμως που με το που μπήκαμε στον χώρο πήγε κατευθείαν εκεί το μάτι μου, ήταν ο Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο Σ συνωστισμός από ψάρια που υπήρχε εκεί μέσα. Μιλάμε το ένα πάνω στο άλλο να "τρακάρουν" στην κυριολεξία μεταξύ τους. Δεν έχω ξαναδεί ΠΟΤΕ κάτι ανάλογο στην ζωή μου. Ποτέ όμως.... Πηγαίνω κατευθείαν εκεί να το επεξεργαστώ από κοντά. Όπως σας είπα στην αρχή, το ενυδρείο είναι ιδιοκατασκευή καθαρού όγκου 52 λίτρα (όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης του), με εσωτερικό φίλτρο παρακαλώ (ούτε καν εξωτερικό-με τόση ιχθυοφόρτηση και τα φέρνει βόλτα ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο) με ψεύτικα φυτά (ούτε ένα αληθινό έτσι για δείγμα) κάτι καραβάκια και γεφυρούλες πλαστικές και κάτι μεγάλες χρωματιστές πέτρες για υπόστρωμα βυθού (όχι άμμος ή χαλικάκι) που μου θύμισαν εκείνους τους γυάλινους βώλους που παίζαμε όταν είμαστε παιδιά. Πόσα και τι ψάρια είχε μέσα? Κρατηθείτε... 2 red shark μικρά ακόμα (γύρω στους 7-8 πόντους έκαστο) 1 γλύφτη αρκετά μεγάλο (υπολογίζω γύρω στα 10 εκατοστά, μπορεί και παραπάνω) καμιά 25 ρια γκάπυ κι άλλα τόσα πλάτυ. 4-5 μόλυ 2 ξιφοφόρους λίγο γόνο να κολυμπάει εδώ κι εκεί κι αμέτρητα σαλλιγγάρια που δεν ξέρω πως τα λένε. είναι αυτά με το μακρόστενο μυτερό κέλυφος. αν κάνετε την πρόσθεση, μιλάμε για περίπου 60 ψάρια σε 50 λίτρα ενυδρείο με ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο καμία παροχή οξυγόνου από αεραντλία και με συχνότητα αλλαγών νερού κάθε 3-4 εβδομάδες (αυτό μου είπε τουλάχιστον ο ιδιοκτήτης). Στις επίμονες ερωτήσεις μου πόσα ψάρια του ψοφάνε και με τι συχνότητα (δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μπορεί να μην υπάρχουν απώλειες με τέτοιο χαμό εκεί μέσα) μου είπε (μου ορκιζόταν μάλιστα) ότι δεν του ψοφάνε ψάρια κι ότι έχει τόσα ψάρια σε τόσο μικρό ενυδρείο πάνω από 1 χρόνο, διάστημα στο οποίο έχει χάσει μόνο 3-4 ξιφοφόρους και τίποτα άλλο. Περιεργάστηκα αρκετή ώρα τα ψάρια για να δώ συμπεριφορές μήπως διαπιστώσω υποψία δυσφορίας, ασθένειας κτλ και δεν μπόρεσα να εντοπίσω απολύτως τίποτα. όλα φαίνονταν απολύτως φυσιολογικά, αν εξαιρέσουμε βεβαίως το γεγονός ότι τα ψάρια κουτούλαγαν μεταξύ τους όταν πήγαιναν να στρίψουν, να αναδυθούν, να καταδυθούν κτλ Η εικόνα αυτή που αντίκρισα εκεί και το γεγονός ότι επιβιώνουν τόσα πολλά ψάρια σε τόσο μικρό χώρο, χωρίς εξωτερικό φίλτρο, σε ενυδρείο χωρίς αληθινά φυτά, με αλλαγές νερού μια φορά τον μήνα κτλ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα διαβάζω τόσο καιρό, τόσο εδώ μέσα, όσο και αλλού. Ασφαλώς σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι την κατάσταση που είδα εκεί (επέπληξα εντόνως τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ενυδρείου), ωστόσο δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου γιαυτο που είδα. Αναρωτιέμαι... Γιατί εγώ να διατηρώ μόνο 10-11 μικρά ψαράκια όλα κι όλα (γκάπυ-πλάτυ και 3-4 γαριδούλες) σε ένα ενυδρείο 45 λίτρων καθαρό, έχοντας βάλει μάλιστα εξωτερικό φίλτρο και φουλ φυτεμένο με co2, λιπάσματα κτλ, όταν ο άλλος έχει τον κακό χαμό χωρίς τα πολλά έξοδα κι από ότι λέει και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην βιωσιμότητα των ψαριών του? Μήπως κάπου εμείς οι υπόλοιποι είμαστε λιγάκι υπερβολικοί στον τρόπο που προσεγγίζουμε την κατάσταση, αγοράζοντας και συντηρώντας μεγαλύτερα ενυδρεία (με εξωτερικά φίλτρα, co2 κτλ, με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση φυσικά) από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε? Περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τις απόψεις σας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 11 Ιουνίου 2016 #2 Share 11 Ιουνίου 2016 (edited) Καλα βρε αυτος ειπε οτι ηθελε. Εσυ τον πιστεψες;;; Έγινε επεξεργασία 11 Ιουνίου 2016 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 11 Ιουνίου 2016 Author #3 Share 11 Ιουνίου 2016 Καλα βρε αυτος ειπε οτι ηθελε. Εσυ τον πιστεψες;;; Ναι φίλε μου τον πίστεψα, γιατί τα λεγόμενά του τα επιβεβαίωναν άτομα που είναι σχεδόν καθημερινοί θαμώνες του χώρου και ήταν μάρτυρες της κουβέντας μας. τι λόγο θα είχαν να μου πουν ψέμματα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosmas 11 Ιουνίου 2016 #4 Share 11 Ιουνίου 2016 Αλλο ζω καλα και αλλο επιβιωνω.Ειναι σαν να βαζεις εναν ανθρωπο να ζησει σε μια τουαλετα με αλλους 10.Αν τους ταιζεις και τους δινεις νερο θα ζησουν.Ειναι ομως αυτο που χρειαζονται? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannisss 11 Ιουνίου 2016 #5 Share 11 Ιουνίου 2016 (edited) Περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τις απόψεις σας...Καλημέρα , νομίζω οτι με βάση αυτή την εμπειρία δεν μπορεις να βγάλεις συμπέρασμα αν κάνουμε λαθος η οχι.Δεν γνωρίζεις κατα ποσο ο πετσοπας είπε την αλήθεια στο ποςα του εχουν ψωφισει, όπως επισης δεν ξερεις αν τα εχει όντως ενα χρόνο εκει μέσα τα ίδια ,ουτε το οτι σε έναν χρόνο δεν εχουν ψηφίσει ειναι δείγμα καλής διαβίωσης ! Τα προτεινόμενα λιτρα και οι διαστάσεις υπάρχουν για να απολαμβάνουμε τις συμπεριφορές των ψαριων (και οχι απλα την παρουσία τους ) όπως ´´περιπού´´ θα ηταν στο φυσικό τους περιβάλλον ! και σε 2 και 3 φορές μικρότερο ενυδρείο απο αυτο που θα έπρεπε να είχαν τα ψάρια θα μπορούσες να τα βλέπεις υγιή επειδη υπάρχει πολυ καλη φίλτρανση σωστό φαι κτλ (και για εμενα αυτο ειναι το βασικό ,ο χώρος ειναι πολυ σχετικό (μιλάω για εκτροφής ψάρια ) μιας και θεωρώ πως τα λιτρα δεν εχουν κανενα νόημα , ισως να εχουν παραπανω σημασία οι διαστάσεις του ενυδρείου αλλα και παλι αυτο ειναι σχετικό μιας και ειναι λογικό σε όσο μα όσο μεγαλύτερο ενυδρείο και να βάλεις ενα ψάρι να εχει καλύτερη συμπεριφορά και να δείχνει πιο "χαρούμενό" ! Εξαρτάται φυσικά και το είδος !! Εχω την εντύπωση πάντως οτι απο την παραπανω περίπτωση δεν μπορει να βγει το συμπέρασμα οτι σαν χομπίστες ειμαςτε υπερβολικοί !! Έγινε επεξεργασία 11 Ιουνίου 2016 - giannisss 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 11 Ιουνίου 2016 Author #6 Share 11 Ιουνίου 2016 Καλημέρα , νομίζω οτι με βάση αυτή την εμπειρία δεν μπορεις να βγάλεις συμπέρασμα αν κάνουμε λαθος η οχι. Δεν γνωρίζεις κατα ποσο ο πετσοπας είπε την αλήθεια στο ποςα του εχουν ψωφισει, όπως επισης δεν ξερεις αν τα εχει όντως ενα χρόνο εκει μέσα τα ίδια ,ουτε το οτι σε έναν χρόνο δεν εχουν ψηφίσει ειναι δείγμα καλής διαβίωσης ! Τα προτεινόμενα λιτρα και οι διαστάσεις υπάρχουν για να απολαμβάνουμε τις συμπεριφορές των ψαριων (και οχι απλα την παρουσία τους ) όπως ´´περιπού´´ θα ηταν στο φυσικό τους περιβάλλον ! και σε 2 και 3 φορές μικρότερο ενυδρείο απο αυτο που θα έπρεπε να είχαν τα ψάρια θα μπορούσες να τα βλέπεις υγιή επειδη υπάρχει πολυ καλη φίλτρανση σωστό φαι κτλ (και για εμενα αυτο ειναι το βασικό ,ο χώρος ειναι πολυ σχετικό (μιλάω για εκτροφής ψάρια ) μιας και θεωρώ πως τα λιτρα δεν εχουν κανενα νόημα , ισως να εχουν παραπανω σημασία οι διαστάσεις του ενυδρείου αλλα και παλι αυτο ειναι σχετικό μιας και ειναι λογικό σε όσο μα όσο μεγαλύτερο ενυδρείο και να βάλεις ενα ψάρι να εχει καλύτερη συμπεριφορά και να δείχνει πιο "χαρούμενό" ! Εξαρτάται φυσικά και το είδος !! Εχω την εντύπωση πάντως οτι απο την παραπανω περίπτωση δεν μπορει να βγει το συμπέρασμα οτι σαν χομπίστες ειμαςτε υπερβολικοί !! Δεν είπα ότι είμαστε υπερβολικοί. Αναρωτήθηκα απλά, μήπως είμαστε υπερβολικοί, με βάση αυτό που είδα. Ασφαλώς και η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εντελώς ακραία από κάθε άποψη, σε καμία περίπτωση δεν την υιοθετώ ούτε είναι παράδειγμα προς μίμηση ή μέτρο σύγκρισης. κάθε άλλο. επειδή όμως υπέπεσε στην αντίληψή μου, την ανέφερα ως την άλλη όψη (εντελώς ακραία, ναι) του νομίσματος. υγ. δεν ήταν pet shop το μαγαζί που είχε αυτό το ενυδρείο. Γυμναστήριο ήταν και το είχε στον χώρο της υποδοχής. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 11 Ιουνίου 2016 Author #7 Share 11 Ιουνίου 2016 Αλλο ζω καλα και αλλο επιβιωνω.Ειναι σαν να βαζεις εναν ανθρωπο να ζησει σε μια τουαλετα με αλλους 10.Αν τους ταιζεις και τους δινεις νερο θα ζησουν.Ειναι ομως αυτο που χρειαζονται? Συμφωνώ 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannisss 11 Ιουνίου 2016 #8 Share 11 Ιουνίου 2016 Δεν είπα ότι είμαστε υπερβολικοί. Αναρωτήθηκα απλά, μήπως είμαστε υπερβολικοί, με βάση αυτό που είδα. Ασφαλώς και η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εντελώς ακραία από κάθε άποψη, σε καμία περίπτωση δεν την υιοθετώ ούτε είναι παράδειγμα προς μίμηση ή μέτρο σύγκρισης. κάθε άλλο. επειδή όμως υπέπεσε στην αντίληψή μου, την ανέφερα ως την άλλη όψη (εντελώς ακραία, ναι) του νομίσματος. υγ. δεν ήταν pet shop το μαγαζί που είχε αυτό το ενυδρείο. Γυμναστήριο ήταν και το είχε στον χώρο της υποδοχής. ααα λαθος το κατάλαβα για το pet shop !Καταλαβαινω απόλυτα πως το λες ,πάντως θα ηθελα πολυ να μας πεις πως θα ειναι τα ψάρια μετα απο 5-6 μήνες Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 11 Ιουνίου 2016 Author #9 Share 11 Ιουνίου 2016 θα ηθελα πολυ να μας πεις πως θα ειναι τα ψάρια μετα απο 5-6 μήνες Κι εγώ θέλω να το δω αυτό. όπως είπα στην αρχή δεν είχα ξαναπάει εκεί. πρώτη φορά πήγα προχθές. και βλακεία μου που δεν τράβηξα φωτο και βίντεο να το ανεβάσω εδώ, να δείτε όλοι για τι πράγμα μιλάω... πρέπει λοιπόν να ξαναπάω κάποια στιγμή να δω τι γίνεται. πάντως, αυτός μου είπε (και το επιβεβαίωσαν άτομα που ήταν παρόντες στην κουβέντα μας και πηγαίνουν συνέχεια εκεί) ότι τον τελευταίο 1 χρόνο να μόνα ψάρια που του ψόφησαν ήταν 4 ξιφοφόροι. όλα τα υπόλοιπα ζουν κανονικά. βέβαια με τόσα ψάρια που υπάρχουν εκεί μέσα και να του ψοφήσει κανένα σιγά μην το πάρει χαμπάρι. θα το κατασπαράξουν τα άλλα σε μηδέν χρόνο. ή μήπως τα μετράει κάθε μέρα για να δει αν λείπει κάποιο και ποιο? δεν νομίζω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannisss 11 Ιουνίου 2016 #10 Share 11 Ιουνίου 2016 Κι εγώ θέλω να το δω αυτό. όπως είπα στην αρχή δεν είχα ξαναπάει εκεί. πρώτη φορά πήγα προχθές. και βλακεία μου που δεν τράβηξα φωτο και βίντεο να το ανεβάσω εδώ, να δείτε όλοι για τι πράγμα μιλάω... πρέπει λοιπόν να ξαναπάω κάποια στιγμή να δω τι γίνεται. πάντως, αυτός μου είπε (και το επιβεβαίωσαν άτομα που ήταν παρόντες στην κουβέντα μας και πηγαίνουν συνέχεια εκεί) ότι τον τελευταίο 1 χρόνο να μόνα ψάρια που του ψόφησαν ήταν 4 ξιφοφόροι. όλα τα υπόλοιπα ζουν κανονικά. βέβαια με τόσα ψάρια που υπάρχουν εκεί μέσα και να του ψοφήσει κανένα σιγά μην το πάρει χαμπάρι. θα το κατασπαράξουν τα άλλα σε μηδέν χρόνο. ή μήπως τα μετράει κάθε μέρα για να δει αν λείπει κάποιο και ποιο? δεν νομίζω. Eεε καπως ετσι έχει η κατάσταση και να ψόφησε κατι δύσκολα να το πάρει χαμπάρι !! Οπως και να έχει. ουτε η φιλτρανση είναι σωστή, ούτε ο αριθμός των ψαριών ούτε συμβατά είναι μεταξύ τους ...κλασσικη περιπτωση σουπας ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosmas 11 Ιουνίου 2016 #11 Share 11 Ιουνίου 2016 Και στο you tube υπαρχουν χιλιαδες τετοια κακα παραδειγματα.Οτι βλεπουμε δεν σημαινει οτι ειναι και σωστο.Το θεμα ειναι πως νιωθουμε εμεις.Αν βλεπουμε τα ψαρακια μας ως κατοικιδια και θελουμε οτι καλυτερο γι'αυτα ή τα βλεπουμε ως αναλωσιμα διακοσμητικα 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 11 Ιουνίου 2016 #12 Share 11 Ιουνίου 2016 (edited) Ναι φίλε μου τον πίστεψα, γιατί τα λεγόμενά του τα επιβεβαίωναν άτομα που είναι σχεδόν καθημερινοί θαμώνες του χώρου και ήταν μάρτυρες της κουβέντας μας. τι λόγο θα είχαν να μου πουν ψέμματα? Οπου ακους πολλα κερασια κρατα μικρο καλαθι λεει η παροιμια....Οι θαμωνες του γυμναστηριου το πολυ πολυ να βρισκονται εκει καθημερινα ενα 3-4 ωρο οι πιο σφιχτες....σωστα; Τις υπολοιπες ωρες της ημερας ποιος ξερει τι γινεται.... Και πιστευεις οτι οταν καποιος βλεπει περιστασιακα ενα ενυδρειο με πολλα μικροψαρα (οχι πχ με 15 δισκους που τους μετρας εναν εναν) , μπορει να καταλαβει αν εχει αλλαξει κατι;;;; :) Μπααα. Έγινε επεξεργασία 11 Ιουνίου 2016 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 11 Ιουνίου 2016 #13 Share 11 Ιουνίου 2016 Ναι φίλε μου τον πίστεψα, γιατί τα λεγόμενά του τα επιβεβαίωναν άτομα που είναι σχεδόν καθημερινοί θαμώνες του χώρου και ήταν μάρτυρες της κουβέντας μας. τι λόγο θα είχαν να μου πουν ψέμματα? Άλλο πράγμα μια διακοσμητική γυάλα-ενυδρείο με ψάρια, και άλλο πράγμα το χόμπι μας. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 11 Ιουνίου 2016 #14 Share 11 Ιουνίου 2016 υγ. δεν ήταν pet shop το μαγαζί που είχε αυτό το ενυδρείο. Γυμναστήριο ήταν και το είχε στον χώρο της υποδοχής. Ειναι γυμνασμενα τα ψαρια του,δεν εχουν αναγκη Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 11 Ιουνίου 2016 #15 Share 11 Ιουνίου 2016 Άλλο πράγμα μια διακοσμητική γυάλα-ενυδρείο με ψάρια, και άλλο πράγμα το χόμπι μας. Κι όμως ναι έτσι είναι ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
worldiver 12 Ιουνίου 2016 #16 Share 12 Ιουνίου 2016 Και οι Εβραίοι απλώς επιβίωναν στα στρατόπεδα των Ναζί, δεν ζούσαν... Όχι φίλε μου, δεν είμαστε υπερβολικοί. Εμείς έτσι προσφέρουμε αγάπη στα ζωντανά μας 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisAthanasiadis 12 Ιουνίου 2016 #17 Share 12 Ιουνίου 2016 Απλά σκέψου... Αν εσένα σου έδινα χώρο 200τ.μ., 2.000τ.μ., 20.000τ.μ. και 1.000.000.000.000.000τ.χμ. πια θα διάλεγες; Το τελευταίο φυσικά. Παρ' όλο που δεν θα προλάβεις να εξερευνήσεις ολόκληρη την έκταση, θα ένιωθες πιο άνετα. Θα είχες πολλές κρυψώνες, και γενικά, θα ένιωθες πιο ''αεράτος''. Φυσικά, επιβιώνεις και σε 20τ.μ. αν είχες τροφή, νερό και οξυγόνο, αλλά απλά επιβιώνεις! Δεν ζεις... Και τελικά πού καταλήγουμε? Όσος περισσότερος χώρος, τόσο το καλύτερο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 13 Ιουνίου 2016 #18 Share 13 Ιουνίου 2016 Και οι Εβραίοι απλώς επιβίωναν στα στρατόπεδα των Ναζί, δεν ζούσαν... Όχι φίλε μου, δεν είμαστε υπερβολικοί. Εμείς έτσι προσφέρουμε αγάπη στα ζωντανά μας Απλά σκέψου... Αν εσένα σου έδινα χώρο 200τ.μ., 2.000τ.μ., 20.000τ.μ. και 1.000.000.000.000.000τ.χμ. πια θα διάλεγες; Το τελευταίο φυσικά. Παρ' όλο που δεν θα προλάβεις να εξερευνήσεις ολόκληρη την έκταση, θα ένιωθες πιο άνετα. Θα είχες πολλές κρυψώνες, και γενικά, θα ένιωθες πιο ''αεράτος''. Φυσικά, επιβιώνεις και σε 20τ.μ. αν είχες τροφή, νερό και οξυγόνο, αλλά απλά επιβιώνεις! Δεν ζεις... Και τελικά πού καταλήγουμε? Όσος περισσότερος χώρος, τόσο το καλύτερο! Δεν αφήνετε τα ψαράκια στην ησυχία τους καλύτερα ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος