Jump to content

S.o.S Αρχαριος "ξανα"

Recommended Posts

Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη! ‘Ημουν μέλος του aquazone μέχρι που σταμάτησα να ασχολούμαι με τόσο πάθος με το ενυδρείο -περίπου το 2011 (πρόσφατα χαχα)- για προσώπικους λόγους, μέχρι που πρόσφατα μου μπήκε το μικρόβιο να ασχοληθώ ξανά και έψαξα και βρήκα τον παλίο μου λογαριασμό...
Έχω ένα ενυδρείο 210 L, φυτεμένο, με περίπου 30 gubby μαζι με endlers(γνωριζω οτι ειναι ζωοτοκα και τα δυο και δημουργουν υβριδια) ένα κινέζικο γλύφτη και 2 γατόψαρα βυθού (τα οποία θέλω ν' αυξήσω) και εναν red-tail shark(το γνωριζω οτι δν πρεπει να ειναι στο ενυδρειο, αλλα τον εχω απο νεογεννητο σχετικα εδω και 2.5 χρονια κ ειναι γυρο στα 6-8 cm τωρα, θα τον δωσω καποια στιγμη). Έχω κάποιες απορίες, αν μπορούσατε να μου τις λύσετε θα ήμουν ευγνώμων: :bow: :bow: 

1. Παρατήρησα μια μικρή ποσότητα μαύρης τριχοειδούς άλγης -στα φυτά και γενικά στο ενυδρείο- και θα ήθελα να μου πείτε σε τι οφείλεται η εμφάνιση της (ένα αίτιο που γνωρίζω είναι τα αυξημένα νιτρικά και φωσφορικά). Στο pet shop πρότειναν στους γονείς μου να βάλουν άνθρακα, ο οποίος βρίσκεται στο ενυδρείο εδω και 50 μέρες και έχουν δει μια μικρή βελτίωση. Το κακό είναι ότι πρόσφατα αγόρασα λύπανση (proflor της dajana) για τα φυτά, η οποία γνωρίζω ότι απορροφάται από τον άνθρακα. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

2. Στο παρελθόν, πριν 3 χρόνια περίπου, είχα πάρει από έναν φίλο μου σβούρες αλλά πολλαπλασιάστηκαν και γέμισε ΟΛΟ το ενυδρείο. Δυστυχώς επείδη σπουδάζω εξωτερικό, οι γονείς μου δεν το παρατήρησαν και στο pet shop τους είπαν να αγοράσουν 2 clones, τα οποία κάναν δουλειά και σχεδον τα αφανησαν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ενυδρείο γέμισε με “άδεια” κελύφη. Είναι δυνατή η προσθήκη ενός καινούργιο υποστρώματος που θα τα καλύψει; Αν δε γίνεται τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

3. Όσων αφορά το μηχανικο φιλτράρισμα, έχω υαλοβάμβακα τον οποίο αλλάζω κάθε 3 μήνες. Είναι λάθος;

4. Για βιολογικό φιλτράρισμα, έχω 2 καλάθια μακαρόνι (αρκετό) αλλά το έχω από την αρχή του ενυδρείου (5 χρόνια). Χρειάζεται άλλαγμα; Αν ναι, το παλιό το πετάω και “ξαναστρώνω” ενυδρείο;

5. Το υπόστρωμα του ενυδρείο, αποτελείται από υπόχωμα (αν έτσι λέγεται) ειδικό για φύτεψη και από πάνω χαλίκι-2mm max- (πλέον και σβούρες). Χάνονται με τα χρονια οι θρεπτικες ουσιες ή όχι;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Υ.Γ.: Απώλεια στο ενυδρείο δεν υπήρξε εδώ και περίπου 1,5 χρόνο. Ανανεώνω 3 θυληκά και 1 αρσενικό guby ανά 4 μήνες περιπου. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 28°C. Για άλλες τιμές δε γνωρίζω διότι μου έχουν λήξει τα τεστς τα υγρα...ειχα και στικς αλλα πρεπει να κοιταξω αν ληγουν αυτα.Θα προμηθευτω συντομα..

Y.Γ 2. σορρυ για την εκθεση :geek:

1) Η αλγη μπορει να ειναι απο πολλες αιτιες,αν δεν ξερουμε πληροφοριες για το ενυδρειο σου δεν μπορουμε να ξερουμε απο τι εχει προελθει.

Καθε ποτε γινονται αλλαγες νερου.

Τι λαμπες εχεις? (βατ και κελβιν και ποσο καιρο ειναι οι λαμπες)

Χωρις μετρησεις ειδικα νιτρικων ειναι δυσκολο να πουμε κατι

Ο ανθρακας δεν κανει τιποτα για την αλγη,βγαλτον απο το φιλτρο σου.

2)Σβουρες? Φανταζομαι εννοεις σαλιγκαρια. Τα κελυφοι μπορεις να τα ρουφιξεις με την αλλαγη νερου που κανεις. Το να ριξεις χαλικι απο πανω δεν νομιζω οτι θα βοηθησει.

3) Το ενυδρειακο βαμβακι δεν κανει μηχανικο φιλτραρισμα,απλα κραταει τα αιωρουμενα σωματιδια και πρεπει να αλλαζεται καθε εβδομαδα σε καθε αλλαγη νερου.

Μηχανικο φιλτραρισμα κανουν τα σφουγγαρια του φιλτρου.

4) Αν θες μπορεις να αλλαξεις το μισο και να βαλεις νεο.Ποτε δεν αλλαζουμε ολο το βιολογικο την ιδια στιγμη.

5)Για να ξερουμε για τι πραγμα μιλαμε,αλλο το υποστρωμα και αλλο ο βυθος. Το υποστρωμα ειναι το ΄χωμα' που ειναι κατω απο το χαλικι μας.Αυτο ναι χανει τα θρεπτικα του μετα απο κανα χρονο περιπου.Θα χρειαστει να βαζεις καμια ταμπλετα στα φυτα.

Καλο ειναι να κανεις μερικες αλλαγες στην ψαροσυνθεση σου για να εισαι κομπλε.

Ευχαριστω παρα πολυ για την γρηγορη απαντηση!

Για αρχη, βρηκα τα παλια τεστ μου της σερα.

Ph(εληξε πριν 1 μηνα-δν ξερω κατα ποσο μετραει) : γυρο στο <8

NH4/NH3(εληξαν πριν 2 χρονια) : 0.1-0.2 mg/l

NO3(το ιδιο) : 25mg/l <  >50mg/l

και με τα στικς(ληγμενα και αυτα): GH:10, KH:10-15 mg/l  no3/no2 δν δειχνουν

1)Αλαγες νερου γινονται γυρο στις 25 μερες(το κακο ειναι επειδη δν ειμαι ελλαδα οι γοννοις μ εχουν μια ταση να κανουν 50-60% αλαγη νερου) 

Εχω 2 λαμπες   21w/865 Philips . Αλαχτικαν προσφατα πριν 1 μηνα.

2)Ναι αυτα τα καφε-μαυροι μικροι "σαταναδες" .Θα γινει αυτο αυτο.

3)Δν εχω σφουγγαρι το ειχα αφαιρεσει.Θα μπει αυριο!

4)Κομβλε θα γινει.Επισης σκεφτομε να βαλω αυτην την φορα Σθβστρατ pro αντι για Siporax.

5)Ok θα γινει κ αυτο.Ισως περασω ενα λεπτο στρομα απο υποστρωμα..Οι σταγονες της proflor κανουν τπτ η να τις σταματισω?! Θα βαλω και ταμπλετες οπως παλια και ειχαν ανθισει τα παντα!

6)Τι αλαγη εκτος απο τον ρεντ-ταιλ να κανω?!

Ευχαριστω παρα πολυ, Φιλικα Γιωργος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...