Stefanos Manwlis 30 Απριλίου 2016 #1 Share 30 Απριλίου 2016 Καλησπέρα αγαπητοί και αγαπητές... Χρόνια πολλά Πριν περίπου 3 εβδομάδες ολοκλήρωσα το στρώσιμο του μεγάλου μου καινούργιου ενυδρείου. Για αυτό το στρώσιμο είχα κάνει χρήση βακτηρίων και χρυσόψαρα. Τελειώνοντας λοιπόν με το στρώσιμο και μη έχοντας απώλειες είχα ξεμείνει με 2 χρυσόψαρα (εξ αρχής ήθελα το ενυδρείο μου να έχει τροπικά με βασικό κάτοικο γκάπυ). Ευτυχώς η μαμά μου ήθελε και εκείνη να κάνει τα πρώτα της βήματα στο χόμπυ και έτσι αγόρασα ένα μεταχειρισμένο 60 λίτρων και της το έδωσα με τα χρυσόψαρα... Το θέμα είναι ότι το μεταχειρισμένο είχε μέσα τους δικούς του κατοίκους οι οποίοι ήταν 7 νέον τέτρα και 5 φάντομ τέτρα (σε κακή κατάσταση όταν τα πήρα). Τα έβαλα στο μεγάλο μου και μέσα σε μία εβδομάδα με πολύ περιποίηση (2 αλλαγές νερού, 25 βαθμούς θερμοκρασία, 2 ταίσματα την μέρα, βιταμίνες αλλά χωρίς ρίξιμο ph) πραγματικά είδα θεαματικές αλλαγές... Καταρχάς πήραν υπέροχα έντονα χρώματα ... Μέχρι και τα φάντομ που δεν έχουν ιδιαίτερο χρώμα απέκτησαν έντονα μαύρα πτερύγια. Για να μην μακρυγορώ ένιωσα ότι τα έσωσα και τα είδα σαν παιδιά μου οπότε αποφάσισα να τα κρατήσω ... Έλα όμως που εξ αρχής είχα στο μυαλό μου τα γκάπυ (με τα υπέροχα χρώματά τους, γέννες κλπ) ... Διαβάζοντας σε διάφορα σημεία του διαδικτύου για συμβίωση τέτρα-γκάπυ παρατήρησα πως υποστηρίζεται από πολλούς το ότι τα ψάρια που έχουμε σήμερα στα ενυδρεία μας στην πλειοψηφία τους τα αποκτούμε μέσω πετ σοπ, στα οποία πετ σοπ ποτέ δεν βίωσαν ούτε στο ελάχιστο τέλεια αναπαράσταση του φυσικού τους περιβάλλοντος και ίσως είναι περιττό το να κοπιάζουμε να ρίχνουμε ή να ανεβάζουμε το ph της βρύσης μας. Αναλυτικότερα, όσο οι συνθήκες μας παραμένουν σταθερές (δεν έχουμε απότομες αλλαγές στις παραμέτρους) και κάνουμε τις αλλαγές νερού μας κάθε εβδομάδα τα ψαράκια μας θα είναι χαρούμενα με τις παραμέτρους του νερού βρύσης μας. Αυτό που βασικά με έπεισε ολοκληρωτικά ήταν ένα βιντεάκι στο κανάλι αυτού του θεούλη https://www.youtube.com/user/uarujoey Πήγα λοιπόν στο πετ σοπ της γειτονιάς μου που εμπιστεύομαι, και αφού μου έδειξε και ο πετσοπάς ότι όντως όλα του τα ψάρια γλυκού νερού ζούσαν στο ίδιο νερό, με το ph βρύσης του, (ξέρω βέβαια ότι πολλές φορές οι άνθρωποι των πετ σοπ μπορεί να σου πουν ότι θέλουν για να πουλήσουν αλλά είχα κάνει και την έρευνά μου) αισθάνθηκα ακόμα πιο πολύ σίγουρη και αγόρασα 12 γκάπυ (3 αρσενικά-9 θηλυκα). Τώρα βέβαια ανησυχώ γιατί σκέφτομαι ότι ίσως έβαλα πολλά ψάρια απότομα αλλά παρακολουθώ συνέχεια τις παραμέτρους μου και μέχρι στιγμής δεν μου έχει ανέβει από 0 η αμμωνία. Διαβάζοντας τα προφίλ των ψαριών αναρωτιέμαι... Μήπως πρέπει να αγοράσω ακόμη 3 νέον και 5 φάντομ? Επιπλέον σας παραθέτω και βιντεάκι αποψινό με το ενυδρείο και μια παρουσίασή του... Θα εκτιμούσα πάρα πολύ αν μου λέγατε και εσείς την άποψή σας... Ευχαριστώ εκ των προτέρων Βιντεάκι: https://youtu.be/-gqLxuNhzoY Γενική κατηγορία ενυδρείου Γλυκού ΝερούΓενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):80*35*45Συνολικά Λίτρα:126ΟργανισμοίΦυτά: Βαλισνέριες και κερατόφυλλοΨάρια: 5 φάντομ τέτρα (3 αρσενικά κ 2 θηλυκά), 7 νέον τέτρα, 12 γκάπυ (3 αρσενικά κ 9 θηλυκά)Άλλα είδη: 2 ζέμπρα σαλιγκάριαΔιακοσμητικά υλικάΦόντο:ΜπλεΠέτρες: 1 κομμάτι καθαρού μαρμάρου, βαζάκια με πετρούλες, 1 κολοσσαίο (που μάλλον θα φύγει)Βυθός:Μαύρο ψιλό χαλίκιΦωτισμόςΠηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 2 λεντοταινίες (μια 3 και μία 5 μέτρων diy κατασκευή)Διάρκεια φωτισμού:10 ώρεςΥποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση:fluval 206Θέρμανση/ Ψύξη: θερμοστάτης fluval 100wΛίπανση: flourish excel και flourish (δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο, θα το μελετήσω παραπάνω κάποια στιγμή)Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:Σκούπα βυθού 1 φορά την εβδομάδα,μαγνήτης καθαρισμού, αεραντλία jbl a300Διατροφή: flakes, bloodworms ΠαράμετροιpH:7,8Γενική σκληρότητα (GH):15Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):9Αμμωνία (ΝΗ3):0Νιτρώδη (ΝΟ2):0Νιτρικά (ΝΟ3):0 (μετά από αλλαγή νερού)Μέση Θερμοκρασία (°C):26ΣυντήρησηΑλλαγές νερού:20% 2 φορές/εβδομάδαΠροετοιμασία νερού/πρόσθετα:αντιχλώριο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 30 Απριλίου 2016 #2 Share 30 Απριλίου 2016 Χμμμ δύσκολη περίπτωση....Θα σου συμβούλευα να απομακρύνεις τα τέτρα να να επικεντρωθείς στα γκάπυ που σου αρέσουν. Για τον διάκοσμο δέν έχω να πώ κάτι μιας και αυτό ειναι κάτι υποκειμενικό. Τα φυτά που έχεις δέν απαιτούν διοξείδιο. Συνεχισε με σωστά και προσεκτικά βήματα και όλα καλά θα σου πάνε! Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 30 Απριλίου 2016 #3 Share 30 Απριλίου 2016 Τα ζεβρακια ειναι apple ή nerite; Τα τετρα δεν θα τα κραταγα προσωπικα λογω διαστασεων ενυδρειου σε μηκος και αριθμου ψαριων... Μου μοιαζουν λιγα... Τα γκαμπυ θα τα ευχαριστηθεις καλυτερα και θα νιωθουν και αυτα πιο ανετα σε αυτα που τους προσφερεις.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος