avraamp 29 Απριλίου 2016 #1 Share 29 Απριλίου 2016 Έχω μπει σε σκέψεις να στήσω ένα μικρό ενυδρείο για το μονομάχο μου. Το ενυδρείο θα είναι από 20-30 λίτρα το πολύ. Το ενυδρείο θα φυτευτεί με τα κλαδέματα από το μεγάλο και όχι μόνο. Οι επιλογές που σκέφτομαι μέχρι τώρα είναι 2. Να πάρω μία γυάλα που βρήκα χωρίς καπάκι 20 λίτρων με 20 ευρώ, να αγοράσω και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό που θα είναι μία λάμπα μάλλον led (26€) που πιάνει στο γυαλί, θερμοστάτη (17-20€), φίλτρο μάλλον κρεμαστό (8-25€), υπόστρωμα (8€), θερμόμετρο (2€). Σύνολο στη χειρότερη περίπου 100€, στην καλύτερη 81€. Να πάρω ένα κύβο της Dennerle που έχω δει στα 30 λίτρα με 100€. Ο κύβος από ότι είδα στην ιστοσελίδα της εταιρείας περιέχει όλα τα παραπάνω μόνο που αντί για λάμπα led έχει λάμπα απλή στα 11W, έχει εσωτερικό φίλτρο, καπάκι γυάλινο, θερμόμετρο, θερμοστάτη και υπόστρωμα για φυτά. Το θέμα είναι αν με καλύπτει ο φωτισμός του και αν το υπόστρωμά του είναι καλό για φυτεμένο ή πρέπει να πάω σε λύση fluval ή seachem. Σκέφτομαι και στις δύο περιπτώσεις να χρησιμοποιήσω κάποια μικρή λύση με co2, όπως αυτό που προσφέρει η fluval στα 35€, το οποίο δεν ξέρω αν συμφέρει γιατί οι μικρές ανταλλακτικές μπουκάλες στοιχίζουν και δε γνωρίζω για πόσο θα κρατάνε. Αν υπάρχει κάποιος που να το χρησιμοποιεί θα βοηθούσε η γνώμη του. Η σκέψη είναι να βάλω και κάποιο γκαζόν όπως cuba ή monte carlo, άρα σίγουρα θα χρειαστώ co2, το θέμα είναι τι γίνεται με το φωτισμό, θα επαρκεί ή θα είναι λίγος; Αυτή τη στιγμή τείνω λίγο προς τη λύση της Dennerle καθώς μου αρέσει καλύτερα να πάω σε κύβο, είναι περισσότερα τα λίτρα και μικρή η διαφορά στο συνολικό κόστος. Ακούω προτάσεις - συμβουλές για να στήσω κάτι καλό και όμορφο για το μονομάχο μου χωρίς να πετάξω χρήματα σε πράγματα που δε χρειάζεται. ΥΓ: Σαν τελευταία λύση θα έχω το νου μου και σε καμιά αγγελία για κύβο αλλά επειδή και το ενυδρείο που έχω τώρα μου το έδωσε ο κουμπάρος μου και ήταν μεταχειρισμένο, θα ήθελα να πάω σε κάτι καινούριο για να είναι αυτό που λέμε αγρατζούνιστο, εκτός αν βρεθεί καμιά καλή προσφορά και μπω σε σκέψεις!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 29 Απριλίου 2016 #2 Share 29 Απριλίου 2016 Μάκη το ξέρεις πως ο μονομάχος πηδάει απέξω ε;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Απριλίου 2016 #3 Share 30 Απριλίου 2016 Ρε Αβρααμ αγορι μου, ειναι αναγκη να ειναι και αυτο φυτεμενο; Για το μοντε καρλο πας η για το ψαρακι; Send from the heart of the Amazonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
avraamp 30 Απριλίου 2016 Author #4 Share 30 Απριλίου 2016 Ρε Αβρααμ αγορι μου, ειναι αναγκη να ειναι και αυτο φυτεμενο;Για το μοντε καρλο πας η για το ψαρακι; Send from the heart of the AmazonasΓια το ψαράκι ρε εσύ Θοδωρή, απλά κανω σκέψεις τι άλλο θα μπορούσα να βάλω.Δώσε καμία συμβουλή πως να κινηθώ γύρω απο αυτό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 30 Απριλίου 2016 #5 Share 30 Απριλίου 2016 Τωρα που καλοκαιριαζει δεν ειναι καλη ιδεα το 30λιτρο.Θα εισαι απο πανω του ολη την ωρα και θα συμπληρωνεις νερο... Κατα τα αλλα ριξε μια ματια στο petsupermarket γιατι συνηθως εχει 60λιτρα μαζι με φιλτρο στα 55 ευρω Link to comment Share on other sites More sharing options...
avraamp 30 Απριλίου 2016 Author #6 Share 30 Απριλίου 2016 Τωρα που καλοκαιριαζει δεν ειναι καλη ιδεα το 30λιτρο.Θα εισαι απο πανω του ολη την ωρα και θα συμπληρωνεις νερο... Κατα τα αλλα ριξε μια ματια στο petsupermarket γιατι συνηθως εχει 60λιτρα μαζι με φιλτρο στα 55 ευρω Για 60λιτρο δεν υπάρχει δυνατότητα για να μπει λόγω χώρου. Το πολύ μέχρι 30 λίτρα, το οποίο πιστεύω θα ειναι και ικανοποιητικό για το μονομάχο. Εκεί που λες ειδα και το 20λιτρο ενυδρειο. Στην ανάγκη σκέφτομαι και για jumbo με 20 ευρώ, που έχει καπάκι και φιλτρο. Απλά ειδα σε ένα μαγαζί τον κύβο και μου άρεσε, θα έχει προοπτικές ίσως και για αλλα πράγματα στο μέλλον.Σε ότι αφορά το φύτεμα δεν ειναι απόλυτο να γίνει Φούλ φυτεμένο σαν το μεγάλο, αλλα να φτιάξω ένα ωραίο περιβάλλον για το μονομάχο μου και επιτέλους να τον χωρίσω απο τα αλλα στο μεγάλο, ειδικά τώρα που μεγάλωσε το κοπάδι των lemon tetra. Τέλος, επειδή έχω κάθε Κυριακή τη συντήρηση του μεγάλου δε θέλω να έχω και δεύτερο με πολλά λίτρα να συντηρώ. Ένα μικρό ακόμα θα το παλέψω. Έρχεται και καλοκαίρι όπως είπες και θα πρέπει να πιάσουμε και τις παραλίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 2 Μαίου 2016 #7 Share 2 Μαίου 2016 (edited) Πάρε φύλλα catappa από ebay, βάλε μερικά εύκολα φυτά μέσα και βάλε καμιά φακή, κερατόφυλλο ή ό,τι άλλο επιφάνειας θες. Σκοτείνιασέ το λίγο, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις και τύρφη ο μονομάχος θα είναι άρχοντας. Άσε τα φυτά και τα γρασίδια για το μεγάλο, αφού έχεις και αυτό. Το δικό μου μονομαχοενυδρείο το είχα φυτεμένο, επειδή δεν είχα άλλο ενυδρείο για να μου φύγει η κάψα των μαρουλιών, αλλά όταν το φύτεψα το χαιρόμουν εγώ και όχι ο μονομάχος, αφού σταμάτησα την τύρφη και έβαζα Α/Ο, έβαζα πιο δύσκολα φυτά από ανούμπιες και ανέβαζα τον φωτισμό, ξεφύτευα συχνά και τον ενοχλούσα. Όλα αυτά του χαλούσαν την συμπεριφορά και την ηρεμία, με ό,τι επακόλουθα έχει. Έγινε επεξεργασία 2 Μαίου 2016 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
avraamp 2 Μαίου 2016 Author #8 Share 2 Μαίου 2016 Πάρε φύλλα catappa από ebay, βάλε μερικά εύκολα φυτά μέσα και βάλε καμιά φακή, κερατόφυλλο ή ό,τι άλλο επιφάνειας θες. Σκοτείνιασέ το λίγο, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις και τύρφη ο μονομάχος θα είναι άρχοντας. Άσε τα φυτά και τα γρασίδια για το μεγάλο, αφού έχεις και αυτό. Το δικό μου μονομαχοενυδρείο το είχα φυτεμένο, επειδή δεν είχα άλλο ενυδρείο για να μου φύγει η κάψα των μαρουλιών. Σε ευχαριστώ Άγγελε, Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη. Τις τελευταίες δύο μέρες το έψαξα πολύ στην κατεύθυνση που μου λες, να το προσαρμόσω όσο μπορώ πιο κοντά στο βιότοπό του. Να χρησιμοποιήσω δηλαδή φύλλα catappa, φυτά επιφανείας φουλ όπως πιστίες, rotala rotundifolia, καμιά cryptocoryne, sessiliflora και ψάξιμο για να κάνω και black water, με πολλές ρίζες μέσα. Τα γρασίδια όντως δεν πάνε με το συγκεκριμένο ψάρι, οπότε εγκαταλείπονται σίγουρα. Θα το ψάξω σιγά σιγά να δω που θα κατευθυνθώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω περάσει καλοκαίρι με ενυδρείο, θα είναι η πρώτη φορά και με έχουν προβληματίσει λίγο κάποια πράγματα που μου είπαν σχετικά με θερμοκρασίες, εξάτμιση νερού κλπ σχετικά με το μικρό ενυδρείο και έχω προβληματιστεί με το 30λιτρο και δεν ξέρω τι να κάνω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 2 Μαίου 2016 #9 Share 2 Μαίου 2016 (edited) Στο 15λιτρο με 8άρι ανεμιστηράκι, συμπλήρωνα περίπου 2 λίτρα νερό ανά 3-4 μέρες, για θερμοκρασία 25 βαθμούς. Αλλά στα 15 μεικτά λίτρα, τα 2 λίτρα είναι αρκετά και ακουγόταν και το φίλτρο που πλέον έκανε ανατάραξη. Αν θες να πας σε 15λιτρο, σου δίνω το δικό μου. Τώρα που περιμένουμε και μωράκι δεν έχω χρόνο για 2 ενυδρεία. Έγινε επεξεργασία 2 Μαίου 2016 - AgMa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
avraamp 2 Μαίου 2016 Author #10 Share 2 Μαίου 2016 Άγγελε σε ευχαριστώ πολύ και με το καλό να έρθει το μωράκι σου!!! Το ενυδρειο κράτησε το, μπορεί να χρειαστεί έστω και για καραντίνα στην ανάγκη. Ούτως η άλλως νομίζω είσαι Κρήτη; Μόνο τα μεταφορικά να βάλεις θα βρω 15 λίτρο να παρω και απο εδώ. Το μονομάχο σου δεν τον έχεις πλέον; Sent from my iPad using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 2 Μαίου 2016 #11 Share 2 Μαίου 2016 (edited) Να είσαι καλά! Όχι, πέθανε μάλλον από tuberculosis. http://www.aquazone.gr/forums/topic/101610-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%BF/ Όταν έγιναν πλέον εμφανή τα σημάδια ήταν αργά. Λίγο το στρες που το πείραζα συνέχεια, λίγο που έκανα αυτό που μου άρεσε και όχι αυτό που έπρεπε, όλα μαζί έπαιξαν τον ρόλο τους. Ήταν και λίγο μεγαλούτσικος βέβαια, μην τα ρίχνω όλα σε 'μένα. Έγινε επεξεργασία 2 Μαίου 2016 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος