Jump to content

Στησιμο (ξανα) Φυτεμενου ενυδρειου.

Fred13

Recommended Posts

για ανέβασε μια φώτο , μήπως είναι καμια έλλειψη?

για ανέβασε μια φώτο , μήπως είναι καμια έλλειψη?

Tώρα δεν έχω.. Μπα Κώστα τι έλειψη να είναι.. Η δεν προσαρμόστηκε καλά , η επηρεάστηκε από τη ροή.

Είναι ευαίσθητο φυτό γενικά, τουλάχιστον αυτό μου δείχνει εμένα. Μπορεί να το ενοχλέι ακόμα και η cuba που το πνίγει λίγο.

αν το πνίγει η cuba ίσως είναι αυτό, θέλει την άπλα του το pogostemon

αν το πνίγει η cuba ίσως είναι αυτό, θέλει την άπλα του το pogostemon

Δεν την έχει!!! ;) Και δεν μπορώ να την περιορίσω..

αν κάνεις ένα βουναλάκι με υπόστρωμα κάτω από το pogostemon και το φυτέψεις στην κορυφή?

στο ίδιο σημείο που είναι τα pogostemon

Έγινε επεξεργασία - kostas3

Mπα δεν γίνεται αυτό Κώστα.

Άσχετο αλλά το led έχει προχωρήσει πολύ και είναι ιδιαίτερα προσιτό. Δεν βρίσκω πλέον κανένα λόγο να μην δοκιμάσουμε και led λάμπες.

Και δεν μιλάω για συστήματα 400 ευρώ για θαλασσινά κλπ αλλά για φωτιστικά led σαν τα eheim πχ ή τα fluval που λίγο που τα έψαξα έχουν πολύ καλά στοιχεία.

Είναι το μέλλον σε κατανάλωση , διάρκεια ζωής , θερμοκρασίες και άλλα.

Πήρα 2 μικρές αποφάσεις...

Καταρχήν θα βάλω μία ροζ λάμπα (όχι grolux), 400 λούμεν λιγότερα από την λευκή όσραμ που έχω. Θα πέσει λίγο σε λούμεν ο φωτισμός και θα μαλακώσει με το ροζ το έντονο άσπρο.

Δεύτερον σταματάω την λίπανση ...Θα πάω με πολύ λίγο γενικό λίπασμα μέχρι να πάψει το ενυδρείο να έχει άλγες.

Τρίτον,μάλλον έχω κυανοβακτήριο πάλι. Δεν ξέρω γιατί με κυνηγάει το ρημάδι αλλά θα σας κρατήσω ενήμερους για το πως θα το χειριστώ. Αν είναι να πάω σε φάρμακο (ερυθρο...) δεν θα γίνει πριν τις 60 μέρες για να υπάρχει μία ασφάλεια στα βακτήρια.

Κοίτα να έχεις και νιτρικά όμως γιατί χωρίς νιτρικά ευνοείται το κυανό, τη λίπανση ίσως να ήταν καλύτερα απλά να τη μειώσεις κι όχι να την κόψεις εντελώς, δεν ξέρω αν θα είναι καλό αυτό αλλά θα στο πουν οι πιο έμπειροι. 

Κοίτα να έχεις και νιτρικά όμως γιατί χωρίς νιτρικά ευνοείται το κυανό, τη λίπανση ίσως να ήταν καλύτερα απλά να τη μειώσεις κι όχι να την κόψεις εντελώς, δεν ξέρω αν θα είναι καλό αυτό αλλά θα στο πουν οι πιο έμπειροι. 

Ναι ξεχασα να πω ότι ουσιαστικά τα νιτρικά δεν θα τα κόψω (εφόσον χρειάζονται).

Ε κοίταξε, έβαζα ελάχιστο σίδηρο και γέμισα πράσινη τριχωειδή. Μετράω και είχα σίδηρο στα ύψη. Γενικά, υπάρχει μεγάλη ένταση θρεπτικών από το χώμα και μάλλον το επιβαρύνω. Απότι έχω καταλάβει το χώμα βγάζει στη στήλη του νερού θρεπτικά , τουλάχιστον μέχρι να χάσει αυτή τη δύναμη του.

Νομίζω λίγο flourish 3 φορές την εβδομάδα και νιτρικά όποτε χρειαστεί θα με καλύψουν για ένα διάστημα. Μόλις καθαρίσω από άλγες θα μπορέσω πιο άφοβα να δοκιμάσω τα επόμενα βήματα. 

Θα μειώσω και ελάχιστα το φωτισμό μου από σήμερα, ίσως και αυτό παίξει θετικό ρόλο.

Και θα κοιτάξω να πάρω ριάκτορα για το co2 (μιας που τα λέγαμε κιόλας) !

Δεν καταλαβαινω πως καταφερες να γεμισεις αλγη.

Οταν λες σιδηρο στα υψη? Δηλαδη ποσο μετρησες?

Και το δικο μου υποστρωμα βγαζει θρεπτικα αλλα εγω δεν γεμισα αλγες,ουτε κυανο και δεν εχω σχεδον καθλου ροη..

Δεν καταλαβαινω πως καταφερες να γεμισεις αλγη.

Οταν λες σιδηρο στα υψη? Δηλαδη ποσο μετρησες?

Και το δικο μου υποστρωμα βγαζει θρεπτικα αλλα εγω δεν γεμισα αλγες,ουτε κυανο και δεν εχω σχεδον καθλου ροη..

Για αυτό και απόρησα πως προέκυψε κυανό σε εμένα που έχω και ροή.

Μέτρησα σίδηρο πάνω από 1 ρίχνωντας ελαχιστη δοσολογία και αυτή κομμένη στα 2.

Όταν σταμάτησα και μέτρησα μέσα μετά από 1-2 αλλαγές νερού ήμουν στο 0,2-0,5 συνέχεια πάνω κάτω πήγαινε. Ε γέμισα πράσινες τρίχες ,από το βυθό μέχρι την επιφάνεια σε μάκρος. Τις καθάρισα και άρχισα τις μετρήσεις.

Μην ξεχνάς είμαι άστρωτος και δεν έχω βρει ακόμα σταθερότητα. Ούτε βακτήρια έχω αυτότροφα στο σύστημα ώστε να βοηθούν το ενυδρείο.

Επίσης, φοβάμαι πως ο κεραμικός διαχυτήρας μπουκώνοντας και ξεμπουκώνοντας, κάνει σκαμπανεβάσματα στη συσσώρευση. Το ίδιο και η ανατάραξη της επιφάνειας που ανάλογα με την εξάτμιση παίζει και αυτή οπότε μειώνεται κάποιες φορές η ανταλλαγή αερίων. Για αυτό και θέλω να πάω σε ριάκτορα για πιο stability στο co2. 

Εσύ έχεις την δυνατότητα και τις παίρνει όλες η εισαγωγή και κάνεις σταθερή διάχυση ή τουλάχιστον πιο σταθερή από εμένα.

Συνοπτικά , θεωρώ πως  σκαμπανεβάσματα του co2, περιττά λιπάσματα, άστρωτο φίλτρο και υψηλός φωτισμός δημιουργούν αυτές τις άλγες. Ανάπτυξη φυσικά υπάρχει αλλά είναι ταυτόχρονη. Άλγης -φυτών.

Οπότε αν καταλαβαίνω καλά πρέπει να βάλω αυτά σε τάξη και να προσπαθήσω να μην υπάρχει περισσειά θρεπτικων συστατικών.

O σιδηρος δεν ειναι στα υψη..μια χαρα ειναι.

Αστρωτο φιλτρο δεν εχεις..αν ειχες θα ειχαν θεμα και τα ψαρια σου,ασε που το αστρωτο φιλτρο δεν παιζει ρολο στις αλγες.

To co2 σου ειχε σκαμπανευασματα.

Ουτερ περιττα λιπασματα θεωρω οτι εχεις.

Ισως θα πρεπει να χαμηλωσεις λιγο το φως.

Αν σταματησεις τη λιπανση τα φυτα σου θα πανε χαλια και οι αλγες θα οργιασουν!

O σιδηρος δεν ειναι στα υψη..μια χαρα ειναι.

Αστρωτο φιλτρο δεν εχεις..αν ειχες θα ειχαν θεμα και τα ψαρια σου,ασε που το αστρωτο φιλτρο δεν παιζει ρολο στις αλγες.

To co2 σου ειχε σκαμπανευασματα.

Ουτερ περιττα λιπασματα θεωρω οτι εχεις.

Ισως θα πρεπει να χαμηλωσεις λιγο το φως.

Αν σταματησεις τη λιπανση τα φυτα σου θα πανε χαλια και οι αλγες θα οργιασουν!

Το φως να το χαμηλώσω πολύ δεν μπορώ γιατί μετά θα πάω πιο κάτω απόσο θέλω (κλείνοντας πχ την 1 λάμπα τελείως).

Όπως είπα παραπάνω θα βάλω μία λάμπα 400 λούμεν λιγότερα. Από το τίποτα είναι και αυτό μία μείωση...

Το co2 είχε σίγουρα σκαμπανεβάσματα.. Λίγο η περιπέτεια με τα cardinal λίγο εγώ που το πείραξα για να βρω τη σωστή ποσότητα..

Για το φίλτρο εννοώ κυρίως τα οργανικά που μαζεύει ο βυθός τα οποία τα βλέπω μέρες μετά κάτω και δεν διασπόνται. Τουλάχιστον ακόμα.. Άλλαξα τακτική ταίσματος και πάω διαφορετικά. Αν θυμάμαι καλά όταν έψαχνα πληροφορίες για το κυανό είχε σαν αιτία και την συγκέντρωση πολλών οργανικών.

Άρα εσύ πιστεύεις πως πρέπει να συνεχίσω ή μάλλον μιας και έχω σταματήσει 2 μέρες, να ξεκινήσω φουλ λίπανση έστω και κουτσουρεμένη; Δεν γνωρίζω καθόλου τις επιπτώσεις , σε συμβουλεύομαι τώρα. Αν μου λες πως η άλγη θα παρτάρει τότε να ξεκινήσω κανονικά το EI πρόγραμμα που έχω βγάλει.

Σκέφτομαι πρωτού βάλω καμία ερυθρομυκίνη να κάνω μία συσκότιση. 

Φοβάμαι όμως την κούμπα.. Κώστα, Νίκ τι λέτε; Μήπως να βάλω κατευθείαν ερυθρό σε 2 εβδομάδες που θα χει στρώσει το φίλτρο;

Ρε συ τι συκοτιση να κανεις γιατι?

Πιασε και καθαρισε την, στην αλλαγη...

Κυνηγα την....

Δεν εχω κανει ποτε συσκοτοση σε ενυδρειο μου , ουτε εχω βαλει χημικα, το μονο που εκανα  αλλαγες και κυνηγι.

Σου ειπα τωρα που ειναι αρχη , οσο πιο πολλες αλλαγες μπορεις.

Δοκιμασε να κλεισεις την μια λαμπα, θα μειωσει γενικα το συστημα να το προλαβαινεις.

Κυνηγα την....

Δεν εχω κανει ποτε συσκοτοση σε ενυδρειο μου , ουτε εχω βαλει χημικα, το μονο που εκανα  αλλαγες και κυνηγι.

Δοκιμασε να κλεισεις την μια λαμπα, θα μειωσει γενικα το συστημα να το προλαβαινεις.

Αντικατέστησα την cool white με ροζ λάμπα με χαμηλότερα λούμεν. Οπότε είμαι ναι μεν κομπλέ για υψηλών απαιτήσεων φυτά αλλά δεν είναι τόσο πατημένο το γκάζι.

Ποια να κυνηγήσω ρε συ με αλλαγές την bga; Το κυανοβακτήριο; Δεν νομίζω να λύνεται έτσι αυτό Νίκο. 

Και πες μου κάτι. Πές ότι εγώ κάνω 3 μικρές αλλαγές μέσα στην εβδομάδα για να κυνηγάω την κατάσταση. Με τι λίπανση τι γίνεται; Δεν είναι σαν να βάζω και μετά να τα παίρνω πίσω;

Nαι γιατι οχι ?

Εχω αν εμφανιζοταν με το αλφαδολαστοιχο  την μαζευα.

Και το οξυζενε επανω της κατι κανει.

Εγω δεν  σου ειπα για μικρες αλλαγες... :)

Με την λιπασνη βαζεις και βγαζεις, αλλα παντα εχεις κατι μεσα.

Δες μια εφαρμογη που εχει και η tropica

http://tropica.com/en/guide/care/tropica-app/

Την ειχα ακολουθησει μια φορα.

Οταν λεμε αλλαγες εννοω 50% +++

Nαι γιατι οχι ?

Εχω αν εμφανιζοταν με το αλφαδολαστοιχο  την μαζευα.

Και το οξυζενε επανω της κατι κανει.

Εγω δεν  σου ειπα για μικρες αλλαγες... :)

Με την λιπασνη βαζεις και βγαζεις, αλλα παντα εχεις κατι μεσα.

Δες μια εφαρμογη που εχει και η tropica

http://tropica.com/en/guide/care/tropica-app/

Την ειχα ακολουθησει μια φορα.

Οταν λεμε αλλαγες εννοω 50% +++

Δεν είναι λίγο επικίνδυνες οι συχνότερες μεταβολές των παραμέτρων με παραπάνω από 1 αλλαγές νερού την εβδομάδα; Μιλάω για αλλαγές 50%...

Θα το κοιτάξω. Άρα γενικά προτείνεις κυνήγι μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα και να είναι algae free. Εγώ να σου πω την αλήθεια γέμισα και πράσινη τριχωειδή αλλά δεν την κυνήγησα καθόλου. Σήμερα λίγο ασχολήθηκα και την μάζευα με την οδοντόβουρτσα και 1 νετ και πήρα τα πολλά. Το κυανό είναι μία άλλη-περίεργη κατάσταση.

Και να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα Νίκο επειδή έχεις καρδινάλιους. Τι ροή τους έχεις φτιάξει;

Παρατηρώ πως κλείνει το φίλτρο -οι καρδινάλιοι σε όλο το ενυδρείο

Ανοίγει το φίλτρο (οι καρδινάλιοι σε καμια γωνία)

Δεν ξέρω μήπως αυτά τα ψάρια ενοχλούνται από το κινούμενο νερό. Αλλά το κυανό=καλή ροή για να το ξεφορτωθείς.

Πως μπορώ να βρω ισορροπία σε αυτό;

Ευχαριστώ

εγώ πιστεύω πως παλεύεις να βρεις μια ισορροπία γύρο από τις λάμπες σου χωρίς επιτυχία , σου έχει κολλήσει το 1 βατ/λίτρο και δεν έχω καταλάβει γιατί

όταν λέμε ότι ψάχνουμε ισορροπία στο ενυδρείο εννοούμε

φως-λιπασμα-co2

όταν κάτι από αυτά ξεφύγει έχουμε άλγες λογικά

μα φτιάξε και το φως σου ντε, από ότι καταλαβαίνω ετσι όπως τα διαβάζω ,βλέπω ένα ενυδρειο με φυσιολογικές τιμές σε λιπάσματα, co2 κλπ αλλά και υπερβολικό φωτισμό,

εσύ έχεις ξεφύγει στο φως και βγάζεις αλγες .

μείωσε τον

θες μεγάλη ανάπτυξη στα φυτά σου και επιλέγεις δυνατό φως.

το δυνατό φως σου δημιουργεί αλγες και ετσι ούτε ανάπτυξη θα έχεις αν γεμίσεις από δαύτες.

άρα τσάμπα το φως 

πήγαινε λίγο πάνω από 0.5βατ/λίτρο, και πολλές επιλογές θα έχεις και δεν θα 'σκάβεις' όλη μέρα

γνώμη μου πάντα

Έγινε επεξεργασία - kostas3

Κυνηγα την....

Συμφωνώ απόλυτα!!!

Δεν είναι λίγο επικίνδυνες οι συχνότερες μεταβολές των παραμέτρων με παραπάνω από 1 αλλαγές νερού την εβδομάδα; Μιλάω για αλλαγές 50%...

Θα το κοιτάξω. Άρα γενικά προτείνεις κυνήγι μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα και να είναι algae free. Εγώ να σου πω την αλήθεια γέμισα και πράσινη τριχωειδή αλλά δεν την κυνήγησα καθόλου. Σήμερα λίγο ασχολήθηκα και την μάζευα με την οδοντόβουρτσα και 1 νετ και πήρα τα πολλά. Το κυανό είναι μία άλλη-περίεργη κατάσταση.

Και να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα Νίκο επειδή έχεις καρδινάλιους. Τι ροή τους έχεις φτιάξει;

Παρατηρώ πως κλείνει το φίλτρο -οι καρδινάλιοι σε όλο το ενυδρείο

Ανοίγει το φίλτρο (οι καρδινάλιοι σε καμια γωνία)

Δεν ξέρω μήπως αυτά τα ψάρια ενοχλούνται από το κινούμενο νερό. Αλλά το κυανό=καλή ροή για να το ξεφορτωθείς.

Πως μπορώ να βρω ισορροπία σε αυτό;

Ευχαριστώ

Δεν ειναι αν εχουν ιδιες παραμετρους...

Συνηθως κανω 2 50-70% την εβδομαδα.

Αλλα μερικες φορες κανω και 90% αλλαγη.

Ο υψηλος φωτισμός ευνοει και το κυανο...

Αν εχεις προβλημα με το φιλτρο, τοτε βρες ενα σημειο ωστε να μην δημιουργει μεγαλη ροη.

Αν εχεις προβλημα με το φιλτρο, τοτε βρες ενα σημειο ωστε να μην δημιουργει μεγαλη ροη.

Ίδιες παραμέτρους δεν μπορώ να πετύχω , δεν έχω αντίστροφη όσμωση..

Το ξέρω ότι το ευνοεί αλλά έχει άλλους κύριους παράγοντες που δεν καταλαβαίνω που τους βρήκε τώρα. Και εξαπλώνεται γρήγορα.. 

Σήμερα ρε τα cardinal Κολυμπούσαν ένα με το βυθό , σαν κορύντορας ήταν. Όλη μέρα εκεί 1 με το έδαφος. Μόνο όταν έπεσε φαγητό σηκώθηκαν και άρχισαν τη μάχη για να φάνε. Πιο bottom dwellers Πεθαίνεις.. Γενικά μου κολυμπούσαν πιο πάνω.

Νίκο , όταν κάνεις αλλαγές ρίχνεις αμέσως λιπάσματα ή το αφήνεις μια μέρα να ηρεμήσει?

Νίκο , όταν κάνεις αλλαγές ρίχνεις αμέσως λιπάσματα ή το αφήνεις μια μέρα να ηρεμήσει?

Εγω ριχνω καθε μερα...

Να ηρεμησει απο τι ? :P

Εγω ριχνω καθε μερα...

Να ηρεμησει απο τι ? :P

από τίποτα, απλά στο EI είχα δει κάπου ότι μια μέρα δεν ρίχνουμε τπτ.  πριν την αλλαγή νερού αν δε κάνω λάθος, και λέω μήπως παίζει κάτι τέτοιο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...