Jump to content

Επιλογή φυτών ενυδρείου - αρχάριος

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Το ενυδρείο μου είναι 230lt διαστάεις 110x45x58h. Θέλω να γίνει κάτι όμορφο με φυσικά φυτά, είδα αρκετά video με aquascaping κι από αυτά που διάβασα εδώ έχω μια ιδέα για το θέλω να κάνω. Ωστόδο δεν ξέρω αν τα φυτά που διάλεξα θα είναι αρκετά για αρχή. Έχω καταλήξη την εξής σύνθεση και πριν προβώ σε αγορά θα ήθελα την γνώμη σας[1]:

Ονομασία

Περιγρ.

Βαθμός Δυσκ.

Κομ.

Alternanthera Reineckii 

Πίσω

link

Εύκολο

3

Ludwigia glandulosa

Μέση

link

Μέτριο

5

Cryptocorryne Nevelli

Πίσω-μέση

link

Εύκολο

3

Eleocharis sp. ”montevidensis"

μπροστά

link

Εύκολο

3

Anubias barteri BIG

Πίσω

link

Εύκολο

4

Ludwigia Repens 'rubin'

Μέση-Πίσω

link

Εύκολο

5

Επίσης θέλω να πάρω υπόστρωμα 9kg (θα φτάσει άραγε ;) και κάποια εργαλία για να με βοηθήσουν με το aquascaping:

CO2 diffuser

Aquili CO2 profesional SET

Φροντίδα

DENERLE NANO AQUASCAPING SET

Υπόστρωμα

Prodibio AquaGrowth Soil 9kg

Μετρήσεις Νερού

Api Test GH&KH

Μετρήσεις Νερού

Api Test Nitrite NO2

Μετρήσεις Νερού

Api Test PH

Διακοσμητικά

Talawa Wood

Διακοσμητικά

MIni Land Scape (Ryuoh Stone)

Το ενυδρείο έχει θερμοστάτη. Δεν ξέρω αν θα χρειαστεί πρόσθετος μηχανισμός για οξυγόνο. Θα ήθελα να φιλοξενήσω χρυσόψαρα και ίσως 1 ή 2 γαρυδούλες. Μεγαλύτερη σημασία για την ώρα έχει το scaping, να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

[1] Δυστυχώς ότι πάρω θα πρέπει να το παραγγείλω μέσω διαδικτύου γιατί τα τοπικά καταστήματα έχουν πολύ περιορισμένη γκάμα προϊόντων.

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis_61191

Σαν πρωτη παρατηρηση θα πρεπει να αποφασισεις τι ψαρια θες να φιλοξενησεις.Δεν γινεται φυτεμενο με ολα τα ειδη ψαριων.Τα χρυσοψαρα δεν κανουν για φυτεμενο.Μπορεις να βαλεις μονο 2-3 ανθεκτικα φυτα.Αυτο που λες για την φροντιδα και το co2 δεν κανουν για το δικο σου ενυδρειο.Ειναι για λιγα λιτρα.

Παρένθεση, το mondevicis είναι το ψηλό eleocharis που φτάνει 40 cm. Μην τα μπερδέψεις :>

9 κιλα υποστρωμα δεν φτανει ουτε για πλακα,το 9κιλο συνηθως ειναι για 60 λιτρα ενυδρειο με διαστασεις πατου 60χ30.

Απο φωτα τι θα εχεις?

CO2  θες 2κιλη μπουκαλα με μανομετρα και οχι αυτο.

Οι πετρες που ζητας ειναι πανακριβες να ξερεις,εδω Ελλαδα εχουν 6 ευρω η μια οι μικρες και καμια 10αρια οι μεγαλητερες.

Χρυσοψαρα και φυτα δεν παει,θα στα φανε ολα.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

Περισσότερο με ενδιαφέρει το aquascaping παρά τα ψάρια. Θα μπορούσα να ξεκινήσω 12 καρδινάλιους υποθέτω και λίγα γατόψαρα. Στην συνέχεια βλέπουμε. Δεν θέλω στην παρούσα φάση να προσθέσω φωτισμό στο ενυδρείο, έχει ρυθμιζόμενο σύστημα φωτισμού με 2 μπάρες, το εγχειρίδιο δεν γράφει WATT.

Από ότι διαβάζω μιλάμε για λευκή άμμος, ξύλο οπωσδήποτε, και σχετικά χαμηλό φωτισμό. Δεν γράφει watt ή κάτι άλλο το εγχειρίδιο, αλλά ο φωτισμός μου φαίνεται μέτριος. Ούτε ιδιαίτερα δυνατός ούτε ιδιαίτερα χαμηλός.

Άρα με δεδομένα ότι θέλω 1 πέτρα, τουλάχιστον 1 ρίζα, μέτριο φωτισμό τι φυτά θα μπορούσα να βάλω; Το ενυδρείο όπως έγραψα πιο πάνω είναι 230 lt, 110 cm μήκως άρα όπως τα υπολόγισα με παίρνει να βάλω στην μια πλευρά ρίχα και στην άλλη πέτρα.

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis_61191

Οι λαμπες που εχει πανω το ενυδρειο τι ειναι? Τ5 η Τ8?

Πανω οι λαμπες γραφουν βατ και κελβιν,υπαρχει μεγαλη περιπτωση οι λαμπες να εχουν λαθος κελβιν και να πρεπει να παρεις αλλες.

Με τα λιγα πραγματα που μας λες για τις λαμπες,μαλλον για ευκολα φυτα σε βλεπω.

Τα κοκκινα φυτα που ζητας δεν θα ειναι ποτε κοκκινα με τον μετριο φωτισμο και το γρασιδι ισως δεν τα καταφερει με το φως και ειδικα σε αμμο.

Καλησπερα φιλε μου...θεωρω οτι  το ενυδρειο σου στην παρουσα φαση δεν εχει την δυνατοτητα λογω φωτισμου να υποστηριξει τα φυτα που θες...χρειαζονται πολυ περισσοτερα για να βαλεις τα ''δυσκολα'' φυτα που λεμε (CO2,δυνατο φωτισμο),οποτε αν θες πραγματικα να χαρεις και να να θαυμασεις το ενυδρειο σου χωρις περιττα εξοδα παρε μπολικο υποστρωμα κατα προτιμηση λεπτοκοκκο  χαλικακι για να ''αναπνεει'' και να καθαριζεται κ ευκολα...βαλε οσα ''ευκολα'' φυτα μπορεις σιγα σιγα που δεν εχουν και ιδιαιτερες απαιτησεις (θα βρεις μπολικα στο φορουμ να τα δεις κ ισως παρεις κ καποιο απο καποιον συνφορουμιτη) προμηθευσου σιγα σιγα κ λιπασμα γενικο και διαφορα ''ζουμια'', και πιστεψε με καποια στιγμη θα απορεις αν εσυ το εφτιαξες και θα το χαιρεσαι!!!
Οτι σου γραφω πιο πανω δεν το γραφω τυχαια...ειναι η  προσωπικη μου εμπειρια,και μετα απο πολυ διαβασμα,βοηθεια απο τα παιδια εδω στο ΑΖ και αρκετο πειραματισμο ειμαι σε σημειο να εχω μια ζουγκλα στ σαλονι μου και να κλαδευω καθε βδομαδα και ολα αυτα με χαμηλο σχετικα φωτισμο  και χωρις καθολου χρηση CO2, μονο με λιπασματα..σου προτεινω λοιπον να ακολουθησεις το παραδειγμα μου (και πολλων ακομα νομιζω) και να ''παιξεις'' με ευκολα φυτα...αν φυσικα θες να πεσεις στ δυσκολα σου προτεινω να αρχισεις διαβασμα και να ακολουθεις τις συμβουλες των πιο εμπειρων!!!

Φιλικα Βασιλης

Καλησπέρα,

@kidever ελπίζω να καταφέρω κι εγώ να φτιάξω μια μικρή ζούγκλα κάποια στιγμή! 

@rastafarian Οι λάμπες που έχει το ενυδρείο είναι Phillips TL-D 30W με 6200K (αν διαβάζω σωστά). Είναι παλιές, υποθέτω πως θα υπάρχουν σύγχρονες λάμπες με μεγαλύτερη απόδοση οικονομία. Είναι δύο.

Τι προτείνεται να κάνω; Ξεκινάω με αυτές και λίγα φυτά, ξύλο & πέτρες ή να πάρω πιο δυνατές λάμπες για περισσότερα φυτά;

Σε περίπτωση που δεν προσθέτω φωτισμό, επιλέγω φυτά από την κατηγορία «εύκολα» σωστά;

Ευχαριστώ!

Σκέφτομαι να ξεκινήσω με π.χ. με Eleocharis Parvula (γρασίδι μπροστά δεξιά), Crinum thaianum (πίσω δεξιά), Cryptocarine erispatula (πίσω αριστερά) κι ένα φυτό που να δένει στο ξύλο. Φυσικά θα ήθελα κι έγχρωμα, αλλά δεν το βλέπω. Το ενυδρείο θα το στήσω στους 25ºC με pH  6.0-6.2, σκληρότητα κλπ.

Πως σας φαίνεται για αρχή;

Ευχαριστώ & πάλι για το χρόνο σας!

Γενικα τα ''ευκολα''φυτα που λεμε δεν εχουν τρελες απαιτησεις σε φωτισμο και CO2 τουλαχιστον στ ενυδρειο μου αυτο δειχνουν,φυσικα καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο..οι πιο εμπειροι μπορουν να σου πουν πιο πολλα..
Η γνωμη μου ειναι ξεκινα και στην πορεια ισως κανεις τις αλλαγες που θες...αργα και σταθερα βηματα προτεινω...

Καλησπέρα,

@kidever ελπίζω να καταφέρω κι εγώ να φτιάξω μια μικρή ζούγκλα κάποια στιγμή! 

@rastafarian Οι λάμπες που έχει το ενυδρείο είναι Phillips TL-D 30W με 6200K (αν διαβάζω σωστά). Είναι παλιές, υποθέτω πως θα υπάρχουν σύγχρονες λάμπες με μεγαλύτερη απόδοση οικονομία. Είναι δύο.

Τι προτείνεται να κάνω; Ξεκινάω με αυτές και λίγα φυτά, ξύλο & πέτρες ή να πάρω πιο δυνατές λάμπες για περισσότερα φυτά;

Σε περίπτωση που δεν προσθέτω φωτισμό, επιλέγω φυτά από την κατηγορία «εύκολα» σωστά;

Ευχαριστώ!

Σκέφτομαι να ξεκινήσω με π.χ. με Eleocharis Parvula (γρασίδι μπροστά δεξιά), Crinum thaianum (πίσω δεξιά), Cryptocarine erispatula (πίσω αριστερά) κι ένα φυτό που να δένει στο ξύλο. Φυσικά θα ήθελα κι έγχρωμα, αλλά δεν το βλέπω. Το ενυδρείο θα το στήσω στους 25ºC με pH  6.0-6.2, σκληρότητα κλπ.

Πως σας φαίνεται για αρχή;

Ευχαριστώ & πάλι για το χρόνο σας!

Κατσε,δηλαδη εχεις 2 λαμπες απο 30 βατ η καθε μια? Δηλαδη 60 βατ συνολο σε 230 λιτρα και με υψος 58εκ?

Χωρις να θελω να σε απογοητευσω,με αυτο το φως ξεχνας ολα τα φυτα που θες και πας μονο για παρα πολυ ευκολα, καμια ανουμπια,κανενα μικροσορουμ,καμια κρυπτοκορινα.

Το φως ειναι παρα πολυ χαμηλο για τα λιτρα σου αλλα και για το υψος του ενυδρειου σου και αν οι λαμπες ειναι παλιες τοτε θελουν αλλαγμα.

Τα ph και τις σκληροτητες που γραφεις με ποιον τροπο θα τις πετυχεις?

Τα φυτα που προτεινει  ο rastafarian και με ελαχιστο φωτισμο δινουν ενα πολυ καλο αισθητικο αποτελεσμα...οποτε ξεκινα με ευκολα οπως σου γραφει πιο πανω...με ενα γενικο λιπασμα (γνωστης εταιριας θα προτεινα) θα εισαι ενταξει..ξεκινα και στην πορεια βλεπεις...και αν κατι δεν σου "κολλαει" ρωτας..

Καλημέρα!

@rastafarian: Οι λάμπες είναι όντως πολύ παλιές. Θα τις αλλάξω εν τέλη. Στα πόσα WATT θεωρείτε ότι θα είμαι καλά ώστε να μπορώ να έχω εύκολα φυτά με χρώμα για το συγκεκριμένο ενυδρείο; Σχετικά με το pH, θα δω στην πορεία, αλλά δεν με φοβίζει ιδιαίτερα αυτό. Από τα λίγα που διάβασα ένας τρόπος είναι μέσω φίλτρου.

@kid4ever: Είναι παλιές οι λάμπες, άρα ίσως είναι σοφότερο να τις αλλάξω εν τέλη. Απλά δεν ξέρω πόσα WATT είναι ιδανικά για την περίπτωση μου.

Μια ακόμη ερώτηση σχετικά με το φωτισμό είναι πόσες ώρες την ημέρα είναι αναμένες οι λάμπες; 8-10 είναι καλά;

Ευχαριστώ.

Καλημέρα!

@rastafarian: Οι λάμπες είναι όντως πολύ παλιές. Θα τις αλλάξω εν τέλη. Στα πόσα WATT θεωρείτε ότι θα είμαι καλά ώστε να μπορώ να έχω εύκολα φυτά με χρώμα για το συγκεκριμένο ενυδρείο; Σχετικά με το pH, θα δω στην πορεία, αλλά δεν με φοβίζει ιδιαίτερα αυτό. Από τα λίγα που διάβασα ένας τρόπος είναι μέσω φίλτρου.

@kid4ever: Είναι παλιές οι λάμπες, άρα ίσως είναι σοφότερο να τις αλλάξω εν τέλη. Απλά δεν ξέρω πόσα WATT είναι ιδανικά για την περίπτωση μου.

Μια ακόμη ερώτηση σχετικά με το φωτισμό είναι πόσες ώρες την ημέρα είναι αναμένες οι λάμπες; 8-10 είναι καλά;

Ευχαριστώ.

Θελεις τουλαχιστον 150-180 βατ συνολο για να βαλεις καποια κοκκινα φυτα,σκεψου οτι εχεις και αρκετο υψος που σου κοβει αρκετο φως.

Συν οτι θα χρειαστεις και μπουκαλα co2 αλλα και ολη τη σειρα λιπασματων.

Οσο για το ph που λες,φανταζονται εννοεις φιλτρο αντιστροφης οσμωσης.

8-9 ωρες το φως ειναι καλα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...