panos84. 8 Απριλίου 2016 #1 Share 8 Απριλίου 2016 Κι οπως λενε...ο κυβος ερριφθη.Μετα τα τελευταια προβληματα απο αλγες που αντιμετωπιζω επισπευθηκε η διαδικασια και παμε για ενα φυτεμενο 150*50*60 απο 100*40*60.Στο ενυδρειο αυτο θα εχω κοπαδοψαρα πχ ροδοστομους-καρδιναλιους και τους οτοκυκλους.Η παρουσιαση θα γινει οταν ερθει η ωρα,αλλα μεχρι τοτε μπορουν να συζητηθουν καποια θεματα...εγω θα πω αυτα που με απασχολουν και οχι μονο και εσεις θα μου πειτε τις συμβουλες και τις γνωμες σας.Σκεφτηκα να ξεκινησω με κατι απλο...στρωσιμο νεου ενυδρειου,κυριως για να μαθουν οι αρχαριοι και αυτοι που ισως ξεχασαν καποια πραγματα.Απο τα 240 λιτρα παω στα 450.Χρησιμοποιω το ηδη υπαρχον φιλτρο jbl eco 1501 που εννοειται δουλευει ασταματητα,φυτα και καμια 200λιτρα απο το παλιο νερο και θα συμπληρωσω την πρωτη μερα αλλα 100 οχι παραπανω.Ολα τα υπολοιπα θα ειναι καινουρια κ οχι στρωμενα.Καπου εκει μπαινουν κ τα 40 κοπαδοψαρα με 7 οτος που εχω.Ας ρωτησω εδω,μηπως θα κανω λαθος?Να βαλω κ ενα δευτερο προβληματισμο που εχω,καθως δε θελω να επιμεινουμε στο πρωτο,οσον αφορα το φωτισμο.Εγω δουλευω δεκα χρονια τωρα με Τ8osram 865 κ θα ηθελα τη γνωμη των ειδικων οσο αφορα το καστος μιας αναβαθμισης σε Τ5 στο 1,45 (εκει καπου βγαινει) κ 80w.Οι Τ8 ειναι στο 1,20 36w(oi 1,5 ειναι μακρυες κ δε χωρανε).Ο προβληματισμος ειναι οτι δε θα ηθελα να αλλαξω-να κανω κ καποια οικονομια-καθως με τις τ8 ειμαι ευχαριστημενος.Το φωτισμο το θελω στο 0,5-0,6w/lt οχι παραπανω με ευκολα φυτα.Αν επιμεινετε να παω σε τ5,ποσο θα μου βγει το κουστουμι για μια DIY συνδεσμολογια με 4 τ5 των 80w(παντα οσραμ)?Ας ξεκινησουμε λιγο με αυτα κ μετα προχωραμε κ σε αλλα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 8 Απριλίου 2016 #2 Share 8 Απριλίου 2016 Αν θες να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη και σωστή άποψη για την ποιότητα φωτισμού που θα έχεις, κάνε ένα βήμα παραπέρα και δες όχι τα watt που καταναλώνουν οι Τ5 και οι Τ8, αλλά τα lumens που αποδίδουν. Αν κατάλαβα καλά, το ενυδρείο θα είναι φτιαχτό και όχι του εμπορίου. Αν μπορείς και θέλεις να βάλεις πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, υπάρχουν και οι γραμμικοί λαμπτήρες led. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 8 Απριλίου 2016 Author #3 Share 8 Απριλίου 2016 Ειπα πως θα ήθελα να παραμείνω στις τ8 για οικονομια όχι να βάλω κ το χέρι στην τσέπη,οποτε για λεντ δε θα εβλεπα κάτι όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά κ για τη διχογνωμία που επικρατει για τη χρηση τους. Οσο για τα λούμπεν τα γνωρίζω πολύ καλά,απλα την εγκατασταση με τις τ8 την έχω,αντε να προσθεσω και τρεις 120cmακομα που με το ζόρι θα βγει κάνα τριανταρι ενώ για τ5 ας πουν οι ειδικοί,εγω δε γνωρίζω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 8 Απριλίου 2016 #4 Share 8 Απριλίου 2016 Για: -4 λαμπτηρες Τ5 39W -8 στεγανά ακροφυσια Τ5 -2 ηλεκτρονικά διπλά balast έδωσα γύρο στα 45 ευρώ πάνω κάτω. Υπολόγισε λιγάκι παραπάνω για τα 80W , νομίζω πως δεν είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές όταν ανεβαίνεις στα Watt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 9 Απριλίου 2016 Author #5 Share 9 Απριλίου 2016 Εγώ πάλι νομίζω πως δεν είναι μόνο οι λάμπες αλα κ ότι χρειαζεται κ μεγαλυτερο-διπλάσιο μπαλλαστ....ισως βγει κ τα διπλά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 9 Απριλίου 2016 #6 Share 9 Απριλίου 2016 Κρατα τις τ8 δεν υπαρχει προβλημα. Ισως με τις τ5 θα επαιζες σε λιγοτερα watt μιας και ειναι φωτεινοτερες απο τις τ8. Αν πας σε τ5 θαχρειαστεις αλλα μπαλαστ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 9 Απριλίου 2016 #7 Share 9 Απριλίου 2016 Εγώ πάλι νομίζω πως δεν είναι μόνο οι λάμπες αλα κ ότι χρειαζεται κ μεγαλυτερο-διπλάσιο μπαλλαστ....ισως βγει κ τα διπλά... Ναι σωστά και τα μπαλλαστ είναι το 70% του κόστους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 16 Απριλίου 2016 Author #8 Share 16 Απριλίου 2016 Λοιπόν όλα είναι έτοιμα για το νέο ξεκίνημα,επιτελους θα αλλάξω το χαλίκι μου με μη ασβεστολιθικο και θα χρησιμοποιήσω 75-90λιτρα 1mm στον πάτο 150*50.Οπως προειπα λέω να βάλω 200λιτρα νερό στρωμένο από το παλιο ενυδρείο, το φίλτρο jbl 1501 που δουλεύει στο ίδιο ενυδρείο και να ρίξω αμέσως ροδοστομους,καρδιναλιους,ενα ζευγάρι ραμιρεζι και επτά οτοκυκλακια που έχω.Λέτε να έχω κάποιο θέμα με το βυθό? Δε θα βάλω καθόλου νέο νερό στην αρχή και θα συμπληρώνω λίγο λιγο μέχρι να γίνουν τα λίτρα 400. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 16 Απριλίου 2016 #9 Share 16 Απριλίου 2016 Λοιπόν όλα είναι έτοιμα για το νέο ξεκίνημα,επιτελους θα αλλάξω το χαλίκι μου με μη ασβεστολιθικο και θα χρησιμοποιήσω 75-90λιτρα 1mm στον πάτο 150*50.Οπως προειπα λέω να βάλω 200λιτρα νερό στρωμένο από το παλιο ενυδρείο, το φίλτρο jbl 1501 που δουλεύει στο ίδιο ενυδρείο και να ρίξω αμέσως ροδοστομους,καρδιναλιους,ενα ζευγάρι ραμιρεζι και επτά οτοκυκλακια που έχω.Λέτε να έχω κάποιο θέμα με το βυθό? Δε θα βάλω καθόλου νέο νερό στην αρχή και θα συμπληρώνω λίγο λιγο μέχρι να γίνουν τα λίτρα 400. Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα Θα συμπληρωνα και 100λτ φρέσκο νερό, και μετά από 2-3 μέρες θα το απογέμιζα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 16 Απριλίου 2016 #10 Share 16 Απριλίου 2016 Εγω στην θεση σου μιας και εχεις προβλημα αν θυμαμαι καλα, με την gba , δεν θα εβαζα το νερο μεσα ουτε τα ιδια φιλτρα. Θα τα απολυμανα πρωτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 16 Απριλίου 2016 Author #11 Share 16 Απριλίου 2016 Και οι παιδικές ασθένειες είναι κολλητικες,αλλα κάποτε περνάνε...υπομονη είναι προτιμότερη από το να στρωνω από την αρχή-τέτοια υπομονη δεν έχω.Εξάλλου μετά μου μενουν αλλά δυο ενυδρεία να στήσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος