Jump to content

Μέθοδος ρύθμισης ανισσοροπίας λιπασμάτων MCI


AgMa

Recommended Posts

Όποιος έχει χρόνο, ας το διαβάσει:

 

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/69737-method-controlled-imbalances-summary.html#/forumsite/20597/topics/69737?page=1

 

Είναι μεγάλο άρθρο αλλά όσα γράφει έχουν λογική. Δεν εξαρτώνται όλα από το διοξείδιο και μόνο.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, έχει σαν βασικό σκοπό την εμφάνιση gsa (green spot algae) η οποία αν εμφανιστεί σε στρωμένο ενυδρείο, δεν εμφανίζονται άλλες άλγες και αν ήδη υπάρχουν, σταματάνε να αναπτύσσονται.

Την gsa μετά την κουμαντάρουμε εύκολα με σταδιακή χορήγηση φωσφορικών.

 

Η μέθοδος του στυλ: κάτι λείπει ή κάτι περισσεύει και εμφανίζονται οι άλγες δεν μου είναι αρκετή, όπως και σε πολλούς σαν εμένα που δεν έχουμε την εμπειρία να κρίνουμε με το μάτι τι χρειάζονται τα φυτά μας.

Με την μέθοδο που αναφέρω, τουλάχιστον υπάρχει κάτι να ξεκινήσεις. Μηδενίζεις το σύστημα με 50% αλλαγή και ξεκινάς χορήγηση kno3 καθημερινά μέχρι να εμφανιστεί gsa.

 

Όποιος γνωρίζει περισσότερα θα ήθελα να το συζητήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Οι προτάσεις του τύπου ‘’κάτι λίπη’’, ‘’κάτι περισσεύει’’, ή ‘’υπάρχει ανισορροπία στο σύστημα’’ είναι όροι που του λέμε (ακόμη και εγώ) συχνά με σκοπό να ενθαρρύνουμε των παθών να μην τα βάλει κάτω και να ψάξει να βρει το πρόβλημα με την βοήθεια των έμπειρών, κάτι που έχει ένα ποσοστό επιτυχίας 50%.

Δεν το διάβασα το αρθρ και ούτε θα το κάνω γιατί θα με πάρει μέρες (λόγο των λίγων αγγλικών που ξέρω), αλλά συνοπτικά από όσο διάβασα είναι μια ακόμη μέθοδος που προσπαθεί να ρίξει φως στην περιπλοκότητα του φυτεμένου κόσμου. Στα χρόνια που σχολούμε ένα έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχει η ιδανική μέθοδος και στην τελική το πρόβλημα το λύνει πάντοτε η εμπειρία που συλλέγουμε με τα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει ομως να σκεφτεις και το γεγονος οτι ποτε δεν εχουμε σταθερη φυτομάζα, τα φυτα μεγαλωνουν - πληθαινουν.

Αρα αυξανονται και οι απαιτησεις σε co2 και λιπανση....

Η Ei ειναι μια καλη λυση για ενυδρεια με πολυ φωτισμό.

Δεν ειναι κατι στανταρ, αλλα σου δινει μια ιδεα απο που να ξεκινησεις μεχρι να βρεις αυτο που ταιριαζει στο ενυδρειο σου.

 

Το λαθος που κανουν ολοι σχεδον ειναι οτι εχουν πολυ φωτισμό τον οποιο δεν μπορουν να καλυψουν με co2 και λιπανση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτο το λάθος μάλλον έκανα και εγώ και εμφανίστηκαν αλγες. Θα πρέπει να αυξήσω co2, να βελτιώσω τη διάχυση και να αυξήσω λίπανση.

Έγινε επεξεργασία - avraamp
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο, συμφωνώ με όσα λες, αλλά είναι αποθαρρυντικό να ξεκινήσεις όλο χαρά ένα νέο ενυδρείο και να σε πνίξουν οι άλγες. Η εμπειρία είναι κάτι που έρχεται μόνο του αλλά θέλει χρόνια παρατήρησης και συστηματικής ενασχόλησης με τα φυτά για να τα μάθεις. Και μόλις τα μάθεις, βρίσκεις 2 φυτάκια επιπλέον που σου αρέσουν και τα βάζεις στο ενυδρείο και αυτά με τη σειρά τους πιθανόν να χαλάσουν την ισορροπία γιατί μπορεί να δίνουν προτεραιότητα στην απορρόφηση κάποιων συγκεκριμένων λιπασμάτων και φτού και απ' την αρχή.

Νίκο και εγώ εκεί αρχίζω να καταλήγω, ότι βάζουμε αρκετό φωτισμό με πολλές φορές πάνω από w/l, δίνουμε 30-35 ppm co2 και πλούσιο σύστημα λίπανσης, δεν λύνουμε το πρόβλημά μας!

Πολλές φορές η λύση βρίσκεται στη μείωση του φωτισμού, κάτι που ενώ ξέρω ότι μπορεί να βοηθήσει, κάτι μέσα μου με κάνει να πιστεύω ότι τα φυτά θα χάσουν σε ανάπτυξη.

Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Έγινε επεξεργασία - AgMa
Link to comment
Share on other sites

Αγγελε,ολα τα ενυδρεια φιλε θα βγαλουν αλγη,ειναι μεσα στο παιχνιδι και δεν μπορεις να την αποφυγεις.

Τουλαχιστον μεχρι το συστημα να ωριμασει,θα περασουν πολλες αλγες .

Το θεμα ειναι να βρεις τι φταιει και να το διορθωσεις,καποιες απο αυτες θα φυγουν και μονες τους καθως το ενυδρειο θα ωριμαζει.

Παντως,δεν ξερω αν ισχυει αυτο, γιατι εγω αυτη τη στιγμη στο ενυδρειο μου εχω green spot αλλα και bba.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα, το θέμα είναι γνωρίζουμε από που προέρχεται για να μπορούμε να την κοντρολάρουμε. Όταν παρεμβάλλονται περισσότερες από μία αιτίες, τότε δεν ξέρεις από που να αρχίσεις.

Πχ. η green dust, στην κυριολεξία είναι άγνωστο από τι δημιουργείται και ποιός ο τρόπος αντιμετώπισης της. Μόνο  ο φωτισμός είναι γνωστός παράγοντας.

Green beard, στο τέλος θα καταλήξεις να κόψεις τα προσβεβλημένα φύλλα και θα εύχεσαι τα νέα να μην πάθουν το ίδιο. Οι γνωστές λύσεις δεν δουλεύουν (ή δουλεύουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες).

 

Αυτό για την green spot, το έχω διαβάσει και σε άλλα fora τόσο ελληνικά όσο και ξένα. Δεν το έχω παρατηρήσει στο δικό μου γιατί εκείνη τη στιγμή εστιάζω στο πρόβλημα και μόνο.

Γενικά πάντως στο φυτεμένο υπάρχει μεγάλη σύγχυση απόψεων, πχ. πρέπει να έχει φωσφορικά μέχρι 1ppm, από εκεί και πάνω θα έχεις πρόβλημα με άλγες.

Και η απάντηση του Tom Barr (της ΕΙ συγκεκριμένα):

PO4 range 1.0-3.0 ppm

 

Την ιδέα της estimative index λίγο πολύ την ξέρουμε όλοι. Ρίχνεις λιπάσματα σε αφθονία ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και το σύστημα μηδενίζει με την προτελευταία μέρα της εβδομάδας που δεν ρίχνεις καθόλου λίπασμα και ολοκληρώνεται την 7η μέρα με 50% αλλαγή. Όλη αυτή τη 'βδομάδα που το σύστημα (πχ. το δικό μου) τρέχει με 1.5 και 2ppm po4, δεν έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία άλγης; Τι να το κάνω εγώ αν 1 μέρα την εβδομάδα το σύστημα μηδενίζει και όλες τις υπόλοιπες έχει λιπάσματα "να φαν κι οι άλγες".

Αμ το άλλο το ωραίο; Όσο ρίχνουμε κάλιο, τόσο μηδενίζει το kno3 στο ενυδρείο! Στο ίδιο θέμα το διάβασα.

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί το ψάχνω. Θέλω με κάποιον τρόπο να ελέγχω την άλγη, όχι να προσπαθώ να την ελέγξω.

 

Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος τρόπος δουλεύει (MCI) γιατί ακόμα τον μαθαίνω και διαβάζω εντυπώσεις, αλλά τουλάχιστον αυτός έχει μια βάση.

Μηδένισε το σύστημά σου, ρίχνε συγκεκριμένη ποσότητα kno3 μέχρι να δεις gsa. Την μέρα που θα εμφανιστεί η gsa, την δόση που θα έχεις ρίξει (πχ. ρίχνεις 1 γραμμάριο την ημέρα και εμφανίζεται gsa την 3η μέρα) τότε αυτή την ποσότητα kno3 χρειάζεται εβδομαδιαία το ενυδρείο (3 γραμμάρια). Το ίδιο και με τα υπόλοιπα λιπάσματα.

 

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν γράφω σχεδόν καθόλου στην κατηγορία των αλγεών και αυτό γιατί νιώθω απόλυτα το ρητό ''εν οίδα ότι ουδέν οίδα'', εκεί που λέω ότι έμαθα κάτι εκεί ανατρέπονται όλα. Ξέρω της γενικές γραμμές της γενικές αιτίες αλλά έως εκεί το κάθε ενυδρείο είναι μοναδικό σαν το δακτυλικό αποτύπωμα με την διαφορά ότι το δακτυλικό αποτύπωμα δεν αλλάζει μένει μια ζωή ίδιο το ενυδρείο όμως αλλάζει.

Μην παρασύρεστε από τα πεντακάθαρα ενυδρεία που προορίζονται για διαγωνισμούς τα ενυδρεία αυτά στήνονται για αυτών τον λόγο και ξεστήνονται δεν τα κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι συνέχεια πάνω από το κεφάλι τους.

 

Προσωπικά παρατήρησα πολλά ευτράπελα και περίεργα χωρίς να μπορώ να δώσω εξηγήσεις.

Δυστυχώς φίλε AgMa αν θες να έχεις φυτεμένο θα περάσεις τα μπαλουκια του θα αρχίζεις από τα εύκολα φυτά και θα προχωράς σταδιακά.

Μακάρι να βρεθεί η λύση των αλγεων από κάποιον χομπιστα, θα τον κάνουμε χρυσό άγαλμα :)

 

Προσωπικά όμως πιστεύω πως αυτό δεν θα συμβεί γιατί η αλγης και η έξαρση της αλγης είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στον κύκλο της φύσης και αυτό δεν ανατρέπεται. Όταν έχουμε ένα ενυδρείο το οποίο το συντηρούμε για χρόνια θα έχουμε σίγουρα στιγμές που θα είναι πεντακάθαρο, ή θα έχει λίγες αλγης, ή θα έχει πολλές αλγης, θα εμφανίζεται η μια και θα φεύγει ή άλλη και εμείς θα ξύνουμε το κεφάλι μας όπως κάνουν στα καρτούν.

Όσοι δεν είναι έτυμοι να τα ζήσουν αυτά τότε δεν κάνουν για το φυτεμένο.

Μπορεί στα πρώτα χρόνια 5-10 να υπάρχει ένας ενθουσιασμός και να είσαι συνέχεια πάνω από το ενυδρείο με τα μπουκαλάκια της μετρήσεις και τα μαντζούνια, αλλά θα έρθει η φάση που θα θες να χαίρεσαι το ενυδρείο σου χωρίς πολλά πολλά. Προσωπικά κουράστηκα να εφαρμόζω διάφορες νεόφερτες μεθόδους και να στρεσάρομαι και και και....,  πχ τώρα το ενυδρείο μου αποτελείτε από 30% αλγης, δεν με αγχώνει γιατί ξέρω σε κάποια φάση θα φύγει και ξέρω πως θα ξανά έρθει για τους χψ λόγους.

 

Τέλος κατά την άποψη μέσα από την εμπειρία μου  όταν έχουμε αγλης πρέπει να έχουμε υπομονή και να μην περιμένουμε και να επιδιώκουμε να φυγή άμεσα, δεν πρέπει να κάνουμε απότομες αλλαγές στις παραμέτρους του νερού και στον φωτισμό αυτό θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και πολλές φορές έξαρση της αλγης. ότι και να κάνουμε θα το κάνουμε σιγά σιγά με υπομονή και υπό παρακολούθηση, να ακούμε της γνώμες των άλλων αλλά με φειδώ γιατί αυτό που έκανε ο άλλος και πέτυχε δεν είναι εγγύηση ότι θα πετύχει και σε εμάς. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το ¨προβλημα με την λιπανση το αναφερα παραπάνω¨, η φυτομαζα στο ενυδρειο συνεχεια αλλαζει , οπως και πολοι παραγοντες.

Εσυ θα υπολογιζεις πχ μια τιμη  λιπασματων οπου θα σε καλυπτει την πρωτη εβδομαδα μετα ομως τι γινεται? :)

Η Ει οχι οτι την υποστηριζω αλλα ειναι απλη και ευκολη μεθοδος, αλλα κουραστικη μετις μεγαλες αλλαγες και το κλαδεμα.

Δεν μηδενιζει στην ουσια την λιπανση αλλα χαμηλωνει τα ppm ωστε να τα ξαναριξεις την επομενη εβδομάδα.

Παλια αν διαβαζεις θεωρουσαν οτι ο φώσφορος προκαλει αλγες, γιαυτο και δεν εριχναν.

Ολη η ιστορια ειναι ποσο γρηγορα θα τρεξεις τα φυτα και ποσο θα τα υποστηριξεις.

Οσο πιο γρηγορα το πας τοσο θα εχεις και γρηγοροτερα αποτελσματα στην αναπτυξη αλλα και στις αλγες.

Ο υψηλος φωτισμός δεν συνχωρει. :)

Μπορεις να παρατηρησεις αν εχεις αλλο ενυδρειο οτι αν δεν εχεις co2 δεν προκειτε να σου πεταξει μαυρη αλγη, ενω με το co2 πεταει .

 

Σε ολα τα ενυδρεια και εμενα  καπου καπου πεταει αλγες, ειδικα αν σκαβουν τα ansictrous πεταει κατευθεια μαυρη. :) 

Οπως και στα γαριδαδικα 3 στην σειρα , ιδιες παραμετρους , ιδια co2 ολα ειναι ιδια, το ενα πεταει μαυρη.

Δεν μπορεις να τις αποφυγεις αλλα απλα συμβιβαζεσαι.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι όσο αυξάνεται η φυτόμαζα και μεγαλώνουν τα φυτά δεν θα επαρκεί η ποσότητα που είχαμε μετρήσει αρχικά. Προσωπικά δεν κλαδεύω υπερβολικά τα φυτά και νομίζω ότι μια μικρή υπέρβαση στα λιπάσματα θα είναι αρκετή για την επιπλέον απαίτηση όταν μεγαλώσουν τα φυτά. Αλλά μικρή, όχι σαν την ΕΙ.

Δεν κατηγορώ την ΕΙ, με αυτή λιπαίνω. Αλλά νομίζω ότι δίνει προτεραιότητα μόνο στην ανάπτυξη των φυτών και όχι στην γενική εικόνα του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...