Jump to content

Κανει καλο ο ηλιος στα φυτα?

kosmas

Recommended Posts

Καλησπερα! Το ενυδρειο μου ειναι απεναντι απο μια μπαλκονοπορτα και το χτυπαει ο ηλιος απο τις 15.00 και μετα.Λετε να υπαρχει προβλημα με τα φυτα  μου(θεμα με αλγες) ή με τα ψαρια μου? Εχει μια λεπτη κουρτινα αλλα δεν νομιζω να κραταει πολυ τον ηλιο.Λετε και το φωτιστικο που εχω αναμμενο απο τις 15.00 και μετα να καιει τσαμπα?

Καλησπερα! Το ενυδρειο μου ειναι απεναντι απο μια μπαλκονοπορτα και το χτυπαει ο ηλιος απο τις 15.00 και μετα.Λετε να υπαρχει προβλημα με τα φυτα  μου(θεμα με αλγες) ή με τα ψαρια μου? Εχει μια λεπτη κουρτινα αλλα δεν νομιζω να κραταει πολυ τον ηλιο.Λετε και το φωτιστικο που εχω αναμμενο απο τις 15.00 και μετα να καιει τσαμπα?

Εαν δεν κάνεις κάτι δραστικό, το σίγουρο είναι οτι θα έχεις πρόβλημα με άλγες στο μέλλον. Τα ψάρια δεν θα έχουν πρόβλημα εαν η έκθεση του ενυδρείου στον ήλιο, δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία ιδίως τώρα το καλοκαίρι.

• Like 1

Ο ήλιος καλό κάνει σίγουρα γιατί είναι το καλύτερο δυνατόν φάσμα που μπορείς να βρεις :P

Απλά όπως λέει και ο Σωτήρης, είναι πολλά τα Lumen :P :P :P

Έγινε επεξεργασία - Light0r
  • Like 2

Εγω παντως παιδια ειχα ενυδρειο παλια που το εβλεπε συνεχεια ο ηλιος χωρις αλγες...

Τωρα τι αλχημεια ειχε γινει δεν μπορω ακομα να καταλαβω....

Ισως ο φωτισμος μου ηταν ελλειπης εως σχεδον μηδενικος (αν θυμαμαι καλα)...

• Like 1

Το 110 λιτρα δεν θα εχει θεμα θερμοκρασιας,θα εχει ανεμιστηρακια,με το 30λιτρο να δω τι θα κανω.Αλγες εχω δοξα το Θεο.Λετε να ειναι απο αυτο?Παω για τεντες μου φαινεται

το ενυδρείο μακριά από τον ήλιο.μόνο προβλήματα θα έχεις. θα σε διαλύσουν οι αλγες

Το ενυδρειο μακρυα μια κουβεντα ειναι.Πρεπει να αλλαξω διαρυθμιση σπιτι μου.Πιο φτηνα θα μου στοιχισει η τεντα.(ρε τι κανουμε για τα ψαρια μας!)

Το καλοκαιρι θα τους βαλω ομπρελιτσες,θα τα πασαλιβω ενα ενα με αντηλιακο και θα τους σερβιρω μοχιτο με σπιρουλινα

• Like 1
  • Haha 1

επισης ενα πολυ πιο σοβαρο θεμα: Θα σου ξεραθουν οι σιλικονες αν ειναι εκτεθιμενες στον ηλιο με οτι συνεπαγεται αυτο.

επισης ενα πολυ πιο σοβαρο θεμα: Θα σου ξεραθουν οι σιλικονες αν ειναι εκτεθιμενες στον ηλιο με οτι συνεπαγεται αυτο.

Ευχαριστω! Αληθεια? Δεν παιζει ρολο που βρεχονται?

Ό ήλιος έχει άλλη δύναμη..., τεράστια, κάτι που κάνει τα φυτά να έχουν μια ποιο ''έξαλλη'' ανάπτυξη. Το γνωρίζεται το ρητό, πολύ φως, περισσότερο λίπασμα περισσότερο co2. Αν παρέχουμε αυτά όχι  δεν θα βγάλουμε αλγεις αλλά θα δούμε φυτά που δεν τα βλέπουμε με καμιά λάμπα.

Αν δεν το ρυθμίσουμε το ενυδρείο μας τότε είναι σαν να βάζουμε φωτισμό 2wat/lit. και δεν αυξάνουμε το co2 και το λίπασμα με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε μια ανισορροπία που με την σειρά της φέρνει της αλγεις.

Μακάρι να το χτυπούσε και το δικό μου ενυδρείο ο ήλιος :)

Όσο για την σιλικόνη χρόνια έχω ενυδρείο έξω (εννοείται με νερό όχι άδειο) που το χτυπά ο ήλιος το καλοκαίρι και το καταπονεί η παγωνιά τον χειμώνα και δεν έπαθε τίποτα. 

Ευχαριστω πολυ Χρηστο! Μοιρασμενες οι αποψεις. ^_^  Θα ανεβασω τοτε λιγο ακομα το co2 και τα λιπασματα

Το 110 λιτρα δεν θα εχει θεμα θερμοκρασιας,θα εχει ανεμιστηρακια,με το 30λιτρο να δω τι θα κανω.Αλγες εχω δοξα το Θεο.Λετε να ειναι απο αυτο?Παω για τεντες μου φαινεται

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι οτι με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει (λόγω της έκθεσης στον ήλιο), τα ανεμιστηράκια θα δουλεύουν περισσότερο για να κρατήσουν όσο μπορούν σταθερή τη θερμοκρασία. Αποτέλεσμα αυτού η μεγαλύτερη εξάτμιση, και κατ επέκταση η αύξηση σε σκληρότητες (εκτός αν υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης από  α/ο)

Θα εχω το καλοκαιρι αυτοματη αναπληρωση για τις μερες που θα λειπω και οταν δεν ειμαι σπιτι τα παντζουρια κλειστα.Οταν ειμαι σπιτι δεν υπαρχει προβλημα,συμπληρωνω καθε μερα.Α/Ο δεν εχω νερακι βρυσης και τα φλοτερ σχετικα ψηλα ωστε να αναπληρωνει πιο συντομα απο λιγο.

ΟΙ γαριδες μου φαινεται θα κανουν διακοπες μαζι μου

• Like 1

δεν ισχυει αυτο οσο το ενυδρειο εχει νερο μεσα.

Αν θες για ποιο οικονομικη και αμεση λυση πηγαινε αγορασε μια πιο χοντρη κουρτινα και ξεμπερδεψες.

Ό ήλιος έχει άλλη δύναμη..., τεράστια, κάτι που κάνει τα φυτά να έχουν μια ποιο ''έξαλλη'' ανάπτυξη. Το γνωρίζεται το ρητό, πολύ φως, περισσότερο λίπασμα περισσότερο co2. Αν παρέχουμε αυτά όχι  δεν θα βγάλουμε αλγεις αλλά θα δούμε φυτά που δεν τα βλέπουμε με καμιά λάμπα.

Αν δεν το ρυθμίσουμε το ενυδρείο μας τότε είναι σαν να βάζουμε φωτισμό 2wat/lit. και δεν αυξάνουμε το co2 και το λίπασμα με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε μια ανισορροπία που με την σειρά της φέρνει της αλγεις.

Μακάρι να το χτυπούσε και το δικό μου ενυδρείο ο ήλιος :)

Όσο για την σιλικόνη χρόνια έχω ενυδρείο έξω (εννοείται με νερό όχι άδειο) που το χτυπά ο ήλιος το καλοκαίρι και το καταπονεί η παγωνιά τον χειμώνα και δεν έπαθε τίποτα. 

Εχω καποια ενυδρεια τα οποια τα ¨χτυπα¨το φως του ηλιου. 

Ο ηλιος πεφτει απο την πορτα οπου εχει τζαμι θολο., ωστε να μην βλεπεις μεσα.

Το καλοκαιρι χτυπαει καποιες ωρες τα γαριδαδικα.

Ενα απο αυτο δεν εχει co2 .

Δεν εχω προσεχει καποια διαφορα στην αναπτυξη ή αλγες, ισως παιζει ρολο το τζαμι.

Παιδια, πρακτικα μπορει η σιλικονη να αντεξει σε βαθος χρονου, περισσοτερο απο οσο περιμενω αλλα ο ηλιος εκπεμπει ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια η οποια διαπερνα πολλα υλικα. Η σιλικονη εχει τρια σημεια: Το εσωτερικο που εχει επαφη με το νερο, το εξωτερικο που εχει επαφη με το περιβαλλον και το σημειο που ενωνει τα δυο τζαμια. Το πρωτο σημειο ισως να μην παθει τιποτα διοτι ισως "ενυδατωνεται" απο το νερο. Τα αλλα δυο συμεια ομως δεν ερχονται σε επαφη με το νερο αλλα απευθειας με τον ηλιο και η αφυδατωση της σιλικονης θα ξεκινησει απο εξω προς τα μεσα. Ο Χρηστος σιγουρα ειναι εμπειροτερος διοτι ασχολειται περισσοτερα χρονια με το χομπι και ειναι γνωστος σε ολους για τα πειραματα του ενω εγω οτι αναφερω ειναι προσωπικη αποψη και οχι εμπειρια στο θεμα αυτο. Προσωπικα, αν μπορουσα να μην εκθετω το ενυδρειο στον ηλιο δεν θα το εκανα κυριως για να αυξησω το χρονο ζωης του ενυδρειου.

.

Τωρα για τα φυτα, παρολο που δεν εχω μεγαλη προσωπικη εμπειρια, θα συμφωνησω με το Χρηστο κυριως. Με τη προυποθεση οτι εχω πολλα φυτα και οχι αργης αναπτυξης. Η ηλιος δινει πληθωρα ενεργειας για τα φυτα και κανει θαυματα αλλα εφοσον υπαρχουν φυτα να την καταναλωσουν. Αν οχι κατι αλλο θα το εκμεταλευτει, (οπως οι αλγες), ακομη και με λιπανση και με διοξειδιο.

Επισης δεν διευκρινιζεις σε τι εκταση ο ηλιος θα χτυπαει το ενυδρειο. Σε καμια γωνιτσα του ή ολο το εμπρος τμημα του? Θα εχεις φυτα στα σημεια αυτα? Τα ψαρια σου θελουν εντονο φως και αν οχι υπαρχουν σκιερα σημεια  οταν θα το βλεπει ο ηλιος?

Εκτος απο το θεμα αναπληρωσης προκυπτει και αν τα ανεμηστηρακια σου θα προλαβαινουν να ριξουν την θερμοκρασια το καλοκαιρι

.
Αλλο θεμα ειναι οτι το καλοκαιρι ο ηλιος ειναι περισσοτερο καθετος και ισως να μην φτανει το ενυδρειο σου.

Κλεινοντας, εσυ γνωριζεις καλυτερα το χωρο σου με τις δυνατοτητες σου, το ενυδρειο σου (ηλικια, κατασκευη), την εμπειρια σου και το χρονο που μπορεις να διαθεσεις για να αντιμετοπισεις προβληματα οπως αλγη, υπερβολικη αναπτυξη φυτων, κτλ. Οποτε στη τελικη το ξεκινας εκει που θες και βλεπεις τη πορεια.

Μια αλλη λυση θα ηταν να αλλαξει κρυσταλλα στο τζαμι του παραθυρου-μπαλκονοπορτας που διαπερνα ο ηλιος. Θεωρητικα, αν τοποθετησεις τα λεγομενα ενεργιακα τζαμια, εχουν ενα φιλμ που αντανακλουν ενα σηματνικο μερος της ακτινοβολια προς τα εξω.

• Like 1

Για να ξεκαθαρίσω το θέμα με την σιλικόνη και τον ήλιο, αδιαμφισβήτητα όλα τα υλικά έχουν ημερομηνία λήξεως έτσι και η σιλικόνη.

Σίγουρα ο ήλιος καταπονεί την σιλικόνη ποιο πολύ από ότι η απλή λάμπα φθορίου και σίγουρα μειώνεται ο χρόνος ζωής της, κατά πόσο όμως δεν ξέρω, αλλά σίγουρα όχι γρήγορα.

Εγώ το ενυδρείο το έχω έξω τώρα 9 χρόνια χειμώνα καλοκαίρι με τη μαμισια σιλικόνη από την γιούβελ πόσο ακόμα θα αντέξει δεν το γνωρίζω. Επίσης ξέρω ότι και ο Σταμάτης είχε (δεν ξέρω αν έχει ακόμη) ενυδρεία έξω που δεν είχαν πρόβλημα αν τύχει να διαβάσει το θέμα ας μας πει και αυτός.

Παντως ο ηλιος (εκτος αν ειναι σε ταρατσα)φανταζομαι οτι εχει συγκεκριμενες ωρες καθε μερα που βλεπει το ενυδρειο...

Κατι σαν μονιμος φωτισμος!!!

Οσοι κρατατε ενυδρεια εξω εχετε και φωτηστικα στα ενυδρεια με εντονο φωτισμο;;

Το δικο μου το πιανει ο ηλιος απο τις 15.00 εως τις 19.15 τωρα με την αλλαγη της ωρας

Ποιες ώρες της ημέρας ειναι καλύτερα να ανάβουμε τα φωτιστικά;

Εγώ το ανάβω 14-22, αλά τώρα που θα φτιάξει ο καιρός και άλλαξε και η ώρα θα ήρθελα να το κανω πιο αργά., για να το απολαμβάνω το βράδυ φωτισμένο.

Κοσμά συγνώμη που το γράφω εδώ στο θέμα σου, αλλά είπα μην ανοίγω άλλο αφού ταιριάζει σχετικά με την περίοδο φωτισμού.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...