Jump to content

Ξεκινημα

Recommended Posts

Καλησπερα ειμαι λιγο καιρο στα ενυδρεια 3 μηνες περιπου και σκεφτομαι για δευτερο.Θελω να παρω ενα ποιο μεγαλο για να μεταφερω τα ψαρακια που εχω τωρα στο 60 λιτρο μου.Ετσι σκεφτηκα αν αυτο μπορω να το κανω θαλασσινο και ποσο θα ειναι το κοστος του.το ενυδρειο ειναι το hr500 της sun sun μπορει καποιος να μου πει τ πρεπει να αλαξω για να γινει θαλασσινο και γενικα τι χρειαζεται για ενα θαλασσινο?

Έγινε επεξεργασία - Giorgos_61844

Σε γενικές γραμμές θα χρειαστείς καλό φωτισμό Τ5 ή  Led κατάληλος για θαλασσινα ενυδρεία υφάλου. 

-Σκίμερ

-Φίλτρο-ριάκτορας για αντιφώσφορο , άνθρακα,

-αυτόματη αναπλήρωση

-Αντίστρωφή όσμοση 

-κυκλοφοριτές

-αραγονίτη και ζωντανό/νεκρό βράχο

Και αφού γεμίσει με κοράλλια θα χρειαστείς μια δοσομετρική αντλία για Mg,Ca,KH, καθως και τέστ για τα συγκεκριμένα, όπως και refractometer για να μετρας την αλατότητα που πρέπει να ειναι στο 1025.

Δες και παρόμοια θέματα στο φόρουμ για να πάρεις μια εικόνα το τι παίζει.   

Σαν χρήματα επειδη οι επιλογές είναι πολλές δεν μπορώ να σου πω κάποιο κόστος. Εντελώς μπακάλικα και σε βάθος χρόνου γύρο στα 500 ευρώ θα είναι σίγουρα. 

Μπορεις για εξοπλισμό να κοιτάξεις και τις αγγελίες.  Και διάβασμα στο φόρουμ για να καταλάβεις πως λειτουργεί το θαλασσινό ενυδρείο. Και οτι αλλο θες εδώ είμαστε :) 

• Like 1

Το ενυδρειο που εχω κανει? Το συστημα φιλτρου wet dry που εχει μπορει να ειναι χρησιμο στο θαλασσινο?

Το ενυδρειο που εχω κανει? Το συστημα φιλτρου wet dry που εχει μπορει να ειναι χρησιμο στο θαλασσινο?

Δεν είναι ότι δεν κάνει, αλλά είναι λίγα τα λίτρα και θα σε παιδέψει. Όσο πιο πολλά λίτρα τόσο πιο ομαλά μεταβάλλονται οι παράμετροι του ενυδρείου. Θα πρέπει να το παρακολουθείς συχνά.

Link δεν εχω πατα να δεις hr 500 της sun sun αμα δεν σου ειναι κοπος και γενικα sun sun ενυδρεια ολα ετσι λειτουργουν σχεδον.τωρα αυτο για τα λοτρα το γνωριζω αλλα δεν μπορω να παρω δυο ενυδρεια μαζι απλα επειδη εχω αυτο ειπα να προσπαθησω και στο χομπι ειμαι μολις 3 μηνες καιεχω τρελαθει.

Αμα αποφασησω να παρω ενα καινουργιο ενυδρειο για reef.μπορει να μου πει καποιος ενα σετ που να εχει εξοπλισμο για reef?

Κοιτα απο οτι καταλαβα θελεις να βοηθησεις γιατι βλεπω ασχοληθηκες το ενυδρειο αυτο το ειπα να το δειτε γιατι το εχω ειδη αμα δεν κανει δεν το σκεφτομαι καν.Τωρα οσο αφορα εμενα αμα δεν μαθω καποια πραγματα δεν ξεκιναω καν να φτιαξω ενυδρειο.Το θεμα μου ειναι οτι εχω μια βδομαδα τωρα διαβαζω πραγματα και σχεδον κανεις δεν λεει τα ιδια με τον αλλον οσο αφορα τον εξοπλισμο τη μπορω να βαλω απο ψαρια και κοραλια.μεχρι και το κοστος που θα εχει ενα ενυδρειο.Εγω αμα μπορεις θελω να μου πειςτην γνωμη σου σε καποια πραγματα για να καταλαβω.1)ποσα λιτρα ειναι καλα για ξεκινημα?2)εχω δει ειναι καποια ενυδρεια με εξοπλισμο για reef αξιζουν η να παρω μια γυαλα και να το στησω μονος μου?3) υπαρχει καποια αρθο που θα με βοηθησει να καταλαβω η καποιο βιβλιο να αγορασω?4)θα ηταν καλυτερα να κανω ενα fish only για αρχη?Απαντησε μου αν μπορεις σε αυτα γιατι εχω και αλλες πολλες ερωτησεις.

Φίλε Γιώργο καλώς όρισες έστω και ενημερωτικά σε αυτόν το τομέα !

Δεν θα σου πω πολλα για αρχή !

Ξεκινά με το ποσό που μπορείς να διαθέσεις !

Σαν πρώτη συμβουλή είναι ότι οσο πιο μικρό το ενυδρείο τόσο πιο δύσκολα κρατάς σταθερές παραμέτρους ! Αυτό όμως δεν λέει τίποτα !

Θα τα λέμε συχνά ....

Το ταξίδι είναι μαγικό για να μην προσπαθήσεις !

οιτα εγω θα προσπαθησω για reef οταν μαθω καποια πραγματα για να μπορω να ξεκινησω.Τωρα αυτο που μου ειπες για το ποσο δεν ξερω καθολου απο εξοπλισμο τη ειναι καλο και τι οχι 300-500 ευρω σκεφτομαι για τον εξοπλισμο γυαλα skimer Αο κτλ.Τωρα εσεις πειτε μου φτανουν να κανω κατι?

φιλε γιωργο 300 ευρο εχουν τα τεστ , αν καποιος ξερει κανενα ποιο οικονομικο τροπο ας το παραθεσει

Για ποια τεστ μιλάς που κοστίζουν 300€!

Ποια η χρησιμότητα τεστ 300€ για αρχάριο ;

Fishbone να σου πω συγχαρητηρια.Να εισαι καλα μου φερες το μυαλο στην θεση του γιατι απο το πολυ διαβασμα με ειχε πιασει πονοκεφαλος.κοιτα τωρα για το κοστος περιπου στα ιδια που κοιταγα και εγω αλλα λιγο ποιο φθηνα αλλα λιγο ποιο ακριβα αλλα μικρες η διαφορες.Να σου πω επισης 300-500 που ειπα ηταν για εξοπλισμο χωρις να μπει νερο μεσα δηλαδη θερμοστατες γυαλες Αο skimmer κυκλοφορητες κ.τ.λ.Τεστ αλατι βραχο και ολα τα αλλα θα τα εβαζα αργοτερα γιατι ολα μαζι δεν μπορω να τα παρω απλα ειπα να αρχισω σιγα σιγα να περνω καποια πραγματα και οταν τα παρω ολα να ξεκινησω.Το αρθρο ηταν πολυ σωστο για να το καταλαβω εγω που ειμαι ασχετος οποτε και παλι συγχαρητηρια.Τωρα λιγο αυτο με 300 ευρω για τεστ με ανχωσε εγω που κοιταζα απο εξωτερικο κυριως για τεστ μαρκα που μου ειπαν οτι ειναι απο τις καλυτερες για θαλασσινο βρηκα τιμες πολυ χαμηλοτερες απο 300 ευρω και για ολα τα τεστ που αναφερεις.Ηταν απο 9 μεχρι 18 αναλογα το τεστ

blenadict πραγματικα δεν καταλαβαινω τι εννοεις???

φισμποουν , δοσομετρικη και αυτοματη αναπληρωση χωρις πεχα κοντρολερ γινετε ? η μηπως και τα δυο θα ειναι χαι εντ μηχανηματα και προτινεις να το παιξει κορωνα γραμματα και να αραξει με το τεστακι των 9,90ευρο ? ποσο αξιοπιστο ειναι ενα τετοιο ? εχεις καποια παραδειγματα να παραθεσεις με ενυδρεια που χρισιμοποιουν ενα φτηνο πεχα τεστ ?

Τι σχεση εχει η δοσομετρικη και η αυτοματη αναπληρωση με το ph controler?

Τα τεστ της Salifert εχουν απο 10 εως 15 euro και ναι ειναι αξιοπιστα !

Οι περισοτεροι εδω μεσα αλλα και ανα τον κοσμο αυτα δουλεουν.

Πως προτινεις να παρει εμπειρια αν η τριβη με τα τεστ ειναι περιτη ? πως αποκταει καποιος εν ετη 2016 ανεση με τη χημεια του νερου ? τα λεω αυτα επειδη δε ξερω να με διαφωτισεις γιατι εγω ερχομαι απο την εποχη που τετοια πραμματα τα μαθενες με τη τριβη ( η μαλλον με το μουλιασμα ) , πως ενας αρχαριος θα μπορεσει να μαθει να φτιαχνει και να συντηρει νερο καταληλο για κοραλια ?

Η εμπειρια ερχεται μαζι με τον χρονο που ασχολησε με το ενυδρειο σου!

Η εμπειρια στα τεστ ερχεται με το σωστο διαβασμα των οδηγιων χρησησ!

εσυ προσπαθεις να πεις οτι καποιος που δεν εχει ξανακρατισει κοραλια , αυτο που χριαζετε για τη χημεια του νερου του ειναι 5-6 τεστακια και μαλιστα τα φτηνοτερα που μπορει να βρει ? αυτος ειναι ο σωστος τροπος ? εχεις παραδειγματα τετοιων ενυδρειων ? καποιο λινκ να παρω ιδεες ? και μη μου διξεις κανενα τανκ που ολα πηγανε περιφημα και τπτ κακο δεν εγινε γιατι δεν υπαρχουν αυτα τα τανκ , με λιγο φοτοσοπ σου μεγαλωνω ακροπορες σε μπετα τανκ ...  εγω δε θα ωραιοποιησω το θεμα ριφινκ , ειναι δυσκολο και οταν ερχοντε η απειρια με το χαμhλο μπατζετ να δεσουν τοτε μιλαμε για τους 1000 τροπους να αποτυχει κανεις , και τα λεω αυτα γιατι απο εκει ερχομε , κατι ξερω απο "πακετα" , γι αυτο το λογο το μονο που προτινα στο φιλο γιωργο ειναι αντι να ξεκινισει να προμηθευεται σιγα σιγα εξοπλισμο να συνεχισει το ψαξιμο   θα κλεισω με αυτο γιατι προφανος μπερδευω το φιλο που θελει να μαθει παρα βοηθαω , δυστηχως , λοου μπατζετ και φουλ μπλοουν ριφ δε πανε μαζι

Αυτα τα  5-6 φθηνά τεστ που λες κρατούν ενυδρεία στολίδια!  

Κανε τον κοπο να μπεις μεσα στο φορουμ και να τα δεις!

Δεν ξερω αν μπεικες στο λινκ που εδωσα στο Γιωργο αλλα ειναι ενα αρθρο που λεει τα κόστη στο περιπου ανα λιτρα!

Ναι δεν εχει τα κοστη που θεωρεις οτι πρεπει να εχουν τα τεστ αλλα τι να κανω....

Οσο για τα photoshop και τα αλλα μου φαίνονται λίγο ειρωνικά!

Δεν ξερω το ενυδρειο σου αλλα οπως μου τα λες με τεστ ανω των 300Ε πρεπει να εχει πολλες χιλιαδες!

Εδω μεσα οι περισσότεροι ειμαστε απλοι χομπιστες!

Το να αποθαρρύνεις καποιον λεγοντας του οτι με το καλημέρα πρεπει να δωσει 300Ε μονο για τεστ με βρίσκει αντίθετο!

Ο ανθρωπος δεν κατεβαίνει σε διαγωνισμό του Reef Central .... λιγο νερακι θελει να βαλει να κανει το κεφι του!

Μακαρι αυριο να του αρεσει και να επενδυσει χρονο και χρημα!

Ομως καπως πρεπει να γινει η ΑΡΧΗ!

• Like 5

Γιώργο , η δικιά μου η άποψη είναι να ξεκινήσεις με αυτό το 50λιτρο που εχεις !

Πρώτα να διαβάσεις καλά ιδιαίτερα στην ενότητα νάνο ρεεφ !

Να αγοράσεις ένα εξωτερικό φίλτρο .

Έναν θερμοστάτη !

Ένα θερμαντικό σώμα .

Και ένα κυκλοφοριτη .

Σίγουρα ένα ρεφρακτομετρο!

Και τεστακια της salifert : αμμονια , νιτρώδη και νιτρικά ! Μετά ph Kai kh.

Να είμαστε καλά και αφού το ενυδρείο στρώσει και μπουν τα πρώτα κοραλακια παίρνεις και τα αλλά δυο τεστακια ca & Mg !

Όλα αυτά θα γίνουν σε βάθος χρόνου με υπομονή αφού αγοράσεις και λίγο βράχο , αραγωνιτη και βακτήρια !

Αν τελικά σου αρέσει και εχεις το χρόνο και το χρήμα προχωράς σε κάτι μεγαλύτερο και πιο απαιτητικό αφού ο δάσκαλος σου ( δηλαδή αυτό το 50λιτρο ) θα σου εχει μάθει πολυ σημαντικά πράγματα !

• Like 2

George τι έγινε? Το προχωρησες τελικα το ενυδρειο?

Η αποψη μου συμπιπτει απολυτα με αυτα που προτεινει ο Διονύσης (fishbone) και ο Ευγενιος (submarine1981).

Δώσε έμφαση στην οσμωση που μπορεις να βρεις με 50ευρω και την αυτοματη αναπληρωση που σε αυτα τα λιτρα (ειχα τα ιδια οταν ξεκινουσα reef το 2013) ειναι απαραιτητη λογο εξατμισης.

Φωτιστικο παρε ενα οικονομικο που να καλυπτει τις αναγκες των ζωντανων για τον πρωτο χρονο. Εκτος εαν σου περισσευουν και θες να παρεις ενα και καλο.

Κυκλοφορια επισης σημαντικος παραγοντας που θα σου στοιχισει κανενα 40ευρω για τοσο μικρο ενυδρειο.

Τα τεστακια που ειναι απαραιτητα στην αρχη ειναι τα τρια που σου προτεινει ο Fishbone. Ολα τα υπολοιπατα που γραφτηκαν σχετικα με τα τεστ και την ποιοτητα νερου τα θεωρω αφελή το λιγοτερο.

Ph να πω την αμαρτια μου δεν μετρησα ποτε μου σε θαλασσινο και δεν επαθα απολυτως τιποτα!

Καλό θα ειναι να ανατρεξεις σε καποια θεματα απο διαφορα μελη εδω μεσα και να δεις πως ξεκινησαν το ονειρο που κι εσυ θες να κανεις πραγματικοτητα. Πιστεψε με πως ειναι τοσο απλο, ευκολο και χωρις ιδιαιτερο κοστος.

Δεν χρειαζεται να εισαι γκουρου για να διατηρεις ενα reef.

Επισης οταν φτασεις στο σημειο να βαλεις κοραλι (μετα απο περιπου 3-4 μηνες λογικα) θα το ζητησεις απο εδω, εμας και θα σου δωσουμε οτι θες, απο ζωανθους, εφυλιες και οτι αλλο χωρις κανενα κοστος. Ετσι για το καλο!

Αυτα προς το παρον...

Καλο διαβασμα και προσοχη στις προτασεις που σου κανουν εδω μεσα. Να τις φιλτραρεις και να δεις απο που προερχονται.

• Like 4

Το ενυδρειο θα το προσπαθησω σιγουρα.Απλα ειπα να αρχισω να μαθαινω πραγματα απο νωρις για να μην τρεχω μετα,ετσι εκανα και με του γλυκου νερου και δεν εχω παθει τιποτα.εγω σκεφτηκα να φτιαξω ενα ενυδρειο με sub για δυο λογους για να ειναι ποιο πολλα τα λιτρα οποτε ποιο σταθερο και να μπει και μερικος εξοπλισμος μεσα να μην φαινεται.Απλα θελω αμα μπορειτε να μου στειλετε λιγο καποια λινκ που θεωρειτε σωστα για τα reef και να τα διαβασω.Και κατι τελευταιο ασχετο απο χθες προσπαθουσα να μπω στο forum και με πεταγε ειχε το forum καποιο θεμα η εγω?

Με ενα γρηγορο search που εκανα, νομιζω πως τα παρακατω θα σε βοηθησουν:

1. http://www.aquazone.gr/forums/topic/100426-kiddo-reef-project-diy-190-%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B1/

2. Στα σκαριά απο νοικοκύρη ανθρωπο.....http://www.aquazone.gr/forums/topic/103378-panacube/

3. http://www.aquazone.gr/forums/topic/99814-%CE%BCy-50g-sps-only-tank/

Σαν συμβουλή θα ήθελα να σου προτείνω να μην μπουκωσεις με πολυ βραχο την κυρια γυάλα, λογο του οτι τα λιτρα σου ειναι περιορισμενα. Προτίμησε βράχο πορώδη που να εχει θεσεις ή τρυπες μελλοντικα για τα κοραλλια σου. Κανε ενα ομορφο και λιτο aquascape που θα ειναι ευκολα διαχειρισιμο στην αρχη(να μπορεις να το βγαλεις με μια κινηση εξω) σε διαφορες περιεργες καταστασεις οπως π.χ. να σου βγουν καποιες απταιζιες, ή καποια bubble αλγη ή καποιο μαφιοζικο καβουρακι.

Γενικα δες εδω ένα ωραίο θέμα με ολους τους ανεπιθυμητους οργανισμους για το ενυδρειο υφαλου http://www.aquazone.gr/forums/topic/95400-ncoeia-link-aea-aiaaiuneoc-inaaieoiui/

Η σκέψη σου παντως για την υλοποιηση του σαμπ ειναι πολυ σωστη και θα σου λυσει τα χερια απο την αρχη. Πολυ απο μας που ξεκινησαμε reef χωρις σαμπ μετα διαπιστωσαμε την απολυτη χρησιμοτητα του.

Και να θυμαμσαι οτι λαθη καναμε ολοι (και δεν ηταν ντροπη που τα παραδεχτηκαμε). Και κοράλια χασαμε αλλα και ψαρια...Τα εχει το χομπυ αυτα. 

• Like 1

φίλε μου ξεκίκα σιγά -σιγά, διάβασμα ψάξιμο και για low budget μπορείς να πας σε μεταχειρισμένα. σίγουρα κάποια στιγμή θα πάς σε μεγαλύτερο αλλα το να ξεκινήσεις με αυτό που έχεις θα είναι μεγάλο σχολείο.

καλή αρχή!!!

Καλή αρχή και απο μένα...με κάλυψαν οι προλαλήσαντες! Προσωπικά "μυρίζομαι" μεγαλύτερο ενυδρείο από τώρα αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν με nano reefs και έμαθαν πάνω σε αυτό. Παράδειγμα ο εαυτός μου που ήδη είμαι στο πρώτο restart και ακόμα μαθαίνω... τι μαθαίνω δηλαδή, που ακόμα στην αρχή είμαι! 

Γνώμη μου μην μασάς, προχώρα και πιστεύω θα τα καταφέρεις!Διάβασμα ενημέρωση και πειραματισμός.

Κατά την ταπεινή μου άποψη κανένας μεγάλος χομπιστας δεν πέτυχε χωρίς πειραματισμό και τριβή πάνω στο χόμπι του!!!

Να η ευκαιρία λοιπόν να μάθεις και να πειραματιστείς με το nano reef σου. Ομως θα πρέπει να σου πω οτι όσο λιγότερα λίτρα τόσο πιο δύσκολα συγχωρούνται λάθοι. 

Φιλικά Γιάννης

• 1 month later...

Μετα απο λιγους μηνες απουσιας επιστρεφω και ειναι ωρα να αρχισουμε βρηκα αυτο το ενυδρειο http://adf.ly/1aG0h8 στα 400 ευρω αξιζει διαβασα πολλα για το ενυδρειο και την εταιρια γενικα το μονο θεμα με την εταιρια το βρηκα στα σκιμμερ ειδα ασχημα σχολια.αξιζει να το αγορασω?να φτιαξω καποιο δικο μου απο αρχη?να παω σε καποιο αλλο ετοιμο?και αν ναι σε ποιο?

ωραιο μεν ακριβό δε.. στη θέση σου θα πήγαινα για κατασκευή αν διαθέτεις αυτό το ποσό ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...