kid4ever 17 Μαρτίου 2016 #1 Share 17 Μαρτίου 2016 Καλησπερα σε ολο το φορουμ για μια ακομα φορα θα χρειαστω τα "φωτα" σας.. Θελοντας λοιπον κ γω να μπω στα λιμερια του φυτεμενου ενυδρειου ξεκινησα πριν κανα 10ημερο στο 120αρι μου σιγα σιγα με ευκολα φυτα οποτε εχουμε..egeria densa,anubia barteri, anubia nana,hydrophilla diformis και εναν εχινοδορο.Αρχικα πηρα κ ενα υγρο λιπασματακι της sera (florena) κ εβαζα μια φορα την εβδομαδα μετα την αλλαγη..γενικα τα φυτα εχουν μια καποια αναπτυξη αν εξαιρεσουμε καποιες τρυπες στα φυλλα των 2 anubias και στου εχινοδορου. Το θεμα μου ειναι οτι μου δωσε ενας φιλος σιδηρο κ καλλιο της seachem και ταμπλετες sera flore plus...διαβαζω λοιπον 2-3 μερες πως μπορω να τα συνδιασω και για τις δοσολογιες αλλα δεν μπορω να βγαλω σιγουρο ξεκαθαρο συμπερασμα για τις δοσολογιες και την συχνοτητα που θα πρεπει να τα ριχνω στο ενυδρειο..τα ριχνω μια φορα την βδομαδα στις αναλογιες που γραφουν αλλα δεν ξερω αν ειναι σωστο..προβλημα με αλγες δεν εχω μαλλον λογω των ancistrus και των sae υποθετω.. Υποστρωμα εχω απλο μαυρο ψιλοκκοκο χαλικακι κ φωτοπεριοδο 7 ωρες..απο φωτισμο μια Τ5 21W φτωχα πραγματα απ οτι εχω καταλαβει.. Θα μπορουσαν λοιπον οι πιο εμπειροι να με βοηθησουν με την δοσολογια που πρεπει να χρησιμοποιω και με το καθε ποτε πρεπει να ριχνω ολα αυτα τα ζουμια.. Ευχαριστω εκ των προτερων Φιλικα Βασιλης Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosmas 17 Μαρτίου 2016 #2 Share 17 Μαρτίου 2016 H δοσολογια της seachem ειναι αυτη http://www.seachem.com/support/PlantDoseChart.pdf.Απο κει και περα καθε ενυδρειο εχει τις δικες του αναγκες,παιζει ρολο και ο φωτισμος αλλα και η φυτομαζα.Δεν εχεις φυτα υψηλων απαιτησεων.Και εγω στο ξεκινημα ειμαι περιμενε μερικες γνωμες ακομα Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #3 Share 17 Μαρτίου 2016 (edited) Την εχω δει την δοσολογια που δινει η εταιρια...δηλαδη σου λεει η εταιρια την κανονικη δοση για τα λιτρα του καθενα σε καθημερινη βαση;;...θεωρω οτι ειναι υπερβολη..εκτος κ αν εγω το κατανοω λαθος..στο φορουμ λεει την εβδομαδιαια δοση δια 6..που εχει κ μια λογικη αλλα χρειαζονται εβδομαδιαια;;πολυ μπερδεμα το πραγμα.. Έγινε επεξεργασία 17 Μαρτίου 2016 - kid4ever Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 17 Μαρτίου 2016 #4 Share 17 Μαρτίου 2016 (edited) Οι προτεινόμενες από την seachem δόσεις αφορούν ενυδρεία πλήρως φυτεμένα. Τώρα όσον αφορά το δικό σου μπορείς να ξεκινήσεις με το ένα τρίτο των προτεινόμενων δόσεων,(σπασμένο σε δόσεις όχι όλο μαζι για καλύτερη αφομίωση) και σιγά σιγά όσο θα προσθέτεις φυτική μάζα θα αυξάνεις και τις δόσεις. Τα φυτά σιγά σιγά θα σου δείξουν από μόνα τους αν ανταποκρίνονται στη λίπανση και ανάλογα πράττεις. Έγινε επεξεργασία 17 Μαρτίου 2016 - SOTIRIS Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #5 Share 17 Μαρτίου 2016 (edited) Αυτα τα 5ml στα 200lt κ στα 125lt αντιστοιχα ειναι σε εβδομαδιαια βαση;; Έγινε επεξεργασία 17 Μαρτίου 2016 - kid4ever Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas3 17 Μαρτίου 2016 #6 Share 17 Μαρτίου 2016 (edited) φίλε μου επειδή και εγώ νέος είμαι στο φυτεμένο και ακόμα κάνω trial+error που λέμε θα σου πω το εξής. ότι και να διαβάζω σε φόρουμ προσωπικά το παίρνω σαν συμβουλή και δεν περιμένω κανέναν να μου πει πόσο ακριβώς να βάζω, όχι επειδή δεν ξέρουν τα παιδιά απλά επειδή δεν είναι σε άμεση επαφή με το ενυδρείο και δεν ξέρουν να σου πουν 100%, για να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο με ακρίβεια πρέπει να είσαι εκεί ή τουλάχιστον να ξέρεις ακριβός τι φυτά τι νερό κλπ έχει το ενυδρείο . Άλλο να το ζεις και άλλο να απαντάς από μακριά (προσωπική μου γνώμη) επίσης είχα και ένα άλλο κακό. βιαζόμουν. για παράδειγμα βήμα 1 , βάζω νιτρικά βήμα 2 , βλέπω άλγη βήμα 3 , κόβω τα λιπάσματα και λέω άστα τα νιτρικά για τώρα μέγα λάθος. και γιαυτό δεν εξαφανίστηκε και η άλγη. μια μέρα αποφάσισα να ξαναβάλω νιτρικά και έβαλα την ανάλογη δόση παρατήρησα όμως ότι τα τεστ μου έδειχναν 0 νιτρικά και έτσι έβαλα κι άλλα (είχε χαλάσει το τεστ) και όταν τσέκαρα με ένα καινούριο τεστ τα νιτρικά ήταν στο 50. άλλα είχα μια ωραιότατη ανάπτυξη στα φυτά μου που δεν είχα δει για μήνες (επειδή είχα κόψει τα νιτρικά ο βλάκας) και αυτό σε λίγες μόνο μέρες. εκεί κατάλαβα την αξία των νιτρικών. και είπα αααα να γιατί λένε νιτρικά γύρο στο 20 για να έχουμε και ανάπτυξη στα φυτά και να μην προκαλούμε την άλγη να μας φάει ζωντανούς αυτό που θέλω να πω είναι πως πρέπει να παρατηρείς το ενυδρείο σου, να ακούσεις τις συμβουλές που σου δίνουν εδώ για να μην ξεφύγεις και να αποφύγεις καταστροφές και από εκεί και πέρα πρέπει και εσύ να κάνεις κάποια έρευνα- κινήσεις και να δεις πως αντιδρά το ενυδρείο σου πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι πετάς μέσα και γιατί το πετάς ... με λίγα λογία διάβασμα αυτό με βοήθησε πολύ... http://www.aquazone.gr/forums/topic/99198-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82/ Έγινε επεξεργασία 17 Μαρτίου 2016 - kostas3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #7 Share 17 Μαρτίου 2016 Επισης κατι που ξεχασα..τα λιπασματα της sera λενε 5 ml ανα 20 lt και για τις ταμπλετες λενε μια ταμπλετα ανα 20 lt...εβδομαδιαια κ αυτα;; νομιζω οτι ειναι πολυ αν ριχνω λιγοτερο υγρο και βαζω λιγοτερες ταμπλετες δεν θα ειναι καλυτερα;; μν τα καψω τα φυτα κ μν γεμισω αλγες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 17 Μαρτίου 2016 #8 Share 17 Μαρτίου 2016 Διοξείδιο έχεις; Αν δεν έχεις θα σου πρότεινα να συνεχίσεις απλά με το γενικό μόνο που ρίχνεις γιατί και ο φωτισμός σου είναι χαμηλός, άρα τα φυτά δεν έχουν αυξημένες ανάγκες. Αν πάλι θες να τα δοκιμάσεις, κάνε αυτό που λέει ο Σωτήρης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #9 Share 17 Μαρτίου 2016 Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις κ το ενδιαφερον...δλδ αν ριχνω καθημερινα μια μικρη ποσοτητα σιδηρου κ καλλιου πχ 0,3 ml και 1 ml απο το sera florena και 2-3 ταμπλετες sera flore plus την εβδομαδα θα ειναι καλα λετε;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosmas 17 Μαρτίου 2016 #10 Share 17 Μαρτίου 2016 Η seachem οταν λεει 5ml στα 200λ ή στα 125....εννοει την συγκεκριμενη μερα(day1-δευτερα,day2-τριτη....).Οποτε λιγα μου φαινονται τα ml που υπολογισες.Εσυ μην βαλεις 5ml που λεει βαλε για αρχη 2-2.5.Το 0,3 ουτε με συριγγα δεν μπορεις να το βαλεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #11 Share 17 Μαρτίου 2016 Μαλιστα!! Παντως kosma μην παιρνεις ορκο οτι δεν μπορεις να βαλεις ουτε με συρριγα γιατι σαν γιατρος σε πληροφορω οτι υπαρχει συρριγγα κ στο χομπι μας ειναι κ πολυ βολικη γιατι εχει κλιμακα με δεκαδικα λιγοτερα του 1ml και με μεγαλη μου χαρα θα μπορουσα να σου δωρισω μια σε καποια συναντηση μας... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 17 Μαρτίου 2016 #12 Share 17 Μαρτίου 2016 +1. Έχω σύριγγα του μισού ml οπότε καταλαβαίνεις ότι άνετα ρίχνεις 0.30ml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #13 Share 17 Μαρτίου 2016 AgMa και η δικη σου απο το ΠΑΓΝΗ ειναι;; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosmas 17 Μαρτίου 2016 #14 Share 17 Μαρτίου 2016 Ευχαριστω φιλε μου! Η αληθεια ειναι οτι θα χρειαστω μια τωρα για ενα νεο 30λιτρο που κανω. Αγγελε δεν πιστευω να ειπα καμμια κοτσανα στον ανθρωπο για τα ml. Ημερησια δεν ειναι? διορθωστε με Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 17 Μαρτίου 2016 #15 Share 17 Μαρτίου 2016 Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις κ το ενδιαφερον...δλδ αν ριχνω καθημερινα μια μικρη ποσοτητα σιδηρου κ καλλιου πχ 0,3 ml και 1 ml απο το sera florena και 2-3 ταμπλετες sera flore plus την εβδομαδα θα ειναι καλα λετε;; Οι ταμπλέτες έχουν οδηγίες γιατί δεν μπορώ να βρω στο site της sera αν είναι ταμπλέτες βυθού(αυτές που φυτεύουμε) ή κάτι άλλο που το ρίχνεις μέσα και απλά διαλύεται ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #16 Share 17 Μαρτίου 2016 Ειναι ταμπλετες που φυτευουμαι...κ λενε οι οδηγιες 1 ταμπλετα ανα 20lt νερου..εγω εχω καπου στα 100-105 καθαρα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 17 Μαρτίου 2016 #17 Share 17 Μαρτίου 2016 Αν είναι αυτές που φυτεύουμε πχ σαν της seachem χρησιμεύουν μόνο στα φυτά που τρέφονται από τις ρίζες και τις χρησιμοποιούμε κυρίως σε νέα φυτά,νέο βυθό, χωρίς υπόστρωμα κτλ για να τα βοηθήσουμε στην αρχή να "πάρουν τα πάνω τους". Αν πάλι δεν σε βοηθάει αυτό που σου περιγράφω θα σου πρότεινα να μην το "γαζώσεις" το ενυδρείο με αυτές Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #18 Share 17 Μαρτίου 2016 Αν είναι αυτές που φυτεύουμε πχ σαν της seachem χρησιμεύουν μόνο στα φυτά που τρέφονται από τις ρίζες και τις χρησιμοποιούμε κυρίως σε νέα φυτά,νέο βυθό, χωρίς υπόστρωμα κτλ για να τα βοηθήσουμε στην αρχή να "πάρουν τα πάνω τους". Αν πάλι δεν σε βοηθάει αυτό που σου περιγράφω θα σου πρότεινα να μην το "γαζώσεις" το ενυδρείο με αυτές Κατανοητο 100%...ευχαριστω πολυ!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 17 Μαρτίου 2016 Author #19 Share 17 Μαρτίου 2016 Σιδηρο κ καλλιο για τα λιτρα μου..ποσα ml λετε;; ενδεικτικα παντα!! 2-2,5ml που ανεφερε ο φιλος παραπανω ειναι καλα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 17 Μαρτίου 2016 #20 Share 17 Μαρτίου 2016 AgMa και η δικη σου απο το ΠΑΓΝΗ ειναι;; Η γυναίκα μου είναι νοσηλεύτρια σε ξενώνα και με προμηθεύει Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 17 Μαρτίου 2016 #21 Share 17 Μαρτίου 2016 Ευχαριστω φιλε μου! Η αληθεια ειναι οτι θα χρειαστω μια τωρα για ενα νεο 30λιτρο που κανω. Αγγελε δεν πιστευω να ειπα καμμια κοτσανα στον ανθρωπο για τα ml. Ημερησια δεν ειναι? διορθωστε με Σωστά τα είπες, η δοσολογία που γράφει είναι για την συγκεκριμένη ημέρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 18 Μαρτίου 2016 #22 Share 18 Μαρτίου 2016 Παθάμε, μάθαμε, παθαίνω μαθαίνω, θα ξαναπάθω και θα ξαναμάθω. Μόνο γενικό λίπασμα 1/3 δόσης 1 φορά την εβδομάδα για αρχή. Έχεις εύκολα φυτά Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 18 Μαρτίου 2016 Author #23 Share 18 Μαρτίου 2016 χαχαχα..εγραψα μηπως και βρω καμια ακρη και προβληματιζομαι παραπανω...ενας λεει την δοση σπασμενη σε καθημερινη βαση..αλλος λεει μια φορα την βδομαδα...μπερδεμα το φυτεμενο...οπως και να χει ευχαριστω για τις γνωμες σας κ τον χρονο σας.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 18 Μαρτίου 2016 #24 Share 18 Μαρτίου 2016 Το καλυτερο ειναι να σπας τις δοσεις δια 6 και να ριχνεις καθημερινα απο λιγο. Ετσι τα φυτα αφομειωνουν καλυτερα το λιπασμα απο οτι αν το εριχνες ολο σε μια μερα. co2 υπαρχει? Τι φυτα εχει το ενυδρειο και τι φωτισμο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kid4ever 18 Μαρτίου 2016 Author #25 Share 18 Μαρτίου 2016 Απο φυτα egeria,anubia barteri και nana, hydrophila difformis(ντοματια),echinodorus bleheri και προσεχως σκεφτομαι κ cryptocryne green και μια vallisneria( αν ολα πανε καλα).Απο φωτισμο το μονο που ξερω ειναι οτι εχω μια Τ5 21W -10000k(εργοστασιακο)co2 δεν υπαρχειΛιπασματα οπως προανεφερα εχω seachem iron και potassiun,sera florena(υγρο) και sera flore plus (ταμπλετες που φυτευουμαι) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος