tasman 7 Μαρτίου 2016 #1 Share 7 Μαρτίου 2016 Παιδια καλημερα, δυστυχως μετα απο μια απουσια 5 ημερων, επέστρεψα και το ενυδρειο (γλυκου) μου ηταν σε τραγικη κατάσταση...Το σαλόνι μυριζε ασχημα κ το ενυδρειο ηταν καταπρασινο θολο και ψαρια 5-10 ετων (tinfoil, silver dollars, clown, plecostomus) στην επιφανεια σκασμενα...Το φιλτρο δουλευε, η θερμοκρασια κανονικη, η ταιστρα εδειχνε μια χαρα. Τα μονα που επεζησαν ηταν ενα χρυσοψαρο κοι και 2 algae eaters. Αφου ξεπερασα το σοκ, αλλαξα τον υαλοβαμβακα, και εκανα μια πολυ καλη αλλαγη νερου (90%). Το νερο ειναι πολυ λιγοτερο θολο και τα 3 ψαρακια δειχνουν καλα. Αλλα δεν ξερω τι να κανω τωρα ? Εντωμεταξυ το ενυδρειο απο οτι μου ειπε ενα φιλος που περασε για ποτισμα κατα την απουσια μου ηταν οκ μεχρι και την 3η ημερα , συνεπως το γεγονος ελαβε μερος μεσα σε 2 ημερες....Μεχρι κ πριν φυγω ολα εδειχναν καλα κ ειχα κανει καθαρισμο/αλλαγη 15-20 ημερες πριν. Το οτι αλλαξα μαρκα αντιχλωριο (Κent pro ammonia detox) μπορει να επηρεασε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force 7 Μαρτίου 2016 #2 Share 7 Μαρτίου 2016 (edited) Σε 2 ημέρες δεν μπορεί να γίνει αυτή η καταστροφή που αναφέρεις, ή έγινε υπερβολικό τάισμα ή το φίλτρο ήταν πολύ μπουκωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φιλτράρει τους ρύπους των ψαριών, Για πόσα λίτρα ενυδρείο μιλάμε και τι αριθμό ψαριών έχεις μέσα. Καλύτερα να μην τάιζες καθόλου για 5 ημέρες δεν θα πάθαιναν και τίποτα Έγινε επεξεργασία 7 Μαρτίου 2016 - Force Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasman 7 Μαρτίου 2016 Author #3 Share 7 Μαρτίου 2016 Σε 2 ημέρες δεν μπορεί να γίνει αυτή η καταστροφή που αναφέρεις, ή έγινε υπερβολικό τάισμα ή το φίλτρο ήταν πολύ μπουκωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φιλτράρει τους ρύπους των ψαριών, Για πόσα λίτρα ενυδρείο μιλάμε και τι αριθμό ψαριών έχεις μέσα. Καλύτερα να μην τάιζες καθόλου για 5 ημέρες δεν θα πάθαιναν και τίποτα Σε ευχαριστω για την απάντηση. Το ενυδρειο ειναι 200λτ, ειχα 3 silver dollar/2 tinfoil/1 plecostomo/2 algea eater / 1clown (10 ετων ρε γμτ) / 1 κοι. Το σκεφτηκα να μην ταισω αλλα τα λυπηθηκα ο βλαξ..Το φιλτρο ειναι ενα rena api filstar xp2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amazonios 7 Μαρτίου 2016 #4 Share 7 Μαρτίου 2016 Οπως ειπε ο φιλος Force το προβλημα ηταν υπαρκτο και δεν το εβλεπες.Πιθανον κάποιο πεθανε και αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για όλα, λόγω βαριάς ψαροσυνθεσης για τα λίτρα σου και συνναμα ελειπους φιλτρανσης η κατασταση οδηγήθηκε σε μη αναστρέψιμη για τα ζωντανά σου.Ασχημο μεν άλλα πάμε για καινουριο περισσότερο προσεγμένο πρότζεκτ δηλαδή καλύτερη φίλτρα νση ,αεραντλία και σωστη ιχθυοφορτιση-ψαροσυνθεση Κάθε εμπειρία για καλό Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Μαρτίου 2016 #5 Share 7 Μαρτίου 2016 Αεραντλια ειχες ανοικτη;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris67 7 Μαρτίου 2016 #6 Share 7 Μαρτίου 2016 Θα συμφωνήσω με τα παιδιά παραπάνω. Βαρύ φορτίο για τα λίτρα σου ελλειπή φίλτρανση και αερισμός. Προσοχή στην πορεία με την ψαροσύνθεση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 7 Μαρτίου 2016 #7 Share 7 Μαρτίου 2016 Βαρύ φορτίο για τα λίτρα σου ελλειπή φίλτρανση και αερισμός. Ναι, αλλά ο φίλος είπε ότι πριν φύγει δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. όλα τα ψάρια ζούσαν φυσιολογικά. δεν φαινόταν κάποιο να ναι άρρωστο κτλ τι είναι αυτό που μπορεί να έφερε αυτή την καταστροφή κατά την απουσία του? δεν διαφωνώ μ αυτά που λέτε, πως θα μπορούσα άλλωστε, δεν έχω την ανάλογη εμπειρία, απλά εκφράζω μια απορία... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasman 7 Μαρτίου 2016 Author #8 Share 7 Μαρτίου 2016 Kαι εγω καθότι δεν εχω εμπειρια εχω την ιδια απορια, ειχα αεραντλια ανοιχτη...Θα αρχισω τις μετρήσεις και βλεπουμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irakles 7 Μαρτίου 2016 #9 Share 7 Μαρτίου 2016 Ενας θανατος ψαριού που μαλιστα δεν αφαιρέθηκε άμεσα ανεβαζει με γρηγορους ρυθμούς του ρυπους του νερου... ασχετα με το αταίριαστο της ψαροσυνθεσης, για να μην πω ψαροσουπα, με το θανατο ενος δεν ξερεις και τι τσακωμοι μεχρι θανάτου παίχτηκαν... Το ενυδρειο σου ηταν προβληματικο απο πολλες απόψεις διαφορες απο ψαρι σε ψαρι οπως: ph,Kh, θερμοκρασία, λιτρα που χρειάζεται το καθε ψαρι,πιθανόν και ο διάκοσμος.... οπως καταλαβαινεις δεν υπαρχει 1 μονο λογος.... Το οτι μεχρι σημερα δεν ειχες απώλεια ειναι θεμα τυχης... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris67 7 Μαρτίου 2016 #10 Share 7 Μαρτίου 2016 Πρόβλημα υπήρχε απλά δεν φαινόταν. Με τόση ιχθυοφόρτηση στην παραμικρή στραβή (λιγο παραπάνω τροφή,ένας θάνατος ψεριού,ένα μπούκωμα του φίλτρου ) θα γινόταν το μπαμ.Έτυχε να λείπει όταν έγινε η σραβή και δεν πρόλαβε να κάτι τίποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amazonios 7 Μαρτίου 2016 #11 Share 7 Μαρτίου 2016 Αυτο που φαινεται δεν ισχυει παντα Αν κάποια-α αντιμετώπιζαν προβλημα δεν ειναι απολυτο οτι θα το δειξουν εξωτερικα 40% των προβλήματων βλέπει ενα μάτι χομποστα μεσης εμπειριας Μπορει καπποιο να επασχε εσωτερικα ή η αμμωνία να ανεβαινε σταδιακα και να ροκανιζε τα σπλαχνα τους και απλα εκανε μια μερα το μπαμ Ποιος εγγυαται οτι ενα ψαρι κρυου νερου koi δεν την ακουσε απο χρονια παραμονη σε τροπικο ενυδρειο Οι εικασιες παρα πολλες και προσοχη στην ψαροσυνθεση -ιχθυοφορτιση,φιλτρανση,αερισμος Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 7 Μαρτίου 2016 #12 Share 7 Μαρτίου 2016 Αυτά τα ψάρια φιλε μου θέλουν 500+ λίτρα που είχες. Τώρα δες απο την αρχή σωστά τι θα βάλεις μέσα. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 7 Μαρτίου 2016 #13 Share 7 Μαρτίου 2016 .....,αερισμος τελικά χρειάζεται αερισμός? γιατί απ αυτά που έχω διαβάσει τόσο εδώ, όσο κι αλλού, αν το ενυδρείο είναι φυτεμένο (παράγουν οξυγόνο τα φυτά) και γίνεται καλή ανατάραξη της επιφάνειας απο την έξοδο του φίλτρου, δεν χρειάζεται αερισμός, εκτός του ότι είναι επιζήμια σε φυτεμένο επειδή "διώχνει" το CO2 που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. τώρα όμως σ αυτό το θέμα βλέπω αρκετοί να μιλάτε για αερισμό. τελικά χρειάζεται αεραντλία για αερισμό ή όχι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force 7 Μαρτίου 2016 #14 Share 7 Μαρτίου 2016 τελικά χρειάζεται αερισμός? γιατί απ αυτά που έχω διαβάσει τόσο εδώ, όσο κι αλλού, αν το ενυδρείο είναι φυτεμένο (παράγουν οξυγόνο τα φυτά) και γίνεται καλή ανατάραξη της επιφάνειας απο την έξοδο του φίλτρου, δεν χρειάζεται αερισμός, εκτός του ότι είναι επιζήμια σε φυτεμένο επειδή "διώχνει" το CO2 που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. τώρα όμως σ αυτό το θέμα βλέπω αρκετοί να μιλάτε για αερισμό. τελικά χρειάζεται αεραντλία για αερισμό ή όχι? Εάν έχεις καλή ανατάραξη επιφάνειας δεν χρειάζεται επιπλέον αεραντλία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 7 Μαρτίου 2016 #15 Share 7 Μαρτίου 2016 Πιστευω οτι αεραντλια σε μονιμη βαση δεν χρειαζεται. Καλυπτει μια καλη αναταραξη η υπαρξη φυτων. Θεωρω την αεραντλια απαραιτητα σε ειδικες περιπτωσεις (θεραπειες, καφαντινα, πολυ βαρια ιχθυοφορτωση κτλ). Ακομη και σε ενυδρεια με αγρια (οχι εκτροφης, αρα πιο απαιτητηκα-ευαισθητα) ψαρια οι παραπανω τροποι καλυπτουν την αναγκη για οξυγονο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 7 Μαρτίου 2016 #16 Share 7 Μαρτίου 2016 τελικά χρειάζεται αερισμός? γιατί απ αυτά που έχω διαβάσει τόσο εδώ, όσο κι αλλού, αν το ενυδρείο είναι φυτεμένο (παράγουν οξυγόνο τα φυτά) και γίνεται καλή ανατάραξη της επιφάνειας απο την έξοδο του φίλτρου, δεν χρειάζεται αερισμός, εκτός του ότι είναι επιζήμια σε φυτεμένο επειδή "διώχνει" το CO2 που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. τώρα όμως σ αυτό το θέμα βλέπω αρκετοί να μιλάτε για αερισμό. τελικά χρειάζεται αεραντλία για αερισμό ή όχι? Φιλε με τόσα ψάρια στα 200 λίτρα εχω θα έβαζα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris67 7 Μαρτίου 2016 #17 Share 7 Μαρτίου 2016 Ο αερισμός δεν γίνετε απαραίτητα από αεραντλία. Αερισμός είναι και η ανατάραξη της επιφάνειας όπως επίσης και η καλή κυκλοφορία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kadmos 7 Μαρτίου 2016 #18 Share 7 Μαρτίου 2016 Θα πρότεινα, όταν με το καλό ξαναστήσεις το ενυδρείο, να ρίξεις μια ματιά στο προφίλ των ψαριών που σ' ενδιαφέρουν. Έτσι θα γνωρίζεις τις απαιτήσεις τους και τις δυνατότητες του ενυδρείο σου. Το tinfoil πχ http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+880+2740&pcatid=2740 χρειάζεται τουλάχιστον 300 λίτρα χωρίς τους υπόλοιπους συγκάτοικους. Αν δεις τις απαιτήσεις και των υπόλοιπων ψαριών που υπήρχαν στο ενυδρείο, θα καταλάβεις εύκολα τους λόγους του προβλήματος. Δυστυχώς οι κανόνες της φύσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκπτώσεις. Επειδή όμως όλοι μας έχουμε κάνει υπερβολές στο ξεκίνημα του χόμπυ, καλή συνέχεια με το νέο ξεκίνημα και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 7 Μαρτίου 2016 #19 Share 7 Μαρτίου 2016 (edited) Θα πρότεινα, όταν με το καλό ξαναστήσεις το ενυδρείο, να ρίξεις μια ματιά στο προφίλ των ψαριών που σ' ενδιαφέρουν. Έτσι θα γνωρίζεις τις απαιτήσεις τους και τις δυνατότητες του ενυδρείο σου. Το tinfoil πχ http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+880+2740&pcatid=2740 χρειάζεται τουλάχιστον 300 λίτρα χωρίς τους υπόλοιπους συγκάτοικους. Αν δεις τις απαιτήσεις και των υπόλοιπων ψαριών που υπήρχαν στο ενυδρείο, θα καταλάβεις εύκολα τους λόγους του προβλήματος. Δυστυχώς οι κανόνες της φύσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκπτώσεις. Επειδή όμως όλοι μας έχουμε κάνει υπερβολές στο ξεκίνημα του χόμπυ, καλή συνέχεια με το νέο ξεκίνημα και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Ναι, αλλά από ότι λέει το παιδί στο αρχικό του πόστ, τα ψάρια ήταν 5-10 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι τα διατηρούσε αρκετά χρόνια χωρίς προβλήματα. δεν μιλάμε δηλ για ένα ενυδρείο καινούργιο λίγων μηνών που στήθηκε λάθος εξ αρχής. Δεν μπορεί να διατηρείται τόσα χρόνια χωρίς προβλήματα ένα εξ αρχής λάθος στημένο ενυδρείο. Εκτός εάν τα ψάρια τα πήρε έτοιμα σ αυτή την ηλικία απο κάποιο φίλο του ή μαγαζί. ας μας το ξεκαθαρίσει αυτό αν θέλει ο θεματοθέτης. πως λοιπόν τα διατηρούσε τόσα χρόνια χωρίς προβλήματα κι έγινε όλος αυτός ο χαμός μέσα σε μόλις 5 μέρες? Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω.... συγνώμη που επιμένω, αλλά το όλο θέμα μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον επειδή ως αρχάριος που είμαι, με ενδιαφέρει πολύ να μάθω κάποια πράγματα από χομπίστες παλαιότερους και πολύ εμπειρότερους από μένα.... Έγινε επεξεργασία 7 Μαρτίου 2016 - kospet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 7 Μαρτίου 2016 #20 Share 7 Μαρτίου 2016 Αν τα ψάρια τα είχε πράγματι απροβληματιστα για τόσο καιρό, κάτι άλλο έκανε το "μπαμ" και όχι η οξυγόνωση ούτε η ψαροσύνθεση. Μήπως ο φίλος σου που πήγε να ποτίσει έκανε κάτι και δε σου το έχει πει; Έστω να του έπεσε κάτι μέσα στο ενυδρείο κατά λάθος; Και ψαρι να ψοφισε, σε πέντε μέρες σηκώνει τόση αμμωνία για να ξεκάνει τα ψάρια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 7 Μαρτίου 2016 #21 Share 7 Μαρτίου 2016 Παιδιά δύσκολο να το παίξουμε CSI και να βρούμε την αιτία με εικασίες. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 7 Μαρτίου 2016 #22 Share 7 Μαρτίου 2016 Παιδιά δύσκολο να το παίξουμε CSI και να βρούμε την αιτία με εικασίες.Ε τότε να μην ανοίγουμε τέτοια θέματα για να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη στο ενυδρείο μας και τα χάσαμε όλα. Από τις εικασίες.κατι μπορεί να προκυψει προς γνώση και συμμόρφωση και του παθοντα και των λοιπών αναγνωστών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manos0000 7 Μαρτίου 2016 #23 Share 7 Μαρτίου 2016 Ε τότε να μην ανοίγουμε τέτοια θέματα για να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη στο ενυδρείο μας και τα χάσαμε όλα. Από τις εικασίες.κατι μπορεί να προκυψει προς γνώση και συμμόρφωση και του παθοντα και των λοιπών αναγνωστών.Δεν ειπαμε και ετσι απλα πεζουν πολλα.το ποιο απλο που μου ερχεται στο μυαλο μου ειναι οτι τα ψαρια ειναι μεγαλα και με την απωλεια ενοσ ψαριου ανεβασε στα υψη την αμμωνια.συν τουσ αλλουσ παραγοντεσ οπωσ φιλτρανση λιτρα κ.α Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred13 7 Μαρτίου 2016 #24 Share 7 Μαρτίου 2016 Η αλήθεια είναι φίλε πως αν τα ψάρια είναι μεγάλα και γενικά η βιολογία επιβαρύνεται ακόμα και ένας θάνατος μπορεί να προκαλέσει αληλουχία θανάτων από το ammonia spike που θα κάνει. Η θα ελαττώσεις ή θα βάλεις και 2ο φίλτρο για ενίσχυση. Εγώ θα πρότεινα να ελαττώσεις παρά το φίλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 7 Μαρτίου 2016 #25 Share 7 Μαρτίου 2016 Από τις εικασίες.κατι μπορεί να προκυψει προς γνώση και συμμόρφωση και του παθοντα και των λοιπών αναγνωστών. Ακριβώς... Ακόμη κι απο το πιο απλό, το πιο αστείο, παράξενο, οτιδήποτε που μπορεί να το θεωρήσουμε υποτυπώδες ή ακόμη και χαζό, μπορεί να ανακαλύψουμε πράγματα που θα μας είναι χρήσιμα στο μέλλον, προκειμένου να αποφεύγουμε και να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος