Lfterr 28 Φεβρουαρίου 2016 #1 Share 28 Φεβρουαρίου 2016 Εδώ και αρκετούς μήνες έχω στο μυαλό μου τη δημιουργία μίνι λίμνης μεσα σε ζαρντινιέρες διαφόρων διαστάσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε ένα απο τα 2 ponds που θέλω να φτιάξω και μετά απο έρευνα βρήκα ότι εκτός απο χρυσόψαρα θα μπορούσα να φιλοξενήσω και ψάρια Gambusia affinis, τα οποία έχω ακούσει είναι αρκετά ανθεκτικά και χρησημοποιούνται και σα θηρευτές κουνουπιών. Η ερωτήσεις μου είναι οι εξής 1. Τι φυτά θα μπορούσα να φιλοξενήσω μέσα στη ζαρντινιέρα με τα Gambusia affinis ? Μπορώ να βάλω κάποια απο τα κλασσικά ενυδρειακά φυτά που υπάρχουν στην αγορά ? 2. Στη 2η ζαρντινιερα θελω να βαλω τα χρυσόψαρα που έχω στο ενυδρείο για να έχουν χώρο "διαστάσεις περίπου βγαίνουν 180 λιτρα", τι αντλία θα πρέπει να χρησημοποιήσω ώστε να φτιάξω ένα δικό μου DIY φίλτρο και να βάλω και κανα υδροχαρές φυτό πάνω ? 3. Μπορώ να χρησημοποιήσω απλό φίλτρο ενυδρείου και να κάνω δουλειά ? Ευχαριστώ προκαταβολικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 28 Φεβρουαρίου 2016 #2 Share 28 Φεβρουαρίου 2016 Τι διαστάσεις έχουν αυτές οι ζαρντινιέρες που είδες και που θα τις βάλεις; Τι τιμή έχουν; Το σημείο το χτυπάει ο ήλιος; Κι αν ναι πόσο. Από αυτές τις απαντήσεις εξαρτώνται διάφορα. Πάντως δεν ξέρω πόση αντοχή έχουν αυτές οι γλάστρες. ΥΓ Άλλη μια ερώτηση. Παλέτες έχεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 28 Φεβρουαρίου 2016 Author #3 Share 28 Φεβρουαρίου 2016 Τι διαστάσεις έχουν αυτές οι ζαρντινιέρες που είδες και που θα τις βάλεις; Τι τιμή έχουν; Το σημείο το χτυπάει ο ήλιος; Κι αν ναι πόσο. Από αυτές τις απαντήσεις εξαρτώνται διάφορα. Πάντως δεν ξέρω πόση αντοχή έχουν αυτές οι γλάστρες. ΥΓ Άλλη μια ερώτηση. Παλέτες έχεις; Αυτή που θα βάλω τα χρυσόψαρα είναι περίπου στανταρ 110×40×38 η 2η που θέλω να χρησημοποιήσω πιο πειραματικά θα είναι μικρότερη. Το σημείο δε το χτυπάει πολύ ο ήλιος, μόνο λίγο τ απόγευμα. Όχι , δεν έχω παλέτες, αλλά πολύ καλή η ιδέα σου. Σκεφτόμουν να ντύσω τις γλάστρες με υλικό που βάζουν στις υδροπονίες για ν αποφύγω φθορά του πλαστικού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 29 Φεβρουαρίου 2016 #4 Share 29 Φεβρουαρίου 2016 Εγώ σε μπαλκόνι έχω φτιάξει μια με παλέτες που είχα και νάυλον θερμοκηπίου 250λίτρα. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι δεν θα αντέξει κτλ. Μέχρι τώρα, 2 χρόνια μετά είναι οκ. Αλλά θα την διαλύσω γιατί δεν έχει λόγο ύπαρξης πλέον. Το κόστος μαζί με φίλτρο και τα πάντα ήταν το πολύ 30 ευρώ. Για φυτά είχα βάλει 5 καλάμια από τη φύση που έχουν γίνει 20 πλέον (πολλαπλασιάζονται). Ο ήλιος τη βλέπει 30λεπτά το πρωί από το πλάι. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliens 29 Φεβρουαρίου 2016 #5 Share 29 Φεβρουαρίου 2016 Τα Gambusia affinis (κουνουπόψαρα) είναι πολύ ανθεκτικά ψάρια. Από φυτά μπορείς να βάλεις τα κλασσικά ενυδριακά φυτά. Απλώς να έχεις στα υπόψη ότι τα φυτά που θα είναι μέσα στο νερό δεν θα τα χαρείς επειδή δεν θα τα βλέπεις. Προτίμησε να βάλεις φυτά που βγαίνουν εκτός νερού όπως http://www.aquazone.gr/forums/topic/83696-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B5%CF%82/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
George K 29 Φεβρουαρίου 2016 #6 Share 29 Φεβρουαρίου 2016 Να ρωτήσω κατι; (είμαι πολύ περίεργος).Τα Gambusia affinis από που θα τα προμηθευτείς; Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiazoo 29 Φεβρουαρίου 2016 #7 Share 29 Φεβρουαρίου 2016 Dex μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα καλάμια; και αν μπορείς μία φωτογραφία; Ευχαριστώ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 29 Φεβρουαρίου 2016 #8 Share 29 Φεβρουαρίου 2016 Αντλια θα χρειαστεις μια που να τρεχει καμμια 4-5αρια φορες τα λιτρα σου.. Μπορεις να χρησιμοποιησεις εξωτερικο φιλτρο μαλιστα για μεγαλες λιμνες εχουν βγαλει εξωτερικα με μεγαλες ροες... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliens 1 Μαρτίου 2016 #9 Share 1 Μαρτίου 2016 Να ρωτήσω κατι; (είμαι πολύ περίεργος).Τα Gambusia affinis από που θα τα προμηθευτείς; Έχω ακούσει ότι στην Θεσσαλονίκη έχει μπόλικα στην λίμνη που βρίσκεται στο Πάρκο Ανθοκομικής. Αν κάποιος είναι Αθήνα μπορώ να του δώσω και εγώ. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 1 Μαρτίου 2016 #10 Share 1 Μαρτίου 2016 Dex μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα καλάμια; και αν μπορείς μία φωτογραφία; Ευχαριστώ Βρίσκεις ένα χωράφι με καλάμια και με σκάψιμο βγάζεις μερικά, μικρά κατά προτίμηση. Έχουν μεγάλες ρίζες και θέλει τσάπα, δεν πας με τα χέρια. Βάζεις σε μια γλάστρα χώμα και τα φυτεύεις. Βάζεις με προσοχή τη γλάστρα μέσα στο νερό. Από πάνω θέλει και κανενα πετραδάκι για να μην το σκάβουν και γίνει βούρκος. Ενα μέρος των καλαμιών να είναι πάνω από το νερό. Δεν θα πιάσουν όλα αλλά αυτά που θα πιάσουν θα πολλαπλασιάζονται. Οι ρίζες θα γίνουν πολύ μακριές. Όποτε κλαδεύεις ένα καλάμι, αυτό πετάει και άλλο κορμό λίγο πιο κάτω. Γενικά γίνονται λεπτά Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 1 Μαρτίου 2016 Author #11 Share 1 Μαρτίου 2016 Να ρωτήσω κατι; (είμαι πολύ περίεργος).Τα Gambusia affinis από που θα τα προμηθευτείς; Έχω υπόψιν ένα πετ σοπ εδώ στη γειτονιά, απ ότι διαβάζω δεν είναι και κανα σπάνιο είδος. Αναπαράγεται πολύ γρήγορα κ έχει γίνει εμπλουτισμός με τετοια ψάρια στις λίμνες της Κρήτης για αντιμετώπιση των κουνουπιών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 1 Μαρτίου 2016 Author #12 Share 1 Μαρτίου 2016 Αντλια θα χρειαστεις μια που να τρεχει καμμια 4-5αρια φορες τα λιτρα σου.. Μπορεις να χρησιμοποιησεις εξωτερικο φιλτρο μαλιστα για μεγαλες λιμνες εχουν βγαλει εξωτερικα με μεγαλες ροες... Σκέφτομαι να φτιάξω DIY φίλτρο οπως έχει κάνει ο τύπος στο βίντεο που παραθέτω https://www.youtube.com/watch?v=LCXq-dbGkWY&list=LLLzdMY_TjxMt4_uDjIu7qbg&index=1 Μήπως έχεις υπόψιν τι πέτρες θα πρέπει να βάλω ? Η απλά να το γεμίσω με βιολογικό υλικό ...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 1 Μαρτίου 2016 Author #13 Share 1 Μαρτίου 2016 Αντλια θα χρειαστεις μια που να τρεχει καμμια 4-5αρια φορες τα λιτρα σου.. Μπορεις να χρησιμοποιησεις εξωτερικο φιλτρο μαλιστα για μεγαλες λιμνες εχουν βγαλει εξωτερικα με μεγαλες ροες... Σκέφτομαι να πάρω μια απλή αντλία κάπως δυνατη και να περνάω το νερό μέσα απο μια μικρή ζαρντινιέρα την οποια θα έχω μετατρέψει σε φίλτρο, με βιολογικό υλικο και πετρες για να φυτέψω κάποια υδροχαρή φυτά και κει. Σ ευχαριστώ για τη πληροφορία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliens 1 Μαρτίου 2016 #14 Share 1 Μαρτίου 2016 Σκέφτομαι να φτιάξω DIY φίλτρο οπως έχει κάνει ο τύπος στο βίντεο που παραθέτω https://www.youtube.com/watch?v=LCXq-dbGkWY&list=LLLzdMY_TjxMt4_uDjIu7qbg&index=1 Μήπως έχεις υπόψιν τι πέτρες θα πρέπει να βάλω ? Η απλά να το γεμίσω με βιολογικό υλικό ...? Είμαι υπέρ των DYI φίλτρων για λίμνες. Αντί για πέτρες χρησιμοποίησε καλύτερα ελαφρόπετρα. Έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια για να κάνουν αποικίες τα βακτήρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 1 Μαρτίου 2016 Author #15 Share 1 Μαρτίου 2016 Είμαι υπέρ των DYI φίλτρων για λίμνες. Αντί για πέτρες χρησιμοποίησε καλύτερα ελαφρόπετρα. Έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια για να κάνουν αποικίες τα βακτήρια. Σ ευχαριστώ για τη πληροφορία. Μήπως ξέρεις τι πέτρα θα ήταν καλύτερη για να βάλω σαν υπόστρωμα στη γλάστρα ? Αυτή η ροζέ η ποταμίσια κάνει ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEX 1 Μαρτίου 2016 #16 Share 1 Μαρτίου 2016 Γιατί να βάλεις υπόστρωμα στη γλάστρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliens 1 Μαρτίου 2016 #17 Share 1 Μαρτίου 2016 Θεωρό ότι δεν χρειάζεται υπόστρωμα στην γλάστρα. Θα χάσεις λίτρα, θα δημιουργήσει αναερόβιους χώρους και σιγά σιγά θα καλυφθεί από άλγη. Πάντως αν πάρεις πέτρες / υπόστρωμα από την φύση καλό είναι να την καθαρίσεις / αποστειρώσει για να μην περάσουν διάφοροι ανεπιθύμητοι οργανισμοί στις γλάστρες σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lfterr 1 Μαρτίου 2016 Author #18 Share 1 Μαρτίου 2016 Γιατί να βάλεις υπόστρωμα στη γλάστρα; Η μια απο τις δυο γλάστρες θέλω να τη λειτουργήσω πειραματικά με κάποια φυτά ενυδρείου Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 1 Μαρτίου 2016 #19 Share 1 Μαρτίου 2016 Σκέφτομαι να φτιάξω DIY φίλτρο οπως έχει κάνει ο τύπος στο βίντεο που παραθέτω https://www.youtube.com/watch?v=LCXq-dbGkWY&list=LLLzdMY_TjxMt4_uDjIu7qbg&index=1 Μήπως έχεις υπόψιν τι πέτρες θα πρέπει να βάλω ? Η απλά να το γεμίσω με βιολογικό υλικό ...? Η ελαφροπετρα μια χαρα θα κανει την δουλεια που θες... Χαλικι δεν θες να βαλεις?? Απο πετρες που εχουν και ιδιοτητες βιολογικες υπαρχουν πολλες οπως π.χ. ο ζεολιθος και οι πετρες τυπου λαβας... Αλλα οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω ο καθαρισμος τους καποια στιγμη θα γινει βασανο ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
George K 1 Μαρτίου 2016 #20 Share 1 Μαρτίου 2016 Έχω ακούσει ότι στην Θεσσαλονίκη έχει μπόλικα στην λίμνη που βρίσκεται στο Πάρκο Ανθοκομικής. Αν κάποιος είναι Αθήνα μπορώ να του δώσω και εγώ.Έχω πάει πάρα πολλές φορές, μάλιστα η τελευταία ήταν και πρόσφατα, αλλά δεν έχω παρατηρήσει ποτέ κουνουπόψαρα, παραμόνο χρυσόψαρα, γριβάδια και χελώνες.... Ευχαριστώ πάντως για την πληροφορία! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος