Jump to content

Αλλαγή νερού σε ποσοστό >80%, υπέρ και κατά.

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή κάτι που συνέβη χτες, έχω δύο ενυδρεία όπως ξέρετε αρκετοί από δω, ένα 100 λίτρα φυτεμένο με διοξείδια, λιπάσματα και τα σχετικά κι ένα 15άρι στο οποίο απλά συντηρώ κάποια φυτά και το έχω για έκτακτη ανάγκη. Σ αυτό λοιπόν έκανα κάθε εβδομάδα αλλαγή νερού σε ποσοστό 50%, έβγαζα δηλαδή 7 λίτρα νερού περίπου, από λιπάσματα ρίχνω μόνο νιτρικό κάλιο για να συντηρούντα τα φυτά και τίποτα άλλο, είχα συνηθίσει την εμφάνιση του νερού και είπα χτες εντελώς ξεκάρφωτα να αλλάξω το 90% περίπου του νερού, μιλάμε ΣΟΚ!!!! Οταν έβαλα το φρέσκο νερό μιλάμε πλέον για άλλο ενυδρείο, πρέπει να κέρδισε σε φωτισμό τουλάχιστον 50%, απίστευτη διάυγεια, κρύσταλλο το νερό, πανέμορφα τα φυτά, έπαθα πλάκα!!! Τι ακριβώς συνέβη; Μπορώ να το κάνω και στο μεγάλο; Τι επίπτωση θα έχει μια τόσο μεγάλη αλλαγή σε ενυδρείο φουλ λίπανσης, με διοξείδιο και αρκετά ψάρια μέσα; Επίσης στο 100άρι χρησιμοποιώ σε ποσοστό 20% νερό Αντίστροφης Οσμωσης, τι θα γινόταν αν έκανα μία φορά στο μήνα μια τέτοια αλλαγή της τάξης 80%-90%; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά; Θα αντέξουν τα ψάρια; Είναι απαραίτητο να γίνεται μία στο τόσο; Εννοείται θα μπει στην ίδια θερμοκρασία και στην ίδια αναλογία βρύσης όσμωσης. Θέλω την άποψή σας γιατί πραγματικά χαζεύω το μικρό τώρα και μου φαίνεται μπίχλα μπροστά του το μεγάλο, ευχαριστώ. 

Σε φυτεμενα ενυδρεια , οι μεγαλες και τακτες αλλαγες βοηθανε τα φυτα.

Το φρεσκο νερο, να ξερεις εχει μεσα αποθηκευμενο co2 , και παραλληλα με την εκθεση των φυτων στον αερα εχουμε ενα μπουσταρισμα στο co2.

Μπορεις να το παρατηρησεις εξαλου οτι μετα απο μεγαλη αλλαγη νερου, βλέπεις περισσοτερη φωτοσυνθεση.

Εγω στο 180 λιτρο κανω , αλλαγες 50% αλλα που και που κανω και μεγαλυτερες, περισσοτερο για να καθαρισει η διαυγεια του νερου, οπως ειπες και εσυ βλεπεις τεραστια διαφορα στον φωτισμό.

Τα ψαρια αν ειναι σωστες οι παραμετροι δεν εχουν κανενα απολυτως προβλημα.

Νίκο σ ευχαριστώ, 50% κάνω κάθε Κυριακή, άρα μπορώ να κάνω μία φορά το μήνα μία αλλαγή 80% ή και 90% χωρίς πρόβλημα έτσι; Μάλιστα λέω για να μην το ξεχνάω να το κάνω πάντα την πρώτη Κυριακή του νέου μήνα, με τη βιολογία δεν πιστεύω να υπάρξει πρόβλημα έτσι;

Εγω κανω σε ολα τα ενυδρεια μου 50% καθε εβδομαδα.

Στα φυτεμενα κανει καλο η μεγαλη αλλαγη νερου και κανεις και ενα restart απο τα λιπασματα που πεφτουν μεσα.

Αλλα να σου πω την αληθεια,αν εγω ειχα το 15αρι σου μονο και μονο για να συντηρω τα φυτα μεσα,δεν θα ειχα καθολου νερο,θα το εκανα emersed,θα εβαζα τα κλαδεματα εκει δηλαδη και θα τα ειχα ολα εκτος νερου.Γλιτωνεις πολλα ετσι.

Αν το νερό της αλλαγής έχει της ίδιες παραμέτρους τότε κανε αν θες και 99% αλλαγή.

Προσωπικά είμαι λίγο τεμπελάκος και η αλλαγές νερού που κάνω εβδομαδιαίως κυμαίνονται από  0% έως 90% :)

• Like 1

Εγω κανω σε ολα τα ενυδρεια μου 50% καθε εβδομαδα.

Στα φυτεμενα κανει καλο η μεγαλη αλλαγη νερου και κανεις και ενα restart απο τα λιπασματα που πεφτουν μεσα.

Αλλα να σου πω την αληθεια,αν εγω ειχα το 15αρι σου μονο και μονο για να συντηρω τα φυτα μεσα,δεν θα ειχα καθολου νερο,θα το εκανα emersed,θα εβαζα τα κλαδεματα εκει δηλαδη και θα τα ειχα ολα εκτος νερου.Γλιτωνεις πολλα ετσι.

Κώστα δεν το κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής, τι εννοείς emersed? Απλά πειραματίζομαι με το 15άρι κι έχω και δύο φυτά που δεν τα έχω στο μεγάλο οπότε αν αλλάξω γνώμη να τα βάλω, δεν θέλω να τα χάσω. 

Emersed εννοεί εκτός νερού. Sub mersed είναι τα εντός νερού.

Δεν γνωρίζω περισσότερα επί του θέματος, αλλά έτσι δεν θα έχουν θέμα προσαρμογής τα φυτά αν αλλάζεις τη μορφή τους; Δηλαδή αν από submersed τα κάνεις emersed και κάποια στιγμή αποφασίσεις να τα φυτέψεις στο μεγάλο, δεν θα πάθουν 2 φορές σοκ;

Emersed εννοεί εκτός νερού. Sub mersed είναι τα εντός νερού.

Δεν γνωρίζω περισσότερα επί του θέματος, αλλά έτσι δεν θα έχουν θέμα προσαρμογής τα φυτά αν αλλάζεις τη μορφή τους; Δηλαδή αν από submersed τα κάνεις emersed και κάποια στιγμή αποφασίσεις να τα φυτέψεις στο μεγάλο, δεν θα πάθουν 2 φορές σοκ;

Πάλι δεν πολυκατάλαβα να σου πω την αλήθεια, πάντως δύο τρεις φορές που χρειάστηκαν μεταφορά φυτά απ το ένα στο άλλο και αντίστροφα, σε μία βδομάδα τα φυτά είχαν ήδη αρχίσει να αναπτύσονται. 

Δες λίγο εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/forum/289-paludarium-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-emersed-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD/

Θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω έτσι όπως το έχω καταλάβει εγώ.

Emersed είναι τα φυτά τα οποία αναπτύσσονται εκτός νερού, σε γλαστράκια με υαλοβάμβακα εμποτισμένο ή μικρά μπολάκια με ζελέ. Έτσι τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα, χωρίς τα προβλήματα ελλείψεων που παρουσιάζουν μέσα στο νερό. Αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούν κυρίως οι έμποροι φυτών.

Τα submersed τώρα, είναι αυτά που έχουμε όλοι στα ενυδρεία μας, μέσα στο νερό!

Όταν εσύ τώρα αγοράσεις ένα φυτό σε γλαστράκια (όχι κλαδέματα από συνχομπίστες), τότε το σοκ που θα περάσει το φυτό για να προσαρμοστεί θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι αν αγόραζες κλαδέματα.

Στα κλαδέματα, το μόνο σοκ που περνάνε τα φυτά είναι ότι απλά αλλάζουν παραμέτρους νερού.

Στα emersed είναι ότι από στεγνά (βρέχονται λίγο), πλέον βουτάνε στο νερό μόνιμα να το πω πιο απλά τα φυτά, έχουν λιγότερο διοξείδιο και γενικά περνάνε σε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική.

Έγινε επεξεργασία - AgMa
  • Like 2

Μα εγώ έβγαλα κλαδέματα δικά μου και τα φύτεψα στο μικρό, από τότε έχουν μείνει εκεί μήπως χρειαστώ κάτι, για πειραματισμό, για διάφορες χρήσεις δηλαδή. 

Ναι βρε, σου εξήγησα την έννοια του emersed που σου είπε ο Κώστας πιο πάνω τι θα έκανε στην θέση σου.

Κατάλαβα τι θέλει να πει ο Κώστας, όμως εμένα μου χρησιμεύει ως εργαστήριο για παρατήρηση και μελέτη συμπεριφοράς, κάνω πειράματα με λίπανση, με φωτισμό και διάφορα άλλα μιας και δεν έχει ψάρια οπότε μπορώ να παίξω ελεύθερα και να μαθαίνω. Έίναι το σχολείο μου με λίγα λόγια.  :P

Τα φυτα μπορει να παθουν ενα μικρο σοκ απο την εκτος στην εντος μορφη αλλα δεν ειναι τρομερο.

Εμενα παντως δεν μου ειχαν παθει κανενα σοκ.

Ετσι Κωστα γλιτωνεις και λιπασματα και αλλαγες νερου.

Τα μεγαλωνεις εκτος νερου και οταν θες τα μεταφερεις εντος.

Τα φυτα μπορει να παθουν ενα μικρο σοκ απο την εκτος στην εντος μορφη αλλα δεν ειναι τρομερο.

Εμενα παντως δεν μου ειχαν παθει κανενα σοκ.

Ετσι Κωστα γλιτωνεις και λιπασματα και αλλαγες νερου.

Τα μεγαλωνεις εκτος νερου και οταν θες τα μεταφερεις εντος.

Οκ αυτό θα είναι το επόμενο πείραμα, προς το παρόν παρατηρώ άλλα πράγματα κι όταν τελειώσω μ αυτό θα κάνω κι αυτό που μου προτείνετε, σε λίγο θα ανοίξουμε και θερμοκήπιο. Ε ρε παντόφλα που με περιμένει.  :chair:

Παιδια μιλατε μονο για τα φυτεμενα οσον αφορα τις αλλαγες νερου; Πχ σε ενα ενυδρειο χωρις φυτα θα χρειαζοταν μια τετοια μεγαλη αλλαγη;

Οκ αυτό θα είναι το επόμενο πείραμα, προς το παρόν παρατηρώ άλλα πράγματα κι όταν τελειώσω μ αυτό θα κάνω κι αυτό που μου προτείνετε, σε λίγο θα ανοίξουμε και θερμοκήπιο. Ε ρε παντόφλα που με περιμένει. :chair:

Αφου δεν ειναι τσοκαρο παλι καλα!!! :)

Παιδια μιλατε μονο για τα φυτεμενα οσον αφορα τις αλλαγες νερου; Πχ σε ενα ενυδρειο χωρις φυτα θα χρειαζοταν μια τετοια μεγαλη αλλαγη;

Δεν βλέπω λόγο να κάνεις μεγάλη αλλαγή σε ενυδρείο χωρίς φυτά. Εκτός βέβαια αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, πχ. κακές μετρήσεις, θεραπείες κτλ.

Για τα ψάρια το καλύτερο είναι περισσότερες και μικρότερες αλλαγές μέσα στην εβδομάδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...