Djole 14 Φεβρουαρίου 2016 #1 Share 14 Φεβρουαρίου 2016 Καλησπερα και καλώς σας βρήκα. Πριν κανα δυο μέρες πήρα το 15αρι ενυδρείο από τα jumbo για να βάλω ένα χρυσόψαρο που μου φέρανε σε γυάλα και το λυπομουν που καθόταν έτσι. Μάλλον έκανα λάθος που δεν διάβασα τι χρειάζεται ένα χρυσόψαρο για να εχει μια φυσιολογική διαβίωση. Τέλος πάντων το πήρα που το πήρα τελικά δεν θα του βάλω και παρέα όπως σκεφτόμουν. Μετά άρχισα το διαβασμα στο φόρουμ και είδα πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόμουν, εύκολα δηλαδή. Αυτή τη στιγμή το ψάρι δείχνει ορεξάτο, αλλά παρατήρησα ότι αρχιζει και θολώνει το νερό. Τι προτείνετε να κανω; Αυτό που σκέφτομαι πρώτα είναι να τροποποιήσω το φίλτρο και μετά να αρχίσω να προσθέτω βακτήρια για το στρώσιμο του ενυδρείου με το ψάρι μέσα λιγοστεύοντας την τροφή; Να πάρω τεστ αμμωνίας και ανάλογα τις μετρήσεις να αλλάζω το 30% του νερού; Το φίλτρο πρέπει να είναι πάνω από τη επιφάνεια του νερού σαν καταράκτης οξυγονωνοντας περισσότερο το νερό ή βυθισμένο ; Αν το βυθίζω θα χρειαστώ και αέραντλία; Ευχαριστώ Γιωργος Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 14 Φεβρουαρίου 2016 #2 Share 14 Φεβρουαρίου 2016 (edited) Καλησπερα φιλε και καλως ορισες στην παρεα μας! Πες μας ακριβως τι εξοπλισμο εχεις αυτη τη στιγμη,οπως και μια φωτογραφια του ψαριου για να σου πουμε τι επιλογες εχεις και τι μπορεις να κανεις ωστε να ειναι και αυτο και εσυ ευτυχισμενοι. Έγινε επεξεργασία 14 Φεβρουαρίου 2016 - rastaman Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djole 14 Φεβρουαρίου 2016 Author #3 Share 14 Φεβρουαρίου 2016 Ευχαριστώ για την άνεση απάντηση. Να πω ότι μετά την απόκτηση του μίνι ενυδρείου έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα. Θα αλλάξω άμεσα τα χαλίκια με χονδροκοκκη άμμο και θα βάλω κεραμικά στο φίλτρο αφαιρώντας τον άνθρακα που έχει τώρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djole 14 Φεβρουαρίου 2016 Author #4 Share 14 Φεβρουαρίου 2016 Και η φωτο Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 14 Φεβρουαρίου 2016 #5 Share 14 Φεβρουαρίου 2016 Καλησπέρα. Πέρα από το απλό χαλίκι σε φυσικούς χρωματισμούς, αγόρασε σαν αντιχλώριο το prime της seachem που σε μεγαλύτερη δόση αποτοξικοποιεί αμμωνία και νιτρώδη. Οπωσδήποτε βακτήρια και ελάχιστο τάισμα. Καλό θα είναι αν μπορείς να βάλεις και φυτά που χρειάζονται πολλά νιτρικά (πχ κερατόφυλλο). Έτσι εκτός από την οξυγόνωση του νερού θα καταναλώνουν και πολλά νιτρικά οπότε θα έχεις και πιο καθαρό νερό. Επειδή το ενυδρείο είναι μικρό θα χρειαστεί να κάνεις συχνές αλλαγές νερού όπως 30% (περίπου 5 λίτρα) κάθε 3-4 μέρες (τουλάχιστον). Προσοχή το φίλτρο το καθαρίζεις σε νερό που έχεις βγάλει από το ενυδρείο γιατί το χλώριο σκοτώνει την βιολογία. Το φίλτρο καλό είναι να το έχεις στην επιφάνεια για να κάνει ανατάραξη. Όποτε μπορέσεις καλό θα ήταν να πήγαινες σε ένα μεγαλύτερο ή να χαρίσεις το ψαράκι και στο ενυδρείο να βάλεις ένα μονομάχο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerknight 15 Φεβρουαρίου 2016 #6 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Φίλε μου καλησπέρα και από εμένα. Το εν λόγω ενυδρείο το είχα αγοράσει και εγώ για προσωρινή καραντίνα έως ότου μου έδωσαν ένα 30l. Είναι το πλέον ακατάλληλο για ένα χρυσόψαρο common όπως το δικό σου αλλά πάντα καλύτερο από μια γυάλα. Πρόταση μου είναι να κάνεις διαμορφώσεις ώστε να γίνει το προσωρινό σπίτι του, ενώ παράλληλα να κοιτάς τις αγγελίες για κανένα μεταχειρισμένο ενυδρείο 100-110l (ώστε να χωράνε δύο να έχει και παρεούλα). Έως τότε θα χρειαστείς να αλλάξεις οπωσδήποτε το χαλίκι (θέλει φυσικό χωρίς χρωματισμούς), αγόρασε αντιχλώριο και βακτήρια (πάρε της sera) και κάνει συχνές αλλαγές νερού κάθε τρεις μέρες (30% περίπου του νερού). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djole 15 Φεβρουαρίου 2016 Author #7 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές. Σήμερα άλλαξα το χαλίκι με ψιλό φυσικού χρωματισμού. Πήρα και δυο φυτακια να το κάνω να αισθάνεται πιο άνετα. Κερατόφυλλα δεν βρήκα σήμερα εδώ αλλά θα πάρω σύντομα. Το φίλτρο τροποποιήθηκε με αντικατάσταση του άνθρακα με κεραμικά για βιολογικό υλικό της Seramini σαν χοντρή φακή και από πάνω λίγο λευκό υλικό σαν βαμβάκι. Έγινε αλλαγή νερού 30% και Προστέθηκε διπλάσια ποσότητα από prime seachem σύμφωνα με τις οδηγίες. Προστέθηκαν βακτήρια και πήρα μέτρηση αμμωνίας σαν πρώτη ένδειξη 0,5mg/lt. Να και μια νέα φωτό. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerknight 15 Φεβρουαρίου 2016 #8 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Πολύ καλύτερο και ομορφότερο επίσης φίλε μου. Δίνε προσοχή στις μετρήσεις και να έχεις πάντα υγρά τεστ, αρχικά για αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα. Έχω την είχα πατήσει με τα τεστ σε στικάκια πολύ άσχημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djole 15 Φεβρουαρίου 2016 Author #9 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Το τεστ αμμωνίας που πήρα είναι της sera με τα υγρά. Μόλις μηδενίσω την Αμμωνια πάω για τα υπόλοιπα. Πάντως το ψαράκι όλο γύρω γύρω από τα φυτά είναι. Δεν ξέρω αν θα έχουν ευτυχή κατάληξη μιας και το έχω σε δίαιτα λόγω στρωσιματος του ενυδρείου. Ελπίζω να μην τα αποδεκατίσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
killerknight 15 Φεβρουαρίου 2016 #10 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Υπάρχει πιθανότητα να τα φάει να το ξέρεις. Τα χρυσόψαρα τρώνε τα πάντα κυριολεκτικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 15 Φεβρουαρίου 2016 #11 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Μπορείς να βάλεις έως πενταπλή δόση. Δεν σταματάει τον κύκλο του αζώτου. Τώρα που είναι στο στρώσιμο βάζε αντιχλώριο κάθε 48 ώρες τουλάχιστον. Πρόσεξε το νερό που προετοιμάζεις να έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτό στο ενυδρείο. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας θα το ενοχλήσει και θα πηδήξει έξω από το ενυδρείο (έχει συμβεί σε φίλη μου με το συγκεκριμένο ενυδρείο). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djole 15 Φεβρουαρίου 2016 Author #12 Share 15 Φεβρουαρίου 2016 Το νερό το αφήνω τουλάχιστον 12 ώρες για να έρθει σε θερμοκρασία οι ίδια με του ενυδρείου. Τώρα το αντί χλώριο κάθε 48 ώρες πενταπλή δόση τώρα που είναι στο στρώσιμο χωρίς αλλάγη νερού ; Το ψάρι να το βγάλω για λίγο ή να το αφήσω μέσα; Βακτήρια και αυτά ένα 48 ώρες; Ευχαριστώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 16 Φεβρουαρίου 2016 #13 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 (edited) Τα βακτήρια όπως ακριβώς λένε οι οδηγίες πάνω στο μπουκάλι. Αν βάλεις και λίγα παραπάνω δεν πειράζει. Λιγότερα να μην είναι. Το αντιχλώριο κάθε 48 ώρες και κάνε αλλαγή 50% τουλάχιστον κάθε 4 ημέρες. Το νερό μπορείς να το φέρεις στην ίδια θερμοκρασία και προσθέτοντας βρασμένο νερό (από τον βραστήρα όχι από το θερμοσίφωνα). Καλό είναι να πάρεις δύο θερμόμετρα (ένα για το ενυδρείο και ένα για το δοχείο που ετοιμάζεις το νερό) έτσι ώστε να ξέρεις τι σου γίνεται. Το ψαράκι μην το βγάλεις άστο μέσα. Θα καεί χειρότερα στα 2 λίτρα. Όσον αφορά το τάισμα μία φορά κάθε δύο μέρες τώρα που είναι αρχή και μετά σιγά σιγά μία φορά την μέρα μικρή ποσότητα. Έγινε επεξεργασία 16 Φεβρουαρίου 2016 - mary74 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αγγελική Αγγελικη 16 Φεβρουαρίου 2016 #14 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Πως πηδηξε απο το συγκεκριμενο ενυδρειο;;αφου εχει καπακι;;;;;μηπως κατι δεν καταλαβες καλα; Μπορείς να βάλεις έως πενταπλή δόση. Δεν σταματάει τον κύκλο του αζώτου. Τώρα που είναι στο στρώσιμο βάζε αντιχλώριο κάθε 48 ώρες τουλάχιστον. Πρόσεξε το νερό που προετοιμάζεις να έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτό στο ενυδρείο. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας θα το ενοχλήσει και θα πηδήξει έξω από το ενυδρείο (έχει συμβεί σε φίλη μου με το συγκεκριμένο ενυδρείο). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αγγελική Αγγελικη 16 Φεβρουαρίου 2016 #15 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Συγνωμη να κανω μια ερωτηση;εμενα μου εχουν πει να τοποθετω αντιχλωριο μονο σε καθε αλλαγη νερου(η οποια θα πρεπει να γινετε κατα τα 2/3 καθε 4 μερες.Το ρωταω,γιατι ειπατε να μπαινει αντιχλωριο καθε 48 ωρες και αλλαγη καθε 4 μερες το 50%.Επιςης μου εχουν πει νερο οχι απο βραςτηρα ´η θερμοςιφωμα.Αλλα να παιρνει την θερμοκραςια του περιβαλλοντος αφου μεινει 24 ωρες.Ευχαριστω Τα βακτήρια όπως ακριβώς λένε οι οδηγίες πάνω στο μπουκάλι. Αν βάλεις και λίγα παραπάνω δεν πειράζει. Λιγότερα να μην είναι. Το αντιχλώριο κάθε 48 ώρες και κάνε αλλαγή 50% τουλάχιστον κάθε 4 ημέρες. Το νερό μπορείς να το φέρεις στην ίδια θερμοκρασία και προσθέτοντας βρασμένο νερό (από τον βραστήρα όχι από το θερμοσίφωνα). Καλό είναι να πάρεις δύο θερμόμετρα (ένα για το ενυδρείο και ένα για το δοχείο που ετοιμάζεις το νερό) έτσι ώστε να ξέρεις τι σου γίνεται. Το ψαράκι μην το βγάλεις άστο μέσα. Θα καεί χειρότερα στα 2 λίτρα. Όσον αφορά το τάισμα μία φορά κάθε δύο μέρες τώρα που είναι αρχή και μετά σιγά σιγά μία φορά την μέρα μικρή ποσότητα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marich 16 Φεβρουαρίου 2016 #16 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Εκείνος ομως το κανει αυτο για να του στρώσει το ενυδρείο ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marich 16 Φεβρουαρίου 2016 #17 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 (edited) Συγγνώμη Αγγελική Αγγελική και εσυ το ίδιο ενυδρείο εχεις? Έγινε επεξεργασία 16 Φεβρουαρίου 2016 - Marich Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 16 Φεβρουαρίου 2016 #18 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Πως πηδηξε απο το συγκεκριμενο ενυδρειο;;αφου εχει καπακι;;;;;μηπως κατι δεν καταλαβες καλα; Αγγελική μια χαρά κατάλαβα... Το καπάκι όπως θα έχεις προσέξει είναι απλά ακουμπισμένο σε δύο πλαστικά. Δεν σφηνώνει πουθενά. Τα χρυσόψαρα είναι δεινοί άλτες όταν τρομάξουν ή όταν αλλάξουν οι συνθήκες απότομα όπως πχ. απότομη μεταβολή θερμοκρασίας νερού. Από ένστικτο θα πηδήξουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι φόρα, χτυπάνε το καπάκι και τσούπ έξω από τη γυάλα!!! Η πενταπλή δόση Prime δεν είναι εφ' όρου ζωής. Είναι μόνο για το μήνα που διαρκεί ο κύκλος του αζώτου ή για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μην καεί το ψαράκι από αμμωνία και νιτρώδη. Από το θερμοσίφωνα δεν βάζουμε γιατί οι σωλήνες είναι από χαλκό και δεν ξέρεις πόσα βλαβερά μέταλλα εισχωρούν στο νερό. Προφανώς σου είπαν όχι από βραστήρα γιατί χωρίς θερμόμετρο δεν ξέρεις την θερμοκρασία του νερού και κινδυνεύεις να έχεις και πάλι μεγάλη απόκλιση. Γι' αυτό ανέφερα και τα δύο θερμόμετρα αν διάβασες.... Δεν έχει νόημα να αλλάζεις το 70% του νερού. Πάλι αλλάζεις αρκετά τις συνθήκες του ψαριού και δεν ξέρεις πότε και πως θα εκδηλώσει το στρές.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αγγελική Αγγελικη 16 Φεβρουαρίου 2016 #19 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Καλησπερα.μαλιστα.και εγω το ιδιο εχω.Για ποιο λογο με ρωτας παρακαλω;κανω κατι λαθος;επειδη και εγω Ν και ξερω μερικα πραγματα,θεωρω οτι πρεπει παντα να μαθαινουμε και να ακουμε,ειμαι ανοικτη να ακουσω την γνωμη σου ;-) Συγγνώμη Αγγελική Αγγελική και εσυ το ίδιο ενυδρείο εχεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αγγελική Αγγελικη 16 Φεβρουαρίου 2016 #20 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Ευχαριστω πολυ για τος πληροφοριες γιατι και γω ολο και μαθαινω απο εσας. Φυσικα και δεν ειχα ιδεα οτι το ψαρακι θα μπορουσε να πηδηξει απεξω.Φυσικα φιλη κου και εχεις δικιο οτι το καπακι δεν στηριζετε πουθενα,αλλα οτι απλα ειναι ακουμπισμενο. Εγω το μονο που εκανα ειναι να βαλω αντιχλωριο και να τοποθετησω το ψαρακι,αφου το νερο ειχε παρει θερμοκρασια χωρου.Δν εχω κανει κατι αλλο γιατι δεν το γνωριζα.Σας παρακαλω πολυ μηπως μπορειτε να μου πειτε τι αλλο πρεπει να κανω ωστε το ενυδρειακι μου να ειναι σωστο;;Σας ευχαριστω πολυ πολυ εκ των προτερων. Αγγελική μια χαρά κατάλαβα... Το καπάκι όπως θα έχεις προσέξει είναι απλά ακουμπισμένο σε δύο πλαστικά. Δεν σφηνώνει πουθενά. Τα χρυσόψαρα είναι δεινοί άλτες όταν τρομάξουν ή όταν αλλάξουν οι συνθήκες απότομα όπως πχ. απότομη μεταβολή θερμοκρασίας νερού. Από ένστικτο θα πηδήξουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι φόρα, χτυπάνε το καπάκι και τσούπ έξω από τη γυάλα!!! Η πενταπλή δόση Prime δεν είναι εφ' όρου ζωής. Είναι μόνο για το μήνα που διαρκεί ο κύκλος του αζώτου ή για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μην καεί το ψαράκι από αμμωνία και νιτρώδη. Από το θερμοσίφωνα δεν βάζουμε γιατί οι σωλήνες είναι από χαλκό και δεν ξέρεις πόσα βλαβερά μέταλλα εισχωρούν στο νερό. Προφανώς σου είπαν όχι από βραστήρα γιατί χωρίς θερμόμετρο δεν ξέρεις την θερμοκρασία του νερού και κινδυνεύεις να έχεις και πάλι μεγάλη απόκλιση. Γι' αυτό ανέφερα και τα δύο θερμόμετρα αν διάβασες.... Δεν έχει νόημα να αλλάζεις το 70% του νερού. Πάλι αλλάζεις αρκετά τις συνθήκες του ψαριού και δεν ξέρεις πότε και πως θα εκδηλώσει το στρές.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αγγελική Αγγελικη 16 Φεβρουαρίου 2016 #21 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Μου εχουν δωσει να τοποθετησω μονο το sera aquatan step 1 Τι αλλο υγρο κλπ θα πρεπει να χρησιμοποιησω παρακαλω;και πως;βακτηρια;;ποια εταιρεια...τι;;δεν εχω ιδεα :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 16 Φεβρουαρίου 2016 #22 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Ευχαριστω πολυ για τος πληροφοριες γιατι και γω ολο και μαθαινω απο εσας. Φυσικα και δεν ειχα ιδεα οτι το ψαρακι θα μπορουσε να πηδηξει απεξω.Φυσικα φιλη κου και εχεις δικιο οτι το καπακι δεν στηριζετε πουθενα,αλλα οτι απλα ειναι ακουμπισμενο. Εγω το μονο που εκανα ειναι να βαλω αντιχλωριο και να τοποθετησω το ψαρακι,αφου το νερο ειχε παρει θερμοκρασια χωρου.Δν εχω κανει κατι αλλο γιατι δεν το γνωριζα.Σας παρακαλω πολυ μηπως μπορειτε να μου πειτε τι αλλο πρεπει να κανω ωστε το ενυδρειακι μου να ειναι σωστο;;Σας ευχαριστω πολυ πολυ εκ των προτερων. Ρίξε μια ματιά στην παρουσίαση μέλους για το ενυδρείο αυτό και πως μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες μετατροπές. Ακόμα διάβασε και την πρώτη επαφή με το ενυδρείο αν και πιστεύω πως έχεις αρχίσει ήδη και επίσης διάβασε για τις ανάγκες του χρυσόψαρου, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αγγελική Αγγελικη 16 Φεβρουαρίου 2016 #23 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Ευχαριστω πολυ πολυ για την βοηθεια.Πραγματικα την ειχα αναγκη.Να σαι καλα :-) Ρίξε μια ματιά στην παρουσίαση μέλους για το ενυδρείο αυτό και πως μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες μετατροπές. Ακόμα διάβασε και την πρώτη επαφή με το ενυδρείο αν και πιστεύω πως έχεις αρχίσει ήδη και επίσης διάβασε για τις ανάγκες του χρυσόψαρου, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djole 17 Φεβρουαρίου 2016 Author #24 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 Καλημέρα σε όλους. Σκέφτομαι να του βάλω καθρέφτη στην πίσω πλευρά του ενυδρείου ή κάποιο φόντο. Τι ενδείκνυται περισσότερο; Αν του έβαζα ακόμα ένα Κερατόφυλλο θα έπεφτε πολύ βαρύ για αυτό το μικρό ενυδρείο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
gyristroula 17 Φεβρουαρίου 2016 #25 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 Καλημέρα σε όλους. Σκέφτομαι να του βάλω καθρέφτη στην πίσω πλευρά του ενυδρείου ή κάποιο φόντο. Τι ενδείκνυται περισσότερο; Αν του έβαζα ακόμα ένα Κερατόφυλλο θα έπεφτε πολύ βαρύ για αυτό το μικρό ενυδρείο; Καλημέρα Για φόντο μπορείς να βάλεις κάποιο χαρτόνι,μαύρο ή μπλε βάζουν συνήθως. Για καθρέφτη δεν ξέρω,δεν έχω ξαναδεί σε κάποιο ενυδρείο 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος