Jump to content

Βοήθεια από μποστανάδες

kosmas

Recommended Posts

Καλημερα σας! Εδω και 3 βδομαδες εβαλα στο ενυδρειο μου 110 λιτρα καθαρα μερικα φυτα καθως και μπουκαλα co2.Τα περισσοτερα φυτα τα αγορασα και καποια λιγα κλαδεματα απο συνχομπιστες.Περιμενα πως με το co2 και ενα γενικο λιπασμα της sera(ριχνω 1 φορα την βδομαδα μετα την αλλαγη νερου) θα ημουν ενταξει.Με την αναπτυξη των φυτων δεν εχω προβλημα.Αλλα τα περισσοτερα εχουν χασει το ωραιο χρωμα που ειχαν οταν τα αγορασα,εχω σαπισματα,κιτρινιλες,καφε στιγματα,τρυπουλες.Θελουν και κατι επιπλεον αλλα τι?

Τα φυτα μου ειναι anubias,cabomba carol.,cryptocoryne wendtii,echinodorus,palaefalius,egeria densa,hygr.polysperma,limnophila sess.,ludwigia repens,microsorum pteropus,nesaea crassicaulis,bacopa carol,rotala rotundifolia,taxiphyllum barbieri,vesicularia ferriei.

Η nesaea και ludwigia πανε χαλια.Το cabomba μεγαλωνει πολυ.Τα πανω που βγαινουν περνανε την σταθμη του νερου και θελει συνεχεια κλαδεμα.Τα πανω εχουν πολυ ωραιο χρωμα και απο την μεση και κατω εχει κιτρινισει.

Ο φωτισμος μου ειναι δυο λαμπες T8 18w η καθε μια.αλλα οταν τις εβαλα δεν ηξερα απο kelvin και δεν γραφουν απανω.Θα βαλω φωτο.

Το co2 το εχω 60 φυσαλ. το λεπτο.Τα νιτρικα μου μηδενισαν.

Ιδεες λοιπον για λιπασματα,φωτισμο ή οτιδηποτε αλλο.

post-61633-0-06677100-1455347578_thumb.jpg

post-61633-0-14102400-1455347587_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - kosmas

Για μενα καταρχην θες αλλη μια λαμπα,εχεις αρκετα χαμηλο φως τωτα.

Κατα δευτερον πρεπει να βρεις τι κελβιν ειναι οι λαμπες,γιατι μπορει να ειναι λαθος.

Τριτον και σημαντικοτερο,απο τη στιγμη που εχεις co2,πας για φουλ λιπανση με ολη τη σειρα λιπασματων.

Τα λιπασματα δεν τα βαζουμε 1 φορα την εβδομαδα και μετα την αλλαγη αλλα καθημερινα εκτος την ημερα της αλλαγης.

Τα φυτα σου εχουν ελειψεις φουλ.

Διαβασε για τα λιπασματα εδω.

Η μια λαμπα εχει εναν αριθμο πανω 188 και καπου διαβασα οτι μαλλον οι δυο πρωτοι αριθμοι ειναι τα κελβιν.Δηλαδη 1800.Αυτη ειναι ροζ

Η jbl ειναι ολοκαινουργια λευκη και διαβασα οτι στα 60 cm εχει απο 4500 κελβιν και πανω αλλα δεν ξερω ποσα(και πως θα το μαθω)

Αν βαλω μια τριτη-εχω μετασχηματιστη 18w ποσα κελβιν να βαλω?Και παλι 54W θα ειναι λιγα.Μηπως πρεπει να τις αλλαξω ολες?Υπαρχει τροπος να βαλω T5?

post-61633-0-74131900-1455351674_thumb.jpg

Η nesae ειναι το πιο απαιτητικο φυτο που εχεις, αν καταφερεις να το μεγαλωσεις σωστα αυτο , θα μεγαλωνουν σωστα και τα υπολοιπα.

Θελεις και αλλο φωτισμό.

τα κιτρινισματα που βλεπεις , αν ειναι ολοκληρο το φυτο ειναι απο ελειψη σιδηρου, αν ειναι η κορυφη απο ελειψη νιτρικων. 

Το γενικο λιπασμα δεν σε καλυπτει , πρεπει να παρεις ολη την σειρα.

Θελεις νιτρικα , καλιο, φωσφορο, σιδηρο και κρατα το γενικο για τα ιχνοιστοιχεια του.

κιτρινισματα εχω απο μεση και κατω.Τα κοκκινωπα μου φυτα εχουν γινει καφε.Η nesaea νομιζω θα με χαιρετισει.Αν ξεκινησω τωρα με λιπασματα θα την γλιτωσω?

Με τα νιτρικα τι να κανω?Μηπως εχω πολλα φυτα γρηγορης αναπτυξης και πρεπει να βγαλω?

Η nesae ειναι το πιο απαιτητικο φυτο που εχεις, αν καταφερεις να το μεγαλωσεις σωστα αυτο , θα μεγαλωνουν σωστα και τα υπολοιπα.

Θελεις και αλλο φωτισμό.

τα κιτρινισματα που βλεπεις , αν ειναι ολοκληρο το φυτο ειναι απο ελειψη σιδηρου, αν ειναι η κορυφη απο ελειψη νιτρικων. 

Το γενικο λιπασμα δεν σε καλυπτει , πρεπει να παρεις ολη την σειρα.

Θελεις νιτρικα , καλιο, φωσφορο, σιδηρο και κρατα το γενικο για τα ιχνοιστοιχεια του.

Βρηκα της flourish(nitrogen,iron,phosphorum).Αυτα κανουν? Το καλιο πιο ειναι δεν το βρηκα

Αν θες να πας σε Seachem, τότε ψάξε για αυτά που είπες και το flourish potassium που είναι το κάλιο.

Αν θες να πας σε Seachem, τότε ψάξε για αυτά που είπες και το flourish potassium που είναι το κάλιο.

Ευχαριστω.Εχει κατι αλλο καλυτερο να προτεινετε?

Και οικονομικο και αποτελεσματικο(σχεση τιμης-αποδοσης)

Μετα πας σε σκονες αλλα ειναι λιγο δυσκολο να βρεις.

Βαλε και αλλη μια λαμπα ακομα.

Ενταξει θα παρω seachem λιπασματα.Με 2 Τ8 18W που εχω, να βαλω ενα ballast Τ5 με μια 24w θα ειμαι ενταξει? ή να παρω ενα διπλο ballast T5 να τις βγαλω τις παλιες και να εχω 2χ24 Τ5 ή αν χωρανε 2χ39 Τ5?

2χ24 θα εισαι λιγο παλι.

Βαλε αλλη 1χ24 συν τις 2 που εχεις τωρα,θα ειναι λιγο καλυτερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...