Jump to content

Χαλικι σκετο ή και κατι ακομα

panos84.

Recommended Posts

Σε ενα νέο φυτεμένo που θα κάνω με διαστάσεις βάσης 130*60 θα παρω χαλίκι 1mm.Θα ήθελα να ρωτήσω αν 75λιτρα είναι αρκετά ή χρειάζομαι παραπάνω,δεδομενου ότι θέλω να αποτύπωσω το βάθος των 60ποντων που διαθέτω και δεύτερον κάτω από το χαλικακι να εβαζα κάτι αλλά τί?

Έγινε επεξεργασία - panos84.

Yπάρχουν πολλά υποστρώματα που μπορείς να βάλεις κάτω από το χαλίκι για να ενισχύσεις την ανάπτυξη των φυτών σου. Αν δεν θέλεις να γίνει κάτι πολύ γρήγορα όμως ή δεν χρησιμοποιήσεις πολύ δύσκολα φυτά είναι προαιρετικό. Μπορείς να βοηθήσεις τα φυτά σου με ταμπλέτες λίπανσης και μετά από κάποιο καιρό, κάποιους μήνες , το χαλίκι σου θα έχει και από μόνο του τα απαραίτητα συστατικά για το ριζικό σύστημα των φυτών σου.

Βάλε πρώτα τα κιλά που έχεις και βλέπεις. Από το να περισσέψει καλύτερα να κάνεις άλλη μία βόλτα στο petshop.

Με 50-55 λίτρα θα καλύψεις όλη την επιφάνεια σου με ύψος λίγο παραπάνω από 5 cm.

Αν θα πας για φυτεμένο καλό είναι να προβλέψεις για την τοποθέτηση εν'ος υποστρώματος, μιας και σίγουρα στη πορεία θα θελήσεις να βάλεις και φυτά με μεγαλυτερες απαιτήσεις.

Yπάρχουν πολλά υποστρώματα που μπορείς να βάλεις κάτω από το χαλίκι για να ενισχύσεις την ανάπτυξη των φυτών σου. Αν δεν θέλεις να γίνει κάτι πολύ γρήγορα όμως ή δεν χρησιμοποιήσεις πολύ δύσκολα φυτά είναι προαιρετικό. Μπορείς να βοηθήσεις τα φυτά σου με ταμπλέτες λίπανσης και μετά από κάποιο καιρό, κάποιους μήνες , το χαλίκι σου θα έχει και από μόνο του τα απαραίτητα συστατικά για το ριζικό σύστημα των φυτών σου.

Βάλε πρώτα τα κιλά που έχεις και βλέπεις. Από το να περισσέψει καλύτερα να κάνεις άλλη μία βόλτα στο petshop.

'

Εχω 10 χρονια φυτεμενο χωρις υποστρωμα,το ξερω οτι μπορω και ετσι...αλλα αν εβαζα για τα ματια του κοσμου ενα ''φθηνο'' ποιο θα μου λεγατε?Μιλαω για κανα δυο ποντους οχι παραπανω.Σκεφτηκα να βαλω καμια στρωση απο φυλλα πλατανου αλλα δεν ξερω το επεξεργαζομαι ακομα.Εσεις τί λετε

To σκετο χαλικι δεν εχει τιποτα για τα φυτα.Το σκετο χαλικι ειναι ενα αδρανες υλικο και θελει πολυ καιρο για να μαζεψει οργανικα και να μπορει να δωσει θρεπτικα στα φυτα απο μονο του.

Panos84,αναλογα τι φυτα θες να βαλεις.Αν θες μετρια και δυσκολα τοτε πρεπει να βαλεις υποστρωμα για να τα μπουσταρεις.Εγω θα σου προτεινα το fluval stratum αλλα αυτο μπαινει μονο του χωρις χαλικι.

Με 50-55 λίτρα θα καλύψεις όλη την επιφάνεια σου με ύψος λίγο παραπάνω από 5 cm.

Αν θα πας για φυτεμένο καλό είναι να προβλέψεις για την τοποθέτηση εν'ος υποστρώματος, μιας και σίγουρα στη πορεία θα θελήσεις να βάλεις και φυτά με μεγαλυτερες απαιτήσεις.

Επειδη εχει 60 βαθος για να φαινεται αυτο δε θα πρεπει στους πισω 20 περιπου ποντους να βαλω πολυ χαλικι ωστε να το σηκωσω?Δλαδη μπροστα θα ξεκινησω με 5 κ σιγα σιγα θα ανεβαινω...στο τελος σκεφτομαι να βαλω 20 εκατοστα υψος χαλικιου.Ετσι θα φανει το βαθος?Και εαν η σκεψη μου ειναι λαθος σε ποια περιπτωση σηκωνουμε τοσο πολυ το πισω μερος;

Επειδη εχει 60 βαθος για να φαινεται αυτο δε θα πρεπει στους πισω 20 περιπου ποντους να βαλω πολυ χαλικι ωστε να το σηκωσω?Δλαδη μπροστα θα ξεκινησω με 5 κ σιγα σιγα θα ανεβαινω...στο τελος σκεφτομαι να βαλω 20 εκατοστα υψος χαλικιου.Ετσι θα φανει το βαθος?Και εαν η σκεψη μου ειναι λαθος σε ποια περιπτωση σηκωνουμε τοσο πολυ το πισω μερος;

Οπου θες μπορεις να το κανεις αυτο.

Εγω το εχω κανει ακομα και σε 40 λιτρα ενυδρειο.

Δεν παιζει ρολο το βαθος του ενυδρειου αλλα το στησιμο που θες να κανεις.

Συγγνωμη αλλα δεν εχω καταλαβει τί ακριβως πετυχαινω με αυτο...το βλεπω και μ αρεσει αλλα τί πετυχαινω?Μηπως το κανουμε για να βαλουμε καποιο φυτα να ειναι κοντα στο φως γιατι το χρειαζεται?

Συγγνωμη αλλα δεν εχω καταλαβει τί ακριβως πετυχαινω με αυτο...το βλεπω και μ αρεσει αλλα τί πετυχαινω?Μηπως το κανουμε για να βαλουμε καποιο φυτα να ειναι κοντα στο φως γιατι το χρειαζεται?

Πετυχαινεις και βαθος και αυτο που λες με τα φυτα.

Αλλα ειναι αλανογα και το στησιμο που θες να κανεις.Μπορεις αυτο να το κανεις στη μια μερια του ενυδρειου και οχι σε ολη την πλατη,αλλα οπως σου ειπα παιζει ρολο το στησιμο που εχεις στο μυαλο σου.

Σε ολα τα ενυδρεια μπορεις να το κανεις αυτο ανεξαρτητων λιτρων και διαστασεων.

Κοιτα πχ το δικο μου,εχει ανεβασμα στην μια μερια μονο εκει που ειναι το στησιμο με το ξυλο και τα φυτα στεμ.

Τελικά αν αποφασίσω να βάλω κάτι κάτω από το χαλίκι που σας ειπα 1mm,τι θα μου προτείνατε μιας και έχω αγνοια περί του θέματος...κανα δυο εκατοστά θα είναι αρκετο?

Τελικά αν αποφασίσω να βάλω κάτι κάτω από το χαλίκι που σας ειπα 1mm,τι θα μου προτείνατε μιας και έχω αγνοια περί του θέματος...κανα δυο εκατοστά θα είναι αρκετο?

Δυο με τρία εκατοστά υπόστρωμα, και από πάνω 3-4 cm  χαλικάκι και είσαι κομπλέ. :)

Δυο με τρία εκατοστά υπόστρωμα, και από πάνω 3-4 cm  χαλικάκι και είσαι κομπλέ. :)

Ποιο όμως μπαίνει κάτω από το χαλίκι που θέλω να βάλω?

Ποιο όμως μπαίνει κάτω από το χαλίκι που θέλω να βάλω?

Το χαλίκι δεν το έχεις?

Ρωτάω κάτω από το χαλίκι για θρεπτικά τί να αγοράσω.το χαλίκι θα μπει οπωσδήποτε.

Υπάρχουν υποστρώματα των περισσοτέρων εταιρειών, και με διάφορες τιμές στο εμπόριο.

Κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις πολλές επιλογές.

Ρωτάω κάτω από το χαλίκι για θρεπτικά τί να αγοράσω.το χαλίκι θα μπει οπωσδήποτε.

Το χαλικι το εχεις παρει ηδη?

Αν δεν το εχεις παρει,εγω σου προτεινω να αγορασεις το fluval stratum που ειναι χαλικι εμπλουτισμενο με λιπασμα και μπαινει μονο του.

Αν εχεις παρει το χαλικι ηδη,υπαρχουν πολλα υποστρωματα που μπαινουν απο κατω απο πολλες μαρκες.

Κοιταξτε ειλικρινα επειδη εχω φυτεμενο πολλα χρονια χωρις θρεπτικο υποστρωμα κ ξερω που βαδιζω,ειπα να κανω μια ερωτηση στο φορουμ να εβαζα κ εγω κατι οπως πολλοι  φυτεμενοι και οχι σον και καλα.Το χαλικακι το θελω απο πανω για να εχω κ περισσοτερες επιλογες στην ψαροσυνθεση πχ.corydoras.Θα δωσω 20-25 ευρω για να το παρω και ελεγα...αντε να δωσω αλλα τοσα να βαλω και θρεπτικα.Αν η οποια επιλογη θρεπτικου υποστρωματος βγει 100+ ευρω δεν εχω σκοπο να βαλω.

Αλλα και σαν φυτεμενος δεν εχω ιδεα ποια θρεπτικα μπορουν να μουν κατω απο χαλικι 1mm και ρωτω για να μαθω να ξερω τις επιλογες μου.Εχω δει καποια λινκ,αλλα σαν μαρκες προιοντων που να μπορουν να μπουν κατω απο χαλικι 1mm ποια ειναι?

Με 1cm υποστρωμα δεν θα κανεις τιποτα,καλυτερα να μη βαλεις τιποτα αν ειναι να βαλεις τοσο λιγο.

Με το υποστρωμα και το χαλικι απο πανω,πρεπει να εχεις παχος βυθου 7-8cm,2-3cm υποστρωμα και αλλα 5-8cm χαλικι.

Αν εσυ βαλεις 1cm μονο υποστρωμα,δεν θα κανει τιποτα.

Επισης δεν σου ειπαμε να βαλεις ντε και καλα υποστρωμα φιλε μου,ρωτησες και σου ειπαμε τις γνωμες μας.

Ωραια,γιατι και εγω τη γνωμη σας θελω.Ποιο μπορω να βαλω κατω απο το χαλικακι χωρις να μου ανακατευθουν κτλ...

Οπως σου ειπα και πιο πανω,αν ειναι να βαλεις μονο 1cm υποστρωμα,τοτε καλυτερα μη βαλεις καθολου,δεν εχει ουσια αν δεν βαλεις τις σωστες αναλογιες.

Υπαρχουν πολλες μαρκες που μπορεις να βαλεις,οπως denerle,tropica,tetra. Οτι θες βαζεις,απλα πρεπει να μπει 2-3εκ υποστρωμα.

Και η κοκκομετρια του χαλικιου μου ειναι ενταξει ωστε να αποφευχθει το ανακατεμα με το υποστρωμα?Γιατι γνωριζω πως σε καποιες περιπτωσεις υπαρχει αυτο το προβλημα.

Δεν ξερω ποια ειναι η κοκκομετρια του χαλικιου σου,αλλα η καταλληλη κοκκομετρια για ενα φυτεμενο ειναι 1-2mm,γενικα ψιλο χαλικι.

Προβλημα να ανακατευθει δεν υπαρχει εφοσον δεν αρχισεις να ξηλωνεις φυτα ανεξελενκτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...