Jump to content

140λιτρα με νανοκιχλιδες tanganyika

petros2000

Recommended Posts

Καλησπέρα εχω ενα ενυδρειο στο οποιο αποφασισα να αλλαξω ψαροσυνθεση και να παω στις κιχλιδες.Μετα απο πολυ αναζητηση και διαβασμα επελεξα τα ακολουθα ειδη για το ενυδρειο μου.Θα ηθελα την γνωμη σας για τα ειδη αυτα καθως και προσωπικες εμπειριες

Neolamprologus occelatus

Neolamprologus stappersi melagris

NeoLamprologus callipterus

Julidochromis transcriptus/ornatus/dickfeld/regani 

Α.Compressiceps 

Ν.Brichardi

N.pulcher

Ertemodus Cyanostictus

Altolamprologus Calvus

Neolamprologus Similis

Ομορφα ψαρια... βεβαια για να τα βαλεις ολα αυτα σε ενα ενυδρειο θα χρειαστεις σιγουρα πολυ παραπανω απο 140 λιτρα. Σε 140 λιτρα με το ζορι βαζεις 2 ζευγαρια , ας πουμε ενα ζευγαρι Neolamprologus brichardi και ενα ζευγαρι Julidochromis dickfeldi .

Μην ξεχνας οτι τα παραπανω ψαρια που εχεις σε αυτην την λιστα ειναι και πολυ χωροκρατικα, στο σημειο που σε γενικες γραμμες ισχυει ο αντιθετος "κανονας" που βλεπεις σε πολλα ενυδρεια με κιχλιδες Malawi, δηλαδη αντι να βαζουμε πολλα ψαρια για να μοιραζετε η επιθετικοτιτα, βαζουμε λιγα γιατι απαιτουν τον χωρο τους.

Απο δικη μου εμπειρια θα σου πω το εξης, ειχα ενα ζευγαρι Neolamprologus Brichardi σε ενυδρειο διαστασεων 80χ35χ50 , γυρω στα 120 λιτρα καθαρα,...ΕΝΑ ζευγαρι , μαζι με ενα ζευγαρι Neolamprologus leleupi . Απο την εμπειρια μου , οταν ξεκινανε να γεννανε ( που θα γεννησουν αμα βαλεις ζευγαρι) , και 300 λιτρα να τους εδινες , το ενυδρειο παλι δικο τους θα το κανανε.

Κατα την γνωμη μου στα λιτρα σου διαλεξε ενα ειδος μονο και δωστου ολα τα λιτρα σου, θα το εκτιμησουν , και θα μπορεσεις και εσυ να δεις την φοβερη συμπεριφορα που εχουν αυτα τα ψαρια.

Καλη αρχη 

Altolamprologus compressiceps

Neolamprologus brichardi

Julidochromis-marlieri

Ειναι απίστευτα ψαρια... θα σου ελεγα στα λιτρα σου να πας για ενα ειδος μονο...

Επισης μπορεις να πας και για κοχυλόψαρα neolamprologus ocellatus gold που ειναι πανέμορφα και εγω θα τολμουσα να βαλω αλλη μια νανοκιχλιδα neolamprologus Similisμε με ενα ωραιο στήσιμο απο πετρες στη μεση περιπου ωστε να σπαει η οπτική επαφημεχρι λιγο πανω απο το μισο υψος.... δεν ξε3ω ξέρω αν θα πετύχει αλλα θα το εκανα αν εχει και μηκος το ενυδρείο...

• Like 1

Ομορφα ψαρια... βεβαια για να τα βαλεις ολα αυτα σε ενα ενυδρειο θα χρειαστεις σιγουρα πολυ παραπανω απο 140 λιτρα. Σε 140 λιτρα με το ζορι βαζεις 2 ζευγαρια

το ξερω φιλε μου οτι μπορω να βαλω το πολυ 2 ζευγαρια απλως τα παραπανω ειδη ειναι αυτα που ενδιαφερομαι να βαλω στο ενυδρειο.Αυτα που με ενδιαφερουν κυριως ειναι τα julidochromis,Altolamprologus compressiceps(τα οποια νομιζω ειναι αρκετα διεκδικητικα και επιθετικα) και τα ertemodus cyanostictus(τα οποια ομως πρεπει να ειναι δυσευρετα)

Λετε να το κανω species το ενυδρειο εε και εγω αυτο σκεφτομαι

να συμπληρωσω πως το ενυδρειο εχει διαστασεις 80Υχ35Πχ50Υ.Δεν εχει μεγαλο μηκος για αυτο το ενχειρημα οποτε λεω να προχωρησω σε species ενυδρειο.Οσο για θεμα φιλτρανσης λεω να αγορασω εξωτερικο φιλτρο για να δωσω το οσο πιο πολλα λιτρα γινεται στα ψαρια. απ'οτι εχω διαβασει οι αφρικανες θελουν πολλα ρευματα,αρα πρεπει να παρω φιλτρο που να εχει αποδιδει 3-4 φορες τα λιτρα του ενυδρειου ετσι?Τ ι φιλτρα θα μου προτεινατε?εχω στον νου μου το eheim 350 Και το Fluval 204

Έγινε επεξεργασία - petros2000

Καλησπέρα!

Είχα παλαιότερα 

J. Ornatus: Τα είχα για μισό χρόνο σχεδόν, ήσυχα ψαράκια αλλά γίνονται και διεκδικητικά

Altolamprologus Calvus: Κι αυτά ήρεμα ψάρια, σε βαθμό να τα πεις τεμπέλικα, όμως είναι πανέμορφα!

Σύντομα περιμένω Julidochromis Regani, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη ακόμη!

Άλλη μία πρόταση που θα σου έκανα για τα λίτρα και τις διαστάσεις σου (μιας και συμπίπτουν με το δικό μου ενυδρείο) είναι τα Neolamprologus Caudopunctatus (η φωτό προφίλ μου :D ). Πανέμορφα ψάρια με υπέροχες συμπεριφορές και αν τα διατηρήσεις σωστά θα πάρεις και γέννα! (Όπως και στα άλλα είδη αλλά να παινέψουμε λίγο τα αγαπημένα :D )

Γνώμη μου είναι να μην κάνεις κάποια βιαστική κίνηση, πάρε το χρόνο σου και μετά βλέπεις!

ΥΓ. Από ποια περιοχή της Εύβοιας είσαι; 

:)

Edit: Όσο για φίλτρο που λες, εγώ στο δικό μου (80*35*40) έχω ένα fluval 206 και είμαι αρκετά ευχαριστημένος, και δεν θα πήγαινε σε μικρότερη ροή!

Έγινε επεξεργασία - DeLk
  • Like 1

Καλησπερα φιλε μου ακριβως πριν κανω αυτο το ποστ διαβαζα το δικο σου τι συμπτωση :P.εχεις περασει απο διαφορα ειδη κοχυλοψαρων και με πολλες γεννες μαλιστα.Αν ησουν στην θεση μου τι θα εβαζες καποιο ειδος Julidochromis ή Altolamprologus compressiceps(ειμαι πραγματικα πολυ προβληματισμενος :P).Εννοειται πως θα ψαξω και αλλο και δεν θα κανω βιαστηκες κινησεις ωστε να στησω ενα σωστο βιοτοπο!

Υ.Γ Μένω χαλκιδα αλλα καταγομαι απο βορεια ευβοια οπως εσυ :)

Καλησπερα φιλε μου ακριβως πριν κανω αυτο το ποστ διαβαζα το δικο σου τι συμπτωση :P.εχεις περασει απο διαφορα ειδη κοχυλοψαρων και με πολλες γεννες μαλιστα.Αν ησουν στην θεση μου τι θα εβαζες καποιο ειδος Julidochromis ή Altolamprologus compressiceps(ειμαι πραγματικα πολυ προβληματισμενος :P).Εννοειται πως θα ψαξω και αλλο και δεν θα κανω βιαστηκες κινησεις ωστε να στησω ενα σωστο βιοτοπο!

Υ.Γ Μένω χαλκιδα αλλα καταγομαι απο βορεια ευβοια οπως εσυ :)

Αυτό που θα πρότεινα είναι μην ασχοληθείς με κάλβους (δεν ξέρω αν τα compressiceps έχουν παρόμοιες συμπεριφορές και ανάπτυξη με τα calvus) γιατί είναι ψάρια με αρκετά αργή ανάπτυξη και πρέπει να μεγαλώσουν αρκετά (5 ετών αν δεν κάνω λάθος) για να αναπαραχθουν, και σε περίπτωση που δεν επιτίθενται δεν είναι και πολύ δραστήριοι. 

Έτσι, αφού σου αρέσουν περισσότερο τα Julies πήγαινε προς τα εκεί, θα δεις πιο γρήγορα τις φάσεις και τις συμπεριφορές τους. 

ΥΓ. Μην ξεχνάς τα Caudos! 

ΥΓ2. Συντοπίτης βλέπω, ωραία!! :D

Edit: Επίσης, αν κάνεις καλό στήσιμο και χωρίσεις το ενυδρείο ίσως μπορέσεις να βάλεις ένα είδος πετρόψαρο και ένα κοχυλόψαρου, πχ Ornatus-Multies ( τα είχα και εγώ έτσι για κανα 6 μηνο και ηταν σχετικά οκ!)

Έγινε επεξεργασία - DeLk

Τωρα για τις Julidochromis μπορω να κανω χαρεμι ή ζευγαρι?

Ακόμη σε μια σελιδα για νανοκιχλιδες διαβασα την εξης ψαροσυνθεση:Ζευγάρι από Julidochromis transcriptus με χαρέμι N.Multifaciatus ή Ν.Brevis ή Α.Compressiceps "shell"

Πιστεύετε οτι θα μπορουσαν να συνηπαρξουν οι N.brevis ή οι Α.Compressiceps με τις transcriptus?

Τωρα για τις Julidochromis μπορω να κανω χαρεμι ή ζευγαρι?

Ζευγάρι πάνε αυτά. 

Αν δεν βρεις ζευγάρι θα πάρεις μία ομάδα 4-6 ατόμων από μικρά σχετικά σε ηλικία ψάρια ώστε να προκύψει ένα τουλάχιστον ζευγάρι και να δώσεις τα υπόλοιπα!

Edit: Στα 80cm καλύτερα όχι πιστεύω! ( Για τα Brevis και που λες)

Έγινε επεξεργασία - DeLk

Μια τελευταια ερωτηση.Το ενυδρειο τρεχει ακομα με ψαρια τα οποια θα δωθουν συντομα(οχι κιχλιδες).Τα φιλτρα ειναι στρωμενα αφου το ενυδρειο τρεχει 1μιση χρονο ετσι.Μπορω αφου τα απομακρυνω να το στησω απο την αρχη και να αλλαξω το χαλικι και να βαλω αμμο ή θα χρειαστει αλλαγη νερου 100%.Για αμμο θα χρησιμοποιησω ή αραγωνητη ή αμμο θαλασσης και θα βαλω και ασβεστολιθικες πετρες ωστε να ανεβουν οι τιμες των Ph-gh-kh

Αν είναι να ξαναστήσεις το ενυδρείο και να βάλεις άμμο, κάνε 100% αλλαγή νερού όμως κράτα κάπου το μισό σε ένα βαρέλι ή μία λεκάνη ώστε να μην έχεις προβλήματα με τη βιολογία! Ε

Εννοείται πως το φίλτρο να είναι σε λειτουργία όσο κάνεις εργασίες!

Άμμο θαλάσσης έχω στα ενυδρεία μου και είναι οκ!

Έγινε επεξεργασία - DeLk

Σκεφτομαι να βαλω ιδια ψαροσυνθεση με την δικια σου δηλαδη καποιο ειδος Julie και ενα χαρεμι μουλτι(κραταω το κυριαρχο αρσενικο και τα αλλα τα δινω ετσι?)

θα μπορουσα αντι για μουλτι να βαλω χαρεμι stappersi ή οχι?

Σκεφτομαι να βαλω ιδια ψαροσυνθεση με την δικια σου δηλαδη καποιο ειδος Julie και ενα χαρεμι μουλτι(κραταω το κυριαρχο αρσενικο και τα αλλα τα δινω ετσι?)

Για τα μούλτις, ναι κρατάς το κυρίαρχο αρσενικό για να κάνει το χαρέμι.

Πάντως από την εμπειρία μου με τη συγκεκριμένη ψαροσύνθεση έχω να πω πως αφενός απο τα Julies δεν πήρα γέννα (πιο πολύ λόγω ανομοιομορφίας των ψαριών σε ηλικία) και αφετέρου λόγω του περιορισμένου χώρου. Μετά από λίγο καιρό δηλαδή σκεφτόμουν να στήσω και 2ο ενυδρείο και να βάλω τα μουλτις ώστε να έχω δύο species, ενώ στην αρχή το είχα σαν επιλογή και δεν το έκανα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως εντάξει, είναι πιο ωραία να έχεις δύο είδη αντί για να ένα γιατί και το ενυδρείο φαίνεται πιο γεμάτο και βλέπεις και ίσως παραπάνω κίνηση, όμως σε τόσα λίτρα μπορεί να έχεις προβλήματα (Τα μούλτι είναι πολύ περιοχικά και θα πέφτει ξύλο και σε 3πλάσιο μέγεθος ψάρι), και επίσης με ένα είδος θα χαρείς πιο εύκολα γέννες και θα δεις τις συμπεριφορές σαν "οικογένεια".

• Like 1

Μεσα στο μυαλο μου εισαι συμπατριωτη :) μαλλον θα καταληξω σε ζευγαρι με julies.. Ααα και κατι τελευταιο(ποσες φορες το εχω πει πια :P)τις Julies τις παρηγγειλες απο καποιο Site ή απο συμφοριτη μας?και αν ναι απο ποιον

ευχαριστω για την βοηθεια!! καλο βραδυ

• Like 1

Καληνύχτα και ότι θες ρωτάς! 

Νομίζω τα παιδιά σε καθοδηγήσανε πολύ σωστά φίλε μου.

Το κάνεις species  και θα το ευχαριστηθείς!

Καλώς ήρθες στην Αφρική! ;)

Ελα οι αφρικανοι να γινομαστε πολλοι λεμε!!!

Να ξέρεις οτι τα julidochromis ειναι βραχοψαρο ομως και δεν θα το πολυβλεπεις... εχει τξν ταση να κρύβεται...

• Like 1

Κατά τη γνώμη μου μην βάλεις δεύτερο είδος. Τα τζουλι κρύβονται πολύ. Τους καλβους δεν θα τους ευχαριστηθεις αρκετά. Τα κοχυλόψαρα είναι φοβερά. Αλλα είδη οπως caudos ή brichardi δεν ξέρω καθόλου. 

Τα Neolamprologus caudopunctatus τα εχω καο ειναι πολυ ομορφα δεν ξερω αν θα τα βρεις πουθενα δεν τα βρισκω ουτε εγω τωρα που εψαχνα για ενα φιλο... brichardi εχουν απίστευτη συμπεριφορά σαν ψαρια και σαν γονεις και κυκλοφορούν σε ολο το ενυδρειο...

Ευχαριστω παιδια για την βοηθεια θα επιστρεψω με εικονες από το στησιμο του ενυδρείου!!

• Like 1

Έχεις αρχίσει την αναζήτηση για ψάρια ή θα στήσεις πρώτα και βλέπεις;

θα το στησω πρωτα αλλα κατά 90% κατεληξα να βαλω brichardi..εχω ένα θεμα όμως με τους κατοικους του ενυδρείου μου αυτή την στιγμη,τους οποιους θελω να δωσω αμεσα αλλα όχι σε καποιο πετ σοπ να βαλω αγγελια,όμως δεν ξερω πως να τα στειλω

Σακουλα απο πετσοπ οπως τα πηρες απο εκει αν θυμάσαι... απλα αν τα στείλεις μακροα βαλε τα σε ενα κουτι με φειζολ μεσα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...