Safarpn 30 Ιανουαρίου 2016 #1 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Προκειμένου να μη χαλάσω το θέμα στο οποιο αναφέρθηκε αυτο που αναφέρεται στον τίτλο του παρόντος, ανοίγω ενα νεο και ρωτώ: Ο Μπλεχερ, σε σεμινάρια τα οποια παρακολούθησαν και μέλη του ΑΖ, ανέφερε οτι μετα το στήσιμο ενός ενυδρειου, προκειμένου να μπουν τα πρώτα (και λίγα φαντάζομαι) ψάρια στην αρχη με ασφάλεια, βάζουμε στο φιλτρο μας χώμα απο κήπο (χωρίς να περιέχει εννοείται φυτοφάρμακα η αλλα χημικά) ακόμα και χώμα απο ενα δάσος και στο καπάκι βάζουμε χωρίς φόβο έναν μικρο αριθμο ψαριών για αρχη. Σύμφωνα λοιπόν με τον Μπλεχερ, αυτο αποτελεί μια μέθοδο στρωσίματος καθώς στο χώμα υπάρχει ικανός αριθμός βακτηρίων ώστε να κρατήσει τουλάχιστον τα πρώτα ψάρια ασφαλή απο τις βλαβερές ουσίες (αμμωνία κτλ) και σιγα σιγα να αναπτυχθεί πιο ικανη βιολογία με την πάροδο των ημερών. Αν ειναι τόσο απλο, γιατι να αγοράζουμε μπουκαλάκια με βακτήρια, γιατι να τρέχουμε δεξια αριστερα να βρούμε μπολι, γιατι να στρώνουμε με αμμωνία (μέθοδος που έχει και πολλούς πολέμιους μάλιστα) ή με ψάρια ακόμα και να τα βάζουμε σε κίνδυνο; Γιατι αυτός ο τρόπος δε προτάθηκε ποτε απο τα μέλη που τον γνώριζαν στους νέους χομπίστες; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 30 Ιανουαρίου 2016 #2 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Μάλλον απο φόβο για μια τεχνική που δεν την έχουμε δοκιμάσει εμείς οι ίδιοι . Φοβούμενοι περισσότερο την επιλογή και τη ποιότητα του χώματος και όχι τη μέθοδο . Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 30 Ιανουαρίου 2016 #3 Share 30 Ιανουαρίου 2016 επισης ερωτηση, τα μπουκαλακια με υγρα βακτηρια sera nitrivec, seachem stability, tetra safe start περιεχουν οντως βακτηρια μεσα ή απλα ειναι ουσιες που βοηθαν τις αποικιες βακτηριδιων να μεγαλωσουν πιο γρηγορα ?? μηπως τα βακτηρια εμφανιζονται στο νερο ειτε ριξουμε κατι ειτε οχι, ακομα και απο ουσιες οπως χωμα,φυλλοχωμα κτλπ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 30 Ιανουαρίου 2016 #4 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Έχουν βακτήρια και θρεπτικές ουσίες που λειτουργούν ως καταλύτης. Τα βακτήρια βρίσκονται όμως σε αδράνεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 30 Ιανουαρίου 2016 #5 Share 30 Ιανουαρίου 2016 επισης ερωτηση, τα μπουκαλακια με υγρα βακτηρια sera nitrivec, seachem stability, tetra safe start περιεχουν οντως βακτηρια μεσα ή απλα ειναι ουσιες που βοηθαν τις αποικιες βακτηριδιων να μεγαλωσουν πιο γρηγορα ?? μηπως τα βακτηρια εμφανιζονται στο νερο ειτε ριξουμε κατι ειτε οχι, ακομα και απο ουσιες οπως χωμα,φυλλοχωμα κτλπ Εννοειται οτι υπαρχουν μεσα βακτηρια τα οποια ειναι σε 'υπνωση' και μολις βρεθουν στις καταλληλες συνθικες 'ξυπνουν' και κανουν την δουλεια τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 30 Ιανουαρίου 2016 Author #6 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Μάλλον απο φόβο για μια τεχνική που δεν την έχουμε δοκιμάσει εμείς οι ίδιοι . Φοβούμενοι περισσότερο την επιλογή και τη ποιότητα του χώματος και όχι τη μέθοδο . Τόσες φορές έχουμε πειραματιστεί και με πράγματα πολύ πιο περίπλοκα. Μια τέτοια μέθοδος θα έλυνε τα χέρια πολλών και θα αποτελούσε επανάσταση στο χόμπι και δεν την έχει δοκιμάσει κάποιος; Μου κάνει εντύπωση που δε φοβόμαστε τα χημικά και διάφορες άλλες ουσίες που βάζουμε στα ενυδρεια μας και φοβόμαστε το χώμα από ένα παρθένο αν θέλεις μέρος. Μπαίνεις μέσα στο δάσος και συλλέγεις από ένα σημείο επιλογής σου. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 30 Ιανουαρίου 2016 #7 Share 30 Ιανουαρίου 2016 ............... Μου κάνει εντύπωση που δε φοβόμαστε τα χημικά και διάφορες άλλες ουσίες που βάζουμε στα ενυδρεια μας και φοβόμαστε το χώμα από ένα παρθένο αν θέλεις μέρος. Μπαίνεις μέσα στο δάσος και συλλέγεις από ένα σημείο επιλογής σου. Για να μιλήσω για μένα , θα σου πω οτι εγω τα χημικά τα φοβάμε και δεν τα χρησιμοποιώ . Όσο για το τρόπο που εγω θα στρώσω το ενυδρείο μου θα ακολουθήσω το άλλο που είπε ο Μπλέχερ , θα φτιάξω το ενυδρείο μου κατάλληλα για τα ψαράκια που θα βάλω μέσα και σιγά σιγά θα βάλω και τα ψαράκια μου , αν δεν έχω μπόλι . Και το κυριότερο που έμαθα απο την ενασχόλησή μου με το άθλημα είναι η υπομονή με όσο γίνετε λιγότερες παρεμβάσεις . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 30 Ιανουαρίου 2016 #8 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Πολλές φορές εδώ διάφοροι ανέφεραν εκκεντρικού μεθόδους στρωσίματος κτλ και θεωρήθηκαν βασανιστείς ψαριών. Ίσος αυτός είναι ένα ανασταλτικός παράγοντας ώστε να βγει κάποιος και να πει πως έστρωσε το ενυδρείο του με κάποιον φαινομενικά ανορθόδοξο τρόπο. Το κουφό είναι ότι πάμπολλοι έχουν φτιάξει ενυδρείο με φυσητό χώμα ως υπόστρωμα και εκεί δεν φοβάται κανείς, αλλά για το στρώσιμο έχουμε τους ενδοιασμούς μας. Επίσης όσοι στρώνουν ενυδρείο μόνο με ψάρια όπως εγώ που και αυτό το είχε πει ο Μπλέχερ αυτομάτως θεωρούνται έμπειροι και για αυτό μπορούν να το κάνουν. Οι μέθοδοι αυτοί όμως δεν έχουν να κάνουν με εμπειρία αλλά με υπακοή και ανυπακοή, με υπευθυνότητα και ανευθυνότητα. Δυστυχώς πολλές φορές αποδεικνύετε περίτρανα ότι πάρα πολλοί σε τέτοιες μεθόδους στρωσίματος κάνουν του κεφαλιού τους, και για να μην παραδεχτούν το λάθος τους λένε και από πάνω ότι όλα τα έκαναν σωστά, λίγοι είναι αυτοί που παραδέχονται ότι έκαναν πατάτα. ίσος αυτός να είναι ο λόγος που τέτοιοι μέθοδοι δεν πρόκυπτε να γίνουν στάνταρ ως τρόπος στρωσίματος. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pantel78 30 Ιανουαρίου 2016 #9 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Γιατι να θεωρειται εκκεντρικη μεθοδος η παραπανω; Στο χωμα υπαρχουν βακτηρια; Ναι. Παρουσια ρυπων στο νερο θα πολλαπλασιαστουν; Ναι. Ε τοτε ποιο το προβλημα; Εχοντας εμπειρια απο στρωσιμο μονο με τροφη και τιποτα αλλο εχω να πω οτι αν αφησουμε τη φυση να κανει τη δουλεια της αβιαστα θα την κανει καλα. Κι αν εστηνα σημερα νεο ενυδρειο θα δοκιμαζα την μεθοδο με το χωμα χωρις καμια αναστολη. Με συχνες μετρησεις δύο ή και τρεις φορες τη μερα δεν νομιζω οτι τα ζωντανα θα μπουν σε κινδυνο. Αυξάνονται οι κίνδυνοι; τα βγαζεις, πετας το χωμα και τελος. Δεν πρεπει να αναθεματιζουμε καθε τι καινουργιο χωρις δοκιμή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manoskap 30 Ιανουαρίου 2016 #10 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Σωστα. Μακαρι να το κανει καποιος και να μας γραψει την επμειρια του! Αν ειχα νεο ενυδριο θα το δοκιμαζα! Εγω ως τωρα τα εχω στρωσει ταιζοντας αδεια δεξαμενη αλλα και με μπολι απο αλλο μου ενυδριο. Βακτηρια δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 30 Ιανουαρίου 2016 Author #11 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Εγω παντως με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω. Ήδη σκέφτομαι να φτιάξω ένα μικρό και θα το στρώσω με χώμα, ούτε μπόλι απο το μεγάλο, ούτε τίποτα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Ιανουαρίου 2016 #12 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Πρεπει να σκεφτουμε ομως και πως θα κρατησουμε ολη τη μπιχλα του χωματος απο το βγει και να επιπλεει και να μην θολωσει το ενυδρειο και να μην μπλοκαρει καμια φτερωτη. Και επισης κατα ποσο το νερο που περνει μεσα απο το φιλτρο θα μπορει να βρισκει διεξοδο. Δηλαδη τι ροη θα εχει. Send from the heart of the Amazonas 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 30 Ιανουαρίου 2016 #13 Share 30 Ιανουαρίου 2016 το χώμα δεν θα μείνει στο φίλτρο για πάντα αλλά μέχρι να μποιλιαστεί το φίλτρο κάτι που πιστεύω δεν θα πάρει πολύ χρόνο νομίζω πως αν το βάλουμε σε ένα διχτάκη με μικρό μάτι λίγο χώμα και το διχτάκη αυτό το τυλίξουμε με ενυδρειακό ''βαμβάκι'' τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα, μια θολούρα θα είναι ίσος αναπόφευκτη αλλά γρήγορα θα κατασταλάξει. Εμπειρικά έχω να πω πως έβαλα μπώλικο χώμα στο ενυδρείο και μάλιστα ψιλό κοκκινόχωμα και φυλόχωμα όχι για να στρώσω το ενυδρείο, Το είχα βάλει όταν είχα το παλουτάριο και σε κάποια σημεία φύτεψα υδρόφιλα φυτά που η ρίζες ήταν μέσα στο νερό με το χώμα και τα φύλα έξω χωρίς χαλίκι από πάνω (σημ. δεν είχα ψάρια που σκαλίζουν). Παρόλο που το χώμα είχε άμεση επαφή με το νερό η θολούρα κράτησε 12 ώρες περίπου και μετά ''εξανεμίστηκε''. παλιότερα είχα χρησιμοποιήση φυλόχωμα σε ενυδρείο για υπόστρωμα με χαλίκι από πάνω και εκεί δεν είχα πρόβλημα θολούρας. Και στης δυο περιπτώσεις τα ψάρια και τα φυτά δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Επειδή όπως προανέφερα πάρα πολύ χρησιμοποήσαν φυλόχωμα για το ενυδρείο τους σαν υπόστρωμα χωρίς να έχουν πρόβλημα στα ζωντανά έχω τη προσωπική πεποίθηση ότι είναι εντελώς ακίνδυνο αρκεί να μαζευτεί από ασφαλές μέρος. Με λίγα λόγια πιστεύω άφοβα μπορείτε να βάλετε χώμα ως μπόλι στο ενυδρείο σας. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 30 Ιανουαρίου 2016 #14 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει φυλλόχωμα αντί υποστρώματος κάτω από χαλικάκι. Εκείνο τον καιρό βέβαια επειδή δεν γνώριζα αρκετά πράγματα. Ημουν πολύ επιφυλακτικός και δεν μου είχε περάσει από το νου μου οτι το χώμα θα λειτουργούσε ευεργετικά όσον αφορά το στρώσιμο του ενυδρείου. Παρόλα αυτά μου είχε κάνει εντύπωση οτι το ενυδρείο έστρωσε πιο γρήγορα, και χωρίς προβλήματα, και τα φυτά είχαν μια πολύ καλή ανάπτυξη. Το νερό του ενυδρείου δεν είχε θολούρες όμως δεν μπορούσες να κάνεις αλλαγές στις θέσεις των φυτών γιατί γινόταν πανικός, και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που δεν το επιχείρησα ξανά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 30 Ιανουαρίου 2016 #15 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Πριν λιγο εστεισα ενα 50 litro ενυδρειο, και μιας και ειχα φυτοχωμα ειπα να το δοκιμασω... Εβαλα ενα πλαστικο ποτηρακι με φυλλοχωμα, περιπου 0,5 εκατοστα και απο επανω χαλικακι 3-4 εκατοστα. Μπολι στο φιλτρο, co2 , και ενα led 7 watt... Δεν εχω τεστακια nh4 no3 , αλλιως θα το δοκιμαζα χωρις μπολι. Θα δείξει στην πορεια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 30 Ιανουαρίου 2016 Author #16 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Πριν λιγο εστεισα ενα 50 litro ενυδρειο, και μιας και ειχα φυτοχωμα ειπα να το δοκιμασω... Εβαλα ενα πλαστικο ποτηρακι με φυλλοχωμα, περιπου 0,5 εκατοστα και απο επανω χαλικακι 3-4 εκατοστα. Μπολι στο φιλτρο, co2 , και ενα led 7 watt... Δεν εχω τεστακια nh4 no3 , αλλιως θα το δοκιμαζα χωρις μπολι. Θα δείξει στην πορεια.. Πως θα δοκιμάσεις τώρα το χώμα αφού έχεις βάλει μπόλι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 30 Ιανουαρίου 2016 #17 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Πως θα δοκιμάσεις τώρα το χώμα αφού έχεις βάλει μπόλι; Εγω για αλλο σκοπο το εβαλα... Αν ειχα τεστακια οπως ειπα θα δοκιμαζα χωρις μπολι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Ιανουαρίου 2016 #18 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Ρε παιδια ωραια τα λεμε οταν ειναι για υποστρωμα η βυθο. Σε φιλτρο. Εκει νομιζω θα ειναι το προβλημα. Send from the heart of the Amazonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 30 Ιανουαρίου 2016 #19 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Ρε παιδια ωραια τα λεμε οταν ειναι για υποστρωμα η βυθο. Σε φιλτρο. Εκει νομιζω θα ειναι το προβλημα. Send from the heart of the Amazonas Θοδωρή δεν θα έιναι χύμα μέσα στο φίλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Ιανουαρίου 2016 #20 Share 30 Ιανουαρίου 2016 Δεν ειναι μονο η καθαριοτητα. Ειναι και το κατα ποσο θα μπορει να περναει το νερο και με τι ροη. Send from the heart of the Amazonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 31 Ιανουαρίου 2016 Author #21 Share 31 Ιανουαρίου 2016 Δεν ειναι μονο η καθαριοτητα. Ειναι και το κατα ποσο θα μπορει να περναει το νερο και με τι ροη. Send from the heart of the Amazonas Προφανώς μιλάμε για μια μικρή ποσότητα χώματος, μια χούφτα ας πούμε. Δε θα κάνουμε το φίλτρο γλάστρα. Μέσα σε μια κάλτσα πιστεύω θα είμαστε οκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 31 Ιανουαρίου 2016 #22 Share 31 Ιανουαρίου 2016 Κανω τον δικηγορο του διαολου τωρα. Αν ειναι μικρη η ποσοτητα και δεν πιασει ολο το τοιχωμα, τοτε το νερο δεν θα διαφευγει χωρις να περναει μεσα απο το χωμα; δηλαδη εκει που βρισκει την μικροτερη αντισταση; Send from the heart of the Amazonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 31 Ιανουαρίου 2016 Author #23 Share 31 Ιανουαρίου 2016 Κανω τον δικηγορο του διαολου τωρα. Αν ειναι μικρη η ποσοτητα και δεν πιασει ολο το τοιχωμα, τοτε το νερο δεν θα διαφευγει χωρις να περναει μεσα απο το χωμα; δηλαδη εκει που βρισκει την μικροτερη αντισταση; Send from the heart of the Amazonas Υποτίθεται οτι θα πιάνει όλο τον πάτο του δίσκου του φίλτρου. Δε θα μείνει κενός χώρος περιπετρικά. Αναγκαστικά θα περνάει από το χώμα. Θα βρίσκεται μέσα σε ενα τούλι/κάλτσα/δίχτυ με μεγάλη χωρητικότητα αλλά δε θα το γεμίσεις όλο. Θα βάλεις μια χούφτα χώμα και θα το απλώσεις στον πάτο του δίσκου μέσα όμως στο τούλι/κάλτσα/δίχτυ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 31 Ιανουαρίου 2016 #24 Share 31 Ιανουαρίου 2016 Προφανώς μιλάμε για μια μικρή ποσότητα χώματος, μια χούφτα ας πούμε. Δε θα κάνουμε το φίλτρο γλάστρα. Μέσα σε μια κάλτσα πιστεύω θα είμαστε οκ. Ακριβώς αυτο μας είχε πεί μια χούφτα . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 31 Ιανουαρίου 2016 #25 Share 31 Ιανουαρίου 2016 Ακριβώς αυτο μας είχε πεί μια χούφτα .Ναι αλλα ειχε πει, παρε μια χουφτα και πετα την μεσα. Δεν ειχε πει τιποτα για καλτσες και δυχτια. Θελω να πω πως αν ειναι να παιρνουμε τις λεξεις μια μια δεν βγαζει νοημα.Send from the heart of the Amazonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος