skroutz mac duck 22 Ιανουαρίου 2016 #1 Share 22 Ιανουαρίου 2016 εν αναμονη του ενυδρειο και συνεχιζοντας το ψαξιμο σε υπόστρωμα, α/ο, co2 και λογω του ότι γι αυτό τον μηνα τα λεφτα στερεψαν λεω σιγα σιγα να ξεκινησω το καπακι του ενυδρειο το οποιο θα είναι ξυλινο. ξεκιναω από την αναζητηση της λαμπας λοιπον...εχω στο μυαλο μου από αυτά που διαβασα εδώ και γενικοτερα στο ιντερνετ περι watt/λιτρο και καταλληλοτητας για δυσκολα ευκολα και μετρια φυτα!! δεν εχω ακομα στο μυαλο μου τι φυτα θελω , θελω όμως οι λαμπεςπου θα μπουν μαζι με το co2 που θα μπει μελλοντικα να είναι ότι καλυτερο για τα φυτα.. ψαχνω για λαμπες που θα αποδιδουν 1 watt ανα λιτρο περιπου βρηκα τις λαμπες grolux sylvania με 39watt η καθεμια αναφέρεται ότι είναι κατάλληλες για ενυδρεια το ερωτημα είναι αν θα πρεπει να βαλω 2 η 3 στο καπακι η αν θα μπορουσα να βαλω 2 και μια διαφορετικη με την οποια να αλλαζα λιγο το χρωμα του φωτισμου στο ενυδρειο!(μ αρεσει πολύ το μπλε απαλο που εχουν τα θαλασσινα) όλα αυτά βεβαια είναι στο μυαλο μου χωρις να εχω ποτε καμια άλλη εμπειρια γιατι το φωτιστικο που ειχα ηταν ετοιμο!!! δεκτες οποιες παρατηρήσεις και γνωμες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 22 Ιανουαρίου 2016 #2 Share 22 Ιανουαρίου 2016 Για ποσα λιτρα ενυδρειο μιλαμε και τι διαστασεις εχει? Μπλε φως στα ενυδρεια γλυκου νερου δεν βαζουμε,γιατι ερχονται αλγες μετα. Αν βαλεις 3 λαμπες εγω θα ελεγα να βαλεις 1 με 6500Κ, μια με 4500Κ και 1 grolux που ειναι στα 8500Κ Αν βαλεις 2 λαμπες,εγω θα εβαζα 1 6500Κ και 1 4500Κ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skroutz mac duck 22 Ιανουαρίου 2016 Author #3 Share 22 Ιανουαρίου 2016 Τα λιτρα ειναι 110 με διαστασεις 80χ35χ40 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 23 Ιανουαρίου 2016 #4 Share 23 Ιανουαρίου 2016 Το έχω πει και θα συνεχίσω να το λέω! Η αναλογία watt/λίτρο δεν είναι αξιόπιστος τρόπος μέτρησης του φωτισμού μας. Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιήθηκε στις Τ12 λάμπες και μετά συνεχίστηκε για τις Τ8. Στις Τ5 δεν ισχύει γιατί μπορούν με μικρότερες διαστάσεις να βγάλουν πιο πολλά lumen. Διάβασε το θέμα εδώ και ξεκίνα να φτιάχνεις τον φωτισμό σου σύμφωνα με τα Lumen.Όχι ότι και αυτός ο τρόπος βέβαια είναι ο απόλυτος, αλλά είναι πιο αξιόπιστος απ' τα w/l. Πχ. εγώ έχω σε 77 λίτρα 3x24w T5. Αν το μετρήσω με w/l είμαι 1 w/l. Σύμφωνα με το άρθρο είμαι με πολύ υψηλό φωτισμό. Σε Lumen τώρα αυτές οι 3 λάμπες (juwel daylight 1200 lumen, juwel nature 1300 lumen και sylvania grolux ~500 lumen), μου αποδίδουν 3000 lumen σε 77 λίτρα. 3000 / 77 = 38,96 lumen ανά λίτρο. Πάμε στο κειμενάκι πάλι με τον φωτισμό: τι λέει για τα 39 lumen; Μέτριος έως υψηλός φωτισμός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skroutz mac duck 23 Ιανουαρίου 2016 Author #5 Share 23 Ιανουαρίου 2016 AgMA εχεις δικιο..το κειμενο αυτό που μ εβαλες το εχω διαβασει πανω από 3 φορες εστιάζοντας στα watt ανα λιτρο και το ματι που ποτε δεν επεσε στα lumens!!!!! θα το ψαξω με αυτό το κριτηριο από δω κι εμπρος!!! σε ένα θεματακι που εχω λογω ασχετοσύνης από λαμπες ηθελα να ρωτησω το εξης..από οποιες σελιδες εχω ψαξει δεν μπορω να καταλαβω τι χρωμα φως βγαζουν,το λεω αυτό γιατι περα από 2 κλασσικες που θελω να βαλω θα ηθελα και μια που να βγαζει μια πιο μπλε αποχρωση στο ενυδρειο!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
skroutz mac duck 23 Ιανουαρίου 2016 Author #6 Share 23 Ιανουαρίου 2016 λοιπον βρηκα κατι λαμπες από μια σελιδα οι οποιες βγαινουν στα 21watt και εχουν 1800 lumens η καθεμια!!! επισης στα ιδια χαρακτηριστικα εχει και με μπλε χρωμα και η τιμη είναι στα 4 ευρω περιπου!! αρα εχω σε watt 21x4 = 84 watt αρα 0,76 ανα λιτρο και lumens 1800x4=7200 αρα 65 ανα λιτρο αρα κομπλε δεν είμαι με αυτές? υποερωτηματα!!! 1)μπορω να παρω δυο μπλε και δυο λευκες? 2)στις λευκες εχω δυνατοτητα επιλογης σε kelvin 2700 και 6500 παιζει καποιο ρολο? σορρυ για το πρηξιμο!!!! περιμενω γνωμες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Ιανουαρίου 2016 #7 Share 23 Ιανουαρίου 2016 Δεν μπορεις να εχεις μπλε λαμπες στο γλυκο. Οι λαμπες που χρησιμοποιουμε στο γλυκο και που ειναι τα βασικα κελβιν ειναι 6500Κ και 4500Κ Απο κει και περα να εχεις παραπανω απο 2 λαμπες,τοτε μπορεις να δοκιμασεις και αλλα κελβιν,πχ 8500Κ grolux. Οχι ομως μπλε λαμπα σε γλυκο νερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 23 Ιανουαρίου 2016 #8 Share 23 Ιανουαρίου 2016 (edited) Μπορείς να δοκιμάσεις (αφού έχεις τις βασικές στα 6500k και 4000k) και μια στα 8000-8500k όπως την juwel day που έχω. Δες εδώ τι χρώμα βγάζει: http://www.aquazone.gr/forums/topic/98481-diy-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-55x35x40-77lt/page-6#entry1065419 Αλλά εντελώς μπλε δεν είναι σωστό να βάλεις. Έγινε επεξεργασία 23 Ιανουαρίου 2016 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος