Jump to content

Συντηρηση Ενυδρειων Low Budget!!!

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια,

Οπως λεει και ο τιτλος θα ηθελα να μαθω και απο την δικια σας εμπειρια τι θα κανατε αν θελατε να μειωσετε το κοστος συντηρησης του ενυδρειου σας.

Φθηνοτερα φαρμακα, λιγοτερο ταισμα, λιγοτερες αλλαγες?? μιλαμε παντα για ενυδρειο με αφρικανες!!

Σε ποια ορια θα ηταν αποδεκτες οι αλλαγες για τα ψαρια??

Δεν ρωταω τιμες στο συνολο του μηνα, ρωταω τροπο και φορες συντηρησης..

Ταισμα (ποσοτητες και ειδος)

αλλαγες νερου (προσθεση αντιχλωριου)

προσθεση βακτηριων

αλλαγες ανθρακα και φιλτρων...

Το αφρικανικο δεν είναι πολυέξοδο ενυδρείο. Οι αλλαγές αν γίνονται κάθε εβδομάδα το 30% το έξοδο είναι μηδαμινό εκτός κι αν έχεις καμιά πισινα. Αντιχλωριο τώρα αν βάζεις prime είναι πάλι μηδαμινό το κόστος. Εγώ δε βάζω αυτό αλλά ένα αντιχλώριο που παίρνω από Γερμανία και κοστίζει περίπου 17€ τα 5 λίτρα και βάζω 10ml στα 100 λίτρα (Κάνε υπολογισμούς τώρα). Τροφές πιστεύω ότι είναι κάτι που δε θα πρέπει να στερήσεις από τα ψάρια σου προκειμένου να κάνεις οικονομία. Κόψε από αλλού καλύτερα, άσε που δε κοστίζουν τίποτα σπουδαίο. Μπορείς όμως να φτιαξεις και μόνος σου τροφή με πολύ λίγα έξοδα και να.φτιαξεις μια μεγαλη ποσότητα που θα διατηρείς στην κατάψυξη. Ιδιαίτερο φωτισμό δε θέλουν οπότε με δύο λάμπες 7-8 ώρες την ημέρα είσαι οκ. Θεωρώ ότι το αφρικανικο άπαξ και το έστησες είναι ανέξοδο.

Βακτήρια, φάρμακα και άνθρακα αν δεν υπάρχει λόγος γιατί να βάζεις;

Έγινε επεξεργασία - Safarpn
  • Like 1

Μετεφερα το θεμα σου στην αφρικη γιατι το ανοιξες στις κιχλιδες αμερικης.

Συνφωνω με τον Παναγιωτη απο πανω.

Η βάση για μια οικονομικότερη διαχείριση ενός συγκεκριμένου ενυδρείου είναι η μικρή ιχθυοφόρτιση.

Λιγότερο τάισμα, λιγότεροι ρύποι, λιγότερες αλλαγές, εξοικονόμιση συντηρητικών, κλπ κλπ

Πάντως καμία έκπτωση στο σωστό τάισμα και στις απαιτούμενες ρουτίνες. Το κέρδος από αυτά συνήθως το πληρώνεις σε φάρμακα για θεραπείες. Αντιχλώριο, βακτήρια, άνθρακας, δεν είναι όλα απαραίτητα κάθε φορά.

Τι εννοείς αποδεκτές τιμές για τα ψάρια?

Προκειμένου να κάνει κανείς και μια σχετική οικονομία, υπάρχει κατηγορία με DIY εδώ στο φόρουμ που μπορείς να βρεις ιδέες για ένα κάρο πράγματα. Ακόμα και να φτιαξεις φάρμακα (melafix-pimafix) που μπορείς με λίγα χρήματα να φτιαξεις λίτρα ολόκληρα όταν η εταιρία τα πουλάει ακριβούτσικα κάποια ml. Υλικά φίλτρου, μπορείς να βάλεις ελαφρόπετρα που παίρνεις τεράστια ποσότητα για ελάχιστα €, σχεδόν τσάμπα και σου μένει για να δώσεις και σε άλλους 10 φιλους σου. Θέλει ψάξιμο μόνο και τίποτα άλλο. Τι να πουν και οι φυτεμένοι με τα CO2 και τα λιπάσματα κάθε τόσο; Τι να πουν και οι θαλασσινοί;

Η βάση για μια οικονομικότερη διαχείριση ενός συγκεκριμένου ενυδρείου είναι η μικρή ιχθυοφόρτιση.

Λιγότερο τάισμα, λιγότεροι ρύποι, λιγότερες αλλαγές, εξοικονόμιση συντηρητικών, κλπ κλπ

Πάντως καμία έκπτωση στο σωστό τάισμα και στις απαιτούμενες ρουτίνες. Το κέρδος από αυτά συνήθως το πληρώνεις σε φάρμακα για θεραπείες. Αντιχλώριο, βακτήρια, άνθρακας, δεν είναι όλα απαραίτητα κάθε φορά.

Προφανώς εννοεί πόσο μπορεί να μειώσει τις αλλαγές νερού (το μήνα ας ππούμε, Ανρί για τις 4 προτεινόμενες) ωστε να είναι ok τα ψάρια και να μη παρουσιάζεται θέματα. Εγώ έτσι το αντιληφθηκα αυτό που διάβασα.

Κακη διατυπωση μου, Με το Δεν ρωταω τιμες στο συνολο του μηνα  εννουσα κοστος σε ευρω ανα μηνα....

και με το Σε ποια ορια θα ηταν αποδεκτες οι αλλαγες για τα ψαρια?? εννοουσα ποσες φορες και σε τι ποσοτητα οι αλλαγες νερου, πχ 1 φορα τον μηνα το μισο!

Μετεφερα το θεμα σου στην αφρικη γιατι το ανοιξες στις κιχλιδες αμερικης.

Συνφωνω με τον Παναγιωτη απο πανω.

:bigemo_harabe_net-117:

Λοιπον θα σας πω για την απολυτη ξεφτυλα μου λογο οικονομικων σε τι ορια το "δουλεψα" και τι ειδα..

Σε διαρκεια λειτουργιας 1 χρονου:

Αλλαγες νερου 1 φορα τον μηνα το 1 πρωτο 6μηνο,και 1 φορα το 3μηνο το δευτερο εξαμηνο το 40% καθε φορα χωρις καμια αλλαγη ανθρακα (η μακαρονιου στο εξωτερικο φιλτρο)

αλλα ουτε αντικατασταση του "υαλοβαμβακα", απλα ξεπλυμα του

Φαρμακα καθολου (zyme και coat (βακτηρια και αντιχλωριο))

ταισμα ανα μια μερα και μονο ενα ειδος τροφης.

Η αληθεια ειναι οτι περιμενα τα χειροτερα μιας και το προγραμμα συντηρησης που ειχα πριν ηταν φουλ!!!

Αποτελεσμα τα ψαρια να εχουν μονο αδυνατισει, οχι ομως σε σημειο ασητειας και ολες οι αλλες συμπεριφορες τους να ειναι ιδιες...

μεχρι και γεννα ειχα απο κατι λαμπιδοχρωμες...

Κανενας θανατος, κανενα αλλο προβλημα... εκτος απο τωρα που εβαλα 4 νεα ψαρια και δυσκολευτηκαν τα δυο πιο μεγαλα να προσαρμοστουν...(ανοιξα και ενα θεμα για αυτο)

Ειναι ομως κριμα ενα τετοιο περιβαλλον για τα ψαρακια...

Οποτε οποιος ξερει link η οτιδηποτε αλλο για οικονομικα υλικα και φαρμακα ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΟΟΟΟΟ!!!!

Το να ζοριζεται καποιος οικονομικα το καταλαβαινω.

Το να μην αγορασεις ενα φαρμακο αν αρρωστησει καποιο το καταλαβαινω,επισης το να ταιζεις μονο ενα ειδος τροφης και ελαχιστα.

Ακομα πολυ σημαντικο στην οικονομια ειναι η θερμοκρασια του θερμαντηρα και οι λαμπες του ενυδρειου.

Εκει μπορω να καταλαβω γιατι καποιος κανει οικονομια.

Αλλα ρε παιδια απο τις αλλαγες νερου τι οικονομια να κανουμε? Ειδικα σε ενα αφρικανικο ενυδρειο ριχουμε μονο αντιχλωριο και αυτο δεν ειναι απαραιτητο,υπαρχουν τροποι για να το γλιτωσουμε και αυτο.Εγω εχω φιλτρακι οσμωσης (μονο τα προφιλτρα) και με 14 ευρω τον χρονο εχω αφθονο νερο.Αλλα ακομα και αν καποιος δεν εχει φιλτρο μπορει να αφησει το νερο μια ημερα να εξατμιστει το χλωριο.

Ολα μπορω να τα καταλαβω αλλα το να στερουμε το φρεσκο νερακι της αλλαγης οτι και να πουμε νομιζω ειναι δικαιολογια και η αληθεια ειναι οτι βαριομαστε ή οτι δεν εχουμε χρονο,οχι οτι ειναι οικονομια.

• Like 1

Μια είναι η λύση παιδιά

1200 λίτρα γυαλα και 200 σαμπ και γλιτωνεις...

Τα ψάρια τα είδες αδυνατισμενα και δε σε ενόχλησε αυτό; Να σκεφτείς ότι κάτι δε κάνεις καλά βρε παιδί μου! Πόσα λεφτά γλιτώσεις δηλαδη από τις τροφές; 10-20€ το χρόνο; Μήπως λέω και πολλά; Αξίζει; Μπορείς να κάνεις οικονομία αλλού αλλά στις τροφές και το τάισμα το θεωρώ τραβηγμένο, λαθος. Έπρεπε να δεις θανάτους δηλαδή για να ανησυχήσεις; Λες ότι είδες και μια γέννα από Λαμπίντο. Σε πληροφορώ ότι αν ήσουν λίγο πιο προσεκτικός στις ρουτίνες σου και στο τάισμα κτλ, θα έβλεπες κάθε βδομάδα και μια μπουκωμένη. Σε ένα χρόνο θα είχες κάθε 20 μέρες και μια γέννα άσχετα πόσα μικρά θα επιβίωναν (εδώ παίζουν άλλοι λόγοι). Καλή η οικονομία αλλά εκεί που πρέπει να "παίξει" και όχι εκπτώσεις παντού.

Εντελώς φιλικά, Πάνος.

Παλικάρια δυστυχώς όλοι ζορίζονται αλλά για τα ζωντανά έχουμε ευθύνη μεγάλη. Δεν φταίνε αυτά που είναι στην γυάλα μας. Όταν δεν μπορείς δεν εχει απλά ενυδρείο. Μιλάω γενικά έτσι?

νομιζω ειναι δικαιολογια και η αληθεια ειναι οτι βαριομαστε ή οτι δεν εχουμε χρονο,οχι οτι ειναι οικονομια.

Μαζί σου.... Στο τέλος η βαρεμάρα με έκανε να μην αλλάζω ούτε νερό...

Προκειμένου να κάνει κανείς και μια σχετική οικονομία, υπάρχει κατηγορία με DIY εδώ στο φόρουμ

που μπορω να την βρω αυτή την κατηγορία;

Απο μπορω να βρω οικονομικο (οσο ειναι δυνατον)  αντιχλωριο, ανθρακα και ελαφρόπετρα??? Εσεις απο τα αγοραζεται????? Πηρα χτες αντιχλωριο της aqueon και πληρωσα για 236ml 13ευρω!! Μου λεγαν να παρω ανθρακα και ενα κουτακι ειχε 24ευρω... δεν νομιζω οτι με αυτες τις τιμες μπορω να κανω φουλ συντηρηση.....

Ελαφρόπετρα από ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ένα τσουβάλι 12 λίτρα κοστίζει 1,99€. Τον άνθρακα τι να τον κάνεις; Αν ποτέ χρειαστείς θα πάρεις. Αντιχλωριο εγώ σου είπα από που παίρνω, διάβασε παραπάνω τα ποστ μου. Αλλιώς βάλε Seachem Prime που θα σου βγει επίσης πάρα πολύ φθηνό γιατί θα βάζεις ελάχιστη ποσότητα.

Ελαφρόπετρα από ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ένα τσουβάλι 12 λίτρα κοστίζει 1,99€. Τον άνθρακα τι να τον κάνεις; Αν ποτέ χρειαστείς θα πάρεις. Αντιχλωριο εγώ σου είπα από που παίρνω, διάβασε παραπάνω τα ποστ μου. Αλλιώς βάλε Seachem Prime που θα σου βγει επίσης πάρα πολύ φθηνό γιατί θα βάζεις ελάχιστη ποσότητα.

To διαβασα το post και το Γερμανια με 17Ε 5λιτρα  μου φανηκε σουπερ,περισσοτερες πληροφοριες γι αυτο εχουμε??? τι και πως??? η μαλλον πως???χα,χα,χα!!ευχαριστω πολυ!!!

To διαβασα το post και το Γερμανια με 17Ε 5λιτρα  μου φανηκε σουπερ,περισσοτερες πληροφοριες γι αυτο εχουμε??? τι και πως??? η μαλλον πως???χα,χα,χα!!ευχαριστω πολυ!!!

Από eBay. Αν μπορείς να κάνεις αγορές πάρε το απο εκεί αλλιώς seachem prime....και κορυφή και οικονομικό.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...