Λάμπρος.Τ 13 Ιανουαρίου 2016 #1 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Καλημέρα σας, Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το φυτεμένο που θέλω να ξεκινήσω: Τα περισσότερα από τα φυτά που θέλω να βάλω στον πίνακα της “Tropica” χαρακτηρίζονται ως “Medium needs” σε δυσκολία και απαιτήσεις. Παρόλα αυτά θα υπάρχουν μέσα και κάποια φυτά που τα θεωρεί “ Easy”. Το γεγονός ότι θέλω να βάλω φυτά με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς αναγκών θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ? Θα πρέπει να είναι όλα του ίδιου βαθμού δυσκολίας και απαιτήσεων ? Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρήκα όλα τα φυτά που με ενδιαφέρουν και έχω δημιουργήσει και τις απαραίτητες συνθήκες και ξεκινάω τις καθημερινές ρουτίνες. Που θα βρω (μάθω) τι λίπασμα και πόσο θα πρέπει να τους ρίχνω ? Αν υποθέσουμε ότι η λίπανση θα πρέπει να είναι καθημερινή (σε δοσολογίες) και χρειαστεί να λείψω για 10 -15 ημέρες. Τι γίνεται ? χαλάνε τα φυτά? Στο φυτεμένο με γρασίδι καθαρίζουμε το βυθό ? Αν ναι, πως? Το υπόστρωμα θα είναι το “Fluval stratum for Plants & shrimps”, χρειάζεται να το πλύνω πριν το βάλω ? Όταν το βάλω και αφού φυτέψω τα φυτά, θα πρέπει να αλλάξω το νερό απανωτά 3 – 4 φορές (ρωτάω γιατί έχω διαβάσει κάπου ότι όλα τα υποστρώματα θέλουν κάποιο ξέπλυμα. ισχύει?). Αν οι υπάρχουσες λάμπες του ενυδρείου (από το εργοστάσιο) είναι 6700 Κ, και θέλω να προσθέσω άλλες 2 λάμπες (για να ανεβάσω τα watt / lt), αυτές θα πρέπει να είναι ίδιες ? ή άλλα Kelvin ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Ιανουαρίου 2016 #2 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Καλημέρα σας, Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το φυτεμένο που θέλω να ξεκινήσω: Τα περισσότερα από τα φυτά που θέλω να βάλω στον πίνακα της “Tropica” χαρακτηρίζονται ως “Medium needs” σε δυσκολία και απαιτήσεις. Παρόλα αυτά θα υπάρχουν μέσα και κάποια φυτά που τα θεωρεί “ Easy”. Το γεγονός ότι θέλω να βάλω φυτά με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς αναγκών θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ? Θα πρέπει να είναι όλα του ίδιου βαθμού δυσκολίας και απαιτήσεων ? Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρήκα όλα τα φυτά που με ενδιαφέρουν και έχω δημιουργήσει και τις απαραίτητες συνθήκες και ξεκινάω τις καθημερινές ρουτίνες. Που θα βρω (μάθω) τι λίπασμα και πόσο θα πρέπει να τους ρίχνω ? Αν υποθέσουμε ότι η λίπανση θα πρέπει να είναι καθημερινή (σε δοσολογίες) και χρειαστεί να λείψω για 10 -15 ημέρες. Τι γίνεται ? χαλάνε τα φυτά? Στο φυτεμένο με γρασίδι καθαρίζουμε το βυθό ? Αν ναι, πως? Το υπόστρωμα θα είναι το “Fluval stratum for Plants & shrimps”, χρειάζεται να το πλύνω πριν το βάλω ? Όταν το βάλω και αφού φυτέψω τα φυτά, θα πρέπει να αλλάξω το νερό απανωτά 3 – 4 φορές (ρωτάω γιατί έχω διαβάσει κάπου ότι όλα τα υποστρώματα θέλουν κάποιο ξέπλυμα. ισχύει?). Αν οι υπάρχουσες λάμπες του ενυδρείου (από το εργοστάσιο) είναι 6700 Κ, και θέλω να προσθέσω άλλες 2 λάμπες (για να ανεβάσω τα watt / lt), αυτές θα πρέπει να είναι ίδιες ? ή άλλα Kelvin ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων 1) Θα πρεπει να καλυπτεις ολα τα φυτα αν θες να βαλεις και μετρια και ευκολα.Αλλες απαιτησεις τα μετρια αλλες τα δυσκολα. Διαβασε για τα προφιλ εδω,εχουμε καλυτερα http://www.aquazone.gr/forums/topic/86082-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82/ 2) Απο τη στιγμη που θα εχεις μπουκαλα co2,θα πρεπει να ριχνεις τα παντα απο λιπασματα με προγραμμα.Αν λειψεις 10-15 μερες και δεν πεφτει τιποτα μεσα,λογικα θα αρχισουν οι ελειψεις στα φυτα. http://www.aquazone.gr/forums/topic/99198-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82/ Στο φυτεμενο ενυδρειο,γενικα δεν καθαριζουμε και πολυ τον βυθο. 3)Αν και στο εχω ξαναπαντησει αυτο αλλου.Οχι δεν το πλενεις.Βαζεις το υποστρωμα,φυτευεις τα φυτα,γεμιζεις με το κολπο με τις σακουλες και το χαρτι κουζινας και εισαι κομπλε,δεν κανεις αλλαγες νερου για να ξεπλυνεις τιποτα. 4)Διαβασε εδω για τον φωτισμο του φυτεμενου. http://www.aquazone.gr/forums/topic/56782-o-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Λάμπρος.Τ 13 Ιανουαρίου 2016 Author #3 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Καλησπέρα Rastafarian, 1. Σχετικά με το προφιλ των φυτών που θέλω να βάλω έχω διαβάσει και εδώ και στο site της Tropica. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε στο ίδιο ενυδρείο φυτά που έχουν διαφορετικές ανάγκες. (Πχ.. κάποιο φυτό θέλει πολύ έντονο φωτισμό, αρκετή λύπανση και αρκετό Co2 ενώ κάποιο άλλο όχι). Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση ? 2. Δηλαδή όλοι εσείς που έχετε Full φυτεμένα ενυδρεία δεν πάτε ποτέ διακοπές ? ή θα πρέπει να υπάρχει κάποιος standby για να τα φροντίζει ? άλλες λύσεις δεν υπάρχουν? ή φυτεμένο ή διακοπές δηλαδή ? 3. Έχεις δίκιο μου το έχεις απαντήσει απλά υπάρχουν πολλές αντικρούομενες απόψεις στο Internet και έχω μπερδευτεί. 4. ΟΚ. ευχαριστώ για το link σχετικά με τον φωτισμό. Θα το διαβάσω σίγουρα. ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Ιανουαρίου 2016 #4 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Καλησπέρα Rastafarian, 1. Σχετικά με το προφιλ των φυτών που θέλω να βάλω έχω διαβάσει και εδώ και στο site της Tropica. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε στο ίδιο ενυδρείο φυτά που έχουν διαφορετικές ανάγκες. (Πχ.. κάποιο φυτό θέλει πολύ έντονο φωτισμό, αρκετή λύπανση και αρκετό Co2 ενώ κάποιο άλλο όχι). Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση ? 2. Δηλαδή όλοι εσείς που έχετε Full φυτεμένα ενυδρεία δεν πάτε ποτέ διακοπές ? ή θα πρέπει να υπάρχει κάποιος standby για να τα φροντίζει ? άλλες λύσεις δεν υπάρχουν? ή φυτεμένο ή διακοπές δηλαδή ? 3. Έχεις δίκιο μου το έχεις απαντήσει απλά υπάρχουν πολλές αντικρούομενες απόψεις στο Internet και έχω μπερδευτεί. 4. ΟΚ. ευχαριστώ για το link σχετικά με τον φωτισμό. Θα το διαβάσω σίγουρα. ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις 1) Στην περιπτωση που εχεις διαφορετικων απαιτησεων φυτα,δινεις οτι χρειαζονται τα πιο απαιτητικα φυτα.Τα πιο ευκολα δεν θα παθουν κατι αν παιρνουν περισσοτερα απο οσα χρειαζονται,ισα ισα θα πηγαινουν καλυτερα.Αν κανεις το αντιθετο θα χαλασει τα απαιτητικα φυτα. 2)Νταξει για 10-15 μερες μπορει να μην παθουν κατι τα φυτα.Εγω παντα αφηνω καποιον στο ποδι μου για λιπασματα και ταισμα. 3) Τα χαλικια που ειναι εμπλουτισμενα με λιπασμα δεν τα πλενουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Λάμπρος.Τ 13 Ιανουαρίου 2016 Author #5 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Και μια τελευταία ερώτηση..... κρίσεως. Εγώ που δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα ενυδρεία, και που γενικά δεν μπορώ να διαθέσω και τον απίστευτο χρόνο για να το συντηρήσω, θα μπορούσα να φτιάξω (αυτό πες ότι γίνεται) και να συντηρήσω (αυτό είναι το πιο δύσκολο) ένα full φυτεμένο ενυδρείο ή θα απογοητευτώ στο τέλος και θα θέλω να τα παρατήσω ? Σε ρωτάω για να μου δώσεις μια απάντηση εκ πείρας, και όχι τι θα έκανες εσύ. ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Ιανουαρίου 2016 #6 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Και μια τελευταία ερώτηση..... κρίσεως. Εγώ που δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα ενυδρεία, και που γενικά δεν μπορώ να διαθέσω και τον απίστευτο χρόνο για να το συντηρήσω, θα μπορούσα να φτιάξω (αυτό πες ότι γίνεται) και να συντηρήσω (αυτό είναι το πιο δύσκολο) ένα full φυτεμένο ενυδρείο ή θα απογοητευτώ στο τέλος και θα θέλω να τα παρατήσω ? Σε ρωτάω για να μου δώσεις μια απάντηση εκ πείρας, και όχι τι θα έκανες εσύ. ευχαριστώ Ενα φουλ φυτεμενο ενυδρειο με μετρια και δυσκολα φυτα θελει χρονο,ενασχοληση,διαβασμα και παρατηρηση. Δηλαδη αν εχεις μεσα γρασιδια,μετρια και δυσκολα φυτα,αυτο απαιτει χρονο και διαβασμα. Θα πρεπει καθημερινα να ριχνεις τα λιπασματα που πρεπει,να παρατηρεις τα φυτα για τυχον ελειψεις,αλγες κτλ Να κλαδευεις σωστα τα φυτα ωστε να αναπτυσσονται σωστα και οπως πρεπει. Μερικα φυτα,χρειαζονται ειδικες συνθικες,οπως πχ σκληροτητες η ποσοτητες φωσφορικων κ.α Γενικα,ενα ενυδρειο με απαιτητικα φυτα δεν ειναι ευκολο για εναν αρχαριο που δεν μπορει να διαθεσει χρονο. Και οπως σου ειπα,θελει διαβασμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Λάμπρος.Τ 13 Ιανουαρίου 2016 Author #7 Share 13 Ιανουαρίου 2016 ok. Κατάλαβα. Μάλλον θα το ξεχάσω το project. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Ιανουαρίου 2016 #8 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Γιατι να το ξεχασεις? Μπορεις να βαλεις ευκολα φυτα και οχι δυσκολα. Βασικα δεν ξερω καν τι φυτα εχεις επιλεξει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Λάμπρος.Τ 13 Ιανουαρίου 2016 Author #9 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Λοιπόν το σκεφτόμουν ως εξής: Ενυδρείο 180 λτ με εξωτερικό φίλτρο 1200λτ/ω. μήκος 101 χ 41 πλάτος χ 50 ύψος βυθός/υπόστρωμα: Fluval stratum (6cm) Φωτισμός 4 τ5 χ 39 watt Φυτά: 1. Marsilea Hirsuta --------- x 10 pieces (για γρασίδι μπροστά και στην μέση) 2. Ranunculus Inundatus—x 8 pieces (για ανάμεσα στις ρίζες) 3. Taxiphyllum “Spiky” (or Vesicularia Ferrieri “weeping”)----------- x 3 pieces (για δημιουργία στυλ δέντρου στα κλαδιά από τις ρίζες) 4. Limnophila Hippuridoides -------------- x 3 pieces (στο πίσω μέρος πίσω από την μια ρίζα) 5. Ludwigia Palustris----------------- x 3 pieces (στο πίσω μέρος πίσω από την άλλη ρίζα) 6. Lagenandra Meeboldii “Red” ----------- x 1 pieces (αριστερά μπροστά στην γωνία) 7. Alternanthera Reineckii (mini) ----------x 1 pieces (δεξιά μπροστά στην γωνία) 2 ρίζες ξύλο αντικριστές και ελαφρά σηκωμένες με πέτρες λάβας από κάτω. Αυτό είναι γενικά το setup που ήθελα να φτιάξω. από ψάρια σκεφτόμουν Cardinals tetra, Kribensis, apistogramma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 13 Ιανουαρίου 2016 #10 Share 13 Ιανουαρίου 2016 ok. Κατάλαβα. Μάλλον θα το ξεχάσω το project. Μεγάλο λάθος το να μην προσπαθήσεις. Απλά μην βάλεις από την αρχή δύσκολα φυτά. Μπορείς στην αρχή να ασχοληθείς με πιο εύκολα φυτά, και στη συνέχεια να προχωρήσεις σε προσθήκες πιο απαιτητικών και αντικαταστάσεις των παλαιότερων. Με αυτό τον τρόπο μετά από λίγο διάστημα και εσυ θα είσαι πιο έτοιμος (από θέμα γνώσεων), και τα φυτά θα έχουν πάρει μπρός, και θα έχεις ξεφύγει από το πρώτο διαστημα (με μικρό ρίσκο) που συνήθως εμφανίζονται διάφορα μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος