Χρήστος 14 Ιανουαρίου 2016 #26 Share 14 Ιανουαρίου 2016 Η διαφορές στα φίλτρα είναι στα πλαστικά που χρησιμοποιούν, στις προπέλες, στον άξονα αν είναι κεραμικός ή μεταλλικός, στην κατανάλωση και στην εγγύηση. Παράδειγμα αυτό που προτείνεις εσύ έχει μια κατανάλωση 35w ή αλλιώς τον χρόνο 300 κιλοβατόρες υπάρχουν φίλτρα με την αντίστοιχη δύναμη που καίνε της μισές κιλοβατώρες. Ένα ποιοτικό φίλτρο μπορεί να είναι ακριβότερο αλλά κάνεις απόσβεση από την λιγότερη κατανάλωση και έχεις και το κεφάλι σου σίγουρο ότι έχεις ποιότητα και δεν θα σε προδώσει. Αν το συγκεκριμένο είναι ποιοτικό ή όχι δεν ξέρω από κάποια ρεβιου που διάβασα πρόχειρα λένε ότι έχει χάλια ποιότητα πλαστικού χωρίς να ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι. Άλλα γιατί θες ένα τόσο μεγάλο φίλτρο από την στιγμή που το ενυδρείο σου είναι κατά πολύ μικρότερο; Πάρε το αντίστοιχο φίλτρο για τα λίτρα σου και θα σου βγει και ποιο οικονομικό και ποιο μικρότερη κατανάλωση θα έχεις, εκτός αν σκοπεύεις στο μέλλον να μεγαλώσεις το ενυδρείο σου. Μην ξεχνάς στα φουλ φυτεμένα ενυδρεία το μεγάλο φίλτρο είναι περιττό, διότι τα φυτά συμβάλουν στο μέγιστο στην απορρόφηση της αμμωνίας και των νιτρικών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 14 Ιανουαρίου 2016 #27 Share 14 Ιανουαρίου 2016 (edited) Εγώ νομίζω ότι είναι οκ το φίλτρο. 1400 λίτρα είναι ονομαστική ισχύς, αν μπουν και υλικά θα πέσει περίπου στο μισό. Ρυθμίζει και τα βανάκια στη μέση και θα είναι οκ. Δεν είναι και το ιδανικό βέβαια σ' αυτά τα λίτρα, αλλά κάνει δουλειά. Συμφωνώ στα περί κατανάλωσης ρεύματος, αλλά δεν είμαι υπέρ των επώνυμων. Υπάρχουν και άλλα κινέζικα αξιόπιστα. Έγινε επεξεργασία 14 Ιανουαρίου 2016 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 16 Ιανουαρίου 2016 Author #28 Share 16 Ιανουαρίου 2016 Προβληματισμένος από την συζήτηση περί κατανάλωσης έκανα ένα πρόχειρο υπολογισμό. Η τιμή της κιλοβατώρας στο οικιακό τιμολόγιο είναι 0,0945 ευρώ αν καταναλώνεις μέχρι 2000 KWH και 0,1,252 ευρώ αν τις υπερβαίνεις. Εμείς καταναλώνουμε μέγιστο 1650 (τους καλοκαιρινούς μήνες που καίει πολύ το κλιματιστικό). Αν κάποιος υπερβαίνει τις 2000 KWH μπορεί να το δει εύκολα στο εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ. Για μια συσκευή όπως το φίλτρο που καίει 24 ώρες το 24ωρο, το κόστος του κάθε Watt της ,είναι 0,827 ευρώ το χρόνο (για 0,0945 τιμή κιλοβατώρας) Άρα το Sun sun στα 35W κοστίζει 28,9 ευρώ το χρόνο Αντίστοιχα ένα φίλτρο στα 14W όπως το αυτό της EHEIM κοστίζει 11,57 ευρώ το χρόνο) Οι παραπάνω υπολογισμοί με προβλημάτισαν λίγο ως προς την επιλογή του θερμοστάτη. Το κόστος κατανάλωσης του θερμοστάτη είναι δύσκολο να υπολογιστεί, διότι δεν ξέρω πόσες ώρες καίει την ημέρα και το διότι το καλοκαίρι καίει πολύ λιγότερο Παρόλα αυτά 300w είναι 300w… Αν κατέβαινα στα 200w στα 180 λίτρα μου, θα είχα κάποιο πρόβλημα? Διάβασα αρκετά για το dry start και τελικά αποφάσισα να κάνω το πείραμα. Απ’ότι είδα , πέρα από κάποιους πειραματισμούς, δε το έχει δοκιμάσει κανένας εδώ . Θα προσπαθήσω να αποθανατίσω όσο μπορώ το πείραμα. Από βδομάδα θα γίνει η παραγγελία του υποστρώματος, του ενυδρείου, των διακοσμητικών (ρίζες. πέτρες) και στη συνέχεια του γρασιδιού (κουμπα). Θα ξεκινήσει και η κατασκευή του φωτιστικού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 16 Ιανουαρίου 2016 #29 Share 16 Ιανουαρίου 2016 Με μικρότερο θερμοστάτη θα κανείς περισσότερες ώρες, με μεγαλύτερο θα κανείς λιγότερες.... το αποτέλεσμα το ίδιο.Να πάρεις το μεγαλύτερο να κανείς σωστή δουλειά Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 16 Ιανουαρίου 2016 #30 Share 16 Ιανουαρίου 2016 Προβληματισμένος από την συζήτηση περί κατανάλωσης έκανα ένα πρόχειρο υπολογισμό. Η τιμή της κιλοβατώρας στο οικιακό τιμολόγιο είναι 0,0945 ευρώ αν καταναλώνεις μέχρι 2000 KWH και 0,1,252 ευρώ αν τις υπερβαίνεις. Εμείς καταναλώνουμε μέγιστο 1650 (τους καλοκαιρινούς μήνες που καίει πολύ το κλιματιστικό). Αν κάποιος υπερβαίνει τις 2000 KWH μπορεί να το δει εύκολα στο εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ. Για μια συσκευή όπως το φίλτρο που καίει 24 ώρες το 24ωρο, το κόστος του κάθε Watt της ,είναι 0,827 ευρώ το χρόνο (για 0,0945 τιμή κιλοβατώρας) Άρα το Sun sun στα 35W κοστίζει 28,9 ευρώ το χρόνο Αντίστοιχα ένα φίλτρο στα 14W όπως το αυτό της EHEIM κοστίζει 11,57 ευρώ το χρόνο) Οι παραπάνω υπολογισμοί με προβλημάτισαν λίγο ως προς την επιλογή του θερμοστάτη. Το κόστος κατανάλωσης του θερμοστάτη είναι δύσκολο να υπολογιστεί, διότι δεν ξέρω πόσες ώρες καίει την ημέρα και το διότι το καλοκαίρι καίει πολύ λιγότερο Παρόλα αυτά 300w είναι 300w… Αν κατέβαινα στα 200w στα 180 λίτρα μου, θα είχα κάποιο πρόβλημα? Διάβασα αρκετά για το dry start και τελικά αποφάσισα να κάνω το πείραμα. Απ’ότι είδα , πέρα από κάποιους πειραματισμούς, δε το έχει δοκιμάσει κανένας εδώ . Θα προσπαθήσω να αποθανατίσω όσο μπορώ το πείραμα. Από βδομάδα θα γίνει η παραγγελία του υποστρώματος, του ενυδρείου, των διακοσμητικών (ρίζες. πέτρες) και στη συνέχεια του γρασιδιού (κουμπα). Θα ξεκινήσει και η κατασκευή του φωτιστικού. Αν βαλεις μικροτερο θερμοστατη θα δουλευει περισσοτερο απο οτι ενας μεγαλητερο. Οσο για την dry start που λες οτι δεν την εχει δοκιμασει κανεις...κανεις λαθος..για δες εδω. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 16 Ιανουαρίου 2016 Author #31 Share 16 Ιανουαρίου 2016 Χμμμ, το είχα δει αυτό, αλλά ηλιθιωδώς νόμιζα οτι έχει μόνο 3 σελίδες το thread ... είμαι και νιουμπάς στο φόρουμ... θα διαβάσω τη συνέχεια ενδελεχώς! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 16 Ιανουαρίου 2016 #32 Share 16 Ιανουαρίου 2016 Εδω ειναι το τελικο σταδιο μεχρι και τη στιγμη που το ξεστησα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 20 Ιανουαρίου 2016 Author #33 Share 20 Ιανουαρίου 2016 (edited) Αγοράζονται τα πρώτα εξαρτήματα και προκύπτουν μερικές ερωτήσεις. Οι ενυδρειακές λάμπες που πωλούνται στα αντίστοιχα καταστήματα με ενυδρεία ,έχουν κάποια ποιοτική διαφορά από αυτές που πωλούνται στα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού ,που να δικαιολογεί την τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή τους? Μιλάω φυσικά για λάμπες ίδιου τύπου, ίδιων Watt και ιδιων Kelvin. Επίσης στη 4 λάμπες ποιον συνδυασμό προτείνεται: 4000Κ- 2Χ6500 – 8000Κ Ή 2Χ4000Κ – 2Χ6500 ? Έγινε επεξεργασία 20 Ιανουαρίου 2016 - Luminous Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 20 Ιανουαρίου 2016 #34 Share 20 Ιανουαρίου 2016 Εγω λαμπες του εμπορειου βαζω,απο μαγαζι με ηλεκτρολογικα χωρις κανενα προβλημα.Μεχρι και λαμπες οικονομιας χρησιμοποιω στα ενυδρεια μου. Θεωρω κοροιδια να πανω να δωσω 10 ευρω για μια λαμπα επειδη ειναι ενυδρειακη μαρκα ενω μπορω να παρω την ιδια με 2-3 ευρω. Οποιον συνδιασμο και αν κανεις,μια χαρα ειναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 20 Ιανουαρίου 2016 #35 Share 20 Ιανουαρίου 2016 Η διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ενυδρειακών και των απλών λαμπτήρων δεν είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν την διαφορά στην τιμή, μια μικρή εξαίρεση υπάρχει μόνο στις λάμπες πλήρους φάσματος που υπάρχουν σε ενυδριακές αλλά και σε νορμάλ λάμπες, και πάλι όμως η διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ των απλών λαμπτήρων και του πλήρους φάσματος είναι τέτοια που ίσος ένα αρχάριος να μην την αντιληφθεί. Για αυτό στο ποστ #10 σου προτείνω της όσραμ, (είχα και φιλιπς αλλά με της οσραμ είδα ποιο καλά αποτελέσματα). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 5 Φεβρουαρίου 2016 Author #36 Share 5 Φεβρουαρίου 2016 Καλημερα, Το project προχωράει σιγά σιγά και καισκευάζω το φωτιστικό. 'Εχω πάρει 4 ανακλαστήρες αλλά βλέπω πως για κάποια φυτά το πολύ φως ίσως να είναι πρόβλημα. Θα προτίνατε να τους βάλω κανονικά όλους ή όχι? Θυμίζω πως θα έχω 4 λάμπες Τ5 39Watt για 90Χ45Χ45 ενυδρείο (180 λίτρα καθαρα αρα περιπου 150 λιτρα νερό). επίσης σε τι ύψος από την επιφάνεια να μπει το φωτιστικό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Φεβρουαρίου 2016 #37 Share 5 Φεβρουαρίου 2016 Κανενα φυτο δεν εχει θεμα με τον πολυ φωτισμο,εκτος απο την ανουμπια που μπορεις να τη βαλεις σε σκιερο σημειο. Το φωτιστικο 10-15εκ απο την επιφανεια νομιζω ειναι καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 13 Φεβρουαρίου 2016 Author #38 Share 13 Φεβρουαρίου 2016 Το φωτιστικό είναι έτοιμο και από βδομάδα που έρχεται το ενυδρείο , ευελπιστώ να αρχίσουν οι πρώτοι πειραματισμοί για την διαρύθμηση. Οι λάβα πέτρες και οι redmoor ρίζες χρειάζονται κάποια προετοιμασία πρωτού τοποθετηθούν? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Φεβρουαρίου 2016 #39 Share 13 Φεβρουαρίου 2016 Καλο πλυσιμο και μπλουμ. Να ξερεις οτι οι ριζες θα επιπλεουν,θελου χρονο για να βουλιαξουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 13 Φεβρουαρίου 2016 Author #40 Share 13 Φεβρουαρίου 2016 Δε θα έχει νερό, dry start είπαμε . Δηλαδή υπάρχει περίπτωση όταν μπει το νερό να σηκωθούν οι ρίζες και να τα κάνουν όλα άνω κάτω? Σκέφτόμουν να τις θαψω στο υπόστρωμα ως ένα σημείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Φεβρουαρίου 2016 #41 Share 13 Φεβρουαρίου 2016 Ναι υπαρχει σοβαρη περιπτωση να σου τα ξηλωσει ολα. Πριν βαλεις νερο,βαλε πετρες πανω στις ριζες για να μη σηκωθουν οταν γεμισεις νερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 16 Φεβρουαρίου 2016 Author #42 Share 16 Φεβρουαρίου 2016 Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε το αρχικό στήσιμο. Θα μπούνε οι δυο ρίζες και οι πέτρες που φαίνονται στην εικόνα. Ίσως αργότερα προστεθούν κάποιες ακόμα μικρές πέτρες. Η γενική ιδέα είναι το υπόστρωμα να παίρνει τον «ανήφορο» προς την πίσω δεξιά γωνία. Οι ρίζες και οι μεγάλες πέτρες θα τοποθετηθούν κάπως σε αυτή την ανηφόρα. Η «αυλή» του ενυδρείου με το γρασίδι θα είναι η αριστερή μεριά σχεδόν μέχρι πίσω και η μπροστινή. Όλα αυτά βέβαια είναι σκέψεις ακόμα και μπορεί να αλλάξουν στην πορεία. Παρατηρήσεις-προτάσεις ευπρόσδεκτες. Κάποιες ερωτησεις: Για να διατηρηθεί ο «λόφος» στην πίσω δεξιά γωνία θα χρειαστεί κάποιο είδος εξτρά υποστήριξης? Κάτω από τις πέτρες χρειάζεται να μπει κάποιο φελιζόλ? Κάτω από ενυδρείο χρειάζεται να μπει κάποιο φελιζόλ? Έχω έναν προβληματισμό για την αντοχή του επίπλου στο βάρος. Σε αυτό βέβαια δε μπορείτε να δώσετε σίγουρη απάντηση, αλλά αν μπορείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα από τη φωτό , θα ήταν χρήσιμο. Το έπιπλο είναι συρταριέρα του ΙΚΕΑ. Το νερό θα αργήσει να μπει οπότε έχω χρόνο να κάνω μετατροπές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 17 Φεβρουαρίου 2016 #43 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε το αρχικό στήσιμο. Θα μπούνε οι δυο ρίζες και οι πέτρες που φαίνονται στην εικόνα. Ίσως αργότερα προστεθούν κάποιες ακόμα μικρές πέτρες. Η γενική ιδέα είναι το υπόστρωμα να παίρνει τον «ανήφορο» προς την πίσω δεξιά γωνία. Οι ρίζες και οι μεγάλες πέτρες θα τοποθετηθούν κάπως σε αυτή την ανηφόρα. Η «αυλή» του ενυδρείου με το γρασίδι θα είναι η αριστερή μεριά σχεδόν μέχρι πίσω και η μπροστινή. Όλα αυτά βέβαια είναι σκέψεις ακόμα και μπορεί να αλλάξουν στην πορεία. Παρατηρήσεις-προτάσεις ευπρόσδεκτες. Κάποιες ερωτησεις: Για να διατηρηθεί ο «λόφος» στην πίσω δεξιά γωνία θα χρειαστεί κάποιο είδος εξτρά υποστήριξης? Κάτω από τις πέτρες χρειάζεται να μπει κάποιο φελιζόλ? Κάτω από ενυδρείο χρειάζεται να μπει κάποιο φελιζόλ? Έχω έναν προβληματισμό για την αντοχή του επίπλου στο βάρος. Σε αυτό βέβαια δε μπορείτε να δώσετε σίγουρη απάντηση, αλλά αν μπορείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα από τη φωτό , θα ήταν χρήσιμο. Το έπιπλο είναι συρταριέρα του ΙΚΕΑ. Το νερό θα αργήσει να μπει οπότε έχω χρόνο να κάνω μετατροπές. Εγω που εχω κανει ανηφορικη πλευρα δεν εχω βαλει κατι και ακομα ετσι ειναι,αρκει να μην ξεφυτευεις φυτα. Παντως μπορεις να βρεις και ψιλο πλαστικο σαν πλεξι ειναι,δεν θυμαμαι τι υλικο ακριβως,μ αυτο μπορεις να κανεις υποστηριξεις. Φενιζον δεν χρειαζεται ουτε απο μεσα,ουτε απο κατω. Τωρα με το επιπλο δεν ξερω να σου πω τι παιζει. Παντως καλυτερα να χρησιμοποιησεις 1 ειδος πετρας και γενικα παιξε λιγο με το στησιμο. Αν εχεις και το χαλικι,ριξτο μεσα και δουλεψε το λιγο μεχρι να βρεις το καλυτερο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 17 Φεβρουαρίου 2016 Author #44 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 Ναι, για το χαλίκι ήταν η επόμενη ερώτηση. Αρχικά το σχέδιο ήταν να μπει μονο το stratum σκετο, αλλά για το ύψωμα θα είναι λίγο ασύμφορο. Να βάλω χαλίκι μόνο κάτω από τα σημεία που θέλω να δώσω ύψος ή ομοιόμορφα κάτω από όλο το εμβαδό? Τι είδος και μεγεθος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 17 Φεβρουαρίου 2016 #45 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 Μπορεις να βαλεις χαλικι μονο στο σημειο που θες υψος,αλλα αν το πειραζεις μεχρι να βρεις να το στησιμο που θες,μπορει να ανακατευθει. Ειδος και μεγεθος χαλικιου? Μη ασβεστολυθικο και σε μεγεθος οσο το stratum περιπου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Zarkadas 17 Φεβρουαρίου 2016 #46 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 απο τι υλικο ειναι το επιπλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 17 Φεβρουαρίου 2016 Author #47 Share 17 Φεβρουαρίου 2016 απο τι υλικο ειναι το επιπλο Ξύλο. MDF νομιζω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 21 Φεβρουαρίου 2016 Author #48 Share 21 Φεβρουαρίου 2016 Μερικές φωτογραφίες από την πρώτη προσπάθεια. Εδώ έχει μπει το 1/3 του υποστρώματος ώστε να πειραματιστούμε με τη γυναίκα μου με τη χωροταξία. Όταν καταλήξουμε για τις πέτρες και τα ξύλα, θα μπει και το υπόλοιπο. Άρα στο τελικό αποτέλεσμα το ύψωμα θα ξεκινάει από ποιο αριστερά και όλα θα είναι κάπως πιο υπερυψωμένα. Στα αριστερα και μπροστά θα μπει η κουμπα μέσα στην βδομάδα .Επίσης και λίγη moss στης πέτρες και τα ξύλα. Επίσης φαίνεται και η κατασκευή του φωτιστικού. Δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά μάλλον θα κάνει τη δουλειά του. Πείτε καμιά γνώμη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Φεβρουαρίου 2016 #49 Share 21 Φεβρουαρίου 2016 Προσωπικες γνωμες και αποψεις: 1) Ριξε κανονικα ολο το υποστρωμα μεσα ωστε να παιξεις σωστα και να δεις πως βγαινει το συνολο,αν το ριξεις μετα,μπορει καποια πραγματα να αλλαξουν και να μη σου αρεσει.Με ολο το υποστρωμα μεσα θα δεις ακριβως πως θα σου βγει το υψωμα αλλα και τι παχος θα εχει στο υπολοιπο ενυδρειο ο βυθος. 2) Βαλε τη μια ριζα τουλαχιστον μεσα στο βυθο ωστε να φαινεται πως βγαινει απο αυτο. 3) Τις πετρες βαλτες γυρω απο τις ριζες και οχι απο πισω τους,βεβαια να ξερεις οτι δεν θα φαινονται πανω σ αυτο το χαλικι. Βαλε και μικροτερες εκτος απο αυτες. 4) Εγω θα εφτιαχνα κατι με την μια ριζα και την αλλη θα την εκοβα και θα χρησιμοποιουσα μονο τα κλαδια της,τα οποια και θα εβαζα μεσα στον βυθο ωστε να προσθεσω κλαδια και να δωσω βαθος στην κυρια και ολοκληρη ριζα. 5) Θα σου προτεινα αντι για κουμπα,το monte carlo, ειναι πιο ευκολο,σχεδον ιδιο οπτικα και κανει καλυτερο ριζικο συστημα,ασε που τρεχει και πιο γρηγορα. Η κουμπα, λογο του μικρου ριζικου που κανει, ξηλωνεται πολυ ευκολα και αν σου κανει την αρχη σε μια γωνιτσα,μπορει να σου ξηλωθει ολη πολυ ευκολα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Φεβρουαρίου 2016 #50 Share 21 Φεβρουαρίου 2016 (edited) Παρε και μερικες φωτο για ιδεες που κατα τη γνωμη μου δεν ειναι δυσκολες στην υλοποιηση αλλα και στη συντηρηση. Έγινε επεξεργασία 21 Φεβρουαρίου 2016 - rastafarian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος