Jump to content

προγραμματισμός-υλοποίηση φυτεμένου 200 l

Luminous

Recommended Posts

Το ξερω....λεω αν εχεις co2 για να βαλεις μετρια ή και πιο δυσκολα φυτα? :)

Εχεις δει τιποτα?

Α μάλιστα, συγνώμη...

Ναι θα μπει κανονικά CO2. Ο εξοπλησμός του φίλτρου και του co2 θα αγοραστούν όταν είναι να μπει το νερό.

Από φυτά χαζεύω γενικώς πολλά, αλλά η επιλογή ελπίζω να γίνει μετά από κουβέντα εδώ. Γενικώς δεν έχω την πείρα να κάνω τις κατάλληλες επιλογές από μόνος.

Ο βυθός έχει κλίση προς τα πίσω και στις 2 πίσω γωνίες είναι σαν 2 λόφοι.

• Like 1

Εγω θα την αφηνα μεσα τη μοςς αλλα καλυτερα να την δεσεις πανω στα ξυλα,ετσι θα πιασει πιο ευκολα και πιο γρηγορα.

Το γρασιδι παει καλα παντως!

Οταν ερθει η ωρα για τα φυτα,θα τα συζητησουμε ολα εδω.

Εχθές αγόρασα το φίλτρο. Πήρα τελικά το

Eheim ecco pro 300 - 2036

• Κυκλοφορία νερού: 750 λίτρα/ώρα.
• Μανομετρικό: 1,9 μέτρα.
• Κατανάλωση ρεύματος: 8 Watt.
• Χωρητικότητα κάδου: 5 λίτρα.

Όχι δεν έβαλα μπρος να γεμίσω νερό από τώρα :D ..απλά το βρήκα σε προσφορά. Τελικά το προτιμησα σε σχέση με το sun sun που είχα ανφέρει στην αρχή ότι θα έπερνα. Με την έκπτωση βγήκε 40 ευρό ακριβότερο αλλά συμπεριλαμβάνει τα υλικά και ρουφάει 4,5 φορές λιγότερο ρεύμα. άρα ουσιαστικά  ακόμα και από τον πρώτο χρόνο λειτουργείας έχεις καλύψει τη διαφορά.

Τα 750 λίτρα/ωρα είναι αρκετά νομίζω για 180 λίτρα ενυδρείου (υπολογίζω γύρο στα 140-150λ καθαρό όγκο νερού),  έτσι?

Για υλικά έχει τα κλασικά που είναι σαν άσπρα στραγάλια, και τα μαυρα πλαστικά που μπαίνουν κάτω. Στη θέση όμως αυτών με την τρύπα στη μέση (που αν καταλαβαίνω σωστά τα λέτε "μακαρόνια"), έχει κάποια ορθογώνια κεραμικά με ένα βαθούλωμα στο κέντρο (έχουν το σχήμα που έχουν οι καραμέλες χολς!). Επίσης έχει το βαμβάκι , τον άνθρακα και ένα ακόμα τραχυ σφουγκάρι από επάνω.

Είμιαι εντάξει με όλα αυτά? Βασικά ρωτάω ότι μου έρχεται στο μυαλό για να κλείσω οριστικά το θέμα φίλτρανση και να μην ξανα ασχοληθώ.

Επίσης ξέρει κανείς τι είναι οι αναγραφόμενες ημερομηνίες πάνω στα σακουλάκια των υλικών: Ελπίζω όχι ημερομήνίες λήξης γιατί τα δικά μου είναι μεσα στο 2015. Πιθανότατα βλακώδη ερώτηση αφού δε βλέπω κανένα λόγο να λήγουν τέτοιου είδους υλικά...

Το μόιντε κάρλο συνεχίζει να αναπτύσσεταιι, πέρα από κάθε προσδοκία μου! Είχα σκοπό να γεμίσω το ενυδρείο το Μάιο, αλλά αν συνεχίσει έτσι ,μάλλον πάει για Απρίλιο η δουλεία...

Έγινε επεξεργασία - Luminous

Επίσης αυτό που μπαίνει στο σωλήνα εισόδου σαν προέκταση με τις τρύπες είναι απαραίτητο? Δεν έχει μέσα.

Συγχωρέστε με που δε ξέρω την ακριβή ορολογία για το κάθε τι που αναφέρω, νομίζω όμως πως γίνομαι κατανοητός.

Εχθές αγόρασα το φίλτρο. Πήρα τελικά το

Eheim ecco pro 300 - 2036

• Κυκλοφορία νερού: 750 λίτρα/ώρα.

• Μανομετρικό: 1,9 μέτρα.

• Κατανάλωση ρεύματος: 8 Watt.

• Χωρητικότητα κάδου: 5 λίτρα.

Όχι δεν έβαλα μπρος να γεμίσω νερό από τώρα :D ..απλά το βρήκα σε προσφορά. Τελικά το προτιμησα σε σχέση με το sun sun που είχα ανφέρει στην αρχή ότι θα έπερνα. Με την έκπτωση βγήκε 40 ευρό ακριβότερο αλλά συμπεριλαμβάνει τα υλικά και ρουφάει 4,5 φορές λιγότερο ρεύμα. άρα ουσιαστικά  ακόμα και από τον πρώτο χρόνο λειτουργείας έχεις καλύψει τη διαφορά.

Τα 750 λίτρα/ωρα είναι αρκετά νομίζω για 180 λίτρα ενυδρείου (υπολογίζω γύρο στα 140-150λ καθαρό όγκο νερού),  έτσι?

Για υλικά έχει τα κλασικά που είναι σαν άσπρα στραγάλια, και τα μαυρα πλαστικά που μπαίνουν κάτω. Στη θέση όμως αυτών με την τρύπα στη μέση (που αν καταλαβαίνω σωστά τα λέτε "μακαρόνια"), έχει κάποια ορθογώνια κεραμικά με ένα βαθούλωμα στο κέντρο (έχουν το σχήμα που έχουν οι καραμέλες χολς!). Επίσης έχει το βαμβάκι , τον άνθρακα και ένα ακόμα τραχυ σφουγκάρι από επάνω.

Είμιαι εντάξει με όλα αυτά? Βασικά ρωτάω ότι μου έρχεται στο μυαλό για να κλείσω οριστικά το θέμα φίλτρανση και να μην ξανα ασχοληθώ.

Επίσης ξέρει κανείς τι είναι οι αναγραφόμενες ημερομηνίες πάνω στα σακουλάκια των υλικών: Ελπίζω όχι ημερομήνίες λήξης γιατί τα δικά μου είναι μεσα στο 2015. Πιθανότατα βλακώδη ερώτηση αφού δε βλέπω κανένα λόγο να λήγουν τέτοιου είδους υλικά...

Το μόιντε κάρλο συνεχίζει να αναπτύσσεταιι, πέρα από κάθε προσδοκία μου! Είχα σκοπό να γεμίσω το ενυδρείο το Μάιο, αλλά αν συνεχίσει έτσι ,μάλλον πάει για Απρίλιο η δουλεία...

Το φιλτρακι θα σε καλυψει λογικα στα 180 λτ εξαρταται τι ροη θελεις και ποσο θα το φορτωσεις.

Εγω σε αυτα τα λιτρα εχω  2 eco pro 2036 και ενα κρεμαστο φιλτρο. :)

Η ροη του πεφτει γρηγορα, λιγο να βουλωσει ο σωληνας και λγο το ενυδρειακο βαμβακι να πιασει βρωμια , βλεπεις τεραστια διαφορα.

Τα υλικα του οπως ειναι στημενο ειναι μια χαρα.

Βδομαδα 2

Αυτή είναι κατάσταση τη δευτερη βδομάδα. Το καλό είναι ότι συνεχίζεται η αναπτυξη, το κακό ότι μερικά φυλλαράκια στο μοντε καρλο κιτρινίζουν. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό αυτό, το παρακολουθώ.

Η μος είναι στα ίδια. Σταμάτησε να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αλλά δεν είχε και κάποια βελτίωση. Σε σχέση με τη προηγούμενη βδομάδα είναι και αυτό ένα βήμα. Την έδεσα πάνω στα ξύλα και την έβρεχα πολύ συχνότερα.

Γενικότερα αυτή τη βδομάδα έπεσε πολύ παραπάνω ψέκασμα και μούλιασμα στο υπόστρωμα.

Μέσα στη βδομάδα θα παραγγείλω τη φιάλη του co2 από μαγαζί της Αθήνας που αναφέρεται συχνά στο φόρουμ. Θα πάρω την 5κιλη για αραιότερα γεμίσματα. Θα ακολουθήσω της συμβουλές του φορουμ και δε θα  πάρω ηλεκτροβάνα  και θα δουλεύει συνεχεια όταν μπει. Μόνο να επιλέξω τον τρόπο διάχυσης. Αν μπορεί κάποιος ας βάλει κάποιο λινκ για τon διαχυτήρα που συνδέεται στο φίλτρο.

post-11995-0-90218100-1457886050_thumb.jpg

post-11995-0-01042900-1457886060_thumb.jpg

Η moss δεν μου φαίνεται να την βγάζει.

Ο διαχυτήρας είναι αυτός, τον έχω και εγώ. Απλά μόλις τον πάρεις, άνοιξέ τον και θα δεις μέσα δύο φτερωτές. Βγάλε τις και τρίψε με ένα ψιλό γυαλόχαρτο τις μέσα μεριές που θηλυκώνουν στον ριάκτορα γιατί έχουν γρέζια και κολλάνε. Θα τις δεις ότι και με το χέρι δεν γυρίζουν εύκολα.

Έγινε επεξεργασία - AgMa

Ναι και εγώ δε βλεπω να την παλεύει η μος.

Εδώ είναι το κίτρινα φύλλα που λεω στο μόντε κάρλο. Μήπως να βάλω λίγο σίδηρο στο ψεκαστήρι ή να μην αρχίσω να γεμίζω το ενυδρείο με λιπασματα;

post-11995-0-31983900-1457894428_thumb.jpg

Νομιζω ειναι λογικο το κιτρινισμα στα φυλλα του μοντε καρλο.

Φαντασου οτι το φυτο περναει το σοκ απο εντος νερου που ηταν πριν στο εκτος νερου και ειναι λογικο να δειχνει τετοια σημαδια.

Εγω θα το αφηνα ως εχει.

Αν ριξεις λιπασματα στο ψεκαστηρι,μετα οταν γεμισεις το ενυδρειο θα πρεπει να το αδιασεις και να το ξαναγεμισεις 1-2 φορες για να τα ξεπλυνεις ολα,αλλιως μπορει να εχεις προβλημα με αλγες.

Οσο για τη μοςς,οι μοςς το κανουν γενικα αυτο στο εκτος νερου,εγω θα την αφηνα μεχρι να γεμισω το ενυδρειο με νερο.

Αρχίζει σιγά σιγά το δεύτερο στάδιο του στησίματος , που περιλαμβάνει το επιπλέον φύτεμα  και το γέμισμα του ενυδρείου. Αυτό αρχικά το προγραμμάτιζα κατά το Μάιο, αλλά μάλλον είναι ανούσιο να περιμένω μέχρι τότε, αφού το γρασιδάκι μάλλον θα είναι έτοιμο μέχρι αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε θα έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί  (φιλτρο, θερμοστάτης,co2, λιπάσματα , τεστ  κλπ) , αλλά αυτό στο οποίο θα χρειαστώ την περισσότερη βοήθεια , είναι η επιλογή των φυτών.

Παρακάτω έχω διάφορες φωτογραφίες από τον βυθό. Η γενική ιδέα είναι πως σχηματίζονται 2 λόφοι προς τις δυο πίσω γωνίες και στη μέση σχηματίζουν μια κατά κάποιο τρόπο «κοιλάδα», η οποία έχει μια ελαφριά κλίση . Στη βάση των λόφων υπάρχουν από δυο πέτρες και από μέσα τους βγαίνουν ξύλινες ρίζες.

Θα αναφέρω τα μέρη του ενυδρείου που πιθανόν να χρειάζονται διαφορετικά είδη φυτών όπως τα έχω στο μυαλό μου. Θα με βοηθούσε πολύ να μου προτείνετε φυτά για καθένα ή κάποια από τα μέρη. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτη κάθε είδους εναλλακτική  πρόταση  .  Το ενυδρείο λογικά θα μπορεί να φιλοξενήσει φυτά κάθε δυσκολίας. Μάλλον αρχικά θα αποφύγω φυτά που έχουν πολύ ιδιαίτερες ανάγκες .

-Φυτά για το πίσω μέρος της «κοιλάδας»

-Φυτά για τις κορυφές των λόφων

-Φυτά για κάτω- ανάμεσα  από ρίζες και τις  πέτρες

-Φυτά που θα διακόπτουν το γρασίδι στα σύνορά του με τους λόφους και στις μπροστά γωνίες.

-Φυτά επιφανείας. Αυτά μου αρέσουν πολύ αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κάνουν κακό στο φωτισμό. Το ενυδρείο δεν έχει καπάκι.

Ελπίζω να βγουν κάποια συμπεράσματα-αποτελέσματα από τη συζήτηση!

ΥΓ Ο τίτλος του thread είναι πλέον λάθος. Ίσως θα έπρεπε να γίνει dry start 180λ ή κάτι τέτοιο...

post-11995-0-88448300-1458061504_thumb.jpg

post-11995-0-04313700-1458061514_thumb.jpg

post-11995-0-43433400-1458061526_thumb.jpg

post-11995-0-11303400-1458061535_thumb.jpg

post-11995-0-83159900-1458061544_thumb.jpg

post-11995-0-24405100-1458061554_thumb.jpg

post-11995-0-24778500-1458061566_thumb.jpg

Τον τιτλο θα στον αλλαξω εγω με αυτον που θες.

Τωρα παμε στα φυτα

post-26285-0-59812500-1458071566_thumb.jpg

post-26285-0-99044900-1458071578_thumb.jpg

post-26285-0-22923500-1458071591_thumb.jpg

Σου χωρισα τα κενα και σου εβαλα νουμερα ωστε να ειναι πιο ευκολο για να βρουμε φυτα και θεσεις. Αν υπαρχουν και αλλα κενα που δεν φαινονται τραβα φωτος να τα δουμε.

Θα σου προσωπικες γνωμες και τις συζηταμε.

Καταρχην στην μεση της κοιλαδας θα ελεγα να μη βαλεις τιποτα,ωστε να δινει την ψευδαισθηση του βαθους.

Θα σου βαλω φυτα αναλογα με τα νουμερα που εχω βαλει στις φωτο.

1)Eusteralis stellata (Pogostemon stellata) 

2) Rotala rotundifolia

3)Rotala rotundifolia

4)Eusteralis stellata (Pogostemon stellata) 

5)Micranthemum umbrosum

6)Staurogyne repens

7)Alternanthera reineckii 'Mini'

8)Hygrophila sp. ''Araguaia'' η Hygrophila pinnatifida

9)Lindernia rotundifolia

Αν και θα επρεπε να στο ειχα πει απο την αρχη,αν δεν σου παει η μοςς,πετα και βαλε Fissidens fontanus που δεν θελει και κλαδεμα,η μοςς θα σε ταλαιπορισει στο κλαδεμα.

Τα πισω φυτα θα τα κλαδευεις σε σχημα V οπως πανε οι λοφοι και το 5 και 6 με φορα προς τα κατω.

post-26285-0-29167000-1458072387_thumb.jpg

Ριξε και εσυ μια ματια εδω στα προφιλ των φυτων και δες ποια σου αρεσουν μηπως αλλαξουμε καποια φυτα απο αυτα που σου προτεινω.

Οι προτασεις ειναι προσωπικες και απλα σου δινω ιδεες :)

Έγινε επεξεργασία - rastafarian
  • Like 1

Το γρασιδι απλωσε ρε φιλε....μπραβο!

Πολυ ωραιες οι προτασεις του Κωστα....αλλα,Κωστα,θα τα βρει αυτα?Το pogostemon stelata και την lindernia rotundifolia εγω δεν τα εχω πετυχει πουθενα....

Εγω θα συμπληρωσω και την Heteranthera Zosterifolia (Stargrass) που μου αρεσει το πως δενει με την πετρα.....

• Like 1

Το γρασιδι απλωσε ρε φιλε....μπραβο!

Πολυ ωραιες οι προτασεις του Κωστα....αλλα,Κωστα,θα τα βρει αυτα?Το pogostemon stelata και την lindernia rotundifolia εγω δεν τα εχω πετυχει πουθενα....

Εγω θα συμπληρωσω και την Heteranthera Zosterifolia (Stargrass) που μου αρεσει το πως δενει με την πετρα.....

Εσυ δεν τα εχεις πετυχει πουθενα χαχαχαχααχαχ :P

Τα βρησκει ρε συ,ειδικα απο παιδια απο το φορουμ μας.

Το δευτερο ας πουμε το εχει και ο Σωτηρης.

• Like 1

• Τα Staurogyne Repens και Micranthemum Umbrosum τα είχα δει από πριν ως λύσεις για τις πλαγιές και σαν ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ γρασιδιού και ψηλότερων φυτών. Είναι και πολύ προσβάσιμα , οπότε προκρίνονται παμψηφεί
  • Το Alternanthera Reineckii Mini είναι άλλο ενα για το οποίο είχα προαποφασίσει, γιατί ήθελα ένα κόκκινο φυτό και μου άρεσε πολύ και το ζήλεψα όταν το είδα στο ενυδρείο του Agma στο thread «ιδέες για στησιμο» :thumbsu:
  • Το Rotala Rotundifolia δεν είχε περάσει καθόλου από την οθόνη μου, αλλά βλέποντάς το τώρα στα διάφορα βιντεάκια με εντυπωσίασε πάρα πολύ και νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για το πίσω μέρος . Επίσης μου άρεσε και αυτό στο ενυδρείο του Agma… B)
  • Το Fissidens Fontanus και το Heteranthera Zosterifolia που πρότεινε ο georgerocks θα τα αφήσω για την ώρα. Τη λυπάμαι να την πετάξω τη μος και θέλω να δω πως θα αντιδράσει με το νερό.
  • To Eusteralis Stellata είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι πως δε καταλαβαίνω τα κριτήρια που το κάνουν κατάλληλο για την κορυφή των λόφων.  Φαίνεται να ταιριάζει πολύ πάντως.
  • Το ίδιο περίπου ισχύει και για τα φυτά στις θέσεις ανάμεσα στις ρίζες(8 και 9). Δείχνουν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και δεν καταλαβαίνω με ποια κριτήρια επιλέγονται για το συγκεκριμένο σημείο.

Γενικότερα δεν έχω λόγο να απορρίψω κανένα φυτό, γιατί λίγο πολύ όλα μου αρέσουν. Αυτό που προσπαθώ ,είναι να καταλάβω για πιο λόγο παίρνεται η κάθε απόφαση, ώστε να διαμορφώσω άποψη και να έχω δικά μου κριτήρια για μελλοντικές επιλογές.

Ίσως ο κυριότερος λόγος για να απορρίψω κάποια και να βρω εναλλακτικές είναι το κατά πόσο θα μπορέσω να βρω τα φυτά στην αγορά. Είμαι μοναχικός καβαλάρης ακόμα στο χόμπυ και είμαι μακριά από Αθήνα που απ’ότι καταλαβαίνω έχετε φτιάξει κοινότητα. 

Τα φυτα διαλεγονται με κρητιριο το ποσο μεγαλωνουν,σε ποια θεση μπαινει το καθε ενα (μεση,πισω,μπροστα) και τι κολλαει στο καθε στησιμο.

Πχ καποια φυτα μπαινουν σε σημεια για να κλεισουν τρυπες η να γεμισουν το χωρο.

Βεβαια ολα αλλαζουν αν θελουν δεν υπαρχουν κανονες,παρα μονο το ποσο μεγαλα γινονται.

Εγω προτασεις σου εκανα, απο εκει και περα εσυ αποφασιζεις και αν θες αλλαζεις καποια φυτα με καποια αλλα.:)

Το rotala rotundifolia είναι πανεύκολο φυτό και γρήγορης ανάπτυξης. Στο δικό μου το μόνο αρνητικό είναι ότι κάνει μεγάλα μεσογονάτια, παρόλο που έχω και διοξείδιο και αρκετό φωτισμό. Κατά τ' άλλα δεν θα σε δυσκολέψει πουθενά.

Το alternanthera είναι μέτριο φυτό, τα φύλλα που δεν φωτίζονται στο δικό μου σαπίζουν και ειδικά αν ανοίξεις τα φύλλα μεταξύ τους θα δεις εκεί πολλά χαλασμένα που και μόνο που τα κουνάς διαλύουν. Δεν ξέρω αν είναι λόγω της προσαρμογής γιατί το πήρα emersed.

Την ανάπτυξή του πιο πολύ σαν αργή την θεωρώ παρά σαν μέτρια που γράφει στο προφίλ του. Όλα αυτά βέβαια είναι δικές μου παρατηρήσεις.

Ξεκίνα με εύκολα φυτά γιατί ο φωτισμός σου είναι λίγος, σκέψου ότι έχω τον ίδιο σε 77 λίτρα και πάλι πχ. η alternanthera δεν έχει το κόκκινο που πρέπει.

Ξεκίνα με εύκολα φυτά γιατί ο φωτισμός σου είναι λίγος, σκέψου ότι έχω τον ίδιο σε 77 λίτρα και πάλι πχ. η alternanthera δεν έχει το κόκκινο που πρέπει.

Είσαι σίγουρος ότι έχουμε ίδιο φωτισμό? :ooh2:

Έχω 4 λάμπες από 39W και με τους ανακλαστήρες έχουν χωρέσει ίσα ίσα και στο πλάτος και στο μήκος... στα 77 λίτρα θα εξήχαν οι λάμπες από παντού.

Μπορείς να μου πεις πόσα φυτά πήρες από το καθένα αρχικά? Με το γρασίδι και τη μος την πάτησα και πήρα παραπάνω από όσα χρειαζόμουν...

Ο απώτερος στόχος είναι ένα ενυδρείο με πλήθος εύκολων (αρχικά) φυτών και ενός τύπου γρασιδιού. Η διακόσμηση θα αποτελείτε

Τα πρώτα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Ενυδρείο 100 μήκος 43 πλάτος 50 ύψος. Υπάρχει χώρος και για αρκετά μεγαλύτερο μήκος, αλλά νομίζω θα ξεφύγω…

-Φίλτρο εξωτερικό 900 λιτρα ανα ωρα

-Θερμοστάτης 300w

-Σύστημα τροφοδότησης CO2 με μπουκάλα 2kg

- έτοιμο υπόστρωμα χωρίς χαλίκι 3x7kg

- 3 Λάμπες 24w 4000Κ, 65000Κ

Sorry διάβασα κατευθείαν το πρώτο σου ποστ και μπερδεύτηκα.

Τα φυτά που πήρα:

1 pot ludwigia repens rubin.

1 pot alternanthera reineckii mini.

1 pot eleocharis mini

Τα pot εννοώ τα κεσεδάκια που πουλάνε τα pet shop που είναι emersed.

Τα υπόλοιπα είναι κλαδέματα από ένα ματσάκι το καθένα:

Pogostemon erectus

Ammania bonsai

Bacopa caroliniana

Και κλαδέματα από ένα 15λιτρο που είχα:

Rotala rotundifolia

Limnophila sessiliflora

• Like 1

• 2 weeks later...

Λοιπόν τις επόμενες μέρες θα παραλάβω τα φυτά και θα περάσω στο επόμενο βήμα, γεμίζοντας το ενυδρείο. Πρωτού κάνω κάποιες ερωτήσεις για το στήσιμο και τις πρώτες μέρες , ας πω δυο λόγια για την dry start από τη δική μου σκοπιά.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 28 Φλεβάρη και τελειώνει τις πρώτες μέρες του Απρίλη. Το αποτέλεσμα είναι αυτό της φωτογραφίας. Ουσιαστικά το όφελος είναι ένα έτοιμο γρασίδι από την αρχή του ενυδρείου.

Η αλήθεια είναι πως δε μπορώ να εκφέρω άποψη για το τι κέρδισα και τι έχασα με όλο αυτό, διότι απλούστατα είναι η πρώτη μου σοβαρή προσπάθεια. Τα συμπεράσματα για τα προβλήματα που γλύτωσα ή τις ευκολίες που έχασα, θα τα αφήσω για τους πιο έμπειρους.

Εγώ θεωρώ πως το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι κέρδισα χρόνο. Με αυτό τον τρόπο όλα γίνονται κάπως πιο αργά και κυρίως σταδιακά. Ακόμα και έτσι , έχω κάνει ήδη λάθη τα οποία πλήρωσα… είμαι σίγουρος πως θα είχα κάνει πολλά περισσότερα αν είχα να αντιμετωπίσω και τις προκλήσεις της επόμενης βδομάδας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως τώρα θα τα αποφύγω, αλλά σίγουρα η τρικυμία θα είναι κάπως πιο ελεγχόμενη.

Επίσης είχα το χρόνο όλο αυτό τον καιρό να διαβάσω περισσότερα πράγματα για το χόμπι. Όσο να ‘ναι είναι πιο ευχάριστο να μελετάς παράλληλα με την πράξη. Θεωρώ πως δε θα την πάλευα να διαβάσω όλα αυτά και να ξεκινήσω μετέπειτα.

Δε ξέρω αν σε μια μελλοντική προσπάθεια θα ξαναχρησιμοποιούσα την dry start, αλλά σίγουρα θα το πρότεινα σε κάποιον της εμπειρίας μου που θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο.

post-11995-0-49032600-1459373189_thumb.jpg

• Like 1

Κάποιες ερωτήσεις:

-Κάποια φυτά θα μπούν εκεί που έχει πάει ήδη το γρασίδι. Θα πρέπει πρώτα να το αφαιρέσω από εκεί ή να τα φυτέψω ανάμεσα;

-Το co2 που είναι καλό να μπει σε σχέση με την έξοδο-είσοδο του φίλτρου;

-Θερμοκρασία 26c’και φωτoπερίοδο 8 ώρες;

-Θα πρέπει το πρόγραμμα της λίπανσης να ξεκινήσει κατευθείαν με τη σειρά υγρών λιπασμάτων ή αρχικά θα ξεκινήσω μόνο με γενικό λίπασμα?

-Το στρώσιμο θα γίνει με βακτήρια. Αλλάζει κάτι στη διαδικασία μετά την dry start; (Βασικά δε καταλαβαίνω στο άρθρο της dry start όταν λέει «ο κύκλος του αζώτου θα έχει ολοκληρωθεί στο βυθό»)

Αυτά για την ώρα B)

Κάποιες ερωτήσεις:

-Κάποια φυτά θα μπούν εκεί που έχει πάει ήδη το γρασίδι. Θα πρέπει πρώτα να το αφαιρέσω από εκεί ή να τα φυτέψω ανάμεσα;

Ναι,θα πρεπει να ξεφυτεψεις το γρασιδι στα σημεια που θες να βαλεις τα αλλα φυτα.

-Το co2 που είναι καλό να μπει σε σχέση με την έξοδο-είσοδο του φίλτρου;

Μιλαμε για κεραμικο διαχυτηρα η για εξωτερικο? Αν ειναι για εξωτερικο δεν ξερω να σου πω γιατι δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε.

Αν μιλαμε για κεραμικο εσωτερικο,τοτε μπορεις να το βαλεις κατω απο την εξοδο του φιλτρου για να σου σπρωχνει τις φυσαλιδες παντου.

-Θερμοκρασία 26c’και φωτoπερίοδο 8 ώρες;

Θερμοκρασια 26 εισαι καλα. Φωτοπεριοδο και 9 ωρες να βαλεις εισαι κομπλε.

-Θα πρέπει το πρόγραμμα της λίπανσης να ξεκινήσει κατευθείαν με τη σειρά υγρών λιπασμάτων ή αρχικά θα ξεκινήσω μόνο με γενικό λίπασμα?

Επειδη ξεκινας με ολα τα φυτα μεσα και co2, καλο ειναι να ξεκινησεις κατευθειαν το προγραμμα γιατι αν δεν το κανεις θα εχουν ελειψεις τα φυτα σου.

Βεβαια θα πρεπει να κανεις και αλλαγες νερου καθε εβδομαδα.

-Το στρώσιμο θα γίνει με βακτήρια. Αλλάζει κάτι στη διαδικασία μετά την dry start; (Βασικά δε καταλαβαίνω στο άρθρο της dry start όταν λέει «ο κύκλος του αζώτου θα έχει ολοκληρωθεί στο βυθό»)

Ισως να αλλαξει. Αυτο που λεει το αρθρο και δεν καταλαβαινεις ειναι οτι στο βυθο αυτη τη στιγμη και μετα τη dry start,υπαρχουν ηδη βακτηρια που θα βοηθησουν στον κυκλο του αζωτο,δηλαδη υπαρχει μεγαλη περιπτωση να στρωσει το ενυδρειο σου πιο γρηγορα απο το κανονικο.

Αυτά για την ώρα B)

Τουμπανο εγινε το γρασιδι.

Αντε να βαλεις και τα υπολοιπα φυτα να το δουμε ολοκληρωμενο! :)

- Να ακολουθήσω το πρόγγραμα λίπανσης της seachem , προσαρμώζοντας τις  δόσεις π.χ. στα μισά λίτρα του ενυδρείου (80) ? http://www.seachem.com/downloads/charts/Plant-Dose-Chart.pdf

-Οι αλλαγές νερού λόγω λιπασμάτων δε θα επηρεάσουν το στρώσιμο? Αλλαγές κάθε βδομάδα 30% ?

Τα ρωτάω γιατί πρέπει να βρω ότι μου λείπει από αναλώσιμα κλπ... Το νερό θα μπει μάλλον τριτη-τεταρτη

Στρώσιμο πώς κάνεις; Οι αλλαγές νερού βοηθάνε, αρκεί να αλλάζεις μόνο νερό και να μην καθαρίζεις και σφουγγάρια μαζί.

Πρόγραμμα λίπανσης ανάλογα τι περιμένεις απ' τα φυτά σου. Με το πρόγραμμα της seachem μην περιμένεις να τρελαθούν και απ' τη χαρά τους :). Άσε που στα 200 λίτρα ειδικά το κάλιο και το kno3 θα φεύγουν πριν το καταλάβεις.

Αν μπορείς κινήσου σε σκόνες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...