Luminous 8 Ιανουαρίου 2016 #1 Share 8 Ιανουαρίου 2016 Χαιρετώ το φόρουμ του aquazone , είμαι ο Δημήτρης από Θεσσαλονίκη. Την εμπειρία μου στα ενυδρεία την θεωρώ μηδενική. Πριν από 4 χρόνια είχα «στήσει» ένα «ενυδρείο» 50 λιτρα με κάποια ψαράκια και 3,4 φυτά στο οποίο έγιναν τα πάντα λάθος , έχοντας τελείως λαθος προσέγγιση στο θέμα και τελικά το ξήλωσα μετά από 7-8 μήνες κακήν κακώς! Το μόνο που αποκόμισα ήταν ένα καλό μάθημα , για το τι εστί ενυδρείο. Τον τελευταίο καιρό και έχοντας λάβει αρκετές πληροφορίες για το εγχείρημα από διάφορα μέσα, προσπαθώ να προγραμματίσω το στήσιμο ενός φυτεμένου ενυδρείου 200λίτρων. Αυτό το thread το ανοίγω ώστε να μπορώ να συζητάω τα διάφορα θέματα που προκύπτουν σε έναν αρχάριο από τον προγραμματισμό μέχρι το τελικό στρώσιμο. Ο απώτερος στόχος είναι ένα ενυδρείο με πλήθος εύκολων (αρχικά) φυτών και ενός τύπου γρασιδιού. Η διακόσμηση θα αποτελείτε από ρίζες και πέτρες . Τα ψαράκια θα τα αφήσω να με επιλέξουν αυτά ,αφού μπούνε σε μια σειρά τα φυτέματα και τα στρωσίματα, αναλόγως με τις συνθήκες του ενυδρείου που θα επικρατούν τότε. Γενικότερα θα προτιμηθούνε μικρά ψάρια που δημιουργούν κοπάδια και διάφοροι κάτοικοι του βυθού (γαρίδες, σαλιγκάρια κλπ) . Δεν είμαι ιδιαίτερα επιλεκτικός στο θέμα «ψάρια», θα μπούνε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο. Τα πάντα θα αγοραστούν από την αρχή, οπότε όλα είναι προς συζήτηση. Τα πρώτα δεδομένα έχουν ως εξής: -Ενυδρείο 100 μήκος 43 πλάτος 50 ύψος. Υπάρχει χώρος και για αρκετά μεγαλύτερο μήκος, αλλά νομίζω θα ξεφύγω… -Φίλτρο εξωτερικό 900 λιτρα ανα ωρα -Θερμοστάτης 300w -Σύστημα τροφοδότησης CO2 με μπουκάλα 2kg - έτοιμο υπόστρωμα χωρίς χαλίκι 3x7kg - 3 Λάμπες 24w 4000Κ, 65000Κ -Θέλω να αποφύγω την αντίστροφη όσμωση. Νερό βρύσης με κατάλληλη προετοιμασία. -Πρόγραμμα λίπανσης -Χωρίς καπάκι και τα φώτα θα τοποθετηθούν σε ιδιοκατασκευή. Αρχικά θα ήθελα κάποια σχόλια-παρατηρήσεις-διορθώσεις κυρίως στο βασικό εξοπλισμό (πλήθος-χαρακτηριστικά λαμπτήρων, watt θερμοστάτη, ισχύς φίλτρου, διαστάσεις ενυδρείου , ποσότητα υποστρώματος) Ελπίζω τα σχέδια να πραγματοποιήθούν , έστω και αν αυτό πάρει αρκετό χρόνο! Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Ιανουαρίου 2016 #2 Share 8 Ιανουαρίου 2016 3 λαμπες με 24 βατ η καθε μια,δηλαδη 72βατ συνολο σε 200 λιτρα ενυδρειο με υψος 50 ειναι πολυ λιγο φως,αν θες και γρασιδι,δεν κανει αυτος ο φωτισμος. Τα γρασιδια ειναι απαιτητικα φυτα και θελουν πολυ φως,co2 και λιπασματα. Οπωτε μιλαμε για πολυ παραπανω φως απο αυτο που γραφεις,θες κοντα στο 1βατ ανα λιτρο. Λιπασματα θα πρεπει αναγκαστικα να πας σε σκονες γιατι σε τοσα λιτρα θα υγρα δεν θα σου φτανουν ουτε για πλακα. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 8 Ιανουαρίου 2016 #3 Share 8 Ιανουαρίου 2016 Καλώς ήρθες . Αν μπορείς και δεν είναι έτοιμο-κολλημένο ήδη το ενυδρείο, κόψε 5 πόντους απ' το ύψος και πρόσθεσε ακόμη μια λάμπα γιατί όπως σου είπε και ο rastafarian, τα γρασίδια θέλουν πολύ φως. Ή αν δεν μπορείς να κόψεις ύψος, πρόσθεσε και άλλη λάμπα. Το ενυδρείο το έχεις ήδη; Θα το κολλήσεις εσύ; Επίσης αν κατάλαβα καλά, το υπόστρωμα θα το βάλεις σκέτο και δεν θα σε φτάσει με τίποτα. Υπολόγισε να σου πιάσει περίπου 5 πόντους το υπόστρωμα-χαλίκι. Αν θες για να σου βγει πιο οικονομικά, μπορείς να το αναμείξεις με χαλίκι (ανάλογα βέβαια και ποιό υπόστρωμα θα επιλέξεις). Ο θερμοστάτης είναι οκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Ιανουαρίου 2016 #4 Share 8 Ιανουαρίου 2016 Καλώς ήρθες . Αν μπορείς και δεν είναι έτοιμο-κολλημένο ήδη το ενυδρείο, κόψε 5 πόντους απ' το ύψος και πρόσθεσε ακόμη μια λάμπα γιατί όπως σου είπε και ο rastafarian, τα γρασίδια θέλουν πολύ φως. Ή αν δεν μπορείς να κόψεις ύψος, πρόσθεσε και άλλη λάμπα. Το ενυδρείο το έχεις ήδη; Θα το κολλήσεις εσύ; Επίσης αν κατάλαβα καλά, το υπόστρωμα θα το βάλεις σκέτο και δεν θα σε φτάσει με τίποτα. Υπολόγισε να σου πιάσει περίπου 5 πόντους το υπόστρωμα-χαλίκι. Αν θες για να σου βγει πιο οικονομικά, μπορείς να το αναμείξεις με χαλίκι (ανάλογα βέβαια και ποιό υπόστρωμα θα επιλέξεις). Ο θερμοστάτης είναι οκ. Και 5 ποντους να κοψει,τις παραπανω λαμπες δεν τις γλιτωνει για το γρασιδι. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 8 Ιανουαρίου 2016 #5 Share 8 Ιανουαρίου 2016 Του πρότεινα 2 λύσεις Κώστα: 1) Και κόβει 5 πόντους και προσθέτει και άλλη λάμπα, 2) Αν δεν μπορεί να μειώσει το ύψος ας προσθέσει μόνο και άλλη λάμπα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 9 Ιανουαρίου 2016 Author #6 Share 9 Ιανουαρίου 2016 (edited) Τίποτα δε είναι έτοιμο, τα πάντα θα τα προμηθευτώ όταν καταλήξω στις παραμέτρους όλων των υλικών. Το ενυδρείο θα το παραγγείλω ακριβώς στα μέτρα που θέλω. Από τα παραπάνω συμπεραίνω: -Σίγουρα 5 πόντούς λιγότερο ύψος (ή μήπως και περισσότερο ? ) -Άλλη μία λάμπα. Στις 4 λάμπες πως θα μοιράσω τα κέλβιν; Να ανεβάσω και τα watt της κάθε μίας? -Άλλο ένα τσουβάλι υπόστρωμα. Θα τσεκάρω και τα υποστρώματα με χαλίκι για να δω τι χάνω και τι κερδίζω. - Για τα λιπάσματα σε σκόνη δεν έχω ιδέα, θα το δω και αυτό. Μήπως αν ελάττωνα τον όγκο, θα έλυνα αρκετά προβλήματα? Όχι τόσο για το φως που ούτος ή άλλως θα το φτιαξω μόνος το φωτιστικό, αλλά για τα υπόλοιπα. Έγινε επεξεργασία 9 Ιανουαρίου 2016 - Luminous Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 9 Ιανουαρίου 2016 #7 Share 9 Ιανουαρίου 2016 Τίποτα δε είναι έτοιμο, τα πάντα θα τα προμηθευτώ όταν καταλήξω στις παραμέτρους όλων των υλικών. Το ενυδρείο θα το παραγγείλω ακριβώς στα μέτρα που θέλω. Από τα παραπάνω συμπεραίνω: -Σίγουρα 5 πόντούς λιγότερο ύψος (ή μήπως και περισσότερο ? ) -Άλλη μία λάμπα. Στις 4 λάμπες πως θα μοιράσω τα κέλβιν; Να ανεβάσω και τα watt της κάθε μίας? -Άλλο ένα τσουβάλι υπόστρωμα. Θα τσεκάρω και τα υποστρώματα με χαλίκι για να δω τι χάνω και τι κερδίζω. - Για τα λιπάσματα σε σκόνη δεν έχω ιδέα, θα το δω και αυτό. Μήπως αν ελάττωνα τον όγκο, θα έλυνα αρκετά προβλήματα? Όχι τόσο για το φως που ούτος ή άλλως θα το φτιαξω μόνος το φωτιστικό, αλλά για τα υπόλοιπα. Και παλι,με αλλη μια λαμπα δεν θα κανεις δουλεια,θελεις περισσοτερες ακομα και αν κοψεις 5 ποντους υψος.Τα γρασιδια ειναι απαιτητικα φυτα σε φως.Τα βατ της καθε λαμπας πανε αναλογα με το μηκος τους,εχουν στανταρ βατ τα μηκη. Για τα λιπασματα διαβασε εδω. Εγω θα σου ελεγα να αποφασισεις τις διαστασεις του ενυδρειου και μετα να ψαξεις για λαμπες και για φωτα αναλογα με το ενυδρειο που θα φτιαξεις.Ετσι οπως το κανεις τωρα θα μπερδευτεις και καπου θα κανεις λαθος. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 9 Ιανουαρίου 2016 #8 Share 9 Ιανουαρίου 2016 (edited) Γιατί γράφεις 24w στις λάμπες που θα βάλεις; Θα είναι μικρές σε μέγεθος. Θα πας σε μεγαλύτερες λάμπες που θα έχουν πιο πολλά watt έτσι κι αλλιώς λόγω μεγέθους και ίσως καλυφθείς στο θέμα φωτισμού. Πχ. μπορείς να βάλεις 4xT5 85cm 39 watt η μία και θα είσαι 156watt σύνολο, πολύ καλύτερα Έγινε επεξεργασία 9 Ιανουαρίου 2016 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 9 Ιανουαρίου 2016 #9 Share 9 Ιανουαρίου 2016 Γι αυτο λεω,αποφασισε το μεγεθος και τις διαστασεις του ενυδρειου πρωτα και μετα πας στα υπολοιπα,ετσι θα γινουν λαθος υπολογισμοι αν μιλαμε στον αερα χωρις διαστασεις ενυδρειου. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 9 Ιανουαρίου 2016 #10 Share 9 Ιανουαρίου 2016 αφού θα κάνεις δικό σου καπάκι υποθέτω ότι πιάνουν τα χέρια σου αν ναι τότε θεωρώ πως το ιδανικό ενυδρείο για εσένα θα ήταν. α) 90χ45χ45 θα έχεις περίπου 182 λίτρα και θα μπορέσεις να τοποθετήσεις 4 λάμπες των 39w και θα έχεις σύνολο 156w δηλαδή περίπου 0,85w/l και αν αφαιρέσουμε και το ύψος του βυθού θα έχεις κοντά 1w/l καθ θα είσαι ιδανικά και για γρασιδάκι. Λάμπες θα βάλεις της όσραμ που είναί και φτηνές ή τέσσερις 840 ή δυο 840 και δυο 860 β) 120χ50χ50 (αν δεν σε χαλάει θα μπορούσε το ύψος να ήταν 45) θα έχεις περίπου 300 λίτρα και θα μπορέσεις να τοποθετήσεις 4 λάμπες των 54w και θα έχεις σύνολο 216w δηλαδή περίπου 0,72w/l και αν αφαιρέσουμε και το ύψος του βυθού θα έχεις κοντά 0,9w/l καθ θα είσαι καλά και για γρασιδάκι. Λάμπες θα βάλεις της ίδιες που γράφω ποιο πάνω. Προσωπικά προτιμώ την πρώτη μου πρόταση αν σε ενδιαφέρουν όμως τα ψάρια ποιο πολύ από τα φυτά τότε στα 300 λίτρα θα έχεις ποιο πολλές επιλογές και για μεγάλα ψάρια. ο συνδυασμός που δίνεις 100χ45χ50 έχεις τον χειρότερο φωτισμό από της δυο παραπάνω προτάσεις και για γρασίδι θα ίσε οριακά καθώς θα έχεις περίπου 0,60w/l με 4 λάμπες των 39w. Τέλος αν επιμένεις στις διαστάσεις και στο γρασιδάκι τότε θα βάλεις ΜΗ φωτισμό και καθάρισες. Σκέψου αποφάσισε και πράξε αυτό που λέει η καρδιά σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 10 Ιανουαρίου 2016 Author #11 Share 10 Ιανουαρίου 2016 (edited) Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Με βάση τα όσα διαβάζω αποφάσισα να ρίξω τα λίτρα στα 180. Οι διαστάσεις θα είναι 90Χ45Χ45, οπότε μιλάμε σε αυτήν τη βάση. Το ενυδρείο δεν θα έχει καπάκι. Αυτό που θα φτιάξω εγώ , θα είναι η βάση των λαμπτήρων, η οποία θα στηρίζεται στο τοίχο στην πλάτη του ενυδρείου και θα προβάλει τις λάμπες από πάνω του. Στα 39W έχουμε περίπου 85 cm μήκος λαμπτήρα, δηλάδη λίγο λιγότερο από το μήκος του ενυδρείου, οπότε φαντάζομαι πως οι 4 λάμπες θα μπουν παρράληλα κατά μήκος του ενυφρείου και εναλλάξ 4000Κ-6500Κ, σωστά? Για το υπόστρωμα λίγο δυσκολεύομαι να αποφασίσω, διότι δεν έχω εικόνα της αναλογίας βάρους όγκου, οπότε δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα κιλά θα χρειαστώ για να κρίνω τι με συμφέρει. Αρχικά σκεφτόμουν για κάποιο που μπαίνει χωρίς χαλίκι, απλά και μόνο γα την ευκολία, αλλά πλέον βλέπω ότι ίσως να μη με συμφέρει σε αυτή την ποσότητα. Θα ήθελα κάποια γνώμη-συμβουλή σε αυτό. Σε περίπτωση που παίζει κάποιο ρόλο στην επιλογή υποστρώματος, σκέφτομαι σοβαρά να ακολουθήσω τη μέθοδο φυτέματος χωρίς γέμισμα του ενυδρείου. Όσον αναφορά τα λιπάσματα , σε αυτά τα λίτρα συνεχίζουν τα υγρά να είναι απαγορευτικα? Η διαδικασία των λιπασμάτων σε σκόνη δε μπορώ να πω πως με αποθαρρύνει , απλά το μόνο εμπόδιο που βλέπω είναι η προμήθειά τους. Για την προμήθεια του CO2 να μην σας ζαλίζω εδώ ,καθώς υπάρχει thread με αντίστοιχη ερώτηση. Θα ήθελα να καταλήξω σε όλα βασικά-ακριβά-μεγάλα μέρη του εξοπλισμού , ώστε να ξέρω ακριβώς τι θέλω από τους προμηθευτές και να αρχίσω να ασχολούμαι με το εσωτερικό του ενυδρείου , που είναι και το ωραίο κομμάτι. Έγινε επεξεργασία 10 Ιανουαρίου 2016 - Luminous Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Ιανουαρίου 2016 #12 Share 10 Ιανουαρίου 2016 Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Με βάση τα όσα διαβάζω αποφάσισα να ρίξω τα λίτρα στα 180. Οι διαστάσεις θα είναι 90Χ45Χ45, οπότε μιλάμε σε αυτήν τη βάση. Το ενυδρείο δεν θα έχει καπάκι. Αυτό που θα φτιάξω εγώ , θα είναι η βάση των λαμπτήρων, η οποία θα στηρίζεται στο τοίχο στην πλάτη του ενυδρείου και θα προβάλει τις λάμπες από πάνω του. Στα 39W έχουμε περίπου 85 cm μήκος λαμπτήρα, δηλάδη λίγο λιγότερο από το μήκος του ενυδρείου, οπότε φαντάζομαι πως οι 4 λάμπες θα μπουν παρράληλα κατά μήκος του ενυφρείου και εναλλάξ 4000Κ-6500Κ, σωστά? Με 4χ39 βατ θα εισαι καλα σ αυτα τα λιτρα. Επισης μπορεις να παιξεις με τα κελβιν και να βαλεις εκτος απο 6500 και 4500 και μια 8000 πχ Sylvania grolux Για το υπόστρωμα λίγο δυσκολεύομαι να αποφασίσω, διότι δεν έχω εικόνα της αναλογίας βάρους όγκου, οπότε δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα κιλά θα χρειαστώ για να κρίνω τι με συμφέρει. Αρχικά σκεφτόμουν για κάποιο που μπαίνει χωρίς χαλίκι, απλά και μόνο γα την ευκολία, αλλά πλέον βλέπω ότι ίσως να μη με συμφέρει σε αυτή την ποσότητα. Θα ήθελα κάποια γνώμη-συμβουλή σε αυτό. Σε περίπτωση που παίζει κάποιο ρόλο στην επιλογή υποστρώματος, σκέφτομαι σοβαρά να ακολουθήσω τη μέθοδο φυτέματος χωρίς γέμισμα του ενυδρείου. Η dry start δεν ειναι γι αυτη την εποχη του χρονου,εκτος αν εχεις ζεστο σπιτι.Επισης θα πρεπει να περιμενεις 2 μηνες για να το γεμισεις.Και κατι αλλο,και dry start να κανεις,το υποστρωμα δεν το γλιτωνεις.Εγω θα σου προτεινα ως υποστρωμα το fluval stratum. Όσον αναφορά τα λιπάσματα , σε αυτά τα λίτρα συνεχίζουν τα υγρά να είναι απαγορευτικα? Η διαδικασία των λιπασμάτων σε σκόνη δε μπορώ να πω πως με αποθαρρύνει , απλά το μόνο εμπόδιο που βλέπω είναι η προμήθειά τους. Τα υγρα λιπασματα δεν εινα απαγορευτικα,απλα στα λιτρα σου θα χαλας πολλα μπουκαλια μιας και θα πρεπει να κανεις καθημερινη λιπανση με προγραμμα,δεν ξερω αν θα σε συμφερει οικονομικα αυτο.Οι σκονες θα σε βγαλουν παρα πολυ καιρο και οσον αφορα την προμηθεια τους,αν εχεις καρτα και μπορεις να κανεις αγορες απο εξωτερικο πες μου να σου δωσω site απο Αγγλια να παραγγηλεις απο κει με τζαμπα μεταφορικα. Για την προμήθεια του CO2 να μην σας ζαλίζω εδώ ,καθώς υπάρχει thread με αντίστοιχη ερώτηση. Για το co2 διαβασε εδω Θα ήθελα να καταλήξω σε όλα βασικά-ακριβά-μεγάλα μέρη του εξοπλισμού , ώστε να ξέρω ακριβώς τι θέλω από τους προμηθευτές και να αρχίσω να ασχολούμαι με το εσωτερικό του ενυδρείου , που είναι και το ωραίο κομμάτι. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 10 Ιανουαρίου 2016 Author #13 Share 10 Ιανουαρίου 2016 (edited) Δε έχω σκοπό να γλυτώσω το υπόστρωμα (ούτε και οτιδήποτε άλλο ) , ρωτάω για την επιλογή με ή χωρίς χαλίκι. Το fluval stratum μπαίνει μόνο ή με χαλίκι? 'Οταν θα αρχίσει το στήσιμο , θα έχει ζεστάνει ο καιρός και δε με πειράζει η αναμονή του dry start, για αυτό και το σκέφτομαι Έγινε επεξεργασία 10 Ιανουαρίου 2016 - Luminous Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Ιανουαρίου 2016 #14 Share 10 Ιανουαρίου 2016 Δε έχω σκοπό να γλυτώσω το υπόστρωμα (ούτε και οτιδήποτε άλλο ) , ρωτάω για την επιλογή με ή χωρίς χαλίκι. Το fluval stratum μπαίνει μόνο ή με χαλίκι? Ναι βρε οκ,απλα επειδη εγραψες για dry start,ειπα οτι και εκει θες υποστρωμα. Το stratum λογικα μπορει να μπει και με χαλικι,εγω το εχω σκετο βεβαια στο ενυδρειο μου.Να σου πω,οτι το συγκεκριμενο ριχνει και το ph του νερου. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 10 Ιανουαρίου 2016 Author #15 Share 10 Ιανουαρίου 2016 Ναι βρε οκ,απλα επειδη εγραψες για dry start,ειπα οτι και εκει θες υποστρωμα. Το stratum λογικα μπορει να μπει και με χαλικι,εγω το εχω σκετο βεβαια στο ενυδρειο μου.Να σου πω,οτι το συγκεκριμενο ριχνει και το ph του νερου. Αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον γιατί θα έχω νερό βρύσης. Θα το τσεκάρω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Ιανουαρίου 2016 #16 Share 10 Ιανουαρίου 2016 (edited) Αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον γιατί θα έχω νερό βρύσης. Θα το τσεκάρω! Καλα,αφου απο τη στιγμη που θα εχεις και co2,ετσι και αλλιως θα εχεις μαλακο νερο στο ενυδρειο σου,αφου και το co2 ριχνει το ph Δες πως φανεται και μεσα στο ενυδρειο http://www.aquazone.gr/forums/topic/102557-roots-of-heaven/ Έγινε επεξεργασία 10 Ιανουαρίου 2016 - rastafarian 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 10 Ιανουαρίου 2016 #17 Share 10 Ιανουαρίου 2016 Καλα,αφου απο τη στιγμη που θα εχεις και co2,ετσι και αλλιως θα εχεις μαλακο νερο στο ενυδρειο σου,αφου και το co2 ριχνει το ph Δες πως φανεται και μεσα στο ενυδρειο http://www.aquazone.gr/forums/topic/102557-roots-of-heaven/ τελικα ειχα κανει λαθος για το stratum rasta στο αλλο θεμα. θελει πλυσιμο ; οταν το εβαλες θολωσε το νερο ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Ιανουαρίου 2016 #18 Share 10 Ιανουαρίου 2016 τελικα ειχα κανει λαθος για το stratum rasta στο αλλο θεμα. θελει πλυσιμο ; οταν το εβαλες θολωσε το νερο ; Οχι δεν θελει πλυσιμο. Εμενα δεν μου θολωσε καθολου το νερο,ηταν κρυσταλο κατευθειαν γιατι εκανα το κολπο με τη σακουλα και το χαρτι κουζινας. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 10 Ιανουαρίου 2016 #19 Share 10 Ιανουαρίου 2016 Οχι δεν θελει πλυσιμο. Εμενα δεν μου θολωσε καθολου το νερο,ηταν κρυσταλο κατευθειαν γιατι εκανα το κολπο με τη σακουλα και το χαρτι κουζινας. Ωπ τι κολπο ειναι αυτο ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Ιανουαρίου 2016 #20 Share 10 Ιανουαρίου 2016 Εφτιαξα το hardscape,φυτεψα ολα τα φυτα,σκεπασα ολο το ενυδρειο μεσα με χαρτι κουζινας,απο πανω εβαλα σακουλα απο πετ σοπ που δινουν τα ψαρια και γεμισα σιγα σιγα με νερο που επεφτε πανω στη σακουλα.Μολις γεμισε αφαιρεσα το χαρτι και τη σακουλα και ηταν κομπλε. Δες βιντακια στο youtube,εχει πολλα 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 13 Ιανουαρίου 2016 Author #21 Share 13 Ιανουαρίου 2016 Άρχισαν να λαμβάνονται οι πρώτες αποφάσεις Για φίλτρο κατέληξα σε αυτό. SunSun HW-303A 1400 LPH . Περιέργως είναι πολύ φθηνότερο από τα άλλα στην ίδια ισχύ. Δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να με υποψιάσει ή να με χαροποιήσει. Για την ώρα με χαροποιεί. Για υπόστρωμα θα μπει το Fluval Stratum. Αν μπορεί ,θα ήθελα κάποιος να αναφέρει , πόσα κιλά χρειάστηκε σε πόσο εμβαδόν, ώστε να υπολογίσω και εγώ στο περίπου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 13 Ιανουαρίου 2016 #22 Share 13 Ιανουαρίου 2016 εγω για 300 λιτρα πηρα 48 κιλα τωρα δε το εχω βαλει ακομα για να σου πω αν θα περισεψει ή θα χρειαστει κι αλλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luminous 13 Ιανουαρίου 2016 Author #23 Share 13 Ιανουαρίου 2016 εγω για 300 λιτρα πηρα 48 κιλα τωρα δε το εχω βαλει ακομα για να σου πω αν θα περισεψει ή θα χρειαστει κι αλλο Τι μήκος και πλάτος έχει το ενυδρείο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 13 Ιανουαρίου 2016 #24 Share 13 Ιανουαρίου 2016 121χ54 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 14 Ιανουαρίου 2016 #25 Share 14 Ιανουαρίου 2016 Η σακουλα πανω γραφει για τι διαστασεις ειναι.Νομιζω η 8κιλη ειναι για ενυδρειο 60χ30,αν θυμαμαι καλα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος