alexteo 5 Ιανουαρίου 2016 #26 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Καλά έκανε και έγραψε , σίγουρα στο χόμπι μας χρειαζόμαστε πολλές γνώσεις και όσες έχουν γραφτεί μέχρι τώρα και νέες, απλά στο χόμπι του ενυδρείου υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις αρχές , που δεν πρέπει ποτέ να τις ξεχνάμε , το ενυδρειο είναι χώρος φιλοξενίας ψαριών με το καθένα τις δικές του ανάγκες , εμείς καλούμαστε να προσφέρουμε οτι περνάει απο το χέρι μας ώστε τα ψαρια και κάθε τι υπάρχει απο ζωντανό οργανισμό μέσα στο ενυδρειο να ζήσουν τις ιδανικές συνθήκες , οπως θα μπορούσαν να ζήσουν και στην φύση, επιςης το κάθε ενυδρειο δεν προσφέρετε για πειράματα τύπου , ( πως θα ρίξω τα νιτρικά άλατα...) εάν δεν δούμε την συνολική εικόνα του ενυδρείου σε συνθήκες , Όποτε οποίος θέλει να ξεκινήσει ορθά αυτό το χόμπι σαν κανόνα πανω απο όλα πρέπει να δει ποια ψαρια του αρέσουν, να προμηθευθεί το κατάλληλο ενυδρειο και εξοπλισμό για τα συγκεκριμένα ψαρια , να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και μέσα και έξω απο το ενυδρειο, για τα ψαρια και μόνο τότε θα του λυθεί η απορία αν πρέπει τα νιτρικά στα 25 είναι φυςιολογικα, και έν κατακλείδι , οι δίσκοι θέλουν ΚΑΘΑΡΟ νερό , στο χέρι του χομπίστα είναι πως και αν θα το πετύχει .... οι δικοί μου πάντως για κανα 7 μηνό έζησαν και με 80 νιτρικά , δεν νιώθω περήφανος για αυτό και σίγουρα για οτι επακολουθήσει απο εδώ και πέρα με την υγεία τους Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αλέξανδρος Χριστόπουλος 5 Ιανουαρίου 2016 Author #27 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιο σκεπτικό διάλεξες την ψαροαυνθεση του ενυδρείου σου, και εάν έχεις διαβάσει κάποια θέματα που αφορούν τα συγκεκριμένα ψαρια και ειδικά τους δισκους, οπως για παράδειγμα κοπάδι, λίτρα, ρουτίνες.... Είμαι πιο μεγάλος από εσάς σε ηλικία. Με τα ενυδρεία ασχολήθηκα 3 φορές μέχρι σήμερα, όταν ήμουν νιόπαντρος , μετά το 1995 και πάλι πριν 1,5 χρόνια. Έχω βάλει ψάρια πάντα γλυκού νερού από μικρά ... , Αφρικάνες και δίσους. Αυτή την φορά ξεκίνησα πάλι με μικρά, στο 60ρη, μετά την αλλαγή που έκανα και πήρα 125ρη = έβαλα και 2 δίσκους γνωρίζοντας ότι οι δίσκοι θέλουν το ελάχιστο 300 λίτρα νερό. Όταν μεγάλωσε πολύ ο ένας πήρα το 28ρη με βασική σκέψη τους δίσκους. Όμως έβαλα και σκαλάρια και αυτός ο συνδιασμός μου άρεσε πολύ , γνωρίζοντας τα ρίσκα που λέγονται, έτσι για να δω τελικά ποιο από τα δύο θα συνεχίσω. Τα μικρά που έβαλα ούτε που τα πείραξαν καθόλου και οι δίσκοι και τα σκαλάρια.!!!!! και δεν υπάρχει καμία έριδα παρά μόνο μεταξύ τους = οι δίσκοι που αν δεν φιλιώσουν φτάνουν μέχρι τον θάνατο ( έχασα 4 δίσκους από δικές τους επιθέσεις, ενώ τα σκαλάρια δεν είναι τόσο αιμοβόρα όπως λένε ). Τώρα για βιβλία και άλλα τι να σου πω = έχω βάλει ---- παύλα στο διάβασμα, αρκετά έμαθα που δεν...άστο ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Ιανουαρίου 2016 #28 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Είμαι πιο μεγάλος από εσάς σε ηλικία. Με τα ενυδρεία ασχολήθηκα 3 φορές μέχρι σήμερα, όταν ήμουν νιόπαντρος , μετά το 1995 και πάλι πριν 1,5 χρόνια. Έχω βάλει ψάρια πάντα γλυκού νερού από μικρά ... , Αφρικάνες και δίσους. Αυτή την φορά ξεκίνησα πάλι με μικρά, στο 60ρη, μετά την αλλαγή που έκανα και πήρα 125ρη = έβαλα και 2 δίσκους γνωρίζοντας ότι οι δίσκοι θέλουν το ελάχιστο 300 λίτρα νερό. Όταν μεγάλωσε πολύ ο ένας πήρα το 28ρη με βασική σκέψη τους δίσκους. Όμως έβαλα και σκαλάρια και αυτός ο συνδιασμός μου άρεσε πολύ , γνωρίζοντας τα ρίσκα που λέγονται, έτσι για να δω τελικά ποιο από τα δύο θα συνεχίσω. Τα μικρά που έβαλα ούτε που τα πείραξαν καθόλου και οι δίσκοι και τα σκαλάρια.!!!!! και δεν υπάρχει καμία έριδα παρά μόνο μεταξύ τους = οι δίσκοι που αν δεν φιλιώσουν φτάνουν μέχρι τον θάνατο ( έχασα 4 δίσκους από δικές τους επιθέσεις, ενώ τα σκαλάρια δεν είναι τόσο αιμοβόρα όπως λένε ). Τώρα για βιβλία και άλλα τι να σου πω = έχω βάλει ---- παύλα στο διάβασμα, αρκετά έμαθα που δεν...άστο ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ. Να με συγχωρεις αλλα δεν ξεριες αν εισαι ο πιο μεγαλος εδω μεσα και επετρεψε μου να σου πω πως δεν εισαι.. Επισης δεν ξερεις απο ποτε ασχολειτε ο καθενας με τα ενυδρεια εδω μεσα και ουτε μετραμε τα χρονια μας εδω και ποιος εχει την μεγαλητερη εμπειρια..και εγω ειμαι 35 αλλα ασχολουμε με τα ενυδρεια απο 15 χρονων..οπωτε καλυτερα να στατησουμε τα ειμαι μεγαλητερος σας,πατερας σας και ασχολουμε απο ταδε χρονια γιατι θα μπλεξουμε τα μπουτια μας πραγμα που παει σε τσακωμους,κατι που δεν θελουμε σ αυτο το φορουμ. Επισης το διαβασμα δεν τελειωνει ποτε σ αυτο το χομπι.. Φιλικα στα λεω ολα αυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αλέξανδρος Χριστόπουλος 5 Ιανουαρίου 2016 Author #29 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Είμαι πιο μεγάλος από εσάς σε ηλικία. Με τα ενυδρεία ασχολήθηκα 3 φορές μέχρι σήμερα, όταν ήμουν νιόπαντρος , μετά το 1995 και πάλι πριν 1,5 χρόνια. Έχω βάλει ψάρια πάντα γλυκού νερού από μικρά ... , Αφρικάνες και δίσους. Αυτή την φορά ξεκίνησα πάλι με μικρά, στο 60ρη, μετά την αλλαγή που έκανα και πήρα 125ρη = έβαλα και 2 δίσκους γνωρίζοντας ότι οι δίσκοι θέλουν το ελάχιστο 300 λίτρα νερό. Όταν μεγάλωσε πολύ ο ένας πήρα το 28ρη με βασική σκέψη τους δίσκους. Όμως έβαλα και σκαλάρια και αυτός ο συνδιασμός μου άρεσε πολύ , γνωρίζοντας τα ρίσκα που λέγονται, έτσι για να δω τελικά ποιο από τα δύο θα συνεχίσω. Τα μικρά που έβαλα ούτε που τα πείραξαν καθόλου και οι δίσκοι και τα σκαλάρια.!!!!! και δεν υπάρχει καμία έριδα παρά μόνο μεταξύ τους = οι δίσκοι που αν δεν φιλιώσουν φτάνουν μέχρι τον θάνατο ( έχασα 4 δίσκους από δικές τους επιθέσεις, ενώ τα σκαλάρια δεν είναι τόσο αιμοβόρα όπως λένε ). Τώρα για βιβλία και άλλα τι να σου πω = έχω βάλει ---- παύλα στο διάβασμα, αρκετά έμαθα που δεν...άστο ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ. Οι 4 δίσκοι που έχασα ήταν στο 125ρη ενυδρείο ,ενώ στο 280ρη όλα πάνε πολύ καλά και πρέπει να λυθεί το θέμα των Νιτρικών. Τώρα για τις συνθήκες διαβίωσης του κάθε ψαριού οι αποστάσεις είναι καλύψιμες = οι 2-3 βαθμοί θερμοκρασία , ο 1 ή 2 βαθμοί σκληρότητας και το λίγο επάνω ή κάτω PH ... δεν μοιάζουν με Ρώσους και Αφρικανούς όπως λένε κάποιοι . Το νερό της Αττικής και η εδώ θερμοκρασία κάνει για όλα τα ψάρια, μόνο τα tetra υποφέρουν το Καλοκαίρι = αλλά το περνάνε.!!!! ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αλέξανδρος Χριστόπουλος 5 Ιανουαρίου 2016 Author #30 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Να με συγχωρεις αλλα δεν ξεριες αν εισαι ο πιο μεγαλος εδω μεσα και επετρεψε μου να σου πω πως δεν εισαι.. Επισης δεν ξερεις απο ποτε ασχολειτε ο καθενας με τα ενυδρεια εδω μεσα και ουτε μετραμε τα χρονια μας εδω και ποιος εχει την μεγαλητερη εμπειρια..και εγω ειμαι 35 αλλα ασχολουμε με τα ενυδρεια απο 15 χρονων..οπωτε καλυτερα να στατησουμε τα ειμαι μεγαλητερος σας,πατερας σας και ασχολουμε απο ταδε χρονια γιατι θα μπλεξουμε τα μπουτια μας πραγμα που παει σε τσακωμους,κατι που δεν θελουμε σ αυτο το φορουμ. Επισης το διαβασμα δεν τελειωνει ποτε σ αυτο το χομπι.. Φιλικα στα λεω ολα αυτα. Την ηλικία μου δεν την είπα με συνδυασμό σε γνώσεις σχετικά με τα ενυδρεία. Φυσικά και γνωρίζετε ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ που εγώ δεν έχω ιδέα ακόμα. Αυτό έρχεται από την συνεχή απασχόληση σας με το θέμα αυτό και εγώ και τις 3 φορές δεν έφτασα στα άκρα .... ούτε μέτρα θα έλεγα. Οπότε άδικα με κατηγορείς για ψευτοωαρογνώστη = αν γνώριζα δεν θα σας ρωτούσα. 2. Όταν έρθεις στην δική μου ηλικία ( 67 ετών ) δεν θα μπρείς να διαβάσεις ούτε εφημερίδα = ο Αλέξανδρος όμως καταπιάνεται με ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΥΤΑ από εμένα. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexteo 5 Ιανουαρίου 2016 #31 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Οι 4 δίσκοι που έχασα ήταν στο 125ρη ενυδρείο ,ενώ στο 280ρη όλα πάνε πολύ καλά και πρέπει να λυθεί το θέμα των Νιτρικών. Τώρα για τις συνθήκες διαβίωσης του κάθε ψαριού οι αποστάσεις είναι καλύψιμες = οι 2-3 βαθμοί θερμοκρασία , ο 1 ή 2 βαθμοί σκληρότητας και το λίγο επάνω ή κάτω PH ... δεν μοιάζουν με Ρώσους και Αφρικανούς όπως λένε κάποιοι . Το νερό της Αττικής και η εδώ θερμοκρασία κάνει για όλα τα ψάρια, μόνο τα tetra υποφέρουν το Καλοκαίρι = αλλά το περνάνε.!!!! ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ. Εγώ δεν θα μπω σε κάποια αντιπαράθεση με το μεγάλο μ-μικρός ... Πριν 1,1/2 χρόνο έτσι ξεκίνησα και εγώ 280 λίτρα και 4 δισκους....μου έλεγαν οτι είναι λάθος , αλλά εγώ δεν τους πίστευα... Μια και σε βλέπω στην ίδια κατάσταση οπως ήμουν εγώ όταν προτοεβαλα δισκους , ετοιμάσου για καθημερινές αλλαγές 50% και βάλε ... ετοιμάσου για σπιντες στρες άγχος , και μεσοπρόθεσμα ετοιμάσου για ασθένειες που τώρα δεν σου φαίνονται , απλά τα ψαρια θα τις βγάλουν στην πορεία , οι δίσκοι για να νιώσουν ασφάλεια θέλουν μεγάλο σε μήκος ενυδρειο 2μετρα καλά είναι, μεγάλο κοπάδι , κρυψώνες , και άμα σου βγει και κανα ζευγάρι .... να δω τι θα κανείς τα υπολειπο ψαρια ....στο 280 , όσο για τα νιτρικά όσο έχω διαβάσει όσο έχω ρωτήσει τα μειώνεις με συχνές αλλαγές νερου, λιγο τάισμα , όμως οι δίσκοι θέλουν πολύ φαΐ ....πως θα τα φέρεις σε ισορροπία όλα αυτά ;; πριν λύσεις το γρίφο με τα νιτρικά λύσεις μου αυτή την απορία , και για να γίνει σωστή κουβέντα παρουσίασε μας με φωτο και φόρμα το ενυδρειο σου, στα φόρουμ όλοι βοηθάμε τους συγχωμπιστες μας και δεν επικρίνουμε , όσο για την χημεία που θες να κανείς με τα αερόβια και αναερόβια βακτήρια , πες μας και τι οξυγόνωση υπάρχει στο ενυδρειο σου και αν θα είναι αρκετή για τους δισκους δεδομένου και της θερμοκρασίας που δεν ξέρουμε που την έχεις , αυτό που έχεις σκεφτεί να μειώσεις με καταλύτη τα νιτρικά γίνετε.... αλλά θέλει πολύ προσοχή , μα παρά πολύ , δεν το έχω δοκιμάσει , απλά μου είπε τον τροπο ένας συγχωμπιστας που έχει εμπειρία χρόνια στο ενυδρειο, πιστεύω όμως οτι οι κλασικές μέθοδοι είναι οι καλύτερες για την ισσοροπια ενός ενυδρείου Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 5 Ιανουαρίου 2016 #32 Share 5 Ιανουαρίου 2016 Είμαι πιο μεγάλος από εσάς σε ηλικία. Με τα ενυδρεία ασχολήθηκα 3 φορές μέχρι σήμερα, όταν ήμουν νιόπαντρος , μετά το 1995 και πάλι πριν 1,5 χρόνια. Έχω βάλει ψάρια πάντα γλυκού νερού από μικρά ... , Αφρικάνες και δίσους. Αυτή την φορά ξεκίνησα πάλι με μικρά, στο 60ρη, μετά την αλλαγή που έκανα και πήρα 125ρη = έβαλα και 2 δίσκους γνωρίζοντας ότι οι δίσκοι θέλουν το ελάχιστο 300 λίτρα νερό. Όταν μεγάλωσε πολύ ο ένας πήρα το 28ρη με βασική σκέψη τους δίσκους. Όμως έβαλα και σκαλάρια και αυτός ο συνδιασμός μου άρεσε πολύ , γνωρίζοντας τα ρίσκα που λέγονται, έτσι για να δω τελικά ποιο από τα δύο θα συνεχίσω. Τα μικρά που έβαλα ούτε που τα πείραξαν καθόλου και οι δίσκοι και τα σκαλάρια.!!!!! και δεν υπάρχει καμία έριδα παρά μόνο μεταξύ τους = οι δίσκοι που αν δεν φιλιώσουν φτάνουν μέχρι τον θάνατο ( έχασα 4 δίσκους από δικές τους επιθέσεις, ενώ τα σκαλάρια δεν είναι τόσο αιμοβόρα όπως λένε ). Τώρα για βιβλία και άλλα τι να σου πω = έχω βάλει ---- παύλα στο διάβασμα, αρκετά έμαθα που δεν...άστο ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ. Υπαρχει περιπτωση να εισαι απο τους μεγαλυτερους χομπιστες.. Καλο ειναι ομως να διαβαζουμε γιατι ετσι ανοιγουν αλλοι οριζοντες ...αυτο ειδικα εσυ το γνωριζεις... Αν παρακολουθεις το φορουμ θα μαθαινεις καινουργια πραγματα και θα καταλαβεις γιατι τα ψαρια συμπεριφερονται διαφορετικα και χανουν τα γεονολικα τους χαρακτηριστικα οταν μπερδευουμε τις λιμνες... Εγω που μιλησαμε ξερω οτι δεν εχεις διαθεση τσακωμου αλλα στα γραπτα χανεται η επαφη προσωπο με προσωπο..ολοι εχουν διαθεση βοηθειας απλα ο καθενας μασς ειναι ξεχωριστη πρωσοπικοτητα.. Ευχομαι να μπαινεις να διαβαζεις και να σε διαβαζουμε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αλέξανδρος Χριστόπουλος 6 Ιανουαρίου 2016 Author #33 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Εγω τον παρακινησα να γραψει στο φορουμ γιατι εβλεπα οτι ενω ασχολειται καιρο υπηρχαν πραγματα που θεωρουσα λαθος ... Επισης μου αρεσε οτι ενω συζηταγαμε εβλεπα οτι ειχε γνωσεις διαφορετικες απο αλλους χομπιστες λογω του επαγγελματος του και θα μπορουσε και να δεχτει και να δωσει βοηθεια... Δεν θυμαμαι βεβαια πουθενα να του ειπα για υγρο που κατεβαζει τα νιτρικα ....παρολα αυτα αν ανυσηχει υπαρχουν νιτροφαγα φυτα που θα βοηθησουν οχι βεβαια σε τεραστιο βαθμο το ενυδρειο του...για τα φιλτρα του ειπα και εγω...οπως και για την ψαροσυνθεση... Αλεξανδρε καλησπερα...χαιρομαι που αποφασισες να γραψεις.. Καλησπέρα φίλε μου καλέ. Όπως είδες γενικά τα πράγματα είναι όπως σου τα είχα πει.!! Άκουσα πολλά και διάφορα για τα Νιτρικά, Τα παιδιά έχουν δίκιο σε αρκετά αλλά στο δικό μου ενυδρείο κουμάντο κάνω μόνον εγώ με τις όποιες γνώσεις διαθέτω. Κατόπιν όλων αυτών των συζητήσεων, καλοπροαίρετων πιστεύω, και όπως είδαμε τα Νιτρικά είναι θέμα δύσκολο, που μάλλον δεν έχει μια σίγουρη απάντηση και λύση χωρίς μεγάλο κόπο. Επίσης είπα ότι εγώ κάνω πολλές δοκιμές και η μονιμότητα της ίδιας θέας δεν μου αρέσει και οι αλλαγές μου προσφέρουν πάντα αυξημένο ενδιαφέρον. Έτσι αποφάσισα να διώξω τα 2 ζευγάρια Σκαλάρια - Αγγελόψαρα, 4 σε πολύ καλό μέγεθος. Αν και είναι πολύ όμορφα με υπέροχη κίνηση, εκείνο που δεν μου αρέσει σε αυτά είναι οι πολλές γεννήσεις που ενοχλούν ακόμα κι εμένα. Θα βγάλω λοιπόν τα 4 Σκαλάρια τα οποία έτσι κι αλλιώς για δοκιμή τα έβαλα, γνωρίζοντας ότι θα το έβλεπα αργότερα. Και θα κρατήσω μόνο τους 4 Δίσκους και όλα τα μικρά. Βέβαια θα πουν πολλοί ότι οι Δίσκοι θέλουν θερμοκρασία από 27,5 και επάνω ενώ τα μικρά από 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Την απάντηση την ξέρουν όλοι, τι γίνεται τους 2 μήνες το Καλακαίρι που το νερό βράζει. Στο δωμάτιο λειτουργεί συνέχεια το κλιματιστικό σχεδόν όλο το Καλοκαίρι και το ενυδρείο δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από 29,2 βαθμούς. Τώρα το έχω στους 27,5 βαθμούς και πιστεύω ότι με την θερμοκρασία δεν είχα ούτε θα έχω κάποιο πρόβλημα. Τα μόνα που δεν άντεξαν σε 29 βαθμούς ήσαν οι Καρδινάλιοι και κάποια Νέον επέζησα. Οι Ερυθρόστομοι και κάποια άλλα που έχω, δεν ξέρω το όνομα τους, είναι σε καφέ χρώμα και τα θηλυκά με άσπρη κοιλιά, κοπαδόψαρα κι αυτά. Με αυτήν την σύνθεση είμαι βέβαιος ότι τα Νιτρικά και με μια μόνο αλλαγή στο δεκαήμερο δεν θα ανέβουν ποτέ πάνω από 20 έως 30. Έχω επίσης και 7 γατόψαρα και 1 γλύπτη που μεγάλωσε. Μπορεί να διώξω τα 3-4 Corydoras. Και θα προσθέσω έναν ωραίο Μονομάχο. Αυτά αποφάσισα..... και όλη αυτή η αλλαγή για τα Νιτρικά !!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris67 6 Ιανουαρίου 2016 #34 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Φίλε μου χρόνια πολλά. Σαφώς και στο δικό σου ενυδρείο κάνεις εσύ κουμάντο και είναι δικές σου οι επιλογές. Τα παιδιά προσπαθούν να βοηθήσουν. Συμφωνώ με τα παιδιά για την ψαροσύνθεση και εφόσον έκλεισες στους δίσκους προσωπική μου άποψη πάντα το ενυδρείο να έχει μόνο δίσκους. Όσον αφορά για τις αλλαγές που κάνεις γιατί δεν σου αρέσει η μονιμότητα να ξέρεις ότι οι πολλές αλλαγές μόνο καλό δεν κάνουν στο ενυδρείο σου. Αυτά από μένα πάντα φιλικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αλέξανδρος Χριστόπουλος 6 Ιανουαρίου 2016 Author #35 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Φίλε μου χρόνια πολλά. Σαφώς και στο δικό σου ενυδρείο κάνεις εσύ κουμάντο και είναι δικές σου οι επιλογές. Τα παιδιά προσπαθούν να βοηθήσουν. Συμφωνώ με τα παιδιά για την ψαροσύνθεση και εφόσον έκλεισες στους δίσκους προσωπική μου άποψη πάντα το ενυδρείο να έχει μόνο δίσκους. Όσον αφορά για τις αλλαγές που κάνεις γιατί δεν σου αρέσει η μονιμότητα να ξέρεις ότι οι πολλές αλλαγές μόνο καλό δεν κάνουν στο ενυδρείο σου. Αυτά από μένα πάντα φιλικά. Χρόνια πολλά και από εμένα > να είσαι καλά εσύ και όλοι οι δικοί σου. Οι αλλαγές που κάνω είναι στα μικρά ψάρια ή όταν άλλαζα το μέγεθος του ενυδρείου. Στο 60ρη θα βάλεις gapy, tetra, κλπ. Στο 125ρη μετά πρόσθεσα και 1 Δίσκο και λίγο αργότερα μπήκε και 1 θηλυκός. Από εκεί φυσικό ήταν να πάω σε μεγαλύτερο ενυδρείο, ειδικά για τους Δίσκους, όμως μέχρι εκεί μπορώ και ούτε λόγος για μια νέα αλλαγή μεγέθους. Τα μικρά επειδή μέσα εχω και ξύλα και αληθινά φυτά κάνουν την μεγάλη διαφορά του συνδυασμού μεγάλων - μικρών μια πολύ όμορφη εικόνα που μάλιστα πιστεύω, απο τα λίγα που ξέρω, δημιουργούν και στους Δίσκους το ενδιαφέρον γιατί ότι μπαίνει μέσα αυτοί το ελέγχουν , το παρακολουθούν και δεν κάθονται σαν κοιμισμένα. Όταν κάνω αλλαγή νερού και αφαιρέσω ή προσθέσω κάποια άλλα φυτά, ξύλα και γενικά μεταβάλλω την διακόσμηση να δεις πως ζωντανεύουν και πως κοιτάζουν ότι άλλαξε. Πριν μήνες είχα Ραμιρέζι με κίνηση γρήγορη = δεν τα κράτησα πολύ, αν και πολλοί τα συνιστούν για συμβίωση με τους Δίσκους. Αργότερα έβαλα 6 Ρέντ Μπάρμπ που μεγάλωσαν πολύ γρήγορα και τρώγανε τα 4/5 της τροφής από παντού και έπρεπε να ρίχνω πολύ περισσότερη τροφή για να φάνε και τα άλλα. Αν δεις τον συνδυασμό Μεγάλα - Μικρά είναι Θεαματική εικόνα. Αν χάσω κάποια μικρά ... Ε` δεν χάθηκε ο κόσμος και Δίσκο να χάσω πάλι δεν θα φορέσουμε μαύρη γραβάτα.!!!!!! Καλή σου συνέχεια.!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 6 Ιανουαρίου 2016 #36 Share 6 Ιανουαρίου 2016 κανενα νοημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 6 Ιανουαρίου 2016 #37 Share 6 Ιανουαρίου 2016 (edited) Χρόνια πολλά και από εμένα > να είσαι καλά εσύ και όλοι οι δικοί σου. Οι αλλαγές που κάνω είναι στα μικρά ψάρια ή όταν άλλαζα το μέγεθος του ενυδρείου. Στο 60ρη θα βάλεις gapy, tetra, κλπ. Στο 125ρη μετά πρόσθεσα και 1 Δίσκο και λίγο αργότερα μπήκε και 1 θηλυκός. Από εκεί φυσικό ήταν να πάω σε μεγαλύτερο ενυδρείο, ειδικά για τους Δίσκους, όμως μέχρι εκεί μπορώ και ούτε λόγος για μια νέα αλλαγή μεγέθους. Τα μικρά επειδή μέσα εχω και ξύλα και αληθινά φυτά κάνουν την μεγάλη διαφορά του συνδυασμού μεγάλων - μικρών μια πολύ όμορφη εικόνα που μάλιστα πιστεύω, απο τα λίγα που ξέρω, δημιουργούν και στους Δίσκους το ενδιαφέρον γιατί ότι μπαίνει μέσα αυτοί το ελέγχουν , το παρακολουθούν και δεν κάθονται σαν κοιμισμένα. Όταν κάνω αλλαγή νερού και αφαιρέσω ή προσθέσω κάποια άλλα φυτά, ξύλα και γενικά μεταβάλλω την διακόσμηση να δεις πως ζωντανεύουν και πως κοιτάζουν ότι άλλαξε. Πριν μήνες είχα Ραμιρέζι με κίνηση γρήγορη = δεν τα κράτησα πολύ, αν και πολλοί τα συνιστούν για συμβίωση με τους Δίσκους. Αργότερα έβαλα 6 Ρέντ Μπάρμπ που μεγάλωσαν πολύ γρήγορα και τρώγανε τα 4/5 της τροφής από παντού και έπρεπε να ρίχνω πολύ περισσότερη τροφή για να φάνε και τα άλλα. Αν δεις τον συνδυασμό Μεγάλα - Μικρά είναι Θεαματική εικόνα. Αν χάσω κάποια μικρά ... Ε` δεν χάθηκε ο κόσμος και Δίσκο να χάσω πάλι δεν θα φορέσουμε μαύρη γραβάτα.!!!!!! Καλή σου συνέχεια.!!!! Γνωμη μου ειναι οτι οι δισκοι πανε καλυτερα μονοι τους...Αντε κανα βυθοψαρο....Η περιγραφη οτι ειναι σαν κοιμισμενοι δειχνει το dna του δισκου και οταν λειτουργουν ετσι νιωθουν ασφαλεις...Ειναι σαν να λεμε η χελωνα ειναι αργη...Καλο λοιπον ειναι να μην κανουμε μεγαλες αλλαγες γιατι τους στρεσαρουμε στην ουσια.. Μαζι με μεγαλα ψαρια οσοι εχουμε ασχοληθει με αμερικανικες κιχλιδες καποια στιγμη βαλαμε και μικρα κοπαδοψαρα συνηθως...Καταλαβαινω οτι εχεις διαθεση για αλλαγες και μια καλη αλλαγη θα ηταν να ανεβεις σε λιτρα να διωξεις τα εσωτερικα φιλτρα και να κανεις τους δισκους κοπαδι....Ετσι θα μπεις σε αλλα μονοπατια στο χομπι και θα δεις πραγματικες ομορφιες του ενυδρειου... Οσο για το ψαρι που δεν πειραζει αν χαθει......Κατα την γνωμη μου ειναι ζωντανο και αυτο οπως ενα σκυλι η οτιδηποτε αλλο εχουμε σαν κατοικιδιο και αν δεν εχουμε σκοπο να το προσεξουμε καλυτερα να μην το παρουμε καθολου...Μαυρη γραβατα ποτε(ουτε καν γραβατα)..Παντα φιλικα.... Έγινε επεξεργασία 6 Ιανουαρίου 2016 - stathis spithas Link to comment Share on other sites More sharing options...
tepe 6 Ιανουαρίου 2016 #38 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Συμφωνω με τους προλαλισαντες για την ψαροσυνθεση και εγω πριν πεντε χρονια νομιζα οτι εδω ειναι ολοι υπερβολικοι μετα ομως απο παθηματα εχω μαθει. Αν θες επικουρικα με την ψαροσυνθεση ζητα απο συνχομπιστες να σου δοσουν μια ποσοτητα κερατοφυλλο το οποίο θα λετρεψει τα νιρτρικα σου και θα τα καταπιει ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δημητρης Τ 6 Ιανουαρίου 2016 #39 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Αν τελικά ρίξεις τα νιτρικά σου με αλλαγές κάθε 15ήμερο κ κανονικό τάισμα θα ήθελα να το δημοσιοποιησεις.δεν το λέω ειρωνικά!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 6 Ιανουαρίου 2016 #40 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Συμφωνω με τους προλαλισαντες για την ψαροσυνθεση και εγω πριν πεντε χρονια νομιζα οτι εδω ειναι ολοι υπερβολικοι μετα ομως απο παθηματα εχω μαθει. Αν θες επικουρικα με την ψαροσυνθεση ζητα απο συνχομπιστες να σου δοσουν μια ποσοτητα κερατοφυλλο το οποίο θα λετρεψει τα νιρτρικα σου και θα τα καταπιει ! Αλεξανδρε εχω εγω κερατοφυλο αν θες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 6 Ιανουαρίου 2016 #41 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Τα ξύλα αυτά που τα φέρνουν από τα νερά των Δίσκων περιέχουν Τανίνες που είναι Όξινες και έτσι κατεβάζουν την Αλκαλικότητα αρκετά στα επίπεδα του φυσικού τους περιβάλλοντος, κάτω και από το 6 προς το 5,5 PH. που πλεονάζει η Οξύτητα και μειώνει τις Βάσεις. Εγώ απλά σκέφτηκα την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας με το σπάσιμο των ξύλων σε μικρά κομματάκια ώστε να βγαίνουν οι Τανίνες γρήγορα και όχι μετά από ΧΡΟΝΙΑ και σε αυτό δεν νομίζω να κάνω λάθος.... ήμουν Χημικός πετρελαίων και έχω μάθει σε έρευνες . Έπειτα κάποια πράγματα δεν τα έμαθα από εδώ κι εκεί αλλά από πολύπειρους ανθρώπους που ασχολούνται με τους Δίσκους. Υπάρχει η μέθοδος ενός βαρελιού, όπου βάζεις σε σακούλες Τύρφη και με την περιδίνηση του νερού έχεις το ΝΕΡΟ που θέλεις. Όμως αυτό το νερό δεν κρατάει πάνω από μια εβδομάδα και πρέπει να το έχεις έτοιμο για την αλλαγή νερού στο ενυδρείο.......... πράγμα που εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ και να τρέχω ..... προτιμώ να αγοράζω απεσταγμένο νερό. Φυσικά ΑΥΤΑ δεν έχουν καμία σχέση με τα Νιτρικά. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. Φυσικά και ΔΕΝ έχουν σχέση με τα νιτρικά όλα αυτά... αλλά... προφανώς όμως θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει περισσότερο η ευζωία των ψαριών σου... γι' αυτό και τα γράφω (άλλωστε θα τα διαβάσουν κι άλλοι). 1. Αφού ήσουν χημικός μπορείς να καταλάβεις (υποθέτω) τι σημαίνει απαραίτητες μετρήσεις στο νερό (θερμοκρασία και εύρος ΡΗ) για τα είδη, που φιλοξενείς. Όταν "στήνεις" ενυδρείο... ΔΕΝ βάζεις απλά ότι ψάρι σου αρέσει στο νερό...πρώτα ελέγχεις τις απαιτήσεις του και ανάλογα πράττεις. 2. ΑΝ βρέθηκαν κάποιοι που σου πρότειναν να βάλεις νέον τέτρα μαζί με τους δίσκους και τα σκαλάρια... λυπάμαι που το λέω αλλά... ΔΕΝ είναι πολύπειροι... άσχετοι ( ή αδιάφοροι για την ζωή των ψαριών) είναι. Μια απλή αναζήτηση στο εύρος θερμοκρασίας που ζουν, είναι αρκετή... για να πάρεις απάντηση σε αυτό. Εκτός των συνθηκών νερού και θερμοκρασίας... τα ψάρια έχουν και τρόπο ζωής. Κάποια ζουν μόνα... άλλα σε ομάδες (και ούτω καθ' εξής) όπως όλα τα εν προκειμένω είδη που έχεις... και ομάδα ΔΕΝ είναι 2-3 άτομα. 3. Το να αγοράζεις απεσταγμένο νερό στην σημερινή εποχή και με τις τιμές που έχουν φτάσει οι ΑΟ (αντίστροφη όσμωση) ... ΔΕΝ είναι και το πιο έξυπνο πράγμα, που μπορείς να κάνεις. 4. Οι τανίνες που τόσο πολύ "παλεύεις" (προφανώς για να σου "κατεβάσουν" τις σκληρότητες για "πέσει" και το ΡΗ)... ΔΕΝ θα το κάνουν τόσο εύκολα... αλλά κι όταν γίνει με το καλό, θέλω να μου πεις κι αν γνωρίζεις το πως θα καταφέρεις να το κρατήσεις σταθερό. 5. Διάβασε και το κείμενο που σου βάζω στο παρακάτω link... κι ελπίζω να σε βοηθήσει.- http://www.aquazone.gr/forums/topic/97473-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BD/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 6 Ιανουαρίου 2016 #42 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Χρόνια πολλά και από εμένα > να είσαι καλά εσύ και όλοι οι δικοί σου. Οι αλλαγές που κάνω είναι στα μικρά ψάρια ή όταν άλλαζα το μέγεθος του ενυδρείου. Στο 60ρη θα βάλεις gapy, tetra, κλπ. Στο 125ρη μετά πρόσθεσα και 1 Δίσκο και λίγο αργότερα μπήκε και 1 θηλυκός. Από εκεί φυσικό ήταν να πάω σε μεγαλύτερο ενυδρείο, ειδικά για τους Δίσκους, όμως μέχρι εκεί μπορώ και ούτε λόγος για μια νέα αλλαγή μεγέθους. Τα μικρά επειδή μέσα εχω και ξύλα και αληθινά φυτά κάνουν την μεγάλη διαφορά του συνδυασμού μεγάλων - μικρών μια πολύ όμορφη εικόνα που μάλιστα πιστεύω, απο τα λίγα που ξέρω, δημιουργούν και στους Δίσκους το ενδιαφέρον γιατί ότι μπαίνει μέσα αυτοί το ελέγχουν , το παρακολουθούν και δεν κάθονται σαν κοιμισμένα. Όταν κάνω αλλαγή νερού και αφαιρέσω ή προσθέσω κάποια άλλα φυτά, ξύλα και γενικά μεταβάλλω την διακόσμηση να δεις πως ζωντανεύουν και πως κοιτάζουν ότι άλλαξε. Πριν μήνες είχα Ραμιρέζι με κίνηση γρήγορη = δεν τα κράτησα πολύ, αν και πολλοί τα συνιστούν για συμβίωση με τους Δίσκους. Αργότερα έβαλα 6 Ρέντ Μπάρμπ που μεγάλωσαν πολύ γρήγορα και τρώγανε τα 4/5 της τροφής από παντού και έπρεπε να ρίχνω πολύ περισσότερη τροφή για να φάνε και τα άλλα. Αν δεις τον συνδυασμό Μεγάλα - Μικρά είναι Θεαματική εικόνα. Αν χάσω κάποια μικρά ... Ε` δεν χάθηκε ο κόσμος και Δίσκο να χάσω πάλι δεν θα φορέσουμε μαύρη γραβάτα.!!!!!! Καλή σου συνέχεια.!!!! Διαβάζοντας αυτό... σε μένα είναι αρκετό να καταλάβω ότι... ΔΕΝ έχω θέση στο θέμα που έχεις ανοίξει. ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι φτηνές οι ζωές... ΑΝ στοίχιζαν όσο μια Ferrari... θα τα έβλεπες διαφορετικά (υποθέτω). Λυπάμαι όμως που το διαβάζω... από άνθρωπο αυτής της ηλικίας και επιπέδου γνώσεων.- ΥΓ. Το ότι τα βλέπεις όλα καλά... ΔΕΝ σημαίνει κι ότι είναι. Σκέψου και ότι μπορεί να ΜΗΝ διαθέτεις τα απαραίτητα "μάτια"... για να δεις. "Άλλα τα μάτια του λαγού... κι άλλα της κουκουβάγιας"... λέει ο πάνσοφος λαός μας. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tepe 6 Ιανουαρίου 2016 #43 Share 6 Ιανουαρίου 2016 Εδώ υπαρχουν και άλλοι άνθρωποι με παιδεια ανωτατη μορφωση και ηλικια που δεν φανταζεσαι , όμως δεν παιζει κανενα ρολο, το κοινό μας στοιχείο είναι η αγαπη για αυτές τις ζωές δεν ξεχωρίζουμε το την σημαντικοτητα με την τιμή, υπάρχουν απιστευτα ενυδρεία με ψαρια αξιας 0,5 ευρώ και μιζερα ενυδρεία με δισκους που ταλαιπορουνται και ας κοστιζουν εκατονταδες ευρω. Για μας εδώ η αξία της ζωής ενος Poecilia reticulata είναι το ίδιο με ενος δίσκου γιατι πανω απο ΄΄ολα είμαστε φιλοζωοι ! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 7 Ιανουαρίου 2016 #44 Share 7 Ιανουαρίου 2016 στο δικό μου ενυδρείο κουμάντο κάνω μόνον εγώ με τις όποιες γνώσεις διαθέτω. Δυστυχώς φίλε μου, δεν κάνεις κουμάντο εσύ, η φύση κάνει, εσύ είσαι απλός θεατής τι γίνεται τους 2 μήνες το Καλακαίρι που το νερό βράζει Και αυτοί που έχουν χρυσόψαρα που θέλουν μέγιστη θερμοκρασία 24-25 τι κάνουν ; Τα αφήνουν να γίνουν ψαρόσουπα ; Όχι βέβαια, σε αυτό το θέμα η τεχνολογία έχει βρει λύσεις για να βοηθήσει στα προβλήματα που δημιουργούμε εμείς . Αν χάσω κάποια μικρά ... Ε` δεν χάθηκε ο κόσμος και Δίσκο να χάσω πάλι δεν θα φορέσουμε μαύρη γραβάτα.!!!!!! Αυτό δεν αρμόζει σε χομπιστα, και αν ποτέ συμβεί θα πρέπει να βρούμε το λόγο για να μη ξανασυμβεί , και με μια απλή λογική δεν θα πρέπει ποτέ να το προκαλέσουμε να συμβεί. Με το σκεπτικό σου το προκαλείς 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frog 7 Ιανουαρίου 2016 #45 Share 7 Ιανουαρίου 2016 Εδώ υπαρχουν και άλλοι άνθρωποι με παιδεια ανωτατη μορφωση και ηλικια που δεν φανταζεσαι , όμως δεν παιζει κανενα ρολο, το κοινό μας στοιχείο είναι η αγαπη για αυτές τις ζωές δεν ξεχωρίζουμε το την σημαντικοτητα με την τιμή, υπάρχουν απιστευτα ενυδρεία με ψαρια αξιας 0,5 ευρώ και μιζερα ενυδρεία με δισκους που ταλαιπορουνται και ας κοστιζουν εκατονταδες ευρω. Για μας εδώ η αξία της ζωής ενος Poecilia reticulata είναι το ίδιο με ενος δίσκου γιατι πανω απο ΄΄ολα είμαστε φιλοζωοι ! Θα διαφωνήσω λίγο με το πόσο είμαστε φιλόζωοι εδώ μέσα όλοι μας ξεκινώντας από τον εαυτό μου που στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα ενυδρεία θα μπορούσα άνετα να αποκαλέσω τον εαυτό μου Mengele ή Eichmann των ενυδρείων τις περισσότερες φορές άθελα μου βέβαια αλλά αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Αν είμασταν φιλόζωοι δεν θα ταλαιπωρούσαμε τα ψαράκια για να κάνουμε το κέφι μας, χόμπι, βίτσιο ή όπως αλλιώς το ονομάζει ο καθένας αλλά θα τα αφήναμε να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 7 Ιανουαρίου 2016 #46 Share 7 Ιανουαρίου 2016 Θα διαφωνήσω λίγο με το πόσο είμαστε φιλόζωοι εδώ μέσα όλοι μας ξεκινώντας από τον εαυτό μου που στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα ενυδρεία θα μπορούσα άνετα να αποκαλέσω τον εαυτό μου Mengele ή Eichmann των ενυδρείων τις περισσότερες φορές άθελα μου βέβαια αλλά αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Αν είμασταν φιλόζωοι δεν θα ταλαιπωρούσαμε τα ψαράκια για να κάνουμε το κέφι μας, χόμπι, βίτσιο ή όπως αλλιώς το ονομάζει ο καθένας αλλά θα τα αφήναμε να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον Αυτή η κουβέντα μπορεί να τραβήξει πολύ μακριά, και για όσους λόγους θέτεις πως δεν είμαστε φιλόζωοι, για τους ίδιους λόγους εγώ ή κάποιος άλλο θα σου αποδεικνύει πως είμαστε, αρκεί ότι κάνουμε σε αυτό το χόμπι να είναι με τους νόμους της φύσης, γιατί αλλιώς , με την ευρύτερη έννοια του όρου "φιλόζωος" , ούτε σκυλιά θα είχαμε στα σπίτια μας , ούτε γατιά, ούτε άλογα παλαιότερα ή άλλα ζώα εργασίας , και το πιο σίγουρο δεν θα εκτρέφαμε ζώα για τροφή, θα τρώγαμε μόνο ραδίκια. Και προσωπικά μπορώ να σου πω πως τα 3-4 τελευταία που ασχολούμαι με αυτό το χόμπι, έχω αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση και έχω γίνει πολύ μεγαλύτερος φιλόζωος από ότι ήμουν πριν, γιατί και έμαθα και κατάλαβα τι μπορεί να προκαλέσουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση αλλά και δεν με απασχολεί πλέον το οικονομικό κόστος για να αντικαταστήσω το ψάρι που θα χάσω , αλλά για αυτό καθεαυτό το ψάρι σαν ένα μοναδικό άτομο, το ψάρι που θα χάσω θα είναι αναντικατάστατο, για αυτό φροντίζω να μη το χάσω. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frog 7 Ιανουαρίου 2016 #47 Share 7 Ιανουαρίου 2016 (edited) Έχεις δίκαιο ότι η κουβέντα πάει πολύ μακριά αλλά μην μπερδεύεις τα ζώα που μεγάλωσε ο άνθρωπος για την τροφή ή εργασία και προστασία (είναι φιλόζωος κάποιος που έχει λυκόσκυλο ή ένα Husky στο διαμέρισμα στην Ελλάδα π.χ ?) με τα διακοσμητικά όπως πουλιά και ψάρια που καλύπτουν τελείως διαφορετικές ανάγκες. Δεν είμαι vegeterian να διευκρινίσω, αλλά και το ότι προσπαθώ να μην έχω απώλειες στα ενυδρεία μου και να ζούνε τα ψαράκια μου στις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα ενυδρεία δεν με κάνει αυτόματα φιλόζωο. Συγνώμη για την εκτός θέματος παρέμβαση Έγινε επεξεργασία 7 Ιανουαρίου 2016 - Frog Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 7 Ιανουαρίου 2016 #48 Share 7 Ιανουαρίου 2016 Και για να μιλήσουμε τώρα για τα νιτρικά. Ο αρχηγός του παιχνιδιού που παίζουμε είναι η φύση, και η φύση έχει δώσει τη λύση, πρέπει να κάνουμε ότι κάνει η φύση. Η φύση στα ποτάμια ανανεώνει το νερό κατά χιλιάδες λίτρα το δευτερόλεπτο και στη λίμνες εκτός από ανανέωση, που δεν είναι πάντα τόσο μεγάλη όσο τα ποτάμια , έχει δημιουργήσει καταναλωτές νιτρικών, που αυτά είναι τα φυτά. Αντιγράφοντας και εμείς τη φύση , γιατί μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε, κάνουμε ανανέωση του νερού με αλλαγές αντικαθιστώντας το νερό που έχει πολλά νιτρικά με φρέσκο νερό, και όπου και όταν μπορούμε προσθέτουμε φυτά για να καταναλώνουν αυτά τα νιτρικά αλλά και πολλές άλλες ουσίες που μπορεί να είναι επιβαρυντικές για τα ψάρια μας, ταυτόχρονα τα φυτά εμπλουτίζουν το νερό με οξυγόνο, αυτό που κάνουν και στη φύση δηλαδή, τίποτα παραπάνω , τίποτα λιγότερο. Άρα οι λύσεις για τη μείωση των νιτρικών είναι αυτές. Ο άνθρωπος όμως έφτιαξε και χημικά σκευάσματα για να μπορέσει να απορροφήσει τα νιτρικά, έφτιαξε ρητίνες που δεσμεύουν τα νιτρικά, αυτές όμως θέλουν τακτικό έλεγχο, τακτική αντικατάσταση και έχουν κόστος, αλλά και πάλι δεν είναι η απόλυτη λύση, γιατί στη στήλη του νερού εκτός από νιτρικά συσσωρεύονται και άλλα στοιχειά, όπως φωσφορικά κλπ, άρα θα χρειαστούμε και κάτι άλλο για τα υπόλοιπα , και έτσι πάει λέγοντας. Και έρχεται και ένα τελευταίο που δεν γίνεται τακτικά αναφορά, και είναι η οξειδοαναγωγή , δηλαδή εκτός από τα νιτρικά , φωσφορικά κλπ έχουμε και την οξειδοαναγωγή, τη δυνατότητα δηλαδή του νερού να μεταφέρει οξυγόνο, και για αυτό από όσο έχω διαβάσει λύνεται με οζονοποιητες κλπ, δηλαδή πολλές χημικές διαδικασίες για να βελτιώσουμε το νερό και άρα τις συνθήκες διαβίωσης των ζωντανών μας. Αξίζει το κόπο να ασχοληθούμε με αυτές τις χημικές διαδικασίες , που δεν είναι σίγουρο100% πως θα έχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα , και να μη κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές νερού ή να έχουμε λιγότερη ιχθυοφόρτιση και έτσι να μειώσουμε αυτές τις αλλαγές ; Η απόφαση είναι δικιά σας. Και θα μου πει κάποιος άλλος , πως πρέπει δηλαδή να είμαστε με ένα κουβά στο χέρι και να αλλάζουμε συνέχεια νερά ; Εδώ η τεχνολογία και πάλι μπορεί να βοηθήσει, εύκολα και οικονομικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα έξυπνο και εύκολο συστηματάκι αυτόματης αλλαγής, και εσείς καθίστε στη πολυθρόνα σας και χαλαρώστε μπροστά στο ενυδρείο σας, εύκολα πράγματα, και ξεκούραστα. Κάτι για υγρά, ζουμιά και μαντζούνια που άκουσα δεν παίζουν παιδιά, και αυτού του είδους τα χημικά δεν αφαιρούν, αλλά μετατρέπουν σε κάτι άλλο, δηλαδή αυτές οι ενώσεις παραμένουν μέσα στο ενυδρείο με τη μορφή κάποιας άλλης ένωσης . Ξέχασα να αναφέρω πως υπάρχει και βιολογικός τρόπος αφαίρεσης των νιτρικών, με αναερόβια βιολογία, αερόβια βακτήρια σε αναερόβιο περιβολών παίρνουν το οξυγόνο από τα νιτρικά και αφήνουν το άζωτο ελεύθερο σε αέρια μορφή και φεύγει στην ατμόσφαιρα. Προσωπικά πιστεύω , πως εκτός ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει, αυτή τη στιγμή κάνω δόκιμες σε τέτοιου είδους φίλτρα, δεν φτάνει όμως, αυτό θα αφαιρέσει μόνο νιτρικά και όχι και τα υπόλοιπα που ανάφερα και πριν. Αυτά, πιστεύω να μη ξέχασα κάτι άλλο 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskus fan 8 Ιανουαρίου 2016 #49 Share 8 Ιανουαρίου 2016 (edited) Τάκη να προσθέσω σε αυτό που έγραψες μια μικρή επεξήγηση... επειδή τα θαυματουργά "ματζούνια" για τους περισσότερους έχουν άγνωστη λειτουργία. Για παράδειγμα... μετράς 100 ppm ΝΟ3... βάζεις στο φίλτρο το "μαγικό" υλικό και όταν ξαναμετράς 15 ppm... (Ωωωωωω θαύμα... θαύμα... αναφωνείς) αλλά... αγνοείς ότι έκανε μια απλή "μετατροπή" ιόντων (ένεκα ιοντοανταλλακτικές ρητίνες)... σε κάτι άλλο (όπως πχ. αλάτι).- ΥΓ. Εσφαλμένη ανάγνωση του κειμένου σου... μόλις το ξαναδιάβασα είδα ότι... το έχεις γράψει.- Έγινε επεξεργασία 8 Ιανουαρίου 2016 - diskus fan Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexteo 9 Ιανουαρίου 2016 #50 Share 9 Ιανουαρίου 2016 Και για να μιλήσουμε τώρα για τα νιτρικά. Ο αρχηγός του παιχνιδιού που παίζουμε είναι η φύση, και η φύση έχει δώσει τη λύση, πρέπει να κάνουμε ότι κάνει η φύση. Η φύση στα ποτάμια ανανεώνει το νερό κατά χιλιάδες λίτρα το δευτερόλεπτο και στη λίμνες εκτός από ανανέωση, που δεν είναι πάντα τόσο μεγάλη όσο τα ποτάμια , έχει δημιουργήσει καταναλωτές νιτρικών, που αυτά είναι τα φυτά. Αντιγράφοντας και εμείς τη φύση , γιατί μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε, κάνουμε ανανέωση του νερού με αλλαγές αντικαθιστώντας το νερό που έχει πολλά νιτρικά με φρέσκο νερό, και όπου και όταν μπορούμε προσθέτουμε φυτά για να καταναλώνουν αυτά τα νιτρικά αλλά και πολλές άλλες ουσίες που μπορεί να είναι επιβαρυντικές για τα ψάρια μας, ταυτόχρονα τα φυτά εμπλουτίζουν το νερό με οξυγόνο, αυτό που κάνουν και στη φύση δηλαδή, τίποτα παραπάνω , τίποτα λιγότερο. Άρα οι λύσεις για τη μείωση των νιτρικών είναι αυτές. Ο άνθρωπος όμως έφτιαξε και χημικά σκευάσματα για να μπορέσει να απορροφήσει τα νιτρικά, έφτιαξε ρητίνες που δεσμεύουν τα νιτρικά, αυτές όμως θέλουν τακτικό έλεγχο, τακτική αντικατάσταση και έχουν κόστος, αλλά και πάλι δεν είναι η απόλυτη λύση, γιατί στη στήλη του νερού εκτός από νιτρικά συσσωρεύονται και άλλα στοιχειά, όπως φωσφορικά κλπ, άρα θα χρειαστούμε και κάτι άλλο για τα υπόλοιπα , και έτσι πάει λέγοντας. Και έρχεται και ένα τελευταίο που δεν γίνεται τακτικά αναφορά, και είναι η οξειδοαναγωγή , δηλαδή εκτός από τα νιτρικά , φωσφορικά κλπ έχουμε και την οξειδοαναγωγή, τη δυνατότητα δηλαδή του νερού να μεταφέρει οξυγόνο, και για αυτό από όσο έχω διαβάσει λύνεται με οζονοποιητες κλπ, δηλαδή πολλές χημικές διαδικασίες για να βελτιώσουμε το νερό και άρα τις συνθήκες διαβίωσης των ζωντανών μας. Αξίζει το κόπο να ασχοληθούμε με αυτές τις χημικές διαδικασίες , που δεν είναι σίγουρο100% πως θα έχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα , και να μη κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές νερού ή να έχουμε λιγότερη ιχθυοφόρτιση και έτσι να μειώσουμε αυτές τις αλλαγές ; Η απόφαση είναι δικιά σας. Και θα μου πει κάποιος άλλος , πως πρέπει δηλαδή να είμαστε με ένα κουβά στο χέρι και να αλλάζουμε συνέχεια νερά ; Εδώ η τεχνολογία και πάλι μπορεί να βοηθήσει, εύκολα και οικονομικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα έξυπνο και εύκολο συστηματάκι αυτόματης αλλαγής, και εσείς καθίστε στη πολυθρόνα σας και χαλαρώστε μπροστά στο ενυδρείο σας, εύκολα πράγματα, και ξεκούραστα. Κάτι για υγρά, ζουμιά και μαντζούνια που άκουσα δεν παίζουν παιδιά, και αυτού του είδους τα χημικά δεν αφαιρούν, αλλά μετατρέπουν σε κάτι άλλο, δηλαδή αυτές οι ενώσεις παραμένουν μέσα στο ενυδρείο με τη μορφή κάποιας άλλης ένωσης . Ξέχασα να αναφέρω πως υπάρχει και βιολογικός τρόπος αφαίρεσης των νιτρικών, με αναερόβια βιολογία, αερόβια βακτήρια σε αναερόβιο περιβολών παίρνουν το οξυγόνο από τα νιτρικά και αφήνουν το άζωτο ελεύθερο σε αέρια μορφή και φεύγει στην ατμόσφαιρα. Προσωπικά πιστεύω , πως εκτός ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει, αυτή τη στιγμή κάνω δόκιμες σε τέτοιου είδους φίλτρα, δεν φτάνει όμως, αυτό θα αφαιρέσει μόνο νιτρικά και όχι και τα υπόλοιπα που ανάφερα και πριν. Αυτά, πιστεύω να μη ξέχασα κάτι άλλο Αυτό το άρθρο κάποιος mod να το παρει και να το κανει υπόμνημα γιατί πραγματικά μας έλυσε πολλές απορίες όσο αφορά την παρουσία της φύσης στα ενυδρεία μας!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος