Jump to content

Ελλειψη CO2?

pantel78

Recommended Posts

Χρόνια πολλά και καλή χρονια σε όλους.

Έχοντας στησει απο την αρχη το ενυδρειο μου (54 lt 30 καθαρα)μετα την πρωτη αποτυχημενη προσπαθεια κι εχοντας μελετησει περισσοτερο διαπιστωνω οτι κάτι δεν παει καλα με τα φυτά μου.

Αυτη τη στιγμη εχω δυο ανουμπιες, Hygrophila difformis βασικο και κλαδεματα και Hygrophila Corymbosa σε υποστρωμα Seachem Flourite κι απο πανω χαλαζιακο χαλικι.

Οι ανουμπιες δεν εχουν προβλημα και μαλιστα τις τελευταιες μερες του στρωσιματος πετουσαν φυλλα σαν τρελές πεντε νεα η καθεμια. Ομως βλεπω οτι μονο η μια έχει κατω απο τα φυλλα χοντρες φουσκαλες που καθε τοσο ανεβαινουν στην επιφανεια, η αλλη καθολου.

Οσον αφορα τα υπολοιπα στην αρχη σαπιζαν οι ριζες τους, το προβλημα ξεπεραστηκε αλλα τωρα βλεπω αργη αναπτυξη και κιτρινα νεα φυλλα. Χθες αναβαθμισα το φωτισμο με μια νεα λαμπα haquos 24 w icewhite 12000K + τη μανατη led των 6w που μου φαινεται ψιλοψωφια και ηδη βλεπω τα χρωματα λιγο καλυτερα ή ειναι η ιδεα μου. Στο ενυδρειο εχω 10 white cloud και μερικα ramshorn snail. Αναρωτιεμαι, μηπως εχω λιγο CO2, αφου στις μετρησεις νιτρικων ειμαι κοντα στο 20 κε 25.

χρονια πολλα

η λαμπα που εβαλες ειναι λαθος στα κελβιν. σε φυτεμενα βαζουμε 6500 Κ πανω κατω.

οι ανουμπιες δε θελουν ιδιαιτερο φωτισμο, ισα ισα θελουν σκιερα σημεια.

παιζουν πολλα πραγματα για την αναπτυξη των φυτων..πχ καποτε ειχα 125 φουλ φυτεμενο με ανεπαρκη φωτισμο και χωρις λιπασματα ή co2 αλλα τα φυτα πηγαιναν φοβερα λογω παλαιοτητας αμμου που ειχε γινει ιδανικο λυπασμα γι αυτα.

σε ολα τα φυτα βοηθαει απιστευτα το co2 κακα τα ψεματα φυτεμενο οπως το φανταζομαστε με υγειη φυτα δε γινεται (ή υπο ορισμενες περιπτωσεις)

ακομα και τα πιο ευκολα, συμπεριφερονται τελειως διαφορετικα με διοξειδιο

Έγινε επεξεργασία - hms

Πολύ σωστά, μην σε ξεγελάει το χρώμα που μπορεί να μοιάζει το ίδιο. Έχει άλλο φάσμα όμως. Πχ. της juwel οι λάμπες day και marine έχουν ίδια χρώμα αλλά διαφορετικά φάσματα και όπως λέει και το όνομα της δεύτερης, προορίζεται για θαλασσινό.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Αργή ανάπτυξη φυτών, pearling μόνο σε ένα φυτό, κίτρινα νέα φύλλα
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Ενυδρείο:54 λιτρα (30 καθαρα) 60χ30χ30, τρέχει από τέλος Νοεμβρίου
- Φωτισμός: 1 λαμπτήρας 24W haquos icewhite 12000 K με ανακλαστήρα Juwel δουλεύει από χθες+ 1 Leq Aquael 20000K 6W δουλεύει 10 μήνες. Φωτοπεριοδος 8 ώρες
- Βυθός και Υπόστρωμα: Seachem Flourite κι απο πανω χαλαζιακο χαλικι
- Διοξείδιο του Άνθρακα: οχι
- Οξυγόνο: Ισχυρή ανατάραξη από το φίλτρο
- Φίλτρανση: (:550 λίτρα/ώρα, 380 cm3 βιολογικο υλικό φίλτρου, σφουγγγάρι+ενυδρειακο βαμβακι
- Φυτα: (είδη και αριθμός): 2 ανούμπιες, 2Hygrophila difformis,2 Hygrophila Corymbosa
- Ψάρια: (είδη και αριθμός): 10 White cloud, καμια δεκαριά ramshorn σαλιγκάρια
- Ρουτίνες: (λιπάσματα, ταμπλέτες, άλλα σκευάσματα, τάισμα, προετοιμασία και αλλαγές νερού, χρόνος περιοδικής συντήρησης, κλπ): οχι λιπασματα, ταμπλετες, τάισμα 1 φορα τη μέρα, αλλαγή νερού 1 φορά τη βδομάδα 30 %, προετοιμασία με αντιχλώριο κυκλοφορητή και θερμοστάτη μισή μέρα πριν την προσθήκη

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH: (Μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας) 8
- KH: (Ανθρακική σκληρότητα)
- GH(Ολική σκληρότητα)
- ΝΗ3/NH4: (Αμμωνία/Αμμώνιο):0
- ΝΟ2: (Νιτρώδη):0
- ΝΟ3: (Νιτρικά):20
- PO4: (Φωσφορικά)
- Fe: (Σίδηρος)
- CO2: (Διαλυμένο Διοξείδιο του Άνθρακα στο νερό)
- Θερμοκρασία: 22

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: ναι
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Φυτού:
- Ιστορικό Φυτού:
- Συμπτώματα που παρουσιάζει:
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών των ψαριών και των φυτών:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:
-Δοσολογία:
-Χρόνος Χρήσης:
-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:post-60676-0-32319100-1451838309_thumb.jpgpost-60676-0-95038600-1451838339_thumb.jpgpost-60676-0-77973500-1451838363_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - pantel78

Pearling χωρις co2 δεν γινεται,αυτο που βλεπεις ειναι κατι αλλο.

Ο φωτισμος σου ειναι τελειως λαθος,τα κελβιν που βαζουμε στο φυτεμενο ειναι 6500Κ και 4500Κ.

Λογικα με την ισχυρη αναταραξη που εχεις,φευγει ολο το co2 απο το νερο.

Τα περισσοτερα φυτα που εχεις θα ελεγα οτι ειναι αργης και μετριας αναπτυξης.

Κανενα λιπασματακι καλο θα εκανε και αν εβαζες και co2 σιγουρα θα τα πηγαιναν πολυ καλυτερα.

Ομως πρωτα πρεπει να φτιαξεις το φωτισμο σου γιατι ειναι τελειως λαθος.

Η αληθεια ειναι οτι απο ενθουσιασμο βιαστηκα στην επιλογη της λαμπας, αφου ειχα ετοιμη την κατασκευη στο καπακι του ενυδρειου με τα νεα ακροφυσια και ηθελα διακαως τη λαμπα για να το δουλεψω. Anyway, τη λαμπα θα την αλλαξω αμεσα. Οσο γισ το CO2, την πατεντα με τη μαγια και το διαχυτηρα με την ποτιστρα (respect στον εφευρετη) τα δω ετοιμα για εγκατασταση. Αυτο που με τρομαζει ειναι οτι θα πεσει το ph λογω CO2 και δεδομενου οτι το νερο στην Καρδιτσα εχει PH=8, θα δημιουργησω προβλημα με τις αλλαγες νερου στα white cloud.

http://www.seriouslyfish.com/species/tanichthys-albonubes/ Το seriouslyfish δινει PH 6-8,5.

Η αληθεια ειναι οτι απο ενθουσιασμο βιαστηκα στην επιλογη της λαμπας, αφου ειχα ετοιμη την κατασκευη στο καπακι του ενυδρειου με τα νεα ακροφυσια και ηθελα διακαως τη λαμπα για να το δουλεψω. Anyway, τη λαμπα θα την αλλαξω αμεσα. Οσο γισ το CO2, την πατεντα με τη μαγια και το διαχυτηρα με την ποτιστρα (respect στον εφευρετη) τα δω ετοιμα για εγκατασταση. Αυτο που με τρομαζει ειναι οτι θα πεσει το ph λογω CO2 και δεδομενου οτι το νερο στην Καρδιτσα εχει PH=8, θα δημιουργησω προβλημα με τις αλλαγες νερου στα white cloud.

Εχεις φτιαξει την πατεντα μου με τη ποτιστρα?

Το κακο με το diy co2 ειναι οτι τωρα το χειμωνα αν δεν εχεις σταθερη θερμοκρασια δωματιου και να μη πεφτει κατω απο 20-22 βαθμους,το μειγμα θα σταματαει.

Επισης θα εχεις σκαμπανευασματα στο co2 μιας και το diy δεν εχει σταθερη ροη με αποτελεσμα να εχεις αλγες.

Η λυση του ολοκληρομενου συστηματος δυστοιχος ειναι η πιο καλη και η πιο σιγουρη.

Εχεις φτιαξει την πατεντα μου με τη ποτιστρα?

Το κακο με το diy co2 ειναι οτι τωρα το χειμωνα αν δεν εχεις σταθερη θερμοκρασια δωματιου και να μη πεφτει κατω απο 20-22 βαθμους,το μειγμα θα σταματαει.

Επισης θα εχεις σκαμπανευασματα στο co2 μιας και το diy δεν εχει σταθερη ροη με αποτελεσμα να εχεις αλγες.

Η λυση του ολοκληρομενου συστηματος δυστοιχος ειναι η πιο καλη και η πιο σιγουρη.

Έχω μαλλινο μπλουζάκι για το μπουκάλι B) . Για αρχή θα πάω με το DIY και βλέπουμε στη συνέχεια. Δε θέλω να ρίξω λεφτά ακόμα, θέλω να δοκιμάσω. 

Έχω χάσει όμως τη  μπάλα με τη λάμπα τώρα. Τη led θα την πετάξω οπότε θα μείνω μόνο με μία. Σκέφτομαι για τη grolux ή  την Juwel High-Lite Colour, δεν ξέρω αρχίζω να χάνομαι λίγο....

Τι διάσταση λάμπας παίρνει το ενυδρείο σου και πόσες σε αριθμό; Μιλάμε για φθορίου όχι led. Αν είναι 549mm βάζεις μια απλή osram 6500k που έχει 2400lm και έχεις φωτισμό μέτριο με υψηλό και είσαι έτοιμος. Ανάλογα μετά αν θες βάζεις και μια grolux η οποία είναι καλύτερη απ' την Juwel colour.

Ρίξε μια ματιά και εδώ.

Έγινε επεξεργασία - AgMa

Τι διάσταση λάμπας παίρνει το ενυδρείο σου και πόσες σε αριθμό; Μιλάμε για φθορίου όχι led. Αν είναι 549mm βάζεις μια απλή osram 6500k που έχει 2400lm και έχεις φωτισμό μέτριο με υψηλό και είσαι έτοιμος. Ανάλογα μετά αν θες βάζεις και μια grolux η οποία είναι καλύτερη απ' την Juwel colour.

Ρίξε μια ματιά και εδώ.

Μια λάμπα παίρνει 438mm, το ballast είναι μονό 24 W

Έγινε επεξεργασία - pantel78

Σε τέτοιες διαστάσεις παίζω και εγώ.

Σε juwel που έχω ψάξει, βγάζει την day η οποία είναι 8000 kelvin αλλά δεν ξέρω να σου πω αν σε καλύψει το φάσμα της σε σχέση με μια στα 6500 kelvin.

Το φάσμα απορρόφησης χλωροφύλλης, είναι κυρίως στο μπλε και στο κόκκινο, δηλαδή στα 420-440nm για το μπλε και στα 660-670nm για το κόκκινο.

Σε αυτά τα φάσματα θα πρέπει να έχει peak η λάμπα που θα διαλέξεις.

Η day όπως βλέπω έχει peak στα 450 και 650-660nm.

post-59099-0-95701300-1451941869_thumb.png

Επειδη το ζητημα παει αλλου εχω ανοιξει νεο θεμα.

Tnx...

http://www.aquazone.gr/forums/topic/102605-επιλογή-λάμπας-για-54lt/

Αν κρατήσω τις λάμπες ως έχουν για καμιά βδομάδα μέχρι να τις αλλάξω κι αρχίσω και τροφοδοσία CO2 θα έχω θέμα με τη φωτοσύνθεση των φυτών; Μήπως δηλαδή δεν φωτοσυνθέτουν κι έχω περίσσεια CO2.

Πιο πολύ πρέπει να προσέξεις ότι αν ρίχνεις λιπάσματα δεν θα απορροφούνται απ' τα φυτά, άρα θα πάρουν μπροστά οι άλγες.

Πιο πολύ πρέπει να προσέξεις ότι αν ρίχνεις λιπάσματα δεν θα απορροφούνται απ' τα φυτά, άρα θα πάρουν μπροστά οι άλγες.

Λεω να το παω σιγα σιγα, ακομη και με μικροτερη δοσολογια απο αυτη που συστηνει το σκευασμα και να παρακολουθησω τι γινεται. Θα αρχισω με το flourish της seachem, και θα δω τι θα γινει με το CO2, αφου η πρωτη αποπειρα εγκαταστασης απετυχε.

Μου τα έλεγαν και 'μένα αλλά δεν άκουγα μέχρι που τα είδα. Το diy co2 θα σου φέρει άλγες και σκαμπανεβάσματα στο ph. Καλύτερα να το σταματήσεις και να ρίχνεις excel. 

Μου τα έλεγαν και 'μένα αλλά δεν άκουγα μέχρι που τα είδα. Το diy co2 θα σου φέρει άλγες και σκαμπανεβάσματα στο ph. Καλύτερα να το σταματήσεις και να ρίχνεις excel. 

Το σταμάτησα το CO2 γιατί μου φαγε δυο ψάρια. Θα αρχίσω με σκευάσματα και βλέπω. 

Γενικά μετά το χθεσινό καζο με το CO2 έχω ψιλοχαλαστει γιατί βλέπω τα ψάρια μου τρελά στρεσαρισμένα και δεν βομίζω να τη βγάλουν καθαρή...

• 2 weeks later...

Η κατασταση επιδεινωθηκε. Τα νεα φύλλα παραμορφωνονται και ειναι κιτρινα, ενω εμφανιστηκε και bba. Αρχισα σημερα excel κι αλλαξα την daylight με grolux.

Αν παει καλα μαλλον πρεπει να παω για συστημα CO2.

Καλα, οι ανουμπιες σκυλια, οι ριζες εχουν αγκαλιασει τις πετρες που τις εδεσα κι εχουν γινει θαμνοι. Η μια δε μάλλον παει για να ανθισει!

τα φυτά που έχεις δεν είναι απαραίτητο το co2 (όχι ότι δεν θα ήταν καλλίτερα με CO2) εξάλλου το πρόβλημα αυτό λύνεται με λίγο οργανικό άνθρακα.  Το πρόβλημα σου είναι ένας συνδυασμός από λάθος φωτισμό και από ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία των φυτών.

Λόγο της μη σωστής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών εξαιτίας του υψηλού ph και προφανώς της υψηλής σκληρότητας και τον λάθος φωτισμό τα φυτά σου έπαθαν ότι έπαθαν.

Γενικά τα φυτά αναπτύσσονται καλά <7,5 ph. για να συντηρήσουμε τα φυτά σε Ph 8+ θα πρέπει να έχουμε και τα ανάλογα φυτά, αν δεν τα έχουμε τότε θα πρέπει η άλλοι παράμετροι να είναι οκ ώστε να έχουν μια στοιχειώδες ανάπτυξη, εσύ πέρα από το υψηλό ΡΗ είχες και λάθος φωτισμό.

Με τον σωστό φωτισμό και με λιιιιιιγο λίπασμα και λίγο οργανικό άνθρακα  θα φυτά θα πάρουν τα πάνω τους όχι τρελά πράγματα αλλά θα αναπτύσσονται, μην ξεχνάς έχεις και χαμηλή θερμοκρασία που και αυτή φρενάρει την ανάπτυξη των φυτών.

Κάνε τα παραπάνω και δώσε χρόνο στα φυτά σου να συνέλθουν.

τα φυτά που έχεις δεν είναι απαραίτητο το co2 (όχι ότι δεν θα ήταν καλλίτερα με CO2) εξάλλου το πρόβλημα αυτό λύνεται με λίγο οργανικό άνθρακα.  Το πρόβλημα σου είναι ένας συνδυασμός από λάθος φωτισμό και από ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία των φυτών.

Λόγο της μη σωστής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών εξαιτίας του υψηλού ph και προφανώς της υψηλής σκληρότητας και τον λάθος φωτισμό τα φυτά σου έπαθαν ότι έπαθαν.

Γενικά τα φυτά αναπτύσσονται καλά <7,5 ph. για να συντηρήσουμε τα φυτά σε Ph 8+ θα πρέπει να έχουμε και τα ανάλογα φυτά, αν δεν τα έχουμε τότε θα πρέπει η άλλοι παράμετροι να είναι οκ ώστε να έχουν μια στοιχειώδες ανάπτυξη, εσύ πέρα από το υψηλό ΡΗ είχες και λάθος φωτισμό.

Με τον σωστό φωτισμό και με λιιιιιιγο λίπασμα και λίγο οργανικό άνθρακα  θα φυτά θα πάρουν τα πάνω τους όχι τρελά πράγματα αλλά θα αναπτύσσονται, μην ξεχνάς έχεις και χαμηλή θερμοκρασία που και αυτή φρενάρει την ανάπτυξη των φυτών.

Κάνε τα παραπάνω και δώσε χρόνο στα φυτά σου να συνέλθουν.

Θεωρείς ότι η grolux από μόνη της αποδίδει το σωστό φωτισμό;

Την grolux δεν την δοκίμασα ποτέ, τα κελβιν της όμως δεν με αρέσουν (8500), προσωπικά αν έχουμε μια μόνο λάμπα προτιμώ την JBL ultra solar tropic για Τ5 ή την JBL solar tropic για Τ8 και η δυο έχουν 4000Κ γιατί είναι πλήρους φάσματος.

Γενικά προτιμώ για την ανάπτυξη των φυτών τα 4000Κ, ενώ αν θέλω καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα προτιμώ της 6000κ. Φυσικά αν έχουμε δυο λάμπες ιδανικά είναι ο συνδυασμός των 6000κ και τον 4000κ.

Επειδή όμως η ενυδρειακές λάμπες είναι ακριβές προσωπικά έχω τέσσερις λάμπες 840 από την όσραμ

Βασικά για το ενυδρείο σου μια λάμπα την θεωρώ πολύ λίγο και ας δείχνουν τα βατ ανα λίτρο ότι είσαι οκ, ποτέ δεν μου κάθισε η μια λάμπα καλά για αυτό βρες μια πατέντα να βάλεις μια δεύτερη και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Την Led δεν την λαμβάνω καν υπόψη για φωτισμό συνήθως για αν έχεις καλώ φωτισμό με Led θες καλά ποιοτικά και ακριβά Led  όλα τα άλλα είναι ψόφια πράγματα.

Την grolux δεν την δοκίμασα ποτέ, τα κελβιν της όμως δεν με αρέσουν (8500), προσωπικά αν έχουμε μια μόνο λάμπα προτιμώ την JBL ultra solar tropic για Τ5 ή την JBL solar tropic για Τ8 και η δυο έχουν 4000Κ γιατί είναι πλήρους φάσματος.

Γενικά προτιμώ για την ανάπτυξη των φυτών τα 4000Κ, ενώ αν θέλω καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα προτιμώ της 6000κ. Φυσικά αν έχουμε δυο λάμπες ιδανικά είναι ο συνδυασμός των 6000κ και τον 4000κ.

Επειδή όμως η ενυδρειακές λάμπες είναι ακριβές προσωπικά έχω τέσσερις λάμπες 840 από την όσραμ

Βασικά για το ενυδρείο σου μια λάμπα την θεωρώ πολύ λίγο και ας δείχνουν τα βατ ανα λίτρο ότι είσαι οκ, ποτέ δεν μου κάθισε η μια λάμπα καλά για αυτό βρες μια πατέντα να βάλεις μια δεύτερη και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Την Led δεν την λαμβάνω καν υπόψη για φωτισμό συνήθως για αν έχεις καλώ φωτισμό με Led θες καλά ποιοτικά και ακριβά Led όλα τα άλλα είναι ψόφια πράγματα.

Με γριφους μιλας Γέροντα☺☺. Περαν του υποκειμενικου, για την αναπτυξη των φυτων βοηθαν οι λάμπες "κατηγοριας" Grolux; Υπάρχει καποιος αυστηρος κανονας στην επιλογη λάμπας ή υπάρχει ελαστικοτητα; Με λίγα λόγια η grolux κάνει κακο στο ενυδρειο συνολικα; Tnx...

θα πάρεις την γκρολουξ δε θα μεγαλώσουν τα φυτά 

(βάλε το κόμμα όπου θές)  :)

Πέρα από την πλάκα

1. Δεν την δοκίμασα την λάμπα αυτήν, δεν την ξέρω οπότε δεν μπορώ να σου πω.

2.. Την κρίνω ως μη ιδανική θεωρητικά λόγο των υψηλών κελβιν που βγάζε,ι θεωρώ ότι αν έχουμε μόνο μια λάμπα τότε δεν πρέπει να έχουμε πάνω από 6000Κ.  Στις δυο λάμπες εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

3. Για περισσότερα ας σου πει κάποιος που την χρησιμοποίησε μόνη της όχι σε συνδυασμό μα άλλη λάμπα (το υπογραμμίζω αυτό).

4. εγώ μπορώ να σου προτείνω μόνο αυτές που έχω δοκιμάσει ο ίδιος και ξερό ότι θα έχεις καλά αποτελέσματα χωρίς να αποκλείω και άλλες προτάσεις από άλλους χομπιστες που δοκίμασαν την χψ λάμπα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...