Jump to content

sos furcatus εμφανισε προβλημα

Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Από εχτές το βράδυ ,το ένα θυληκό απο τα 7 pseudomugil furcatus που έχω άρχισε να γυρίζει κάθετα καθώς κολυμπάει , και όταν δεν κολυμπάει κάθεται κάτω κρυμμένο  σε σκιερό μέρος του ενυδρείου

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Λίτρα: 54 μεικτά (45 καθαρά)
- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): tetratec EX700 (πλαστικα μαυρα μπαλακια που υπήρχαν στο φίλτρο, 1 λιτρο siporax, και μαυρα σφουγγάρια που υπήρχαν κατα την αγορα του φίλτρου)
- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 2,5 μήνες
- Ψάρια (είδη και αριθμός) pseudomugil furcatus 7 θυληκά 2 αρσενικά
- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάισμα 3 φορες την ημέρα με τροφή tetramin και μια φορα την βδομάδα κατεψυγμένη , προετημασία νερού σε βαρέλι για 24 ώρες , στο βαρέλι μπαίνει αντιχλώριο και θερμαντήρας για να είναι ίδια η θερμοκρασία του νερου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH:7,5
- KH:9
- GH:12
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0
- ΝΟ2 (νιτρώδη):0
- ΝΟ3 (νιτρικά):10

ΡΟ4: 0,03

- Θερμοκρασία:25
ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: sera test, το τεστ για ΡΟ4 ειναι της salifert

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού:pseudomugil furcatus θυληκο
- Ιστορικό Ψαριού:στον 1 μηνα που έχω τα ψαράκια δεν εμφάνισε προβλημα 
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):αναπνέει γρήγορα, όταν κολυμπάει συχνα γυρίζει κάθετα και πηγαίνει και κρύβεται σε σκιερα μέρη
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: ποτε πριν δεν υπήρξε πρόβλημα. επίσεις τα υπόλοιπα ψάρια δεν εμφανίζουν κάποια προβληματική συμπεριφορά

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: οχι ακομα
-Δοσολογία:
-Χρόνος Χρήσης:
-Αναλυτική περιγραφή:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

την κυριακή ,2 μέρες πριν εμφανίσει πρόβλημα, κατα το κλάδεμα των φυτων κούνησα μία ρίζα που έχω στο ενυδρείο και σηκώθηκε βρωμία απο το βυθό, στην συνέχεια έγινε η καθιερομένη  αλλαγή νερού 30% και έκανα και με το λάστιχο λίγο "σκούπα" στον βυθο. Σήμερα το μετακίνησα σε ενυδρείο καραντίνα 

Λόγω της σταθερότητας στην επιφάνεια του νερου λόγω CO2(ελάχιστη ανατάραξη στην επιφάνεια απο το spry bar) ,εδώ και μία βδομάδα άρχισε να  εμφανίστικε στην επιφάνεια του νερου μεμβράνη,. την οποία την αφαιρώ με χαρτι κουζίνας

Απο όσο έχω διαβάσει σκεφτομαι οτι προκειται για δηλητηρίαση. εσεις τί λετέ;

επίσης απο εχτες το βράδυ μείωσα το CO2, αν και το drop checker ήταν πράσινο και όχι κίτρινο

Επειδη τα στοιχεια που παρουσιαζεις δεν μου λενε κατι και επειδη δεν εχουμε και φωτο να δουμε κατι αλλο, αν εχεις υποψια δηλητηριασης κανε αλλη μια αλλαγη νερου και με καποιο αντιχλωριο οπως το prime που δεσμευει καποια βαρεα μεταλλα και αμμωνια και αν το ψαρι ειναι δυνατο ισως επιβιωσει. Δεν μπορω να σε βοηθησω σε κατι αλλο!

επειδη ημουν στη δουλεια δεν μπορουσα να βαλω φωτογραφιες ή βιντεο. τωρα που γυριζω σπίτι θα ανεβάσω ενα βιντεακι που τραβηξα χτες το βραδυ.

Βαλε μπας και δουμε κατι αλλο.

Send from the heart of the Amazonas

ενα βιντεο απο χτες το βράδυ εδω

το spray bar το ανεβασα λιγο πιο πανω για να οξυγονοθεί το νερο. στο τελος απο το βίντεο εχω τραβήξει το drop check που είναι πράσινο

και ένα βίντεο απο σήμερα εδω

ετσι καθεται όλη μέρα

Δεν βλεπω κατι εξωτερικα.  Εφαγε;

Και ασχετο, αλλα συμπληρωσε λιγο νερο!

Και εγω κατι τέτοιο σκέφτομουν. Ή έφαγε κατι απο τη βρώμικα που σηκώθηκε απο το ενυδρειο ή κατι με το co2 σκεφτομουνα.

Σε περίπτωση που ειναι τροφική δηλητήριαση τι κάνουμε; Απλά περιμένουμε; Το εχω σε καραντίνα , αλλά σήμερα δεν έφαγε την τροφη που του έριξα.

Το νερο δεν έφτασε απο την αλλαγή λόγο σκούπας βυθού ·) και είπα να περιμενω να δώ τι θα γίνει με το ψαράκι πριν βαλω κατι μεσα στο ενυδρειο

Δεν ξερω τι να σου πω φιλαρακι. Κλεισε τα φωτα της καραντινας κι αστο να ηρεμησει. Αν εχεις και βιταμινη δωσε του. Και καλη οξυγονωση και περιμενε να δεις τι θα γινει.

οταν λες βιταμίνη; δεν εχω ιδεα. δεν εχω φωτα στην καραντινα, το φως του δωματιου ειναι που το αναψα για να βγαλω το βιντεο. μονιμα στο σκοτάδι ειναι το ψαρακι

Βιταμινες! Εγω χρησιμοποιω την fishtamin της sera! Για να ενδυναμωσεις λιγο το ψαρακι!

Σε ευχαριστώ. Θα παω αυριο να πάρω και βιταμίνες .

Απο τις 31 Δεκεμβρίου το μεσημέρι άρχισα να χοριγω fishtamin της sera. Το ψαράκι το είχα σε καραντίνα και χωρίς φως. Στις 1 του Ιανουαρίου παρατήρησα ενα ακομα furcatusνα κρύβετε σε μια γωνία και να μην βγαίνει να φάει. ( δεν γυρνούσε κάθετα ομως σαν το άλλο)

Ξεκίνησα να ρίχνω και στο κανονικό ενυδρειο fishtamin της sera. Το βραδυ μόλις έκλειναν τα φώτα Στις 2 Ιανουαρίου το ψαράκι στο κανονικό ενυδρειο βγήκε και έφαγε λιγο. Το ψαράκι που είχα στην καραντίνα συνέχισε να μην τρώει αλλά οταν κολυμπούσε κολυμπούσε κανονικά πλέον. (Καλό σημάδι σκέφτηκα)

Στις 3 Ιανουαρίου τάισα μόνο το πρωι ( με σκοπό να μην ταιςω μεχρι της 4 Ιανουαρίου το βραδυ και να δωςω αρακά βραςμενο) στο κανονικό ενυδρειο και το ψαράκι βγαίνει να φάει, Αλλά συνεχίζει να κάθεται κρυμμένο. Το ψαράκι που εχω στο ενυδρειο καραντίνα ακομα δεν τρώει. Αλλά δεν γυρίζει πλέον κάθετα.

Σήμερα 4 Ιανουαρίου το ψαράκι που ήταν στην καραντίνα δυστυχώς δεν άντεξε άλλο. (Πιθανόν απο ασιτία ) μιας και έδειχνε να καλυτερεύει. :( :( :(

Στο κανονικό ενυδρειο το βραδυ έγινε τάισμα με αρακά βρασμένο. Ολα τα ψαράκια τρέξανε στο φαγητό. Αλλά το ενα μετα το φαγητό πηγαίνει και κρύβεται ανάμεσα στα φυτά , στο πίσω μέρος του ενυδρείου την περισσότερη ωρα. Το fishtamin το ρίχνω συστηματικά πλέον με το που σβήσουν τα φώτα.

Και αυριο θα ταΐσω αρακά αρακά με λιγο fishtamin επάνω . Σκέφτηκα μήπως υπαρχει μπουλινγκ απο τα αλλά ψαράκια. Αλλά δεν εχω παρατηρήσει κατι τέτοιο. Ούτε και κατα την διάρκεια του φαγητού.

Αν δεν διορθωθεί η καταςταςη με τον αρακά ( μήπως οφείλετε σε δυςκοιλιοτητα) Λέτε να ειναι απο στρες; Να εχει στρεσάριστει απο κατι;

Μην ριχνεςι συνεχως βιταμινες. Δεν κανει καλο η υπερβολη το αντιθετο μαλλον. Μια δυο φορες την εβδομαδα. Οσο για το τι τρεχει μεσα στο ενυδρειο σου δεν μπορω να το ξερω. Απο τις πληροφοριες που δινεις ολα φαινονται καλα.

Μόλις γύρισα απο την δουλεια και είδα το ψαράκι που κρυβοτανε τις τελευταίες μερες να ειναι πανω απο το spraybar. Στην γωνία. Οταν τάισα δεν βγήκε να φάει απευθείας. Αλλά μετα απο λίγη ωρα. Με αργές κινήσεις.

Μόλις έφτασε σε ενα σημείο με ΡΟΗ άρχισε να παραςερνεται απο τη ΡΟΗ του νερου. Σε κάποια στιγμή κατάφερε να μείνει κάτω δίπλα απο μια πέτρα στο μπροστινό μέρος του ενυδρειου , όπου έκοβε τη ΡΟΗ του νερου. Το ψαρι ανασάνει γρήγορα και φαίνεται σαν να έχουν " φουσκώσει" τα βράγχια του . ( σαν να έχουν γυρίσει ελαφρώς προς τα έξω) έβαλα και ενα βίντεο

http://youtu.be/a7vxAP-fYdI

Δεν ξερω αν βοηθάει. Δεν μπόρεσα να τραβήξω καλύτερο. Πιστευω ότι θα χρειαστώ κατι παραπάνω απο βιταμίνες :(

Προφανως τα ζωντανα σου δεν ειναι καλα. Κατι εχει το νερο σου. Για σκεψου.

Πηγα σήμερα απο ενα πετσοπ εδω στην γειτονιά. Ο τύπος ειναι παλιός χομπίστας και βοηθάει αρκετά. Μου είπε μαλλον απο στρες ειναι. Μείωσα λιγο ακομα την ΡΟΗ απο το φίλτρο. Απο το 1/2 που το είχα απο την αρχή στο 1/3 . Θα αφησω 2 μερες χωρίς φως . Πιστευω αν ειναι απο στρες θα βοηθήσει.

1) Υπαρχει περίπτωση να έχουν στρεσάριστει απο το φως; Απο την εισαγωγή ταινίας led που εκανα; Δεν ειναι πολυ έντονο το φως πάντως. 0,65 watt/l

2) απο τι στιγμή που θα κρατήσω το φως κλειστό, και τη ΡΟΗ μειωμένη μηπως να βαλω μια αεραντλια για αυτές τις μερες ;

Έγινε επεξεργασία - Carp82

Στρες απο τι; ποσο καιρο ειπαμε οτι τα χεις; προσαρμογη εκανες; εχεις επιρρεασει με καποιο τροπο την ποιοτητα του νερου;

Τα ψαρια τα εχω απο 4 Δεκεμβρίου. Ειχα κανει προσαρμογή κανονικά. Μετα πρόσθεσα led ταινία για περισσότερο φως . Και μερικά φυτά. Το νερο γίνετε προεργασία σε βαρέλι με αντίχλοριο και θερμαντιρα για 24 ωρες. Καμια άλλη επεξεργασία δεν γίνεται.

Θερμοκρασία σταθερή στους 25 βαθμούς .

Πριν μια βδομάδα εκανα καθαρισμό και στο φίλτρο. Με το νερο του ενυδρειου επλινα τα σφουγγάρια . Μακαρόνι και πλαστικές μπάλες που εχω μεσα δεν τα πείραξα

Πλέον απο χτες το βραδυ μετράω 2 απώλειες. :(

Υπαρχει περιπτώσει να φταίει το ενα απο τα 2 αρσενικά που εχω; Που κυνηγάει τα υπόλοιπα ψαρια μερικές φορες;

Να τα στρεσάρει δλδ; Γιατι για χτυπήματα δεν βλέπω.

Ισως. Παρακολουθα τα τωρα και αν χαλασανε κατα πολυ οι αναλογιες ισως θα πρεπει να τις φτιαξεις.

Αναλογίες αρσενικών / θυληκων λες; Ναι πλέον υπάρχουν 2 αρσενικά και 5 θηληκα :(

Για να διορθωθεί η αναλογία πρεπει να ανέβω Θεσσαλονίκη και φυσικά να υπάρχουν και ψαρια για αγορά. Δεν τα βρίσκεις εύκολα .

Να απομονοσω το ενα αρσενικό; Η θα ειναι χειρότερα;

Καλη ειναι η αναλογια νομιζω. Απλα παρακολουθα τωρα.

τις τελευταίες μέρες (μετά και την εισαγωγή του seachem prime την δευτέρα) όλα δείχνουν να επανέρχονται στη φυσιολογική τους ροή. 

Μάλλον υπήρχε κάτι στο νερό της βρύσης, και με το prime το καταπολεμήσαμε :) μετά απο την απώλεια 2 ψαριών ,το τρίτο που είχε αρχίσει να απομονώνεται (1 στάδιο συμπεριφοράς που είχαν και τα άλλα 2 ) αρχίζει να δραστηριοποιείται ξανα.

σήμερα τράβηξα ένα βιντεάκι  με το κυνηγητό που πέφτει στο ενυδρείο μεταξύ των 2 αρσενικών και των αρσενικών με κάποια απο τα θηλυκά . Απο όσο έχω διαβάσει για ζευγάρωμα πρέπει να ανέβει η θερμοκρασία του νερού στους 27 βαθμούς, εγώ έχω 25, αλλα η συμπεριφορά μοιάζει με ζευγάρωμα. εσείς τι λέτε; Αν αρχίσσανε  να ζευγαρώνουν ειναι σημάδι οτι όλα πηγαίνουν πλέον καλά;

το βίντεο ειναι εδώ

είναι τραβηγμένο απο την πίσω πλευρα του ενυδρείου 

Πολυ ομορφα ψαρακια. Να τα χαιρεσαι και μπραβο που πανε ολα καλα. Απο που παιρνεις νερο;

Αυτο που κανουν τα αρσενικα ειναι το λεγομενο sparring. Ειναι συναγωνισμος για τα θηλυκα. Μακαρι να σου πανε ολα καλα και να εχεις γεννητουρια συντομα.

Νερο χρησιμοποιώ της βρύσης. Με προεργασία 24 ωρες σε βαρέλι , με αντιχλοριο και θερμαντηρα.

Μεχρι τωρα χρησιμοποιούσα αντιχλοριο της sera. Πλέον θα βάζω prime μόνο :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...