Jump to content

Μετεγκατάσταση χρυσόψαρων

killerknight

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα σας,

Τελευταία φορά σας είχα ενοχλήσει για ένα ενυδρείο 60l  στο οποίο είχα βάλει έξι χρυσόψαρα με όλα τα συνεπακόλουθα. Κατόπιν των μεταξύ μας συζητήσεων στο θέμα που είχα ανοίξει, αποφάσισα να ψάξω να βρω νέο ενυδρείο για τους φίλους μου. Από τα έξι τελικά έχασα δύο, ενώ στο μέσο διάστημα κάποιος θεώρησε ως πρωτότυπο δώρο για το παιδικό πάρτυ της κόρης του να μοιράσει σε όλα τα καλεσμένα παιδάκια γυάλες με χρυσόψαρα. Έτσι αυτή τη στιγμή έχω 4 χρυσόψαρα (3 common και 1 comet) στο ενυδρείο των 60l και ένα common στο ενυδρείο καραντίνα των 20l (το οποίο το έχω εκεί δύο μήνες τώρα).

Κατόπιν αρκετού ψαξίματος, αποφάσισα να αγοράσω ένα EHEIM ενυδρείο 250l του 2010 που πουλάει ένα τοπικό pet shop της γειτονίας μου στην τιμή των 650€, θέλοντας να το διώξει. Είναι EHEIM proffesional, με εξωτερικό φίλτρο της ίδιας εταιρίας, με θερμοστάτη, αυτόματη ταίστρα και άνοιγμα φώτων, με δώρο την αεραντλία και το διάκοσμο. Θα ήθελα να ακούσω απόψεις επί του θέματος, μιας και με προβληματίζει λίγο το ότι το ενυδρείο είναι ήδη πέντε ετών (δεν έχει μπει όμως ποτέ νερό μέσα).

Επίσης θα ήθελα οδηγίες για τη μετεγκατάσταση των ψαριών μου, εάν θα πρέπει να έχω χαλίκι ή άμμο (αυτός την πληρώνει), τι άλλο διάκοσμο μπορώ να βάλω και τι φυτά. Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τι άλλο πρέπει να γίνει. Αν υπάρχουν και links με τις οδηγίες που μπορεί να μην έχω βρει, τα δέχομαι ευχαρίστως.

Νομιζω πως ειναι πολλα τα λεφτα για 250 λιτρα. Ποιο φιλτρο θα σου δωσει;

Send from the heart of the Amazonas

Καλησπερα ,στα λιτρα που θες υπαρχουν μεταχειρισμενα απο συνχομπιστες.Ψαξε γιατι να δωσεις 1 μηνιατικο στον πετσοπα εμενα μ καθεται καπως...Πηρα δωρο στον ανιψιο μ 250 λιτρα μαζι με επιπλο απο συνχομπιστα 200 ευρω μαζι με το εξωτερικο φιλτρο.Ψαξε στις αγγελιες εδω ,αν δεν σε ικανοποιουν ψαξε και σε αλλα φορουμ ενυδρειακα..

Παντα με τις καλυτερες προθεσεις ο σχολιασμος μου.

Παιδιά μην αγχώνεστε εννοείται πως θα ακούσω χωρίς παρεξήγηση όλες τις απόψεις

Καλησπερα ,στα λιτρα που θες υπαρχουν μεταχειρισμενα απο συνχομπιστες.Ψαξε γιατι να δωσεις 1 μηνιατικο στον πετσοπα εμενα μ καθεται καπως...Πηρα δωρο στον ανιψιο μ 250 λιτρα μαζι με επιπλο απο συνχομπιστα 200 ευρω μαζι με το εξωτερικο φιλτρο.Ψαξε στις αγγελιες εδω ,αν δεν σε ικανοποιουν ψαξε και σε αλλα φορουμ ενυδρειακα..

Παντα με τις καλυτερες προθεσεις ο σχολιασμος μου.

+1

Send from the heart of the Amazonas

Και θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Η αεραντήλια θεωρείται απαραίτητη σε ένα χρυσοψαράδικο? Γιατί έχω ακούσει πολλούς να λένε πως όχι.

Και εμένα τα 650 Ευρώ μου ακούγονται κάπως,  κάνε καλύτερα μια έρευνα αγοράς, γιατί και τα 5 χρόνια χωρίς νερό στο ενυδρείο και αυτό μου ακούγεται κάπως.

Θα χρειαστείς , γυάλα , ένα καλό εξωτερικό φίλτρο, χόντρη χαλαζιακή άμμο ή ψιλό χαλαζιακό χαλίκι. θερμαντήρας δεν είναι απαραίτητος, αεραντλία δεν είναι άμεσα απαραίτητη αλλά θα πρέπει να υπάρχει για ώρα ανάγκης, και για το καλοκαίρι θα χρειαστείς σύστημα ψύξης, ανεμιστηράκια δηλαδή στο καπάκι και κοντρόλερ STC. Άλλο διάκοσμο δεν χρειάζεσαι, ίσως κάποια πέτρα ή ξύλο για να δέσεις κάποια ανομία επάνω. Θα πρέπει να φροντίσεις το ενυδρείο να έχει μήκος από 1,20 και πάνω και να υπολογίσεις 80 λίτρα νερό για κάθε χρυσόψαρο ή 40 για κάθε funcy. Και για την ευκολία σου , καλό είναι να υπάρχει βαρέλι αλλαγής ανάλογο με τα λίτρα σου και 1 ή 2 αντλίες με καλό μανομετρικό, από αυτές υπάρχουν φθηνές κινέζικες, την αεραντλία μπορείς να τη χρησιμοποιείς για αποχλωρίωση του νερού στο βαρέλι.

Παιδιά για να είμαι ποιο ακριβής η προσφορά περιέχει:

• Το ενυδρείο 
  • Το έπιπλο
  • Εξωτερικό φίλτρο EHEIM
  • Ο διάκοσμος (χαλαζιακή άμμος, φυτά, μη ασβεστολιθικές πέτρες)
  • Αεραντλία
  • Αυτόματη ταΐστρα sera
  • Αυτόματος φωτισμός

Αν θες να πας σε καινούργιο στα ίδια λίτρα θα μπορούσες να δεις το παρακάτω ενυδρείο που μαζί με το έπιπλο βγαίνει 457,60 € και έρχεται πλήρες με εσωτερικό φίλτρο, θερμαντήρα και λάμπες. Άμμο μπορείς να βρεις 30 kg που θα χρειαστείς με περίπου 30 €. Αεραντλία σε πρώτη φάση δεν είναι απαραίτητη όπως λένε και τα παιδιά παραπάνω και αυτόματη ταΐστρα (αν σου χρειάζεται) μπορείς να βρεις με σχετικά μικρό κόστος. Αυτόματο φωτισμό φτιάχνεις εσύ με ένα ρυθμιζόμενο διακόπτη με 10 € το πολύ. Ο διάκοσμος και τα φυτά ειδικά είναι περίεργη περίπτωση στα χρυσόψαρα, δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, θα πας σε συγκεκριμένα πράγματα.

Τα παραπάνω τα γράφω εντελώς ενδεικτικά, εννοείται ότι με δική σου έρευνα αγοράς μπορείς να επιλέξεις κάτι άλλο. Αν ήμουν στη θέση σου και είχα να επιλέξω αυτή τη στιγμή ενυδρείο θα πήγαινα στη λύση του Anubias A1500 εφόσον υπάρχει διαθέσιμο. Υστερεί σε εξοπλισμό τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσεις σταδιακά (δε θα σου βγει πολύ πάνω από τα 650 € συνολικά) αλλά έχει εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και όγκο που είναι απαραίτητος για χρυσόψαρα.

Έγινε επεξεργασία - manos3
  • Like 1

Ποιο φίλτρο EHEIM ;

Ποια αεραντλία ;

Ποια αυτόματη ταιστρα ;

Δες μια μικρη έρευνα

300 λιτρα 400 Ευρώ http://www.petsupermarket.gr/8447/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/rehau-300-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7.html

Φίλτρο 93 Ευρώ http://www.abyssos.gr/exoplismos-enudreiou/filtra-nerou-enydreion/aquanova-ncf-1500/

Ψηφιακός χρονοδιακόπτης για τα φωτα απο Leroy 6 Ευρώ

Χαλαζιακή μαύρη άμμος υπάρχει με 5 Ευρώ τα 10 κλά , με 40 κιλα εισαι τελεια (20Ευρώ)

και αυτα ειναι ενδεικτικά

Τάκη θα πεταχτώ να δω τα χαρακτηριστικά και να σου πω

• Like 1

• 2 weeks later...

Παιδιά καλημέρα καλή χρονιά και χρόνια πολλά! Τελικά το πήρα το ενυδρείο, έκανα τη μετεγκατάσταση στις 23 του ΔΕΚΈΜΒΡΗ ΚΑΙ ΈΩς ΤΏΡΑ ΌΛΑ ΠΆΝΕ ΤΈΛΕΙΑ. Θα σας στείλω αργότερα φωτογραφίες και στατιστικά όπως επίσης και κάποιες απορίες που έχω.

• Like 2

Παιδιά καλημέρα καλή χρονιά και χρόνια πολλά! Τελικά το πήρα το ενυδρείο, έκανα τη μετεγκατάσταση στις 23 του ΔΕΚΈΜΒΡΗ ΚΑΙ ΈΩς ΤΏΡΑ ΌΛΑ ΠΆΝΕ ΤΈΛΕΙΑ. Θα σας στείλω αργότερα φωτογραφίες και στατιστικά όπως επίσης και κάποιες απορίες που έχω.

Καλή χρονιά !!

Βάλε καμια φωτο να πάρουμε λίγο ματι :)

Παιδιά καλησπέρα. Μιας και βρήκα την ευκαιρία θα κάνω μια μικρή παρουσίαση του νέου μου ενυδρείου

Γενική κατηγορία ενυδρείου 

Κρύου νερού

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 1.20x40x45 EHEIM PROFFESIONEL
Συνολικά Λίτρα: 240
Sump (λίτρα):

Οργανισμοί

Ψάρια: 4 common χρυσόψαρα και ένα comet
Άλλα είδη: -

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: Δεν έχω ακόμη
Πέτρες: 5 μη ασβεστολιθικές
Ξύλα: 
Άλλα διακοσμητικά : 1 μικρό κιούπι
Υπόστρωμα: -
Βυθός: Μπέζ άμμος

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 2 λάμπες των 30w
Διάρκεια φωτισμού: 7 ώρες

Υποστήριξη οργανισμών 
Φίλτρανση: Eheim classic 2215 me output 620l/h
Θέρμανση: Ένα jager 3607 για θέρμανση το οποίο το έχω τους 18C
Λίπανση: -
Παροχή CO2: -
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:  αυτόματη ταίστρα eheim 3581 και σύστημα αυτόματου φωτισμού eheim timecontrol
Διατροφή: JBL NOVO RED, SPIRULINA, JBL NOVO FIL. Επίσης μια φορά κάθε δύο εβδομάδες νηστεία και την επόμενη τάισμα με αρακά αποφλοιωμένο

Παράμετροι 
pH: 6,7-6.9
Γενική σκληρότητα (GH): 4d
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 10d
Αμμωνία (ΝΗ3): 0.05 mg/l
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 0
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C): 17-18

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: Κάθε δύο εβδομάδες
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Απ;o την προηγούμενη βάζοντας JBL BIOTOPOL PLUS
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Και με την κάθε αλλαγή προσθέτω και τα ανάλογα ml σε JBL DENITROL

post-61526-0-29175800-1451941026_thumb.jpgpost-61526-0-20096700-1451941053_thumb.jpgpost-61526-0-51619100-1451941079_thumb.jpgpost-61526-0-36499100-1451941105_thumb.jpgpost-61526-0-11459800-1451941134_thumb.jpgpost-61526-0-11459800-1451941134_thumb.jpgpost-61526-0-06120600-1451941158_thumb.jpgpost-61526-0-11459800-1451941134_thumb.jpgpost-61526-0-01358700-1451941179_thumb.jpgpost-61526-0-93881700-1451941202_thumb.jpgpost-61526-0-01358700-1451941179_thumb.jpgpost-61526-0-68615700-1451941245_thumb.jpg

Παιδιά καλησπέρα. Μιας και βρήκα την ευκαιρία θα κάνω μια μικρή παρουσίαση του νέου μου ενυδρείου

Γενική κατηγορία ενυδρείου 

Κρύου νερού

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 1.20x40x45 EHEIM PROFFESIONEL
Συνολικά Λίτρα: 240
Sump (λίτρα):

Οργανισμοί

Ψάρια: 4 common χρυσόψαρα και ένα comet
Άλλα είδη: -

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: Δεν έχω ακόμη
Πέτρες: 5 μη ασβεστολιθικές
Ξύλα: 
Άλλα διακοσμητικά : 1 μικρό κιούπι
Υπόστρωμα: -
Βυθός: Μπέζ άμμος

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 2 λάμπες των 30w
Διάρκεια φωτισμού: 7 ώρες

Υποστήριξη οργανισμών 
Φίλτρανση: Eheim classic 2215 me output 620l/h
Θέρμανση: Ένα jager 3607 για θέρμανση το οποίο το έχω τους 18C
Λίπανση: -
Παροχή CO2: -
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:  αυτόματη ταίστρα eheim 3581 και σύστημα αυτόματου φωτισμού eheim timecontrol
Διατροφή: JBL NOVO RED, SPIRULINA, JBL NOVO FIL. Επίσης μια φορά κάθε δύο εβδομάδες νηστεία και την επόμενη τάισμα με αρακά αποφλοιωμένο

Παράμετροι 
pH: 6,7-6.9
Γενική σκληρότητα (GH): 4d
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 10d
Αμμωνία (ΝΗ3): 0.05 mg/l
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 0
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C): 17-18

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: Κάθε δύο εβδομάδες
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Απ;o την προηγούμενη βάζοντας JBL BIOTOPOL PLUS
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Και με την κάθε αλλαγή προσθέτω και τα ανάλογα ml σε JBL DENITROL

post-61526-0-59626700-1451941225_thumb.jpg

• Like 1

Γιατι εχεις αμμωνια; Ειναι αστρωτο το φιλτρο σου;

Ναι είναι καινούργιο οπότε λογικό είναι να παρουσιάζεται πάντα σε όρια που σύμφωνα με το τεστ είναι φυσιολογικά

Θα σου ανεβει η αμμωνια ομως αμεσα και τα ψαρακια θα ταλαιπωρηθουν. Θα σου προτεινα λοιπον να ψαξεις για μπολι αμεσα. Δες εδω http://www.aquazone.gr/forums/topic/76469-που-μπορώ-να-βρωμπόλι-σε-όλη-την-ελλάδα/

Και πάμε και σε μερικές απορίες τώρα:

1)Από το pet shop που είπαν ότι οι ανούμπιες χρειάζονται θερμοκρασία 22C και άνω, ισχύει? Αν ναι θα πρέπει στασιακά να ανεβάσω τη θερμοκρασία στους 22C?

2) Τι backroynd προτείνετε να βάλω?

3)Προτάσεις για άλλα είδη φυτών?

Όσο για το μπόλι εάν παιδιά πιστεύετε ότι χρειάζεται ευχαρίστως θα έπαιρνα από κάποιον

Αν εχεις ριξει ψαρια μεσα χρειαζεται οπωσδηποτε. Αν οχι, ξεκινα στρωσιμο ή με τροφες ή με βακτηρια. Καλοστεριωτο πάντως το νεο ενυδρειο σου και να ξερεις σε ζηλευω αφου τα χρυσοψαρα ειναι η αδυναμια μου, αλλα δεν μπορω να τα εχω ☺

Και μερικές φωτογραφίες ακόμη

post-61526-0-28515300-1451942355_thumb.jpg

post-61526-0-53201800-1451942374_thumb.jpg

post-61526-0-46267000-1451942395_thumb.jpg

• Like 1

Ευχαριστώ πολύ φίλε

Για να έχεις αμμωνία και να μην έχεις νιτρικά το φίλτρο σου είναι άστρωτο, το έστρωσες ή έβαλες τα ψάρια έτσι ;

Πρέπει επειγόντως να βρεις μπόλι, τώρα που έχεις ψάρια μέσα δεν υπάρχει άλλη λύση.

Αλλαγές όχι κάθε 2 εβδομάδες , τουλάχιστον κάθε εβδομάδα 30% για τώρα , και αργότερα ανάλογα με τα νιτρικά που έχεις ίσως να κάνεις και 50% ή και ακόμα 2 φόρες την εβδομάδα, τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν και λερώνουν, είναι ψαρούκλες, δεν είναι αστεία :)

Η ανούμπια δεν θα πάθει τίποτα στους 18 βαθμούς, απλά θα αναπτύσσεται αργά , ίσως και καθόλου, όταν ζεστάνει ο καιρός θα ανατάσσεται κανονικά και θα ανθίσει όπως και πέρσι. Ανούμπια και άλλα εύκολα φυτά τώρα τα έχω στους 14,5-15 βαθμούς, μια χαρά είναι.

Αν μπορείς να έρθεις Κερατσίνι έλα να σου δώσω μπόλι

Έλα ρε συ δίπλα στη δουλειά μου είσαι. Να μιλήσουμε για Πέμπτη αν είναι? Απλά μια διευκρίνηση. Το υγρό τεστ της JBL για αμμωνία δεν έχει μηδενική κλίμακα αλλά ξεκινά από 0,01 και γενικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες θεωρεί ότι μέχρι και 0,1 είναι οκ. Μήπως δεν είναι ακριβείας και δεν έχει κλίμακα 0,00?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...