AgMa 17 Δεκεμβρίου 2015 #1 Share 17 Δεκεμβρίου 2015 Έχω μια απορία. Λέμε ότι βάση του γνωστού πίνακα με τις αναλογίες ph-kh μπορούμε να υπολογίσουμε το co2 του ενυδρείου μας. Αυτές οι τιμές έχουν να κάνουν με το νερό (ανθρακική σκληρότητα και ph) το οποίο παρασέρνεται απ'την kh. Και ρωτάω τώρα εγώ: Αν έχω μια συσκευή Α/Ο δηλαδή και ρυθμίζω την kh, μπορώ να έχω επαρκή ποσότητα διοξειδίου; Μήπως δεν είναι σωστός αυτός ο τρόπος υπολογισμού; Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 17 Δεκεμβρίου 2015 #2 Share 17 Δεκεμβρίου 2015 Δεν πολυ καταλαβα τις θελεις να πεις. Ο πινακας ειναι ενας απλος μπουσουλας για να καταλαβουμε πως επηρεαζει το co2 το νερο μας. Ισχυει μονο υπο καταληλες προυποθέσεις. Ριξε μια ματια εδω . http://www.aquazone.gr/forums/topic/87911-aea-oeaaiaaiioo-oeooaaiyiioo/ Και εδω ειμαστε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 17 Δεκεμβρίου 2015 Author #3 Share 17 Δεκεμβρίου 2015 Με βάση το kh και το ph μπορούμε να καταλάβουμε την ποσότητα co2 του ενυδρείου μας, σωστά; Αν εγώ τώρα έχω μια Α/Ο και φτιάξω νερό με kh 4 και ph 6.6 θα έχω διοξείδιο περίπου 30ppm στο νερό αυτό; Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 18 Δεκεμβρίου 2015 #4 Share 18 Δεκεμβρίου 2015 Με βάση το kh και το ph μπορούμε να καταλάβουμε την ποσότητα co2 του ενυδρείου μας, σωστά; Αν εγώ τώρα έχω μια Α/Ο και φτιάξω νερό με kh 4 και ph 6.6 θα έχω διοξείδιο περίπου 30ppm στο νερό αυτό; Nαι θα εχεις περιπου τοσο με την προυποθεση το μονο που θα επηρεαζει το ph να ειναι το co2. Αλλιως ενας αλλος τροπος ειναι να μετρησεις την διαφορα πριν και μετα το co2 στο νερο σου αν εχεις 1 μοναδα διαφορα στο ph τοτε θα εχεις 30 ppm Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 18 Δεκεμβρίου 2015 Author #5 Share 18 Δεκεμβρίου 2015 Και τότε γιατί χρειαζόμαστε την μπουκάλα για διοξείδιο αν με τις επιθυμητές τιμές νερού έχουμε το διοξείδιο που χρειαζόμαστε; Κατάλαβες που το πάω; Μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 18 Δεκεμβρίου 2015 #6 Share 18 Δεκεμβρίου 2015 Εχω την εντιπωση οτι αυτος ο πινακας ισχυει μονο οταν εχεις παροχη co2. Δηλαδη οταν το co2 σου δινει αυτες τις τιμες. Οταν δεν εχεις δεν γινεται να ισχυει ο πινακας.Αν ηταν ετσι,θα φτιαχναμε ολοι μαλακο νερο και δεν θα χρειαζομασταν μπουκαλα..Λογικο ειναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carp82 18 Δεκεμβρίου 2015 #7 Share 18 Δεκεμβρίου 2015 Με βάση το kh και το ph μπορούμε να καταλάβουμε την ποσότητα co2 του ενυδρείου μας, σωστά; Αν εγώ τώρα έχω μια Α/Ο και φτιάξω νερό με kh 4 και ph 6.6 θα έχω διοξείδιο περίπου 30ppm στο νερό αυτό; Ο πίνακας δείχνει (αν εχω καταλάβει σωστά), ότι για μια συγκεκριμένη τιμή ΚΗ και PH, τι ποσότητα CO2 πρέπει να έχουμε για να υπαρχει ισσοροπια. Βέβαια αυτός ο πίνακας πολλές φορες δεν μπορει να εφαρμοστεί με ακρίβεια καθώς μεσα στο ενυδρειο μας υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν κάποια απο τα 3 στοιχεία της παραπάνω εξίσωσης. Ο μόνος τρόπος για να ειναι ακριβείς ο πίνακας ειναι σε περιβάλλον που δεν υπάρχουν αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν κάποιο απο τα 3 στοιχεία ΚΗ,PH και CO2, οπως στο drop checker που βάζουν αρκετοί σε φυτεμένα ενυδρεία Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 18 Δεκεμβρίου 2015 #8 Share 18 Δεκεμβρίου 2015 Και τότε γιατί χρειαζόμαστε την μπουκάλα για διοξείδιο αν με τις επιθυμητές τιμές νερού έχουμε το διοξείδιο που χρειαζόμαστε; Κατάλαβες που το πάω; Μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει. Oπως σου ειπα και παραπάνω. Το μονο που θα μεταβαλει το ph πρεπει να ειναι το co2 . Εχε υποψι οτι το ph επηρεαζεται απο τυρφη, βυθος, ξυλα , φυτα, βρωμιες στα φιλτρα. Τι νερο βαζεις εσυ μεσα και τι ph μετρας? Αν εχεις ph meter κανε ενα πειραμα και δες, βαλε σε ενα κουβα νερο οσμωσης με δικτυου και βαλε ενα κυκλοφορητη μεσα να κινει την επιφανεια , μετα μετρησε το ph σου να δεις ποσο θα ειναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 27 Δεκεμβρίου 2015 Author #9 Share 27 Δεκεμβρίου 2015 Πάλι δεν σας καταλαβαίνω. Τι θα πει δηλαδή ότι το μόνο που θα μεταβάλλει το ph είναι το co2; Εγώ βάζω νερό μόνο από Α/Ο και με equilibrium και ανθρακική σόδα ρυθμίζω τιμές gh και kh αντίστοιχα. Άρα παράγω νερό με μηδενικές σκληρότητες και το ρυθμίζω εκεί που θέλω. Πως λοιπόν θα ξέρω την ποσότητα co2 που έχει το ενυδρείο αν εγώ φτιάχνω τις τιμές εκεί που θέλω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 27 Δεκεμβρίου 2015 #10 Share 27 Δεκεμβρίου 2015 Με βάση το kh και το ph μπορούμε να καταλάβουμε την ποσότητα co2 του ενυδρείου μας, σωστά; Αν εγώ τώρα έχω μια Α/Ο και φτιάξω νερό με kh 4 και ph 6.6 θα έχω διοξείδιο περίπου 30ppm στο νερό αυτό; με την ΑΟ θα φτιάξεις 4ΚΗ αλλά το ΡΗ πως θα το πας στα 6,6; Απάντησε μου πρώτα σε αυτό και μετά συνεχίζουμε. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 28 Δεκεμβρίου 2015 Author #11 Share 28 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Οκ για να πέσει το ph στα 6.6 χρειάζεται κάτι παραπάνω απ' το νερό της Α/Ο μόνο. Ας το θέσω αλλιώς: Νερό Α/Ο με ph 7 (τόσο βγάζει η Α/Ο έτσι κι αλλιώς) και kh 9-10. Αποτέλεσμα 27-30ppm co2. Δεν πειράζουμε το ph του νερού, πειράζουμε μόνο το kh. Έγινε επεξεργασία 28 Δεκεμβρίου 2015 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 28 Δεκεμβρίου 2015 #12 Share 28 Δεκεμβρίου 2015 Φιλε Χρηστο,η οσμωση δεν εχει μετρησιμο πεχα...ειναι λαθος αυτο που μετρας...θα πρεπει το νερο της οσμωσης να το αναμειξεις με το νερο του ενυδρειου σου και μετα κανα διωρο να μετρησεις πεχα. Το KH θα ειναι σχεδον σταθερο σε μη ασβεστολιθικο υποστρωμα....ειναι η μοναδικη σταθερα που εχεις. Μετρας το πεχα στο ενυδρειο κ υπολογιζεις ποσο CO2 εχεις. Αν κανεις μια αλλαγη νερου κ βαλεις περισσοτερη οσμωση πχ. ξαναμετρα KH και ph κ βρισκεις ποσο co2 εχεις. Σε καθε περιπτωση πρεπει να ξερεις KH k PH για να βρεις ποσο co2 εχεις. Το νερο της οσμωσης ΔΕΝ μετριεται σκετο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 29 Δεκεμβρίου 2015 Author #13 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 Κάτσε γιατί μπερδευτήκαμε. Εγώ ανέφερα ότι το ph της όσμωσης είναι ουδέτερο (δηλαδή 7). Και έκανα μια υπόθεση: Αφήνουμε το νερό της όσμωσης όπως είναι με ph 7 και απλά φτιάχνουμε την kh 10 βαθμούς, τότε θα έχουμε co2 30ppm. Έχω ακούσει και τα δύο ενδεχόμενα για το ph της Α/Ο. Και ότι δεν είναι μετρήσιμο γιατί είναι νεκρό νερό και ότι είναι ουδέτερο Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 29 Δεκεμβρίου 2015 #14 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 Αφήνουμε το νερό της όσμωσης όπως είναι με ph 7 Δε θα κανεις κατι τετοιο. Βαλε οσμοση και βρυση σε καποια αναλογια και μετρα μετα κανα διωρο. Επισης δουλευομαστε τωρα εδω μεσα???θα παιξουμε με τις λεξεις???? Σε πειραξε που ενας ειπε ''ουδετερο'' κ αλλος ''νεκρο''. Ξεχνα την σκετη οσμωση σε μετρηση....φταξε νερο με πεχα 7 με μιξη βρυσης κ οσμωσης Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 29 Δεκεμβρίου 2015 #15 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 Και συνεχιζω και λεω...εχεις πεχα 7 και kh 10 αρα 30ppm co2.Ριχνεις το διοξειδιο σταθερα χωρις να το μεταβαλλεις. Αν πειραξεις και αλλαξεις το KH σε 8...το πεχα σου θα πεσει σε 6.9 επειδη το co2 το εχεις σταθερο. Ισως εσυ να μπερδευεσαι στο οτι το διοξειδιο που το εχεις σταθερο και αρα ειναι 30 ειναι παντα 30 αν δεν το πειραξεις????? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ ΜΕ ΚΗ 10 και πεχα 7,5 το διοξειδιο θα επεφτε στα 10ppm....πώς μπορει να γινει νερο με kh 10 ph 7.5?...απο τις μιξεις που κανουμε,οποτε εκει που εσυ λες πως εχεις σταθερο το διοξειδιο στο 30,αμ δεν ειναι 30 αλλα 10. ΥΓ:ο πινακας ph/kh/co2 ισχυει στις περιπτωσεις που αναφερθηκαν. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 29 Δεκεμβρίου 2015 Author #16 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 Δε θα κανεις κατι τετοιο. Βαλε οσμοση και βρυση σε καποια αναλογια και μετρα μετα κανα διωρο. Επισης δουλευομαστε τωρα εδω μεσα???θα παιξουμε με τις λεξεις???? Σε πειραξε που ενας ειπε ''ουδετερο'' κ αλλος ''νεκρο''. Ξεχνα την σκετη οσμωση σε μετρηση....φταξε νερο με πεχα 7 με μιξη βρυσης κ οσμωσης Γιατί αρπάζεσαι δεν κατάλαβα; Με την έννοια ουδέτερο εννοώ το ph ουδέτερο, όχι την πυκνότητα του νερού.Δεν ξέρω, ίσως είμαι χαζός και δεν τα πιάνω αυτά που λέτε. Πως όμως θα κάνω το νερό της Α/Ο μου μετρήσιμο, αφού ΔΕΝ χρησιμοποιώ νερό βρύσης; Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 29 Δεκεμβρίου 2015 #17 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 Γιατί αρπάζεσαι δεν κατάλαβα; Με την έννοια ουδέτερο εννοώ το ph ουδέτερο, όχι την πυκνότητα του νερού. Δεν ξέρω, ίσως είμαι χαζός και δεν τα πιάνω αυτά που λέτε. Πως όμως θα κάνω το νερό της Α/Ο μου μετρήσιμο, αφού ΔΕΝ χρησιμοποιώ νερό βρύσης; Ρε συ βαλε σε κουβα- βαρελι οπως προτεοιμαζεις τελος παντων το νερο. Αφησε το μια μερα να τρεξει , με τις παραμετρους που το φιταχνεις και δες το ph σου μετα. Της οσμωσης το νερο οντως δεν μπορουμε να μετρησουμε το ph. Με τι το μετρας το ph ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 29 Δεκεμβρίου 2015 #18 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 Αν είναι έτσι το μόνο νερό για μετρήσεις είναι αυτό του ενυδρείου σου.....αφου βάλεις όση οσμβση θέλεις μετράς...αλλα όχι άμεσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos84. 29 Δεκεμβρίου 2015 #19 Share 29 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Αν είναι έτσι το μόνο νερό για μετρήσεις είναι αυτό του ενυδρείου σου.....αφου βάλεις όση οσμωση θέλεις μετράς...αλλα όχι άμεσα. Και τότε εάν η οσμωση σου είναι καλή,τοτε φυσιολογικά θα σου ρίξει το πεχα από το 7 πιο κάτω,αν λάβουμε υπόψιν το παράδειγμα που αναφέρεις... το KH σου είναι 10 και τότε αν κρατάς σταθερο το διοξειδιο θα διαπιστώσεις από τον πίνακα ph/kh/co2 ότι το διοξειδιο σου δεν είναι 30 αλλά παραπάνω.... και πως έγινε αυτό...γιατι τώρα το πεχα δεν είναι 7 αλλά λιγότερο Έγινε επεξεργασία 29 Δεκεμβρίου 2015 - panos84. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 30 Δεκεμβρίου 2015 Author #20 Share 30 Δεκεμβρίου 2015 Ρε συ βαλε σε κουβα- βαρελι οπως προτεοιμαζεις τελος παντων το νερο. Αφησε το μια μερα να τρεξει , με τις παραμετρους που το φιταχνεις και δες το ph σου μετα. Της οσμωσης το νερο οντως δεν μπορουμε να μετρησουμε το ph. Με τι το μετρας το ph ? Το ph το μετράω με υγρά τεστ api και με ηλεκτρονικό phμετρο.Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί να κάνω το πείραμα που λες; Τι θα γίνει αν αφήσω το νερό να γυρίζει και το μετρήσω την επαύριο και όχι μετά από 1 ώρα πχ; Θέλω να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνω και γιατί το κάνω, παρά να σου πω: ορίστε, μέτρησα ph 6.5 και να μην έχω καταλάβει την διαδικασία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 30 Δεκεμβρίου 2015 #21 Share 30 Δεκεμβρίου 2015 το νερό της ΑΟ δεν έχει ούτε GH ούτε KH και αφού δεν έχει τίποτε από αυτά ούτε άλλες ουσίες που να το κάνουν αλκαλικό ή όξινο ούτε CO2 τότε είναι αυτομάτως 7 PH.- Αν το αφήσεις ένα 24ώρω θα απορροφήσει από την φύση μια μικρή ποσότητα CO2 ανάλογα με της συνθήκες γύρω στο 1,5mg/l. αυτομάτως θα έχεις μετά ένα ΡΗ περίπου 3,5 Θεωρητικά. Πρακτικά από την στιγμή που θα μπει έστω και πολύ μικρή ποσότητα κάποιου ιχνοστοιχείου ή άλλη ουσία, λόγο του υπερβολικά χαμηλού ΚΗ θα έχεις τέτοιες ασταθείς τιμές που μπορεί να κυμαίνονται από ΡΗ 4 έως 9. Οπότε με της σκόνες και με τα χίλια μύρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα δεν μπορείς πρακτικά με τα μέσα που διαθέτουμε να κάνεις μετρήσεις σε νερό από ΑΟ γιατί είναι άκρος επιρρεπείς σε τεράστια σκαμπανεβάσματα γιατί λείπει το buffer δηλαδή ο σταθεροποιητής που είναι το KH. Για αυτό στο νερό της ΑΟ βάζουμε ηλεκτρολύτες ή το ανακατεύουμε έστω και λίγο με νερό του ενυδρείου αν δεν θέλουμε το νερό του δικτύου για να ξέρουμε τη νερό έχουμε. Η μόνη περίπτωση που το χρησιμοποιούμε ατόφιο είναι όταν συμπληρώνουμε νερό στο ενυδρείο μας μετά από την εξάτμιση. Επισεις ένα πολύ πολύ χαμηλό ΚΗ σημαίνει αυτομάτως και πολύ πολύ μεγάλη αστάθεια στο ΡΗ η παραμικρή ποσότητα ενός οξέως μπορεί να κατεβάσει το ΡΗ πολύ κάτω. Πρακτικά ο πίνακας δεν είναι χρήσιμος σε χαμηλά ΚΗ καθόλου, λέει ψέματα, παράδειγμα παλιότερα είχα ένα ενυδρείο με ΚΗ 2 και Ph 5,8 θεωρητικά με βάση τον πίνακα θα έπρεπε να είχα CO2 γύρο στο 100 οπότε τα ψάρια μου θα έπρεπε να ήταν όλα ανάποδα στην επιφάνεια του νερού. Τέλος λόγο της έλλειψης των ηλεκτρολυτών στο νερό της ΑΟ το ηλεκτρονικό πχμετρο δεν μπορεί να λειτουργήσει δείχνει ότι θέλει. Για τους παραπάνω λόγους ο Νίκος σου προτείνει να αφήσεις το νερό 24 ώρες. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 30 Δεκεμβρίου 2015 #22 Share 30 Δεκεμβρίου 2015 Oπως τα λεει ο Χρηστος πολυ σωστα παραπανω. Απλα στο κουβαδακι μεσα αφου φτιαξουμε το νερο , δεν εχουμε τπτ να μας επηρεαζει το ph . Ετσι θα μαθεις και ποσο επηρεζει το ph το ενυδρειο σου. Συν οτι η σοδα δεν διαλυεται κατευθεια στο νερο, ουτε μπορεις να μετρησεις το ph κατευθεια αφου ριξεις την σοδα. Αλλιως παλι μπορεις να βαλεις στο ενυδρειο ενα φιλτρο ωστε να εχει μεγαλη αναταραξη στην επιφανεια να το αφησεις μια ημερα χωρις co2 και να μετρησεις το ph , ετσι θα καταφερεις να αποβαλεις την μεγαλυτερη ποσοτητα co2 απο το νερο. Μετα την επομενη ημερα μετραςπχ ενα ph 7,5 τοτε για να πιασεις τα 30 ppm θα πρεπει με χρηση του co2 να κατεβεις στα 6,5 Με τι ηλεκτρονικο ph μετρο μετρας, δεν νομιζω να λες αυτα απο το ebay... Οπως παλι ειπε και ο Χρηστος παραπανω την περιπτωση που του ειχε γινει. Ετσι και σε εμενα, στο 180 λτρο μετραω με kh 2-3 , ph 5.4 οποτε με τον πινακα υπολογισε ποσα ppm co2 εχω. Χρηστο αυτο για το ph δεν μπορω να πω οτι εχει τοσο μεγαλη ασταθεια, και εγω αυτα εχω διαβασει χρονια τωρα, οτι με kh κατω απο 3-4 δεν ειναι σταθερο το ph , εγω ομως βλεπω οτι και με kh 2 που το τρεχω το συστημα παει ρολοι. Τι εννοω , οπως το εχω τωρα σε 1 ωρα περιπου ή και λιγοτερο με το που ανοιξει το co2 πιανει το 5,4 ph και μενει εκει μεχρι να κλεισει, δεν αλλαζει. Οταν κλεισει μετα απο ωρες ανεβαινει στο 6,2 περιπου και αν το αφησω χωρις co2 ,για μια ημερα πιανει 6,6 . To ph που μετραω ισως και να ειναι λαθος , το ηλεκτροδιο ειναι παλιο , αλλα πανω κατω καπου εκει θα ειναι. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 30 Δεκεμβρίου 2015 Author #23 Share 30 Δεκεμβρίου 2015 Αυτή είναι απάντηση! Άρα με το να το αφήσω να γυρίζει 24 ώρες, θα δω την ποσότητα διοξειδίου που θα έχει το νερό αυτούσιο, πριν μπει στο ενυδρείο και από εκεί και ύστερα υπολογίζω πόσο παραπάνω co2 θα πρέπει να ρίξω για να φτάσω στο επιθυμητό επίπεδο. Τα λέω σωστά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 30 Δεκεμβρίου 2015 #24 Share 30 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Νίκο είναι νόμος της φύσης να είναι το KH το buffer του Ph, αυτό οφείλουμε να το πούμε ως μια πραγματικότητα και για έναν που μάλλον δεν έχει εμπειρία να μην επιδιώκει ΚΗ κάτω από το 3. Από εκεί και πέρα προσωπικά πιστεύω πως το buffer αυτό μπορεί να αυξήσει την σταθερότητα του αν έχουμε σταθερές συνθήκες στο ενυδρείο μας. Είχα ενυδρείο και με 0,5 ΚΗ και δεν είχα πρόβλημα σταθερότητας με το ΡΗ για εμένα και για άλλους είναι κάτι το εύκολο να έχεις χαμηλό ΚΗ, αλλά για άλλους ίσος να είναι κάτι το δύσκολο γιατί αν κάνεις κάποιο λάθος πχ στην αλλαγή του νερού θα αλλάξει και κατά πολύ το ΡΗ του ενυδρείου. Σε ένα θεωρητικό ενυδρείο χωρίς άλλες ουσίες που να αυξάνουν την οξύτητα του νερού το ΚΗ έχει την ίδια σταθερή αξία είτε είναι υψηλό είτε όχι. τώρα στο ενυδρείο σου μiα μεταβολή της τάξεως του 0,8 με και χωρίς CO2 δεν είναι και μικρή αλλά αν την συγκρίνουμε με άλλα ενυδρεία που έχουν πχ ΚΗ 6 και εκεί αν κάνεις μετρήσεις με και χωρίς CO2 θα δεις μια παρόμοια διαφορά πχ 0,7 και αυτό γιατί χρειάζεται το ενυδρείο ελαφρός περισσότερο CO2 Παράδειγμα σε ένα ενυδρείο με ΚΗ 2 χωρίς CO2 και χωρίς άλλες ουσίες πχ τανίνες κτλ θα έχεις περίπου ΡΗ 7,6 για να φέρεις το ΡΗ στο 6 θα χρειαστείς περίπου 55mg/l. για μα μεταβολή της τάξεως του 1,6. Αν το ενυδρείο έχει ΚΗ 6 χωρίς CO2 και χωρίς άλλες ουσίες πχ τανίνες κτλ θα έχει περίπου ΡΗ 8 για να έχουμε την ίδια μεταβολή στο ΡΗ δηλαδή 1,6 (να το πάμε στο 6,4) θα χρειαστούμε περίπου 68mg/l δεν είναι τραγική η διαφορά. Από την στιγμή όμως που στο ενυδρείο έχουμε και άλλους παράγοντες που κάνουν το νερό όξινο τα πράγματα αλλάζουν και με ένα ΚΗ 2 μπορούμε με πολύ ποιο μικρή ποσότητα CO2 να φέρουμε το ΡΗ στο 6, αντιθέτως σε ένα ενυδρείο με ΚΗ 6 με της ίδιες όξυνες ουσίες στο ενυδρείο θέλουμε πολύ περισσότερο CO2 για να κατεβάσουμε το ΡΗ. Τη ακριβός συμβαίνει το διάβασα κάπου και είναι μια περίπλοκη χημική διαδικασία που δεν την θυμάμαι καν. Είναι μεγάλο θέμα και ίσος σε κάποιο άλλο σχετικό θέμα να το αναλύσουμε ποιο πολύ. Φίλε AgMa για να σε καταλάβουμε πιο καλά πες μας τη θες να κάνεις για να σου πούμε πώς να το κάνεις και γιατί να το κάνεις. Έγινε επεξεργασία 31 Δεκεμβρίου 2015 - nicpapa Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 30 Δεκεμβρίου 2015 Author #25 Share 30 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που υπολογίζουμε την ποσότητα co2 και στην προσπάθεια αυτή μου δημιουργήθηκε η απορία και άνοιξα το θέμα. Έχω ένα ενυδρείο 15 λίτρων και ρίχνω 1 φυσαλίδα ανα 2 δευτερόλεπτα. Προσπαθώ να καταλάβω ποιές είναι οι ιδανικές παραμέτροι του νερού για φυτεμένο και από τι εξαρτώνται. Έγινε επεξεργασία 30 Δεκεμβρίου 2015 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος