kospet 8 Δεκεμβρίου 2015 #1 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Καλημέρα παιδιά και καλώς σας βρήκα. Γράφω για πρώτη φορά σαν καινούργιος στης παρέα σας, αλλά και στο ενυδρειακό χόμπυ. Έχω ένα ενυδρείο 54 λίτρα (41-42 λίτρα καθαρό) που προσφερόταν σετ με φίλτρο της EHEIM (pick up 2008) 150-300 l/h, λάμπα 15w/T8, θερμοστάτη 50w και θερμόμετρο. Μόλις μπορέσω θα αναρτήσω και σχετικές φωτό. To ενυδρείο έχει υπόστρωμα flourite dark της seachem κι απο πάνω διακοσμητικό χαλίκι κοκκομετρίας 1-3 mm. Eίναι φυτεμένο με τα εξής φυτά (όχι σε μεγάλες ποσότητες, 1-2 τεμάχια απο το καθένα): vallinseria americana natans egeria densa cabomba caroliniana bunch echinodorus bleheri bunched hygrophila corymbosa cladophora aegagropila-moss balls alternanthera reineckii pink marsilea grenata & hirsuta anubias barteri nana έχω βάλει τα εξής ψάρια: 3 guppies ενήλικα (1 αρσενικό - 2 θηλυκά) & 4 μικρά 15 ημερών (1 εβδομάδα μετά την άφιξή τους στο ενυδρείο μου οι θηλυκές γέννησαν) 1 red coral platy small (αρσενικό) 2 bumble bee platy (θηλυκά) 3 γαρίδες red cherry (δεν γνωρίζω το φύλο) Το ενυδρείο "τρέχει" 2,5 μήνες, τα πρώτα ψάρια (τα γκάπις και το 1 πλάτυ) μπήκαν 35 μέρες μετά το αρχικό στήσιμο και τα υπόλοιπα μαζί με τις γαρίδες πριν 10 μέρες. τιμές παραμέτρων νερού (μετρήσεις της 6-12-2015): ph: 7.4 NH4: 0 NO2: 0 NO3: 25 ΚΗ: 13 GH: 7 θερμοκρασία: 24 C Μέχρι στιγμής απο θέμα άλγης έχω αντιμετωπήσει την καφέ η οποία στην αρχή ήταν σε έντονο βαθμό αλλά σιγά-σιγά άρχισε να εξαφανίζεται και λίγη τριχωειδής άλγη πάνω στα φύλλα κάποιων φυτών, αλλά σε απόλυτα ελεγχόμενη (προς το παρόν) κατάσταση. Κάνω εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, περίπου το 25% κι αμέσως μετά προσθέτω μισή κάψουλα bacterium activator. Επίσης, χρησιμοποιώ λίπασμα σε υγρή μορφή βραδείας αποδεσμεύσεως 1 φορά κάθε 10 μέρες και διάλυμα βιταμινών κι αμινοξέων για τα ψάρια, επίσης 1 φορά ανά 10 μέρες. Αυτά που θέλω να ρωτήσω είναι τα εξής: 1. Πως σας φαίνεται το ενυδρείο με βάση τα φυτά, τα ψάρια, τις παραμέτρους νερού και τους χειρισμούς που κάνω? Τι κάνω σωστά και τι λάθος και πρέπει να το διορθώσω? 2. Επειδή προφανώς σε λίγο καιρό θα υπάρχει θέμα υπερπληθυσμού με τις γέννες των γκάπις, τι μου προτείνετε να κάνω προκειμένου να το αντιμετωπίσω? 3. Στα φυτά που έχω αυτή την στιγμή πρέπει να τους παρέχω co2 ή τα συγκεκριμένα φυτά δεν έχουν τέτοιες απαιτήσεις? Η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνουν σε άριστη κατάσταση, αλλά δεν έχει χαλάσει ή αρχίσει να ξεραίνεται κάποιο από αυτά. Αναπτύσσονται. Σχετικά αργά μεν, αλλά αναπτύσσονται. 4. Σκέφτομαι σύντομα να προσθέσω λίγα φυτά ακόμη και συγκεκριμένα να βάλω eleocharis parluva (για τις γαρίδες κυρίως). Αντέχει το συγκεκριμένο ενυδρείο προσθήκη κι άλλων φυτών ή καλύτερα να το αποφύγω και να μην βάλω άλλα φυτά? Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας και πάλι, Καλώς σας βρήκα ) Έγινε επεξεργασία 8 Δεκεμβρίου 2015 - kospet Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Δεκεμβρίου 2015 #2 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Καλως ηρθες. Προσωπικα δεν θα εβαζα αυτα τα ψαρια σ αυτο το ενυδρειο. Παμε στις ερωτησεις σου. 1) Για τα ψαρια δεν πολυσυμφωνω ως προς τα λιτρα του ενυδρειου.Τα φυτα καλα ειναι και αν μπορεις να κρατας τα νιτρικα πιο χαμηλα. Επισης το λιπασμα καλο ειναι να μπαινει σε καθημερινη βαση,ετσι αφομειωνεται καλυτερα απο τα φυτα.Ποιο λιπασμα ριχνεις και ποσο? 2) Η λυση ειναι να δινεις τα μωρα,αλλα ειναι πολυ δυσκολο,δεν τα παιρνει σχεδον κανεις.Η αλλη λυση ειναι να αλλαξεις ψαρια. 3) Σε ολα τα φυτα ειναι καλο να δινουμε co2,αλλα θελουν λιγο αλλα πολυ,αλλα χωρις co2 δεν γινεται φωτοσυνθεση.Καποια απο αυτα που εχεις θα χρειαστουν,οπως πχ η μαρσιλεα και η alternanthera reineckii pink ( αυτη θελει και περισσοτερο φως αλλιως θα μενει πρασινη) 4) Το φυτο που ρωτας καταρχην δεν εχει σχεση με τις γαριδες.Με τις γαριδες εχει σχεση η μοςς,αυτο ειναι το αγαπημενο τους.Τωρα η ελεοχαρις,θελει περισσοτερο φως απο αυτο που εχεις τωρα και co2,αλλιως δεν θα παει. Φυτα μπορεις να βαλεις και αλλα,αλλα οσα περισσοτερα βαζεις τοσο περισσοτερες αναγκες θα εχουν σε co2,λιπασματα και φωτα,ακομα και αν ειναι ευκολα φυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 8 Δεκεμβρίου 2015 Author #3 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 rastafarian, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Διάλεξα τα συγκεκριμένα ψάρια, με μοναδική κριτήριο (βάση όσων είχα διαβάσει πριν αποφασίσω τι ψάρια να διαλέξω) ότι θεωρούνται τα ιδανικά ψάρια για αρχάριους επειδή είναι πολύ εύκολα και εξαιρετικά ανθεκτικά ακόμη και σε δύσκολες παραμέτρους νερού, όπως ανέμενα να είναι ένα νέο ενυδρείο σαν το δικό μου, που συντηρείται απο κάποιον αρχάριο όπως εγώ. Τι ψαροσύνθεση θεωρείς ότι θα'ταν η καλύτερη για το συγκεκριμένο ενυδρείο και έναν εντελώς αρχάριο όπως εγώ? Όσον αφορά το λίπασμα, δεν βάζω συχνά γιατί (βάση πάλι όσων έχω διαβάσει) φοβάμαι μήπως η πληθώρα θρεπτικών στοιχείων οδηγήσει σε έξαρση άλγης. Το λίπασμα που χρησιμοποιώ είναι αυτό που προσφερόταν ως δώρο μαζί με το ενυδρείο και είναι της eheim 7 day slow release (έτσι γράφει η συσκευασία) και βάζω σύμφωνα με όσα αναγράφει η συσκευασία, δηλ 10ml/100l μια φορά την εβδομάδα (εγώ βάζω ανα 10 μέρες με δόση προσαρμοσμένη στα δικά μου λίτρα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Δεκεμβρίου 2015 #4 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 rastafarian, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Διάλεξα τα συγκεκριμένα ψάρια, με μοναδική κριτήριο (βάση όσων είχα διαβάσει πριν αποφασίσω τι ψάρια να διαλέξω) ότι θεωρούνται τα ιδανικά ψάρια για αρχάριους επειδή είναι πολύ εύκολα και εξαιρετικά ανθεκτικά ακόμη και σε δύσκολες παραμέτρους νερού, όπως ανέμενα να είναι ένα νέο ενυδρείο σαν το δικό μου, που συντηρείται απο κάποιον αρχάριο όπως εγώ. Τι ψαροσύνθεση θεωρείς ότι θα'ταν η καλύτερη για το συγκεκριμένο ενυδρείο και έναν εντελώς αρχάριο όπως εγώ? Όσον αφορά το λίπασμα, δεν βάζω συχνά γιατί (βάση πάλι όσων έχω διαβάσει) φοβάμαι μήπως η πληθώρα θρεπτικών στοιχείων οδηγήσει σε έξαρση άλγης. Το λίπασμα που χρησιμοποιώ είναι αυτό που προσφερόταν ως δώρο μαζί με το ενυδρείο και είναι της eheim 7 day slow release (έτσι γράφει η συσκευασία) και βάζω σύμφωνα με όσα αναγράφει η συσκευασία, δηλ 10ml/100l μια φορά την εβδομάδα (εγώ βάζω ανα 10 μέρες με δόση προσαρμοσμένη στα δικά μου λίτρα) Το συγκεκριμενο λιπασμα δεν το ξερω,αλλα ολα τα λιπασματα γραφουν δοσολογιες για φουλ φυτεμενα ενυδρεια,καλο ειναι να ξεκιναμε με την μιση δοση απο αυτη που γραφουν. Μπορεις αυτη τη δοση να την σπασεις δια 6 και να ριχνεις απο λιγο καθε μερα,ετσι τα φυτα σου τρωνε καλυτερα και την 7η ημερα κανεις αλλαγη νερου και δεν ριχνεις τιποτα απο λιπασμα. Απο ψαρια υπαρχουν και αλλα,θεωρω οτι συντομα θα εχεις προβλημα με τις γεννες γιατι δεν θα μπορεις να τις δωσεις και θα γεμισεις ψαρια και μετα αρχιζουν τα προβληματα. Κοιτα και τα celestial pearl danio ,ειναι ιδανικα ψαρια για το ενυδρειο σου. Επισης να σου πω,πως οι γαριδες μαζι με τα πλατυ που εχεις ισως να μην επιζησουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 8 Δεκεμβρίου 2015 Author #5 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Επισης να σου πω,πως οι γαριδες μαζι με τα πλατυ που εχεις ισως να μην επιζησουν. Προς το παρόν κι ενώ οι γαρίδες βρίσκονται στο ενυδρείο περίπου 10 μέρες (για την ακρίβεια 12 μέρες) κανένα απο τα ψάρια δεν ασχολείται μαζί τους. κολυμπάνε δίπλα τους και δεν τους δίνουν καν σημασία, σαν να μην υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι "ύποπτο". βέβαια τις περισσότερες ώρες της ημέρας, οι γαρίδες είναι κρυμμένες στα φυτά και σπάνια εμφανίζονται σε "ανοιχτό πεδίο"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Δεκεμβρίου 2015 #6 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Το προβλημα δεν ειναι τοσο στις ενηλικες γαριδες οσο στο γοννο τους.Μπορει να μη δεις καθολου γοννο η να δεις πολυ λιγοτερο απο αυτον που θα εβλεπες κανονικα. Δυστοιχως τα περισσοτερα ψαρια τσιμπανε τον γοννο απο τις γαριδες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kospet 8 Δεκεμβρίου 2015 Author #7 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Το προβλημα δεν ειναι τοσο στις ενηλικες γαριδες οσο στο γοννο τους.Μπορει να μη δεις καθολου γοννο η να δεις πολυ λιγοτερο απο αυτον που θα εβλεπες κανονικα. Δυστοιχως τα περισσοτερα ψαρια τσιμπανε τον γοννο απο τις γαριδες. Έχεις δίκιο σ'αυτό. Πιθανότητα, αν κάποια στιγμή οι γαρίδες γεννήσουν (γιατί δεν ξέρω αν έχω κι απο τα 2 φύλα, μπορεί να χω μόνο αρσενικές ή μόνο θηλυκές γαρίδες) ο γόνος θα γίνει ο καλύτερος μεζές για τα ψάρια που υπάρχουν στο ενυδρείο και μάλλον ελάχιστες (ίσως και καμία) γαριδούλες θα καταφέρουν να γλιτώσουν και να μεγαλώσουν. Αυτό όμως δεν με απασχολεί καθόλου γιατί έτσι, θα ελέγχεται με φυσικό τρόπο ο πληθυσμός τους και δεν θα φτάσω κάποια στιγμή σε σημείο να παρατηρηθεί μετά απο ένα διάστημα υπερπληθυσμός και να μην ξέρω τι να τις κάνω τόσες γαρίδες. Αν μπορούσε αυτό να συμβεί και με τα γκάπυς (να υπάρχει δηλ. κάποιο ψάρι που να τρώει το 90-95% του γόνου) θα'ταν ευχής έργον Έγινε επεξεργασία 8 Δεκεμβρίου 2015 - kospet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος