bettafish 6 Δεκεμβρίου 2015 #1 Share 6 Δεκεμβρίου 2015 Χαιρετώ τους συνχομπίστες Έχω το 17 λιτρο μονομαχοενυδρείο και θέλω να το βάλω καινούριο μονομάχο οπότε το νερό χρειαζόταν επεξεργασία.Ξεκίνησα με τύρφη οι σκληρότητες gH,kH έχουν κατεβεί στο 6 και 1 αντίστοιχα (με σταδιακές αυξήσεις στη ποσότητα της τύρφης) όμως το pH δε λέει να πέσει θέλω να το φτάσω τουλάχιστον στο 7 (αν είναι όξινο ακόμη καλύτερα) και παραμένει στο 8.4 ίδιο με το νερό τις βρύσης.Τι είδους μαγεία είναι αυτή; Κάποια συμεράσματά μου είναι ή το υγρό τεστ έχει μεγάλη απόκλιση ή η τύρφη δε θα είναι αρκετά όξυνη ή απλά θε θα ρέει το νερό μέσω της τύρφης εσείς τι λέτε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 6 Δεκεμβρίου 2015 #2 Share 6 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Καλησπερα πως την επεξεργαζεσαι σε βαρελι;απευθειας απο το φιλτρο;ποιο ειδος τυρφης;και τι ποσοτητα;ετσι για να εχουμε μια γενικη εικονα.. Έγινε επεξεργασία 6 Δεκεμβρίου 2015 - stathis spithas 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 7 Δεκεμβρίου 2015 #3 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Το ph αργει να πεσει αλλα με kh 1 θα κρασαρει και θα πεσει αποτομα καποια στιγμη (δεν ειναι καλο αυτο) Ψαρι αυτη τη στιγμη εχεις? Αν δεν εχεις μεσα ψαρι θα ελεγα να ξαναβαλεις νερο βρυσης και να το μαλακωσεις μετα (αφου μπει το ψαρι) και σιγα σιγα με υπομονη και οχι αποτομα.Ο λογος ειναι οτι το ψαρι που θα παρεις λογικα θα ειναι σε νερο βρυσης οποτε αν στο ενυδρειο εχεις χαμηλο ph οσο καλη προσαρμογη και να κανεις θα το χασεις τις επομενες τρεις ημερες απο οσμωτικο σοκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #4 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Το ph αργει να πεσει αλλα με kh 1 θα κρασαρει και θα πεσει αποτομα καποια στιγμη (δεν ειναι καλο αυτο) Ψαρι αυτη τη στιγμη εχεις? Αν δεν εχεις μεσα ψαρι θα ελεγα να ξαναβαλεις νερο βρυσης και να το μαλακωσεις μετα (αφου μπει το ψαρι) και σιγα σιγα με υπομονη και οχι αποτομα.Ο λογος ειναι οτι το ψαρι που θα παρεις λογικα θα ειναι σε νερο βρυσης οποτε αν στο ενυδρειο εχεις χαμηλο ph οσο καλη προσαρμογη και να κανεις θα το χασεις τις επομενες τρεις ημερες απο οσμωτικο σοκ. Αναλογως το ψαρι μιχαλη....(δεν θελω να δωσω το κακο παραδειγμα και δεν το συνιστω)....αλλα οσους δισκους εχω παρει τωρα τελευταια που τους ειχαν σε νερο βρυσης δεν τους εχω κανει προσαρμογη...μονο την θερμοκρασια προσπαθησα να ισοροπησω..το τελευταιο δε ζευγαρι σαββατο το εβαλα στο ενυδρειο και δευτερα ειχε κανει γεννα...για τα υπολοιπα συμφωνω αλλα..εχει και διαφορα τυρφη απο τυρφη..τροπος επεξεργασιας...και ποσοτητα που χρησιμοποιηει στο ποτε θα δει να πεφτει το πεχα του σε χρονικο οριζοντα... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 7 Δεκεμβρίου 2015 #5 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Η αληθεια ειναι οτι δεν μας δινεις και πολλες πληροφοριες για την επεξεργασια που κανεις. Καλο ομως ειναι οπως σου ειπε και ο Μιχαλης να κανεις την επεξεργασια αφου παρεις το ψαρι. Το ψαρι θα ειναι σε νερο βρυσης και μολις εσυ το βαλεις σε μαλακο νερο,θα παθει οσμωτικο σοκ,πραγμα που ειναι πολυ κακο. Παρε το ψαρι,βαλτο σε νερο βρυσης και μετα σε ενα βαρελι επεξεργασιας μαλακωσε σιγα σιγα το νερο και κανε αλλαγες μ αυτο.Μη το κανεις μεσα στο κυριος φιλτρο του ενυδρειου,θα εχεις προβληματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #6 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Πιστευω και μιλαω τελειως εμπειρικα οτι και στο κυριως φιλτρο του ενυδρειου να επεξεργαστει την τυρφη θα παρει καιρο και θα κατεβει πολυ αργα..καλα και με το βαρελι ειναι ασφαλης...αυτο ξαναλεω βεβαια εξαρταται απο το ειδος την ποσοτητα και τον τροπο που την επεξεργαζεται...πχ φιλε μου αν τωρα εχει πεχα 8,4 και το νερο της τυρφης(αναλογως και το ειδος) του βγαινει πχ 6,5 με 30% αλλαγη αντε να φτασει 8,0...στην επομενη θα κατεβει και αλλο και παει λεγοντας...το ιδιο και στο φιλτρο..μονο που εκει ολα θα γινουν πιο ομαλα γιατι το νερο θα επεξεργαζεται και θα πεφτει σαν πεχα παλι βαση τον παραπανω δεδομενων αλλα συν την ροη που θα εχει το φιλτρο...με λιγα λογια δεν νομιζω να υπαρχει θεμα οσμωτικου σοκ γιατι απο μονο της η διαδικασια του να μαλακωσει το νερο αποτελει προσαρμογη οχι μονο του ψαριου αλλα ολου του συστηματος που λεγεται ενυδρειο...οποτε βαλε το ψαρακι και χαμηλωσε σιγα σιγα το πεχα..σοκ θα ηταν αν εκανες αυτο που ελεγα πιο πανω απο πχ.7,5 πεχα που εχει το νερο εδω να το πεταγες στο 6,4 που εχει το ενυδρειο μου(αυτο δεν θα στο προτεινα αν δεν γνωριζα το ιστορικο των ψαριων σου)... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 7 Δεκεμβρίου 2015 #7 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Πιστευω και μιλαω τελειως εμπειρικα οτι και στο κυριως φιλτρο του ενυδρειου να επεξεργαστει την τυρφη θα παρει καιρο και θα κατεβει πολυ αργα..καλα και με το βαρελι ειναι ασφαλης...αυτο ξαναλεω βεβαια εξαρταται απο το ειδος την ποσοτητα και τον τροπο που την επεξεργαζεται...πχ φιλε μου αν τωρα εχει πεχα 8,4 και το νερο της τυρφης(αναλογως και το ειδος) του βγαινει πχ 6,5 με 30% αλλαγη αντε να φτασει 8,0...στην επομενη θα κατεβει και αλλο και παει λεγοντας...το ιδιο και στο φιλτρο..μονο που εκει ολα θα γινουν πιο ομαλα γιατι το νερο θα επεξεργαζεται και θα πεφτει σαν πεχα παλι βαση τον παραπανω δεδομενων αλλα συν την ροη που θα εχει το φιλτρο...με λιγα λογια δεν νομιζω να υπαρχει θεμα οσμωτικου σοκ γιατι απο μονο της η διαδικασια του να μαλακωσει το νερο αποτελει προσαρμογη οχι μονο του ψαριου αλλα ολου του συστηματος που λεγεται ενυδρειο...οποτε βαλε το ψαρακι και χαμηλωσε σιγα σιγα το πεχα..σοκ θα ηταν αν εκανες αυτο που ελεγα πιο πανω απο πχ.7,5 πεχα που εχει το νερο εδω να το πεταγες στο 6,4 που εχει το ενυδρειο μου(αυτο δεν θα στο προτεινα αν δεν γνωριζα το ιστορικο των ψαριων σου)... Μαλλον δεν καταλαβες τι εγραψα...οσμωτικο σοκ θα παθει το ψαρι αν εχει στο ενυδρειο ηδη μαλακο νερο και το ψαρι το παρει απο μαγαζι που το εχει σε βρυση. Και επισης εγραψα οτι καλυτερα ειναι να μαλακωσει το νερο με το ψαρι μεσα. Και κατι αλλο,αν βαλει τυρφη στο κυριος φιλτρο του ενυδρειου,ξερεις τι θα γινεται?Καθε φορα που θα κανει αλλαγη νερου θα εχει σκαμπανευασματα και ποτε σταθερες συνθικες. Στο ενυδρειο του πχ θα εχει ph 6.5 και θα κανει αλλαγη με νερο που θα εχει ph 8,οπωτε θα ανεβαινει αυτο του ενυδρειο και μετα θα ξαναπεφτει,συν οτι οταν αλλαζει τυρφη θα πεφτει πολυ γρηγορα και θα εχει μεγαλητερες διακυμανσεις και με το ψαρι μεσα. Η καλυτερη λυση ειναι επεξεργασια σε βαρελι,φτιαχνεις το νερο του ενυδρειου στις συνθικες που θες και επεξεργαζεσαι νερο στο βαρελι με τυρφη.οπωτε κανεις αλλαγες νερου με τις ιδιες παραμετρους με του ενυδρειου.Αποτελεσμα? Μηδεν σκαμπανευασματα και σταθερες συνθικες συνεχεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #8 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Μαλλον δεν καταλαβες τι εγραψα...οσμωτικο σοκ θα παθει το ψαρι αν εχει στο ενυδρειο ηδη μαλακο νερο και το ψαρι το παρει απο μαγαζι που το εχει σε βρυση. Και επισης εγραψα οτι καλυτερα ειναι να μαλακωσει το νερο με το ψαρι μεσα. Και κατι αλλο,αν βαλει τυρφη στο κυριος φιλτρο του ενυδρειου,ξερεις τι θα γινεται?Καθε φορα που θα κανει αλλαγη νερου θα εχει σκαμπανευασματα και ποτε σταθερες συνθικες. Στο ενυδρειο του πχ θα εχει ph 6.5 και θα κανει αλλαγη με νερο που θα εχει ph 8,οπωτε θα ανεβαινει αυτο του ενυδρειο και μετα θα ξαναπεφτει,συν οτι οταν αλλαζει τυρφη θα πεφτει πολυ γρηγορα και θα εχει μεγαλητερες διακυμανσεις και με το ψαρι μεσα. Η καλυτερη λυση ειναι επεξεργασια σε βαρελι,φτιαχνεις το νερο του ενυδρειου στις συνθικες που θες και επεξεργαζεσαι νερο στο βαρελι με τυρφη.οπωτε κανεις αλλαγες νερου με τις ιδιες παραμετρους με του ενυδρειου.Αποτελεσμα? Μηδεν σκαμπανευασματα και σταθερες συνθικες συνεχεια. Καταλαβα τι εγραψες και δεν σε αναιρεσα πουθενα...και ουτε θα σε αναιρεσω..αλλα τα πραγματα δεν ειναι παντα ασπρο μαυρο..για να φτασει το πεχα στο βαρελι τις αλλαγης απο 8,5 σε 6,5 πχ ειναι σχεδον αδυνατον γιατι η τυρφη δεν ειναι σφαιρα το πεχα πεφτει πολυ αργα μπορει να θελει και τρεις μερες κυκλοφοριας και πρεπει ηδη το νερο να ειναι χαμηλωμενο..ασε που σιγα σιγα πεφτει σε δραστικοτητα..οποτε αντε να το φτασει μεχρι 8 γιατι για να πεσει μια ολοκληρη μοναδα πρεπει να γινουν καμμια δεκαρια αλλαγες και να υπαρχει και το ηδη πεσμενο νερο μεσα...ετσι και στο φιλτρο πεφτει αργα μεχρι να μην πεφτει αλλο..αν εχει πεχα απο 8,5 και το φτασει στην καλυτερη 7,5 περιπου με τυρφη της σερα...7,4 περιπου με τυρφη οπως της φλουβαλ..και 7,2 περιπου στην καλυτερη με τυρφη ακατεργαστη ή πχ της ακουαριουμ μανστερ ποσο θα ανεβει το πεχα με μια αλλαγη 30% με πεχα 8,5 παραπανω απο 0,3 δεν νομιζω και αυτο οχι σαν σφαιρα σου ξαναλεω...και το ανεβασμα του πεχα και ειδικα το κατεβασμα γινονται τοσο αργα που ακομα και να τις μετρησεις αν προσπαθησεις ισως να μην καταφερεις να βρεις τις διαφορες....οσο για το ποσο καλο και κακο κανεις παρε παραδειγμα την φυση και τις αλλαγες που γινονται στο πεχα τις διαφορες εποχες του χρονου..εκει να δεις αλλαγη σε παραμετρους νερου!!!δεν ξερω καμια λιμνη η ποταμι που να εχει "καρφι" πεχα ολες τις εποχες του χρονου ουτε καν σε ιδια ποταμια δεν εχουν ολα τα σημεια ιδιο και σταθερο πεχα!!" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 7 Δεκεμβρίου 2015 #9 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Επειδη δουλευα τυρφη πολυ καιρο σε βαρελι επεξεργασιας θα σου πω το εξης: Νερο βρυσης με ph 8 στο βαρελι,επεξεργασια με τυρφη μετα απο 2 μερες στο βαρελι ph 6,5..οπως βλεπεις αν βαλεις αρκετη τυρφη πεφτει σφαιρα το ph. Με την ιδια τυρφη που την ειχα χρησιμοποιησει 1 φορα,επεφτε το ph στο 6.5 μετα απο 4 μερες. Μπορει στη φυση και στις λιμνες να αλλαζουν οι συνθικες οπως σωστα λες,ομως εκει μιλαμε για μερικες χιλιαδες λιτρα νερο και οχι για απλα μερικα λιτρα,εκει ειναι η μεγαλη διαφορα αναμεσα στη φυση και σε ενα κλειστο συστημα σαν τα ενυδρεια μας. Οι διαφορες στις συνθικες νερου οταν γινεται η επεξεργασια μεσα στο κυριως φιλτρο,ειναι αρκετα μεγαλες,ειδικα οταν βαζεις φρεσκια τυρφη,ασε που δεν μπορεις να τις ελεγξεις κιολας ενω στο βαρελι ολα ειναι πιο ευκολα και πιο σωστα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #10 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Χαιρομαι οταν καποιος γραφει εμπειρικα και οχι απο διαβασματα..χρησιμοποιω και εγω τυρφη εδω και καιρο....τοσο για να ξερω οτι η τυρφη δεν εχει 100% στανταρ μαθηματικο τυπο...αν οποιοσδηποτε πει οτι ξερει ποσο θα πεσει ακριβως το νερο ενος ενυδρειου που δεν εχει στησει αυτος με συγκεκριμενη χρηση ειναι τουλαχιστον αφελης και βαζω και τον εαυτο μου μεσα...χρειαζεται πειραματισμος για να βρεις εναν υποτυπωδη μπουσουλα...οσον αφορα την φυση κλειστο η ανοικτο συστημα σε σχεση με το ενυδρειο λιγη σημασια εχει αφου πρεπει να υπαρχουν διακυμανσεις για να ενεργοποιουνται διαφορες λειτουργειες των ψαριων οπως πχ.το ενστικτο της αναπαραγωγης και οταν μιλαμε για τιμες 0,3-0,4 μοναδες σε μια η δυο μερες ειναι σαν να μην μιλαμε για διακυμανση...υπαρχει οπως σωστα λες τυρφη που ριχνει το πεχα πανω απο μοναδα (για μιαμιση δεν ξερω δεν τα εχω καταφερει μαλλον λογω ποσοτητας γιατι θα καταστραφομουν με τα λιτρα που εχω) αλλα μετα απο μερες οπως παλι σωστα ειπες..η τυρφη ομως εχει stop..καποια στιγμη ειτε ενα λιτρο επεξεργαστεις ειτε εκατο το πεχα δεν θα πεφτει αλλο και βαση αυτης της λογικης και ευκολιας εχω φτασει να την χρησιμοποιω σε φιλτρο γιατι οταν το νερο εχει ηδη χαμηλο πεχα η αυξομειωση ειναι ελαχιστη....παρολα αυτα πιστευω οτι για να βοηθησουμε θα πρεπει να ξερουμε πια-πως-ποση και με πιο τροπο επεξεργαζεται την τυρφη για να ριξει το πεχα... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
billaus 7 Δεκεμβρίου 2015 #11 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Ολα εξαρτωνται απο το νερο που εχεις σαν βαση και απο την ποσοτητα τυρφης που μπορεις να επεξεργαστεις. Εγω βαζω τυρφη μεσα σε δευτερο φιλτρο που γυρναει 300 λιτρα την ωρα(αρα μικρο φιλτρο λιγη ποσοτητα) Το νερο εχει ph 7,2 με την επεξεργασια φτανει 6,5 αλλαγη καθε 7 μερες 20% και αλλαγη τυρφης μεσα στο φιλτρο καθε 30 μερες το ph παιζει απο 6,5 μεχρι 6,7 Αυτη βεβαια ειναι η δικια μου θεωρια γιατι εχω μικρες αποκλεισεις. Τωρα αν εχεις ph 8.5 και θελεις να το κανεις 6,5 και με καθε αλλαγη ριχνεις παλι 8,5 και κανεις και αλλαγες πανω απο 30% τοτε εχεις μεγαλες αποκλεισεις και καλο ειναι να το βαζεις ετοιμο οπως λεει ο rast απο βαρελι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 7 Δεκεμβρίου 2015 Author #12 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Σας ευχαριστώ όλλους για την ανταπόκρισή διάβασα και τη συζήτιση.Και ευτυχώς που μου είπατε να το βάλω το ψάρι σε νερό βρύσης παραλίγο και θα το σκότωνα αν το έπαιρνα.Λοιπόν ας δώσω πληροφορίες. 1.Η τύρφη που χρησιμοποιώ είναι μαύρη της amtra (άν δε κάνω λάθος υπάρχει η μαύρη και η ξανδιά τύρφη) είναι σε κόκους ειδική για ενυδρεία. 2.Στα αρχικά πειράματα με την τύρφη την έκανα φύλτρανση στο κυρίως ενυδρείο και αγόρασα άλλο ένα φυλτράκι και έφτιαχνα παράλληλα το νερό αλλαγής σε κουβά. Τώρα πήρα και 10λιτρο βαρελάκι και ετοιμάζω εκεί το νερό αλλαγής το έχω κλειστό αεροστεγώς με το φίλτρο γεμάτο τύρφη στο δοχείο του το φιλτράκι είναι της sun sun 600 l/h με spray bar εφαρμοστό στην έξοδο για να μην έχω αναταραχή επιφάνειας.Μου κατεβάζει σκληρότητα gH στο 6 απο το 14. 3.Έχω στο ενυδρείο 1 φιλτράκι 350λίτρα/ώρα γύρω στα 50 w όμως έχω αναταραχή επιφάνιας που και που το spray bar είναι απο άλλο φίλτρο είναι κάποιο εμπόδιο αυτό το ξέρω.Για τη θερμοκρασία την έχω 27-28 βαθμούς κελσιόυ. Πιστεύω να έγινα ποιο αναλυτικός αν παρέλειψα κάτι παρακαλώ να μου το πείτε. Θέλει να το πάω πάλι απο την αρχή τώρα να ξαναβάλω νερό βρύσης στο μικρό να καθαρίσει απο τις τύρφες με αλλαγές, να μπει ο μονομάχος και να το μαλακώσω σταδιακά.Αλλήθεια ποια τυρφη θα μου προτείνατε για καλύτερα αποτελέσματα; Γιατί τελειώνει αυτή που έχω. Και πάλι ευχαριστώ αυτό για το πώς να προσαρμόσω το ψάρι στο ενυδρείο αφού έκανα όλες αυτές τις αλλαγές το σκευτόμουνα αρκετά.Και τελικά να τι γίνεται τό σκοτώνεις έστι. Έγινε επεξεργασία 7 Δεκεμβρίου 2015 - bettafish Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 7 Δεκεμβρίου 2015 #13 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Εγω εχω χρησημοποιησει της sera και εμεινα απολυτα ευχαριστημενος.Εχω ακουσει καλα λογια και για την fluval. Με την θερμοκρασια θα σου προτεινα να μην υπερβαλεις (για πολλους λογους).Αν την εχεις τωρα 28 τον αυγουστο που θα παει για να νιωσει το ψαρι οτι ηρθε καλοκαιρι? 22 με 23 βαθμοι για χειμωνα ειναι μια χαρα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 7 Δεκεμβρίου 2015 Author #14 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 (edited) Άααα ξέχασα να πώ για ποσότητα για το νερό της αλλαγής κατέληξα να βάζω 25 γραμμάρια ή 62.5ml για να είναι η γενική σκληρότητα στο σκληρότητα στο 6.Το νερό αλλαγής είναι 6 λίτρα ενώ στο ενυδρείο που είναι 14 λίτρα για να πετύχω την σκληρότητα αυτή χρειάζομαι 30 γραμμάρια ή 75ml.Τώρα μηλάω για τις ποσότητες στις δύο μεθόδους επεξεργασίας που απαιτεί το νερό για να το φτάσω στη συγκεκριμένη σκληρότητα που αναφέρω. Έγινε επεξεργασία 7 Δεκεμβρίου 2015 - bettafish Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #15 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Σας ευχαριστώ όλλους για την ανταπόκρισή διάβασα και τη συζήτιση.Και ευτυχώς που μου είπατε να το βάλω το ψάρι σε νερό βρύσης παραλίγο και θα το σκότωνα αν το έπαιρνα.Λοιπόν ας δώσω πληροφορίες. 1.Η τύρφη που χρησιμοποιώ είναι μαύρη της amtra (άν δε κάνω λάθος υπάρχει η μαύρη και η ξανδιά τύρφη) είναι σε κόκους ειδική για ενυδρεία. 2.Στα αρχικά πειράματα με την τύρφη την έκανα φύλτρανση στο κυρίως ενυδρείο και αγόρασα άλλο ένα φυλτράκι και έφτιαχνα παράλληλα το νερό αλλαγής σε κουβά. Τώρα πήρα και 10λιτρο βαρελάκι και ετοιμάζω εκεί το νερό αλλαγής το έχω κλειστό αεροστεγώς με το φίλτρο γεμάτο τύρφη στο δοχείο του το φιλτράκι είναι της sun sun 600 l/h με spray bar εφαρμοστό στην έξοδο για να μην έχω αναταραχή επιφάνειας.Μου κατεβάζει σκληρότητα gH στο 6 απο το 14. 3.Έχω στο ενυδρείο 1 φιλτράκι 350λίτρα/ώρα γύρω στα 50 w όμως έχω αναταραχή επιφάνιας που και που το spray bar είναι απο άλλο φίλτρο είναι κάποιο εμπόδιο αυτό το ξέρω.Για τη θερμοκρασία την έχω 27-28 βαθμούς κελσιόυ. Πιστεύω να έγινα ποιο αναλυτικός αν παρέλειψα κάτι παρακαλώ να μου το πείτε. Θέλει να το πάω πάλι απο την αρχή τώρα να ξαναβάλω νερό βρύσης στο μικρό να καθαρίσει απο τις τύρφες με αλλαγές, να μπει ο μονομάχος και να το μαλακώσω σταδιακά.Αλλήθεια ποια τυρφη θα μου προτείνατε για καλύτερα αποτελέσματα; Γιατί τελειώνει αυτή που έχω. Και πάλι ευχαριστώ αυτό για το πώς να προσαρμόσω το ψάρι στο ενυδρείο αφού έκανα όλες αυτές τις αλλαγές το σκευτόμουνα αρκετά.Και τελικά να τι γίνεται τό σκοτώνεις έστι. Και εγω την ιδια θα σου προτεινα(της σερα)...ειναι πιο ηπια σε σχεση με τις μαυρες..πιο σταθερη στις τιμες που βγαζει...χρωματιζει λιγοτερο το νερο..και ειναι και πιο συμπαγης σαν επεξεργασια.. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 7 Δεκεμβρίου 2015 Author #16 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Την kH την μετρούσα λάθος τόσο καιρό τελικά είναι στο 5 ενώ το νερό βρύσης έχει 10 τέλος πάντων ξεκινώ το καθάρισμα του ενυδρείου.Και gH βρύσης θέλει να την μετρήσω το έκανα και μου έβγαζε 8 όμως και πάλι είναι λάθος στη προηγούμενη έβγαζε 12+.Θέλει να το χαλάσω το νερό και να το ξαναφτιάξω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #17 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Την kH την μετρούσα λάθος τόσο καιρό τελικά είναι στο 5 ενώ το νερό βρύσης έχει 10 τέλος πάντων ξεκινώ το καθάρισμα του ενυδρείου.Και gH βρύσης θέλει να την μετρήσω το έκανα και μου έβγαζε 8 όμως και πάλι είναι λάθος στη προηγούμενη έβγαζε 12+.Θέλει να το χαλάσω το νερό και να το ξαναφτιάξω.Μηπως να ξαναμετρησεις και το πεχα;; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 7 Δεκεμβρίου 2015 #18 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Έχω δοκιμάσει και της fluval και της sera. Με την fluval έμεινα περισσότερο ευχαριστημένος ως προς την καθαρότητά της. Ήταν σκέτες μπάλες τύρφης, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Της sera ήταν σαν να έβγαλαν την τύρφη απ' το χώμα, την έκοψαν σε μπιλίτσες όσο μπορούσαν και την πούλησαν. Τι θέλω να πω; Είχε μέσα μεγάλη ποσότητα διαλυμένης τύρφης (~20-30%) η οποία ήταν σχεδόν σκόνη. Και όσες μπιλίτσες είχαν κρατήσει το σχήμα τους είχαν και κομματάκια μικρά σαν ρίζες. Δεν ξέρω αν αυτή που πήρα εγώ ταλαιπωρήθηκε στην διαδρομή και λόγο επαρχίας που είμαι, απλά αναφέρω την εμπειρία μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
billaus 7 Δεκεμβρίου 2015 #19 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Εγω τωρα δοκιμαζω της jpl σε μπιλιες Καλη φαινετε και καθαρη χωρις να βγαζει χωματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stathis spithas 7 Δεκεμβρίου 2015 #20 Share 7 Δεκεμβρίου 2015 Έχω δοκιμάσει και της fluval και της sera. Με την fluval έμεινα περισσότερο ευχαριστημένος ως προς την καθαρότητά της. Ήταν σκέτες μπάλες τύρφης, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Της sera ήταν σαν να έβγαλαν την τύρφη απ' το χώμα, την έκοψαν σε μπιλίτσες όσο μπορούσαν και την πούλησαν. Τι θέλω να πω; Είχε μέσα μεγάλη ποσότητα διαλυμένης τύρφης (~20-30%) η οποία ήταν σχεδόν σκόνη. Και όσες μπιλίτσες είχαν κρατήσει το σχήμα τους είχαν και κομματάκια μικρά σαν ρίζες. Δεν ξέρω αν αυτή που πήρα εγώ ταλαιπωρήθηκε στην διαδρομή και λόγο επαρχίας που είμαι, απλά αναφέρω την εμπειρία μου. Χρησιμοποιουσα της φλουβαλ..πιο πριν τις ακουαριουμ μανστερ(πολυ δυνατη)..πιο παλια χυμα(εκει να δεις χωμα)...και εχω δοκιμασει σχεδον οτι κυκλοφορουσε στην αγορα μεχρι να καταληξω στης σερα..την συγκεκριμενη μαρκα την χρησιμοποιω εναμιση χρονο σχεδον και μερικες φορες δεν βρισκω ουτε σκονη μεσα..απλα ετυχε.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 8 Δεκεμβρίου 2015 Author #21 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Αν και εγώ διάβασα κάπου ότι της σέρα είναι ποιοτική και αρκετά όξινη όμως βγάζει μαυρίλα.Βέβαια αν έχεις τις τύρφες σε καλτσονάκι δε βγαίνει και τόση μαυρίλα.Ευχαριστώ που τις προτείνατε σκέφτωμαι να τις δοκιμάσω στη πορεία να δω ποια είναι καλύτερη για μένα.Το καλό είναι σχετικό.Πάντως η γενική σκληρότητα του νερού βρύσης κατέβηκε απο το 14 στο 10 λόγω του καιρού.Και το pH το μετράω παραμένει στο 8.4 δε ξέρω κάτι συμβαίνει με το νερό δυκτίου την πηγή του λόγω εποχής φαντάζομαι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Δεκεμβρίου 2015 #22 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Η καλυτερη λυση ειναι η επεξεργασια σε βαρελι,εκει μπορεις να πειραματιστεις αφοβα και να ριξεις οσο γρηγορα θες το ph βαζοντας περισσοτερη τυρφη στο φιλτρακι.Οσο πιο πολυ ποσοτητα τυρφης,τοσο πιο γρηγορα πεφτουν ολα.Αυτο μεσα στο κυριος φιλτρο δεν μπορεις να το κανεις. Ξαναμετρα και με αλλο τεστ. Διαβασε και εδω αν δεν το εχεις διαβασει ηδη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 8 Δεκεμβρίου 2015 Author #23 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Η καλυτερη λυση ειναι η επεξεργασια σε βαρελι,εκει μπορεις να πειραματιστεις αφοβα και να ριξεις οσο γρηγορα θες το ph βαζοντας περισσοτερη τυρφη στο φιλτρακι.Οσο πιο πολυ ποσοτητα τυρφης,τοσο πιο γρηγορα πεφτουν ολα.Αυτο μεσα στο κυριος φιλτρο δεν μπορεις να το κανεις. Ξαναμετρα και με αλλο τεστ. Διαβασε και εδω αν δεν το εχεις διαβασει ηδη. Αυτά τα διάβασα προς το παρόν ξέρω πόση τύρφη χρειάζεται για να πάω το νερό αλλαγής σε μια συγκεκριμένη σκληρότητα αν και σπαταλήθικε άσκοπη τύρφη για ένα αδειο ενυδρείο δε πειράζει.Με άλλο τεστ τι να μετρήσω το pH;Αν και σκεύτικα να το κάνω να πάρω ένα της API που είναι και ακριβείας και να πάρω μέτρηση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Δεκεμβρίου 2015 #24 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Ναι να μετρησεις το ph και με αλλο τεστ. Γι αυτο σου λεω καλυτερα να πειραματιστεις στο βαρελι με την τρυφη.Βαλε περισσοτερη τυρφη μεσα,μη το φοβασαι. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bettafish 8 Δεκεμβρίου 2015 Author #25 Share 8 Δεκεμβρίου 2015 Προς το παρόν ας γεμίσω ξανά το ενυδρείο με νερό βρύσης να μή πάθει οσμωτικό σοκ το ψάρι που θα μπεί να προσαρμοστεί καλά και με ετοιμασία στο βαρελάκι και αλλαγές θα το φέρω σταδιακά στις συνθήκες που θέλει το ψάρι. Ηδη κάνω πειράματα στο βαρελάκι.Ευκαιρία να τελειώσω την τύρφη να πάρω μια καλύτερη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος