Jump to content

δοσομετρικη και γνώμες

baggos777777

Recommended Posts

Λοιπόν δουλεύω τωρα λίγες μέρες την δοσομετρικη μου που έβαλα πρώτη φορά. Λοιπόν ενας φίλος μου είπε οτι η δοσομετρικες θέλουν εβδομαδιαία αλλαγή νερού γιατί παθαίνει κρασαρισμα το ενυδρείο και την έχουν πατήσει και άλλα ενυδρεία. Και χαλάνε ειδικά τα σκληρα. Βέβαια σε μεγαλες δωσεις καθημερινά ετσι? Λοιπόν όσοι έχουν κατι παρατηρήσει η ξέρουν κάτι να το πουνε να μάθουμε και εμεις. Ευχαριστώ πολύ.

Καλό είναι να ακούσω και πόσο καιρό της δουλεύεται χωρίς πρόβλημα και σε τι δόσεις καθημερινά.

Σε παλιο 60λιτρο ενυδρειο που ειχα τις χρησιμοποιουσα σε μεγαλες ποσοτητες χωρις αλλαγη για πανω απο ενα 6μηνο χωρις κανενα προβλημα. Δεν σου το προτεινω ομως. Ξερω πολλους και σε ξενα φορουμ που εχουν ασχοληθει παρα πολυ με το θεμα "χημεια ενυδρειου" και προτεινουν 30% αλλαγες τουλαχιστον καθε μηνα, μονο μια μεθοδο ξερω που δεν χρησιμοποιει αλλαγες την "triton  method" (made in germany)  αλλα αυτη στιριζεται σε ενα ειδικο τεστ που εχουν αναπτυξει και μετραει με παρα πολυ μεγαλη ακριβια παρα πολλα στοιχεια που βρισκονται στο νερο του ενυδρειου οποτε ξερεις και αν χρειαζεσαι ή οχι αλλαγη ή προσθηκη σε κατι. Για εμενα αν δεν κανεις αλλαγες παιρνεις ενα μεγαλο ρισκο.

Μα εγώ κανω καθε 15 μερες το θέμα είναι ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί η δοσομετρικη μας πόσο ασφαλή είναι για τα ενυδρεία μας. Αυτό ρωτάω σε σχέση με τον ριακτορα βέβαια.

Υπαρχουν πολλοι που χρησιμοποιουν χυμα για πολλα χρονια, με κανονικες αλλαγες και δεν ειχαν ποτε προβλημα. Ο ριακτορας ειναι σιγουρο πως ειναι πολυ καλυτερος απο αποψη "καθαροτητας". Αν μπορεις να αγορασεις εναν θα εχεις το κεφαλι σου ήσυχο. Αλλαγες παντως παλι θα χρειαζεσαι. Γιατι δεν χρησιμοποιεις fauna χημικα που λενε πως ειναι πολυ πιο καθαρα;

Έγινε επεξεργασία - Marou

Κοίτα για ριακτορα δεν παίζει τώρα δεν έχω χώρο και χρήμα. Όσο για τα χύμα αυτά εχω τώρα και θέλω να τα δουλέψω να φύγουν.

Κανε κανονικα και ανελειπως τις αλλαγες σου και μην φοβασαι τιποτα.. αν ηταν ασχημα τα χυμα χημικα πιστεψε με θα ημουν ο πρωτος εδω μεσα που θα εχανε τα κοραλλια του. Τωρα αν δεν εχεις παρει πολλες σκονες χυμα και μπορεις να της βαλεις στην ακρη και να παρεις τις πιο καθαρες για να νιωσεις πιο σιγουρος κανε το..

• Like 1

Συμφωνώ με όσα λέει ο  Marou και να συμπληρώσω οτι πάνω απο 1,5 χρόνο που δουλέυω τις χύμα σκόνες έκανα αλλαγές νερού ανα 15 μέρες χωρίς κανένα θέμα στα κοράλια. Το μόνο μου ελάττωμα και δεν ξέρω αν αυτο οφείλεται στις χύμα σκόνες είναι οτι έχω αρκετά Detritus.  

Στοιχεία για αυτήν την περιβόητη καθαρότητα των χημικών της φαουνας ,υπάρχουν πουθενά; Στο σιτε τους πάντως δεν έχουν! Ούτε κάπου άλλου στο web βρήκα % των χημικών που περιέχουν! Τα φθηνά λιπάσματα για αγροτική χρήση , γράφουν αναλυτικά τιμπεριεχουν, πως είναι δυνατόν για τις ο ανακριβές σκόνες που ηνιδια εταιρία ισχυρίζεται ότι έχουν φαρμακευτική καθαρότητα, να μην υπάρχουν πουθενά στοιχεία; Το ιδο ισχύει φυσικά και για τις χύμα, που εκεί δεν έχω τέτοια απαίτηση αν και θα τονηθελα να ξέρω τι %περιεχουν από χημικά, γιατί κοστίζουν το 1/12 των φαουνα!

• Like 1

Συμφωνώ με το γρηγορη παραπάνω γιαυτό και εχω χυμα. Το ερώτημα μου είναι οτι εχει πάθει κάνεις ζημιά με της σκονες αυτες? Το παιδί που το ειπε τον πιστεύω οτι επαθε ζημιά το θεμα είναι οτι καμια φορά παθαίνει κατι το ενυδρείο μας και δεν μαθαίνουμε ποτε από τι ηταν. Και λεμε αυτο ηταν οχι το άλλο κτλ.

Εμένα με ενδιαφέρει να μου πει βασικά κάποιος οτι δουλεύω της ταδε σκονες 2 χρόνια για παράδειγμα και δεν εχω δει κατι. Βέβαια και τι ποσοτιτα ετσι? Γιατί άλλο 20μλ και αλλο 150μλ σύνολο.

Χρησιμοποιώ χήμα σκόνες από waterwaves περίπου ένα χρόνο χωρίς πρόβλημα. Η ποσότητα βέβαια εξαρτάται απο την κατανάλωση που κάνουν τα κοράλια, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι 110ml kh, 70ml mg, 80ml ca κάθε μέρα.

• Like 1

Χρησιμοποιώ χήμα σκόνες από waterwaves περίπου ένα χρόνο χωρίς πρόβλημα. Η ποσότητα βέβαια εξαρτάται απο την κατανάλωση που κάνουν τα κοράλια, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι 110ml kh, 70ml mg, 80ml ca κάθε μέρα.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά κατάλαβα πανω κάτω τι γίνεται με της σκόνες.

Στοιχεία για αυτήν την περιβόητη καθαρότητα των χημικών της φαουνας ,υπάρχουν πουθενά; Στο σιτε τους πάντως δεν έχουν! Ούτε κάπου άλλου στο web βρήκα % των χημικών που περιέχουν! Τα φθηνά λιπάσματα για αγροτική χρήση , γράφουν αναλυτικά τιμπεριεχουν, πως είναι δυνατόν για τις ο ανακριβές σκόνες που ηνιδια εταιρία ισχυρίζεται ότι έχουν φαρμακευτική καθαρότητα, να μην υπάρχουν πουθενά στοιχεία; Το ιδο ισχύει φυσικά και για τις χύμα, που εκεί δεν έχω τέτοια απαίτηση αν και θα τονηθελα να ξέρω τι %περιεχουν από χημικά, γιατί κοστίζουν το 1/12 των φαουνα!

Θα συμφωνησω μαζι σου, οτι δεν υπαρχουν πουθενα στοιχεια για την καθαρωτητα παρα μονο λογια. Κι αν πληρωνουμε παραπανω μονο την συσκευασια και το ονομα; Κατι αλλο που μου φαινεται περιεργο, ενω σου λενε βαλε τοσα κιλα σε τοσο νερο, γιατι δεν σου λενε και μια δοσολογια τυπου τοσα ml σε τοσα λιτρα ανεβαζουν τοσο KH,CA,MG αλλα σου λενε ριξε μετρα κλπ κλπ; Μηπως τελικα ουτε οι ιδιοι δεν ξερουν για την καθαροτητα των σκονων τους;

• Like 1

Αλανια ι δικια μου γνωμη ειναι calcium reactor! δουλευα 1.5 χρονο με δοσομετρικη και ειχα πολλα κρασαρισματα με εβδομαδιες αλλαγες 20% συνολικου ογκου ενυδρειου και σαμπ!

τωρα πλεον μηνιεες αλλαγες νερου και μετρησης καθε δεκα μερες !

Αλανια ι δικια μου γνωμη ειναι calcium reactor! δουλευα 1.5 χρονο με δοσομετρικη και ειχα πολλα κρασαρισματα με εβδομαδιες αλλαγες 20% συνολικου ογκου ενυδρειου και σαμπ!

τωρα πλεον μηνιεες αλλαγες νερου και μετρησης καθε δεκα μερες !

Φιλε το ίδιο που λες εχω ακούσει και γιαυτό άνοιξα το θέμα. Βέβαια είναι και άλλοι που λενε δεν έχουν θέμα στο 1.5 με 2 χρόνια. Τώρα αντε βγαλε άκρη. Έγινε επεξεργασία - baggos777777

Δυστυχως στο χομπι μας που παιζουν τοσοι πολλοι παραγωντες ρολο για ενα κρασαρισμα, δεν μπορεις να βγαλεις ακρη για το τι φταιει...

• Like 1

Οσο για τον calcium reactor οποιος μπορει να διαθεσει το αρχικο κοστος ειναι οτι καλυτερο για την δουλεια που θελουμε να κανουμε. Υποψιν ομως οταν τα κοραλλια φτασουν σε ενα σημειο να εχουν γινει μεγαλα ισως και ο  calcium reactor χρειαστει βοηθεια απο αλλα μεσα (kalkwasser, two part). Αυτο γιατι δυστυχως ο τροπος που δουλευει εχει περιορισμους.

Δυστυχως στο χομπι μας που παιζουν τοσοι πολλοι παραγωντες ρολο για ενα κρασαρισμα, δεν μπορεις να βγαλεις ακρη για το τι φταιει...

+1 Αυτό το ειπα και εγώ παραπάνω.

Καλός ο ριακτορα και εγώ αν μου περίσσευαν, μάλλον σε αυτό θα κατέληγαν, αλλά καμία σχέση τα κρασαρίσματα γεςνικα με τις δοσομετρικες! Υπάρχουν πολύ που τις δουλεύουν χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και πολλοί από αυτά που διαβάζω στο εξωτερικό, πήγαν από ριακτορα σε δοσομετρικης και δεν ξανά κοίταξαν πίσω! Όσο για τον ριακτορα και τις πιο αραιές αλλαγές, και εδώ σηκώνει παρα πολύ κουβέντα!!

• Like 1

Θα συμφωνησω μαζι σου, οτι δεν υπαρχουν πουθενα στοιχεια για την καθαρωτητα παρα μονο λογια. Κι αν πληρωνουμε παραπανω μονο την συσκευασια και το ονομα; Κατι αλλο που μου φαινεται περιεργο, ενω σου λενε βαλε τοσα κιλα σε τοσο νερο, γιατι δεν σου λενε και μια δοσολογια τυπου τοσα ml σε τοσα λιτρα ανεβαζουν τοσο KH,CA,MG αλλα σου λενε ριξε μετρα κλπ κλπ; Μηπως τελικα ουτε οι ιδιοι δεν ξερουν για την καθαροτητα των σκονων τους;

+1000000
  • Like 1

Και να γράψω και κάτι που γράφετε κατά κόρον λανθασμένα! Με τις δοσομετρικες δεν κάνουμε αλλαγές για την συσσώρευση χλωριούχων!!!!!! Το cl, aπο τις σκόνες ασβεστίου και μαγνησίου, αντιδράει με το νάτριο από την σόδα και μας δίνει NaCl! Δηλαδή αλάτι!!! Οπότε απλά αν ρίχνουμε μεγάλες πσοστητες ανεβαίνει λίγο ή αλατότητα!! Τότε γιατί ακόμη και ή φαουνα με τις σούπερ καθαρές και καλά σκονες, συνιστά 10% εβδομαδιαία αλλαγή;;;;;

• Like 1

Και να γράψω και κάτι που γράφετε κατά κόρον λανθασμένα! Με τις δοσομετρικες δεν κάνουμε αλλαγές για την συσσώρευση χλωριούχων!!!!!! Το cl, aπο τις σκόνες ασβεστίου και μαγνησίου, αντιδράει με το νάτριο από την σόδα και μας δίνει NaCl! Δηλαδή αλάτι!!! Οπότε απλά αν ρίχνουμε μεγάλες πσοστητες ανεβαίνει λίγο ή αλατότητα!! Τότε γιατί ακόμη και ή φαουνα με τις σούπερ καθαρές και καλά σκονες, συνιστά 10% εβδομαδιαία αλλαγή;;;;;

Καλημέρα. Αυτό παλι οτι ανεβάσει την αλατοτιτα δεν το ήξερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...