Jump to content

Ιχνοστοιχεία για χρήση σε νερό Α/Ο

Recommended Posts

Μιας και το θέμα αυτό πολλοί το έχουν μπερδέψει, θέλω αν κάποιος γνωρίζει να μου πει ποιά ιχνοστοιχεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ενυδρείο όταν κάνουμε αλλαγή 100% από Α/Ο;

Άλλοι λένε βάζε το flourish, άλλοι το flourish trace και άλλοι το discus preis. Τα δύο πρώτα είναι για φυτά και το τελευταίο για ψάρια.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι: τα ιχνοστοιχεία (για τα συγκεκριμένα αναφέρομαι όταν βάζουμε νερό από Α/Ο) είναι αναγκαία για τα φυτά ή τα ψάρια; Και τελικά ποιά απ' αυτά είναι τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να ρίχνουμε μαζί με τους ηλεκτρολύτες; (πχ. seachem equilibrium); Το discus preis;

Έγινε επεξεργασία - AgMa

Δεν υπαρχει flourish trace,υπαρχει seachem flourish που ειναι λιπασμα και υπαρχει και seachem (κατι) trace που ειναι ιχνοστοιχεια.Το κατι το εβαλα σε παρενθεση γιατι εχει πολλα αναλογως τα ψαρια που προοριζετα πχ fresh,cichlid,discus κτλ

Flourish υπαρχουν επισης διαφορα αλλα δεν μας απασχολουν εδω,ειναι ολα για φυτα.Εσυ ψαχνεις "trace" και θα χρειαστεις και το Seachem Equilibrium.

Βεβαια η γνωμη μου ειναι να μην ασχοληθεις με αυτα αλλα αυτο ειναι προσωπικο σου θεμα.Αν θες να πειραματιστεις παντως χρειαζεσαι αυτα τα δυο.Υπαρχουν φυσικα και απο αλλες εταιρειες παρομοι προιοντα.

Υπάρχει seachem flourish trace. Πάντως έχεις δίκιο για το seachem (κάτι) trace, υπάρχουν πολλά αναλόγως τα ψάρια. Το discus preis είναι άλλης εταιρίας.

Αναγκαστικά πρέπει να τα μάθω Μιχάλη, γιατί ξέρεις το θέμα που έχω με τα νιτρικά της βρύσης μου. Άρα θα πρέπει οι αλλαγές να γίνονται με 100% νερό Α/Ο.

Δηλαδή προσθέτουμε equilibrium και τι άλλο απ' τα trace για γλυκό; Πχ. στο μικρό με τον μονομάχο τι βάζω; Και τι στο 77άρι με τέτρα που ετοιμάζω;

Υπαρχει seachem flourish trace που ειναι ιχνοστοιχεια για τα φυτα και δεν εχει σχεση με τα ψαρια,ειναι μονο για φυτα αυτο.

Για τα ψαρια υπαρχουν αλλα ιχνοστοιχεια τα οποια μπαινουν μονο αν βαζεις 100% οσμωση.Αν βαζεις εστω και λιγη βρυση δεν τα χρειαζεσαι.

Εχεις δικιο για το seachem flourish trace δεν το εγραψα σωστα.Οτι γραφει flourish ειναι για φυτα.

Εγω θα δοκιμαζα equilibrium με fresh trace.Να εχεις υπ'οψην σου οτι fresh και discus ειναι ακριβως τα ιδια ιχνοστοιχεια αν διαβασεις ταμπελακια.Η διαφορα ειναι στην τιμη για λογους μαρκετινγκ.

Όντως fresh trace και discus trace έχουν ακριβώς τα ίδια ιχνοστοιχεία! Άλλο κουλό πάλι αυτό... Ωραία, άρα βάζω equilibrium για τις σκληρότητες και discus trace που το βρίσκω εύκολα εδώ για ιχνοστοιχεία των ψαριών.

Συνεχίζω όμως τα ιχνοστοιχεία των φυτών, έτσι;

Έγινε επεξεργασία - AgMa

Γιατί δεν βάζεις ένα φίλτρο δολομίτη μετά την Α/Ο για να πίνετε και εσείς αλλά να κάνεις και μίξη με το νερό από Α/Ο και να μην έχεις μπουκαλάκια και δοσομετρητές ;

Ναι Κώστα, 100% από Α/Ο θα βάζω. Αφού ρε 'συ με 35 νιτρικά βρύσης δεν μπορώ να το κάνω ανάμειξη.

Τάκη έχω ήδη αλλά έχε υπόψιν σου ότι ανεβάζει το ph για να το κάνει πόσιμο.

Έγινε επεξεργασία - AgMa

Το ιχνοστοιχεία γραφουν αν ανεβαζουν το PH ή όχι ; αν έχουν ασβεστιο ή μαγνησιο θα το ανεβάσουν.

Και το είπα για να το κανεις μίξη να μη βαζεις άλλα ιχνοστοιχεία

Και μη ξεχνας πως το νερό απο Α/Ο δεν έχει χαμηλο PH , 7 έχει, ουδετερο PH,  το PH θα πεσει στο ενυδρείο απο τα χουμικα οξεα που θα υπάρχουν

Και με το φιλτρο δολομιτη μίξη θα κάνεις. Εχεις μετρήσει τι PH βγαζει μετα τον δολομιτη ; Γιατι αν πχ βγαζει 7,5 και κάνεις μιξη 30% , τοτε το PH απο 7 θα πάει 7,15, δεν είναι μεγάλη αύξηση, αν βγαζει 8 με 30% τα παει 7,3 και με 20% μιξη θα πάει 7,2

Ναι τα ιχνοστοιχεία γράφουν ph increaser.

Μέτρησα το ph μετά τα ιχνοστοιχεία με υγρά τεστ aquili και με ηλεκτρονικό Phμετρο. Τα υγρά έβγαλαν ένα μωβ χρώμα που ήταν εκτός ορίου της χρωματικής καρτέλας (είχε μέχρι 10 και εκεί γινόταν λίγο μωβ) άρα ήμουν κάπου στο 11. Και το phμετρο έδειξε 11. Επειδή με ανησύχησε, μίλησα με waterwaves. Με διαβεβαίωσαν ότι αποκλείεται να είναι σωστή μέτρηση.

Σε μια ερώτηση που τους έκανα ότι πως θα ξέρω τότε τι ph βγαίνει μετά τα ιχνοστοιχεία για να ξέρω να το κάνω μίξη με καθαρό νερό μεμβράνης (τα ιχνοστοιχεία μπαίνουν μετά την μεμβράνη) τους έδωσα μετρήσεις TDS βρύσης και A/O.

Βρύση 950 και Α/Ο 75. Μου είπαν ότι έτσι όπως είναι τώρα το νερό, μπορώ να το χρησιμοποιήσω 100% για αλλαγή νερού χωρίς καμία μείξη με ιχνοστοιχεία. Μόνο με αυτό που βγάζει η μεμβράνη. Γιατί αυτό το 075 που έδειξε το TDS, είναι το 2% που δεν μπορεί να καθαρίσει, άρα περιλαμβάνει και ιχνοστοιχεία.

Μου έδωσε και παράδειγμα: Στην Αθήνα κάποιοι χομπίστες έχουν TDS βρύσης 120 και TDS Α/Ο 0 με 1. Αυτοί συμπληρώνουν ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες για να φτάσουν το TDS στο 40.

Νομίζω πλέον ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω όπως βγαίνει απ' την μεμβράνη. Τι λες;

Έγινε επεξεργασία - AgMa

Sorry για το διπλό ποστ, δεν πρόλαβα την επεξεργασία. Εδώ το φίλτρο ιχνοστοιχείων που έχω.

Ναι , αν είναι ετσι βάλε απο τη μεμβράνη κατευθείαν

Εχετε πολύ παραξενο νερό εκει κάτω

Αλλά και με το φίλτρο ιχνοστοιχείων τόσο πολύ PH δεν το περίμενα με τίποτα, είναι πολύ, Ουτε για Αφρικάνικο δεν κάνει :)

Η μετρηση ειναι πλασματικη γιατι δεν υπαρχει kh.Αν δεν προσθεσεις αλλατα ή οξεα πως θα μετρησεις ph?

Επισης αυτο με το tds ειναι ακυρο και μαλλον δεν καταλαβαν καλα ή δεν το περιεγραψες σε εκεινους εσυ σωστα,ή δεν καταλαβες τι σου απαντησαν.

Οτι δεν μπορει να κρατησει η μεμβρανη αυξανει το tds ΑΛΛΑ δεν σημαινει οτι περιεχει τα παντα με το αρχικο νερο σε μικροτερη ποστητα.Αν το νερο εχει στοιχεια χ και υ και η μεμβρανη κραταει το υ τοτε το νερο που θα παρεις δεν σημαινει οτι θα εχει χ και υ σε μικροτερη αναλογια.Θα εχει μονο το στοιχειο χ σε ακαιρεη αναλογια.Δηλαδη το νερο μετα την μεμβρανη μπορει μπορει να εχει χαμηλο tds αλλα δεν περιεχει ιχνοστοισεια,περιεχει μονο τα νιτρικα (ή οτι ειναι αυτο που δεν κρατησε η μεμβρανη)

Ισως και να κανω λαθος αλλα θα ελεγα να ξαναμιλησεις μαζι τους και να το διευκρηνησετε αυτο.

Έγινε επεξεργασία - argy1

Τάκη αποκλείεται να είναι σωστή η μέτρηση του ph. ΙΣΩΣ κάτι απ' τα ιχνοστοιχεία επηρεάζει τη μέτρηση ή ισχύει αυτό που λέει ο Μιχάλης.

Τι να κάνω τότε ρε παιδιά; Μήπως να βάλω ρητίνη νιτρικών να μηδενίσουν τα νιτρικά γιατί έτσι κι αλλιώς η Α/Ο μου δεν τα μηδένισε, έμειναν 5 και μετά να φτιάξω το νερό με trace και equilibrium;

• 2 weeks later...

Πήρα equilibrium για να κάνω αλλαγές μόνο με ΑΟ. Ξέρει κανείς πόση ποσότητα σόδας ανεβάζει πόσους βαθμούς ανθρακικής σκληρότητας; Την αναλογία ανά λίτρα δηλαδή;

Aν θυμαμαι σωστα;, η αναλογια ειναι 1 κουταλακι σε 50λιτρα ανεβάζει 4 βαθμους το kh.

δοκιμασε σε ενα βαρελακι να δεις.

Έγινε επεξεργασία - nicpapa

Aν θυμαμαι σωστα;, η αναλογια ειναι 1 κουταλακι σε 50λιτρα ανεβάζει 4 βαθμους το kh.

δοκιμασε σε ενα βαρελακι να δεις.

Να ρωτησω: εγω δηλαδή που εχω αφρικανάκια μπορω μονο με σοδα να ανεβαζω το kh ??? Δεν επιρεαζει τιποτα αλλο???

Η σόδα έχει προσωρινά αποτελέσματα.

Βάλε αραγωνιτη ή και ένα κοραλι νεκρό σε σημείο που δεν τραυματιζονται τα ψάρια, πχ φίλτρο

Βάλε αραγωνιτη ή και ένα κοραλι νεκρό σε σημείο που δεν τραυματιζονται τα ψάρια, πχ φίλτρο

Ναι αυτο το ξερω απλα για το συγκεκριμένο ρωταω (χρήση της σοδας)...

Τι εννοείς προσωρινά; Θα μηδενίσει ξανά δηλαδή; Μετά από πόσο καιρό;

Νίκο 1 κουταλάκι του γλυκού εννοείς;

Ναι όσο παρατηρήσαμε σε Αμαζόνιο και Αφρική η επίδραση της σόδας ήταν για μικρό διάστημα και προσωπικά αποφεύγω ένα ανεβοκατεβασμα :)

Κι εγώ με 35 νιτρικά είμαι στο νερό βρύσης, έβαλα ρητίνη συγκράτησης νικτρικών στην μικρή ΑΟ που έχω και κατάφερα να τα ρίξω με 60% ΑΟ 40% βρύση εκεί κοντά στα 15 (σε κάθε αλλαγή πάντως πάντα ρίχνω και nitrivec)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...