George_m89 4 Νοεμβρίου 2015 #1 Share 4 Νοεμβρίου 2015 Καλησπερα σας,ειμαι καινουργιος στο "χωρο του ενυδρειακου χομπυ" και παρολο που εχω διαβασει αρκετα παρατηρησα πως παντα θα ξεφυτρωνουν ερωτησεις για τις οποιες απαντησεις μπορουν να βρεθουν εμπειρικα. Ξεκιναω λοιπον λεγοντα σας οτι ειμαι κατοχος ενος 60 λιτρου ενυδρειου εδω και τρεις μηνες.Το ενυδρειο φερει φιλτρο HAILEA ΒΤ-200 και αποτελειται απο σφουγγαρι και mini siporax,εναν θερμοστατη EHEIM 50W και φωτισμο 11W (εργοστασιακο).Το υποστρωμα αποτελειται απο ενυδρειακη αμμο (κοκκοι) και εχουν τοποθετηθει δυο ανουμπιες,ενα microsorum pteropus πιασμενα σε διακοσμητικο ξυλο καθως και ενα κερατοφυλλο.Η ψαροσυνθεση τελειωσε πριν λιγες ημερες -αφου τελειωσε ο κυκλος του αζωτου με μετρησεις αμμωνια 0,νιτρωδη 0,νιτρικα 20- αισιως το ενυδρειο φιλοξενει 6 γκαπυ (2 αρσενικα και 4 θηλυκα) καθως και ενα μικρο κοπαδακι neon tetra εξι στον αριθμο. Ο αρχαριος ως γνωστον ποτε δεν σταματα να εχει αποριες,"το γιατι αυτο και οχι το αλλο" ειναι αυτο που το χαρακτηριζει. Σε αυτο λοιπον το γιατι βασιζεται και το ερωτημα μου. Εχω ηδη αποφασισει να εισαγω και αλλα φυτα μεσα στο ενυδρειο εκτος των παραπανω που ανεφερα ωστοσο το υποστρωμα που διαθετω απο οτι εχω διαβασει δεν ειναι πλουσιο σε θρεπτικες ουσιες για φυτα που φυτευονται.Σκεφτηκα λοιπον και εδω ειναι η ουσια του ερωτηματος αν μπορω να ενισχυσω το υποστρωμα της αμμου με τυρφη.Οχι ομως την ενυδρειακη τυρφη αλλα την κοινη που χρησιμοποιουμε οι περισσοτεροι στις γλαστρες μας.Γνωριζει μηπως κανενας αν θα δημιουργησει καποιο προβλημα στα ψαρια εαν μπει σαν πρωτο υποστρωμα η κοινη τυρφη και απο πανω βαλω την αμμο;Θα κανει για τα φυτα που θα φυτευτουν;Υπαρχει περιπτωση να μου χαλασει την σκληροτητα του νερου; Συγνωμη αν σας κουρασα,περιμενω τις απαντησεις σας.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Νοεμβρίου 2015 #2 Share 4 Νοεμβρίου 2015 Καλως ηρθες. Καταρχην θα ξεκινησω απο τα βασικα.Τα ψαρια που εχεις εκτος οτι ειναι πολλα γι αυτα τα λιτρα,ειναι και ασυμβατα. Βγαλε τα νεον και ασε μονο τα γκαπυ. Παμε τωρα στο ερωτημα σου. Η αμμος μπαινει σκετη,δεν μπορεις να βαλεις τιποτα απο κατω,ουτε καν ενυδρειακο υποστρωμα. Η τυρφη που ρωτας δεν κανει,δεν ξερεις τι προσμειξεις μπορει να εχει μεσα,ασε που θα στο εκανε και λασπη το νερο. Να ξερεις ομως οτι μπορεις να φυτεψεις κανονικα και σε σκετη αμμο ευκολα φυτα.Ετσι και αλλιως,με το φωτισμο που εχεις,μονο πολυ ευκολα φυτα μπορεις να βαλεις που δεν θελουν και υποστρωμα.Εναλλακτικα μπορεις να βαλεις ταμπλετες λιπανσης κοντα στις ριζες των φυτων που θα φυτεψεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_m89 4 Νοεμβρίου 2015 Author #3 Share 4 Νοεμβρίου 2015 Να σαι καλα rastafarian για το καλωσορισμα.Οσον αφορα την ασυμβατοτητα την γνωριζω για αυτο και προσπαθω να κρατω το ph γυρω στο 7 με ειδικες ταμπλετες για να προσαρμοστουν και τα δυο ειδη.Απο εκει και περα "εντασεις" δεν υπαρχουν και ζουν φιλησυχα.Θα ηθελα παρα πολυ να μου πεις αν μπορεις τι φυτα μπορω να επιλεξω για αμμο.Απο κει και περα για την λασπη που ανεφερες δεν θα με ενοχλουσε αν εκανε εντελει η κοινη τυρφη μιας και ο στοχος ειναι να κανω ενα βιοτροπικο ενυδρειο προσομοιωνοντας οσον ειναι δυνατον τις συνθηκες διαβιωσης τους πριν την αιχμαλωσια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Νοεμβρίου 2015 #4 Share 4 Νοεμβρίου 2015 Τα ψαρια που εχεις δεν ταιριαζουν μαζι,ασε που ειναι παρα πολλα για τα λιτρα σου. Οπως σου ειπα,με αμμο δεν μπαινει κανενα υποστρωμα γιατι θα εχει προβλημα,η αμμος μπαινει σκετη,οπωτε και να εμπαινε η τυρφη,που δεν μπαινει,δεν θα μπορουσες εσυ να την βαλεις γιατι εχεις αμμο. Απο φυτα μπορεις να βαλεις βαλισνερια,κρυπτοκορινες,πολυσπερμα,egeria densa κ.α Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_m89 4 Νοεμβρίου 2015 Author #5 Share 4 Νοεμβρίου 2015 Γνωριζω πως σε θεμα διαβιωσης και τα δυο ειδη ειναι για κοινωνικα ενυδρεια και η συμβιωση μεταξυ τους ειναι ειρηνικη.Σε θεμα παραμετρων νερου οντως δεν ταιριαζουν για αυτο και προσπαθω να εχω το ph γυρω στο 7 -γκαπυ καταλληλο ph απο 7-8,5 και νεον απο 4-7,5- προκειμενου να μπορουν να ικανοποιηθουν και τα δυο ειδη.Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες θα ψαξω τα φυτα που μου ειπες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Νοεμβρίου 2015 #6 Share 4 Νοεμβρίου 2015 Ναι οκ αλλα εχεις τα γκαπυ στα ορια τους και αυτο δεν ειναι και τοσο καλο.. Επισης οπως σου ειπα,τα ψαρια που εχεις ειναι πολλα για τα λιτρα σου,συν οτι θα γεννησουν τα γκαπυ και θα γινει χαμος,θα εχεις προβλημα σε λιγο καιρο. Και κατι ακομα,η μεθοδος που χρησιμοποιεις για να ριχνεις το ph δεν ειναι σωστη,εχεις σκαμπανευασματα και δεν ειναι καλο στα ψαρια αυτο. Τεσπα,εσυ ξερεις καλυτερα,δικο σου ειναι το ενυδρειο,εγω σου λεω αυτα που πρεπει να σου πω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος