Jump to content

Φοσφωρικα και reef


gregkn73

Recommended Posts

με το hanna 736 καταφερα μα ξερω πια αν εχω και ποσα, οποτε πλεον τα εχω μειωσει στο ελαχιστο, αλλα επεσα κατα τυχη σε αυτο το αρθρο του Randy Holmes http://www.advancedaquarist.com/2012/3/chemistry, πο ανατρεπει πολλα παο αυτα που εχω διαβασει κατα καιρους και εδω μεσα.

καταληγει οτι

1. το κυριο προβλημα προεερχετε απο τις τροφες, συγκρητικα με νερο οσμωσης με χαλια μεμβρανη, αλατι κακης ποιοτητας. οποτε θα πρπει να μας απασχολει το τι ταιζουμε και οχι τοσο η σομωση και τα αλατια.

2 Ακομη και αν ταιζουμε λιγο και οι τροφες καταναλωνονται ολες, το προβλημα παραμενει, γιατι το ψαρι ουσιαστικα οτι φοσφωρο καταναλωσει μεσω των τροφων, θα το επιστερψει στο νερο, μεταβολιζει απο καθολου -αν ειναι ενηλικο- εως ελαχιστο αν ειναι σε φαση αναπτυξης!!!! Αυτο πραγματικα με εξεπληξε.

3. περισσοτερα φοσφωρικα περιεχουν οι ξηρες τροφες και οχι οι κατεψυγμενες!!!! ενω ελαχιστα οπως οι κατεψυγμενες, περειεχουν οι περρισοτερες φρεσκες απο το ψαραδικο της γειτονιας!!!!!

4. το στραγγισμα στις κατεψυγμενες ουσιαστικα δεν μειωνει παρα μηδαμινα τα φοσφωρικα, οποτε το θεωρει περιτο!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως τον τελευταίο καιρό που έχει πέσει νεκρά στα ελληνικά φορά, χαζεύοντας λίγο παραπάνω στο reefcentral , όχι μόνο τα totm ενυδρεία,βλέπω μέχρι και πατέντες κάνουν για να ταιζουνε αυτοματα κατεψυγμένεν! Εκεί θεωρούν πηγή φοσφωρικων και γενικά χειριστής ποιότητας τις ξηρές τροφες σχεδόν οι πάντες που ασχολούνται με ριφ!!! Το εντελώς αντίθετο με εδώ.

Στο μεγάλο που εστησα ταιζω 3 φορές , ένα κυβακι κατεψυγμένη δικιά μου (γαμπαρι και κολιο έχω αυτή την περιοδο) , μια grindal και μια flakes ocean nutrition. Ενδιάμεσα ρίχνω 1 έως 2 φορές και ζωντανή αρτεμια hatchlings. Φοσφωρικα έχω 0-5 ppb με 200μλ αντιφοσφωρο χύμα, που αλλαζω σχεδόν στο δίμηνο, οπότε μάλλον δεν έχω ιδιαίτερη επιβάρυνση από τις τροφές!

Link to comment
Share on other sites

Θυμάμαι παλιά,πάνε κάπου 15 χρόνια από τότε,είχα φωσφορικά στο ενυδρείο.

Ρώτησα λοιπόν τον Δάσκαλο μου στο θαλλασινό και με ρώτησε το εξής

Ταΐζεις φιλαράκι και ξηρές τροφές;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον θέμα και προσέγγιση.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε συ ωραίο θέλω να μάθουμε και εμείς. Δηλαδή καλύτερα η κατεψυγμένη τροφή?

Έγινε επεξεργασία - baggos777777
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερον θεμα και προβληματισμος.....

 

Αντιφωσφωρο χρησιμοποιεις; και σε τι ποσοτητα;

Link to comment
Share on other sites

όντως ενδιαφέρον το άρθρο. είχε πέσει στην αντίλειψη μου πριν καιρό. Νομίζω έχει συζητηθεί ξανά το θέμα στο forum.

φωσφορικά δεν μετράω γιατι με τα απλά τεστάκια δεν θα είχε νόημα. το hanna είναι καλή επένδυση αλλα ακόμα δεν το έχω βάλει στο πρόγραμμα και δεν εχω κάποιον κοντά να με τεστάρει απο περιέργεια.

 

σε παλιότερο ενυδρείο που τάιζα κυρίως ξηρά τροφή είχα θέματα με άλγες σε αυτό που τρέχει τώρα δεν είχα ποτέ θέμα. ταίζω 1 κύβο την ημέρα τον οποίο αφού ξεπαγώσω απλα τραβάω τα υγρα που μπορώ με μια σύριγγα και ώς εκεί. χρησιμοποιώ αντιφώσφορο και τον αλλάζω κάθε μήνα (περίπου 100ml στα 200 λίτρα). flakes μόνο στην αυτόματη ταίστα όταν δεν είμαι σπίτι. δεν ρίχνω άλλα πρόσθετα στο ενυδρείο ούτε ζουμια

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορα τη νεκρα στα ελληνικα φορουμ,πραγματικα δεν με ενδιαφερει καθολου μα καθολου το τι γινεται στα υπολοιπα φορουμ......εδω στο aquazone(που ειναι και το μεγαλυτερο ελληνικο φορουμ) δεν εχει πεσει καμια απολυτως νεκρα και ισα ισα υπαρχει τρομερη ροη,ειδικα αν αναλογιστει κανεις την εποχη :thumbsu:

Μονο σε αυτη την κατηγορια υπαρχει ροη σε 7 διαφορετικα θεματα και πανω κατω ισχυουν τα ιδια στις υπολοιπες κατηγοριες,με αποκορυφωμα την κατηγορια των ενυδρειων των μελλων οπου καθημερινα ανανεωνονται παρα πολλα θεματα.

Αλλωστε μονο απο εχθες μεχρι σημερα στην κατηγορια του θαλασσινου εχουν γινει πανω απο 250 post και σε πανω απο 20 θεματα....οποτε εδω μονο νεκρα δεν επικρατει :thumbsu:

 

Τωρα οσον αφορα το θεμα,γνωριζω πολλα πολλα ενυδρεια τα οποια ταιζουν κυριως ξηρες τροφες και δεν εχουν φωσφορικα.Εκει φυσικα παιζει ρολο και τι τροπο/μεθοδο απομακρυνσης τους ακολουθει ο καθε χομπυστας/ιδιοκτητης του ενυδρειου.

Αυτο που ισχυει ειναι οτι τα φρεσκα ομως θαλασσινα εχουν τα λιγοτερα.

Αλλωστε ο λογος που γραφτηκε το αρθρο ειναι οχι το να σταματησουμε να ταιζουμε η' να πεταξουμε τις ξηρες τροφες αλλα να στματησει να υπαρχει αυτος ο φοβος για την χρηση των κατεψυγμενων,οι οποιες εχουν πολλαπλα ωφελη για τα ενυδρεια μας και τους οργανισμους που φιλοξενουνε.

 

Αλλωστε το να ταιζουμε μονο κατεψυγμενες δεν ειναι καθολου καλο.

Ειδικα οταν αυτο αφορα αλγοφαγα ζωντανα οπως ειναι τα tang,οπου για να ειναι πληρεις η διατροφη τους χρειαζονται καθημερινα ταισματα και μαλιστα σε μεγαλες ποσοτητες,με αλγη.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Σε όλες τις τροφές είτε ξηρές είτε κατεψυγμένες χρειάζεται μέτρο στο τάισμα.

Λίγο από όλα σε διαφορετικές μέρες με δυο ταΐσματα την ημέρα ακολουθώ εγώ.

Link to comment
Share on other sites

Η ιδανικη προσεγγιση μακη :thumbsu:

Και εγω το ιδιο κανω απλα τα ταισματα ειναι 4-5 φορες καθημερινα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  On 3/11/2015 at 11:36 ΜΜ, το μέλος mad23 έγραψε:

Η ιδανικη προσεγγιση μακη :thumbsu:

Και εγω το ιδιο κανω απλα τα ταισματα ειναι 4-5 φορες καθημερινα.

Μιχάλη,πόσες φορές θα ταΐσεις την ημέρα έχει να κάνει με το πόσα ΝΟ3 και PO4 μετράς.

Αν είσαι πολύ χαμηλά,δεν φοβάσαι και πολλά πράγματα.

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι μακη,εννοειται φιλε και καλα εκανες και το επισημανες :thumbsu:

Και εγω στα 4-5 ταισματα εφτασα παρατηρωντας τις μετρησεις και τις επιπτωσεις που ειχε σε αυτες το καθε εξτρα ταισμα,σε βαθος χρονου,με βαση τις ρουτινες μου αλλα και τις μεθοδους που ετρεχε το εκαστοτε ενυδρειο.

Απλα επειδη θελω να εχω οσο πιο καλοταισμενα γινεται τα ψαρακια ηθελα να φτασω οσο πιο "μακρυα" μπορουσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...