Jump to content

Αμμωνία


Recommended Posts

ωραία τότε πες μας απλά βήμα βήμα τη πρέπει να κάνουμε για να στρώσουμε το ενυδρείο με αμμωνία.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 135
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

moradin ,

 

πιστευεις ότι ενας νεοεισερχωμενος  εχει την δυναμη να αντισταθεί ,,και να περιμενει ?

Είναι σαν το αμαξι,μπορει να περιμενουμε χρονια για να παρουμε αυτό που θελουμε,αλλα όταν ειμαστε ετοιμοι,το θελουμε τωρα.

 

Οποτε πιστευω αν θα προτείνουμε αμμωνια ,και του πουμε , θα περιμενεις,ενώ με βακτηρια (και εγω δεν πιστευω στις 24 ωρες οτι μπορεις να βαλεις μεσα ζωντανο),σε 20 ,μερες περιπου  ξεκινάς σιγα ,θα προτιμησει τα βακτηρια,και ειναιτ ο λογικο πιστευω.

 

Παντος το ευχαριστο για μενα είναι.

 

Ολοι εσεις που στησατε με αμμωνια,επιβεβαιωνετε ότι εναι αργει μεθοδος.Οποτε για μενα είναι ενας βασικος λογος,για να μην τον προτείνω.

Ασχετα με καποιες επικρατούσες αποψεις ορισμενων,ότι είναι δηλητηριο ,που τελικα από ότι βγαινει συμπερασματικα εδώ,δεν ειναι

Link to comment
Share on other sites

Ας προσπαθήσω λοιπόν

 

Βήμα 1

Γεμίζω το ενυδρείο με νερό το αποχλωριώνω και βάζω το (γεμάτο βιολογικό υλικό) φίλτρο σε λειτουργία και τον θερμοστάτη, κανονικά δηλαδή όπως αν είχε ψάρια μέσα.

 

Βήμα 2

Υπολογίζω με την απλή μέθοδο των τριών πόση αμμωνία χρειάζεται να ρίξω στα λίτρα μου ώστε να έχω συγκέντρωση ~ 3 mg/l και την ρίχνω (αφού φυσικά την έχω προμηθευτεί καθαρή από κάποιο φαρμακείο).

Μετράω με το τέστ αμμωνίας μετά από λίγο για να βεβαιωθώ πως οι υπολογισμοί μου ήταν σωστοί.

Αν μετρήσω ~3 mg/l τότε ήμουν καλός στα μαθηματικά μικρός, αν μετρήσω λιγότερο τότε προσθέτω λίγη αμμωνία ακόμα, αν μετρήσω περισσότερο (πάνω από 5 mg/l) κάνω μια μερική αλλαγή ώστε να πέσει στην επιθυμητή συγκέντρωση.

 

Βήμα 3

Μετά από 1-2 μέρες ξαναμετράω την συγκέντρωση της αμμωνίας, και επαναλαμβάνω αυτά τα τεστ ανά 1-2 μέρες (αναλόγως πόσο ανυπόμονος είμαι) εώς ότου αντιληφθώ πτώση της συγκέντρωσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα νιτρώδη, και άρα το πρώτο κομμάτι της βιολογίας μας έχει αρχίσει την αποικία του.

 

Βήμα 4

Συμπληρώνω την ποσότητα αμμωνίας (πάντα οι υπολογισμοί γίνονται με την απλή μέθοδο των τριών) μέχρι να φτάσει τα 3 mg/l και πλέον αρχίζω να μετράω και νιτρώδη τα οποία θα πρέπει να αυξάνονται συνεχώς.

 

Βήμα 5

Συνεχίζω την συμπλήρωση της αμμωνίας ανά 1-2 μέρες ώστε να διατηρείται σταθερή η συγκέντρωσή της ~ 3 mg/l και μετράω και τα νιτρώδη.

 

Βήμα 6

Μόλις παρατηρήσω πτώση, στις μετρήσεις μου, στα νιτρώδη, κάνω μια μέτρηση στα νιτρικά και μόλις δω ένδειξη πάνω από 0 πανηγυρίζω γιατί έχω φτάσει πολύ κοντά στο τέλος.

 

Βήμα 7

Συνεχίζω όπως παραπάνω μέχρι να μετρήσω 0 αμμωνία και 0 νιτρώδη (1 μέρα αφού συμπλήρωσα την τελευταία αμμωνία), πράγμα που σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί ισχυρή βιολογία και είμαι έτοιμος για να βάλω τα ψαράκια μου.

 

Βήμα 8

Αν έχω τα ψαράκια έτοιμα, κάνω μια μεγάλη αλλαγή της τάξης 80-90%, συμπληρώνω με αποχλωριωμένο νερό,ρυθμίζω τις παραμέτρους (θερμοκρασία, ph, κτλ) και βάζω τα ψάρια μου με καλή προσαρμογή όπως πάντα.

Αν δεν έχω πάρει ακόμα ψάρια, συνεχίζω με την αμμωνία μέχρι να έρθει η μέρα που θα βάλω τα ψάρια και τότε κάνω την αλλαγή κτλ.

 

 

Όταν λέω παραπάνω υπολογίζω με την απλή μέθοδο των τριών εννοώ το εξής:

πχ έχω ένα ενυδρείο 60 λίτρα καθαρά

Στο 1 λίτρο θέλω να έχω 3mg αμμωνίας

Στα 60 λίτρα πρέπει να βάλω Χ mg αμμωνίας

άρα 1*Χ=60*3

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@kixlidatos

Η όλη μέθοδος είναι όντως αργή, ίσως γύρω στον μήνα, και θα την προτείνω μόνο σε κάποιον που δεν έχει την δυνατότητα να προμηθευτεί μπόλι (καθαρό από ασθένειες).

 

Η αμμωνία είναι τοξική φυσικά και για αυτό δεν βάζουμε ψάρια σε άστρωτο ενυδρείο!!!! Όμως εμείς την χρησιμοποιούμε για να προσομοιώσουμε την αμμωνία που παράγεται από τα ίδια τα ψάρια, σε ένα περιβάλλον χωρίς ζωντανούς οργανισμούς, οπότε δεν θέτουμε σε κίνδυνο καμία ζωή.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σευχαριστω,για την αναλυτικο τροπο που το παρουσιασες.

Για τα δηλητηρια ετσι είναι όπως τα λες,απλα παλια λεγαμε μην βαλεις μεσα αμμωνια ,γιατι είναι δηλητηρια(άλλο θεμα)

 

Μια απορια.

 

Τα 3mg είναι στάνταρτ,αν πεσουμε ποιο κατω,η αν αναιβουμε πιο πανω υπαρχει θεμα?και τι κανουμε?

 

Δηλ με 2mg η με 4mg δεν στρωνει?αργει?είναι ζημια?

 

Παντος αδελφε,μονο που το διαβασα ζαλιστικα,χεχεχε

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο τραγικό, και γιαυτό γράφω ~3 mg/l

Με πιο μικρή συγκέντρωση θα αργήσει λίγο παραπάνω, με εώς και 5 δεν υπάρχει πρόβλημα, παραπάνω δεν προτείνεται.

Βέβαια έχω διαβάσει και για μέθοδο που ρίχνεις μια γερή δόση αμμωνίας (πάνω από 15 mg/l) και περιμένεις, οπότε φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει θέμα.

Πιστεύω ότι το 3 έχει υιοθετηθεί ως ένα σχετικά ασφαλές νούμερο, και πιο πολύ για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης στις μετρήσεις σου.

φαντάσου πχ να σου έλεγαν βάλε όση αμμωνία θες, και όταν μετρήσεις ότι έχει ελαττωθεί.... θα έπρεπε να κρατάς ημερολόγιο με τις μετρήσεις σου για να δεις αν όντως ελαττώθηκε!

Άρα και 4 ή 2 ή και 5 να κρατάς σταθερό δεν πιστεύω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. ό,τι βολεύει στα υγρά τεστ που έχεις βασικά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα ενδιαφέρων, από όσο έχω διάβαση σε ελληνικά και ξένα φόρουμ όλοι κάπως έτσι τα παρουσιάζουν. Σίγουρα έτσι επιτελείτε ο κύκλος του αζώτου και σίγουρα αφού δεν έχουμε ψάρια δεν διατρέχουμε κίνδυνο, εγώ μόνο αυτά τα δυο θετικά βλέπω.

τα αρνητικά είναι χρονοβόρο, πολλές μετρήσεις ανά τακτά διαστήματα με τεστ και προσθήκη αμμωνίας και ο κίνδυνος του μπερδέματος είναι υπαρκτός ιδιαίτερα ένας αρχάριος που δεν είναι εξοικειωμένος με όλα αυτά.

 

Προσωπικά τον τρόπο αυτόν τον βλέπω πολύ ποιο περίπλοκο από ότι το στρώσιμο με ψάρια.

 

Έως τώρα έχω παρατηρήσει πως οι περισσότεροι λένε πως θέλει προσοχή, χρόνο, και ενασχόληση με τον τρόπο αυτό. κάποιοι δεν τον συνιστούν σε αρχάριους γιατί απλά δεν γνωρίζουν ίσος την ιδιοσυγκρασία του καθενός. με απλά λόγια δεν είναι η πρώτη επιλογή στρωσίματος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πιο περίπλοκος ίσως, πιο ασφαλής όμως σίγουρα.

Και εξηγούμαι: δεν είναι εύκολο να κάνεις λάθος, αλλά ακόμα και λάθος να κάνεις δεν διατρέχεις κίνδυνο να χάσεις ζωντανά και να τρέχεις να προλάβεις και να στεναχωριέσαι.

Και στο θέμα του χρόνου εγώ βλέπω θετικά για κάποιον αρχάριο: μαθαίνει ότι η βασική αρετή του χόμπι είναι η ΥΠΟΜΟΝΗ, και στην διάρκεια αυτή έχει τον χρόνο να διαβάσει, να ψαχτεί και να μάθει.

 

Τώρα αν μιλάμε για άνθρωπο που δεν έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών δημοτικού ή χημείας γυμνασίου (χωρίς να είναι μεμπτό), και χωρίς όρεξη για διάβασμα, δική μου γνώμη είναι ότι καλύτερα να μην ασχοληθεί με τα ενυδρεία και να βρει ένα άλλο χόμπι, ή να πληρώνει κάποιον να του το συντηρεί και αυτός να κάθεται να το καμαρώνει.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε φίλε moradin, έτσι όπως τα λες είναι.

Μια μικρή παρατήρηση, τις πρώτες 2 εβδομάδες δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές, και όπως σωστά είπες , πως όποιος δεν είναι ανυπόμονος δεν είναι απαραίτητες μετρήσεις, 1 κάθε εβδομάδα και πολύ είναι, μετά που θα εμφανιστούν  τα πρώτα νιτρώδη θέλει κάπως ποιο εντατικές.

Και σωστά είπες πως δεν έχει κάποια σημασία αν βάλουμε 2ppm ή 3ppm ή 4ppm ή ακόμα και 5ppm. Απλά με τη μικρή συγκέντρωση μπορεί να καταναλωθεί πιο γρήγορα η αμμωνία και αν δεν κάνουμε τακτικές μετρήσεις να μείνει "νηστική" η βιολογία , ενώ με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο για ποιο αργές μετρήσεις, τίποτα άλλο. Και τις τελευταίες ημέρες τα 2ppm μπορεί να καταναλωθούν σε 12 ώρες ενώ τα 4 ή 5 σε 24 ώρες

 

 

Έγινε επεξεργασία - takis_gt
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και για οσους θέλουν να γλιτώσουν τα μαθηματικά κ τους υπολογισμους..

http://www.fishforums.net/aquarium-calculator.htm

http://mobile.dudamobile.com/site/fishtanksandponds?url=http%3A%2F%2Fwww.fishtanksandponds.co.uk%2Fcalculators%2Fammonia.html&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.gr

Εγώ έτσι είχα ακριβως την αμμωνία που ήθελα. :)

Link to comment
Share on other sites

ωραία χρήσιμα λινκ, νομίζω πως αν τα συμμαζέψουμε λίγο θα μπορούσε να βγει ένα αρθράκι λιτό που να μην κουράζει να γίνει μετά pin και όσοι επιλέξουν τον τρόπο στρωσίματος με αμμωνία να μπορούν να κατατοπιστούν χωρίς να ρωτούν τα χίλια μύρια και να μπερδεύονται.  Φυσικά αν αυτό δεν αντικρούεται με την γραμμή του φόρουμ.

 

προσωπικά δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί δεν είμαι γνώστης, αλλά από δευτέρα θα κάτσω να γράψω σε νέο θέμα για το στρώσιμο με ψάρια.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...