Jump to content

Αμμωνία


Recommended Posts

Τωρα ετσι όπως το λες για το μπολι,εχεις δικιο,ετσι όπως το θετεις.

Αλλα την τελικη αποφαση την εχουν τα μαγαζια είναι λαθος. πιστευω,Εχουν <<σωθει>> αρκετοι φιλοι από τα κακα μαγαζια εδώ μεσα

οταν λεω οτι των τελευταιο λογο εχουν τα μαγαζια εννοω οτι οι πιο πολλοι θα κανουν αυτο που θα τους πει το μαγαζι και ας εχουν διαβασει εδω θα την πατησουν και μετα θα αρχισουν να δινουν βαρητητα στα λεγομενα ανθρωπων απο το φορουμ. Και αυτο γιατι οταν τους πει το μαγαζι κατι θεωρουν οτι θα ειναι και υπολογο για οτι συμβει ενω το φορουμ ειναι (ανωνημο)
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 135
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όποτε ανοίγονται τέτοιου είδους θέματα που οδηγούν σε βάθος γνώσεων συνήθως γράφουν λίγα μέλη γιατί ίσος τα υπόλοιπα δεν γνωρίζουν κάτι παραπάνω δεν το θεωρώ κακό αυτό ούτε μεμπτό,  (αν δεν ξέρουμε δεν γράφουμε λογικό είναι).

 

Όταν όμως είναι να δώσουμε μια γνώμη πάνω στο στρώσιμο πλουσιοπάροχα προτείνουμε τον έναν ή τον άλλο τρόπο χωρίς καν να ξέρουμε η ίδιοι μας πως λειτουργεί, ποιοι είναι η κίνδυνοι και τη πρέπει να προσέξουμε. Μια καλή προσέγγιση έως τώρα διάβασα στο ποστ 5 του takis_gt αλλά θα ήθελα μια ποιο αναλυτική εξήγηση.

 

Να μην μακρηγορώ όσο δεν βρεθεί κάποιος που να μου εξηγήσει σωστά και τεκμηριωμένα πως πρέπει να στρώνουμε το ενυδρείο μας με αμμωνία και τη πρέπει να προσέξουμε εγώ σαν Χρήστος δεν μπορώ να την προτείνω σε κανέναν, αντιθέτως θα προσπαθώ να τους αποτρέπω όταν πέφτει στην αντίληψη μου.

 

Αντιθέτως ανεπιφύλακτα θα προτείνω τα σκευάσματα με τα έτυμα βακτήρια.

Μην με κατηγορείτε δεν είμαι κολλημένος εχθρός της αμμωνίας, είμαι κολλημένος εχθρός της ατεκμηρίωτης γνώσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια καλή προσέγγιση έως τώρα διάβασα στο ποστ 5 του takis_gt αλλά θα ήθελα μια ποιο αναλυτική εξήγηση.

 

 

 

Αν υπάρχουν απορίες ή δεν ανάλυσα κάποια σημεία ,  πιστεύω πως κάποιες ερωτήσεις θα βοηθήσουν :)

Link to comment
Share on other sites

Θα σου κάνω κάποιες ερωτήσεις που ίσος ακούγονται χαζές ή αρχάριες, αλλά θέλω να αρχίσω της ερωτήσεις από το μηδέν.

 

1.       Αν έστρωνες το ενυδρείο σου μόνο με αμμωνία πόσο αμμωνία θα έβαζες ανά λίτρο.

 

2.       Γιατί θα έβαζε πχ 1ml και όχι 2. Τη θα γίνει αν βάλουμε παραπάνω αμμωνία ή λιγότερο.

 

3.       Πως γνωρίζεις ότι η αμμωνία που έβαλες είναι αυτή που δημιουργεί τον κύκλο του αζώτου αφού ο κύκλος του αζώτου δημιουργείτε από μόνος του. Είναι μια μη ανατρέψιμη διαδικασία.

 

4.       Πολλές φορές διάβασα ότι σε κάποιους αργεί αυτός ο κύκλος του αζώτου και αναρωτιέμαι μήπως είναι η αμμωνία που τον καθυστερεί;

 

5.       Πως γνωρίζεις πότε είναι ιδανικά να βάλεις τα ψάρια μετά από στρώσιμο με αμμωνία.

 

6.       Επισημάνεις πως αν τα κάνουμε όλα σωστά δεν υπάρχει κίνδυνος ενώ αν τα κάνουμε λάθος υπάρχει. Γιατί τότε να θεωρήσω τον τρόπο αυτό ως ιδανικό αφού υπάρχουν κι άλλοι τρόπου που είναι μάλιστα και ποιο σύντομη αν τους κάνουμε και αυτούς σωστά.

 

7.       Λες ότι συνήθως η αμμωνία που παίρνουμε από τα φαρμακεία είναι 25%, αυτό το συνήθως με προβληματίζει γιατί θεωρητικά άλλη η δόση της αμμωνίας ανά λίτρο που είναι 25% και άλλη η δόση που θα είναι παραπάνω ή παρακάτω, πως θα το χείριστό αυτό.

 

8.       Γιατί να δώσω λεφτά για την αμμωνία και να περιμένω 30-45 μέρες και να μην δώσω λεφτά για τα έτυμα βακτήρια που θα περιμένω 1 μέρα.

 

9.       Λες ότι την αμμωνία την βάζουμε πάντοτε χωρίς ψάρια υπονοώντας ότι, ότι λάθη και να γίνουν δεν θα την πληρώσουν τα ψάρια. Αλλά αναρωτιέμαι αν γίνουν λάθη πως θα ξέρω ότι το ενυδρείο έστρωσε σωστά ώστε να βάλω ψάρια.

 

10.   Τη είδους λάθη μπορούν να συμβούν πέρα από τα εσκεμμένα.

 

11.   Μετράμε την αμμωνία με τα υγρά και λέμε μηδένισε μπορούμε να βάλουμε ψάρια, είμαστε σίγουρη ότι μηδένισε; Έχουν αυτή την ικανότητα τα τεστ να μετρούν τόσο άψογα.

 

12.   Στο δικό σου στρώσιμο τώρα πως ξέρεις ότι το ενυδρείο σου έστρωσε σε 10 μέρες με το μπόλι και την αμμωνία, που το ξέρεις ότι δεν θα έστρωνε το ίδιο γρήγορα με σκέτο το μπόλι.

 

Σταματώ εδώ και όπως βλέπεις η ερωτήσεις είναι τέτοιες που από της απαντήσεις που θα δώσεις (ή ίσος κάποιοι άλλοι) θα δημιουργηθούν σίγουρα νέες ερωτήσεις σε μεγαλύτερο βάθος.

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο χαίρομαι για τις ερωτήσεις και θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο αναλυτικά μπορώ.

 

1. Επειδή η περιεκτικότητα της αμμωνίας μπορεί να έχει αλλοιωθεί, η αμμωνία ξεθυμαίνει εύκολα, μη ξεχνάμε πως είναι διάλυμα και η αμμωνία είναι αέριο, ή να μη βρίσκω πάντα την ίδια περιεκτικότητα , πάντα δοκιμάζω, πχ σε ένα ενυδρείο 300 λίτρων ρίχνω 1 ml, περιμένω 10-15 λεπτά , μετράω και συμπληρώνω ανάλογα, αυτό μου δείχνει στην αρχή πόσο θα πρέπει να ρίχνω τη φορά. Πχ αν με 1 ml δω πως υπάρχει 1ppm αμμωνία , θα ρίξω άλλα 2 ml για να φτάσω στα 3 ppm ή  θα βάλω άλλα 3 ml να φτάσω στα 4 ppm, καλό είναι να μη ξεπεράσουμε τα 4ppm. Όχι μόνο για να μη κάνουμε ζημιά στη βιολογία, αλλά είναι σπάνιο έως αδύνατο να έχουμε ενυδρείο που να έχει τόσα ψάρια που σε 24 ώρες θα δημιουργούν αμμωνία 4ppm, είναι υπερβολή, αυτό δεν θα είναι ενυδρείο, θα είναι σαρδελοκούτι :)

Υπάρχει βέβαια και οδηγός και πολύ εύκολα μπορεί να τον βρει κάποιος, όπως εδώ 

http://www.seriouslyfish.com/cycling-an-aquarium/

Assuming a 100 L aquarium and a 10 % solution of ammonia, then the correct dosage is 5ml.

 

2.  Όπως είπα και πριν καλό είναι να μη ξεπερνάμε τα 4 ppm . Επειδή , όπως είπα και σε προηγούμενο post, μου έτυχε και αυτό και έπεσε πολύ αμμωνία δεν άλλαξε τίποτα. Αν όμως μας τύχει , τότε κάνουμε μια μικρή αλλαγή να φέρουμε την αμμωνία στα επιθυμητά επίπεδα

 

3. Όπως είπα και σε προηγούμενο post, τα βακτήρια που συντελούν στο κύκλο του αζώτου, βρίσκονται παντού, στον αέρα , στο νερό κλπ, αυτά πολλαπλασιάζονται όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, το βασικό στοιχείο είναι η ύπαρξη αμμωνίας, άσχετα αν αυτή είναι καθαρή από το φαρμακείο ή αποτέλεσμα σήψης όπως δημιουργείται από τη τροφή που βάζουμε ή την έχει παράγει κάποιο ζώο άνθρωπος ή ψάρι, δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή η πηγή της αμμωνίας αλλά αυτή και μόνο αυτή.

Αν δεν υπάρχει δηλαδή αμμωνία δεν υπάρχει και κύκλος αζώτου. Η αμμωνία περιέχει άζωτο. Μια απλή απεικόνιση χωρίς να μπαίνω σε επιμέρους λεπτομέρειες

Ν --> ΝΗ3 --> ΝΟ2 --> ΝΟ3 --> Ν

 

4. Και βέβαια δεν αργεί ο κύκλος του αζώτου λόγω αμμωνίας, μπορεί να αργήσει για τους ίδιους λόγους που θα αργούσε αν βάζαμε τροφή , αν βάζαμε βακτήρια ή αν βάζαμε ψάρια, οι ίδιοι παράγοντες συντελούν σε όλους τους τρόπους. Και κάποιοι βασικοί παράγοντες , που ξέρουμε όλοι, είναι η θερμοκρασία , το PH κλπ

 

5. Ότι ισχύει για όλους τους άλλους τρόπους με στρώσιμο χωρίς ψάρια, όταν μηδενιστούν δηλαδή αμμωνία και νιτρώδη

 

6. Όχι, δεν το διατύπωσα έτσι, αν τα κάνουμε όλα σωστά δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά και λάθος να κάνουμε κάτι , εφόσον δεν υπάρχουν ψάρια στο ενυδρείο και να κινδυνέψουν, μπορούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και λύσουμε το πρόβλημα. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους τρόπους που υπάρχουν ψάρια μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα που ακόμα να είναι μη ανατρέψιμο

 

7. Η ίδια απάντηση με το 1.

 

8. Εδώ είναι η διαφωνία μου , η 1 ημέρα, πιστεύεις πως θα στρώσει 1 ενυδρείο σε 1 ημέρα ;

Επίσης δεν είπα ποτέ να μη στρώσει κανείς το ενυδρείο με βακτήρια, αντίθετα, είμαι αντίθετος να στρώσει το ενυδρείο με ψάρια, και ειδικά να το στρώσει με βακτήρια και ψάρια και να είναι και αρχάριος, πιστεύω πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει πρόβλημα. Σε αντίθεση με ένα έμπειρο που μπορεί να στρώσει ένα ενυδρείο ακόμα και μόνο με ψάρια χωρίς να βάλει ούτε μπόλι ούτε βακτήρια, αν ασχοληθεί και το παρακολουθεί συνέχεια , στο τέλος θα το στρώσει χωρίς να υπάρξει πρόβλημα άσχετα αν περάσουν και 2 μήνες, εδώ είναι θέμα εμπειρίας

Κατά τα άλλα ποτέ δεν είπα να το στρώσει με αμμωνία και να μη το στρώσει με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, αρκεί να μην υπάρχουν ψάρια.

Τακτικά αναφέρω τα εξής για τους τρόπους στρωσίματος

Αμμωνία ή τροφή > 30-35 ημέρες

Βακτήρια με τροφή ή αμμωνία > 20-25 ημέρες

Μπόλι με αμμωνία ή τροφή >= 7 ημέρες <= 10 ημέρες

Πάντα χωρίς ψάρια

Το καλό που έχει η αμμωνία είναι ότι είναι άμεσα μετρήσιμη σε σύγκριση με τη τροφή που πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 24 ώρες και τυχόν διορθώσεις θα τις δούμε σε άλλες 24 ώρες , ενώ με την αμμωνία έχουμε τις μετρήσεις σε 10-15 λεπτά, και μετά η διαδικασία είναι τυποποιημένη, τόσα ml τόσα ppm

 

9. Αν γίνουν λάθη δεν θα μηδενίσει ποτέ η αμμωνία, άρα ότι είπα και στο 5.

 

10. Τα ίδια λάθη που μπορούν να υπάρξουν με όλους τους άλλους τρόπους, ίσως το μόνο διαφορετικό είναι αν θα ρίξουμε παραπάνω αμμωνία, αλλά και πάλι με μια μικρή αλλαγή μπορούμε να το προλάβουμε. Τώρα  αν αδειάσουμε κανά κιλό αμμωνία μέσα στο ενυδρείο θα  καταστρέψουμε την βιολογία που ήδη υπάρχει, το αδειάζουμε και πάμε από την αρχή.

 

11. Όσο σίγουροι είμαστε με τους άλλους τρόπους , το ίδιο σίγουροι είμαστε και με αυτό τον τρόπο

 

12. Σκέτο μπόλι εννοείς και ψάρια. Σίγουρα δεν θα έστρωνε στον ίδιο χρόνο , και ο λόγος είναι απλός. Όταν θα έχω ψάρια μέσα θα κάνω τόσες αλλαγές ώστε να μην έχω μετρήσιμη αμμωνία γιατί θα κινδύνευαν τα ψάρια, και το φίλτρο θα έστρωνε μόνο με τη μη μετρήσιμη αμμωνία. Σε αντίθεση με μπόλι και αμμωνία, δεν θα με απασχολούσε η αμμωνία αφού δεν έχω ψάρια μέσα , άρα θα έχω πολύ τροφή για τα βακτήρια, πολύ τροφή = γρήγορη ανάπτυξη. Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και όταν στρώνω με βακτήρια και ψάρια σε σύγκριση βακτήρια και αμμωνία ή πηγή αμμωνίας.

Σε αυτό εδώ να ρωτήσω εγώ με τη σειρά μου.

Σε ένα ενυδρείο βάζουμε μπόλι και βάζουμε λίγα ψάρια, το παρακολουθούμε συνέχεια και στην αρχή ταΐζουμε λίγο και μετά από 1 εβδομάδα προσθέτουμε και άλλα ψάρια, πάλι ταΐζουμε σχετικά λίγο και παρακολουθούμε, και αν θέλουμε και άλλα ψάρια προσθέτουμε την επόμενη εβδομάδα κοκ. Αν κάνουμε αυτή τη μέθοδο , και σε 7 με 10 ημέρες καταφέρουμε και μηδενίζουμε 4 ppm αμμωνία σε 24 ώρες , πόσα ψάρια μπορούμε να βάλουμε ;  Μήπως μπορούμε να τα βάλουμε και όλα και να ταΐζουμε σχετικά καλά χωρίς να υπάρξει πρόβλημα και με πιο λίγη παρακολούθηση ; Δεν είναι πιο ασφαλές , πιο ξεκούραστο και πολύ πιο γρήγορο ;  Και χωρίς ρίσκο, γιατι αν δεν πιάσει το μπόλι και έχουμε ψάρια θα είναι καταστροφικό, ενω στην άλλη περίπτωση δεν θα υπαρξει ζημιά, βάζουμε πάλι μπολι και συνεχίζουμε.

 

Πιστεύω να βοήθησα κάπως

Φιλικά πάντα

Τάκης

 

Έγινε επεξεργασία - takis_gt
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω και τους δυο.

Τον Χρηστο για τις ευστοχες ερωησεις του,και τον Τακι,για την αναλυτικη του απαντηση.

 

Τοσα χρονια στο φορουμ,πρωτη φορα καταλαβα τι είναι να στρωνεις με αμμωνια.Και από ότι συμπεραινω,δεν είναι και τραγικα τα πραγματα,όπως νομιζα.

 

Τακι αν συμπεραινω σωστα σε γενικες γραμμες είναι.

 

1) είναι πιο αργη μεθοδος

2) δεν είναι και για αρχαριο

3)κανει πολύ πιο  δυνατη βιολογια,που με τους αλλους τροπους,θα την είχαμε πολυ πιο  αργα.

 

Σωστα?

 

Κατι άλλο θετικο η αρνητικο που θα πρεπει να εχουμε υποψιν?

 

 

ΥΓ/Ασχετο με αμμωνια,αλλα επειδή ανφερθηκε.

     Υπαρχει περιπτωση να μην πιασει το μπολι?και γιατι?

     Πιστευω ότι μπορει να αργησει,αλλα θα πιασει σιγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Για χάρι του διαλόγου επέτρεψε μου Τάκι σε κάποιες ερωτήσεις να το παίξω τελείως άσχετος σε κάποιες άλλες ειδήμων και σε κάποιες επικριτικός, ώστε να μην υπάρχουν κενά στο όλο θέμα.

 

Δεν τίθεται θέμα κόντρας τον υπερ. vs κατά, εγώ το βλέπω σαν ένα θέμα που θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα όποιο και να είναι αυτό μέσο τον ερωτο-απαντήσεων.

 

Για να μην κουράσω το όλο θέμα αλλά και λόγο χρόνου θα θέτω μια μια της ερωτήσεις μου.

Οπότε θα τα πούμε σε κάποια φάση της ημέρας, τώρα παίζω LEGO με το ενυδρείο μου. 

Link to comment
Share on other sites

Για χάρι του διαλόγου επέτρεψε μου Τάκι σε κάποιες ερωτήσεις να το παίξω τελείως άσχετος σε κάποιες άλλες ειδήμων και σε κάποιες επικριτικός, ώστε να μην υπάρχουν κενά στο όλο θέμα.

 

Δεν τίθεται θέμα κόντρας τον υπερ. vs κατά, εγώ το βλέπω σαν ένα θέμα που θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα όποιο και να είναι αυτό μέσο τον ερωτο-απαντήσεων.

 

Για να μην κουράσω το όλο θέμα αλλά και λόγο χρόνου θα θέτω μια μια της ερωτήσεις μου.

Οπότε θα τα πούμε σε κάποια φάση της ημέρας, τώρα παίζω LEGO με το ενυδρείο μου. 

 

Χρήστο μόνο έτσι γίνεται ένας σωστός διάλογος :)

Link to comment
Share on other sites

Τακι αν συμπεραινω σωστα σε γενικες γραμμες είναι.

 

1) είναι πιο αργη μεθοδος Ναι, είναι από τις αργες μεθόδους, όπως και αν στρώσεις με τροφή

2) δεν είναι και για αρχαριο Δεν θα το πρότεινα, θέλει αρκετή παρακολούθηση

3)κανει πολύ πιο  δυνατη βιολογια,που με τους αλλους τροπους,θα την είχαμε πολυ πιο  αργα. Η βιολογία εξαρτάται από τη ποσότητα της αμμωνίας, όπως είπα και πριν , αν 4 ppm μηδενίζονται σε 24 ώρες είναι δυνατή, αν όμως βάζεις 1 ppm αμμωνία και μηδενίζεται σε 24 ώρες ε τότε είναι η βιολογία που θα υποστηρίξει τόσα ψάρια όσα βγάζουν 1 ppm αμμωνία σε 24 ώρες

 

Σωστα?

 

Κατι άλλο θετικο η αρνητικο που θα πρεπει να εχουμε υποψιν?

 

 

ΥΓ/Ασχετο με αμμωνια,αλλα επειδή ανφερθηκε.

     Υπαρχει περιπτωση να μην πιασει το μπολι?και γιατι? Δύσκολο, εκτός και αν είναι νεκρό πριν μπει στο ενυδρείο ή μείνει νηστικό και νεκρώσει, που και πάλι δύσκολο, γιατί λόγω της πιθανής ενθυλάκωσης κάτι θα μείνει

     Πιστευω ότι μπορει να αργησει,αλλα θα πιασει σιγουρα. Εδω είναι η ασφάλεια που παρέχει αν βάλουμε αμμωνία, δεν θα κινδυνέψουν ψάρια λόγω της καθυστέρησης

 

Link to comment
Share on other sites

Και μερικές παρατηρήσεις,

πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα ο τίτλος του θέματος να ήταν "Μέθοδοι στρωσίματος και Αμμωνία", και αυτό γιατί μπορεί να συζητάμε για την Αμμωνία αλλά για να είμαστε ακριβής θα πρέπει να συγκρίνουμε τη μέθοδο με τις άλλες μεθόδους , γιατί τώρα αναγκαστικά συζητάμε και για τις άλλες μεθόδους με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε από αυτό καθεαυτό το τίτλο .

 

Επίσης δεν βλέπω συμμετοχή, σε αντίθεση με άλλα θέματα που είχαν σχεδόν το ίδιο αντικείμενο. Νομίζω πως ο διάλογος και ο υγιής αντίλογος είναι αυτό που θα δώσει λύσεις ή θα καλύψει κενά που υπάρχουν για το θέμα

 

Φιλικά πάντα

Τακης

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tα πράγματα σε θέμα δυσκολίας δεν είναι τόσο τραγικά..Όποιος διαβάζει τα καταφέρνει,οδηγοί υπάρχουν αμέτρητοι,όπως και εργαλέια για υπολογισμό της αμμωνίας που πρέπει να προστεθεί αναλόγως το διάλυμμα και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Σϊγουρα μιλάμε για μέθοδο της υπομονής,αλλά σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία η βιολογία που δημιουργείται σίγουρα πρέπει να είναι αρκετά δυνατή..

 

Κι αυτό το λέω κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.Όταν έβαλα τα πρώτα 6 ψαράκια απ' την επόμενη μέρα τάιζα κανονικά και ίσως και με κάποια υπερβολή,παρόλα αυτά η αμμωνία και τα νιτρώδη ήταν συνεχώς καρφωμένα στο 0.

Μερικές μέρες μετά πρόσθεσα άλλα 8 ψάρια και οι μετρήσεις το ίδιο.Ενώ μετά από άλλη μία βδομάδα πρόσθεσα ακόμα 14 ψάρια και με συνεχείς μετρήσεις και κανονικό τάισμα όλα ήταν πάλι στο 0.

 

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μπορεί να βοήθησε το ότι πρόσθετα και βακτήρια ταυτόχρονα,ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για το ότι βοήθησαν ιδιαίτερα.Κι αυτό το λέω γιατί παρόλο που έριχνα βακτήρια,τα οποία υποτίθεται λειτουργούν σχετικά άμεσα και ξεκινούν τον κύκλο του αζώτου,η αμμωνία στο ενυδρείο άρχισε να πέφτει 4-5 μέρες μετά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μπορεί να βοήθησε το ότι πρόσθετα και βακτήρια ταυτόχρονα,ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για το ότι βοήθησαν ιδιαίτερα.Κι αυτό το λέω γιατί παρόλο που έριχνα βακτήρια,τα οποία υποτίθεται λειτουργούν σχετικά άμεσα και ξεκινούν τον κύκλο του αζώτου,η αμμωνία στο ενυδρείο άρχισε να πέφτει 4-5 μέρες μετά.

Σίγουρα η προσθήκη Βακτηριών έχει συμβάλει, κατά ποσό όμως αυτό εξαρτάτε απο το πόσο εσύ έριξε μέσα στο ενυδρείο.

 

Μια ματιά που έριξα για το στρώσιμο με αμμωνία ο κάθε ένας τα λέει λίγο διαφορετικά. ίσος αυτό μπερδεύει πολλούς νέους χομπιστες και ίσος εκεί να οφείλονταν και τα λάθη, γιατί πολλή λένε μεν την να κάνουμε αλλά δεν εξηγούν πόσο σημαντικό είναι να μην κάνουμε του κεφαλιού μας και δεν εξηγούν τη συμβαίνει ώστε να το καταλάβει ο νέος και να περάσει στο πετσί του. Μόνο αν κάτι καταλάβεις το κάνεις και σωστά. 

Link to comment
Share on other sites

@takis_gt

θα αρχίσω της ερωτήσεις μου όχι με την σειρά που απάντησες αλλά λίγο ανορθόδοξα.

 

Λιπών είμαι τελείως αρχάριος διάβασα για τον κύκλο του αζώτου και αποφάσισα να στρώσω το ενυδρείο μου με αμμωνία. Αναφέρεις όμως ότι δεν κάνει για αρχάριους, αν όμως ακολουθήσω πιστά όσα με λες, δεν θα μπορέσω να στρώσω το ενυδρείο με αμμωνία;

 

Υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνω ότι με λες έχω κάποιες ερωτήσεις.

 

Από ότι κατάλαβα και από τα παραπάνω ποστ συνοψίζω.

Είναι σαφές ότι για τον κύκλο του αζώτου θέλουμε καθαρή αμμωνία, δηλαδή αμμωνία και νεράκι χωρίς αλλά πρόσθετα.

Ο Κύκλος του αζώτου γίνεται πάντοτε ακόμη και με πολύ μικρές ποσότητες αμμωνίας σχεδόν μη μετρήσιμες , αλλά για να έχουμε μια μεγάλη αποικία σε βακτήρια που να μπορούν να ανταπεξέρθουν στο φόρτο ψαριών πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε κατά το στρώσιμο 4ppm αμμωνία στο ενυδρείο μας.

 

Ερώτησης:

Αυτά τα 4ppm πρέπει να τα βάζω κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα ή μόνο μια φορά.

Τη θερμοκρασία και τη ph πρέπει να έχω και γιατί.

Παίζει θετικό ή αρνητικό ρόλο το να έχω φυτά στο ενυδρείο.

Πια θερμοκρασία πρέπει να έχω και πόσο ph, τη θα συμβεί σε χαμηλό ή σε ψηλό Ph

Τη θα χρειαστώ για το στρώσιμο από τεστ και τα συναφή και πόσο θα μου κοστίσουν όλα αυτά που θα πρέπει να αγοράσω (στο περίπου φυσικά).

Κάθε πότε θα πρέπει να κάμνω μετρήσεις

Τη πρέπει να δίχνουν η μετρήσεις στην αρχή στην μέση και στο τέλος για να ξέρω ότι πάω καλά.

 

Υ.Γ

από ότι καταλάβατε θα το ξεκοκαλίσω το θέμα με κάθε λεπτομέρεια.

 

Υ.Γ

Δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξη ο τίτλος ή όχι σίγουρα θα υπάρξουν συγκρίσεις μεταξύ της αμμωνίας και των άλλων ειδών στρωσίματος αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα ρεζουμέ από όλα αυτά που θα αφορά την αμμωνία.

Link to comment
Share on other sites

Παράθεση από το πρώτο ποστ του Χρήστου:

"Το ερώτημα που θέτω είναι:

Κάνει ή όχι να στρώνουμε το ενυδρείο μας με αμμωνία ανεξαρτήτως αν είναι χρονοβόρο ή όχι, και ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ποιο καλύτερη τρόποι στρωσίματος

Το ξανά τονίζω κάνει ή όχι να στρώσω το ενυδρείο μου με αμμωνία, αν ναι γιατί και αν όχι πάλι γιατί."

 

 

Πάω ένα βήμα πιο πίσω και θέτω το ερώτημα:

                                               Τι σημαίνει ότι στρώνει το ενυδρείο;

 

Από τη δική μου (βιο) πλευρά σημαίνει ότι ως σύστημα λειτουργεί αυτόνομα, ολοκληρώνονται οι βιογεωχημικοί κύκλοι τουλάχιστον των βασικών στοιχείων και υπάρχει ροή ενέργειας μεταξύ των τροφικών επιπέδων.

 

Ένα στρωμένο ενυδρείο λογικά θα περιέχει τα βακτηριάκια και τους μύκητές του (αδιάφορο πώς τα απέκτησε), αυτότροφους οργανισμούς (φυτά και άλγες), και ζωάκια (όχι μόνο ψάρια ή άλλα γνωστά, ακόμα και σκουλήκια αρκούν), τα οποία ζουν, κινούνται, τρώνε, αφοδεύουν, αναπαράγονται, αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο.

 

Άρα, προσωπικά, δε θεωρώ ότι η προσθήκη αμμωνίας στρώνει το ενυδρείο. Απλά προσθέτεις μια πηγή αζώτου. Τίποτα παραπάνω.

 

Γιατί δε θα συμβούλευα κανέναν χομπίστα να "στρώσει" το ενυδρείο του με αυτή τη μέθοδο:

  • Θεωρώ ότι απλά προσθέτεις μία χημική ένωση.
  • Δουλειά δεν είχε ο διάολος, άντε να κάτσεις να θυμηθείς τύπους αραίωσης, αλαμπουρνέζικα ppm και mg/L.
  • Προτιμώ με αυτά τα λεφτά που θα έδινα για τεστ να πάρω κάτι άλλο.
  • Βαριέμαι ελεϊνά να μετράω με χημικά τεστ.
  • Ολόκληρο καινούργιο ενυδρείο έχω, πότε θα το γεμίσω; Ένα μήνα μετά;; Ούτε καν!!
  • Μια στραβή να μου τύχει και εισπνεύσω το διάλυμα, εμένα με ρίχνει νοκ άουτ, όσοι τη χρησιμοποιούν δεν ξέρω πώς την παλεύουν.
  • Ακόμα και στα RAS (recirculating aquaculture systems= υδατοκαλλιέργειες σε μεγάλα ενυδρεία με ακόμα πιο μεγάλα φίλτρα) χρησιμοποιούμε μπόλι (ή έτοιμο σκεύασμα βακτηρίων) και σταδιακή εισαγωγή ψαριών.

Αντ' αυτού θα πρότεινα να γεμίσει, ο νέος και παλιός χομπίστας, το ενυδρείο του με το καινούργιο του φίλτρο (αν έχει μπόλι ή βακτήρια έτοιμα, οκ ), να βάλει το υπόστρωμά, τη διακόσμηση και τα φυτά του, να το αφήσει να ξεθολώσει (μόνο σε εμένα θολώνει για 1-2 μέρες όλο το νερό; ;) και το επόμενο Σ/Κ (μη μου πείτε ότι προλαβαίνετε τις καθημερινές) να βάλει και κάνα ψαράκι μέσα, από αυτά που έχει ήδη στο νου του να βάλει τελικώς (μην το κάνει ψαρόσουπα και βάζει ότι είναι πολύχρωμο και κολυμπάει). Ε και τα ψαράκια βυθού, ας περιμένει και λίγο ακόμα (αφού κάποια είναι πανάκριβα, 10 κομμάτια να πάρεις πάει το 50ευρω).

Έγινε επεξεργασία - irinichan
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο τα 4 ppm είναι ένα ενδεικτικό όριο και δεν είναι υποχρεωτικό, όπως είπα και πριν είναι  μια συγκέντρωση αμμωνίας  που πιθανών θα μας δημιουργούσε  μια πιθανή ιχθυοφόρτιση σε 24 ώρες, κάτι που είναι αρκετά τραβηγμένο, αλλά δεν θα δημιουργήσει και πρόβλημα στη βιολογία.  Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε καθημερινά ή περιοδικά αμμωνία, γιατί το ζητούμενο είναι πως όταν μηδενιστεί αυτή η συγκέντρωση αμμωνίας τότε έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει συνήθως γιατί ενώ έχει μηδενιστεί η αμμωνία δεν έχουν μηδενιστεί τα νιτρώδη, και είναι γνωστό σε όλους πως είναι η φάση του κύκλου του αζώτου που ολοκληρώνεται  τελευταία. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε αμμωνία τόση όση να έχουμε και πάλι τα 4 ppm στο ενυδρείο και περιμένουμε να μηδενιστεί και πάλι αλλά ταυτόχρονα να μηδενιστούν και τα νιτρώδη. Αυτή η 1η φάση , να μηδενιστεί δηλαδή η αμμωνία αλλά να μη μηδενιστούν τα νιτρώδη κρατάει από 15 έως 20 ημέρες, μπορεί όμως και 25, πάντως όχι νωρίτερα από τις 15 ημέρες.  Και εδώ να πω και γα τις μετρήσεις, στη 1η φάση θα μετράμε μόνο αμμωνία ανά εβδομάδα, και όταν δούμε πως έχουμε μείωση αμμωνίας τότε μετράμε και νιτρώδη,  δεν χρειάζεται δηλαδή  να μετράμε τα υπόλοιπα παρά μόνο αμμωνία . Είμαστε λοιπόν στη φάση που μηδενίστηκε η αμμωνία, και έχουμε τη περίπτωση να μη μηδενιστούν τα νιτρώδη , αυτό συμβαίνει συνήθως  τη 1η φορά, ή ακόμα να μηδενιστούν και τα νιτρώδη, σπάνια περίπτωση να μηδενιστούν τη 1η φορά ταυτόχρονα. Στη περίπτωση λοιπόν που δεν μηδενιστούν τα νιτρώδη προσθέτουμε αμμωνία , μέχρι 4 ppm, και περιμένουμε πάλι να μηδενιστούν αμμωνία και νιτρώδη, στη περίπτωση που μηδενιστούν και η αμμωνία και τα νιτρώδη σημαίνει πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αζώτου, και το φίλτρο είναι έτοιμο. Σε αυτή τη φάση τη 1η φορά που θα συμβεί αν θέλουμε να δούμε και το χρόνο μηδενισμού και των 2 , αμμωνίας και νιτρωδών, κάνουμε μια αλλαγή πάνω από 30% και όσο πιο μεγάλη θέλουμε ή μπορούμε και προσθέτουμε πάλι αμμωνία , τόση ώστε η αμμωνία του ενυδρείου να είναι 4 ppm και περιμένουμε 24 ώρες. Συνήθως μηδενίζεται η αμμωνία στις πρώτες 12 ώρες και στις επόμενες 12 μηδενίζονται και τα νιτρικά.  Τότε κάνουμε αλλαγή 80%-90% και προσθέτουμε ψάρια, αν δεν προσθέσουμε ψάρια αμέσως , συνεχίζουμε να ρίχνουμε αμμωνία και να την κρατάμε σε αυτά τα ψηλά επίπεδα 4 ppm μέχρι να προσθέσουμε ψάρια, με αυτό τον τρόπο δυναμώνουμε τη βιολογία στο μέγιστο βαθμό, αν θέλουμε βέβαια τη κρατάμε και σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά θα χρειαστεί να προσθέτουμε αμμωνία πιο τακτικά γιατί θα μηδενίζει γρήγορα, πιθανότατα πιο νωρίς και από 24 ώρες. Για αυτό καλό είναι να προσθέσουμε τα ψάρια γρήγορα και να μην είμαστε αναγκασμένοι να το παρακολουθούμε συνέχεια, γιατί αν το αφήσουμε χωρίς αμμωνία η βιολογία μα μείνει «νηστική» με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλές φορές παρατηρείται μια στασιμότητα και ενώ μηδενίζεται η αμμωνία και προσθέτουμε συνέχεια δεν μηδενίζονται τα νιτρώδη, τότε μια καλή αλλαγή και προσθήκη αμμωνίας για να συμπληρώσουμε αυτή που χάθηκε με την αλλαγή, συνήθως σε 24 ώρες ολοκληρώνεται πλήρως ο κύκλος του αζώτου και είμαστε έτοιμοι.  Επίσης να πω πως κατά τη διάρκεια του στρωσίματος και αφού δημιουργηθούν νιτρικά, καλό είναι να μη τα αφήσουμε να ανέβουν υπερβολικά και κάνουμε αλλαγή νερού προσθέτοντας μετά την ανάλογη αμμωνία , έχω παρατηρήσει πως αυτές οι αλλαγές επιταχύνουν αρκετά το κύκλου του αζώτου, οι αλλαγές αυτές κάνουν καλό για οποιαδήποτε μέθοδο χωρίς ψάρια.  Αυτό συμβαίνει γιατί προσθέτουμε νερό πλούσιο σε οξυγόνο , ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα, ότι ακριβώς συμβαίνει και με τις αλλαγές όταν το ενυδρείο είναι σε πλήρη λειτουργία με ψάρια, τα βακτήρια είναι και αυτά ζωντανοί οργανισμοί και έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα ψάρια.

Θερμοκρασία και PH ισχύει το ίδιο με τις άλλες μεθόδους, δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση, η βιολογία έχει τις ιδιότητες που θέλει αυτή άσχετα με τη μέθοδο, η υψηλή θερμοκρασία πάνω από 27 βαθμούς επιταχύνει τη διαδικασία γιατί ως γνωστό τα βακτήρια αυτά πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα στις υψηλές θερμοκρασίες , άρα θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 30 βαθμούς θεωρούνται καλές, Επίσης το PH ελαφρά αλκαλικό  όπως και με τις άλλες μεθόδους  χωρίς ψάρια, είναι επίσης γνωστό πως τα βακτήρια αυτού του είδους αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε ελαφρά αλκαλικό περιβάλλον.

Στο θέμα των τεστ δεν υπάρχει διαφοροποίηση με τις άλλες μεθόδους, τα γνωστά τεστ αμμωνίας , νιτρωδών και νιτρικών που ούτως ή άλλως θα πρέπει να υπάρχουν πάντα και ειδικά στην αρχές για οποιοδήποτε ενυδρείο. Το κόστος δεν αλλάζει σε σχέση με άλλες μεθόδους, το πολύ να γίνουν 4 με 5 τεστ παραπάνω.

Πιστεύω να σου απάντησα στις ερωτήσεις σου :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Irinichan θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου πως το "στρώσιμο" ενός ενυδρείου δεν είναι μόνο ο κύκλος του αζώτου, στις αρχές και λόγω παράφρασης της έννοιας αναφερόμαστε μόνο στο κύκλο του αζώτου, και αυτό ίσως γιατί είναι το 1ο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αν δεν λυθεί αυτό, τότε  με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει προβλήματα και πιθανών θανάτους στα ψάρια. Όντως πλήρες "στρώσιμο" είναι πολλές διαδικασίες που υπάρχουν σε ένα ενυδρείο και για αυτό λέμε πως ένα ενυδρείο ποτέ δεν "στρώνει" πλήρως παρά μόνο όταν περάσει μια χρονική περίοδο πάνω από 6 μήνες τουλάχιστον.

Και όντως η προσθήκη αμμωνίας δεν "στρώνει" το ενυδρείο παρά συντελεί ΜΟΝΟ στην ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου, τίποτα παραπάνω , τίποτα λιγότερο.
 

Τώρα για το "στρώσιμο" ή καλύτερα για την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου.

 

Θεωρώ ότι απλά προσθέτεις μία χημική ένωση..

Η προσθήκη αμμωνίας είναι προσθήκη μόνο μιας χημικής ένωσης ή είναι προσθήκη της ίδιας χημικής ένωσης που δημιουργούν τα ψάρια και δημιουργείται ο κύκλος του αζώτου ;

 

Δουλειά δεν είχε ο διάολος, άντε να κάτσεις να θυμηθείς τύπους αραίωσης, αλαμπουρνέζικα ppm και mg/L.

Αναλογίες και ppm ή mg/l δεν θα χρειαστεί να ξέρεις ή να μάθεις όταν έχεις ενυδρείο για να ξέρεις πόσα ppm αμμωνίας ή νιτρωδών ή νιτρικών έχεις στο ενυδρείο σου ;

 

Προτιμώ με αυτά τα λεφτά που θα έδινα για τεστ να πάρω κάτι άλλο.

Τεστ δεν θα έχεις ; Δεν τα παίρνεις μόνο για να στρώσεις ένα ενυδρείο αλλά θεωρώ πως πρέπει να υπάρχουν για να αντιμετωπίσεις πιθανά προβλήματα ή να αποκλείσεις αιτίες σε τυχόν πρόβλημα.

 

Βαριέμαι ελεϊνά να μετράω με χημικά τεστ.

Δεν γίνεται να έχεις μετρήσεις χωρίς να μετράς με χημικά τεστ, δυστυχώς τα ηλεκτρονικά τεστ είναι πολυτέλεια για τους χομπιστες.

 

Ολόκληρο καινούργιο ενυδρείο έχω, πότε θα το γεμίσω; Ένα μήνα μετά;; Ούτε καν!!

Αυτό είναι θέμα επιλογής, άλλα αν θέλει κάποιος να το κάνει ας το κάνει

 

Μια στραβή να μου τύχει και εισπνεύσω το διάλυμα, εμένα με ρίχνει νοκ άουτ, όσοι τη χρησιμοποιούν δεν ξέρω πώς την παλεύουν.

Όλα τα χημικά θέλουν προσοχή στη χρήση

 

Ακόμα και στα RAS (recirculating aquaculture systems= υδατοκαλλιέργειες σε μεγάλα ενυδρεία με ακόμα πιο μεγάλα φίλτρα) χρησιμοποιούμε μπόλι (ή έτοιμο σκεύασμα βακτηρίων) και σταδιακή εισαγωγή ψαριών.

Εννοείται αυτό. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι επιστήμονες και επαγγελματίες, δεν είναι χομπίστες, έχουν εκπαιδευτεί για να το κάνουν αυτό , είναι η δουλειά τους, δεν μπορούμε να συγκριθούμε εμείς μπροστά τους.  Μη ξεχνάς όμως πως για ένα χομπιστα είναι μια εμπειρία και πρόκληση να παρακολουθήσει τη πορεία του κύκλου του αζώτου, άρα και πάλι είναι θέμα επιλογής .

 

Αυτό για το στήσιμο του ενυδρείου δεν το κατάλαβα, βάζουμε νερό , μπόλι ή βακτήρια , περιμένουμε κανα 2 ημέρες να ξεθολώσει ,  και την επόμενη εβδομάδα βάζουμε ψάρια ;

Μπορείς να μου το εξηγήσεις σε παρακαλώ

 

Link to comment
Share on other sites

 

  • Θεωρώ ότι απλά προσθέτεις μία χημική ένωση.
  • Δουλειά δεν είχε ο διάολος, άντε να κάτσεις να θυμηθείς τύπους αραίωσης, αλαμπουρνέζικα ppm και mg/L.
  • Προτιμώ με αυτά τα λεφτά που θα έδινα για τεστ να πάρω κάτι άλλο.
  • Βαριέμαι ελεϊνά να μετράω με χημικά τεστ.
  • Ολόκληρο καινούργιο ενυδρείο έχω, πότε θα το γεμίσω; Ένα μήνα μετά;; Ούτε καν!!
  • Μια στραβή να μου τύχει και εισπνεύσω το διάλυμα, εμένα με ρίχνει νοκ άουτ, όσοι τη χρησιμοποιούν δεν ξέρω πώς την παλεύουν.
  • Ακόμα και στα RAS (recirculating aquaculture systems= υδατοκαλλιέργειες σε μεγάλα ενυδρεία με ακόμα πιο μεγάλα φίλτρα) χρησιμοποιούμε μπόλι (ή έτοιμο σκεύασμα βακτηρίων) και σταδιακή εισαγωγή ψαριών.

 

Μονο αυτο ειναι χημικη ενωση που ριχνουμε στο ενυδρειο?

Οτι ριχνουμε μεσα ειναι χημικη ενωση.

Εχω πχ εκτος απο το νερο,τις τροφες και αντιχλωριο  ριχνω, k2so4. K2HPO4,kno3, CaSO4.2H2O, MgSO4.7H2O ...

Τα περισοτερα λιπασμαστα seachem και τα λοιπα εχουν ουρια μεσα, οπου παραγεται απο την αμμωνια. 

Μια φορα θα στρωσεις το ενυδρειο, τι να θυμηθεις τυπους αραιωσεις κτλ..

Μα παντα μετραμε με τεστακια πως αλλιως θα ξερεις τι γινεται στο ενυδρειο σου  ,ετσι και αλλιως ο νεος καλο ειναι να εχει τεστακια για αμμωνια  νιτρωδες νιτρικα για να καταλαβαινει και τι γινεται.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Irinichan  , σαν επαγγελματίας που είσαι και σίγουρα θα ξέρεις καλύτερα θα ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής.

 

Με τη μέθοδο της αμμωνίας και μόνο αυτής , χωρίς προσθήκη βακτηρίων ή μπόλι, άσχετα του χρόνου που θα χρειαστεί , ας είναι και1 ή και 2 μήνες , θα δημιουργηθεί και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου ;

Θα δημιουργηθούν αποικίες βακτηρίων στο βιολογικό υλικό ικανές να μετατρέψουν την Αμμωνία σε Νιτρώδη και στη συνέχεια Νιτρικά ;

Πιστεύω πως είσαι ο ειδικός που θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτό

 

Link to comment
Share on other sites

@ irinichan

Ενδιαφέρων έτσι όπως τοποθετείσαι θα συμφωνήσω ότι το στρώσιμο με αμμωνία ίσος να είναι το ποιο φτωχό στρώσιμο από άποψη βιολογίας.

Όπως και να το κάνουμε χωρίς ψάρια δεν θα στρώσει ποτέ σωστά ένα ενυδρείο, οπότε αναγκαστικά συμβιβαζόμαστε με ένα ποιο ατελές στρώσιμο αλλά συνάμα και ακίνδυνο αν πάνε όλα κατ’ ευχή.

Όσο για την χημεία που λες θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι γενικά ρίχνουμε αρκετή χημεία στο ενυδρείο μας χωρίς απαραίτητα να είναι βλαβερή.  Αλλά συνάμα θα θέσω και ένα ερώτημα. Ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους ο Ronald L. Shimek όταν είχε έρθει στην Αθήνα είπε απλά μην χρησιμοποιείτε δηλητήρια στο ενυδρείο σας και διευκρινίζω εννοούσε την αμμωνία.

 

Αναρωτιέμαι γιατί να το είπε

Έψαξα λίγο και βρήκα πως τα υψηλά επίπεδα της αμμωνίας τρενάρουν ή παγώνουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών. Με λίγα λόγια αν πουσταρουμε το ενυδρείο μας με την αμμωνία κάνουμε το ποιο στείρο στρώσιμο και αφορά καθαρά μόνο τον κύκλο του αώτου. Αν χρησιμοποιήσουμε την αμμωνία με μέτρο και με προσοχή ίσος να μην φρενάρουμε τόσο την ανάπτυξη κάποιον μικροοργανισμών.

Και εδώ γεννιέται το ερώτημα με πόσο αμμωνία να στρώσω το ενυδρείο μου;

 

Έτσι όπως τα περιγράφει ο takis_gt  ειλικρινά λίγο πελάγωσα πόσο μάλλον ένας αρχάριος που θα πρέπει να προσέξει πότε θα ανέβει το ένα, πότε θα κατέβει το άλλο, πότε θα κάνει αλλαγή νερού και υπό ποιες συνθήκες μέτρησης, κτλ…

Ίσος για αυτούς που το έκαναν και το κατανόησαν να ακούγετε απλό, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο λίγες κινήσεις κάνει ένας αρχάριος τόσο καλύτερα καταλαβαίνει τη γίνετε και άλλο τόσο μειώνετε το ποσοστό του λάθους το οποίο δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε από καμιά μέθοδο.

 

Τώρα καταλαβαίνω καλλίτερα τον takis_gt γιατί είπες πιο πάνω ότι δεν ενδείκνυται για αρχάριους χομπίστες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και στα RAS (recirculating aquaculture systems= υδατοκαλλιέργειες σε μεγάλα ενυδρεία με ακόμα πιο μεγάλα φίλτρα) χρησιμοποιούμε μπόλι (ή έτοιμο σκεύασμα βακτηρίων) και σταδιακή εισαγωγή ψαριών.

Εννοείται αυτό. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι επιστήμονες και επαγγελματίες, δεν είναι χομπίστες, έχουν εκπαιδευτεί για να το κάνουν αυτό , είναι η δουλειά τους, δεν μπορούμε να συγκριθούμε εμείς μπροστά τους.  Μη ξεχνάς όμως πως για ένα χομπιστα είναι μια εμπειρία και πρόκληση να παρακολουθήσει τη πορεία του κύκλου του αζώτου, άρα και πάλι είναι θέμα επιλογής .

χμμ... όταν η επαγγελματίες του χώρου διαλέγουν μπόλι ή έτοιμα βακτήρια εμείς γιατί να μην Χρησιμοποιούμε βακτήρια αν δεν έχουμε μπόλι.

Η Χρήση τους είναι πολύ ποιο απλή από όλες της άλλες μεθόδους και ιδιαίτερα της αμμωνίας.

 

Κάποιος έγραψε εδώ (δεν θυμάμαι τώρα ποιος) ότι με τα βακτήρια δεν στρώνει το ενυδρείο σε μια μέρα, όντος δεν στρώνει όπως δεν στρώνει και με την αμμωνία μετά από 30-40 μέρες, αλλά καθιστά το ενυδρείο κατοικήσιμο σε μια μέρα ενώ η αμμωνία το καθιστά μετά από 30-40 μέρες.

 

Μια παρένθεση για τα σκευάσματα με τα βακτήρια.

1.        κάποιοι καθίσαν από βιολόγοι έως χημικοί και έφτιαξαν ένα ζουμί με απώτερο σκοπό το κέρδος. Όποτε μην φανταστείτε ότι θα βγάλουν κάτι που να μην δουλεύει και να χάσουν τόσα χρήματα σε έρευνες που έγιναν.

 

2.       Τα σκευάσματα αυτά έχουν όλα τα γνωστά σε εμάς βακτήρια σε επαρκή βαθμό ώστε να πιάσουν αμέσως δουλειά.

 

3.       Τα βακτήρια αυτά εκτός και αν τα βράσουμε δεν ψοφούν έρευνες που έγιναν σε αυτά τα βακτήρια από πολλούς και διάφορους επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ζουν 4-6 χρόνια σε ατροφικό ή ακόμη και ξερό περιβάλλον και μάλιστα δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν πως αφού δεν κοκκοποιούνται απλά αργούν λίγο να συνέλθουν.

 

4.       Είμαι πεπεισμένος ότι όσοι δεν μπόρεσαν να στρώσουν το ενυδρείο τους με βακτήρια το λάθος οφείλετε αποπληκτικά και μόνο σε αυτούς και αρκετές φορές μας το κρύβουν στιγματίζοντας τα βακτήρια ως σκάρτα.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Για τα βακτήρια είναι μια άλλη κουβέντα και δεν ξέρω αν πρέπει να τη κανουμε εδώ, αλλά βακτήρια σε συνδυασμό με αμμωνία πιστεύω πως είναι μια καλή , γρήγορη, αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση..

Τα βακτήρια υποτίθεται πως λειτουργούν άμεσα ή έστω σε 1-2 μέρες άρα και η αμμωνία παύει να υφίσταται ή έστω αρχίζει να μειώνεται.

Εγώ γιατί μετρούσα σταθερά επίπεδα αμμωνίας,προσθέτωντας καθημερινα τη συνιστώμενη δόση βακτηρίων,για αρκετές μέρες μέχρι ν αρχίσει να μειώνεται?

Μήπως τελικά δεν λειτουργούν όσο άμεσα διαφημίζεται?

Έγινε επεξεργασία - ReaperX
Link to comment
Share on other sites

Ενας φιλος γαριδάς κινεζος εχει φτιαξει τα δικα του προβιοτικα για στρωσιμο ενυδρειων που προοριζονται για γαρίδες.

Οπως και εχω δει σε πειραματα. απο αλλους χρηστες των προβιοτικων του καθαριζουν τους σωληνες των φιλτρων, δεν πιανει αυτη την βρωμια που βλεπουμε συχνα.

http://www.shrimpydaddy.com/pages/how-to-setup-shrimp-tank-cycling-phase

Το προιον ειναι αυτο.

http://www.shrimpydaddy.com/products/revive-vita

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Ενας φιλος γαριδάς κινεζος εχει φτιαξει τα δικα του προβιοτικα για στρωσιμο ενυδρειων που προοριζονται για γαρίδες.

Οπως και εχω δει σε πειραματα. απο αλλους χρηστες των προβιοτικων του καθαριζουν τους σωληνες των φιλτρων, δεν πιανει αυτη την βρωμια που βλεπουμε συχνα.

http://www.shrimpydaddy.com/pages/how-to-setup-shrimp-tank-cycling-phase

Το προιον ειναι αυτο.

http://www.shrimpydaddy.com/products/revive-vita

 

Δεν ξερω αν εχεις δοκιμασει ποτε sera biostart σε "παλιο" ενυδρειο,θα εκπλαγεις.Κατι αντιστοιχο πρεπει να ειναι και αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...