Jump to content

σκεψη για θαλλασινο

Recommended Posts

καλησπερα παιδια .εχω ενα ενυδρειο 400 λτ της juwel to rio κ αυτη την στιγμη τρεχει γλυκο νερο.

θα ηθελα να κανω το επομενο βημα ωστε να ερθω στα λιμερια σας.και θελω να μου δωσετε την βοηθεια σας οσο με αντεξετε!

αυτο που με "τρωει"περισσοτερο ειναι τρια θεματακια κ νομιζω κ τα πιο βασικα .

1)κατα ποσο μπορει να γινει ενα τετοιο ενυδρειο θαλασσινο 2)τι extra εξοπλισμος και υλικα θα χρειαστουν και το 3) περιπου ποσο θα στοιχιζε για να γινει αυτη η αλλαγη .

καλησπερα παιδια .εχω ενα ενυδρειο 400 λτ της juwel to rio κ αυτη την στιγμη τρεχει γλυκο νερο.

θα ηθελα να κανω το επομενο βημα ωστε να ερθω στα λιμερια σας.και θελω να μου δωσετε την βοηθεια σας οσο με αντεξετε!

αυτο που με "τρωει"περισσοτερο ειναι τρια θεματακια κ νομιζω κ τα πιο βασικα .

1)κατα ποσο μπορει να γινει ενα τετοιο ενυδρειο θαλασσινο 2)τι extra εξοπλισμος και υλικα θα χρειαστουν και το 3) περιπου ποσο θα στοιχιζε για να γινει αυτη η αλλαγη .

καλησπερα και ευχομαι τελικα να ασχοληθεις με το θαλασσινο ενυδρειο.

παμε με την σειρα.

1)καταρχην θα πρεπει να αποφασισεις τι τυπου θαλασσινο θελεις να στησεις.

FO(fish only) μονο με ψαρια,FOWLR(fish only with live rock) μονο με ψαρια και ζωντανο βραχο

η REEF ενυδρειο υφαλου με κοραλια οπου και εκει υπαρχουν διαβαθμισεις αναλογα με τα κοραλια

που θες να διατηρεις.διαβαθμισεις που αφορουν την δυσκολια διατηρησης τους.softies/lps/sps.

το νουμερο 2 και 3 εξαρτωνται απολυτα απο την απαντηση στο πρωτο ερωτημα.

χοντρικα αν πας σε ενυδρειο με ψαρια ειτε με ζωντανο βραχο ειτε οχι θα χρειαστεις κυκλοφορητες,

σκιμμερ και οχι κατι ιδιατερο απο φωτισμο.δηλ με αλλαγη στο μαμα φωτιστικο λαμπων με λαμπες θαλασσινου

εισαι κομπλε.καλο θα ειναι να βαλεις στο προγραμμα μια οσμωση και μια αναπληρωση και ενα εξωτερικο φιλτρο

για αντιφοσφωρο κια ανθρακα.

πηγαινοντας σε ενυδρειο με κοραλια χρειαζεσαι τα παραπανω αλλα και παλι αναλογως τα κοραλια

που θα φιλοξενησεις πιο εντονη κυκλοφορια,δυνατοτερο σκιμμερ,περισσοτερο φωτισμο και ακομα

πιο επιβεβλημμενη ειναι η παρουσια οσμωσης,αναπληρωσης και αργοτερα δοσομετρικης η αντιδραστηρα ασβεστιου

για την σταθερη διατηρηση των βασικων παραμετρων,τεστ και συνεχης μετρησεις και παει λεγοντας.

το σωστοτερο παντως θα ειναι αν ασχοληθεις να τρυπηθει το ενυδρειο,να προσαρμοστει υπερχειληση

και να χρησιμοποιησεις σαμπ στο συστημα σου.θα σου λυσει τα χερια.

Έγινε επεξεργασία - Κωστας Τ

1) Ολα γίνονται θαλασσινά :) 

2) Σκιμερ,οσμοση,κυκλοφορητες,αυτοματη αναπληρωση,ζωντανο βραχο,αραγονιτη, καλό φωτιστικό,στο κοντινό μέλλον δοσομετρικη αντλία και αν κανεις πατέντα και sump.

3) Το χέρι θα μπεί βαθία στην τσέπη με τόσα λίτρα αλλά αξίζει.

Τα παραπάνω ειναι για Reef.  

Σιγουρα θα μου διαφεύγουν μερικά πραγματάκια αλλα τα βασικά είναι αυτά που σου έγραψα.  Ισως καποιος που έχει το συγκεκριμενο ενυδρειο να σου πει και στο περίπου το κοστος.

• Like 1

καταρχην σκεφτομαι να βαλω μονο ψαρια με ζωντανο βραχο.Ναι μεν οτι με κοραλια ειναι πολυ πιο εντυπωσιακο αλλα φανταζομαι οτι χρειαζετε παραπανω χρονο ενασχολησεις(οπου δεν τον εχω ) κ παραπανω χρηματα.οσο για το sump ειναι ολοκληρη διαδικασια αφου θα πρεπει  να αντικατασταθει η βαση (απο οτι φανταζομαι) με κοιλοδωκο .Φυσικα θα ηταν οτι καλυτερο να γινει το sump αλλα αν θες μπορεις να το παραβλεψεις?Κατα την γνωμη μου  οτι ειναι να γινει το κανεις απο την αρχη ωστε να μην το μετανοιωσεις μελλοντικα.

Επισης το ενυδρειο το εχω στον τριτο οροφο της πολυκατοικιας αλλα διπλα σε δοκαρι.Λετε να εχει καποιο προβλημα μιας και θα βαρυνω κ με αλλα φορτια την οικοδομη?Τελος συνηθως δυο συνεχομενους  μηνες το πολυ ,τον χρονο,ειμαι εκτος σπιτιου λογω εργασιας.Τι γινετε τοτε???

Λογικα θα εχει φιλτρο πλατης. Μπορεις και χωρις sump. Και αφου ειναι και fish only ακομη ποιο ευκολα τα πραγματα. Για το δοκαρι και τον τριτο οροφο δεν το καταλαβα. Με την δουλεια αφου θα λειψεις τοσο καιρο θα πρεπει να εκπαιδευσεις ατομο να στο προσεχει. 2 μηνες να τρεξει μονο του το ενυδρειο ειναι πολυ.

μιας και συνηθως ενα fo ενυδρειο ειναι ενα wannabe reef sometime καλο

ειναι στην αρχη να μπεις στη διαδικασια καποιων μετατροπων

και αχρειαστες να ειναι μιας και μετα θα ειναι πιο δυσκολο να γινουν.

παντως με τη βαση που εχεις,ενα εξωτερικο φιλτρο και ενα κρεμαστο σκιμμερ στηνεις ενα fo ανετα.

ετσι ετρεχα και εγω το 400αρι ανουμπιας που ειχα.

λογικα για την στατικοτητα θα πρεπει να ρωτησεις καποιον μηχανικο

αν θες να εισαι απολυτα σιγουρος(παλαιοτητα κτηριου,αντοχες κτλ).

για το χρονο απουσιας οπως ειπε ο Ευγενιος πιο πανω.

Έγινε επεξεργασία - Κωστας Τ

Καλη αρχη κι απο μενα :thumbsu:

Με το βαρος γιατι να εχεις θεμα; το ενυδρειο δεν ετρεχε τοσο καιρο;;βλεπω στο προφιλ σου οσκαρ

Απο φωτισμο εισαι ενταξει αν εχεις 4x54w και πολυ ειναι για fish only

Σκιμμερ στην περιπτωση σου χωρις σαμπ η καλυτερη λυση ειναι το κρεμαστο deltec mce 600

εξωτερικο φιλτρο υπαρχει ηδη .χρειαζεται δευτερο?και το κρεμαστο σκιμμερ?βραχους (ποσα κιλα θα χρειαστει ζωντανο),βυθος (ζωντανο αραγωνιτη μονο?) και απο μεταροπες τι θα χρειαζοταν να κανω ωστε να μην τις βρω αργοτερα μπροστα μου?

οσο για την εκπαιδευση?ποιες ειναι η εργασιεσ που πρεπει να γινονται εκτος απο τις αλλαγες νερου?(αληθεια αλλαγες νερου γινονται οπως και στο γλυκο?

Φίλε George σου εύχομαι καλή αρχή !

Νομίζω ξεκινάς σωστά μόνο και μόνο που μπήκες στον κόπο και μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με εμάς !

Θα σου δώσω μια φιλική συμβουλή να προχωρήσεις συν κατασκευή ενός sump !

Το κόστος του είναι περίπου στα 100€ αν το φτιάξει επαγγελματίας και ελάχιστα αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου !

Θα δεις ότι αργότερα θα σου λυσει τα χέρια και το οπτικό αποτέλεσμα κρύβοντας όλον τον εξοπλισμό θα είναι άμεσο!

Πάλι αν αυτό σε δυσκολεύει προχωρά σε εξωτερικά φίλτρα ( υπάρχουν απίστευτα ενυδρεία εδώ μέσα με έξ φίλτρα )!

Ζωντανό βράχο μην πάρεις στην αρχή πανω από 20κιλα !

Ζωντανός αραγωνιτης για εμένα είναι πεταμένα λεφτά ! Πάρε ψόφιο και θα ζωντανέψει !

Αλλαγές κάθε εβδομάδα η κάθε 15 περίπου 15 με 20% άρα το μήνα 30%~40%

Πολυ διάβασμα και ψάξιμο δικό σου !

Και όσες ερωτήσεις θες !

Να θυμάσαι πάντα ότι δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις παρα μόνο χαζές απαντήσεις !

Καλή σου αρχή και πάλι !

Πίστεψε με δεν θα το μετανιώσεις :)

• Like 2

βαζοντας  βραχο,αραγωνιτη,σκιμερ τι αλλο θα χρειαστει απο εξοπλισμο?στο εξωτερικο φιλτρο τι κρυβω μεσα?οπωσ κ στο γλυκο?τα αντιστοιχα?εχω ενα professional 3 γεματο με siporax στο γλυκο.Θα πρεπει να τα αντικαταστησω κ αυτα?

Οσο για το σκιμερ το παραπανω που μου προτεινε ο vasilis να υποθεσω ειναι το καλυτερο?Το εσωτερικο φιλτρο (το υπαρχων ) θα πρεπει να το βγαλω?και οταν μου λετε βραχο 20 κιλα για αρχη αυτο σημαινει οτι μελλοντικα θα χρειαστω παραπανω?

Για ξεκίνημα και στρωσιμο του ενυδρειου σου (βακτηρίδια κλπ) θέλεις τον βράχο,αραγωνίτη και κυκλοφοριτη και φυσικα νερό αλατοτητας στα 1025, και σκίμερ. Καλο θα ήταν να βάλεις και ζωντανά βακτήρια για να βοηθήσεις το στρώσιμο.

Στο εξωτερικο φίλτρο θα βάλεις αργότερα αντιφώσφορο και αν χρειαστείς άνθρακα.

Ο βράχος θα παίξει τον ρόλο του βιολογικου σου φίλτρου. Ξεχνάς τα "μακαρόνια" , πλαστικά μπιλάκια κλπ που είχες στο γλυκό.

Για τα κιλά του βράχου εγω θα έβαζα το πολύ 30 κιλά.  20-30 κιλά θα είσαι οκ πιστεύω. Αν οχι απλά θα προσθέσεις στην πορεία. 

Για το σκίμερ υπάρχουν πολλές επιλογές. Δεν μπορώ να σε συμβουλέψω γιατι δεν το έχω δουλέψει, αλλά εμπιστεύομαι πάρα πολύ την εταιρία Tunze. Ομως  Tunze = εξιοπιστία = βαθεια το χέρι στην τσέπη.

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και στις αγγελίες για βράχους, και εξοπλισμό. ότι μπορείς να γλυτώσεις σε χρήμα καλό είναι.   

Α...!!  Και να έχεις στο βάθος του μυαλού σου το εξής............ Σε λιγό καιρό θα μπεις στον πειρασμό να  βάλεις κοράλλια!!  Δεν θα μείνεις μονο με το Fish only. ;)   Ξέρω τι σου λέω.  

Αδελφε καλως ηρθες στο θαλασσινο οτι σου ειπαν τα παιδια ισχυει, πρεπει να κανεις υπομονη,μετρησεις και σκεψου τι ενυδρειο θα φιαξεις γιατι ολοι αλλαξαμε στην πορεια καλη επιτυχια,

Καλή αρχή και απο μένα αλλά ξέροντας τώρα πλέον τι χρειάζεται ένα τέτοιο ενυδρείο θα το ξανασκεφτόμουν αν ήταν να απουσιάζω για τόσο μεγάλο χρονικό και συνεχόμενο διάστημα. Όσο και να εκπαιδεύσεις κάποιον είναι αδύνατον να μην χρειαστεί κάποιες ειδικές γνώσεις ή συμβουλές άμεσης καταπολέμησης κάποιου προβλήματος που πολύ πιθανόν να προκύψουν σαν καινούργιο ενυδρείο. Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω αλλά εγώ δεν θα το επιχειρούσα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...