Vagg_1982 19 Οκτωβρίου 2015 #1 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Καλημέρα. Θα ήθελα απλά να ρωτήσω το εξής. Σε ενυδρείο 60 Lt με 6 ρίζες Cryptocorine wendtii και 3 ρίζες Vallisneria, έχω 2 λάμπες gro lux 15 watt. Οι cryptocorine μπηκαν πριν 2 μέρες. Γενικά θέλω να το λειτουργώ με τη μία λάμπα μόνο σε 8ωρο φωτισμό, αλλά μιας και έχω ήδη την άλλη πάνω, μπορώ να τη βάζω με ένα δεύτερο χρονοδιακόπτη για 2,3 ώρες επιπρόσθετα; Φαντάζομαι ναι είναι η απάντηση, αλλά θέλω να ρωτήσω αν αυτό προσφέρει κάτι στην ανάπτυξη των φυτών, ή αυτή η μεταβολή δεν θα είναι αναγνωρίσιμη και εκμεταλλεύσιμη από τα φυτά, και θα ευνοεί μόνο τις άλγες. Οι cryptocorine έχουν από κάτω ταμπλέτες υποστρώματος, και το ενυδρείο έχει μέσα μόνο 7 red eye tetras. Δε θέλω να μπλέξω με CO2. Θα ναι εντάξει να έχω τις 2 λάμπες συνέχεια, ή θα μαζεύω την άλγη με το κουτάλι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 19 Οκτωβρίου 2015 #2 Share 19 Οκτωβρίου 2015 (edited) Καλώς ήρθες καταρχήν Στο θέμα σου, 2 grolux δεν είναι και το καλύτερο. Ούτε για τα φυτά ούτε για το μάτι σου αφού το ενυδρείο θα φαίνεται πολύ ροζ. Έχουν αναφερθεί προβλήματα με άλγες, χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία. Καλύτερα αν έχεις σκοπό να βάλεις άλλη λάμπα, να βάλεις μια στα 6500k. Έγινε επεξεργασία 19 Οκτωβρίου 2015 - AgMa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg_1982 19 Οκτωβρίου 2015 Author #3 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Σε ευχαριστώ για την απάντηση και το καλωσόρισμα. Έσω διαβάσει αρκετές συζητήσεις για το θέμα των gro-lux και δεν έχω βγάλει ασφαλές συμπέρασμα. Κρατάω 2 Grolux καθαρά για 2 λόγους. 1. Το αισθητικό αποτέλεσμα 2.Βλέπω ότι πολλοί προτείνουν σε ενυδρείο με μια λάμπα, να βάλεις μία Grolux αντι για μια daylight, οπότε γιατί να μην έχεις ακόμα μία για καλύτερα? Το συνδυασμό grolux + daylight Τον έχω δουλέψει και στο παρελθόν, και ομολογώ δε μ'αρέσει το ότι το αποτέλεσμα είναι σαν να έχεις μια daylight, σαν να υπερκαλύπτει δηλαδή τη Grolux. Προβλήματα με άλγες είχα σχεδόν σε κάθε ενυδρείο που έχω στήσει,με διάφορους συνδυασμούς, άρα δεν μπορώ να το ρίξω στις 2 gro lux. Έχεις άποψη για τις διαφορετικές ώρες λειτουργίας, αν θα έχει νόημα για τα φυτά? Ή απευθείας στα 0,5 w/lt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 19 Οκτωβρίου 2015 #4 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Μηπως ειχες αλγες στα αλλα ενυδρεια γιατι κατι δεν εκανες σωστα? Και το υπαρχον ενυδρειο δωσε περισσοτερες πληροφοριες ( τις ρουτινες σου ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg_1982 19 Οκτωβρίου 2015 Author #5 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Σίγουρα κάτι δεν έκανα σωστά. Υπάρχον ενυδρείο: Διαστάσεις: 33 χ 30 χ 60 cm Φίλτρο εσωτερικό κινέζικο 200 l/h θερμοκρασία 26οC Διακόσμηση : Δύο μεγαλούτσικα ξύλα Mongrove Φυτά : 6 cryptocorine wendtii και 2 Vallisneria spiralis Κάτοικοι: 7 red eye tetras και ένα zebra snail Αλλαγές νερού : 1 φορά / 15 ημέρες περίπου 40% Τάισμα 1 φορά την ημέρα, 6 μέρες/εβδομάδα Λίπανση : ταμπλέτες βυθού Sera Φωτισμός : 2 T8 15 watt sylvania gro lux Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 19 Οκτωβρίου 2015 #6 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Σίγουρα κάτι δεν έκανα σωστά. Υπάρχον ενυδρείο: Διαστάσεις: 33 χ 30 χ 60 cm Φίλτρο εσωτερικό κινέζικο 200 l/h θερμοκρασία 26οC Διακόσμηση : Δύο μεγαλούτσικα ξύλα Mongrove Φυτά : 6 cryptocorine wendtii και 2 Vallisneria spiralis Κάτοικοι: 7 red eye tetras και ένα zebra snail Αλλαγές νερού : 1 φορά / 15 ημέρες περίπου 40% Τάισμα 1 φορά την ημέρα, 6 μέρες/εβδομάδα Λίπανση : ταμπλέτες βυθού Sera Φωτισμός : 2 T8 15 watt sylvania gro lux Γιατι τοσο μεγαλο διαστημα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg_1982 20 Οκτωβρίου 2015 Author #7 Share 20 Οκτωβρίου 2015 Δεν ξέρω αν είναι μεγάλο διάστημα, έχω βρει ισορροπία ως προς την υγεία των ψαριών εδώ και κοντά ένα χρόνο με αυτή τη ρουτίνα. Κάθε δεύτερη Κυριακή. Θα μπορούσε να μου απαντησει κάποιος αν το πρόγραμμα : 3 ώρες 15 watt / 2 ώρες 30 watt / 3 ώρες 15 watt , στα 60 lt με τα παραπάνω φυτά, έχει νόημα για την ανάπτυξη των φυτών ή για την ανάπτυξη των αλγών; Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 20 Οκτωβρίου 2015 #8 Share 20 Οκτωβρίου 2015 Τα φυτα που εχεις δεν εχουν ιδιαιτερη αναγκη σε φωτισμο. Ταμπλετες βυθου χρησιμοποιουμε συνηθως στην αρχη του ενυδρειου.Στην συνεχεια ο βυθος εχει τα απαραιτητα θρεπτικα για να ταισει φυτα που τρεφονται απο την ριζα οπως τα δικα σου. Αν καταλαβα καλα εχεις 2 λαμπες ιδιου φασματος.Αν θες να βοηθησεις το φυτο να φωτοσυνθεσει και να αναπτυχθει σωστα καλο θα ειναι να χρησιμοποιησεις δυο διαφορετικα φασματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg_1982 21 Οκτωβρίου 2015 Author #9 Share 21 Οκτωβρίου 2015 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Τις ταμπλέτες βυθού τις χρησιμοποιώ γιατί βλέπω παντού την ανάγκη για λίπανση στις κρυπτοκορίνες, σαν τρόπο για να αποφευχθεί το melting των φύλλων. Έψαξα διάφορα θέματα για φωτισμό, θα αντικαταστήσω τη μία λάμπα gro lux με daylight, αν και καθαρά οπτικά μου αρέσει το αποτέλεσμα των 2 κοκκινων λαμπών. Ως προς τις διάρκειες δεν έχω εικόνα ακόμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Οκτωβρίου 2015 #10 Share 21 Οκτωβρίου 2015 Το λιωσιμο των φυλλων δεν ειναι απο τις ταμπλετες. Μη το μπουκωνεις με ταμπλετες γιατι θα εχεις προβλημα με αλγες,ασε που καθε ταμπλετα ειναι για 6-8 μηνες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg_1982 21 Οκτωβρίου 2015 Author #11 Share 21 Οκτωβρίου 2015 1 κάτω από κάθε ρίζα έχω. Κάτι για το φωτισμό ρε παιδιά.. Ευχαριστώ πάντως Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 21 Οκτωβρίου 2015 #12 Share 21 Οκτωβρίου 2015 1 κάτω από κάθε ρίζα έχω. Κάτι για το φωτισμό ρε παιδιά.. Ευχαριστώ πάντως Τα φυτα που εχεις δεν εχουν ιδιαιτερη αναγκη σε φωτισμο. Ταμπλετες βυθου χρησιμοποιουμε συνηθως στην αρχη του ενυδρειου.Στην συνεχεια ο βυθος εχει τα απαραιτητα θρεπτικα για να ταισει φυτα που τρεφονται απο την ριζα οπως τα δικα σου. Αν καταλαβα καλα εχεις 2 λαμπες ιδιου φασματος.Αν θες να βοηθησεις το φυτο να φωτοσυνθεσει και να αναπτυχθει σωστα καλο θα ειναι να χρησιμοποιησεις δυο διαφορετικα φασματα. Καλώς ήρθες καταρχήν Στο θέμα σου, 2 grolux δεν είναι και το καλύτερο. Ούτε για τα φυτά ούτε για το μάτι σου αφού το ενυδρείο θα φαίνεται πολύ ροζ. Έχουν αναφερθεί προβλήματα με άλγες, χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία. Καλύτερα αν έχεις σκοπό να βάλεις άλλη λάμπα, να βάλεις μια στα 6500k. Σου έχουμε απαντήσει ήδη. Τώρα αν ντε και καλά θέλεις να βάλεις αυτές που έχεις, βάλε τις και βλέπεις στην πορεία πως θα πάνε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagg_1982 21 Οκτωβρίου 2015 Author #13 Share 21 Οκτωβρίου 2015 θα αντικαταστήσω τη μία λάμπα gro lux με daylight, αν και καθαρά οπτικά μου αρέσει το αποτέλεσμα των 2 κοκκινων λαμπών. Ως προς τις διάρκειες δεν έχω εικόνα ακόμα Δεν είπα οτι θα κάνω κάτι ντε και καλά. Για αυτό ρωτάω τους εμπειρότερους. Για τη συνδυαστική διάρκεια ρωτάω AgMa, από την αρχή αυτού του thread. Όλες τις απαντήσεις σας τις εκτιμώ, ο,τι κι αν αφορούν, απλά αν κάποιος έχει μια εικόνα για αυτό θα με βοηθούσε επίσης. Ρωτάω αν εξυπηρετεί τα φυτά το να έχω μία λάμπα αναμμένη για 8 ώρες (πχ τη daylight) και για 2 ή 3 ή 4 ώρες, να ανάβει και η Grolux. Είναι αυτό μια ενδιάμεση λύση του 1 ή 2 λάμπες; Ή τα φυτά δεν θα προσαρμοστούν σε αυτό και θα ευνοηθεί η ανάπτυξη άλγης; Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 23 Οκτωβρίου 2015 #14 Share 23 Οκτωβρίου 2015 Sorry δεν το είδα αυτό το ποστ σου με την αντικατάσταση της λάμπας. Κοίτα, το σωστό με τις λάμπες είναι να "προσπαθούμε" να προσομοιώσουμε όσο γίνεται την πραγματικότητα. Δηλαδή είναι καλύτερα να ανάβει η μία λάμπα (πχ η ροζ που δεν είναι τόσο δυνατή) τις πρώτες 2 ώρες, μετά να ανάβει η daylight για άλλες 4 και μετά πάλι να μένει η ροζ για τις τελευταίες 2 ώρες αν έχεις σύνολο ανοιχτό τον φωτισμό σου 8 ώρες. Κάτι τέτοιο προσπαθούν να πετύχουν πολλοί με τα συστήματα ανατολής-δύσης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Οκτωβρίου 2015 #15 Share 23 Οκτωβρίου 2015 Προσωπικα δεν θα αναβοσβηνα λαμπες.Η θα ειχα την μια ανοιχτη για 8 ωρες η και τις 2 μαζι για 8 ωρες.Αναλογα τα φυτα που θα ειχα στο ενυδρειο μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgMa 23 Οκτωβρίου 2015 #16 Share 23 Οκτωβρίου 2015 Μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο αυτό Κώστα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
retard20 23 Οκτωβρίου 2015 #17 Share 23 Οκτωβρίου 2015 (edited) Καλησπερα φιλε αν δε βαριεσαι διαβασε αυτο εμενα μου λυνει πολλες αποριες ακομα και σημερα. Βεβαια ειχα πιο απαιτητικα φυτα σε 60αρι και εγω. http://www.aquazone.gr/forums/topic/59212-dhaane-eieeeiuiiua-oeoeeuiuoui/?hl=retard20 Ισως σου καλυψει καποιες αποριες και σενα. Αν οχι ευκαιρια να το ξεθαψω Έγινε επεξεργασία 23 Οκτωβρίου 2015 - retard20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 23 Οκτωβρίου 2015 #18 Share 23 Οκτωβρίου 2015 Μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο αυτό Κώστα; Τι ακριβως αν σου εξηγησω? Εγω ειπα οτι δεν θα αναβοσβηνα λαμπες,δηλαδη 2 ωρες την μια και 6 την αλλη.Δεν κερδιζεις κατι ετσι. Θα αναβα η την μια για 8 ωρες η και τις 2 για 8 ωρες,αναλογα τα φυτα που θα ειχα στο ενυδρειο μου. Την ανατολη-δυση δεν μπορεις να την κανεις αναβοντας και σβηνοντας λαμπες,γινεται μονο με dimmable μπαλαστ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 23 Οκτωβρίου 2015 #19 Share 23 Οκτωβρίου 2015 Τι ακριβως αν σου εξηγησω? Εγω ειπα οτι δεν θα αναβοσβηνα λαμπες,δηλαδη 2 ωρες την μια και 6 την αλλη.Δεν κερδιζεις κατι ετσι. Θα αναβα η την μια για 8 ωρες η και τις 2 για 8 ωρες,αναλογα τα φυτα που θα ειχα στο ενυδρειο μου. Την ανατολη-δυση δεν μπορεις να την κανεις αναβοντας και σβηνοντας λαμπες,γινεται μονο με dimmable μπαλαστ. Το μονο που μπορει να κανει σε αυτο ειναι: Πχ. Την λευκη να την εχει να αναβει ενα τεταρτο μετα απο τη ροζ. Αντιστροφα στο κλεισιμο. ( Αν μπορουν να αναβουν ξεχωριστα ). Ετσι εχει το αισθητικο αποτελεσμα που θελει και θα εχει και σχεδον ολο το φωτισμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 23 Οκτωβρίου 2015 #20 Share 23 Οκτωβρίου 2015 Και εγω ειμαι της αποψης να αναβουν ολες μαζι... Τα σκαμπανεβασματα θα μπερδεψουν τα φυτα. Αλλιως ειναι το dimable , και αλλιως να αναβουμε περισσοτερες λαμπες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος