Jump to content

Ξεκίνημα για φυτεμένο αφρικανικό 450l

apostolisk

Recommended Posts

Την προηγούμενη Πέμπτη ξεκίνησα να ρίχνω τις δοσολογίες που ανέφερες και στο τέλος της εβδομάδας θα "ολοκληρωθεί", σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευστή, δλδ οι 7-8 μέρες. Γι' αυτό το λόγο ανέφερα ότι την "Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία".

Την προηγούμενη Πέμπτη ξεκίνησα να ρίχνω τις δοσολογίες που ανέφερες και στο τέλος της εβδομάδας θα "ολοκληρωθεί", σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευστή, δλδ οι 7-8 μέρες. Γι' αυτό το λόγο ανέφερα ότι την "Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία".

Αρα μετρας και σε καμια 20 μερες και αν  ειναι σωστες οι μετρησεις σου θα βαλεις τα πρωτα ψαρια.

Έγινε επεξεργασία - dankannn

Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αν δω ότι όντως καθυστερεί το στρώσιμο τόσες μέρες, να βάλω μπόλι;

Σίγουρα το μπόλι θα βοηθήσει.

Αν βρεις βάλε και ότι θες να ρωτήσεις για την διαδικασία μην διστάζεις, εδώ είμαστε!

Εσύ μέτρα όταν ολοκληρωθεί το στρώσιμο και βλέπουμε.

Καλησπέρα, 

Χτες "ολοκληρώθηκε" η διαδικασία που πρότεινε η Seachem σχετικά με τα νέα ενυδρεία και σήμερα που έκανα μετρήσεις με τα τεστ της sera μου βγήκαν μηδενικά αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά, άρα δεν έχει στρώσει (πράγμα που μου είχατε επισημάνει παραπάνω). Από δω και πέρα τι μου προτείνετε να κάνω; Να βάζω ελάχιστη τροφή για να επιταχυνθεί ο κύκλος του αζώτου; Να αναζητήσω μπόλι από κάποιον συνχομπίστα για να είμαι σίγουρος ότι όλα είναι εντάξει; 

Σου ειπα να βαλεις ενα τουλι με λιγο τροφη , καθε 3 μερες να βαζεις νεα τροφη μεσα.

Δεν ξεκινησε ακομα ο κυκλος, θα το καταλαβεις γιατι θα ανεβουν οι τιμες σε ολα.

Θα δεις τιμες σαν αυτες απο κατω προς το τελος και οταν ολα θα ειναι 0 και θα εχεις μονο ΝΟ3 ανεβασμενα

Θα κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου και μετα βαζεις τα ψαρια

ΑΜΜΟΝΙΑ

ΝΗ3/ΝΗ4      0,00 ppm

NO2                2,00 ppm

NO3                 40,0 ppm

ph high range  8,0

Γιατι δεν περιμενεις απο την στιγμη που δεν εβαλες απο την αρχη μπολι?

• 1 month later...

Μια μικρή ανανέωση της παρουσίασης:

Διαστάσεις: 151x61x64 (Juwel Vision 450)
Όγκος: 450l
Κατηγορία: Βιοτοπικό Malawi
Φυτά: Αnubias barteri nana, Vallisneria spirallis, Vallisneria gigantea
Ψάρια / Άλλα είδη: 5 Pseudotropheus elongatus Mpanga
                               5 Melanochromis maingano
                               4 Labidochromis caeruleus
                               5 Pseudotropheus Acei (γέννες από συνχομπίστα)
                               2 Helena snails // Η πλειοψηφία των ψαριών είχε διαστάσεις 3-5cm
Διακοσμητικά υλικά: Χαλαζιακή άμμο, ρίζα, ασβεστολιθικές πέτρες
Φόντο: όχι
Φωτισμός: Τ8 2x36Watt 
Διάρκεια φωτισμού: 6 ώρες
Φιλτράρισμα: Εξωτερικό JBL Cristalprofi Greenline E1501, Εσωτερικό Aquael Turbofilter 2000
Θερμοστάτης: Eheim jager 300w
Λίπανση: όχι
Παροχή CO2: όχι
Θερμοκρασία νερού: 26
Αλλαγές νερού: 24 Νοέμβρη πριν μπουν τα ψάρια και προχθές 50%
Συχνότητα ταίσματος και είδος τροφής: 2 φορές τη μέρα (πρωί-βράδυ) Μalawi flakes Τropical

Τι έγινε τον ένα μήνα που έχουμε να τα πούμε:
Με βοήθησε ο φίλος Τάκης με το μπόλι που μου έδωσε (από καθαρό ενυδρείο!) και έγινε η εισαγωγή των ψαριών στις 24 Νοέμβρη. Τα ψάρια που επέλεξα είναι:

Όλα πήγαιναν μια χαρά, καθώς τα ψάρια μεγάλωναν υγιέστατα, μέσα στην όρεξη και στη διάθεση για βόλτες. Πριν 3 μέρες, διαπίστωσα ότι το ένα maingano καθόταν στο βυθό και σαν να δυσκολευόταν να αναπνεύσει (σα λαχανιασμένο). Την επομένη το πρωί το βρίσκω νεκρό. Σημείωση: Καθ' όλο το διάστημα οι μετρήσεις μου (με υγρά της Sera) ήταν μια χαρά.

ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH: 7,8
KH: 6
GH: >14
ΝΗ3 (αμμωνια): 0
ΝΟ2(νιτρώδη): 0 

ΝΟ3(νιτρικά): <10

Το βράδυ της ίδιας μέρας κάνω αλλαγή νερού και την επομένη βρίσκω άλλο ένα maingano νεκρό, το οποίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Σταματάω το τάϊσμα από χθες και σήμερα (3η μέρα) βρήκα το ένα labido (πρωί) και άλλο ένα maingano (απόγευμα) νεκρά. Τα υπόλοιπα ψάρια συμπεριφέρονται φυσιολογικότατα. Όσα ψάρια έχασα, ούτε χτυπημένα ήταν, ούτε στίγματα είχαν ούτε αλλαγή στο χρώμα τους είχαν. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Έγινε επεξεργασία - apostolisk

Ειδες αν ηταν οι κοιλιες τους πρησμενες?Αυξησε την ποικιλια των τροφων σου.

Το παρατήρησα και αυτό και δεν είχαν. Από τροφές, εκτός από τα flakes της Tropical, έχω sticks της JBL και ταμπλέτες βυθού της Sera. 

Ναι αλλα ακομη μια φωτογραφια του ενυδρειου και των ψαριων δεν μας εχεις δειξει.

Ισως δουμε κατι που εσυ δεν βλεπεις.

Αντιχλωριο στο νερο της αλλαγης βαζεις?

Το προθερμαινεις σε ενα βαρελι πρωτα ή το ριχνεις παγωμενο απο τη βρυση?

Η προετοιμασία του νερού για την αλλαγή γίνεται σε βαρέλι με αντιχλώριο και με θερμοκρασία νερού ίδια με του ενυδρείου. Σας παραθέτω φωτογραφίς και βίντεο..
Τις τελευταίες 3 μέρες ακολουθώ μια αγωγή με Flagyl των 500mg διαλυμένο σε νερό και μουλιασμένη τροφή για το malawi bloat, αλλά η καταστάση παραμένει άσχημη...

http://s1027.photobucket.com/user/kostas_kal/library/fishes?sort=3&page=1

http://www.dailymotion.com/video/x3iqfyf_20151219-195725_animals

• Like 1

Κρίμα ρε φίλε, δεν σε πήγε καλά. ίσως βιάστηκες κ έβαλες πολλά ψάρια τι να πω. Υπομονή κ καλή συνέχεια..

Τώρα τα είδα τα βίντεο ωραίο το έχεις κάνει.

Έγινε επεξεργασία - mpampis81

• 1 month later...
Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Μετά από αρκετό διάστημα που έχουμε να τα πούμε, επανέρχομαι με νέα δεδομένα και αρκετές απορίες/ερωτήσεις!
Το διάστημα που είχα το πρόβλημα με τα ψάρια συνεχίστηκε, χωρίς να μπορέσω να σταματήσω την κατάσταση! Δυστυχώς, πέθαναν πολλά ψάρια και αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα Labidochromis, ένα Mpanga και 2 Helena snails. Η τελευταία απώλεια ήταν πριν μια εβδομάδα(ένα Labidochromis). Από τότε η συμπεριφορά των εναπομείναντων συνεχίζει να είναι φυσιολογική (τρώνε κανονικά και κάνουν βόλτες). Επειδή δε θέλω να βιαστώ, να βάλω ψάρια και να έχω τα ίδια προβλήματα, θέλω τη γνώμη σας για τα επόμενα βήματα. Ποια διαδικασία πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσω για να μπουν τα επόμενα ψάρια; Περιμένω να δω αν θα πεθάνει κάποιο άλλο και αν όχι, βάζω ψάρια; Διαλύω το υπάρχον και το ξεκινάω τελείως από την αρχή;

Μετρα λιγο αμμωνια κ νιτρικα κ πες μας.

Μετρα λιγο αμμωνια κ νιτρικα κ πες μας.

Οι μετρήσεις που έκανα(υγρά τεστ sera) είναι:

Αμμωνία: 0

ΝΟ2: 0

NO3: κοντά στα 10

Απο μετρησεις εισαι οκ αλλα κυριως λογο των απωλειων που ειχες περιμενε λιγο να "δυναμωσει" η βιολογια του ενυδρειου σου.Στη θεση σου θα εκανα κανα δυο βδομαδες υπομονη κ στη συνεχεια θα προσθετα ψαρια.Καθε φορα μικρο αριθμο ψαριων κ με την ελαχιστη δυνατη προσθηκη τροφης.Καλο ειναι τον πρωτο χρονο με τις αλλαγες νερου να προσθετεις κ την απαιτουμενη ποσοτητα βακτυριδιων.Επισης να φροντιζεις να κανεις τις αλλαγες σου τοσο συχνα ωστε να κρατας τα Νο3 κατω απο 15ppm,20 το πολυ.Κανε δυο βδομαδες υπομονη,ξανακανε μετρησεις κ αφου εισαι οκ κανε μια αλλαγη νερου 20% κ προσθεσε λιγα ψαρακια.

Στο ενυδρειο σου εχεις εντονο κυματισμο στην επιφανεια?Εννοω εχεις καλη οξυγονωση?Ενα βιντεακι θα μας βοηθουσε.Προσεξε μηπως τα ψαρια αναπνεουν με δυσκολια,δλδ μεγαλη συχνοτητα κ εντονα.

Όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή επιβιώνουν 1 Labidochromis, 1 Mpanga και 2 Helena. Ταίζω 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ). Η αλήθεια είναι ότι με έχει προβληματίσει η κατάσταση της βιολογίας του ενυδρείου και το κατά πόσο μπορεί να συντηρηθεί ή να ενισχυθεί με τόσο λίγο πληθυσμό σε τόσα πολλά λίτρα. Σκεφτόμουνα να αυξήσω το τάισμα στις 3 φορές για να βοηθήσω την βιολογία. Αλλαγές νερού κάνω κάθε 12-14 μέρες γύρω στο 40-50% με  προετοιμασμένο νερό από αντιχλώριο και θερμοκρασία (27* C). Μερικές φορές έριχνα και βακτηρίδια, αλλά όχι πάντα. Λειτουργώ την αεραντλία 24 ώρες το 24ωρο και τόσο από τις φυσαλίδες όσο και από την έξοδο του εξωτερικού φίλτρου δημιουργείται ανατάραξη στην επιφάνεια. Θα δοκιμάσω να την αυξήσω. Πριν από περίπου 1+ μήνα, όταν είχαν ξεκινήσει η απώλειες, είχα τραβήξει αυτό το βίντεο που δείχνει την συμπεριφορά κίνηση και αεραντλία (όχι τόσο την ανατάραξη).

Στο βιντεο ολα οκ τα βλεπω.Κανε μετρησεις σε κανα δυο βδομαδες κ αν ειναι οκ προσθεσε ενα χαρεμακι.

Ωραία! Να αυξήσω τη συχνότητα ταίσματος από πρωί-βράδυ σε πρωί-μεσημέρι-βράδυ για να ενισχυθεί λίγο και η βιολογία;

Γενικά δεν ανεβαίνουν... Στην αρχή μετά την εισαγωγή των ψαριών ήμουν πολύ προσεκτικός με το τάισμα και έκανα συνεχώς μετρήσεις. Οι μετρήσεις παρέμεναν σε φυσιολογικά επίπεδα ακόμα και πάνω από 20 μέρες χωρίς αλλαγή νερού. Εκεί νομίζω την πάτησα γιατί βασίστηκα στις μετρήσεις και δεν έκανα αλλαγή νερού, αφού οι μετρήσεις μου ήταν καλές, και μετά ξεκίνησαν οι απώλειες. Φαντάζομαι ότι ρόλο στις τιμές των νιτρικών παίζουν και τα φυτά που απορροφούν κάποια ποσότητα...

Απλά φοβάμαι οτι αν τα νιτρικά δεν ανεβαίνουν υπάρχει πρόβλημα με το αρχικό στρώσιμο. 

Όπως είπες αυξησε λίγο το τάισμα και δες πως θα αντιδράσει το σύστημα.

Προτείνω να μετράς  ΝΟ2, ΝΟ3 και ΝΗ3/4 για αυτό τον καιρό, να δούμε τι γίνεται.

Επίσης κάνε και μία μέτρηση με άλλα τεστ(αν έχει κανένας φίλος) για να δεις αν θα παρεις τις ίδιες τιμές.

Το στρώσιμο έγινε με μπόλι από συνχομπίστα από "καθαρό" ενυδρείο. Αυτές τις μετρήσεις κάνω γενικά... Θα το ελέγχω το επόμενο διάστημα για να δούμε την πορεία. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...