apostolisk 18 Οκτωβρίου 2015 #1 Share 18 Οκτωβρίου 2015 Γεια σας, Είμαι χαρούμενος που μπαίνω στην παρέα σας και στο άθλημα αυτό! Είμαι νέος-αρχάριος στο χόμπι με όρεξη και πριν λίγο καιρό απέκτησα το νέο μου μεταχειρισμένο ενυδρείο, Juwel Vision 450l με εξωτερικό φίλτρο JBL Cristalprofi Greenline(νομίζω ότι είναι το e901) . Ψάχνοντας λίγο το τι μου αρέσει καλύτερα, θέλω να στήσω ένα φυτεμένο ενυδρείο με αφρικανικές κιχλίδες Malawi και “εύκολα” φυτά. Επειδή είμαι αρχάριος και δε θέλω να “πειραματιστώ”- αποτύχω, θα χρειαστώ τη βοήθειά σας.Κάποιες ερωτήσεις που θέλω να κάνω:1) Μπορώ να χρησιμοποιήσω χαλίκι από παραλία πλένοντάς το καλά με νερό βρύσης; Επίσης, έχω ήδη μαζέψει πέτρες, τις έχω τσεκάρει με υδροχλωρικό οξύ(ακουαφόρτε) για το αν αφρίζουν και τις έχω βράσει για να απολυμανθούν. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω;2) Έχω κοιτάξει κάποια φυτά όπως anubias, vallisneria,Ludwigia και θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι είναι εύκολα γενικά στη συντήρηση και αν συνδυάζονται 3) Τι υπόστρωμα προτείνετε να βάλω και σε τι ποσότητες περίπου για το ενυδρείο αυτό; 4)Το φίλτρο επειδή χρειάζεται στρώσιμο, πρέπει να στρωθεί μαζί με τα φυτά μέσα; Συγγνώμη που μπορεί να κάνω απλές ερωτήσεις αλλά χρειάζομαι τη βοήθεια και την εμπειρία σας για να φτιάξω κάτι όμορφο. Ανυπομονώ για τις απαντήσεις σας για να μπει σε εφαρμογή το στήσιμο του ενυδρείου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Οκτωβρίου 2015 #2 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Θα σε απογοητευσω λιγο μ αυτο που θα σου πω.. Αφρικανες και φυτα δεν...καποιες αφρικανες θα σου φανε τα φυτα αλλα και αν δεν στα φανε θα στα ξεθαβουν γιατι σκαβουν. Καταρχην,Αφρικανες και χαλικ με υποστρωμα δεν πανε.Οι Αφρικες θελουν σκετη αμμο,διατι οπως σου ειπα σκαβουν και μπορει να σκαψουν μεχρι να πιασουν τζαμι.Και θελουν και αμμο γιατι την βαζουν στο στομα τους και την φιλτραρουν για τροφη και μετα την φτυνουν.Οπως καταλαβαινεις αυτο δεν γινεται με το χαλικι,οπωτε πρεπει να βαλεις μονο αμμο. Πετρες θελεις παρα πολλες και αναλογα με τα ψαρια που θα βαλεις.Θα πρεπει να κανεις 2 βουνα,ενα δεξια και ενα αριστερα με τρυπες οι οποιες θα γινουν οι φωλιες των ψαριων. Γενικα,το Αφρικανικο θελει σκληρα φυτα,οπως βαλισνεριες και καμια ανουμπια,τα υπολοιπα μπορει και να μην επιζησουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 19 Οκτωβρίου 2015 Author #3 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Δεν νομίζω ότι απογοητεύομαι, αφού ο ενθουσιασμός μου για τον ενυδριακό κόσμο είναι στα ύψη .Οπότε το χαλίκι το ξεχνάω! Άμμο μπορώ να μαζέψω από παραλία και με πολύ καλό πλύσιμο να την βάλω; Ρωτάω γιατί στο 450-άρι μου θα χρειαστώ πολλά κιλά και από μια έρευνα αγοράς που έκανα στα ενυδρειακά pet shops είναι ακριβά. Επίσης διάβασα σε μια αρθρογραφία ότι η θαλασσινή άμμος και οι ασβεστολιθικές πέτρες βοηθούν-προσαρμόζουν τις συνθήκες του νερού στα επιθυμητά επίπεδα. Μέχρι στιγμής, οι πέτρες που έχω μαζέψει είναι μη ασβεστολιθικές; Μήπως να πάρω τα βουνά και να αρχίσω το ψάξιμο;Σχετικά με τις αφρικάνες προσανατολίζομαι σε Labidochromis yellow, pseudotropheus acei, pseudotropheus red zebra. Φαντάζομαι ότι, και με βαση αυτά που μου επισήμανες, θα πρέπει να έχω λεπτόκοκκη άμμο, έτσι δεν είναι;Για τα φυτά και γω για αυτά κοίταγα, ίσα ίσα για να σπάει λίγο το "άγριο" του νταμαριού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Οκτωβρίου 2015 #4 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Μπορεις να παρεις αμμο απο την παραλια,απλα να ειναι απο καθαρη παραλια και οχι απο βρωμικη. Στις Αφρικανες μπαινουν ασβεστολυθικα πετρωματα,οπωτε ναι,μπορεις να παρεις τα βουνα και να ψαξεις για πετρες που σου αρεσουν. Τωρα απο ψαρια,δεν ξερω να σου πω.Θα σου μεταφερω το θεμα στην κατηγορια της Αφρικης για να σε βοηθησουν οι ειδικοι εκει στο θεμα ψαριων και στησιματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 19 Οκτωβρίου 2015 Author #5 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Ωραία! Για τα φυτά χρειάζεται υπόστρωμα; αν ναι τι; επίσης διάβασα για τα επίπεδα CO2... χρειάζεται να βάλω έξτρα σύστημα ή μπορούν να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χωρίς; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Οκτωβρίου 2015 #6 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Οι ανουμπιες δεν φυτετευονται αλλα δενονται πανω στις πετρες. Οι βαλισνεριες που φυτευονται δεν χρειαζονται υποστρωμα. Εσυ ετσι και αλλιως δεν μπορεις να βαλεις υποστρωμα,πρωτον γιατι αμμο και υποστρωμα δεν μπαινουν μαζι και δευτερον γιατι οι αφρικανες σκαβουν και αν το υποστρωμα βγει απο πανω,θα γεμισεις αλγες. Co2 δεν χρειαζεσαι γι αυτα τα φυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 19 Οκτωβρίου 2015 Author #7 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις και την βοήθεια! Για το στρώσιμο του φίλτρου θα ήταν καλύτερο να έχω βάλει και τα φυτά μέσα ή θα πρέπει να στρώσει πρώτα και μετά να μπουν τα φυτά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Οκτωβρίου 2015 #8 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Οπωτε θες τα βαζεις,ειτε απο την αρχη,ειτε μετα,δεν παιζει ρολο. Ομως θα πρεπει να στησεις το ενυδρειο σου κανονικα,να στησεις τις πετρες,μετα την αμμο και να το γεμισεις νερο για να ξεκινησεις το στρωσιμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 19 Οκτωβρίου 2015 Author #9 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Είναι αναγκαίο το φελιζόλ στο στήσιμο του νταμαριού για την ισοκατανομή του βάρους; Με τρομάζει λίγο το γεγονός ότι θα πρέπει να στηθούν οι πέτρες πάνω στο γυάλινο πάτο του ενυδρείου... :S Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 19 Οκτωβρίου 2015 #10 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Δεν είναι απαραίτητο.Κακό βέβαια δεν θα του κάνεις. Αν είσαι προσεκτικός στο στήσιμο και δεις παρόμοια θέματα μην φοβάσαι. Άλλωστε στο Malawi μπαίνουν πολλές πέτρες που ακουμπούν και σταπό πίσω και πλαϊνά τζάμια συνήθως. Άρα θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να χτυπηθουν τα υπόλοιπα τζάμια και όχι ο πάτος που έχει και άμμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReaperX 19 Οκτωβρίου 2015 #11 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Πρόσεξε πάντως και το φίλτρο,αν έιναι όντως το 901,είναι πολύ μικρό για τα λίτρα σου.. Ακόμα και η εταιρία το δίνει μέχρι 300 λίτρα max,με πραγματική ροή 380-450l/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 19 Οκτωβρίου 2015 Author #12 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Ναι... το έχω στο πρόγραμμα να πάρω ένα εσωτερικό, μιας και το μαύρο κουτί που ο κατασκευαστής είχε το εσωτερικό υπάρχει και είναι άδειο. Απλά θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να επιλέξω (l/h), ώστε να συμπληρώσει το εξωτερικό και να είναι αποδοτικό για τις malawi mbuna; Διάβασα ότι οι συγκεκριμένες κιχλίδες απαιτούν πάρα πολύ καλή φίλτρανση και σε συνδιασμό και με τα φυτά, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReaperX 19 Οκτωβρίου 2015 #13 Share 19 Οκτωβρίου 2015 (edited) To φίλτρο πρέπει να γυρνάει τουλάχιστον 3 φορές τα λίτρα του ενυδρείου ανα ώρα.Προσοχή όμως μιλάμε για τα πραγματικά λίτρα,όχι αυτά που διαφημίζει η κάθε εταιρία στο κουτί.. Aπ' τη στιγμή που τώρα είναι άδειο το εσωτερικό,εγώ θα το ξήλωνα τελείως και θα έβαζα ένα δεύτερο μεγαλύτερο εξωτερικό που να αναλογεί στα λίτρα του ενυδρείου. Έγινε επεξεργασία 19 Οκτωβρίου 2015 - ReaperX Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 19 Οκτωβρίου 2015 #14 Share 19 Οκτωβρίου 2015 Καλώς ήρθες φίλε μου στην Αφρική! Τα παιδιά στα είπαν όλα πιστεύω.. Οι ασβεστολιθικές πέτρες δεν είναι απαραίτητες αλλά κακό δεν θα κάνεις αν βάλεις. Όπως μπορεις να βάλεις και αραγωνίτη μαζί με την άμμο σου για να σου σκληρύνει το νερό. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητα γιατί ως επί το πλείστον μιλάμε για ψάρια εκτροφής και όχι άγρια πιασμένα. Τα ψαράκια που επέλεξες είναι πολύ όμορφα και πιστεύω καλή επιλογή για να αρχίσεις. Παρ όλα αυτά εγώ θα σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά στην αρθρογραφία μας(είναι στην υπογραφή μου) για να πάρεις ιδεες αλλά και γενικες γνώσεις για τα ψάρια της ηπείρου. Καλή αρχή φίλε μου με υπομονή και χωρίς βιαστικές κινήσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 20 Οκτωβρίου 2015 Author #15 Share 20 Οκτωβρίου 2015 (edited) Πόση περίπου άμμο θα χρειαστώ για να στρώσω στο ενυδρείο με πάχος βυθού γύρω στα 5-6 cm; Οι διαστάσεις είναι 1,5x (62- στη μέγιστη κυρτότητα / 42-στα άκρα) και προσανατολίζομαι για κίτρινη/μπεζ χαλαζιακή με κοκκομετρία (0-1)mm... Έγινε επεξεργασία 20 Οκτωβρίου 2015 - apostolisk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 20 Οκτωβρίου 2015 #16 Share 20 Οκτωβρίου 2015 Γυρω στα 70 κιλα. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 31 Οκτωβρίου 2015 Author #17 Share 31 Οκτωβρίου 2015 Kαλησπέρα!Ακολουθώντας τις χρήσιμες συμβουλές σας σχετικά με το φίλτρο, αγόρασα συμπληρωματικά το Aquael Turbofilter 2000. Επειδή το JBL εξωτερικό φίλτρο πάνω δεν είχε καμία ένδειξη, ψάχνοντας είχα θεωρήσει ότι είναι το e901. Μιλώντας πρόσφατα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη μου είπε ότι βρήκε το κουτί και τα χαρτιά του φίλτρου και ότι είναι το e1501. Ακόμα δεν έχει μπει σε λειτουργία το ενυδρείο και τα φίλτρα και έχω την εξής απορία-προβληματισμό: Αξίζει να χρησιμοποιήσω και τα 2 φίλτρα με τόσο δυνατή φίλτρανση; Με βάση ότι χρησιμοποιούνται και τα 2, μπορούν να αραιωθούν και οι αλλαγές νερού ή δεν έχει και καμιά διαφορά. Γιατί αν είναι έτσι, τσάμπα η αγορά του εσωτερικού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 1 Νοεμβρίου 2015 #18 Share 1 Νοεμβρίου 2015 Γεια σου φίλε μου! Τα 2 φίλτρα θα σου φανούν σωτηρία όταν έρθει η στιγμή. Για πολλούς λόγους. Άσε που και τα 2 μαζί είναι μια χαρά. Δεν είναι καν υπερβολή, αφου στις Αφρικάνες θέλουμε πολύ καλή φίλτρανση. Μπορεί να λέει 2000 λίτρα την ώρα αλλά η πραγματική ισχύ του είναι μικρότερη. Εγώ θα έπαιρνα 2 εξωτερικά για το λόγο οτι θα έπαιρναν περισσότερο υλικό. Πράγμα που σημαίνει σταθερότητα του ενυδρείου σου. Οι αλλαγές θα καθοριστούν από τις μετρήσεις σου. Συνήθως είναι ανά 2 βδομάδες ή και ανά μήνα. Θα το δεις στη πορεία, μην σε αγχώνει αυτό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnbaggios 3 Νοεμβρίου 2015 #19 Share 3 Νοεμβρίου 2015 Φελιζολ στο πατο μη βαζεις,δεν χρειαζεται.Μην προσθετεις τζαμπα πλαστικα/χημικα μες το ενυδρειο σου. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irakles 3 Νοεμβρίου 2015 #20 Share 3 Νοεμβρίου 2015 Κι εγω που εβαλα στο μεγαλο το εβαλα για λογους ψυχολογικούς. Αλλα τωρα που βλεπω πως ειναι τα ψαρακια με την άμμο και τι παιζει,ακομα και βραχος να πεσει πιο πολυ κίνδυνο εχει να σπασει πλαινο τζαμι παρα τη βαση... Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 9 Νοεμβρίου 2015 Author #21 Share 9 Νοεμβρίου 2015 Έχω ξεκινήσει το στρώσιμο του ενυδρείου με τα προϊόντα της Seachem με αντιχλώριο και βακτήρια. Θα ήθελα να ρωτήσω:1) πότε θα πρέπει να αρχίσω να κάνω μετρήσεις; 2) Οι οδηγίες στο μπουκαλάκι των βακτηρίων γράφουν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει 7-8 ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί θα αρχίσω να προσθέτω σταδιακά ψαράκια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 9 Νοεμβρίου 2015 #22 Share 9 Νοεμβρίου 2015 Μετρήσεις(προτείνω υγρά τεστ) θα κάνεις μόλις τελειώσει το στρώσιμο(οι μέρες που αναγράφονται στο προϊόν) για να δεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και αν εγινε σωστά η διαδικασία. Πρέπει να παίρνεις μηδενικές τιμές από ΝΟ2, ΝΗ3/4 και μετρήσιμες τιμές από ΝΟ3. Αν είναι ανεβασμένα τα ΝΟ3, κάνεις μια αλλαγή νερού ώστε να πέσουν από 25 και κάτω και μετά βάζεις τα πρώτα ψάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dankannn 10 Νοεμβρίου 2015 #23 Share 10 Νοεμβρίου 2015 (edited) Έχω ξεκινήσει το στρώσιμο του ενυδρείου με τα προϊόντα της Seachem με αντιχλώριο και βακτήρια. Θα ήθελα να ρωτήσω: 1) πότε θα πρέπει να αρχίσω να κάνω μετρήσεις; 2) Οι οδηγίες στο μπουκαλάκι των βακτηρίων γράφουν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει 7-8 ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί θα αρχίσω να προσθέτω σταδιακά ψαράκια; Το seachem stability εχεις ? Αν ναι θα κανεις κανα μηνα για να παρεις τις τιμες που σου λεει ο Σταθης απο πανω και να βαλεις τα πρωτα ψαρια. Σε μενα τοσο εκανε , και εβαζα και καθε 3 μερες σε μια καλτσουλα ελαχιστη τροφη. Εισαι και ατυχος γιατι εχθες καθαρισα το φιλτρο μου και θα μπορουσα να σου δωσω μπολι. seachem stability Δοσολογία: 5 ml σε 40 λίτρα νερού την πρώτη μέρα σε καινούργιο ενυδρείο. Για τις επόμενες 7 μέρες ρίχνετε 5 ml στα 80 λίτρα καθημερινά. Προτείνεται να ρίχνετε 5 ml στα 40 λίτρα μια φορά το μηνά ή μετά από φαρμακευτική αγωγή. Έγινε επεξεργασία 10 Νοεμβρίου 2015 - dankannn Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostolisk 10 Νοεμβρίου 2015 Author #24 Share 10 Νοεμβρίου 2015 Ναι αυτό χρησιμοποιώ... Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία οπότε θα κάνω και τις μετρήσεις για να δω σε τι φάση βρίσκεται το στρώσιμο. Η αλήθεια είναι ότι για μπόλι είμαι λίγο διστακτικός (λόγω απειρίας), αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι η καλύτερη-αποδοτική μέθοδος στρωσίματος... Αν δω ότι τραβάει μακροπρόθεσμα το στρώσιμο, θα το δοκιμάσω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dankannn 10 Νοεμβρίου 2015 #25 Share 10 Νοεμβρίου 2015 Ναι αυτό χρησιμοποιώ... Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία οπότε θα κάνω και τις μετρήσεις για να δω σε τι φάση βρίσκεται το στρώσιμο. Η αλήθεια είναι ότι για μπόλι είμαι λίγο διστακτικός (λόγω απειρίας), αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι η καλύτερη-αποδοτική μέθοδος στρωσίματος... Αν δω ότι τραβάει μακροπρόθεσμα το στρώσιμο, θα το δοκιμάσω! Ποσες μερες εχεις που το βαζεις το seachem stability ? Γιατι σου ειπα θελει 25-35 μερες. Εσυ απλα θα λες οτι ολοκληρωνεις τις 7 μερες ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος