Jump to content

Aφαίρεση αραγωνίτη-καλυτερος τρόπος;

teoxan

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα,

Ειναι δυο μήνες τωρα μετα απο τh μεγάλη καταστροφή που έπαθα με το ενυδρείο και σιγα-σιγά το εχω συνεφέρει σε βαθμό που να εχω σταθερά καλες τιμές και τα lps που ειχα καπως να εχουν συνέλθει.

Το πρόβλημα που εχω ομως είναι τα πολυ ψηλά νιτρικά, που στην καλύτερη δεν πέφτουν κατω απο 25 με αλλαγή νερού κιόλας.

Σήμερα που τα μέτρησα είναι στα 50 ppm με αλλαγή νερού 60 λίτρα που ειχα κάνει την περασμένη Κυριακή.

Επειδή χρήματα για ριάκτορα δεν υπάρχουν, αποφάσισα να κάνω κατι ριζικό και σκέφτηκα δύο λύσεις:

1. Να φτιάξω ATS

2. Να αφαιρέσω ολο τον αραγωνίτη και να το κάνω bare-bottom.

Πάω για τη δεύτερη λύση ( εκτος αν εχετε να προτείνετε κάτι άλλο).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνω χωρίς να ταράξω τα κοράλλια και να κανω το ενυδρείο μπάχαλο;

Ευχαριστώ!

Θοδωρη εγω χωρις αραγωνιτη ειχα ΝΟ3 απο 0-5 και τωρα με τον αραγωνιτη το ιδιο

Εβαλα ελαχιστο ομως ισα που καλυψε το γυαλι

Η γνωμη μου ειναι να τον αφησεις

Τωρα αν αποφασισεις να τον βγαλεις ο καλυτερος τροπος ειναι το ρουφηγμα με λαστιχο σε μια αλλαγη

Κι οσο μεινει στην επομενη αλλαγη

Μονο τμηματικα χωριζοντας το ενυδρειο σε κομματια.Παντα προσθετεις βακτηρια.Εχεις σκεφτει την χαετο?το ats θα προσφερει σημαντικη βοηθεια.Τη σκιμερ εχεις και πως το δουλευεις?Τι ριχνεις και πως και καθε ποτε?Ποσα λιτρα ειναι Θωδωρη?Απο κυκλοφορια πως εισαι?ειναι σωστα φτιαγμενη?Αντιφωσφωρος υπαρχει.Ενας καλος ριακτορας και φτηνος ειναι http://m.fish-street.com/mini_filter_media_reactor

για να εβαζες π.χ πελλετ.

Μονο τμηματικα χωριζοντας το ενυδρειο σε κομματια.Παντα προσθετεις βακτηρια.Εχεις σκεφτει την χαετο?το ats θα προσφερει σημαντικη βοηθεια.Τη σκιμερ εχεις και πως το δουλευεις?Τι ριχνεις και πως και καθε ποτε?Ποσα λιτρα ειναι Θωδωρη?Απο κυκλοφορια πως εισαι?ειναι σωστα φτιαγμενη?Αντιφωσφωρος υπαρχει.Ενας καλος ριακτορας και φτηνος ειναι http://m.fish-street.com/mini_filter_media_reactor

για να εβαζες π.χ πελλετ.

Μου εδωσαν caulerpa για το sump, αλλα μεχρι να παρει μπρος θα περάσει καιρός. Ασε που τη φοβάμαι κιόλας μη κανει spawn και τρεχω.

Το ενυδρείο είναι 160 λίτρα, skimmer εχω το Tunze 9002 και δουλεύει σε dry skimming, κανει δουλειά.

Απο ζουμιά μονο βακτήρια ρίχνω σε καθε αλλαγή νερού.

Κυκλοφορία εχω μια rw4 και δυο Tunze, δεν θυμάμαι τύπο αλλα ειναι στα 4,500 λίτρα. Τη μια την κλείνω το βράδι οταν κλείνουν τα φώτα. 

Αντιφώσφορος υπάρχει σε κάλτσα στο sump, ο dupla marine.

Πριν τη ζημιά είχα με το ζόρι 10ppm οταν τάιζα βαριά.

Μήπως να δοκιμάσω ATS;

Μου εδωσαν caulerpa για το sump, αλλα μεχρι να παρει μπρος θα περάσει καιρός. Ασε που τη φοβάμαι κιόλας μη κανει spawn και τρεχω.Αρα δοκιμασε χαετο

Το ενυδρείο είναι 160 λίτρα, skimmer εχω το Tunze 9002 και δουλεύει σε dry skimming, κανει δουλειά.

Γνωμη μου πολυ μικρο,γιατι οχι wet?

Απο ζουμιά μονο βακτήρια ρίχνω σε καθε αλλαγή νερού.

Κυκλοφορία εχω μια rw4 και δυο Tunze, δεν θυμάμαι τύπο αλλα ειναι στα 4,500 λίτρα.(διαστασεις?) Τη μια την κλείνω το βράδι οταν κλείνουν τα φώτα. (Γιατι ?

Αντιφώσφορος υπάρχει σε κάλτσα στο sump, ο dupla marine.(ποσο?)μετρας με salifert?η hanna?καθε ποτε τον αλλαζεις?

Πριν τη ζημιά είχα με το ζόρι 10ppm οταν τάιζα βαριά.

Μήπως να δοκιμάσω ATS;

μαζι με χαετο

μαζι με χαετο

οπότε Νίκο να κοιτάξω για μεγαλύτερο skimmer;  Το είχα σε wet skimming αλλα εχανα αρκετό νερό. Με το dry βλέπω και πιο πολυ βρώμα να βγαίνει.

Τη μια Tunze την κλεινω το βράδι για λόγους οικονομίας και λιγο ηρεμίας στο ενυδρείο.

μαλλον θα πάω σε ATS με χαετο.

Ευχαριστώ Νίκο!

Απο κυκλοφορια πως εισαι?ειναι σωστα φτιαγμενη?

Νίκο πως ελέγχουμε ότι η κυκλοφορία είναι σωστά φτιαγμένη?

οκ, μια ένδειξη είναι η γενική εικόνα του ενυδρείου και κυρίως των κοραλλιών

Αλλά κάτι επιπλέον, υπάρχει?

Νίκο πως ελέγχουμε ότι η κυκλοφορία είναι σωστά φτιαγμένη?

οκ, μια ένδειξη είναι η γενική εικόνα του ενυδρείου και κυρίως των κοραλλιών

Αλλά κάτι επιπλέον, υπάρχει?

Υπαρχει ο γενικος κανονας οτι πρεπει να υπαρχει παντου κινηση σε ολο το ενυδρειο και στην επιφανεια τωρα η δυναμη και η τοποθετηση των κυκλοφορητων εξαρτατε απο τα ειδοι των κοραλιων και το στησιμο του βραχου μας.Σαφος οι διαστασεις του ενυδρειου παιζουν ρολο.

Παιδιά καλησπέρα,

Ειναι δυο μήνες τωρα μετα απο τh μεγάλη καταστροφή που έπαθα με το ενυδρείο και σιγα-σιγά το εχω συνεφέρει σε βαθμό που να εχω σταθερά καλες τιμές και τα lps που ειχα καπως να εχουν συνέλθει.

Το πρόβλημα που εχω ομως είναι τα πολυ ψηλά νιτρικά, που στην καλύτερη δεν πέφτουν κατω απο 25 με αλλαγή νερού κιόλας.

Σήμερα που τα μέτρησα είναι στα 50 ppm με αλλαγή νερού 60 λίτρα που ειχα κάνει την περασμένη Κυριακή.

Επειδή χρήματα για ριάκτορα δεν υπάρχουν, αποφάσισα να κάνω κατι ριζικό και σκέφτηκα δύο λύσεις:

1. Να φτιάξω ATS

2. Να αφαιρέσω ολο τον αραγωνίτη και να το κάνω bare-bottom.

Πάω για τη δεύτερη λύση ( εκτος αν εχετε να προτείνετε κάτι άλλο).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνω χωρίς να ταράξω τα κοράλλια και να κανω το ενυδρείο μπάχαλο;

Ευχαριστώ!

καλημέρα . 

για ότι άφορα τα νιτρικά σου έχεις μέτρηση το νερό που σου βγάζει η Α/Ο?

μπορεί να οφείλεται και από εκεί

Μάλλον το σύστημα σου έχει ακόμη νεκρό οργανικό υλικό και αποσυντίθεται και δίνει ΝΟ3.  

Μία καλή λύση θα ήταν ξέπλυμα αραγωνίτη - βράχια με θαλασσινό νερό , ξέπλυμα ενυδρείου/αντικατάσταση υλικών φιλτραρίσματος και ξανά το ενυδρείο σε λειτουργία. 

Βέβαια αυτό προϋποθέτει πολύ χρόνο, να είσαι ξεκούραστος και απουσία γυναικείας παρουσίας στο σπίτι. 

το ΑTS και η chaeto θα θελουν αρκετό χρόνο για να ρουφήξουν τα ΝΟ3.   

ΡΟ4 δεν έχεις? (έχεις αντιφώσφορο προφανώς )

Παιδιά στην Α/Ο εχω αλλάξει πρόσφατα φίλτρα, αλλα μετρηση δεν εχω κάνει ποτέ.

Ευγένιε φίλε μου αυτο είναι πολυ μεγάλη δουλειά και δεν εχω χρόνο να το κάνω, τουλάχιστον μόνος μου. Είναι σαν να το στήνω απο την αρχή.

Φωσφορικά δεν μου δείχνει τιποτα με salifert αλλα δεν εχω και άλγη. Λιγο κυάνο εχω πανω σε ενα βράχο σε συγκεκριμένο σημείο και θα παίξω με την κυκλοφορία για να φύγει.

Μάλλον εχει μείνει ακόμα νεκρό υλικό απο το καλοκαίρι. Μου φαίνεται οτι τελικά δεν θα αποφύγω να βγάλω τον αραγωνίτη. Θα εχει μαζέψει και πολυ βρώμα..

εγώ θα επέμενα να κάνεις μια μέτρηση στο νερό της ώσμωσης για να αποκλείσουμε το γεγονός ότι προέρχεται από αυτό.
 είμαι παθών γιατί και στο επισημάνω

εγώ θα επέμενα να κάνεις μια μέτρηση στο νερό της ώσμωσης για να αποκλείσουμε το γεγονός ότι προέρχεται από αυτό.

είμαι παθών γιατί και στο επισημάνω

Θα κάνω μέτρηση, αν βρω και DTS meter.. :P

Φίλε teoxan , το ίδιο προβλημα αντιμετώπιζα και εγώ και τα ντρικά ήταν κολλημένα στο 50 . Τα έχω δοκιμάσει όλα  chaeto , ats , αλλαγή σε φίλτρα και μεβρανες , αυξηση ροής , αλλαγές νερού και εχω καταλήξει για να μην χάνεις χρόνο και χρήματα , ξεκίνα σκούπα βυθού μαζί με αλλαγες νερού 2 φορές την εβδομάδα . Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου πόση βρώμιά θα βγάζει ο αραγψνίτης , σε εμένα μετά από 1 μήνα και κάνοντας αλλαγή 3 κουβάδες 15λιτρους κάθε φορά , οι οποίοι το νερό ήταν σκούρο καφε (λάσπή ) τα νιτρικά από 50 πήγαν 25 και συνεχίζω.

Φίλε teoxan , το ίδιο προβλημα αντιμετώπιζα και εγώ και τα ντρικά ήταν κολλημένα στο 50 . Τα έχω δοκιμάσει όλα  chaeto , ats , αλλαγή σε φίλτρα και μεβρανες , αυξηση ροής , αλλαγές νερού και εχω καταλήξει για να μην χάνεις χρόνο και χρήματα , ξεκίνα σκούπα βυθού μαζί με αλλαγες νερού 2 φορές την εβδομάδα . Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου πόση βρώμιά θα βγάζει ο αραγψνίτης , σε εμένα μετά από 1 μήνα και κάνοντας αλλαγή 3 κουβάδες 15λιτρους κάθε φορά , οι οποίοι το νερό ήταν σκούρο καφε (λάσπή ) τα νιτρικά από 50 πήγαν 25 και συνεχίζω.

Τελικά αυτο θα κάνω γιατι ενα μεγάλο μερος νιτρικών ειναι εξ αιτίας του αραγωνίτη. Και μάλλον θα αφαιρώ κιόλας και θα αφήσω ελάχιστο ισα-ισα να καλύπτει τον πάτο.

• Like 1

Με τη σκούπα βυθού θα αφαιρεί λίγο, μην βγάλεις ακόμα. Όταν θα τον καθαρίσεις με τον καιρό είναι καλύτερα να έχεις τον αραγωνιτη, μην βιαστεις μπορεί να αργήσει λίγο αλλά η σκούπα βυθού θα σου εξαφανίσει τα νιτρικά.

Λοιπόν, σήμερα εγινε αλλαγή νερού 40 λίτρα με σκούπα. Αφαίρεσα λιγο αραγωνίτη για να μην το ταράξω τελείως. Εριξα και βακτήρια special blend με κλειστο skimmer και κυκλοφορητές.

Θα περιμένω λίγη ώρα να μετρήσω νιτρικά.

Το τι βρώμα και μπίχλα βγήκε εστω και με αυτο το λίγο δεν περιγράφεται. Το νερό ηταν σαν λάσπη.

Θα περιμένω τωρα ενα 20ημερο μεχρι την επόμενη σκούπα.

και μετρήσεις.

Νιτρικά 25, Ca 400, Mg 1.290, Kh 7.2

Θερμοκρασία 26 C, αλατότητα 1.026

Τα νιτρικά έπεσαν απο 50 στο μισό..

Ωραιος Θοδωρη :thumbsu:

Eυχαριστώ Βασίλη, εχει μπει και χαέτο στο sump, συνεχίζω ακάθεκτος μεχρι τελικής πτώσης..(των νιτρικών :P ).... :bigemo_harabe_net-173:

• Like 1

Θοδωρη μου εχω βαλει και εχω βγαλει τον αραγωνιτη η' το σπασμενο κοραλι απειρες φορες φιλε!Και ομως παντα μενω και εγω εκπληκτος,οπως και εσυ,με την βρωμα που βγαζει ακομα και μια μικρη χουφτα :thumbsu:

Τον εβγαλες ολο?Οταν θα αφαιρεθει ολη η ποσοτητα θα δεις μεγαλη διαφορα στα νιτρικα!Ειδικα στο ποσο δυσκολα θα ανεβαινουν!

Θοδωρη μου εχω βαλει και εχω βγαλει τον αραγωνιτη η' το σπασμενο κοραλι απειρες φορες φιλε!Και ομως παντα μενω και εγω εκπληκτος,οπως και εσυ,με την βρωμα που βγαζει ακομα και μια μικρη χουφτα :thumbsu:

Τον εβγαλες ολο?Οταν θα αφαιρεθει ολη η ποσοτητα θα δεις μεγαλη διαφορα στα νιτρικα!Ειδικα στο ποσο δυσκολα θα ανεβαινουν!

Ετσι ακριβώς ειναι και το λέω από προσωπική εμπειρία

Οταν αφαίρεσα τον αραγωνίτη, τα νιτρικά έπεσαν κατακόρυφα

Μοναδικό μείον ειναι το οπτικό αποτέλεσμα και το ότι δεν μπορείς να βάλεις κάποια είδη που "θέλουν" αραγωνίτη...

• Like 1

Μιχάλη που είσαι ρε φίλε; Χάθηκες..

Δεν τον εχω βγάλει ολο τον αραγωνίτη ακόμα. Σιγα-σιγα, αλλα σκέφτομαι να αφήσω λίγο ισα-ισα για το κακόμοιρο το sexgutata που κοιτάει απορημένο τι λείπει... :P

Πολυ τρεξιμο ρε τεο μου με τη δουλεια,δυστυχως η' ευτυχως!Αλλα ενας βλαξ γκουρου με εβαλε σε "γιορτινο" mode και στηνω happenings :jig:

χαχα,οντως θα αποκτησει ψυχολογικα ο τυπος(το ψαρακι) :usd:

Ξερεις ποιο ειναι το θεμα ομως αν αφησεις λιγο απο το υπαρχον αραγωνιτη?Θα σου μεινει το στρωμα στο οποιο ειχαν αποθηκευτει ολα αυτα τα detritus κτλ και ισως να ταλαιπωρηθεις περισσοτερο να ριξεις τα νιτρικα.Θα σου ξερναει διαφορα συνεχως και μεχρι να τα ξεφορτωθει.

Και αν δεν εχεις καλη κυκλοφορια θα βλεπεις και σε μερικα σημεια να μαζευεται κατι σαν λασπη κτλ αφου δεν θα μπορουν να αποθηκευτουν στο ρηχο πλεον υποστρωμα.

Δηλαδη για εμενα το ελαχιστο θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 3 εκατοστα αραγωνιτης αλλιως καλυτερα ΒΒ.

Ποσο καιρο τον εχεις?

• Like 1

Αφου υπάρχει δουλειά Μιχάλη μου, δοξα το θεο.

Ποιος ειναι αυτος ο γκουρού βρε;

Τον αραγωνίτη είναι κοντα ενας χρόνος που τον εχω. Υπάρχει και θεμα να τον βγάλω όλο, γιατι τα μανιτάρια και τα star polyps εχουν απλωθεί σαν χαλί και για να βγει απο κει κατω θα γινει μπάχαλο.

Σκέφτομαι να βγάλω οτι μπορω χωρις να ταράξω τα κοράλλια και μου ερθει τουμπα το ενυδρείο. Ηδη ακομα συνέρχεται απο τη ζημιά το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ υπάρχει και περίπτωση ο βράχος να εχει κρατήσει νιτρικά και φωσφορικά απο το καλοκαίρι. Εκει τι κάνουμε;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...