Jump to content

Προτάσεις για λιμνούλα σχολείου

DEX

Recommended Posts

Στο μικρό σχολείο που διδάσκω φέτος υπάρχει στην όμορφη και καταπράσινη αυλή μας (ωχ! λες και γράφω έκθεση για την αυλή μας...) μία στρογγυλή λιμνούλα 5.000 λίτρα περίπου (3μ. διάμετρος - 70 εκ. ύψος). Η λιμνούλα είναι άδεια αλλά παλιότερα την είχαν χρησιμοποιήσει, χωρίς φίλτρα κτλ, και είχαν μέσα χρυσόψαρα. Λέω να την αξιοποιήσω φτιάχνοντας φίλτρο - καταρράκτη και βάζοντας μερικά καλάμια. Καλάμια έχω και στην μικρή δική μου λιμνούλα και πάνε τέλεια, μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να συνδυάσω διάφορα ζωντανά.Π.χ. να βάλω χρυσόψαρα για οικονομία; Να τολμήσω να βάλω 3-4 κοι; Μπορώ να βάλω 2-3 πάπιες ή θα βρωμίζουν το νερό πολύ και δεν μπορώ να έχω και ψάρια;

Σκεφτείτε ότι θέλω να δώσω ένα στυλ βιοτοπικό και παράλληλα ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Ακούω προτάσεις λοιπόν.

Έγινε επεξεργασία - DEX
  • Like 2

Δεν ξερω να σου απαντησω για λιμνες.

Ξερω ομως οτι τα παιδακια που σε εχουν δασκαλο/καθηγητη ειναι ποοοολυ τυχερα!

Καλη επιτυχια.

Δεν ξερω να σου απαντησω για λιμνες.

Ξερω ομως οτι τα παιδακια που σε εχουν δασκαλο/καθηγητη ειναι ποοοολυ τυχερα!

Καλη επιτυχια.

Αυτό να λέγεται! χαχαχαχαχαχα

Για χρυσοψαρα καλα σε βλεπω. Για κοι δεν ξερω να σου πω, αλλα σκεψου οτι αν χρειαστει να την αδειασεις τα κοι ειναι πιο δυσκολα να τα δωσεις ενω τα χρυσοψαρα φευγουν.

Τωρα για παπιες, σιγουρα θα στο βρωμισουν και μη στα φανε κιολας. Και δεν ξερω κι αν θα κατσουν εκει η θα περιφερονται.

Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για χρυσοψαρα καλα σε βλεπω. Για κοι δεν ξερω να σου πω, αλλα σκεψου οτι αν χρειαστει να την αδειασεις τα κοι ειναι πιο δυσκολα να τα δωσεις ενω τα χρυσοψαρα φευγουν.

Τωρα για παπιες, σιγουρα θα στο βρωμισουν και μη στα φανε κιολας. Και δεν ξερω κι αν θα κατσουν εκει η θα περιφερονται.

Ναι, οι πάπιες δεν φαίνονται καλή ιδέα.

Να χρειαστεί να την αδειάσω εννοείς αν εγκαταλειφθεί κάποια στιγμή;

Μάλλον πάμε για χρυσόψαρα λοιπόν!

Τώρα, αν μας επισκεφτεί και κανένα βατράχι, δεν θα το διώξουμε κιόλας...

Ναι εννοω αν εγκαταλειφθει για τον α β λογο.

Το βατραχακι οχι, δεν το διωχνεις. Θα σου τρωει και τα κουνουπια. Αλλα ισως και τον γονο.

Λογικα οι παπιες θα σου τσακισουν τα ψαρια,οπωτε νομιζω δεν ειναι καλη ιδεα.

Βαλε χρυσοψαρα που ειναι και ευκολα γενικα.

Επισης μπορεις να βαλεις και φυτο παπυρο που ειναι πανευκολο φυτο και κανενα νουφαρακι που την ανοιξη θα ανθιζει κιολας.

Θα ψάξω για νούφαρα.

Για πάπυρο βλέπουμε.

Καλάμια, που έγραψα πιο πάνω, εννοώ τα κανονικά καλάμια! Σκάβεις και το βγάζεις από τη ρίζα και το βάζεις στη λιμνούλα. Του ρίχνεις και ένα κλάδεμα και σε λίγο καιρό γίνεται χαμός!

Και ο παπυρος παντως ειναι πανευκολος,ακομα και σε γλαστρα εκτος νερου να τον εχεις,μεγαλωνει κανονικα.

Οι πάπιες βρομίζουν πάραααα πολύ! 

8-10 χρυσόψαρα είναι καλά και την άνοιξη θα έρθουν και οι γέννες ;)

Αν είναι η λίμνη παλιά τσιμεντένια προσοχή μην υπάρχει διαρροή!!

Τι ωραία , μπράβο στο δάσκαλο !!! Βάλε χρυσόψαρα θα το καταχαρούν τα παιδιά και εσυ πιστεύω :)

Κόι μην βάλεις γιατι έχουν περισσότερες ανάγκες :)

Πρίν ξεκινήσεις τσέκαρε την στεγανότητα . Φίλτρο diy με ελαφρόπετρα (χρησιμοποιούν εδώ θα σου πούνε) σε βαρέλι .

Εννοείται φίλτρο - καταρράκτη με ελαφρόπετρα. Η πλάκα είναι ότι το χωριό λέγεται Καταρράκτης!

Ένα διαδικαστικό προβληματάκι μπορεί να προκύψει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η λιμνούλα θέλει περίπου 30 μέτρα καλώδιο για να συνδεθεί στην πρίζα. Θα έχω πρόβλημα με μπαλαντέζα;

• Like 1

μία ερώτηση να κάνω; Τα καλάμια, τα ξεριζώνεις και τα βάζεις σε γλάστρα και μέσα στην λίμνη; Έχεις καμία φωτογραφία;

Ελπίζω να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τη σκέψη σου, και να ξαναζωντανέψετε την λιμνούλα σας. Επίσης να μην ξεχάσεις να τραβήξεις φωτογραφίες, και για τον λαο. :D

Πολλά μπράβο δάσκαλε. :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - SOTIRIS

Με την μπαλαντεζα θα πρεπει να εισαι πολυ προσεχτικος μην την πειραξουν τα παιδια. Ισως αν εθαβες το καλωδιο η να το εβαζες σε καναλι. Και τις μπριζες με καποιο τροπο να τις στεγανοποιησεις σφου θα ειναι εξω.

• Like 1

Εννοείται φίλτρο - καταρράκτη με ελαφρόπετρα. Η πλάκα είναι ότι το χωριό λέγεται Καταρράκτης!

Ένα διαδικαστικό προβληματάκι μπορεί να προκύψει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η λιμνούλα θέλει περίπου 30 μέτρα καλώδιο για να συνδεθεί στην πρίζα. Θα έχω πρόβλημα με μπαλαντέζα;

Να φτιάξεις ενιαίο καλώδιο όσα μέτρα χρειάζεσαι , να το περάσεις σε υδραυλική σωλήνα σπιράλ και να το θάψεις στο χώμα μέχρι εκεί που θα πάει ... εκεί που θα βάλεις την μπρίζα για την αντλία έχει κουτια εξωτερικού χώρου ειδικά για ρεύματα αδιαβροχα ρωτα σε ηλεκτρολόγους για κανένα φθηνό έχει και με 10 ευρώ .

Καλή επιτυχία :)

Ωραίο project. Τυχερά τα παιδιά.

Όντος οι πάπιες είναι αρκετά ρυπογόνες και τα ΚΟΙ πολύ απαιτητικά. 

Ο πάπυρος είναι αρκετά εύκολος να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί.

Μεγάλη προσοχή με το ρεύμα ιδικά όταν έχουμε να κάνουμε και με παιδιά.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι το διάστημα που η λίμνη θα χρειάζεται την μεγαλύτερη φροντίδα (τάισμα - καθάρισμα), αλλά το σχολείο θα είναι κλειστό.

Υ.Γ. θα μπορούσες να έβαζες και καμία νεροχελώνα μέσα. Δώσε όμως λίγο χρόνο να ψαράκια να μεγαλώσουν.

Ωραία ιδέα!

Είναι εκτεθειμένη στον ήλιο;Αν έχεις χώρο θα μπορούσες να φτιάξεις στο πλάι της κάτι σαν 2δεξαμενη-σαμπ, βέβαια ένας καταρράκτης θα δείξει πιο όμορφα. Μένεις μόνιμα κοντά στο σχολείο; Γιατί όπως αναφέρθηκε, το καλοκαίρι είναι μεγάλο με το σχολείο κλειστό.

Και μια περίφραξη θα χρειαστείτε πάντως, έστω και με κάποιο έτοιμο καγκελακι ξύλινο πχ

:)

Εγώ μένω κανένα 20λεπτο από το σχολείο. Μέχρι το καλοκαίρι πιστεύω ότι τα παιδιά θα έχουν μάθει τα κόλπα. Τη λίμνη δεν την βλέπει ο ήλιος καθόλου. Υπάρχουν παντού δέντρα. 

Για το ρεύμα κι εγώ είχα σκεφτεί ενιαίο καλώδιο , πλαστικό σωλήνα σαν αυτούς του κλιματιστικού εξωτερικά και θάψιμο.Στο τελείωμα θα ένωνα το καλώδιο με την πρίζα της αντλίας μέσα σε κανένα κλειστό πλαστικό κουτί. 

Απ'έξω θα την ντύσουμε με καλαμιά λογικά, που είναι φθηνή. 

• Like 3

• 2 months later...

Μετά από 2 μήνες ακόμα δεν έχει αρχίσει τίποτα. Περιμένω να πάρω τα οικονομικά του σχολείου για να μπορέσω να κινηθώ (καλό Πάσχα)!!! Τα καλώδια μαζί με ενίσχυση κτλ πάνε γύρω στα 40 ευρώ. 

Έχουμε δηλώσει ένα πρόγραμμα για την Ευέλικτη Ζώνη σχετικά με την λιμνούλα και θα γίνει πρώτα θεωρητική εκπαίδευση στους μαθητές για τη σωστή διαβίωση σε έναν κλειστό υδροβιότοπο κτλ.

Πάμε τώρα στο φίλτρο. Έχω πάρει μια αντλία στα 2000 λ/ω. Είναι μικρή γιατί τα λίτρα της λίμνης είναι περίπου 4000 καθαρά. Με φυτά και μικρή ιχθυοφόρτωση (λέω για 10 χρυσόψαρα το πολύ) πιστεύω να μην έχουμε πρόβλημα. 

Για την κατασκευή του φίλτρου έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω ένα 10λιτρο δοχείο νερού. Στον πάτο να μπεί η αντλία με λάστιχο, πάνω της σαν καπάκι μπλε ενυδρειακό σφουγγάρι, πάνω του 6-8 λίτρα ελαφρόπετρα (όσο πάρει) και τελικό καπάκι στην κορυφή πάλι μπλε σφουγγάρι. Η αντλία θα στέλνει το νερό με το λάστιχο έξω από την επιφάνεια του νερού και θα φαίνεται σαν καταρράκτης. Έχω φτιάξει σε πολύ μικρότερη κλίμακα τέτοιο φίλτρο και λειτουργεί μια χαρά.

Δεν ειμαι ειδικος σε αυτα τα φιλτρα αλλα το δοχειο μου φαινεται μικρο οπως επισης η αντλια. Δεν ξερω αν εχω λαθος αλλα νομιζω ενα φιλτρο μεγαλο ειναι σχεδον το ιδιο.

Send from the heart of the Amazonas

Δεν ειμαι ειδικος σε αυτα τα φιλτρα αλλα το δοχειο μου φαινεται μικρο οπως επισης η αντλια. Δεν ξερω αν εχω λαθος αλλα νομιζω ενα φιλτρο μεγαλο ειναι σχεδον το ιδιο.

Send from the heart of the Amazonas

Τότε μάλλον πρέπει να φτιάξω 2 τέτοια.

Όντος η αντλία είναι μικρή. Ακόμα και τα 20 λίτρα φίλτρου μου φαίνεται μικρά. Φοβάμαι ότι θα σου γεμίζει με πράσινη αιωρούμενη άλγη τις περιόδους που θα έχει αρκετή ζέστη και μεγάλη ηλιοφάνεια. Ελπίζω τα φυτά να κάνουν καλή δουλειά.

Ο ήλιος δεν είναι πρόβλημα. Έχει σκιά πάντα. Οπότε έχουμε και λέμε. 2 δοχεία 10λιτρα με 2000 λ/ω το καθένα. Λίγο λέτε; Για λιμνούλα μιλάμε έτσι; 

Έγινε επεξεργασία - DEX

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...