Jump to content

Θελω να μαθω απο τους εμπειρους

Recommended Posts

Τα γκαπυ αναπαραγονται με τρελους ρυθμους και ενδεχεται συντομα να αντιμετωπισεις θεμα υπερπληθυσμου σε αυτο το ενυδρειο.

Θα πρεπει συχνα να βγαζεις και να δινεις ψαρια.

Αν βαλω γκαπυ φυσικα αυτο θα κανω...ειχα δει σε μια ταβερνα στις διακοπες μου ενα ενυδρειακιγυρω στα 10 λτ με μπορει και 30 γκαπυ μεσα και ενα 3λιτρων με καμια 5 με 6 μικρα

Καλα μη παιρνεις παραδειγμα απο κατι τετοια.

Εκει μπορει να γινεται φυσικη αποσυμφορεση.(θανατοι απο τον υπερπληθυσμο και παραλληλα γεννησεις)

Θελεις κατι τετοιο στο ενυδρειο σου?

Οχι εγω θελω το καλο των ψαριων μου οσο μπορω τουλαχιστον...αν βαλω γκαπυ και αρχισουν να γεννανε θα τα δινω σε ανθρωπους με τις καταληλες συνθηκες στα ενυδρεια τους για να τα φιλοξενουν...

Επισης θελω να ρωτησω αν μπορουν να μπουν σκαλαρια με danio rerio γιατι ετσι τα εχει ο πετσοπας μου βεβαια τα εχει σε ενα πολυ μικρο ενυδρειο το κοβω 10 λτ γτ στο υψος ειναι περιπου 25ρκ και στο πλατος πρπ10*10

Επισης θελω να ρωτησω αν μπορουν να μπουν σκαλαρια με danio rerio γιατι ετσι τα εχει ο πετσοπας μου βεβαια τα εχει σε ενα πολυ μικρο ενυδρειο το κοβω 10 λτ γτ στο υψος ειναι περιπου 25ρκ και στο πλατος πρπ10*10

ΕΙναι ιδια κατασταση με τα tetras, συν οτι τα danio θελουν και πιο δροσερο νερο.

Τι να πω τοτε ο πετσοπας μου τα εχει ολα λαθος...εχει χωριστα ενυδρεια αλλα το νερο ειναι ιδιο σε ολα διοτι εχει κατι πραγματακια σαν τρυπες...εχει λιγο χαλια ψαροσυνθεσεις

Δεν εχω δοκιμασει Lemon, αλλα δεν πιστευω οτι ειναι μονο θεμα "διατροφης".

Ειναι βασικα θεμα κυριαρχιας στο χωρο και προστασιας των αυγων ή των μικρων τους. Αλλιως δεν θα χτυπαγαν τα cory (που δεν τα τρωνε), ουτε τα υπολοιπα αγγελοψαρα της ομαδας.

Απλα οταν ειναι μικρο το ψαρι (οπως τα tetras) ή δεν εχει αντοχη (οπως τα αρματωμενα cory) δεν αντεχει την πιεση.

Ανεση χωρου υπηρχε.

ΟΚ το 1.5 μετρο δεν ειναι ανεση, αλλα τουλαχιστον δεν ηταν και το μινιμουμ που δινεται στα προφιλ.

Παρομοιες παρατηρησεις ειχα και με τους δισκους. Αυτοι ηταν πιο αμιληκτοι ομως και δεν δοκιμασα για πολυ τη συγκατοικηση με μικροψαρα, γιατι επρεπε να ανεβασω και θερμοκρασια,

Σε ποιο ειδος μικροψαρα αναφερεσαι. 

Τι να πω τοτε ο πετσοπας μου τα εχει ολα λαθος...εχει χωριστα ενυδρεια αλλα το νερο ειναι ιδιο σε ολα διοτι εχει κατι πραγματακια σαν τρυπες...εχει λιγο χαλια ψαροσυνθεσεις

Ξεχνάς το βασικότερο. . .

Το κατάστημα τα φιλοξενεί προσωρινά μέχρι να τα πουλήσει αλλά εσύ θέλεις να τα φιλοξενήσεις για να τα απολαύσεις . . . ;)

Ναι σωστα τα λες αλλα εχει γκαπυ και σκαλαρια ξερω γω με το ιδιο νερο αλλα σε διαφορετικα ενυδρεια

Cardina tetras

Οι ροδοστομοι δεν πανε με τους δισκους?

Ε δεν αντεχουν και τις ιδιες θερμοκρασιες. Ασε που αν κανουν κανα ντου, τα τρωνε για πλακα.

Ταιριαζουν μονο για την δικια μας τερψη.

Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ε δεν αντεχουν και τις ιδιες θερμοκρασιες. Ασε που αν κανουν κανα ντου, τα τρωνε για πλακα.

Ταιριαζουν μονο για την δικια μας τερψη.

Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Θελεις να πεις οτι εγω που τους εχω τρια χρονια με τους δισκους και κατα διαστηματα εχει τυχη να 

ανεβει η θερμοκρασια 32 και 34 βαθμους και εχουν ζηση ειναι τυχαιο?

Παντος τα τετρα τα εχω χρονια μεσα σε δισκαδικο χωρις να τα πειραξουν οι δισκοι(παρολο που ειχα ζευγαρια με γεννες μεσα)..μαλιστα αυτα τα σκατακια μου φαγαν και μωρα των δισκων μεσα στο ενυδρειο οταν τιποτα δεν πλησιαζε..αντιθετα με τα σκαλαρια που μου χτυπαγαν μεν τους καρδυναλιους αλλα ποτε τους ροδοστομους...και ποτε κανενα απο τα δυο ειδη(δισκοι και σκαλαρια) τα κορυ που ηταν παντα σαν να μην υπηρχαν...και αντιθετα με αλλα ψαρια οπως τα ραμ που απο την στιγμη που ζευγαρωναν τιποτα δεν πλησιαζε..οποτε μπορει απλα να ειναι θεμα ενυδρειου(υπολογιζοντας ολες τις συνθηκες που το αποτελουν) αν δεν μιλαμε για στανταρ συμπεριφορες οπως οτι τα σκαλαρια αργα η γρηγορα καθαριζουν τους καρδυναλιους...οσο για τις θερμοκρασιες τα ψαρια μας εχω την γνωμη οτι εχουν μεταλαχθει μετα απο τοσα χρονια σκλαβιας και αναπαραγωγης σε συνθηκες πολυ πιο ελαστικες απο αυτες που ζουσαν στο φυσικο τους περιβαλλον...

• Like 1

Θελεις να πεις οτι εγω που τους εχω τρια χρονια με τους δισκους και κατα διαστηματα εχει τυχη να 

ανεβει η θερμοκρασια 32 και 34 βαθμους και εχουν ζηση ειναι τυχαιο?

Καλα ρε συ Δημητρη, δεν τα εχεις 30 χρονια, 3 τα εχεις! Βασικα πολλοι το κανουν αλλα μην νομιζεις οτι ειναι και σωστο. Σε βαθος χρονου θα φανει αν ειναι οκ που εκτιθενται σε τετοιες θερμοκρασιες, αν κρατησεις τα ροδοστομα μεχρι να πεθανουν απο φυσικα αιτια! Ακομη και οι δισκοι σε τετοιες θερμοκρασιες την ακουνε!

Απο την αλλη, τι νομιζεις, οτι οι δισκοι ειναι αθωα νωχελικα ψαρακια που δεν αντιδρουν οταν προστατευουν τα αυγα τους; Χαμος και μακελειο γινεται.

Ισως να ειναι τυχαιο και ισως να σου κατσε! Μην βαζεις ομως και το χερι στη φωτια οτι θα κατσει και σε αλλους! Για ρωτα τον panagreco τι απεγινε το κοπαδι των καρδιναλιων που ειχε! 

Παντος τα τετρα τα εχω χρονια μεσα σε δισκαδικο χωρις να τα πειραξουν οι δισκοι(παρολο που ειχα ζευγαρια με γεννες μεσα)..μαλιστα αυτα τα σκατακια μου φαγαν και μωρα των δισκων μεσα στο ενυδρειο οταν τιποτα δεν πλησιαζε..αντιθετα με τα σκαλαρια που μου χτυπαγαν μεν τους καρδυναλιους αλλα ποτε τους ροδοστομους...και ποτε κανενα απο τα δυο ειδη(δισκοι και σκαλαρια) τα κορυ που ηταν παντα σαν να μην υπηρχαν...και αντιθετα με αλλα ψαρια οπως τα ραμ που απο την στιγμη που ζευγαρωναν τιποτα δεν πλησιαζε..οποτε μπορει απλα να ειναι θεμα ενυδρειου(υπολογιζοντας ολες τις συνθηκες που το αποτελουν) αν δεν μιλαμε για στανταρ συμπεριφορες οπως οτι τα σκαλαρια αργα η γρηγορα καθαριζουν τους καρδυναλιους...οσο για τις θερμοκρασιες τα ψαρια μας εχω την γνωμη οτι εχουν μεταλαχθει μετα απο τοσα χρονια σκλαβιας και αναπαραγωγης σε συνθηκες πολυ πιο ελαστικες απο αυτες που ζουσαν στο φυσικο τους περιβαλλον...

Για να μεταλαχθουν τα ζωντανα σε 50- 60 χρονια λιγο δυσκολο! Απλα αυτα που γεννιουνται στην αιχμαλωσια εχουν συνηθησει αλλα νερα απο τα αρχεγονα και παλι αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα γιατι δεν ξερουμε σε βαθος χρονου τι επιπτωσεις εχει αυτη η διαβιωση, εκτος κλιμακας, στον οργανισμο του καθε ψαριου! Ασε που δεν ξερεις και στις φαρμες τι νερο εχει. Αν δηλαδη ειναι απο φυση σκληρο ή μαλακο!

Τωρα οτι το καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο και ο χαρακτηρας των ψαριων διαφερει ειναι το μονο σιγουρο αλλα νομιζω πως στο τελος κυριαρχουν τα ενστικτα και ολα παιρνουν τον δρομο τους!  :bbq:

Για να μεταλαχθουν τα ζωντανα σε 50- 60 χρονια λιγο δυσκολο! Απλα αυτα που γεννιουνται στην αιχμαλωσια εχουν συνηθησει αλλα νερα απο τα αρχεγονα και παλι αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα γιατι δεν ξερουμε σε βαθος χρονου τι επιπτωσεις εχει αυτη η διαβιωση, εκτος κλιμακας, στον οργανισμο του καθε ψαριου! Ασε που δεν ξερεις και στις φαρμες τι νερο εχει. Αν δηλαδη ειναι απο φυση σκληρο ή μαλακο!

Δεν θα συμφωνησω στο θεμα της μεταλαξης!!Δεν θα σου φερω σαν παραδειγμα τα υδριβια γιατι υδριβισμοι υπαρχουν και στην φυση αφηνοντας απεξω πολλα ειδη αφρικανων και ζωοτοκων(οπως τα γκαμπυ,μολλυ,πλατυ κτλ)...ουτε τους δισκους και τα σκαλαρια μας και δεκαδες αλλα ψαρια που θα μπορουσαμε να τα καταταξουμε στις"επιλεκτικες αναπαραγωγες"(ο θεος να τις κανει δηλαδη οταν βλεπω δισκο κιτρινο και σκαλαρι μπλε φωσφοριζε)..Ουτε καν τα χρυσοψαρα που τα χρυσοψαρα που απο γριζο και ασημι φτασαν στο πορτοκαλι και κιτρινο και απο εκει στο σχεδον χρυσο...αλλα πιστευω οτι το παπαγαλοψαρο ειναι τρανταχτο παραδειγμα μεταλαξης χωρις αρχεγονα χαρακτηριστικα και ενστικτα...παντως απο την φυση μιλωντας παντα αν τσακωνες εναν αγριο δισκο και τον πεταγες σε ενυδρειο με πεχα 8 χωρις προσαρμογη πιο πριν και μετα και χωρις συνθηκες που πιαστηκε θα εσκαγε μεσα σε μια βδομαδα...αντιθετα με πολλους του εμποριου κανουμε αυτο ακριβως το πραγμα και ζουν χρονια... αυτο κατα την ταπεινη μου γνωμη που εχουμε "καταφερει" αποτελει αλλιωση των γενετικων χαρακτηριστικων του ψαριου(κοινως μεταλαξη) για δικη μας τερψη..ειναι μεγαλη κουβεντα παντως ενα θεμα μονη της...

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas

Οι επιλεκτικες αναπαραγωγες δεν ειναι μεταλλαξη. Ο υβριδισμος δεν ειναι μεταλλαξη. Το παπαγαλοψαρο δεν ειναι μεταλλαγμενο.

Σαφως αν επιανες ενα αγριο δισκο και τον εριχνες στο ph 8 θα σκαγε. Το ιδιο κι ενας αναπαραγωγης αν απο τον 7, 7-5 τον εριχνες στο 5! Λεγεται οσμωτικο σοκ! Η μαγικη λεξη ειναι "προσαρμογη" ! Αν και να ξερεις, στην φυση εχουν παρατηρηθει δισκοι σε υψηλα ph κατα περιοδους!

Μπορω να σου πω και για αλλα οπως τα μπαλουν και τα φλαουερ χορν...

Το οτι υπαρχουν δισκοι που ζουν σε "καθαρα νερα" με υψηλα πεχα το γνωριζω...

Οσον αφορα την προσαρμογη που στην αναφερα και εγω(ακομα και να την εκανες)

..θα ηταν πολυ δυσκολο να ζησει μετα σε πεχα βρυσης(δεν ειναι στην φυση του εκει χαλαει το πραγμα)...αν και δεν ειμαι σιγουρος αν το αντιστροφο υσχιει...τεσπα ειναι ασχετο θεμα που μπορει καποιος να το ανοιξει αν δεν υπαρχει...

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas
  • Like 1

Καλα ρε συ Δημητρη, δεν τα εχεις 30 χρονια, 3 τα εχεις! Βασικα πολλοι το κανουν αλλα μην νομιζεις οτι ειναι και σωστο. Σε βαθος χρονου θα φανει αν ειναι οκ που εκτιθενται σε τετοιες θερμοκρασιες, αν κρατησεις τα ροδοστομα μεχρι να πεθανουν απο φυσικα αιτια! Ακομη και οι δισκοι σε τετοιες θερμοκρασιες την ακουνε!

Απο την αλλη, τι νομιζεις, οτι οι δισκοι ειναι αθωα νωχελικα ψαρακια που δεν αντιδρουν οταν προστατευουν τα αυγα τους; Χαμος και μακελειο γινεται.

Ισως να ειναι τυχαιο και ισως να σου κατσε! Μην βαζεις ομως και το χερι στη φωτια οτι θα κατσει και σε αλλους! Για ρωτα τον panagreco τι απεγινε το κοπαδι των καρδιναλιων που ειχε! 

Δηλ. ρε Τεο, θα πρεπει να τα δω στα χρονια που λες τις αλλαγες του ψαριου?

Μα ειναι φυσικο αυτο που λες οτι και δισκοι την ακουνε, δεν σου ειπε κανεις το αντιθετο.

Προσεξε τη λες σε αυτο που σου εχω επισημανει, αναιρει αυτο που ισχυριζεσαι.

Δηλ. ρε Τεο, θα πρεπει να τα δω στα χρονια που λες τις αλλαγες του ψαριου?

Μα ειναι φυσικο αυτο που λες οτι και δισκοι την ακουνε, δεν σου ειπε κανεις το αντιθετο.

Προσεξε τη λες σε αυτο που σου εχω επισημανει, αναιρει αυτο που ισχυριζεσαι.

Mιλας με γριφους γεροντα!

Μην μπερδευεις τι απανταω στον σπιθα και τι σε σενα!

Τι ακριβως αναιρει αυτο που λεω, οτι οι δισκοι δεν ειναι αθωα νωχελικα ψαρακια και οτι προστατευουν τα αυγα τους;

Ολα τα ψαρια (ιδιου ειδους) δεν ειναι ιδια.

Ιδιως αυτα που ειναι εκτροφης συγκριτικα με τα "αγρια" (wild form)

Ρωτηθηκα για τo ποια tetras εβαλα με δισκους. Ηταν καρδιναλιοι. Δεν δοκιμασα ροδοστομους με δισκους.
Στους "κανονικους"* καρδιναλιους λοιπον, δικαιολογουνται απωλειες απο τη θερμοκρασια μετα τους 29-30C

πηγη: απο επιστημονικη μελετη και πειραματα που βρηκα μαλιστα το λινκ καπου εδω στο φορουμ  table2 http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672008000400023&lng=en&nrm=iso

Στους 29C υπηρχαν 2,5% απωλειες

Στους 31C, 25% απωλειες

Στους 33C 63% απωλειες

Και στους 35C 100% απωλειες

Τα ειχα στους 29 (ηδη στο οριο) και δεν προλαβα καν να δοκιμασω να παω στους 31C που ηθελα, γιατι ειχε αρχισει ηδη η "εκκαθαριση"  (μονο θανατωση ακαριαια, με αποτομο χτυπημα, και χωρις να τα τρωνε μετα) μπροστα μου (εξακριβωμενη αιτια δηλαδη). Ισως δεν θα το καταλαβαινα αλλιως, γιατι δεν τους αφησαν εμφανη σημαδια. Θα μπορουσα να υποθεσω οτι ηταν και απο τη θερμοκρασια.

* "κανονικους" ας πουμε ακομα και τους εκτροφης random breeding (τυχαιας αναπαραγωγης - το πιο σύνηθες σε τοσο μικρα ψαρια), που ειναι κοντα στους αγριους.

Δεν ξερει κανεις σε τι διαφοροποιησεις (και οχι μονο στα ψαρια) μπορει να φτασει μια επιλεκτικη (και οχι τυχαια) αναπαραγωγη και μαλιστα σχετικα πολυ γρηγορα (βαση του κυκλου αναπαραγωγης αυτων των ειδων).

Έγινε επεξεργασία - Jimi
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...