Jump to content

Θελω να μαθω απο τους εμπειρους

Recommended Posts

Καλησπερα καταρχην θα ηθελα να ρωτησω τους εμπειρους ποια μικρα ψαρακια (σε μεγεθος γκαπυ)μπορουν να μπουν με τα αγγελοψαρα...ευχαριστω εκ των προτερων

Τα αγγελοψαρα ειναι σαρκοφαγες (κυριως) κιχλιδες και τα μικρα ψαρακια ενδεχεται να γινουν μεζες.

Δεν γινεται παντα βεβαια αυτο, αλλα δεν το ξερεις πριν το εξακριβωσεις με τα ματια σου.

Μερικες φορες δεν ασχολουνται μαζι τους, οπως πχ αν τα μικρα ψαρια ειχαν μπει στο ενυδρειο πριν τα αγγελοψαρα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι αν βαλεις καινουρια μικρα ψαρακια, αυτα θα ειναι ασφαλη.

Εχει συμβει να μη πειραζουν τα παλια ψαρακια και να φανε τα καινουρια μονο.

Ουτε ειναι σιγουρο αν αυτη η ηρεμη συμπεριφορα με τα παλια θα κρατησει για παντα. Πχ αν πανε να αναπαραχθουν τα αγγελοψαρα, ως κιχλιδες θα προστατεψουν τα μικρα τους, και οτι πλησιαζει θα δεχεται επιθεση.

Εχει συμβει η εκκαθαριση των μικροψαρων, να γινει λιγο πριν ξεκινησει η αναπαραγωγη. Ουτε καν περιμεναν να δουν αν θα τους πειραξουν τα αυγα (πολλα μικροψαρα οπως τα Tetra, που ζουν σε συνθηκες αγγελοψαρων, ειναι εξαιρετικοι κυνηγοι αυγων).

Συνηθως, τα corydoras που κινουνται στο βυθο, ειναι πιο αποδεκτα απο τα αγγελοψαρα, αν και εχω δει να μην πειραζουν tetras που κολυμπαγαν διπλα τους, ενω εριχναν κατακεφαλες απο πανω στα cory.

Γενικοτερα δεν μπορεις να εχεις εμπιστοσυνη για ηρεμη συμβισωση στις κιχλιδες.

Οι νανοκιχλιδες ειναι επισης στιβαρα ψαρια και εξυπνα (σαν κιχλιδες κι αυτα) για να μπορουν να συμβιωσουν με αγγελοψαρα, αλλα δεν ειναι το "κοπαδακι" που σκεφτεται καποιος να εχει μαζι με τα αγγελοψαρα, αφου τις διατηρουμε συνηθως σε ζευγαρι. Τα Bolivian ram πανε σε ομαδουλα, αλλα δεν τα λες κοπαδακι.

ΥΓ Με ξεχναμε οτι χρειαζεται και ακομα μεγαλυτερο ενυδρειο οταν βαζεις κι αλλα ψαρια και οτι τα αγγελοψαρα εχουν  παρομοιες απαιτησεις με τους δισκους, απλα με λιγη πιο χαμηλη θερμοκρασια μονο.

Τα διατηρουμε σε αριθμο 8+ και 40-50 λιτρα νερο για καθε ατομο (για να μη  εχουμε κουραστικη συντηρηση ενυδρειου)

Έγινε επεξεργασία - Jimi
  • Like 1

+1

Με καλυψες πληρως.

Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Φίλε Jimi ποια τέτρα έχει εμπειρία σε σχέση με την συμβίωση τους με αγγελόψαρα, ή για ποιά έχεις ακούσει δυσάρεστα αποτελέσματα;

Εχω δοκιμασει με ροδοστομους και καρδιναλιους σε 3 διαφορετικα ενυδρεια με διαφορετικα αγγελοψαρα. Εκτροφης στο ενα, F1 Manacapuru στο αλλο και F1 Peru στο αλλο.

Τα εκτροφης εφαγαν τα νεα κοπαδοψαρα και οχι τα παλια. Τα Μanacapuru μονο οταν αναπαραχθηκαν και τα Peru τα εβαζαν με τα cory και οχι με τα tetra,

Τυχαιο πιστευω, αλλα το αναφερω.

Τα τέτρα που αναφέρεις έχουν αυτό το μακρουλό σχήμα. Υπάρχουν όμως και τέτρα με πιο πεπλατυσμένο σχήμα. πχ τα lemon tetra. Πιστεύεις θα είχαν και αυτά πρόβλημα ή δεν αποτελούν τροφική επιλογή τους;

Αυτό που αναφέρεις για την "σφαγή" στην περίοδο αναπαραγωγής μάλλον οφείλεται στην έλλειψη χώρου και όχι στη σχέση θηρευτή θηράματος.

Επισης και οι νανoκιχλιδες ειναι απροβλεπετες,

Πχ ενα απο τα ειδη που εχω δοκιμασει με αγγελοψαρα, tetras Και cory, ηταν ενα ζευγαρι νανοκιχλιδες Laetacara curviceps, που θεωρουνται οι πιο ειρηνικες και το αποτελεσμα ηταν οταν γεννησαν, να κυνηγανε και τα αγγελοψαρα εκτος απο τα tetras και τα cory.

1.5 μετρο το ενυδρειο και στο μισο ηταν οι νανοκιχλιδες και στο αλλο μισο, ολα τα αλλα ψαρια.

Oυτε τα bolivian ram κολλοσανε με τα αγγελοψαρα, ουτε τα german ram, ουτε τα dicrossus., Τα cory ειναι αρματωμενα και δεν καταλαβαιναν απο φαπες. Εχασα μονο 2-3 απο τα νεοεισερχομενα και 2-3 απο την εκκαθαριση πριν την γεννα. Τα υπολοιπα τα προλαβα και τα εβγαλα.

Γενικα γινοταν ενας χαμος ομως, τα tetras μπορει να μη τα πειραζαν αλλα δεν τα εβλεπα να εχουν kai τη φυσιολογικη συμπεριφορα που εχουν οταν ειναι χωρις την παρουσια κιχλιδων.

Tο αποτελεσμα τελικα ηταν, και για πιο ευκολη συντηρηση, να διατηρω species tanks (χωρις "γρανιτουρες" κοπαδακια)

Έγινε επεξεργασία - Jimi

Τα τέτρα που αναφέρεις έχουν αυτό το μακρουλό σχήμα. Υπάρχουν όμως και τέτρα με πιο πεπλατυσμένο σχήμα. πχ τα lemon tetra. Πιστεύεις θα είχαν και αυτά πρόβλημα ή δεν αποτελούν τροφική επιλογή τους;

Αυτό που αναφέρεις για την "σφαγή" στην περίοδο αναπαραγωγής μάλλον οφείλεται στην έλλειψη χώρου και όχι στη σχέση θηρευτή θηράματος.

Δεν εχω δοκιμασει Lemon, αλλα δεν πιστευω οτι ειναι μονο θεμα "διατροφης".

Ειναι βασικα θεμα κυριαρχιας στο χωρο και προστασιας των αυγων ή των μικρων τους. Αλλιως δεν θα χτυπαγαν τα cory (που δεν τα τρωνε), ουτε τα υπολοιπα αγγελοψαρα της ομαδας.

Απλα οταν ειναι μικρο το ψαρι (οπως τα tetras) ή δεν εχει αντοχη (οπως τα αρματωμενα cory) δεν αντεχει την πιεση.

Ανεση χωρου υπηρχε.

ΟΚ το 1.5 μετρο δεν ειναι ανεση, αλλα τουλαχιστον δεν ηταν και το μινιμουμ που δινεται στα προφιλ.

Παρομοιες παρατηρησεις ειχα και με τους δισκους. Αυτοι ηταν πιο αμιληκτοι ομως και δεν δοκιμασα για πολυ τη συγκατοικηση με μικροψαρα, γιατι επρεπε να ανεβασω και θερμοκρασια,

Έγινε επεξεργασία - Jimi

Δεν εχω δοκιμασει Lemon, αλλα δεν πιστευω οτι ειναι μονο θεμα "διατροφης".

Ειναι βασικα θεμα κυριαρχιας στο χωρο και προστασιας των αυγων ή των μικρων τους. Αλλιως δεν θα χτυπαγαν τα cory (που δεν τα τρωνε), ουτε τα υπολοιπα αγγελοψαρα της ομαδας.

Απλα οταν ειναι μικρο το ψαρι (οπως τα tetras) ή δεν εχει αντοχη (οπως τα αρματωμενα cory) δεν αντεχει την πιεση.

Ανεση χωρου υπηρχε.

ΟΚ το 1.5 μετρο δεν ειναι ανεση, αλλα τουλαχιστον δεν ηταν και το μινιμουμ που δινεται στα προφιλ.

Παρομοιες παρατηρησεις ειχα και με τους δισκους. Αυτοι ηταν πιο αμιληκτοι ομως και δεν δοκιμασα για πολυ τη συγκατοικηση με μικροψαρα, γιατι επρεπε να ανεβασω και θερμοκρασια,

Σε ποιο ειδος μικροψαρα αναφερεσαι. 

Τα αγκελοψαρα θα τα βαλεις στο 200αρη και σε τη αριθμο σκεφτεσαι?

Ροδοστομοι καρδιναλιοι και νεον ειναι απο τα πιο ευκολα θηραματα για τα σκαλαρια. Αλλα τετρα πιο πεπλατυσμενα η πιο τσαμπουκαλεμενα οπως τα σερπα ισως να μην ειναι ευκολη λεια αλλα τα βλεπεις συνεχεια μαζεμενα και τρομαγμενα.

Δυσκολα μικροψαρα τα βγαζουν περα με κιχλιδες και ποσο μαλλον με μεγαλες κιχλιδες.

Με μικρες κιχλιδες οπως τα βολιβιανα εχω δει απιθανο κυνηγητο σε κορυντορας και σε σκαλαρια και σε τετρα. Ροδοστομα και σερπα συγκεκριμενα.

Τα δικα μου manacapuru οταν εχουν γεννα περισσοτερο σκωτονονται μεταξυ τους. Φυλανε τα αυγα βεβαια απο τους λαιμαργους ροδοστομους και καρδιναλιους αλλα δεν τα κυνηγανε για να τα σκοτωσουν. Τα κορυ απλα ειναι σαν να μην υπαρχουν.

Ενοειτε οτι θα μπορουσα να βαλω νανοκυχλιδες ή κορυ??γιατι και οι νανοκυχλιδες ειναι απο τα αγαπημενα μου αλλα τα κορυ νομιζω οτι δεν μπορω να τα κρατησω πολυ καιρο ζωντανα γιατι ειχα καποτε ενα και εζησε μια βδομαδα

Τι βυθο εχεις; και τα κορυ θελουν και κοπαδι. Αν τα εχεις σωστα δεν εχουν θεμα.

Βασικα, τα σκαλαρια σε ποσα λιτρα τα εχεις;

Βασικα δεν σκεφτομαι να βαλω διοτι το ενα μου ψωφισε προχθες και εχω 1 ακομη μονο και 2 μικρα που δεν ξερω τι ειναι σε 54λ μονο...μακαρι να μπορουσα να τα χω σε μεγαλυτερο αλλα το οικονομικο δεν μας αφηνει

Σε 54 λιτρα εχεις 3 σκαλαρια; φυσικα πιστευω πως γνωριζεις οτι δεν χωρανε.

Οχι σε 54 εχω ενα σκαλαρι και κατι αλλα ψαρακια μικρα που στο πετ σοπ δεν μου ειπαν πως τα λενε

Μηπως αν σας στειλω φωτο απο κεινα τα ψαρακια βοηθηθειτε??

Δεν μπορω νε τιποτα να τα βγαλω γιατι δεν καθονται...λοιπον ειναι γυρω στα 3 εκ. Ειναι γκρι γυρω απο τα ματια τους κοκκινα και με μαυρη ουρα(εκει που αρχιζει η ουρα απο το σωμα εχει μια ασπρη γραμη)

Δεν μπορω νε τιποτα να τα βγαλω γιατι δεν καθονται...λοιπον ειναι γυρω στα 3 εκ. Ειναι γκρι γυρω απο τα ματια τους κοκκινα και με μαυρη ουρα(εκει που αρχιζει η ουρα απο το σωμα εχει μια ασπρη γραμη)

http://www.seriouslyfish.com/species/moenkhausia-sanctaefilomenae/

Έγινε επεξεργασία - Jimi

Ναι αυτα ακριβως ειναι και μου ειχε πει στο πετ οτι τεριαζουν...λοιπον ειναι 1σκαλαρι και 2 τετοια δυστυχως σε 54 λτ μονο

Το ενυδρειο δεν κανει για σκαλαρια.

Το red eye δεν ειναι απολυτως συμβατο στη θερμοκρασια με σκαλαρια.

Τα red eye ενδεχεται (ιδιως αν δεν ειναι σε κανονικη ομαδα) να τσιμπουν τα πτερυγια των σκαλαριων.

Νομιζω πως καλυτερο θα ηταν να δωσεις το σκαλαρι και να φτιαξεις το ενυδρειο για μια ομαδα red eye.

Έγινε επεξεργασία - Jimi

Εγω τωρα αν ειναι να τα δωσω θα τα δωσω ολα για να βαλω γκαπυ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...