Jump to content

koi pond και οξυγόνο

Recommended Posts

καλησπέρα στην παρέα καινούριος με τα koi και προσπαθώ να μάθω,Έχω μια πλαστική λιμνούλα (300L) εδώ στην Γερμανία και προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο για τα koi μου (6 σε αριθμό). δεν γνωρίζω και πολλά ,οπότε νομίζω κάτι κατάφερα με τα φίλτρα και τα φυτά , η απορία μου είναι ,χρειάζονται αντλία οξυγόνου τα ψαράκια μου η αρκεί ο καταρράκτης που έφτιαξα που φαίνεται στο βίντεο ;
https://goo.gl/photos/z1tEm8nb3XcbVPus9
https://goo.gl/photos/juRPvYPRsYQWuAYA8

Δεν ειναι ελάχιστα τα λίτρα της λιμνούλας για τα koi; Αυτα γίνονται θηρία, πως θα ζήσουν εκεί μέσα; Γιατι δε βάζεις χρυσόψαρα;; Η γάτα δεν ειναι επικίνδυνη εκεί να τα αρπάξει;

η γάτα δεν είναι κίνδυνος . όσο για τα λίτρα θέλω να φτιάξω μεγαλύτερη λίμνη, άσε που γνώριζα ότι μεγαλώνουν ανάλογα το μέγεθος τις λίμνης (μέχρι που διάβασα ένα σχετικό  post εδώ) . χώρο έχω σκοπό να δώσω στα ψάρια μιας και λάτρεψα τα koi ,οξυγόνο δεν ξέρω αν χρειάζονται .είμαι αρχάριος και βλέποντας σε άλλα ενίδρυα αντλίες αέρα αναρωτήθηκα να χρειάζεται και στα δικά μου.

Καλησπέρα Μπάμπη,

κατ' αρχήν φαίνεται ότι τα αγαπάς τα ψάρια σου γιατι θέλεις να τους φτιάξεις μια λίμνη για τα μέτρα τους :)

Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτή την λίμνη είναι πολύ όμορφη , κράτησε την όταν φτιάξεις μεγαλύτερη και βάλε σε αυτή χρυσόψαρα . Σχετικά με το οξυγόνο , ναι τα Κόι χρειάζονται (αεραντλία) οξυγόνο και όσο πιο αυξημένη η θερμοκρασία τόσο περισσότερο είναι το οξυγόνο που χρειάζονται , βέβαια επειδή έχεις κατασκευάσει καταράκτη και το νερό έχει ανατάραξη , έχεις μια Αλφα οξυγόνωση αλλά αν θέλεις να βάλεις μια αεραντλία καλό θα τους κάνεις .

Πόσο καιρό έχεις την Λίμνη σου και τι βάθος έχει , δεν σου παγώνει στην Γερμανία ?

Οι γάτες είναι "παρεξηγημένες"  και έγω έχω 10 , και έχω και Κοι και χρυσόψαρα , τους έχει βγεί το όνομα :)

Στην 1η μου λίμνη (800λτ) είχα 2 κοι και καταρράκτη. Τον επόμενο χρόνο τα είδα υποτονικά και τους αγόρασα μια δυνατή αεραντλία για ενυδρείο. Τον επόμενο χρόνο πάλι υποτονικά και αναγκάστηκα να τους πάρω μια αεραντλία 70λτ/λεπτό.... Μεγάλωσα την λίμνη και αγόρασα και άλλα ΚΟΙ... Τα συμπεράσματα δικά σου.

Υ.Γ. Πολύ ωραία η λιμνούλα σου.

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια .η λίμνη είναι περίπου 50 πόντους βάθος και δεν την έχω δει ακόμα σε χειμώνα μιας και την κληρονόμησα όταν αγόρασα το σπίτι πριν 9 μήνες, ήταν παρατημένη κάτω από τα δέντρα μέσα στο χώμα , χωρίς φίλτρο γεμάτο φύλα και μαύρο νερό ,παρόλα αυτά εκεί μέσα ζούσαν 2 koi ,τα ανακάλυψα όταν ήρθε η ώρα να την καθαρίσω και να την αξιοποιήσω και τα αγάπησα .Πολύ ανθεκτικά αυτά τα ψάρια !

οπότε επόμενο βήμα αεραντλία ,μεθεπόμενο μάλλον καλοριφέρ για το χειμώνα .     

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια .η λίμνη είναι περίπου 50 πόντους βάθος και δεν την έχω δει ακόμα σε χειμώνα μιας και την κληρονόμησα όταν αγόρασα το σπίτι πριν 9 μήνες, ήταν παρατημένη κάτω από τα δέντρα μέσα στο χώμα , χωρίς φίλτρο γεμάτο φύλα και μαύρο νερό ,παρόλα αυτά εκεί μέσα ζούσαν 2 koi ,τα ανακάλυψα όταν ήρθε η ώρα να την καθαρίσω και να την αξιοποιήσω και τα αγάπησα .Πολύ ανθεκτικά αυτά τα ψάρια !

οπότε επόμενο βήμα αεραντλία ,μεθεπόμενο μάλλον καλοριφέρ για το χειμώνα .     

Μπάμπη Καλησπέρα ,

ξέρεις πόσο καιρό ήταν τα ψάρια εκεί όταν αγόρασες το σπίτι?? Σε ρωτάω γιατι 50 πόντους είναι πολύ λίγο το βάθος θα έχεις πρόβλημα το χειμώνα και μπορεί να χάσεις τα ψάρια.... Καλά θα κάνεις να βάλεις 1 θερμοστάτη τον χειμώνα πέρα απο την αεραντλία και ξεκίνα να κάνεις σχέδια που θα φτιάξεις μια λίμνη για τα μέτρα τους , στον όμορφό σου κήπο.

Είσαι τυχερός γιατι στην Γερμανια βρίσκεις τα πάντα για να κατασκευάσεις την Λίμνη σου , εγώ όλα απο εκεί τα παρήγγειλα . Δες αν θέλεις την δικιά μου .

http://www.aquazone.gr/forums/topic/101099-%CF%84%CE%B1-koi-%CE%BC%CE%BF%CF%85-8-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC/

Καλησπέρα ,δεν γνωρίζω τίποτα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη . Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τα koi και πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει σε θερμοκρασία χωρίς να έχουν πρόβλημα τα ψάρια ?
αεραντλία πήρα σήμερα 2 μικρές (δεν είχε μεγάλη  στο μαγαζί που πήγα ,από δευτέρα ψάχνω αλλού) .
Είμαι τυχερός που μένω Γερμανία αλλά ποιο τυχερός που η δουλειά μου είναι διαμόρφωση εξωτερικού χώρου ,δεν πλήρωσα τίποτα για τα υλικά και τα έχω και στα πόδια μου :)

πανέμορφη και η δικιά σου λίμνη . Με άρεσε και η ιδέα σου να κρατήσω αυτήν για χρυσόψαρα και να κάνω άλλη για koi ,είχα σκοπό απλά να μεγαλώσω την υπάρχον . 
Ευχαριστώ .

Σε ευχαριστώ Μπάμπη !! Την καλύτερη δουλειά έχεις :)

Τα Κόι είναι ψάρια κρύου νερού , οι Ιδανικες θερμοκρασίες για να ζούνε (όπως πρεπει) είναι απο 15-25 ° C . Είναι ανθεκτικά στο κρύο αλλά ο οργανισμός τους επιβαρύνεται όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω απο 10 ° C και μείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα . Κάτω απο 15 ° C σταματάμε να ταϊζουμε ο οργανισμός τους πέφτει σε καταστολή τα ψάρια κινούνται πιο αργά και τα χρώματα τους τον χειμώνα είναι πιο έντονα σε αυτές τις θερμοκρασίες (κάτω απο 15 ° C )είναι πιο ευαίσθητα στα βλαβερά βακτηρίδια.  Επίσης τον χειμώνα ανέβασε την αντλία του νερού όσο πιο πάνω μπορείς για να μένει πιο κάτω το νερό σε μια σταθερή θερμοκρασία , τωρα αυτο κατα πόσο είναι εφικτό στους 50 πόντους , δεν ξέρω...

Για να μην πιάνει το νερό σου τέτοιες θερμοκρασίες μια λίμνη για Κόι θέλει μεγάλο βάθος , η δικια μου π.χ. έχει βάθος 1,80 και μένω στην βόρεια Ελλάδα και πάλι είχα 2 μήνες κάτω απο 10° C και έβαλα θερμοστάτη. Έχω δεί πολλούς στην Γερμανία που έχουνε Κοι και κατασκευάζουν "κάλυμμα" με πολυκαρβονικά φύλλα για να προστατέψουν τα ψάρια τους ή βάζουν θερμοστάτη .

Ανάλογα προβλήματα έχουν και αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 25 ° C αλλά στην Γερμανία δεν νομίζω .... εμένα το μέγιστο που έχει φτάσει είναι 27° C. 

Επιπρόσθετα να σου πώ ότι μια αντλία για λίμνη με Κοι πρεπει να κυκλοφορεί μιαμιση φορά το νερό της λίμνης την ώρα δηλαδή στην δική σου περίπτωση 450 λίτρα την ώρα . 

Ελπίζω να βοήθησα :)

Προτεραιότητα σου πρέπει να είναι μια μεγαλύτερη λίμνη. Είναι πολύ μικρό το βάθος αλλά και λίγα τα λίτρα για αυτά τα ψάρια. Βάθος όχι λιγότερο από 1 μέτρο. Όσο ποιο βαθιά είναι η λίμνη τόσο ποιο πολύ ζέστη θα κρατάει στον πυθμένα. Με αυτόν τον τρόπο να μπορείς να αποφύγεις και τον θερμοστάτη. 

Προσωπικά δεν έχει παγώσει ποτέ η λίμνη μου. Αυτό που έχω διαβάσει σε ξένα σιτε είναι ότι αν η επιφάνεια έχει 0C στο 1μ βάθος μπορεί να έχει 4C (φαινόμενο της γεωθερμίας).

Υ.Γ. Τι θερμοκρασία έχει τώρα η λίμνη σου?

ευχαριστώ για τις πληροφορίες .Αρτεμισία ενημερώθηκα εδώ πέρα (όχι από επαγκελματιες) ότι 90 cm βάθος φτάνουν για να μην παγώσει το νερό .
για το ανέβασμα τής αντλίας έχω δει και κάνω και εγώ το να δουλεύω το φίλτρο μόνο μέρα (12 ώρες με χρονωδιακοπτη ) δεν ξέρω αν είναι σωστό αλλά από την αρχή έτσι το έχω .

Aliens δεν έχω μετρήσει ακόμα (ετοιμάζω καταγραφικό θερμοκρασίας, ηλιοφάνειας, και αυτοματισμό τροφής νερού  και ίσως έξτρα μετρήσεις (arduino) )
Δεν έχουμε και τόσο κρύο εδώ πάνω απλά άστατο καιρώ, προς το παρών .

Καλως ήρθες φίλε μου και απο εμένα.

Οπως σωστα σου είπαν τα παιδιά πριν, τα 6 ΚΟΙ είναι υπερβολκα πολλά για 300 λίτρα, και αν συγκρίνω με το δικό μου το 300αρι που έχω 8 χρυσόψαρα (4 comet / 4 funcy), γομαρακια, το μεγάλο μου είναι 32 εκατοστά, αυτη τη περίοδο κάνω 3 φορες την εβδομάδα αλλαγές, τουλαχισον γίνονται αυτόματα, εσυ θα θες το λάστιχο να είναι μόνιμα μέσα και να βάζει νερό. Στη συγκεκριμμένη λιμνούλα μπορείς να έχεις μέχρι 4 χρυσόψαρα και όχι funcy λογω χαμηλων θερμοκρασιων, μετά όσο πιο πολλά βάζεις τόσο πιο πολλές και πιο μεγαλες αλλαγες θα πρεπει να κανεις

• Like 1

Τα 3 πόδια (90 εκατοστά) θα είναι το ελάχιστο βάθος που θα μπορείς να έχεις. Όσο ποιο βαθιά τόσο ποιο ζεστά.

Ίδη τα φίλτρα σου είναι μικρά για ΚΟΙ. Γενικώς τα φίλτρα πρέπει να δουλεύουν 24/7. Ιδικά αν το 12ωρο που δεν το δουλεύεις το φίλτρο δεν κρατάει καθόλου νερό μέσα του, όλα τα βακτήρια που δημιουργήθηκαν το 1ο 12ωρο θα πεθαίνουν το 2ο 12ωρο που θα το έχεις κλειστό. Δώρο άδωρο... 

Έχουν ασχοληθεί και άλλοι σε αυτό το φόρουμ με arduino και ενυδρεία. Θα ήθελα να το δω σε λίμνη με μια αναλυτική παρουσίαση για να το κάνουμε και εμείς :)

• Like 2

το φίλτρο μου κρατάει πάντα νερό μέσα (με βαλβίδα ρύθμισης ροής ,παράκαμψη και καθαρισμού (πετάει την βρομιά σε τρίτη έξοδο) ) 
μετράω το νερό με ένα τεστ (6 μετρήσεις ) και πάντα μου βγαίνει στα λογικά πλαίσια, υπόψιν εδώ το νερό βρύσης δεν έχει χλώριο η οτιδήποτε άλλο χημικό που προσθέτει άνθρωπος.  Να ρωτήσω 60L φίλτρο με 2 λάμπες UV είναι μικρο για 300 L  ? η αντλία είναι η 1000l/h ή 2000l/h δεν θυμάμαι. επίσης  2 αεραντλίες 50l/h και 80l/h  .
μην με τρομάζετε γιατί το νερό το βλέπω καθαρό, όταν βρω χρόνο θα κάνω ένα υποβρύχιο βίντεο.

για ποιο πολλά λίτρα λίμνης είναι στο πρόγραμμα φυσικά .
για το arduino όταν με το καλό το τελειώσω θα κάνω παρουσίαση  .

το φίλτρο (photo) 

https://goo.gl/photos/Vb3bBizwxsaKbqeb9

Πάλι καλά που κρατάει νερό, αλλιώς θα είχες μεγάλο θέμα. Απλώς τώρα υπολειτουργεί. Κανονικά πρέπει να το αφήσεις 24/7.

Φίλτρο , UV, αντλία , αεραντλία τούμπανο για 300L λίμνη !!! Ρε μπράβο, UV σε τέτοια λίμνη. Μήπως ξέρεις πόσο Watt? Αυτές συνήθως θέλουν αλλαγή ανά 6 μήνες ( ? ).

Από την άλλη αυτός ο εξοπλισμός για ΚΟΙ είναι πολύ μικρός. Ίσως τώρα που είναι μικρά να σου φαίνεται μια χαρά, αλλά όσο μεγαλώνουν τόσο ποιο πολλές ανάγκες θα έχουν.

Βγάλε και μια φωτογραφία τα ψάρια σου να τα χαρούμε.

Clear Water Doesn't Always Mean Clean water.

UV η μια είναι 11w μέσα στο φίλτρο (1 μήνα )  και η άλλη 18w (2 μήνες) γλίτωσα από την αιωρούμενη άλγη 
Έβαλα θερμόμετρο και κρύωσα 15 βαθμούς και έχουμε καλό καιρό  .μάλλον πάμε και καλοριφέρ. 

post-61341-0-54903400-1443877232_thumb.jpg

post-61341-0-65219700-1443877320_thumb.jpg

post-61341-0-38764300-1443877336_thumb.jpg

Μπράβο Μπάμπη πολύ όμορφα , να τα χαίρεσαι και με το καλό να κάνεις και μεγαλύτερη :) τότε να δείς πόσο θα τα χαρείς ;) γιατί όσο δεν έχουν τον ανάλογο χώρο δεν μεγαλώνουν .... Τα Κόι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους γίνονται 25 εκατοστά !!!

Οι UV κάνουν σούπερ δουλειά συμφωνώ .

• 2 weeks later...

έβαλα θερμοστάτη πριν 3 ώρες ,κατέβηκα πριν λίγο να δω αν όλα είναι καλά .τα ψάρια ήταν μαζεμένα στον θερμοστάτη ,μου θύμισαν εμένα όταν γυρνάω από την δουλειά . "καλοριφέρ" ένα για 600L 300 watt και το έβαλα στους 18 βαθμούς  .

Θερμοκρασια νερου-περιβαλλοντος?

Τι σε κανει να πιστευεις οτι απλα δεν εξερευνουν το καινουριο τους gadet??

Σε κάποια φόρουμ στο εξωτερικό διάβαζα ότι όταν πιάνει πάγο η επιφάνεια της λίμνη, ανοίγουν μια τρύπα και βγάζουν λίγο νερό. Με αυτό τον τρόπο δεν εφάπτεται το νερό με τον πάγο. Αυτό βοηθάει και στην οξυγόνωση του νερού.

Πάντως με θερμοκρασία νερού 10C δεν θα τους έβαζα από τώρα θερμοστάτη. Ιδικά αν το βάζεις στους 18C θα σου καίει πολύ ρεύμα. Ίσως μόνο το βράδυ που μπορεί να πέφτει και άλλο η θερμοκρασία.

Περιμένω ως και πώς να ανοίξεις ένα καινούργιο θέμα για να μας παρουσιάσεις την λίμνη που θα ετοιμάσεις.

Σε κάποια φόρουμ στο εξωτερικό διάβαζα ότι όταν πιάνει πάγο η επιφάνεια της λίμνη, ανοίγουν μια τρύπα και βγάζουν λίγο νερό. Με αυτό τον τρόπο δεν εφάπτεται το νερό με τον πάγο. Αυτό βοηθάει και στην οξυγόνωση του νερού.

Πάντως με θερμοκρασία νερού 10C δεν θα τους έβαζα από τώρα θερμοστάτη. Ιδικά αν το βάζεις στους 18C θα σου καίει πολύ ρεύμα. Ίσως μόνο το βράδυ που μπορεί να πέφτει και άλλο η θερμοκρασία.

Περιμένω ως και πώς να ανοίξεις ένα καινούργιο θέμα για να μας παρουσιάσεις την λίμνη που θα ετοιμάσεις.

Ασε βρε τον άνθρωπο να βάλει θερμοστάτη :) Καλό τους κάνει , εδώ έβαλα εγώ στην μικρή απο εχθές έχω και 2 Κόι να μεγαλώσω :)

Το πρωι πήγα να τα δώ και ήταν όλα πάνω στον θερμοστάτη και χουχουλιάζανε :)

Αυτό με την τρύπα έχεις δίκαιο , ειδικά αν είναι όλη καλυμμένη απο πάγο , όπως και δήποτε . Το θέμα είναι πώς ανοίγεις τρύπα ??

Αντε Μπάμπη να φτιάξει ο καιρός να φτιάξεις μεγαλύτερη να σε βλέπουμε να ζηλεύουμε , με την καλή την έννοια εεεε ;)

Κρύωσα με τις θερμοκρασίες ...

Έγινε επεξεργασία - Artemisia Kou

Τρύπα σίγουρα όχι με το σφυρί. . . :P

Για τι πάχος πάγου μιλάμε ??

Αν ακουμπήσεις πχ ένα μπρίκι καυτό με νερό δεν θα ανοίξει ή με ένα φλόγιστρο ??

• Like 1

Τρύπα σίγουρα όχι με το σφυρί. . . :P

Για τι πάχος πάγου μιλάμε ??

Αν ακουμπήσεις πχ ένα μπρίκι καυτό με νερό δεν θα ανοίξει ή με ένα φλόγιστρο ??

Έλα βρε Βασίλη :)

Δεν έχει σημασία το πάχος του πάγου απλά πρεπει να ανοίξεις τρύπα για να φευγουν τα αέρια απο την Λίμνη αλλιώς πάνε τα ψάρια .... για αυτο βάζουμε aerator ;) για να μην βαράμε με το σφυρί ;)

Είχα δεί έναν τρελό στο youtube που έκοβε τον πάγο με αλυσοπρίονο στην λίμνη του .... εγω θα πήγαινα με το τιρμπουσον :) χαχαχχαχα

Πέρα απο την πλάκα τα Κόι χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...