John_61266 23 Σεπτεμβρίου 2015 #1 Share 23 Σεπτεμβρίου 2015 Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια κοινωνικού ενυδρείου με φυτά έχω καταλήξει να δημιουργήσω ένα με χρυσόψαρα ή κιχλίδες με περισσότερο να κλείνω στα χρυσόψαρα σαν πιο συμβατά με το επίπεδο της πρακτικής μου εμπειρίας μιας και είμαι αρχάριος. Και λέω πρακτική γιατί όσο θεωρητική και να έχεις αντιμετωπίζεις θέματα τέτοια που χωρίς πρακτική γνώση/εμπειρία δεν μπορείς να επιλύσεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του ενυδρείου σου να βασανίζονται. Εάν είναι λάθος η παραπάνω σκέψη διορθώστε με και ίσως να με "τρομάζει", λαθεμένα, η ιδέα για τις κιχλίδες όπου με σωστό σχεδιασμό και βοήθεια από εσάς στις ερωτήσεις-απορίες μου να μπορώ να υλοποιήσω. Από την αρθρογραφία εδώ αλλά και από ότι έχω διαβάσει από βιβλία/διαδίκτυο στον αρχάριο ταιριάζουν περισσότερο τα χρυσόψαρα. Επίσης έχει λιγότερο κόστος η διατήρηση ενός υγιέστατου ενυδρείου με χρυσόψαρα παρά με κιχλίδες. Είναι έτσι; Ρωτώ γιατί το κόστος, για μένα, είναι βασικός παράγοντας για την τελική μου επιλογή. Το ενυδρείο μου είναι 450lt με διαστάσεις 1.50cm x 50cm x 65cm Μ/Π/Υ με τρία εξωτερικά φίλτρα με δυνατότητα 1500lt/h ανά φίλτρο (JBL CrystalProfi e1500) και λάμπες Τ5 (2x White Lighting 10.000K & 2x Red Lighting με μήκος 1149mm & 54W έκαστη). Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας αλλά και τις συμβουλές σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 23 Σεπτεμβρίου 2015 #2 Share 23 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν ξερω γιατι σς εχουν τρομαξει τοσο πολυ οι κιχλιδες κι ο Αμαζονιος. Το ενυδρειο σου εχει προδιαφραφες να γινει ενα πολυ ομορφο κομματι του Αμαζονιου και με αρκετα ηδη ψαριων. Ποιος σου ειπε οτι οι κιχλιδες ειναι για προχωρημενους και τα χρυσοψαρα για αρχαριους; Ειναι κριμα να αφησεις κατι που σου αρεσει για κατι θεωρητικα πιο ευκολο και ειδικα αν δεν το εχεις δοκιμασει. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 23 Σεπτεμβρίου 2015 #3 Share 23 Σεπτεμβρίου 2015 Το ενυδρείο σου είναι μια χαρά για χρυσόψαρα αλλά και για αρκετές άλλες κατηγορίες και είδη ψαριών. Για χρυσόψαρα η φίλτρανση σου είναι άψογη, ο φωτισμός είναι λίγο δυνατός για χρυσόψαρα , δεν χρειάζεται τόσο πολύ, γιατί και φυτά να βάλεις είναι αμφίβολο αν θα μείνουν, και μη καις τσάμπα ρεύμα, αν δεις πως τα ψάρια που θα βρεις τα πάνε καλά με τα φυτά, ανάβεις και τις υπόλοιπες λάμπες. Το μόνο που δεν βλέπω και το θεωρώ απαραίτητο για χρυσόψαρα είναι το θέμα της ψύξης, το καλοκαίρι θα χρειαστείς οπωσδήποτε ψύξη, θεωρητικά τα χρυσόψαρα δεν θέλουν πάνω από 24-25 βαθμούς και καλώ είναι να τα κρατάμε εκεί κοντά, το χειμώνα δεν έχουν πρόβλημα, μη ξεχνάμε πως είναι ψαριά κρύου νερού 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #4 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν ξερω γιατι σς εχουν τρομαξει τοσο πολυ οι κιχλιδες κι ο Αμαζονιος. Το ενυδρειο σου εχει προδιαφραφες να γινει ενα πολυ ομορφο κομματι του Αμαζονιου και με αρκετα ηδη ψαριων. Ποιος σου ειπε οτι οι κιχλιδες ειναι για προχωρημενους και τα χρυσοψαρα για αρχαριους; Ειναι κριμα να αφησεις κατι που σου αρεσει για κατι θεωρητικα πιο ευκολο και ειδικα αν δεν το εχεις δοκιμασει. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Sturm δεν διαφωνώ με τα λεγόμενά σου αλλά δεν μου απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα που είναι το κόστος διατήρησης ενός υγιούς ενυδρείου. Αν και πιστεύω πως όλα τα ψάρια χρειάζονται φροντίδα και συγκεκριμένες συνθήκες δεν νομίζω πως συγκρίνονται οι περιπτώσεις χρυσόψαρων-κιχλιδών. Δεν σου κρύβω πως οι κιχλίδες, συγκριτικά, είναι πιο γοητευτικές σε μένα αλλά και η αντικειμενική πραγματικότητα (του κόστους) δεν μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα. Θεωρητικά σε αυτό επιλέγω χρυσόψαρα αλλά υπάρχει διαφορά η απάντηση από ανθρώπους που διατηρούν ενυδρεία με αυτά τα ψάρια. Το πρώτα ενυδρεία που είδα σε φωτογραφίες βιβλίων ήταν Αμαζονίου και τα ερωτεύτηκα! Διαβάζοντας μετά το τι χρειάζεται για να στήσεις ένα τέτοιο ενυδρείο και να το διατηρήσεις… τρόμαξα! Οι απορίες μου ήταν πάρα πολλές και σε όσα καταστήματα pet πήγα δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τέτοια προσπάθεια ή δεν ήθελαν ή φρόντισαν να με οδηγήσουν σε άλλη αγορά όπου και έκανα τελικά. Πράγματα που έχουν βιώσει ίσως οι περισσότεροι στο ξεκίνημά τους. Πολλές αντικρουόμενες απόψεις και στο μέγεθος τού ενυδρείου και στη ποσότητα λίτρων ανά ώρα του/των φίλτρων και να μην γράψω λοιπές λεπτομέρειες γιατί το μήνυμα δεν θα έχει τελειωμό! Για το θέμα ενός ή δύο κυκλοφορητών το είδα πρώτη φορά εδώ μέσα για παράδειγμα και πολλά άλλα όπως για χρήση ή όχι αεραντλίας και το τι έγινε με τις λάμπες και το τι διαφορετικό άκουσα, απλά, δεν περιγράφεται! Το πολύ καλό άρθρο του Χρήστου Κόκορα "Φως και Φυτά" στην αρθρογραφία του Aquazone με βοήθησε πολύ όπως και τα υπόλοιπα άρθρα εκεί!! Η όποια παρατήρηση-διόρθωση στα γραφόμενά μου εκτός από αποδεκτή κρίνεται και απαραίτητη και θα με βοηθούσαν περισσότερο συγκεκριμένες απαντήσεις. Φυσικά και τα ερωτήματά μου μπορεί να μην είναι ανάλογα κι εδώ θα ήθελα την κατανόησή σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 24 Σεπτεμβρίου 2015 #5 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Το ερώτημά σου πιό είναι τελικά ; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #6 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Το ενυδρείο σου είναι μια χαρά για χρυσόψαρα αλλά και για αρκετές άλλες κατηγορίες και είδη ψαριών. Για χρυσόψαρα η φίλτρανση σου είναι άψογη, ο φωτισμός είναι λίγο δυνατός για χρυσόψαρα , δεν χρειάζεται τόσο πολύ, γιατί και φυτά να βάλεις είναι αμφίβολο αν θα μείνουν, και μη καις τσάμπα ρεύμα, αν δεις πως τα ψάρια που θα βρεις τα πάνε καλά με τα φυτά, ανάβεις και τις υπόλοιπες λάμπες. Το μόνο που δεν βλέπω και το θεωρώ απαραίτητο για χρυσόψαρα είναι το θέμα της ψύξης, το καλοκαίρι θα χρειαστείς οπωσδήποτε ψύξη, θεωρητικά τα χρυσόψαρα δεν θέλουν πάνω από 24-25 βαθμούς και καλώ είναι να τα κρατάμε εκεί κοντά, το χειμώνα δεν έχουν πρόβλημα, μη ξεχνάμε πως είναι ψαριά κρύου νερού Σ' ευχαριστώ για το μήνυμά σου takis_gt! Στη περίπτωση των χρυσόψαρων τι προτείνεις από υλικά να έχουν τα φίλτρα; Το μόνο που δεν έχω από εξοπλισμό είναι ένα σύστημα ψύξης και σε αυτή τη περίπτωση σκέφτομαι δική μου κατασκευή με ανεμιστήρες και τροφοδοσία από ηλεκτρονικό υπολογιστή και προσαρμογή τους στο καπάκι, φυσικά ρυθμιζόμενους. Εάν έχει κάποιος φίλος άλλη πρόταση έτοιμη αγοραστή και λειτουργική ας την γράψει γιατί το όλο εγχείρημα της πατέντας ακούγεται απλό αλλά δεν είναι σε θέματα υγρασίας και βρεξίματος για τους ανεμιστήρες και κυρίως εάν έχεις ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού. Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα που λέμε κι αν μπορούσα ν' αγοράσω τώρα ενυδρείο θα ήταν μεγαλύτερο και στις τρεις διαστάσεις και ανοιχτό! Έχει φυσικά το κόστος του και τις ιδιαιτερότητές του και κάποια μείον όπως το θέμα σκόνης-εξάτμισης αλλά αυτό που μπορείς να φτιάξεις εκεί αλλά και η άνετη προσθήκη ή αφαίρεση φωτισμού και λοιπές παραμετροποιήσεις δεν συγκρίνονται με το κλειστό καπάκι. Τέλος πάντων, είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το ενυδρείο που έχω και τον εξοπλισμό παρελκόμενων και μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να του δώσω ξανά ζωή και αυτή τη φορά υγιή και όσο γίνεται απροβλημάτιστη. Διάφορα που μπορεί να συμβούν είναι πιθανόν αλλά τουλάχιστον να μην συμβαίνουν βλακωδώς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #7 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Το ερώτημά σου πιό είναι τελικά ; Από την αρθρογραφία εδώ αλλά και από ότι έχω διαβάσει από βιβλία/διαδίκτυο στον αρχάριο ταιριάζουν περισσότερο τα χρυσόψαρα. Επίσης έχει λιγότερο κόστος η διατήρηση ενός υγιέστατου ενυδρείου με χρυσόψαρα παρά με κιχλίδες. Είναι έτσι; Ρωτώ γιατί το κόστος, για μένα, είναι βασικός παράγοντας για την τελική μου επιλογή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 24 Σεπτεμβρίου 2015 #8 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Οπως λεει κι ο Σταματης, που προβληματιζεσαι στο να στησεις ενα αμαζονιακο ενυδρειο; ρωτα για να απαντησουμε. Απο κοστος παντως μαλλον ειναι το ιδιο αν αυτο ειναι το προβλημα σου. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #9 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Οπως λεει κι ο Σταματης, που προβληματιζεσαι στο να στησεις ενα αμαζονιακο ενυδρειο; ρωτα για να απαντησουμε. Απο κοστος παντως μαλλον ειναι το ιδιο αν αυτο ειναι το προβλημα σου. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Του Αμαζονίου όπως έγραψα με τρόμαξε και γενικώς το έχω βγάλει από το μυαλό μου. Δεν αισθάνομαι έτοιμος για τέτοια προσπάθεια. Τώρα, για να ξαναγράψω το ερώτημα, το κόστος μεταξύ χρυσόψαρων-κιχλιδών ποιο είναι οικονομικότερο όσον αφορά την υγιή διατήρηση του ενυδρείου; Μάλλον το ίδιο απαντάς και υποθέτω πως η απάντηση είναι και γι' αυτό που ρωτώ παραπάνω. Ο takis_gt αναφέρει πως χρειάζεται λιγότερος φωτισμός στα χρυσόψαρα οπότε έχουμε μια παράμετρο οικονομίας υπέρ. Επίσης μου απάντησε πως τα φίλτρα που έχω είναι ιδανικά γι' αυτά τα ψάρια. Τελικά αποφασίζω χρυσόψαρα και μια ερώτηση που έκανα και στον takis_gr είναι ποια είναι τα καλύτερα υλικά φίλτρανσης για τα τρία φίλτρα που έχω. Τα φίλτρα μου είναι 1500lt/h to καθένα και το ενυδρείο 450lt. Άλλες ερωτήσεις, μιας που κατέληξα στα χρυσόψαρα, είναι τι είναι προτιμότερο σαν διάκοσμος κι αν απαιτείται επιπλέων κυκλοφορητής. Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 24 Σεπτεμβρίου 2015 #10 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Από την αρθρογραφία εδώ αλλά και από ότι έχω διαβάσει από βιβλία/διαδίκτυο στον αρχάριο ταιριάζουν περισσότερο τα χρυσόψαρα. Επίσης έχει λιγότερο κόστος η διατήρηση ενός υγιέστατου ενυδρείου με χρυσόψαρα παρά με κιχλίδες. Είναι έτσι; Όχι ; Ρωτώ γιατί το κόστος, για μένα, είναι βασικός παράγοντας για την τελική μου επιλογή. Αν εξαιρέσουμε το κόστος των ψαριών που είναι κάτι που το ρυθμίζεις εσύ , στα υπόλοιπα μπορείς με μικρό αριθμό ψαριών και με ψάρια που δεν μεγαλώνουν πολύ να ελαχιστοποιήσεις και το κόστος συντήρησης . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Σεπτεμβρίου 2015 #11 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Φίλε μου , η αλήθεια είναι πως ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα και ένα με ψάρια Αμαζονίου δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές στο κόστος, ανάλογα βέβαια και με το είδος των ψαριών , χοντρικά και με λίγα λόγια θα σου πω μερικές βασικές διαφορές. Στα χρυσόψαρα βάζεις νερό βρύσης , με τη κατάλληλη προετοιμασία βέβαια , αποχλωρίωση , συγχρονισμός θερμοκρασίας με αυτή του ενυδρείου κλπ, σε ψάρια Αμαζονίου ίσως να χρειαστείς πιο μαλακό νερό για αυτό θα χρειαστεί προετοιμασία με τύρφη ή να πάρεις φίλτρο Α/Ο Στα χρυσόψαρα δεν είναι απαραίτητη η θέρμανση το χειμώνα σε αντίθεση με τα ψάρια του Αμαζονίου που θα χρειαστείς οπωσδήποτε. Σύστημα ψύξης χρειάζεσαι και για τα δύο αλλά για τα χρυσόψαρα είναι πιο επιτακτικό Φωτισμό στα χρυσόψαρα δεν θες κάτι ιδιαίτερο, το ίδιο και σε ψάρια Αμαζονίου αν δεν έχεις δύσκολα φυτά , ο φωτισμός εδώ είναι ανάλογα με τα φυτά και με το είδος των ψαριών, αν πχ έχεις Black-water το φως είναι περιττό, αν όμως φτιάξεις φυτεμένο Αμαζονίου, αρκετά δύσκολο και ακριβό για τόσα πολλά λίτρα, τότε ο καλός και δυνατός φωτισμός είναι αναγκαίος και σίγουρα θα χρειαστείς και μπουκάλα CO2. Και τελευταίο είναι το κόστος των ψαριών, σίγουρα τα χρυσόψαρα είναι πιο φθηνά, και ειδικά αν είναι μικρά το κόστος είναι αρκετά χαμηλό, στα ψάρια Αμαζονίου οι τιμές εξαρτώνται από το είδος του ψαριού και από το μέγεθος, σίγουρα όμως είναι πιο ακριβά , γιατί αν βάλεις μεγάλα ψάρια είναι αρκετά πιο ακριβά από τα χρυσόψαρα , αν βάλεις μικρά θα χρειαστεί να βάλεις πιο μεγάλο πληθυσμό, επίσης με τα χρυσόψαρα ο πληθυσμός είναι συγκεκριμένος που μπορείς να βάλεις ενώ με Αμαζονίου εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος των ψαριών, πχ σε χρυσόψαρα μπορείς να βάλεις άνετα μέχρι 6 Common ή 12 Funcy , με πολύ μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω αλλά θα χρειάζεσαι αρκετά μεγαλύτερες και ίσος πιο τακτικές αλλαγές νερού, για αυτό προσπάθησε να μη ξεφύγεις από αυτά τα όρια, γιατί μπορεί στην αρχή να σου φαίνονται λίγα τα ψάρια, όταν θα μεγαλώσουν όμως , που θα μεγαλώσουν οπωσδήποτε, θα υπάρξουν απαιτήσεις για πιο σωστό περιβάλλον, το ίδιο ισχύει βέβαια με όλα τα ψάρια, αλλά με τα χρυσόψαρα θέλει λίγη προσοχή παραπάνω γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως μεγαλώνουν και μάλιστα αρκετά, πχ δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν πως ένα χρυσόψαρο μπορεί να ξεπεράσει τους 30 πόντους μέσα σε 3 χρόνια. Πάμε στο θέμα ψύξης, ανεμιστηράκια 120αρια από Η/Υ με έναν απλό μετασχηματιστή , με τα ανάλογα αμπέρ, και είσαι μια χαρά, δεν χρειάζεσαι κάτι το ιδιαίτερο, αναφορικά να σου πως στο δικό μου που είναι 300αρι έχω 3 120αρια ανεμιστηράκια και έχω δει 12 βαθμούς διάφορα θερμοκρασίας, είναι ξύλινο βέβαια που παίζει σημαντικό ρόλο αλλά είναι και σε εξωτερικό χώρο, στο δικό σου όμως που θα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο που δύσκολα οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς, με 4 το πολύ 5 ανεμιστηράκια μπορείς άνετα να κρατάς τη θερμοκρασία κάτω από 25-26 βαθμούς. Επίσης στο θέμα ψύξης/θέρμανσης άσχετα το είδος των ψαριών θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει ένας STC κοντρόλερ, απλά δεν ασχολείσαι με θερμοκρασίες. Τα υλικά για τη φίλτρανση είναι τα ίδια στα ενυδρεία γλυκού νερού, θα σου πρότεινα ελαφρόπετρα που είναι ΠΟΛΥ οικονομική (1,90 Ευρώ τα 12 λίτρα στο Praktiker) και προσωπικά θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα υλικά, η δε σχέση τιμής/απόδοσης είναι ΜΑΚΡΑΝ καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο υλικό, και αφού έχεις 3 φίλτρα τα γεμίζεις και τα ξεχνάς, με την απαραίτητη συντήρηση βέβαια, καθαρισμός , αλλαγή βιολογικού υλικού ανά κάποια χρονικά διαστήματα κλπ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #12 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Αν εξαιρέσουμε το κόστος των ψαριών που είναι κάτι που το ρυθμίζεις εσύ , στα υπόλοιπα μπορείς με μικρό αριθμό ψαριών και με ψάρια που δεν μεγαλώνουν πολύ να ελαχιστοποιήσεις και το κόστος συντήρησης . Ευχαριστώ Σταμάτη για την ξεκάθαρη και συγκεκριμένη απάντηση σου στην απορία μου! Όπως γράφω και παραπάνω κατέληξα στα χρυσόψαρα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #13 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Φίλε μου , η αλήθεια είναι πως ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα και ένα με ψάρια Αμαζονίου δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές στο κόστος, ανάλογα βέβαια και με το είδος των ψαριών , χοντρικά και με λίγα λόγια θα σου πω μερικές βασικές διαφορές. Στα χρυσόψαρα βάζεις νερό βρύσης , με τη κατάλληλη προετοιμασία βέβαια , αποχλωρίωση , συγχρονισμός θερμοκρασίας με αυτή του ενυδρείου κλπ, σε ψάρια Αμαζονίου ίσως να χρειαστείς πιο μαλακό νερό για αυτό θα χρειαστεί προετοιμασία με τύρφη ή να πάρεις φίλτρο Α/Ο Στα χρυσόψαρα δεν είναι απαραίτητη η θέρμανση το χειμώνα σε αντίθεση με τα ψάρια του Αμαζονίου που θα χρειαστείς οπωσδήποτε. Σύστημα ψύξης χρειάζεσαι και για τα δύο αλλά για τα χρυσόψαρα είναι πιο επιτακτικό Φωτισμό στα χρυσόψαρα δεν θες κάτι ιδιαίτερο, το ίδιο και σε ψάρια Αμαζονίου αν δεν έχεις δύσκολα φυτά , ο φωτισμός εδώ είναι ανάλογα με τα φυτά και με το είδος των ψαριών, αν πχ έχεις Black-water το φως είναι περιττό, αν όμως φτιάξεις φυτεμένο Αμαζονίου, αρκετά δύσκολο και ακριβό για τόσα πολλά λίτρα, τότε ο καλός και δυνατός φωτισμός είναι αναγκαίος και σίγουρα θα χρειαστείς και μπουκάλα CO2. Και τελευταίο είναι το κόστος των ψαριών, σίγουρα τα χρυσόψαρα είναι πιο φθηνά, και ειδικά αν είναι μικρά το κόστος είναι αρκετά χαμηλό, στα ψάρια Αμαζονίου οι τιμές εξαρτώνται από το είδος του ψαριού και από το μέγεθος, σίγουρα όμως είναι πιο ακριβά , γιατί αν βάλεις μεγάλα ψάρια είναι αρκετά πιο ακριβά από τα χρυσόψαρα , αν βάλεις μικρά θα χρειαστεί να βάλεις πιο μεγάλο πληθυσμό, επίσης με τα χρυσόψαρα ο πληθυσμός είναι συγκεκριμένος που μπορείς να βάλεις ενώ με Αμαζονίου εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος των ψαριών, πχ σε χρυσόψαρα μπορείς να βάλεις άνετα μέχρι 6 Common ή 12 Funcy , με πολύ μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω αλλά θα χρειάζεσαι αρκετά μεγαλύτερες και ίσος πιο τακτικές αλλαγές νερού, για αυτό προσπάθησε να μη ξεφύγεις από αυτά τα όρια, γιατί μπορεί στην αρχή να σου φαίνονται λίγα τα ψάρια, όταν θα μεγαλώσουν όμως , που θα μεγαλώσουν οπωσδήποτε, θα υπάρξουν απαιτήσεις για πιο σωστό περιβάλλον, το ίδιο ισχύει βέβαια με όλα τα ψάρια, αλλά με τα χρυσόψαρα θέλει λίγη προσοχή παραπάνω γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό πως μεγαλώνουν και μάλιστα αρκετά, πχ δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν πως ένα χρυσόψαρο μπορεί να ξεπεράσει τους 30 πόντους μέσα σε 3 χρόνια. Πάμε στο θέμα ψύξης, ανεμιστηράκια 120αρια από Η/Υ με έναν απλό μετασχηματιστή , με τα ανάλογα αμπέρ, και είσαι μια χαρά, δεν χρειάζεσαι κάτι το ιδιαίτερο, αναφορικά να σου πως στο δικό μου που είναι 300αρι έχω 3 120αρια ανεμιστηράκια και έχω δει 12 βαθμούς διάφορα θερμοκρασίας, είναι ξύλινο βέβαια που παίζει σημαντικό ρόλο αλλά είναι και σε εξωτερικό χώρο, στο δικό σου όμως που θα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο που δύσκολα οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς, με 4 το πολύ 5 ανεμιστηράκια μπορείς άνετα να κρατάς τη θερμοκρασία κάτω από 25-26 βαθμούς. Επίσης στο θέμα ψύξης/θέρμανσης άσχετα το είδος των ψαριών θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει ένας STC κοντρόλερ, απλά δεν ασχολείσαι με θερμοκρασίες. Τα υλικά για τη φίλτρανση είναι τα ίδια στα ενυδρεία γλυκού νερού, θα σου πρότεινα ελαφρόπετρα που είναι ΠΟΛΥ οικονομική (1,90 Ευρώ τα 12 λίτρα στο Praktiker) και προσωπικά θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα υλικά, η δε σχέση τιμής/απόδοσης είναι ΜΑΚΡΑΝ καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο υλικό, και αφού έχεις 3 φίλτρα τα γεμίζεις και τα ξεχνάς, με την απαραίτητη συντήρηση βέβαια, καθαρισμός , αλλαγή βιολογικού υλικού ανά κάποια χρονικά διαστήματα κλπ Μετά από αυτή την απάντηση, κι αν ακόμα δεν είχα αποφασίσει, θα κατέληγα στα χρυσόψαρα. Με 6 Common είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μιας και όπως μου γράφεις μπορώ άνετα να τα τοποθετήσω στο ενυδρείο μου. Ενδιαφέρων ο κοντρόλερ που μου γράφεις και θα ψάξω στο διαδίκτυο για πληροφορίες εκτός εάν υπάρχει κάποια αναφορά εδώ μέσα και σου είναι εύκολο να βάλεις λινκ. Για τους ανεμιστήρες μιας και δεν το έχω δοκιμάσει είναι προτιμότερο να καλύπτουν το μήκος του ενυδρείου ή μπορώ να έχω τα ίδια αποτελέσματα με τρεις μεγαλύτερους πχ. 230mm. Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να δω εάν η διάστασή τους χωρά στο καπάκι. Για 6 Common τι προτείνεις σαν καλύτερο περιβάλλον να τοποθετήσω στο ενυδρείο; Έχω τρεις μη ασβεστολιθικές πέτρες μέτριου προς μεγάλου μεγέθους, με λεπτό πάχος και διαμπερείς τρύπες, κυκλικού σχήματος περίπου και επίσης έχω έναν κορμό και μια ρίζα. Μπορούν να τοποθετηθούν, πάντα με κριτήριο το καλό των ψαριών; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 24 Σεπτεμβρίου 2015 #14 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Αφού κατέληξες θα σου προτείνω , 10 μικρά απλά Οράντα σε ποικιλία χρωμάτων που θα μπουν όλα μαζί και δεν θα προσθέσεις αργότερα άλλα . Βιολογικό υλικό όπως ειπώθηκε μπορείς να βάλεις και ελαφρόπετρα καλά ξεπλυμένη . Ανεμιστηράκια , θερμοστάτες δεν χρειάζεσαι . Φυτά αν θέλεις βάλε απο τα εύκολα που δεν θα σε ταλαιπωρούν με λιπάσματα και διοξείδια . Αυτή τη στιγμή δουλεύει το ενυδρείο ; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 24 Σεπτεμβρίου 2015 #15 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Φιλε Γιαννη, φιλτρα θα χρειαστεις για χρυσοψαρα, φιλτρα και τον αμαζονιο. Ξυλα και πετρες για το ενα, ξυλα και πετρες για το αλλο. Φυτα οι περισσοτερες περιοχες του αμαζονιου δεν εχουν και τα χρυσοψαρα τα τρωνε. Στον αμαζονιο θα ζεσταινεις το νερο το χειμωνα και στα χρυψαρα θα το κρυωνεις το καλοκαιρι. Χοντρικα στα λεω, το κοστος ειναι μια η αλλη. Και τα χρυσοψαρα αλλα και οι κιχλιδες Αμζονιου θελουν τις αναλογες συνθηκες. Αν δεν βαριεσαι ριξε μια ματια στην κατηγορια κιχλιδες Αμερικης και στα δυο θεματακια που εχω στην υπογραφη μου. Δικο σου το ενυδρειο και η αποφαση αλλα για μενα κριμα. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Σεπτεμβρίου 2015 #16 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Τα ανεμιστηράκια όσο πιο μεγάλα είναι , τόσο πιο αθόρυβα είναι και πιο αποτελεσματικά, εξαρτάται βέβαια και από τη ροή αέρα που έχουν, το θέμα είναι να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Δες τον STC http://www.ebay.com/itm/12V-110V-220V-STC-1000-Digital-Temperature-Controller-Temp-w-Sensor-Thermostat-/131451992109?var=&hash=item1e9b26382d θα διαλέξεις όμως την επιλογή 10Α/AC 220V γιατί έχει πλαστικό αισθητήρα, γενικά να προσέξεις να έχει πλαστικό αισθητήρα και όχι μεταλλικό Πέτρες και ξύλα στο ενυδρείο δεν δημιουργούν πρόβλημα αρκεί οι πέτρες να μην είναι ασβεστολιθικές αλλά και να μην υπάρχουν γωνίες ή κλαριά που μπορεί να τραυματίσουν τα ψάρια σε μια απότομη κίνηση. 6 ψάρια COMMON/COMET/SHUBUNKIN είναι μια χαρα για το ενυδρείο σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Σεπτεμβρίου 2015 #17 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Ανεμιστηράκια , δεν χρειάζεσαι . Ανεμιστηράκια για χρυσόψαρα το καλοκαιρι θεωρώ πως είναι απαραίτητα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 24 Σεπτεμβρίου 2015 #18 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Για ποιες θερμοκρασίες μιλάμε . Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Σεπτεμβρίου 2015 #19 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Καλό είναι η θερμοκρασία του ενυδρείου να μη ξεπερνάει τους 26 βαθμούς, ιδανικά να μη ξεπερνάει τους 24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 24 Σεπτεμβρίου 2015 #20 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν έχουν πρόβλημα και στους 32 . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Σεπτεμβρίου 2015 #21 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν έχουν πρόβλημα και στους 32 . Για λίγες ημέρες όντως δεν έχουν πρόβλημα, αυξάνονται πολύ όμως οι απαιτήσεις σε οξυγόνωση , αυξάνεται πολύ ο μεταβολισμός των ψαριών και μειώνεται το προσδόκιμο ζωής. Στους 30 βαθμούς , έχω διαβάσει, πως μπορουν να ζήσουν μέχρι και 1 μήνα. Από προσωπικές παρατηρήσεις τα 2 τελευταία χρόνια που η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει τους 25 βαθμούς, τα ψάρια μου δεν έχουν καμία σχέση σε συμπεριφορά και σε φυσική κατάσταση με το 1ο χρόνο που η θερμοκρασία είχε ανέβει ίσως και πάνω από 32 βαθμούς Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #22 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις σας! Ευχαριστώ για το λινκ takis_gr και συμφωνώ με τους ανεμιστήρες και την προσοχή στην θερμοκρασία μιας και το δικό μου ενυδρείο επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία. Διάβασα όμως σε άλλο θέμα (Στήνοντας Ένα Ενυδρείο Για Χρυσόψαρα) από τον tsala πως καλό είναι η θερμοκρασία να είναι άλλη τον χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι. Αντιγράφω από το άρθρο του: "Επίσης θα ήθελα να πω και για την θερμοκρασία.. Στα fancy θα πρέπει να είναι λίγο πιο ανεβασμένη (2-3 βαθμούς) από τα υπόλοιπα χρυσόψαρα και καλό θα ήταν να έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες τον χειμώνα και διαφορετικές το καλοκαίρι..Χειμώνα 12-18 καλοκαίρι 18-25.Απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα ανεμιστηράκια ή καλύτερα ένα chilrer καθώς τα χρυσόψαρα περνάν δύσκολες ώρες το καλοκαίρι." Εύλογη η απορία μου εάν αυτή η μεταβολή της θερμοκρασίας ισχύει αποκλειστικά για τα fancy χρυσόψαρα. Η δεύτερη απορία μου είναι η εξής: Μιας και τα χρυσόψαρα είναι ψάρια εξωτερικών συνθηκών και μιας που οι μεταβολές στη χώρα μας είναι μεγάλες μήπως είναι ωφέλιμο να υπάρχουν αυτές οι θερμοκρασιακές μεταβολές στο ενυδρείο εσωτερικού χώρου; Κι αν όχι ή ναι ποιο είναι το εύρος μεταβολής που έχετε παρατηρήσει ανά εποχή όπου τα ψαράκια ζουν καλύτερα; Και μια τρίτη απορία μου είναι η περίπτωση αναπαραγωγής στα χρυσόψαρα και κατά πόσο επηρεάζεται αυτή από τις μεταβολές ή όχι της θερμοκρασίας που διατηρούμε στο ενυδρείο μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #23 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Φιλε Γιαννη, φιλτρα θα χρειαστεις για χρυσοψαρα, φιλτρα και τον αμαζονιο. Ξυλα και πετρες για το ενα, ξυλα και πετρες για το αλλο. Φυτα οι περισσοτερες περιοχες του αμαζονιου δεν εχουν και τα χρυσοψαρα τα τρωνε. Στον αμαζονιο θα ζεσταινεις το νερο το χειμωνα και στα χρυψαρα θα το κρυωνεις το καλοκαιρι. Χοντρικα στα λεω, το κοστος ειναι μια η αλλη. Και τα χρυσοψαρα αλλα και οι κιχλιδες Αμζονιου θελουν τις αναλογες συνθηκες. Αν δεν βαριεσαι ριξε μια ματια στην κατηγορια κιχλιδες Αμερικης και στα δυο θεματακια που εχω στην υπογραφη μου. Δικο σου το ενυδρειο και η αποφαση αλλα για μενα κριμα. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Φίλε sturm με βάζεις σε σκέψεις. Είναι σαν να έχω κόψει το τσιγάρο και μετά 2 μήνες να με ρωτάς: θέλεις να καπνίσεις ένα; Ενώ αποφάσισα χρυσόψαρα, μου λες πως είναι κρίμα και αυτό θα ήθελα να μου το διευκρινήσεις να το υποστηρίξεις δηλ. με μια επιχειρηματολογία αν θέλεις φυσικά… Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_61266 24 Σεπτεμβρίου 2015 Author #24 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Φιλε Γιαννη, φιλτρα θα χρειαστεις για χρυσοψαρα, φιλτρα και τον αμαζονιο. Ξυλα και πετρες για το ενα, ξυλα και πετρες για το αλλο. Φυτα οι περισσοτερες περιοχες του αμαζονιου δεν εχουν και τα χρυσοψαρα τα τρωνε. Στον αμαζονιο θα ζεσταινεις το νερο το χειμωνα και στα χρυψαρα θα το κρυωνεις το καλοκαιρι. Χοντρικα στα λεω, το κοστος ειναι μια η αλλη. Και τα χρυσοψαρα αλλα και οι κιχλιδες Αμζονιου θελουν τις αναλογες συνθηκες. Αν δεν βαριεσαι ριξε μια ματια στην κατηγορια κιχλιδες Αμερικης και στα δυο θεματακια που εχω στην υπογραφη μου. Δικο σου το ενυδρειο και η αποφαση αλλα για μενα κριμα. Στάλθηκε από το LG-P710 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Πηγαίνω τώρα να διαβάσω για τις κιχλίδες Αμερικής και τα δικά σου θέματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis_gt 24 Σεπτεμβρίου 2015 #25 Share 24 Σεπτεμβρίου 2015 Σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα, θα πρέπει οι θερμοκρασίες να ακολουθούν τις θερμοκρασίες της εποχής, ζέστη το καλοκαίρι (μέχρι 25 βαθμούς) κρύο το χειμώνα. Τα funcy όντως δεν αντέχουν το πολύ κρύο, για αυτό καλό είναι να μη κατέβει η θερμοκρασία κάτω από τους 13, τα κλασσικά χρυσόψαρα αντέχουν και κάτω από τους 10, αρκεί να μη τα ταΐζεις, ο Γιάννης (tsala) φέτος μας έδειξε φωτογραφίες το χειμώνα με τα χρυσόψαρα του και η θερμοκρασία ήταν 0, τα κλασσικά χρυσόψαρα δεν έχουν πρόβλημα, ζουν και σε λίμνες που η επιφάνεια παγώνει. Αν έχεις σύστημα ψύξης/θέρμανσης με κοντρολερ , ειδικά αν το ενυδρείο επηρεάζεται από εξωτερικές θερμοκρασίες δεν έχεις πρόβλημα, απλά θα καις ρεύμα. Το ενυδρείο θα το έχεις σε εξωτερικό χώρο ; Με τις γέννες δεν υπάρχει θέμα, μόλις μπει η άνοιξη θα γεμίσει αυγά το ενυδρείο σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος