Jump to content

Προσθήκη νέου ζωντανού στο Kiddo Reef DIY Project (157 λίτρα)

Ilias Halk

Recommended Posts

Καλησπέρα φίλοι,

Άνοιξα αυτό το thread με σκοπό να ανταλάξουμε απόψεις σχετικά με την προσθήκη νέου ζωντανού στο ενυδρείο μου, αλλά και σε κάθε αντίστοιχο ενυδρείο μέλους.

Τα βασικά στοιχεία που πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι τα εξής:

Διαστάσεις: 70x45x50H (157l)
Κάτοικοι ενυδρείου: 3 ocellaris clownfish (ένα ζευγάρι 2 ετών μέγεθος 4-5cm 12 ημέρες μέσα, ένας ακόμη κατατρεγμένος 3cm 1 μήνα μέσα), 1 γαρίδα stenopus hispidus (1 μήνα μέσα) και 1 γαρίδα Peppermint (1 μήνα μέσα)
Κύκλος Ζωής Ενυδρείου: 4 μήνες
Συμπτώματα: Λίγες άλγες, κυανοβακτήριο - διατομική ελεγχόμενα επίπεδα
Ιστορικό: Ick (1μίση μήνα πριν, ολική εκκαθάριση ζωντανών)

Προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από μέλη και δικές μου ιδέες:

Yellow Tang (από niknik)
ΘΕΤΙΚΑ: Έχει δείξει απίστευτες αντοχές σε <200 λίτρων (ακόμα και σε 100-120 λίτρα), δεν μεγαλώνει πολύ.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Ας πούμε ότι οι βασικές προδιαγραφές του είναι για 300+ λίτρα.
ΣΧΟΛΙΑ: Προσθήκη ενός 6cm περίπου θα ήταν καλή λύση.

543_yellowtangelitephoto.jpg

Tomini tang (από Digital Reason)
ΘΕΤΙΚΑ: Καλές αντοχές σε <200 λίτρων, δεν μεγαλώνει πολύ.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Δεν με τρελαίνει προσωπικά εμφανισιακά, αν μου έλεγαν να βάλω ένα tang, επιφυλάσομαι να το δω από κοντά αν τύχει.
ΣΧΟΛΙΑ: Προσθήκη ενός 6cm περίπου δεν θα ήταν πρόβλημα.
p-26105-bristletooth-tomini.jpg

Fairy Wrasse & Flasher Wrasse (από gregkn73)
ΘΕΤΙΚΑ: Όμορφη εικόνα, πιθανή εργασία στο ενυδρείο, εντός πλαισίου λίτρων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Άλματα(!!!), εντός πλαισίου λίτρων, πιθανότητα έντονης απασχόλησης με τον αραγωνήτη και σήκωμα (o gregkn73 το απορίπτει σε αυτά τα είδη)
ΣΧΟΛΙΑ: Έντονος προβληματισμός ως προς το ζήτημα των αλμάτων σε rimless χωρίς καπάκι, άγνοια γενικότερη της συμπεριφοράς των wrasse

Earleis-Fairy-Wrasse-Cirrhilabrus-earleip-79845-eightline-wrasse.jpg

Mimic tang (Acanthurus pyroferus) (από kiddo :P)

ΘΕΤΙΚΑ: Όμορφη εικόνα (μας ενδιαφέρει το juvenile), ακούγονται θετικά σχόλια για την συμπεριφορά του σε λιγότερα από 200 λίτρα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Ας πούμε ότι οι βασικές προδιαγραφές του είναι για 300+ λίτρα, δεν έχω ακούσει προσωπικές εμπειρίες
ΣΧΟΛΙΑ: Προσθήκη ενός 6cm περίπου δεν πρέπει να είναι πρόβλημα.

p-24033-mimicLemonPeel-juv.jpg

Την βοηθειά σας κύριοι ;)

Έγινε επεξεργασία - Kiddo

Ψηφίζω Yellow ή το wrasse.  

Το Yellow ειναι πολυ ομορφο ψαράκι και τρώει και άλγες (τριχοειδές) και πάνω κάτω μπαίνει (στριμωχτά) σε αυτά τα λίτρα.  

To wrasse είναι ενα κόκκινο κλασικό wrasse.   

Όπως κατάλαβες για μένα η ζυγαριά γέρνει πρός το Yellow :)    Αλλά είναι και τι σου αρέσει εσένα.

Το yellow το εβαλα προσφατα στο δικο μου 120x40 γυρω στα 8εκ.

Κολυμπαει σε ολο το μηκος του ενυδρειου και δεν του φτανει

Ειναι πανεμορφο, θα το λυπηθεις σε τοσο μικρο χωρο

• Like 1

Κι εγω θα σου ελεγα mimic με τιποτα(αμαρτια να το παρεις και σε λιγο καιρο να το δωσεις),yellow θα εβαζα αν και θα εχει λιγο χωρο για κολυμπι,tomini αν εβρισκα θα ηταν το καλυτερο

Έγινε επεξεργασία - sailor247

Για τα λίτρα σου μόνο wrasse οποιοδήποτε άλλο στην πορεία θα έχει πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα στρες και ότι επακολουθεί!

Λυκούργο το στην πορεία διευκρινησέ μου λίγο... Αν είναι αν έχω ένα ψαράκι 1-2 χρόνια  και να πάει από τα 5-6 εκτοστά στα 7-8 και να πρέπει να το δώσω, εγώ είμαι οκ με αυτό... πιστεύω αξίζει τον κόπο για κάτι όμορφο.. προτείνε μου και τίποτα άλλο αν έχει κατά νου... :)

Κι εγω θα σου ελεγα mimic με τιποτα(αμαρτια να το παρεις και σε λιγο καιρο να το δωσεις),yellow θα εβαζα αν και θα εχει λιγο χωρο για κολυμπι,tomini αν εβρισκα θα ηταν το καλυτερο

Επίσης φίλε μου το λίγο χρόνο πως το προσδιορίζουμε δηλαδη ένα mimic για να πάει από τα 5-6 εκτοστά στα 7-8 πόσο διάστημα μιλάμε...?

Θα ήθελα και γνώμες για Six Line Wrasse και Cardinal και Mandarin

Six Line Wrasse (από kiddo)

ΘΕΤΙΚΑ: Όμορφη εικόνα, πιθανή εργασία στο ενυδρείο, εντός πλαισίου λίτρων

ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Άλματα(!!!), πιθανότητα έντονης απασχόλησης με τον αραγωνήτη και σήκωμα (o gregkn73 το απορίπτει σε αυτά τα είδη)

ΣΧΟΛΙΑ: Έντονος προβληματισμός ως προς το ζήτημα των αλμάτων σε rimless χωρίς καπάκι, άγνοια γενικότερη της συμπεριφοράς των wrasse

wrasse_sixLine1.jpg

Kaudern's Cardinal (από kiddo)

ΘΕΤΙΚΑ: Συμπαθητική εικόνα, εντός πλαίσιου λίτρων <200

ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Άγνοια συμπεριφοράς, πιθανότητα επιθετικότητας από τα κλοουνάκια

ΣΧΟΛΙΑ: Άγνοια συμπεριφοράς,θα με ενδιέφερε αν δεν λειτουργούσε αρνητικά ως προς το συνολικό στοκάρισμα και του κλίματος εντός του ενυδρείου

bangaiicardinal1.jpg

Green Mandarin (από kiddo)

ΘΕΤΙΚΑ: Πανέμορφη εικόνα, εντός πλαίσιου λίτρων <200

ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Δυσκολία στην διατροφή, πιθανότητα επιθετικότητας από τα κλοουνάκια

ΣΧΟΛΙΑ: Άγνοια συμπεριφοράς,θα με ενδιέφερε αν δεν λειτουργούσε αρνητικά ως προς το συνολικό στοκάρισμα και του κλίματος εντός του ενυδρείου

p-26145-green-mandarin.jpg

,αλλά πάντα περιμένω προτάσεις σας για κάποιο φιλικό τανγκ ;)

Φιλέ μη μου βάζεις λόγια!!!!:-))) Σου έγραψα για fairy & flasher wrasses. To six line δεν είναι τέτοιο και είναι παλιό χαρακτήρας

To six line μια χαρα ψαρακι ειναι, δεν ασχολειται καθολου με τον αραγωνιτη και δεν κανει αλματα τουλαχιστον σε μενα με 50εκ. υψος ενυδρειου, πολυ χρησιμο βοσκει ολη μερα και αφαιρει ανεπιθυμητους μικροοργανισμους

Για ταγκ που επιμενεις ωραια λυση και δεν μεγαλωνει ειναι το scopas

http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+43+381&pcatid=381

+1 για yellow tang

απιστευτη φατσα ειναι και απιστευτο χρωμα 

και ευκολος, παρτον οσο πιο μικρο βρεις!

Φιλέ μη μου βάζεις λόγια!!!!:-))) Σου έγραψα για fairy & flasher wrasses. To six line δεν είναι τέτοιο και είναι παλιό χαρακτήρας

Φίλε, καταλάθος στο copy-paste για την περιγραφή ξέμεινε το σχόλιο που έκανες για τα άλλα wrasse... Πες μου άποψη για το six line αν έχεις, ο Βασίλης λέει ότι είναι μια χαρά...

Φίλε, καταλάθος στο copy-paste για την περιγραφή ξέμεινε το σχόλιο που έκανες για τα άλλα wrasse... Πες μου άποψη για το six line αν έχεις, ο Βασίλης λέει ότι είναι μια χαρά...

Δεν το έχω, αλλά και δεν θα το βάλω, γιατί είναι επιθετικό συνήθως σε αλλά ψάρια αλλά και ξεκανει την μικροπανιδα-αρνητικο αν δεν έχεις παράσιτα.

Ψηφίζω και εγώ για yellow tang. Τον έβαλα πρόσφατα στο δικό μου και είναι πολύ φάτσας και τυπάς. Ούτε φοβάται ούτε κρύβεται. Η χαρά να τον χαζεύεις με τις ώρες.

κ εγώ είμαι υπέρ του γέλλοου....τον έχω στα 130 λίτρα και από τότε που το έβαλα απέκτησε ζωή το ενυδρείο...γνωρίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να τον δώσω όταν μεγαλώσει αλλά δεν έχω μετανιώσει την αγορά που έκανα...

Έγινε επεξεργασία - dano23

Τα τανκ είναι ψάρια που ανεξάρτητα το μέγεθος θέλουν χώρο για κολύμπι όταν αυτά θα τα περιορίσεις τόσο πολύ θα αρχίσουν οι ασθένειες δεν έχει να κάνει το μέγεθος που το περνεις αλλά τον χώρο που απαιτεί το είδος και επειδή λέτε για το mimic είχα ένα σε διακόσια λίτρα και την είχε ακούσει όταν το έβαλα στο μεγαλύτερο ήταν άλλο ψάρι! Γενικά πιστεύω οτι οποιοδήποτε tang χρειάζεται ένα ενυδρείο τουλάχιστον ενός μέτρου μηνός και σε λίτρα πάνω από 280...

• Like 1

Τα τανκ είναι ψάρια που ανεξάρτητα το μέγεθος θέλουν χώρο για κολύμπι όταν αυτά θα τα περιορίσεις τόσο πολύ θα αρχίσουν οι ασθένειες δεν έχει να κάνει το μέγεθος που το περνεις αλλά τον χώρο που απαιτεί το είδος και επειδή λέτε για το mimic είχα ένα σε διακόσια λίτρα και την είχε ακούσει όταν το έβαλα στο μεγαλύτερο ήταν άλλο ψάρι! Γενικά πιστεύω οτι οποιοδήποτε tang χρειάζεται ένα ενυδρείο τουλάχιστον ενός μέτρου μηνός και σε λίτρα πάνω από 280...

Κατανοητό Λυκούργο. Κάποια άλλη επιλογή που σου φαίνεται καλή από τα προαναφερθέντα ή κάποιο άλλο που σου έρχεται στο μυαλό? ;)

στα ιδια λιτρα με τα δικα σου φιλος μου εχει blue tang, yellow, naso και veliferum σε μεγεθη Large και παραδοξως δεν εχει κανενα προβλημα ενω δεν εχει κανει και αλλαγη νερου το τελευταιο εξαμηνο.

το αναφερω απλα για να καταλαβουμε τι γινεται περα απο τις "γραμμες του forum" .

αλιμονο αν σε αποτρεψουμε να βαλεις ενα yellow στα λιτρα σου.

Το sixline δεν θα στο προτεινα

ενω κανει αρκετα καλη δουλεια

γινεται επιθετικο στα αλλα ψαρια

(το ειχα σε 110 και ειχα αυτο το προβλημα)

Πολυ ωραια ψαρακια , τα οποια πιστευω πως θα σου αρεσουν 

αν και δεν γινονται πολυ μεγαλα

ειναι το fridmani και το royal gramma

στα ιδια λιτρα με τα δικα σου φιλος μου εχει blue tang, yellow, naso και veliferum σε μεγεθη Large και παραδοξως δεν εχει κανενα προβλημα ενω δεν εχει κανει και αλλαγη νερου το τελευταιο εξαμηνο.

το αναφερω απλα για να καταλαβουμε τι γινεται περα απο τις "γραμμες του forum" .

Φίλε μου όλα μπορεί να συμβούν, αλλά δεν γίνεται να ξεκινάμε με αυτό το σκεπτικό. Έτσι ψάρωσα και εγώ και έβαλα ένα Blue Podwer Tang πριν καιρό και έγινε καταστροφή, το ξέρει ο Λυκούργος γι'αυτό με συνετίζει.... Καλό είναι να πηγαίνουμε σε ασφαλή επιλογές όσο μπορούμε για τα λίτρα μας και να αφήνουμε στα ψάρια χώρο να αναπνεύσουν... Τα ψαράκια πρέπει να μπορούν να κολυμπήσουν για να ξεδώσουν και να μην έχουν στρες, και αυτή είναι και η ομορφιά τους, να κολυμπάνε ;)

Το sixline δεν θα στο προτεινα

ενω κανει αρκετα καλη δουλεια

γινεται επιθετικο στα αλλα ψαρια

(το ειχα σε 110 και ειχα αυτο το προβλημα)

Πολυ ωραια ψαρακια , τα οποια πιστευω πως θα σου αρεσουν 

αν και δεν γινονται πολυ μεγαλα

ειναι το fridmani και το royal gramma

Παύλο σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου, είναι ότι καλύτερο να ακούμε προσωπικές εμπειρίες...

Να σου πω την αλήθεια με βάση τις απόψεις όλων σας και τις προτιμήσεις μου, αν άρχιζα να "στοκάρω" αυτή την στιγμή θα έβαζα μέσα ένα Kaudern's Cardinal (φιλήσυχος, ειδιαίτερος και μικρός), ένα Royal Gramma (όμορφο, μικρό) -αν έχεις προσωπική εμπειρία πες μου εντυπώσεις συμβιώσης, διατροφής- και την υπέρβαση θα την έκανα σε ένα Tomini Tang ή Yellow (5-6cm). Αυτή την στιγμή κλέινω προς το Tomini καθαρά για λόγους ειδιαιτερότητας και περιέργειας, δεν βλέπω να υπάρχου προσωπικές εμπειρίες από κόσμο, δεν το βλέπω να συνιθήζετε στην χώρα μας και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να το δω και να μοιραστώ την εμπειρία. Το Yellow το έχουν οι περισσότεροι, είναι σχετικά ασφαλής επιλογή όταν είναι μικρό και έχει δείξει αντοχές, αλλά κάτι με χαλάει στο εικαστικό του ενυδρείου μου συνολικά, θα θέλα να απλωθεί το φάσμα χρωματικά :P...

Έγινε επεξεργασία - Kiddo

Τα ψάρια φίλε μου δεν ζουν απλά επιβιώνουν στα 157 λίτρα και δεν έχει να κάνει με τις γραμμές του φόρουμ γιατί δεν υπάρχει γραμμή υπάρχει η λογική και να δίνουμε στα ψαράκια μας το καλύτερο περιβάλλον! Και εγώ μπορώ να ζήσω με αλλά δυο άτομα σε μια γκαρσονιέρα 30τμ αλλά άλλη ζωή θα έχω σε μια 90τμ!!

• Like 6

Ακριβώς αυτό είναι το νόημα. Να προσφέρουμε στα ζωντανά μας κατά το δυνατόν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβιώσης!

• Like 1

Τα ψάρια φίλε μου δεν ζουν απλά επιβιώνουν στα 157 λίτρα και δεν έχει να κάνει με τις γραμμές του φόρουμ γιατί δεν υπάρχει γραμμή υπάρχει η λογική και να δίνουμε στα ψαράκια μας το καλύτερο περιβάλλον! Και εγώ μπορώ να ζήσω με αλλά δυο άτομα σε μια γκαρσονιέρα 30τμ αλλά άλλη ζωή θα έχω σε μια 90τμ!!

+ 1000

Κοίτα να βάλεις πολλά μικρόψαρα να το χαρείς το ενυδρείο σου χωρίς προβλήματα. Δεν λέω ότι ένα yellow πχ δεν είναι μασκότ αλλά δεν είναι για αυτά τα λίτρα και το ταλαιπωρουμε.

Ξέχνα six line. Ο Γρηγόρης σου μίλησε για το είδος των wrasse γενικά με υπέροχα ψάρια όπως τα paracheilinus για παράδειγμα.

Και οι άλλες επιλογές από το γνωστά μικρόψαρα αξίζουν blenny, fridmani, royal gramma κλπ. Καλύτερα να χει ζωή το ενυδρείο ειδικά αν είναι μικρό. Παρά ψαράκια που δεν μπορουν να στριψουν.

Στο λέω ενώ έχω yellow στα 200 λτ. Τον λατρευω αλλά θέλει μεγαλύτερο ενυδρείο. Τον πήρα μια σταλια, ε σε ενα χρόνο μεγάλωσε τόσο ώστε να σκέφτομαι μεγαλύτερο ενυδρείο.

Sent from the dungeons of Mordor

Καλησπέρα φίλοι,

Το σκέφτηκα καλύτερα, άκουσα πολλές απόψεις από έμπειρους συμφορουμίτες, οι όποιοι στην πλειοψηφία τους μου αντιπρότειναν πολλά και όμορφα μικρότερα ζωντανά έναντι κάποιου τάνγκ που θα κλέβει την παράσταση... lykourgos, fmnstr με τουμπάρατε!

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια ζωντανά πολύ φιλικά στα λίτρα μου που ξεχώρισα στο liveaquaria.com και θα ήθελα γνώμες και "μαρτυρίες"

1. post-60338-0-33160000-1443012590.jpg Bicolor Blenny (Ecsenius bicolor) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+23+66&pcatid=66)
  2. post-60338-0-87784800-1443012381.jpg Clown Goby, Green (Gobiodon atrangulatus) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+2124+159&pcatid=159)
  3. post-60338-0-33153100-1443012382.jpg Royal Gramma Basslet (Gramma loreto) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+21+53&pcatid=53)
  4. post-60338-0-88526400-1443012380.jpg Longnose Hawkfish (Oxycirrhites typus) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+1926+199&pcatid=199)
  5. post-60338-0-88403700-1443012382.jpg Dispar Anthias (Pseudanthias dispar) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+20+48&pcatid=48)
  6. post-60338-0-37939700-1443012381.jpg Green Mandarin (Synchiropus splendidus) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+1635+551&pcatid=551)
  7. post-60338-0-32266900-1443012380.jpg Carpenter's Flasher Wrasse (Paracheilinus carpenteri) (http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+1378+329&pcatid=329)

Εγω θα προτεινα gramma loreto (3) σιγουρα μιας και το εχω.Δινει πολυ χρωμα στο ενυδρειο. Επισης Dispar Anthias(5) και αυτο πολυ ωραιο ψαρι ζει σε ομαδες αλλα πολες φορες τα χανουμε λογο στο οτι δεν τρωει ευκολα flakes κτλ.Οσο για τα (4,6,) δεν θα τα προτεινα μιας και ειναι φρεσκο ακομα το ενυδρειο σου γιατι τρεφονται με κοπυποδα.(Εκτος και αν εισαι διαθετιμενος να βαζεις το χερι στην τσεπη καθε εβδομαδα) ειναι ψαρια που χρειαζονται ωριμο ενυδρειο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...